5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Siraly72
    a biróság és az ügyészség vádolhat
    mi csak max véleményt mondhatunk
    ls ha ez a gép amit leirtál,hogy recseget ropogott meg leállt a motorja,akkor minek repült vele?
    kérdezem én?
  • Clidey
    Te is igazat szólasz vala, Jani!
  • Clidey
    Nos, erre továbbra is csak azt tudom mondani, hogy nincs az az Isten, ami engem arra kényszeríthetne hogy beleüljek egy olyan gépbe, aminek műszaki állapotában nem vagyok 1000%-ig biztos...hogy ama bizonyos - elvileg ugye kötelező - repelőtti/reputáni pilóta általi ellenőrzésről már ne is beszéljek...

Szóval ismételten csak azt tudom mondani, hogy legyen a repülő bármilyen szar, ha egy pilóta ennek ismeretében mégis úgy dönt, hogy beleül, akkor ne csodálkozzon ha összetapsol a szárnya repülés közben...

Btw, magyar madár ide vagy oda, én hasonló helyzetben
    1. ráborítottam volna az asztalt a Corvus-osokra, és visszakértem volna a pénzem,
    2. szépen beírtam volna a böngészőmbe hogy pléncsekk-dot-kom, oszt' a milliónyi lehetőség közül választottam volna egy más, számomra is megfelelő repcsit. Ennyi.
  • Tornyai János
    "Többször is rászólt a gyárra, hogy szereljétek mér meg ezt a szart, mert hát mindezeken felül a MOTOR KOPOGOTT, a szárny felől RECSEGÉS volt hallható, a csűrő szorult, a motor esetenként MEGÁLLT (hmm), és a kabintető gyakran kinyílt. A helyes az lett volna, hogy adni neki egy másik gépet. Tételezzük fel, hogy csak ez az egy gép volt a rossz. De azóta már volt egy másik baleset is, amelynek körülményei szintén "ködbe vesznek"."
    Én csak azt kérdezem, ha tudta hogy hibás a gép, akkor miért vitt utast.
    Ha meg éppen javitás utáni első repülése volt, akkor úgyszintén nemértem hogy azt miért utasal tette.........
  • Clidey
    Nemkívánok belefolyni eme eszmefuttatásba, de azt azért megjegyezném, hogy jóvolna már, ha leakadnál erről a "Ő.F. tuti nem műrepült, ő a megfontoltság istene, stb. stb." című dumáról.

Mint azt az élet is milliószor bizonyította már: a fenti jellemvonásokkal rendelkező pilótákból is bizony előbújik néha az ördög, és bizony cselekednek olyat amit senki se gondolna róluk! Ezzel ne is vitatkozz, ez ÍGY VAN. Mi se gondoltuk tavaly, hogy a hasonló kvalitású R.L. nekiáll 5m-en bukfencezni Határhegyen...
    Ennyi erővel Ő.F.-ről is simán zokszó nélkül el tudom képzelni hogy megfontoltság ide, rutin oda, belekezdett valamibe, aminek ez lett a vége. A másik égbekiáltó faszság pedig, hogy ha tudom hogy SZAR a gép, leáll a motorja, recseg a szárnya, meg mittudoménmégmi, akkor beba..om a hangár végébe és bele nem ülök (nem még hogy utast is reptetek vele!!!) amíg jön valaki gyári ember aki atomjaira szedi, és megcsinálja, utána pedig egy_hatósági_berepülőpilóta hitelt érdemlően nem bizonyítja, hogy már nem recseg, nem remeg, repülésre alkalmas a gép.

Na csak ennyit akartam.
  • Siraly72
    és ha te ilyen stilusban irsz tovább akkor még te is lehetsz a biróságon
  • Siraly72
    éb csak annyit tennék hozzá, levan az is irva,hogy a repülőt tulterhelték tehát a pilóta is hibázott,mert tulterhelte a repülőt
    mint manőver mint súly
    egyépként nagy tapasztalatú pilcsi lehetett a tiőuson,hisz az eset elött fejezte be a tipussal a repüléseket
    valószinű ismerhette a tipus sajátos tulajdonságait
    emberek azt hiszik a repülésben,hogy megvan a minimális gyakorlatuk a géppel akkor már mindent csinálhatnak
    ez a RÖHELY
    lehet hibáztak a CORVUS gyártásánál,de legalább olyan hibás volt a pilóta is 50/50 %
    talán elöször megkellene ismerni a tipust időt gyüjteni és aztán bravuroskodni!!!!!!!!!!!!!!!
  • Papirzacsi
    Szerintem maradjunk annyiban, hogy szerinted a KBSZ végzett kiváló munkát, az általad emlegetett Légügyi Hatóságnak az NKH LI felel meg, ami marhára nem a KBSZ, és mint a cikk is írja az ő munkájuk gyümölcsére még várni kell.
  • Tornyai János
    Már ha van ilyen esetben "jutalom játék".......
  • Tornyai János
    A virtuális Rotter kupára 16 pályázat érkezett, Vámosi Miklós, Vámosi Tamás, Bakics József, Balázs János, Cservenák János, Paukovics Géza, Szűcs Antal, Herczeg Gábor, Inhoff László, Kiss Norbert, Böjti Paszkál, Urbán István, Somogy László, Szenkó Lajos, Laurinyecz Sándor, és Tornyai János. Az elbírálás hamarosan elkészül.

A beérkezett pályázatok közül a leghoszabb Laurinyecz Sanyié 1004 kilométerrel, második Urbán Pisti, harmadik Cservenák János, negyedik Paukovics Géza, (bár az erkölcsi győzelem az övé, mert több 800 km feletti távot is repült) ötödik Szűcs Antal.

A végleges eredmény hamarosan meg lesz, aki a fenti felsorolásban nem látta a nevét, de repült és elküldte az eredményét azt kérném hogy tegye meg még egyszer.

Köszönettel: Tornyai János
  • Brian89
    köszi mindenkinek:)
  • Soaringpilot
    Brian!
    "Személyesen" már gratuláltam, had gratuláljak itt is a videódhoz!:))

Egyébként Cumulus Humilisek az égen
  • DJviolin
    ÁÁÁÁÁÁ Vazzzz!!!!

Odabasz!!!! :)

Marha jó!!!
  • Tornyai János
    Nagyon szivesen megcsinálom a skint,külön számozva is. Hihetetlen munka lehetett, de nagyon megérte:) A magyar Condor oldalon mindjárt fent lesz.
  • Brian89
    köszi:)
    megköszönném ha kitennéd, legalább több helyen fogják látni, saját reklám úgysincs benne, direkt nem is írtam bele hogy ki csinálta:)

majd talán a következő vizsgaidőszakban már Turkish Starsos skinre lesz szükség, az már nem 6 hanem 10 gépes formáció lesz:D:D
  • Tornyai János
    Vissza vonva:) Előbb írtam mint olvastam volna:) Az index oldalon láttam a videót, és itt el sem olvastam amit írtál. Nagyon nagy ötlet! A skint szívesen elkésztetem volna, no nem baj, majd a következőhöz:)
  • Tornyai János
    Nagyon jó, eszelősen szuper, csak azt áruld el hogy hogy csináltátok!
    Le eset az álam, tényleg fantasztikus lett.
    Ha megengeded kiteszem a magyar condor oldalra.
    De ha ilyen módon bele lehet nyúlni a progiba, akkor nincs sok értelme a versenyzésnek.....:(
  • Brian89
    Nah hát eljött az idő, elkészült a videó amiről páran már tudtatok:))
    Hogy miért is csináltam: szeretném kicsit népszerűsíteni a condort, ennek hatására talán többen rászánják magukat hogy beruházzanak rá, hogy aztán majd együtt repülhessünk online:)

A videóról:
    Mivel szórakozik a béna egyetemista a vizsgaidőszak kellős közepén, minden este? hát befest egy Fox-ot Blue Angels kinézetűre és kötelék-műrepül Condorban:)
    Ennek az alig 5 perces kisfilmnek az elkészítése a logbook szerint 11 repült órába és több mint 450 felszállásba telt, és bár több mint 1 hónapomba került mire kész lett, de szerintem megérte:)
    Többen kérdezték hogy neten álltam-e össze valakikkel, de nem, a trükk annyi volt hogy a már egyszer megcsinált repülések flighttrackjét elmentettem és "szellem"-ként betettem a következő repülésbe, így szép lassan gépről-gépre felépült a kötelék:)
    Szerintem amennyit lehetett kihoztam belőle, legalábbis a képességeimből ennyire tellett:)

Na de nem beszélek többet, itt a videó. Feltétlenül zenével együtt nézzétek meg, anélkül nem olyan jó az összhatás:)

http://www.flashart.hu/blue_angels.wmv
    (jobb klikk a linkre, mentés másként...58MB)

akik nem akarják leszedni azoknak itt az indavideo-s link, ez persze rosszabb minőség:
    http://www.indavideo.hu/video/Blue_Angels_-_The_Condor_movie

Nos, hát ennyi lenne, a kommenteket szívesen fogadom:)

• Tornyai János
    Új menü ponttal bővült a Condor Magyarország oldal. A Letöltések/Műszerek mától elérhető. Az elmúlt időszak legsikeresebb műszereiből és kiegészítőiből állítottunk össze egy csokrot. Mindenkinek jó keresgélést kívánunk
  • lhmc
    Sziasztok!

BUÉK!

Nem tudom megállni h bemásoljak egy hozzászólást a klubbunk fórumáról:

"Ma megtartottuk a 2009-es évad első üzemnapját.Zökkenőmentesen és olajozottan mentek a dolgok,hiszen a 11 órás gyülekező után az első csörlés már du.3 óra előtt néhány perccel el is ment.Miután a csörlő a kézrátételes melegítés hatására sem produkált semmilyen életjelet,Sanyika részecskegyorsítóra emlékeztető előmelegítő kézikészülékét vettük igénybe.Csekély 1 órás melegítés után beindult.Ez idő alatt,a többi,üzemhez szükséges járművet is életre keltettük.Kivétel nélkül mind tolásra indult.Berendeztük a startot,felállítottuk a napernyőt és levakartuk a Góbé dekkjéről a jeget,ami belülről ráfagyott.Ekkor örömmel konstatáltuk,hogy olyan déli szél kerekedett,hogy Sanyika kalapácsa a levegőbe hajintva,csak besenyőben ért volna földet.Átálltunk,elfogyasztottuk az időközben iceteavá vált forró teát és ketten be is kuporodtak a Góbéba felszállásra készen.De a csörlő levegős alkatrészei mind elfagytak a kondenzvíztől,úgyhogy megpróbáltunk tüzet rakni a csörlő alá,aminek mindössze annyi eredménye lett,hogy néhány eltévedt Apacs indián visszajelzett,illetve Sanyika kisebb füstmérgezést szenvedett.Ez alatt a többiek fel-alá járkáltak,mint valami rossz útra tért lengyel síturisták.Almási és Bozsinov Dani pedig kékre fagyott a Góbéban,mint Amundsen a Déli sarkon.Pedig még a leszállójelet is magukra tekerték.Már kezdtük azt hinni,hogy a Góbé levegőben töltött ideje arra az egy másodpercre fog korlátozódni,amíg a hangárban levettük a kocsiról.De ekkor elkezdett levegőt termelni a csörlő és elment négy csörlés.Az összesen 16 perc levegőben töltött idő ellenére is jól éreztük magunkat.Köszönet mindenkinek,aki részt vett az üzemen! "
  • Siraly72
    BUÉK
  • Soaringpilot
    Felszállásban, repült időben, termikekben, távrepülésben gazdag, kötélszakadásban, terepreszállásban, pénteken érkező hidegfrontban ezért egész hétvégén tomboló szélben szegény, boldog újévet kívánok minden kollégámnak!:DDD
  • Soaringpilot
    Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!

Üdv.: Szatyi
  • Tornyai János
    Mindenkinek Boldog Békés Ünnepeket kívánunk
    Team Hungary
  • gliderpilot
    http://en.wikipedia.org/wiki/DFS_230 Ez alapján nem kétszemélyes, csak volt kétszemélyes változata is. Gondolom azért, hogy 1, tudják oktatni, mert gondolom meg kellett szokni ezt a gépet, másrészt meg egy háborús gépben nem árt, ha van 2 pilóta... Bármi történhet.
  • Soaringpilot
    Üdv.!
    A háborús gépekhez sajnos nem igazán tudok hozzászólni:( Egyetlen ötletem, hogy talán kiképzésre használták, de hátha valaki felvilágosít minket:)
  • plump
    Szia Soaringpilot!
    Nagyon amatőr vagyok nulla tudással, tehát még tennék föl egy két hülye kérdést. Ismered a DFS 230-ast? 2 személyes "teherszállító" vitorlázó a 2. vh-ból. Annyit tudok róla, hogy 2 személyes, de minek kellett bele két pilóta?
  • Soaringpilot
    Szia!
    A kategória: maximum 2250 kg felszálló tömegű egymotoros gép
    B kategória: 2250 és 5700 kg közötti felszálló tömegű egymotoros gép
    C kategória: bármilyen felszálló tömegű kétmotoros, vagy 5700 kg feletti felszálló tömegű (nehéz) gép.
    A Magánpilóta Szakszólgálati Engedélyhez a kiképzési tematikát itt találod. Ezzel a tematikával az A kategóriás engedélyt todod megszerezni. A többi kategória már csak egy átképzés, de először mindenképpen az A kat-ot kell megcsinálni.
  • plump
    Üdv!
    Pontosan mit takarnak az A B és C kategóriás jogosítványok?
    Valamint, hogy néz ki a "gyakorlati" órák tematikája?
    Köszi!
  • Soaringpilot
    Ezekről még nem hallottam, csak a Lufthansa és az Austrian Airlines hasolnó programjáról, de oda úgy tudom inkább német kell mint angol:)
  • DJviolin
    Azt nem hiszem el, hogy még nem hallottatok róla. :)

Emirates, Etihad, Easyjet, Quantas, plusz pár távol-keleti légitársaság.

Évente indítanak kadét programokat. Általában Matek, Fizika, Angol kombót kérik. Easyjet-nél két felsőfokút az 5 tantárgyból, amelynél ajánlott, hogy az egyik matek legyen, másik pedig "Science" (vagyis fizika, kémia, stb. közül valamelyik). Az Etihadnál az egész világról kb. több ezren pályáznak 12 helyre. Szóval inkább lottó ötös szintű a bekerülési esély. Ha meg se próbáljuk, akkor még kisebb. :)

Másik út: Úgy hallottam, hogy Venezuelában marha olcsó a benzin. Nem tud valaki biztos árakat, hogy ott mennyi a PPL?
  • Soaringpilot
    Bizony, én is kíváncsi vagyok:D
  • Brian89
    nah mesélj csak ezekről a kadét programokról, violin:D:D
  • DJviolin
    Áhhhhh !!! ahhoz nekem túl kevés pontom lenne még egy ötös fizika érettségivel is. :)

Vannak különféle kadét programok (Emirates, Etihad, Easyjet), és mindenhol a matek, fizika, angol érettségit kérik.

Egyébként az Etihadhoz bejutott egy magyar srác az első turnusban. Ismeri őt valaki esetleg?
  • Soaringpilot
    Akkor hajrá! Egyébként hová ez a nagy tanulás? Csak nem mégis turn heading Nyíregy?:)
  • DJviolin
    Egyébként rájöttem, hogy meg vannak a 11-12. évfolyamos könyveim is, mert 9.-10.-ben fizikából, kémiából, és biológiából két év alatt nyomták le a 4 éves anyagot. :) Már elő is túrtam őket, plusz van hozzájuk feladatgyűjteményem, jegyzeteim, úgyhogy indulhat a tanulás. ;)
  • Soaringpilot
    Nincs mit!:)
  • DJviolin
    Szia! Még egyszer köszönöm a segítségedet! :)
  • Soaringpilot
    Egyetlen könyvből készültem, a címe: Fizika 11-12, közép- és emelt szintű érettségire készülőknek. 280 oldal, minden benne van. Nekem a közép matek és az emelt fizika összesen 28000 ft-ba került (a matek 8ezer, a fizika 20ezer volt). Megkérték az árát, ráadásul én ősszel és tavasszal is voltam:) De nekem minden pénzt megért:D
  • DJviolin
    Szia!

Nagyon köszönöm! Sokat segítettél. :)
    Ha nem probléma, és nem zavarlak vele, akkor meg tudnád majd mondani az általad használt fizika tankönyveid nevét elsőtől negyedikig? Másodikig nekem is megvannak, de majd el kell mennem beruházni a 3. és 4.-es könyvekre.

Előreláthatólag kb. mennyi a költsége az ilyen ismétlő érettséginek?