5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • FodiJabba
    A terepezés ellenére nagyon élveztem a dolgot. :) Az elején tarthattam volna jobb átlagot is, de túlságosan sok időt eltöltöttem az emelésekben. Pedig az első negyedórában elég jó pozícióban voltam, aztán jól lemaradtam az élen haladóktól kb. 20 km-el. Az első forduló után nagyon elkezdtem nyomni, be is értem pár emberkét, de aztán a hegyek előtt a már leírtak miatt leszálltam egy kis tisztáson.... :) Hülye voltam, mert letértem a kurzusról pár jobbnak látszó emelés miatt, amik persze meghalteak mire odaértem...
    Ja igen, egy kérdés. Repülés közben TAB-ot nyomva láttam a mezőny résztvevőit, de az eredményeiket nem. Ezt nálam kell beállítani, vagy a szerveren szabják meg, hogy mit láthatok?
  • Papirzacsi
    Sebaj! Én is majdnem dárdáztam az első fordulópont környékén. A fordulópontot még elértem simán, csak a völgyből nem tudtam már kijöni a kurzuson. A többiek tekertek egy emelést ott a völgyben, de az pont akkor halt be, az én magasságomban már semmit se lehetett belőle találni. Ezután csak nagy kerülővel tudtam kikecmeregni onnan, és keresgélni. Végül az uccsó pillanatban, úgy 150-200 méteren böffent be egy méter, ami szépen felnőtt 3-ig. Ezzel menekültem meg. :-D Utánna még párszor megesett velem, hogy széestek elöttem a felhők, így néha jól elmerültem ,de végül beértem. Igaz elég tré átlaggal. :-) De az uccsó 10km-en még nagyon beelőztem egy emberkét. Mikor megkezdtem a végsiklást, még 2km-re volt elöttem, mire beértem, már mögöttem volt annyival. :-D
  • FodiJabba
    Nekikezdtem első Lowlands-es távomnak. 300km-ből ~170-et sikerült megtennem, a saját hülyeségem miatt hiányzott kb. 200 méter, hogy elérjem az utolsó fordulópontot és nem tudtam átrepülni a hegyeket... Pedig utána sima út lett volna hazáig... Na mindegy, legközelebb jobb lesz. :)
  • FodiJabba
    Nekem is van pár tankönyvem, a legelterjedtebb, újabb kiadású magyar tankönyvtől a svájci kiadású, német nyelvű könyvecskén keresztül az egyik első magyar vitorlázórepülő tankönyvig (az ötvenes évekből - vörös csillag meg elvtársozás unásig stb.)
    Egyiket sem adnám el, mert iszonyú nehéz volt beszerezni őket, de csak szabadidő kérdése, hogy mikor szkennelem be őket. Már több éve tervezem, de még nem jutottam el a cselekvésig... :)))
  • Soaringpilot
    Nekem megvan az MHSZ-féle "Vitorlázórepülők tankönyve" és a Jereb-féle "A vitorlázórepülés iskolája" című könyv is. Előbbit egy klubtársamtól kaptam, utóbbit a netről töltöttem le. A kettő alig különbözik egymástól, az utóbbi kevesebb néhány fejezettel.
  • Clidey
    Esetemben LHDK... :)
    Nekem volt anno egy jó kis könyvem, amiből én is vizsgáztam anno, de kölcsönadtam pár éve, és elfelejtettem visszakapni... :( Úgyhogy sajna nem bírok segélni, szorri. :(
  • Siluro
    Asszem Budapesten a Dagály utcai könyvesboltban megtalálható. Ha yool tudom a repülőklubbok is onnan szerzik be a könyvet, de nem vagyok benne 100%ig biztos...
  • Papirzacsi
    HA vkienk van eladó tankönyve, akkor igen.Vagy a net bizonyos eldugott helyin is fellelhető (volt?)a Jereb-féle Vitorlázórepülés iskolája című könyv. Ez szinte teljesen megegyezik azzal amiből az oktatást végzik. Legalábbis az enyémmel majdnem teljesen megegyezik. Első ránézésre csak az ábrák frissültek.
  • PrasCo
    Kérdés. Amíg nincs sem valós repülés, sem Condor, el szeretném ütni valami hasznossal az időm.
    Arra gondoltam, beszereznék egy vitorlázórepüléről szóló, jobb esetben oktató könyvet. A tippeteket kérném. Ezt egy közönséges halandó, AKA nem növendék be tudná szerezni? Esetleg etvasz anderesz?
  • FodiJabba
    Én is csak ismételni tudom a többieket, nincs értelme hasonlítgatni az eredményeidet másokhoz. Repülj minél többet minél valóságosabb körülmények között (termikhelpert felejtsd el, tönkreteszi az egész vitorlázórepülés értelmét). Biztosan nehezebb lesz, mint mindenféle segítő eszköz nélkül, de idővel fejlődni fogsz.
    Ja igen és olvasd el még egyszer a vitorlázórepülő tankönyv távrepülős és meterológiai fejezeteit. :)
    Most még én is csak bénázok, de már pár órányi repülés után érzem a fejlődést. A termikhelpert csak az első pár alkalommal használtam, de annak szerintem semmi értelme. Olyan mint a god mode a lövöldözős játékoknál, ökörködésre jó, de amúgy semmi értelme.
  • Papirzacsi
    Hiú ábrándokat ébresztesz benne. ÉS hogy fog neki fájni, mikor kiderül hiába. :-D
  • Zivatar
    Gondoltam azért ír ilyet, hogy romlik a szellemi színvonala, hogy épp az ellenkezőjét állítsuk. Ha neki jólesik, miért ne írnám le? Nekem csak pár karakter....
  • Clidey
    A számom? 00! izé... 00-7!
  • Papirzacsi
    Clidey, sztem add meg neki a számod. Komolyak a szándékai.
  • Zivatar
    Ez mondjuk természetesen igaz
  • Zivatar
    Nem hiszem, mert akkor nem tudnál fasza 3D-s dolgokat, meg képeket csinálni ehhez-ahhoz... A Skinek készítésében például nem hiszem, hogy valaki fel tudná venni a harot veled. És akkó még csak a számítógépek világában járunk.
  • Papirzacsi
    Különben sincs értelme átlagról beszélni addig, amíg a termal helper játsza a fő szerepet egy távnál.
  • Papirzacsi
    Meglepő ez a vallomás és igaz, de valljuk be, korábban se volt oly magas az a színvonal.
  • Clidey
    És ezt most nem csak a kondorra értem, hanem a szellemi színvonalamra is. No az hanyatlik csak igazán!
  • Clidey
    "...Nyilván mindenki elkezdte valahol, voltak mindenkinek kudarcai, sikerélményei..."

Ezt én HATÁROZOTTAN megcáfolom! Mióta benneteket ismerlek, én csak visszafele fejlődöm, és csak kudarcaim vannak! Szal má mínusz előjel figyel régóta a tudásom mértéke előtt...
  • Zivatar
    Nézd, nem fontos annyira az a tény, hogy ez gyenge eresztés volt. Nem ez a lényeg. Egyébként nagyban függ az átlag az időjárástól - mint tudod. A lényeg szvsz abban keresendő, hogy hogyan fejlődnek a képességeid. Nyilván mindenki elkezdte valahol, voltak mindenkinek kudarcai, sikerélményei. Ha az ember erőt tud venni magán, és tudatosan fejleszti saját magát, akkor nagy magasságokba érhet fel. Szóval állj neki, és repülj sokat, és mindig értékeld a teljesítményedet! Tudom ez nehéz, mert az abszolútértéket nem mindig tudja az ember elsőre pontosan eltalálni, de nagyjából érzed belül. Az tuti, hogy itt őszinte értékelést fogsz kapni... Biztos vagyok benne, hogy hamarosan Te is jó átlagokat produkálsz majd.
  • Clidey
    Hát ha ezt akarod, ám legyen: SZAR A TÁVOD KÖLÖK!
  • Clidey
    Jézusom. Egy 16 éves kölök vagy. Nem kell ahhoz semmilyen honlap hogy megmondjam, hogy a fasorba se vagy!

És mondod mindezt egyetlen 50km-es, termikhelperrel lerepült távval a hátad mögött...

Nem ártana már tényleg, ha elgondolkodnál azon, mit és miért is akarsz kommentelni... ezt nem bántásképp mondom tényleg, hanem megszívlelendő tanácsként próbálom adni.
  • Clidey
    Hmmm...na és avval meg mire mennél?
  • Soaringpilot
    Szerintem nincs semmi baj a távoddal
  • Clidey
    Ezt csak megerősíthetem! Tök kúl taszk volt!!!
  • Zivatar
    A tegnapi task király volt! (szerénytelenség nélkül állíthatom) Csak a baj az, hogy kifagytam belőle feltehetőleg a víruskeresőm miatt.
  • FodiJabba
    Nah tegnap bepróbálkoztam két online távrepüléssel. Az első valami külföldi host volt, hegyvidéki 70 km, 40-nél kilépett a host...
    A második az általatok említett magyar host volt. Hááát, nem remekeltem. :) Harmadszorra sikerült elkapaszkodni és végül ~110 km-nél muszáj volt hegyoldalban, fák között bevállalni egy terepezést (bár utólag visszagondolva lett volna jobb hely is). Eredmény: crash, mert már majdnem megálltam, amikor hirtelen elkezdett emelkedni a hegyoldal és megfogta a gép elejét. A valóságban asszem' egy lábtörés lett volna a minimum...
  • Clidey
    Kérem a tisztelt moderátort, Zacsit bannolja a g*cibe. Köszönöm.
  • Papirzacsi
    Ő nem az a Jabba. ;-)

Jabba: Rá fogsz ismerni a host nevére vmikor 8 után. Ha másról nem akkor a HUN feliratról. :-D
  • Papirzacsi
    Ilyen valós ábrázolásását még nem láttam a lakhelyednek Clidey. örülök, hogy végre fotóval is szolgálhatsz a házadról.
  • Clidey
    Negusztustalankoggyatokmá!
  • Soaringpilot
    Én sem úgy gondoltam, hogy felvontat 5000-re, és addig siklik belőle, amíg tud. Én csak azt próbáltam érthetően felvázolni, hogy semmi köze a lekapcsolási magasságnak a leszállási helyhez.
  • FodiJabba
    Ja igen, milyen néven keressem majd este a hostolt játékot? Csatlakoznék egy próba erejéig.
  • FodiJabba
    Nem, Győrbe jártam iskolába és Péren repültem.
  • Zivatar
    Helló Jabba!
    Te csepelre jártál középiskolába?
  • FodiJabba
    Vinni kell egy kis zokszigént, az majd segít. :)
  • Papirzacsi
    Oszt sokra megyek vele, ha ott rögtön elszürkülök a szagtú.
  • Zivatar
    Na, ha jössz nyolc körül, majd eresztek alád egy kis bélszelet, hogy jó emelésed legyen...
  • Papirzacsi
    Hi! Mi bélszél hozott erre?