5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • PrasCo
    Egyelőre még köszönöm, kihagyom, de nyáron valamikor mindenképp megyek. :) Még peccselve sincs a Condorom, meg én felelőtlen barom, még ki sincs írva...
  • Zivatar
    20 óra köül lesz szerver srácok, a neve ismerős lesz, valamint a jelszó is. A szerver neve: "gobe a kodja", vagy valami ilyesmi. Tehát a pászvörd = "gobe"
  • Zivatar
    Nem baj, most megpróbálhatod azt, hogy követed a tapasztaltabbakat. Szerintem senki sem fog érte haragudni... Mellesleg szinte minden este jó nektek?
  • PrasCo
    Én meg még a 40km-emmel szenvedek. :D
  • Zivatar
    Igen, egészen tisztán látod a lényegét annak, amit mondani szeretnék. Oké, 150 km, közepes idő...
  • Soaringpilot
    Tehát ha jól értelmezem, akkor a szakszó megszerzése után elég annyit írni a replés célja téglalapba, hogy pl. Év. e. ell. (év eleji ellenőrző). Csak hogy teljesen tisztán lássak:-)
  • Soaringpilot
    Ja, értem. Köszi. Akkor bőven elég lesz az öt oldal hivatalos bejegyzésnek:-)

Én egy 100-150 km-es háromszögre gondoltam, közepes időben, kb. 1500-as alappal. Magyarországon ilyen az átlagidő.

Üdv.: Soaringpilot
  • Zivatar
    Egyébként nem kell minden egyes ellenőrzőt a hivatalos bejegyzésekbe írni, csak amíg a kiképzés tart. Utána a repülés célja rovatban, ahová most a feladatszámot írod - célszerű feltüntetni, hogy milyen ellenőrzőt repülsz. Tehát például nálunk minden évben az első utas előtt kell repülnöm egy utasrep ellenőrzőt, ezt így írom be : UT ELL Aztán pedig az oktató v növendék neve részben meg aláírja az éppen aktuális oktató.
    Osztán reagájjatok már, hogy milyen taszkot akartok! 16.00-kor megint erre járok, és az addig leadott "szavazatok" alapján gyártom le a taszkot. (Meg persze a saját ötleteim alapján) Zacsinak meg köszönöm a hoszt-felajánlást, örömmel el is fogadom.

HF
  • Soaringpilot
    És a nagy JAA-s hajózónaplóra még mindig kíváncsi vagyok:-)
  • Soaringpilot
    Nem tudom milyen startkönyvet kaptál, de az enyém sokkal nagyobb mint egy cigisdoboz, majdnem A/5-ös néretű:-)Attól félek, hogy a Hivatalos bejegyzések rovat nagyon hamar be fog telni, a sok ellenőrző repülés miatt már be is telt egy oldal az 5-ből.
  • PrasCo
    Irigyetek vagyok. :)
  • Soaringpilot
    Sziasztok!
    Csoda történt! Több, mint 9 hónap után végre jó idő lett vasárnap, így megrepültem azt a rohadt termikellenőrzőt:-) Ez életem eddigi leghosszabb repülése is volt egyben, kereken 50 perc lett. A repülés 3/4-ében én vezettem, aminek örülök, hiszen legalább három termiket önállóan fogtam meg és önállóan emelkedtem benne:-) A legmagasabban 1350 méterre emelkedtem ki, egészen felhőalapig. Kicsit bele is emelkedtem a felhőbe (kizárólag oktatói utasításra persze:-)) Valami csodálatos élmény volt, Kelet-Magyarország egyik legnagyobb városa egy kis falunak látszott:-) Kár, hogy az aktuális Góbé éppen nem volt dugózható, szerintem kihasználtam volna a lehetőséget:-) A vége is érdekes élmény volt, háromnegyed óra gebergés után otthagytuk a jó időt, és 1000 méterről féklapozva jöttünk le (-5-ös varióval). Mire leértünk, kezem-lábam elzsibbadt a gyors légnyomásváltozástól, csoda hogy egy darabban tettem le a gépet:-) Jövő héten lesz dugózható Góbénk, csinálok egy dugóellenőrzőt aztán meg se állok (pontosabban le se szállok) a C vizsgáig. Igazás összejöhetne így a második szezon közepén...
    Egy szó mint száz, ez volt az eddigi legélménygazdagabb repülésem, soha nem csináltam még ennyi mindent egyszerre a levegőben. Kis híján felhőztem, önállóan tekertem nem is keveset, és a végén egy kicsit émelyegve bár de gyönyörűen szálltam le:-) Hosszú lesz ez a hét:-)

Hasonló jókat kívánok mindenkinek.
  • Papirzacsi
    Maj átkűdöd a taskot oszt lesz hoszt, jó laggos. :-D
  • Zivatar
    Hát, jelezzétek, hogy ti milyet szeretnétek! Mekkorát? Milyen időjárással? Zivi bácsi meg megcsinálja a taszkot... de a baj, hogy én nem tudok hosztot csinálni. Szóval majd elküldöm a taszkot a hosztolónak. Elég, ha pászvördös a szoba, s nem leszünk sokan. A jó hangulat a lényeg úgyis.
  • Soaringpilot
    Én is benne vagyok. Milyen távot repülnénk?
  • Zivatar
  • Zivatar
    Húú, de régen láttalak benneteket, kedves ismerőseim! A Jövőhéten kedden este kellene kondorozni, ha van kedvetek! Mit szóltok ehhez?

Zivatar
  • Soaringpilot
    Én most tartok ott, ahol tavaly nyár közepén kellett volna tartanom. Idén szakszózni akartam, ehelyett tavaly szeptember óta várok egy rohadt termikbemutatóra:-(((
  • Papirzacsi
    Azért van a kondor, hogy szar időben is lehessen vitorlázni...
  • Soaringpilot
    Sziasztok!
    1896#-os kérdésem még mindig él. Röviden: hogy néz ki egy JAA-s hajózónapló?

Egyébként szombat reggel van, ami annyit jelent, hogy szar idő. Én úgy vagyok vele, hogy már nem is érdemes idegesíteni magamat miatta. Így legalább látom a Forma-1-et:-) De ennek a rohadt időjárásnak azért ezt üzenem:
  • Soaringpilot
    Rögtön fel is pecseltem a Condoromat 1.08-assá:-)
  • Soaringpilot
    Ja, aha. Köszi.
  • Soaringpilot
    Szia!
    Nekem pont ez a gondom, hogy amikor a főmenüben rákattintok a multiplayerre, nem lát semmilyen szervert, hiába frissítem. Magyarul üres a szerver lista. Más programnál működik, itt miért nem?
  • Papirzacsi
    Mindig van szerver. Msot is van vagy 6-8.
    Bár én már jó régóta nem condoroztam, így nem tudom pontosan milyen a népsűrűség manapság multiban.
    Ha be tudsz lépni egy szerverre, akkor minden adott ,hogy rendesen nyomhasd multiban.
    Amikor free szerepel a szerver nevében, akkor az olyan helyizgetős. De igazából nem ajánlom, mert az ilyen szerveren levők 90%-a azért megy, hogy ökörködjön. Így folyton eléd zuhannak a pályán meg stb.szóval rémálom.
  • Soaringpilot
    Ja, és...:-)
    Tehát szoktak-e lenni szimpla helyizgetős szerverek, vagy mindenki a távokat nyomja? Kicsit szeretnék iskolakörözgetni, meg termikelni "forgalomban" is, mielőtt elindulok távra:-)
  • Soaringpilot
    Ja, és mi kell ahhoz, hogy rendesen lehessen nyomni multiban?
  • Soaringpilot
    Sziasztok!

Végre van normális internet kapcsolatom, így tudok multizni:-) A kérdésem, hogy a Condorosok általában mmikor röppennek össze, mert én tegnap este nem találtam szervert?

• Papirzacsi
    Ahogy látom két dologról nincs fogalmad. Az IPről, meg a condor védelméről.
    De nem fog problémázni a condor.:-)
  • Bucser
    grat a repülésekhez:)
  • Soaringpilot
    Ez meg a másik amit nem értek: mit kell ehhez tudni? Vannak a kezdők, van oktató, van Góbé, csak bele kell ülni, és csinálni kell. Az elméletet ráér közben is tanulni a háttérben, a vizsgának csak az első egyedülrepülésig kell meglennie. A helyedben összefognék a kezdőtársakkal, és szorgalmaznám a mielőbbi kezdést, elvégre nem azért fizettetek egy csomó pént hogy csak lessétek a teljesítményrepülőket...
  • Soaringpilot
    Az meg hogy lehet? Milyen klub az, ahol szarnak a kezdőkre? Üzemnapok egyébként voltak már idén???
  • Papirzacsi
    Ne legyé már optimista! Ki keresett volna? :-DDDD
  • Soaringpilot
    Sziasztok!

Végre törölték ezt a rohadt légtérkorlátozást, így hétvégén jó idő esetén repülünk:-))) Akárki akármit mond, szerintem ez az 1 hónapos repülési tilalom egy kicsit túlzás volt. A Tisza minden évben megárad (ennyire azért nem), de tavaly is meg azelőtt is lehetett repülni, nem volt gond sose. Na mind1, vége van, lehet repülni orrvérzésig:-))

DJviolin!
    Te hogy állsz a kiképzéssel? Ha jól saccolom, már valahol az I/3 vége felé jársz...

Holnap ne keressen senki, mert nincs az az erő, ami engem ki tudna ráncigálni a Góbéból:-)))

Jó szelet!
    Soaringpilot
  • Soaringpilot
    Sziasztok!

Most elsősorban azokhoz szólok, akik láttak már közelről motoros repülési naplót.
    Tehát: mi a különbség a vitorlázó repülési napló és a motoros hajózónapló között? Gondolok itt a következőkre: abban is lehet egyesíteni az azonos légijárművel, azonos napon, azonos céllal végzett felszállásokat egy rubrikába, vagy itt külön kell bontani az összes felszállást? A másik kérdésem, hogy egy hajózónapló szól az összes motoros kategóriára (A kategóriától az utasszállítóig)? Nekem az tűnik logikusnak, ha minden kategória egyben van, és az azonos típusú felszállásokat lehetne egyesíteni, mint a vihornyás startnaplóban.
    Ja, és egy hajózónapló meddig szokott elég lenni egy olyan pilótának, aki sűrűn repül és sokat (pl. közforgalmi)? Gondolom nagyobb és vastagabb, mint egy startnapló, és nem kell belőle 10 darab a pályakezdéstől a nyugdíjbavonulásig:-)

• Soaringpilot
    Szia Baluxx!

Nem csak nálunk adják ilyen korán a Pirátot, elvileg mindenhol így kéne lennie. A vitorlázórepülő kiképzési tematikában ugyanis a VIII. fejezetben (típusátképzés) benne van, hogy együléses, ívelőlap és vízballaszt nélküli vitorlázógépre bárki kaphat átképzés, akinek az egyedüli egyórája megvan. A másik meg olyasmi, amit Te is említettél: Az egyszem Góbénkban ugyan van még idő, de 3 Pirátunk is van, így általában szokott jutni, ha fel akar vele menni az ember. Meg aztán a kezdőkiképzést se hátráltatjuk, ha a három- és az ötórát is Piráttal nyomjuk, a távról nem is beszélve:-)
    Egyébként mikor kezdtél repülni? Hol tartasz most?

Jó szelet!
    Soaringpilot
  • Baluxx
    Hat tudod, lehet hogy nem tudom megnezni... sot biztos. Ha repules lesz (marpedig, ahogy elnezem az idot, lesz) akkor biztos hogy nem. Nem tudod feltolni az oldaladra?

Baluxx
  • DJviolin
    Szia Baluxx!

Igen. Én vagyok LSteve. :)

Köszi az anyagokat. Szerintem Mester szemezgetett velőle, amikor bemutatta a gépet. Szombaton kiderül.

Üdv:
    DJviolin
    (alias: LSteve, alias: Lanti :))
  • Soaringpilot
    Köszi!:-)))))

Gratulálok az első "botolásokhoz":-)) További szép repüléseket, szép leszállásokat kívánok!

Jó szelet!
    Soaringpilot
  • Soaringpilot
    Köszi!:-)))
    Azt el tudnád intézni, hogy kedvenc típusaim, az An-2 és a PZL-101 is bekerülhessenek a műsorba?:-)))))))

320 kilométer????? Ettől féltem. Ilyenkor van jó idő, amikor nem tudunk repülni. Ez tavaly is így volt, csak akkor egészen más miatt maradtak el az üzemnapjaink. Azt hittem, ez változni fog, de úgy tűnik valami miatt mindig meg kell hogy szívjuk:-(((

• Siluro
    Ehh vazzeg... én is akaroooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook..... :))