5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Papirzacsi
    Nem. A legideálisabb a csörlés végén tarlótűz. :-)))
  • Soaringpilot
    Bocsánat. Közben rájöttem, hogy a legideálisabb találkozás a víz és beton találkozása:D
  • Soaringpilot
    Egyébként ez csak olyan nagy területű repterek fölött van így, mint a mienk, vagy pl. a budaörsi. A legjobb termikek ugyanis eltérő albedójú talajok találkozásánál képződnek, tehát pl. a repülőtér széle és egy kukoricatábla között. A rét és betonpálya találkozása a legideálisabb. A poén az, hogy ez eleve egy hatalmas repülőtér, de még körülötte is mindenfelé ugyanolyan füves rét van, sehol egy szántóföld vagy nagy kiterjedésű betonplacc. Egyedül a Cora jöhet számításba, az jó termikgyártó, de az is csak akkor ha északi start van (mert akkor majdnem fölé csőrölünk).
  • Papirzacsi
    Itt pesten 7főn nagyon jól nézett ki az ég. Kumóban nem volt hiány, de lehet csak kirakatidő volt az egész. Persze a szél is erős volt, ez jól látszik a felhőkön, bár mikor a kép készült ,akkor már igencsak nap vége fele jártunk.
    Omszki-tó körnéyke

Ma már itt is elég tré volt. Bár felhők voltak. LHBS felett eléggé össze is volt állva napközben. :-)
  • Soaringpilot
    Kiegészítés: csak üzemnapokon. Egyéb esetben 500-as idő van 2000-res alappal és 3-as átlagemelésekkel:D
  • Soaringpilot
    Ja, azt még hozzátenném, hogy az a kevés gomolyfelhő is mind a város fölött és körbe a mezők fölött volt, a reptér fölött viszont volt egy nagy kék lyuk
  • Soaringpilot
    Ezt nézzétek meg! Ez a Szolnok fölötti égképet mutatja néhány órára visszamenőleg. Negyed kettőkor még tiszta kék volt az ég, csak a háromórás felvételen látszik egy-két gomolyfelhő. Valami nem stimmel ezzel a környékkel...
  • Soaringpilot
    Na, épp ezt magyaráztam. Nálunk mostanában mindig délután indulnak be a termikek, azok is harmatgyengék. Ma négyszer próbáltam meg fennmaradni egyedüli egyórára, összesen repültem 52 percet, tehát esélyem se volt. Csak a Pirátok meg Ka-6-osok tudtak fennmaradni. Ráadásul ma jött a hír, hogy Pirát előtti dugóellenőrzőre valószínűleg le kell mennem Kiskunfélegyházára vagy Maklárra, mivel nálunk jelenleg nincs kétüléses teljesítménygép:( Bár már ott tartanék hogy mehessek... A repült óráim száma most gyorsan nő, de már igazán nőhetne a repült feladatok száma is:)
  • Papirzacsi
    Ja, jut eszembe, mivel lassan vége a nyárnak, és a vitorlák bekerülnek a hangárba, ősszel meg kezdődik a következő Lowlands kupa jó lenne vmi csapatot verbúválni, akik viszonylag rendszersen részt vesznek a versenyen, ne legyen már olyna foghíjjas a magyar csapat, mint tavaly. :-)))
  • B0B0
    Repülj a Közlekedési Múzeummal!

Időszaki kiállítás nyílt 2006. április 29-én szombaton a Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási gyűjteményéből. 50 eredeti légi jármű, 25 korhű modell, Farkas Bertalan az első magyar űrhajós eredeti űrruhája, és egy TU-154-es repülőgép szimulátor pilótafülkéjét is megtekinthetik. A kiállítási anyagban először láthatnak egy 1955-ös eredeti felújított fém Koma típusú vitorlázó repülőgépet. 3500 négyzetméteren több mint félszáz tárgyi anyag érdekességeit nézhetik meg. A kiállítás megtekinthető a Petőfi Csarnok kiállítóterében hétköznaponként keddtől-péntekig 10-17 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

• B0B0
    Sziasztok! lehet, hogy számotokra már lerágott csont, de nézte valaki múlt héten a 2x2 néha 5 című filmet? :)

Ismeri-e valaki az Ágasvári csata című könyvet. Ott tudtam meg néhány dolgot a vitorlázó repülőkről, az akkori, 50-es évek beli típusokról (mint pl. a Koma) és nagy élmény volt, hogy filmen is megcsodálhattam ezeket a madarakat
  • Soaringpilot
    Köszi, épp most szedem le:DD
  • Papirzacsi
    Nekem nem, köszi, én már bevásároltam belőle. :-DDDD
  • Papirzacsi
    A megosztást nem pont így értettem. Elég csak az előadó, és a szám címe is, mert a #2163 már egy w-vel kezdődó szó hatálya alá tartozik, azt meg ügye itt tilos. :-)))
  • Papirzacsi
    A műrepülés alatt Andreas Johnson - Glorious című száma megy.
    De egy jó tipp ,hogy keress magadnak számot, ha nem ismered, és ne tedd fel kétszer ugyan azt a kérdést.
    Meghallgatod a számot, megpróbálsz felismerni belőle pár egymást követő szót. Google megnyit, idézet beír, és máris ott az előadó a szám címe, és szövege. Ezután már tudod mi a dolgod, hogy meglegyen neked is.;-)
    ÉS már csa kegy lépés van hátra. Megosztod velünk a talált jó számok, előadóját és címét, hogy mi is élvezhessük. :-))))
  • Soaringpilot
    A táborunk második hete sikeresebb volt az elsőnél. Megrepültem az oktatós egyórát, 52 perc lett, és volt 2 db egyedüli egyóra próbálkozásom is. Az első közvetlenül azután hogy délután kisütött a nap, ezért mindösszesen 8 perc lett belőle:) Kicsivel később megpróbáltam mégegyszer, akkor már fasza idő volt, de csak 28 percet sikerült repülni, de nem az én hibámból. A reptér délkeleti csücske fölött találtam egy nagyon jó stabil 2 métert, amiben kiemelkedtem 700 méterre (a felhőalap se lehetett sokkal magasabban:-)). A probléma csak az volt, hogy a szél meg sodort be a katonai repülőtér fölé, ahová aznap tilos volt berepülni, tehát sajnos ott kellett hagynom a kiváló emelést:( Utána hiába kerestem másikat, nem találtam sehol. A város fölött láttam még szép felhőket, de odáig már nem mertem Góbéval berepülni:) Ezért kéne nekem már nagyon a Pirát. Az ötórát nem a reptér szegélyjelei között szeretném megrepülni:D A nagy keresésben szépen le is estem 300 méterre, onnan már nem volt más választásom mint besorolni iskolakörre és leszállni. Ez most nem jött össze, jövő hét közepén állítólag bomba idők lesznek, majd akkor.

Jó szelet!
    Soaringpilot
  • Soaringpilot
    Na ez engem is érdekelne:)
  • Papirzacsi
    Tessék csak tessék.Egy panoráma LHHH-ról.Elvileg van a képen egy Pirát is ami éppen rohad lefelé a lejtőről, illetve pár puhatestű. :-)
    LHHH
  • Clidey
  • Clidey
    DVD-n nem hiszem... Lehet ki sem adták úgy. Nekem megvan egy 700 megás avi-ba, de gyalázatos a minősége sajna... :(
  • Papirzacsi
    Jó film ja. Nekem a fejhallgatóm bánja. Éppen a madzagján volt a lábam, mikor meghallottam egy mondatot a másik szobában szóló tévéből, és rögötn felpattantam ülő helyzetemből, hogy megnézzem tényleg az a film e. Az volt. Csak a fejhallgató drótja nem tudott nyúlni még úgy 40 centit, amit a magasságkülönbség igényelt.
  • Papirzacsi
    Meg különben is... Teherviselő elem. Azé nem lehelletnyi áramlás simogatja mikor kinyitják. :-)
  • Clidey
    Hogy a Zlin Z-381-esek vizfestékkel lefestett HA- jeléről már ne is beszéljek... :D Azokból lett ugyanis a film vége felé a SP- és OK- jelölések, csak kissé átüt alóluk a HA-. :D

De egy szó mint száz, én nemes egyszerűséggel átsiklok ezek felett, mert ez a film akkor is nagyon jó, és szórakoztató! Bár mostanság gyártanának ilyesfajtákat... :(

Btw...az a féklapszekrényes dolog nem olyan nagy cuccz, lehet ott is húzni, nem lesz annak semmi baja. Mi is úgy szoktuk néha ;)
  • Clidey
    Szerintem meg a legnagyobb baki benne az, hogy a korának egyik kiemelkedő repülőgépét átkeresztelték "Sárgarigó"-ra...pedig az eredeti sokkal szebben cseng, simán belefért volna a történetbe... (M-30 Fergeteg t.i.)
  • perko
    Azért ne feledd, 1951 volt. Hol volt még akkor a digitális technika

• perko
    Az az igazság, hogy ilyen, mint a filmben látható nemigen volt.
    A "2x2 néha öt", mint az ötvenes évek többi filmje is félig meddig propaganda film is volt. A háború után a civil, így a sport repülés is katonai irányítás alatt állt, és az volt az elképzelés, hogy a beszervezett fiatalok amellett, hogy szórakoznak, a katonai repüléshez előképzést kapjanak. Innen származik a filmbeni sportrepülők egyenruha viselése, ami azért sem valósult meg, mert rengetegbe került volna és a sok csórónak aki akkor a repülés közelébe került, de az államnak sem volt rá pénze.
    Ez csak szándék volt hogy így nézzenek ki a sportrepülők de ez soha nem valósult meg. Egyébként ez az egyenruhaviselés az akkori korra jellemző volt. Még az ipari tanulók is egyenruhába jártak sokáig.
    Rég volt, igaz se volt...
  • FodiJabba
    Szellő + pilcsik
    Itt egy kép egy Szellőről, ez a gép az ötvenes években repült (a 2x2-t asszem' 1951-ben csinálták). Itt elég vegyesnek néz ki a ruházat.
    Érdemes körülnézned Horváth Balázs honlapján, rengeteg fotó van a magyar gépekről.
    Horac
  • FodiJabba
    Nem tudom, hogy tényleg ebben repültek-e a "hétköznapokon" is, vagy csak a film miatt viselték. Amilyen fotókat én láttam, azokon a mostanában is elfogadott rövidnadrág látható meztelen felsőtesttel. :)
    Ha találkozok valamelyik "nagy öreggel" :) - akik már az ötvenes években is repültek - akkor majd rákérdezek, hogy használták-e ezeket az egyenruhákat.
  • Soaringpilot
    mint ő... Így a helyes a vége:)
  • Soaringpilot
    Nem lehetetlen, sőt! Azok, akik három éve voltak kezdők, a következő évben már koszorúsok voltak. Kivétel nélkül. Olyan klubtársam is van, aki abban az évben lett koszorús, amikor elkezdte. És még mindig tudom tetézni: egyik klubtársam most azokat oktatja, akik korábban kezdtek el repülni mint ők...
  • Soaringpilot
    Én viszont pont így látom! Tavaly április óta (mióta kezdtem) összesen 8 üzemnapról hiányoztam. Ezt egyik klubtársam se tudta utánam csinálni. Tehát a klubból gyakorlatilag én voltam kinn a legtöbbet tavaly tavasz óta, még a szakszósok vagy az oktatók is csak utánam jönnek ebből a szempontból. Az a legnagyobb baj, hogy a szakszósok legalább fele csak akkor jár ki, ha jó idő van. A másik fele egyáltalán nem. Össze se tudom pontosan számolni, hogy tavaly és idén hány üzemnap maradt el amiatt, hogy 8 órakor a kezdő társaimmal (nem ritkán egyedül) álltam a hangár előtt, mert a vidékiek (a klub túlnyomó többsége vidéki) csak azért nem jött le Szolnokra, mert volt 3 felhő az égen. Ez sajnos azt mutatja, hogy őket nem érdekli, hogy a kezdők miként haladnak a feladatokkal, nekik csak az a fontos hogy az évi 10 órájuk meglegyen a szakszóhosszabbításhoz. Márpedig ha nincs szakszós akkor a kezdők se tudnak repülni, pedig ahhoz nem kell bomba időnek lennie.
    Szerintem ez a probléma. Nálunk legalábbis...
  • Clidey
    Hát én ezt másképp látom, de hagyjuk.
  • Soaringpilot
    Egyébként szerintem pont ez a baj. Eddig egyetlen hozzám hasonló növendéket nem láttam, aki ennyire törekedett volna a gyors előrejutásra, mint én. Ezt a sportot egyszer a lelkesedés megszűnése fogja tönkretenni.
  • Soaringpilot
    Nem rohanok én sehova, de már igazán jó lenne ezüstkoszorúsnak lenni. Ha nem sikerül, hosszú évek óta én leszek az első a klubban, aki nem csinálta meg a D-t a második szezonjában sem. Azt pedig nem szeretném...
  • Clidey
    Csak tudnám hova ez a rohanás.
  • Soaringpilot
    Úgy néz ki holnap végre lesz repülés (ma is volt, de nem bántam meg hogy nem mentem ki). Ezt a maradék másfél hetet a táborból jó lenne egy kicsit megerőltetni, még mindig nem adtam fel a koszorút, pedig nem sok esély van rá. Ha neadjisten meglesz még e hónapban a koszorú, utána azonnal elkezdem a vontathatóit, tehát matematikailag még a szakszózás is belefér. Sajnos a gyakorlati megvalósítás feltételeiről nem mi repülők döntünk
  • Soaringpilot
    Elképesztő, hogy olyanok, akik szeretnének repülni pont azok miatt nem tudnak, akik a legjobban sírtak hogy mikor lesz már tábor. Mert nálunk sajnos így volt/van...
  • Soaringpilot
    Sziasztok!

Dj! Mi a helyzet a táborotokkal? A mi 3 hetes táborunk első hete úgy ahogy volt elmaradt a kevés jelentkező miatt, a második héten (most) pedig szar idő van. Holnaptól állítólag javulás lesz, de úgy tűnik a koszorúzásról már erre az évre is lemondhatok Kezd a tököm tele lenni az egésszel. És még finoman fogalmaztam...
  • Clidey
    "Én fűkaszás MTZ-re gondoltam. :)"
    Így persze oké.

"...mert jöttek volna az elmés hozzászólások, hogy..."
    És? Ki nem szarja le? Ha visszaszólsz, csak lesüllyedsz az ő szintjükre. Ott viszont legyőznek a rutinjukkal. :D

"...A másik hazugság: Azt mondta Appme, hogy..."
    Természetesen, számomra napnál világosabb volt, hogy csak blöffölnek. Így próbálják megfélemlíteni az "ellenfelet". Nem a te eseted volt az első, és gyanítom, nem is az utolsó, hogy ehhez a technikához folyamodnak. Gyakorlatilag szinte mindíg ezt csinálják. Én csak röhögök szánalmasságukon.
  • Soaringpilot
    Múlt héten itt is 1800 környékén volt. De ez a Szolnok ritka szar helyen van, sokszor volt már olyan, hogy itt nem bírt senki fennmaradni, amikor Dunakeszin, sőt még Matkón is (kb. 50 km-re) 300-akat repültek... Na ez mitől van? (még mielőtt valaki a szolnoki pilótákra fogná a dolgot, itt tényleg mindig szar idő van:-))