5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
gliderpilot #2369 Nekem sajna nincs meg a Condor, de Sturmovikozni szoktunk, ha gondoljátok... MSNen megbeszélhetjük a részleteket (nem vagyok túl jó venne) -
Soaringpilot #2368 Szia!
Én benne vagyok, hogy télen néha nyomni kéne egy esti távot, sőt akár már ma elkezdhetjük mivel mi LHSS-en befejeztük a működést:(( A klub nevéről sajnos nincs ötletem.
Jó szelet! -
#2367 Akkor aki még benne lenne az adjon tippet, hogy mi legyen a Klub neve. Legyen demokrácia :) -
#2365 Srácok! Mennyire nyomul mostanában a Condor? Gondolom, mivel lassan tél van így átveszi a helyét a valós repülésnek. Szóval ha van érdeklődő, akkor beindítanék egy újabb repülőklubbot más repülőtér nevével, hasonlók. Vélemnény? -
Soaringpilot #2364 A vitorla szakszó is PPL (private pilot licence), azaz magánpilóta.
A jó repülést meg úgy értettem, hogy aki még ebben az évben repülni fog (gépbe mer ülni) -
Soaringpilot #2362 DJ!
Itt mi is láttunk hullámgyanús felhőket kelet felé:) A felhőzettel meg pont úgy jártunk mint ti. Szinte a semmiből jött, 10 percig csepergett az eső, és amint beálltunk kisütött a nap. De mindenki repült legalább kettőt, most valahogy jobb hangulatban telt az utolsó üzemnapunk mint tavaly. És általában véve jobb évet zártnuk szerintem, született egy pár vizsga (B és C), és egy csomó típusrepülés (Pirat, KA-6). És a feladatokkal is jobban haladtunk, tavaly úgy emlékszem nem is nagyon voltak időtartam feladatok, idén viszont annál több. Jövőre pedig minimum egy koszorú lesz, erről majd gondoskodom:D Akkor viszont már lesz PPL szakszó is, a vontathatóihoz nem kell jó idő:D
Jó szelet, és aki még repül annak jó repülést!
Soaringpilot -
gliderpilot #2361 Szerintem mindenhol vannak ilyen szokások egyébként... Nálunk volt repülés, mindenki kirepülte magát Ka-7-tel:) A rekord 8 perc volt:) A gépeket meg szétszedtük, de én is hallottam valamit, hogy kéne egy szilveszteri repnap:) -
Soaringpilot #2359 Na megvolt az idei főszezon utolsó üzemnapja. Azért írtam főszezont, mert szilveszterkor tervezünk valami üzemnap szerűséget ha nem lesz mínusz 20 fok meg fél méteres hó:) Tavaly nem volt, reméljük idén se lesz. Ez azt jelenti, hogy a repnaplót még december 31-ig nem szabad lezárni:D Ha tavaly lett volna ilyen repülés szilveszterkor, eléggé megjártam volna ebből a szempontból:DD -
Soaringpilot #2358 Szia!
Nem szeretnék beleszólni a dolgaitokba, de leírásaid alapján úgy gondolom, hogy a klubotokban sokan nincsenek tisztában a kképzési tematika tartalmával. Az ötórát valóban félreértettem, de nagyon hülyeséget nem írtam, mivel öt óra repült idő egyáltalán nem kell C vizsga után a vontathatóihoz. Idézek a "Bibliánkból": "Vontathatói kiképzésbe bevonható az a csőrlőrendszerű kiképzésben lévő növendék, aki C vizsgával rendelkezik". Ez sehol nem írja, hogy utána még öt órát kéne repülni.
A másik a típusrepülés. A típusrepülés előtti másik típusrepülés felettébb érdekes szokásotok:) Mielőtt félreértenéd, egyáltalán nem baj, hogy rögtön két típusod is lesz, sőt minél több annál jobb:) Csak típusátképzéshez teljesen felesleges.
Mégegyszer kihangsúlyozom, semmi bajom a klubotokkal, mert teljesen szabályos amit csináltok, csak érdekesek a "házi szabályaitok":D
Jó szelet, megyek repülni!:)
Soaringpilot -
gliderpilot #2357 Még itt van ez a videó, ami a tavalyi táborban készült csabán. Most lett felrakva, ha gondoljátok, nézzétek meg! -
#2356 motorral megyek majd ki...
Dorka is jött volna, csak nincs busz ami kivinné... :D -
gliderpilot #2354 Oké:) Eztnem tudtam, hogy lehet négy csőrlés is. Egyébként nem az ötóra kell, hanem öt óra:) Sajna nálunk is ez az utolsó üzemnap-lehetőség, de már majd' egy hónapja nem jön össze elég ember egy üzemhez:(( Meg nálunk még az is szokás, hogy nem elég egy ellenőrző, hanem meg kell csinálni először nagyvasra a típust. Csak azzal meg volt egy kis problémám az utolsó pillanatban, úgyhogy csak az oktatós típusfelszállásaim vannak meg:( Na ennyit erről.:) Ezt meg nem tudom, láttátok-e már, de nagyon durva!Jó kis videó! -
Soaringpilot #2353 Szia Gliderpilot!
A Vitorlázórepülő Kiképzési Tematika VIII. fejezete (típusátképzés) szerint a növendék bármely együléses ívelőlap és vízballaszt nélküli repülőgép típusra átképzést kaphat, ha teljesítette a VII/2-es feladatot, tehát az egyedüli egyórát. A VI. fejezet (vontatásos kiképzés) szerint minden olyan növendék elkezdheti a vontathatóit, aki C vizsgával rendelkezik. Tehát nem kell hozzá az ötóra. A VIII. fejezet alapján aki rendelkezik vontathatói vizsgával, annak a 4 felszállásból 2-őt vontatásból kell végrehajtania. Akinek nincs vontathatói, az végrehajhatja mind a négy felszállást csőrlésből. Miután teljesítettem az egyedüli egyórát, megcsináltam a kötelező kétkormányos ellenőrzőt KA-7-essel, és mivel nincs vontathatóim a 4 Piratos felszállást csőrlésből repültem. Röviden ennyi.
Örülök, hogy mégegy vihornyás pilóta csatlakozott hozzánk, mostanában kezdtünk kevesen lenni. Sajnos a reptéren is...
Hétvégén üzemelünk Szolnokon, egyelőre úgy tűnik hogy ebben az évben utoljára. Majd meglátjuk...
Jó szelet!
Soaringpilot -
#2352 hello -
#2350 Más klub más szabályzat... -
gliderpilot #2349 Sziasztok! Most regeltem, úgyhogy gondoltam, bemutatkozok. Békéscsabán repülök, az ötórám van meg, Vass Tamásnak hívnak. Hát ennyi. Azt szeretném kérdezni, hogy még régebben láttam, hogy soaringpilot megcsinálta a Pirat típust, csak nem értem, hogy hogy. Nálunk 2 csőrlés-2 vontatás egy típus. Vontathatóit meg "C" vizsga után 5 óra repült idővel lehet csinálni. Na jó, csak irígykedtem egy kicsit, mert én még mindig Ka-7-tel repülök:) -
#2347 Karinthy után szabadon: Így vontatunk mi... (88 MB) -
Tasman #2346 Sziasztok! A jövő hónapban indítja az Albatrosz Repülõ Egyesület Vitorlázórepülõ Szakosztálya a börgöndi reptéren az első vitorlázó tanfolyamot. Részleteket megtaláljátok a www.solidcad.hu-n. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! -
#2345 EU kicsit orosz ellenes :D -
Soaringpilot #2344 Az An-2-es valóban elég környezetszennyező, de majdnem 60 éve van szolgálatban és mindig megállta a helyét. A világ minden táján hatalmas sikere volt. Szerintem a világ legjobb konstrukciója, és rengeteg célra fel lehet használni, az utasrepültetésen át a meteorológiai megfigyelésen keresztül a mezőgazdasági munkákig. Én sajnálnám ha emiatt ki kellene vonni őket a forgalomból:( -
#2343 Mivel a környezetszennyezés miatt van az egész, így jah.
Amennyiben a használt technikánk belefér a szigorú szabályozásba, úgy gondolom igen. -
#2341 A Góbénak mióta van motorja??? -
#2339 persze persze, csak lógsz... xPPP -
#2337 holnap mi lesz kinn? :| -
Soaringpilot #2336 Én olyanokra gondoltam, mint pl. a 20-as, 21-es, 22-es, meg esetleg a 23-as:D -
#2334 Üdv!
Természetesen rendszeresen olvasom a topicot, csak épp az a nagy büdös helyzet, hogy érdemi megszólalást csak mint növendék, esélyesen jópár év múlva fogok csak tudni megejteni, ezért nem is pofázom. :]
A kép file-jai nem hiszem, hogy megvannak, de egy átszínezés nem jelenthet gondot. A nicket meg köszönöm, de tobábbra sem rakom rá, hiszen a közösségnek csinálom, nem eladásra; ráadásul olyan kis félperces munka, hogy szinte égne a pofámról a bőr, ha még ezt is "levédetném". :) Egyszerű kis banner, még egy "köszönöm" is sok érte. Komolyan. :) -
#2333 3. A repülés nem veszélyes, csak a lezuhanás az.
xDDDDDDDDD -
Soaringpilot #2332 Sziasztok!
Lehet hogy már volt:
A repülés néhány szabálya:
1. A felszállás lehetőség. A leszállás kényszer.
2. A botkormányt előre tolva, alattunk a házak mérete nő, hátrahúzva pedig
csökken. Huzamosan hátrahúzva tartva a kormányt, a házak ismét nőni kezdenek.
3. A repülés nem veszélyes, csak a lezuhanás az.
4. Jobb lent lenni és azt kívánni, bárcsak fent lennénk, mint fordítva.
5. Egy repülőgépen csak akkor feleslegesen sok az üzemanyag, ha lángra kap.
6. A gép orrán lévő légcsavar a pilótát hivatott hűteni. Ha leáll, a pilóta
rögtön izzadni kezd.
7. Bizonytalan helyzetben tartsd a repülési magasságot. Az éggel még soha senki
nem ütközött.
8. A "jó" leszállás az, ami után saját lábon elhagyható a gép.
A "nagyszerű" leszállások pedig azok, amelyek után a gép tovább használható.
9. Amennyire csak lehet, törekedjünk arra, hogy a gép hegyes vége mindig előre
álljon.
10. Azt, hogy kerekekkel felfelé szálltál le onnan veszed észre, hogy a rámpához
csak teljes gázzal tudsz eljutni.
11. A túlélés valószínűsége fordítva arányos a leszállási szöggel. Minél
meredekebb szögben száll le a gép, annál kisebb az esély a túlélésre és
fordítva.
12. Soha ne engedd a gépet leszállni olyan helyre, ahova agyilag már öt perccel
korábban meg nem érkeztél.
13. Tartsd távol magad a felhőktől. Megbízható források szerint a hegyek
előszeretettel bujkálnak a felhők között.
14. Törekedjél arra, hogy leszállásaid száma egyenlő legyen a felszállások
számával (lásd az 1. pontot is).
15. A sima leszállásnak három egyszerű szabálya van, de ezeket sajnos senki nem
ismeri.
16. A helikopterek nem tudnak repülni, csak olyan randák, hogy a föld egyszerűen
taszítja őket.
17. Ha az ablakból csak körbe-körbe forgó talajt látsz és az utastérből a
zűrzavar hangjai szűrődnek, akkor a dolgok nincsenek egészen rendjén.
18. A gravitáció nem ötlet, hanem természeti törvény, amely ellen fellebbezésnek
helye nincs.
19. A sebesen zuhanó alumínium tárgy kontra mozdulatlan föld csatát eddig mindig
a föld nyerte meg.
20. A józan döntőképesség alapja a tapasztalat. Sajnos a tapasztalatot a rosszul
meghozott döntések gyarapítják.
21. Tanulj mások hibáiból. Nem fogsz annyi ideig élni, hogy valamennyit magad is
elkövessed.
22. Légy éber! Így is lesz mindig valami, ami elkerüli a figyelmedet.
23. Egy pilóta számára leghaszontalanabb három adat: a gép feletti magasság, a
kifutópályán megtett úthossz és a tized másodperccel előbbi pillanat.
24. Vannak öreg, és vannak bátor pilóták. De öreg bátor pilóták nincsenek.
Vannak köztük megszívlelendő tanácsok is. Néhányat érdemes komolyan venni. -
#2330 semmit... :( -
#2328 holnap vagy után lesz uzemnap? :S -
Baluxx #2326 DJViolin, nalatok meddig tart a szezon? Elengedtek mar egyedul? -
#2325 Köszi, már készülök is lélekben, hevifannnnn!!!! -
#2322 jakabszálláson 2000 egy iskola kor, utanna 100ft percenkent asszem...
ugye Lanti? -
#2321 Csak ennyiből áll? Ja, azt hittem mindenféle oktatás stb. Attól félek, mi van ha pl. -már elnézést- hánynom kell, v. pánikba esek??
Ha előbbieken felülkerekedek, kb. mibe kerülne ez nekem?
Köszi. -
Baluxx #2320 Hat akkor oda:) Szerintem barmelyik repteren szivesen fogadnak (csak ki kell menni:)) -
#2319 Hali!Szerintem a börgöndi reptér van a legközelebb, de szívesen elmegyek messzebb is az élmény kedvéért. -
Baluxx #2318 Merrefele laksz? Szoval melyik repter kozeleben? -
Baluxx #2317 DJViolin: Az meg hogy lehet? En ugy tudom, hogy a Gobe gyartasat 1991-ben befejeztek (penzhiany, no meg nem volt tobb megrendeles - probaltak egy rakatot elpasszolni az USA-ba, mint standard oktatogep, csak nem vettek meg, mondvan tul joindulatu.).
Utana a szerszamokat jo magyar szokas szerint szetloptak. Shleet-yoo(az indexen - en most nem vagyok ott egy "kisebb" balhebol kifolyolag, ide se irok sokat, mailben meg lehet talalni engem) ha jol emlekszem, meg azt irta egy par eve, hogy a nyiregyi repteren latott valamit a szerszamokbol. Annak kapcsan, hogy volt egy otleteles valamikor 2002 korul a vitorlazo topicban, hogy hogyan lehetne a Gobekat felujitani. (RepulogepEpitoek akartak teljesen uj szarnyakat gyartatni, SM-701-es profillal, amivel 30-akarhanyas sikloszamot is el lehet erni), csakhat irodalmi okok (ld. Anyegin) miatt nem lett sajnos a dologbol semmi.
Meg hat tudod, jo par repteren kazalban allnak a Gobe torzsek, mert a gepek mar kirepultek az idejuket. Szandan pl. annyi Gobe van a padlason, hogy csodalom, hogy nem dol rajuk a hangar. -
#2316 Nem tudom kérdezték- e már , vagy szokás-e ilyesmit tenni, de bátorkodnék mégiscsak előhozakodni vele: Ha vk nagyon-nagyon szeretne egyet repcsizni (nem utasszállító gépen, mert az lófütty) az esetleg megkérdezheti-e, hogy lehetne - e itt vk.nél jelentkezni a hátsó ülésre????
Köszi -
Baluxx #2315 Szia Soaringpilot!
Elnezest a megkesett valaszadasert, dehat nem voltam mindig net ill.forumkozelben. Dehogy valaszoljak: vekonyka B vizsgas vagyok, es iden aprilisban kezdtem. Lehetnek C-s is, ha kijartam volna tobb uzemnapra. Dehat igy jartam.:)