5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Clidey
    Borulunk le nagyságod előtt b*meg!
  • Papirzacsi
    Hali!

Na akkor itt vagyok helyreigazítani a dolgokat. :-)
    Szóval nagy kár, hogy perceltetek, illetve kiléptetek.
    Akkor ahogy én láttam a távot, és a tanulsgáok amiket leszűrtem.
    Elsőnek Soaringpilot kezdte a távot, és a kurzustól balra a hegyeknél próbálkozott minél gyorsabban eljutni az 1.TP-ig.Őt követte Lanti, akin nem láttam ,hogy alacsonyan ment volna, sőt sztem jó magasságban. Nem lehet, hogy QFE szerint volt beállítva a magmérőd? Mert a startot QNH szerint méri a progi.Ha tényleg nem hoztál vizet, akkor ez volt életed második legnagyobb baklövése. :-)Ha pedig rossz a startod, senki se kényszerít rá ,hogy így menj végig, újra lehet startolni a megadott időn belül, ugyanis ha feltűnt, nem regatta volt.
    Ezután rajtolt PP (külföldi csóka), őt nem kommentálnám. Ekkor mi HF-fel éppen hasítottunk vissza a starthoz, hogy megkezdjük mi is a távot.
    Sajna HF a startzónába érve ismeretlen okból diszkózott, így pár perccel később egyedül kezdtem meg a távot. Ekkor CS (soaringpilot) már elfordulta az elsőt, és talán Lanti is.Szóval legalább 16km-re voltatok elöttem. Veletek ellentétben én azelső szárat nyíl egyenesen repültem, nem mentem el balra hegyek felé. Az első TP után a lejtőn száguldva látótávolba került PP és Lanti, amin nagyon meg is lepődtem.PP jól nyomta, csak kisit lassan, Lanti pedig fent girhelt 2300-on a hegy fölött, nem értem miért, csak az időt vesztegette az emelkedéssel, a lejtőn haladva tartva a 2000 métert elöbb odaért volna a 2.TP-hez.
    A 2.TP-nél már mindenki látótávon belül volt. PP itt eldobta a szárnyait, majd kúzott, de ekkor már mögöttem volt. Lanti elöttem volt kb 2km-rel. Láthatóan nagyon utol akarta érni CS-t, csak nem értettem minek.A 3. fordulópontot még mögette fordultam, de vagy 500 méterrel magasabban, és ez volt az egyik nagy kulcsa a tasknak.Senki nem nézte meg rendesen indulás elött azt a térképet. Látszott, hogy a 3.TP után egy völgy fölött van a kurzus, amitől északra ugyan van lejtő, de elég pici, és lapos, ergo jó emelésre nem nagyon, vagy egyáltalán nem lehett számtani.Igy a plussz magasságomat kihasználva simán lehagyhattam.Ekkor "terepezett" CS, gyanítom ő is hasonlóan járt el mint Lanti,és ez okozta a vesztét.Én mentem tovább, és a 4. fordulópontnél elkövettem azt a hibát, amit nem kellett volna. Annyira tudtam merre kell menni, hogy gyakorlatileg kihagytam a 4.-et, amit nem is vettem észre, csak az 5.TP-nél, mert végig műszer nélkül repültem. :-)))Közben kilépett Lanti is. Én pedig az 5.TP felé vezető úton elkezdtem anyázni, hogy miért is ír ki hülyeségeket a siklókompjuter a DDH-ra, mikor már tapasztalatból tudom ,hogy hazaérek. Na még 10km-be tellett, mire leesett a dolog. :-DDD Ekkor vissza kellett repülnöm a 4. pontig, hogy folytathassam a taskot. Végülis beértem, ahogy PG is, aki így megvert 2 tized km/h-val. Hozzáteszem tök kezdő, semmi köze a vitorlázáshoz stb stb, és így is 154km/h-t nyomott. Szóval a task nem volt nehéz egyáltalán. Korábban már egyszer lenyomtam ezt a taskot, és akkor 189km/h-s átlagot mentem, most az IGC szerint ha nem hibázok 10-12km/h-val jobb lett volna. :-(
    Szóval öszességében az a gyanúm ,hogy felszállás elött nem sokat bíbelődtetek az útvonal átnézésével, holott idő volt rá(sztem a join time alatt bőven be lehet vágni a taskot). Ez lehetett az egyik legnagyobb hiba amit elkövettetek.No meg különbséget kéne tenni első hely, és a között, hogy ki megy elöl, mert a kettő nem ugyan az, szóval azért mert CS terepezett, még nem te lettél az első , csak te voltál elöl, bár ez se igaz, mert akkor már megelőztelek. :-))))
    Szóval ammondó vagyok, több távot, és belejöttök. Mindjárt lesz is egy, amint bfejezem a vacsit, gyertek, ha tudtok.
  • Soaringpilot
  • Soaringpilot
    Jól emlékszem, mert a térképen senki nem volt előttem, azért nyomtam neki a földnek:D
  • Soaringpilot
    Nem b*szom, tényleg én indultam először:D Ha jól emlékszem...
  • Soaringpilot
    Szia!

Nem tom milyen élmezőnyről beszélsz, ugyanis a "kényszerpihenő" pillanatáig én vezettem (én indultam először, és senki nem előzött meg). Zacsiék azért jól a seggünkre jöttek, ha nem esek be a fák közé, akkor csak 2 perc múlva hagytak volna le:D

Berepülésnek azért ideális volt, legközelebb majd igyekszem célba is érni:D

Szelet!
    Soaringpilot
  • Soaringpilot
    Na mi van, senki nem ír, mi lett a vége a távnak? Nekem sajnos féltáv után kicsivel kényszerlátogatást kellett tennem az erdőben, mert hamarabb oda akartam érni a domboldalhoz:D Lassan repülj, tovább érsz, ez lehetne mostantól a lejtőrepülők szlogenje:D
    Valami végeredményt azért közölhetne valaki:D

A Saitek controllerek egyébként remekül üzemeltek végig, mostmár a trimm is működött rendesen, nem kellett végig kitolni a botkormányt a falig:D

Jó szelet!
    Soaringpilot
  • ColdFire
    énnemtom már :D
    megzavartál :DDD
  • ColdFire
    hámind1, 2 an2 volt, egy sárga meg egy fehér :P
  • gliderpilot
    Most láttam, hogy van leírás a Cimboráról! De én még vezettem is Nyáron szokott jönni a táborba
    Elég durva, Laci bácsi, a "rangidős" oktatónk meg eltekert vele, és majd szétfagyott Itt egy kép is róla (csak sajna nem látszik túl jól):
  • gliderpilot
    Sziasztok!
    Ti sem tudtátok még megszerezni az MVK eredményeket? (vagy nem is érdekel?)
  • Papirzacsi
    Remek, várunk!
    Ha 11-kor még nem megy a multi, akkor ne essetek pánikba, lehet picit késik, a lényeg, hogy ti ne késsetek. Minimum 20 perc lesz a join time, szóval lesz idő észrevenni.
  • Papirzacsi
    Várunk majd!
    Persze a 10-es Condorpecs fentléte feltétele a repülésnek, szóval aki még nem szerezte be, az gyorsan szedje le, tegye fel!
  • Soaringpilot
    Szia, viszont!

Most legalább ki tudom próbálni élesben az új Saitek X52 Flight Controlt, és a szintén Saitek Pro flight rudder pedalt

Nem élesben már kipróbáltam, félelmetes.

Bár 150 km-en keresztül lehet hogy egy kicsit kényelmetlen lesz, mert az asztalom most egy kis átalakításra szorul, hogy minden ott legyen ahol lennie kell

Majd meglássuk!

Jó szelet, este találkozunk!
    Soaringpilot
  • Papirzacsi
    Sok a duma, kevés a multi! 26-án este 11 körülre szerveztünk egy repülést. könnyű 150km-es lejtős task, default Szlovénia felett, aki akar jöjjön, kifogásokat nem fogadunk el! A szerverre rá fogtok ismerni, ha elindul.

Boldog karit a maradék időre.
  • Soaringpilot
    Nekem is csak pdf-ben van meg, de már annyiszor átolvastam hogy a könyökömön jön ki:D
  • gliderpilot
    Egyébként neked nincs meg ez a szabályzat Wordben, mert nekem csak PDFben van meg, és elég nehéz átfutni
  • Soaringpilot
    Esetleg
  • gliderpilot
    Ja. De mondjuk egy HCPL még reálisnak tűnik.
  • Soaringpilot
    Az oktató jogosítással UL A2 PPL ne zavarjon meg, ma még nem nagyon vontatnak itthon UL-lel.
  • Soaringpilot
    Szia!

Ajánlom figyelmedbe az 5/2001. kövim rendelet ide vonatkozó részletét:
    3.3. Vontató jogosítás megszerzésének feltételei:
    3.3.1. Életkor: betöltött 20. életév.
    3.3.2. Érvényes motoros, helikopter HCPL/CPL, illetve oktató jogosítással UL A2 PPL
    szakszolgálati engedély.
    3.3.3. Szakismeret: A pályázónak hatósági vizsgabizottság eltt bizonyítania kell, hogy az
    engedélyben biztosított jogköröknek megfelelen ismeri az alábbiakat:
    - repülési szabályok,
    - vészhelyzetek.
    3.3.4. Repülési tapasztalat
    3.3.4.1. Motoros A, B kategóriában vontató jogosításhoz:
    a) legalább 300 repült óra az adott szakterületen,
    b) a légiközlekedési hatóság által jóváhagyott kiképzés motoros repülgéppel vitorlázó és
    transzparens vontatására.

Ebből az derül ki, hogy a vontató jogosítás MEGSZERZÉSÉNEK alapfeltétele a CPL szakszó, nem konkrétan a vontatásnak. Tehát ha valaki vontat a klubotokban, annak KELL hogy legyen CPL-je, különben szabálysértést követ el...
  • gliderpilot
    Tudom, hogy a CPL arra való, mivel a neve is az, hogy kereskedelmi pilóta engedély. És pont ezért a saját klubodba, ahol ugye ingyen nyomatod, nem kell a cpl. Az óra azt az meg tudom, hogy kell.
  • Soaringpilot
    Ha lehet ezt ne nagyon hangoztasd, mivel rendkívül szabálytalan. A rendelet értelmében min. CPL szakszó és min. 300 órás tapasztalat kell ahhoz, hogy elkezdhesd a vontatói kiképzést.
  • Soaringpilot
    PPL-lel is vihetsz utast, de csak NEM kereskedelmi célú személyszállítás céljából, azaz nem kérhetsz érte pénzt. Ha összedobtok egy kis pénzt, netán te fizeted az egészet, akkor vihetsz akárkit. A CPL arra való, hogy már kaphatsz pénzt a repülésedért, tehát gyakorlatilag olyan mint egy munkavállalási engedély.
  • gliderpilot
    A saját klubnál ppl-lel is lehet vontatni. Egyébként nálunk elég kelendő a vontatás plusz van egy két hetes tábor, ahol igen sok idő elmegy.
  • Soaringpilot
    Ja, az sem egy mellékes szempont, hogy a vontatásnak is a CPL szakszó az alapfeltétele, plusz a már említett 300 óra...
  • Soaringpilot
    Azért a vontatás se olyan egyszerű. Eleve 300 óra kell a vontatói vizsgához, és utána se gyűlnek úgy az órák ahogy azt szeretnénk. Vitorlázó pilóta szemmel nézve a dolgot, én is inkább várok a jó időre és a termikekre, ha dugóhúzót vagy egyéb légtér feladatot kell repülni, a vontatógépet csak a végső esetben veszem igénybe, pl. ha már hetek óta nem sikerült csőrlésből elmenni. És szerintem nem én vagyok az egyetlen vihornyás, aki így gondolkodik. Szóval inkább dobjatok össze egy kis lóvét a haverokkal, utasrepültetésből gyorsabban gyűlnek az órák...
  • gliderpilot
    úgyhogy nekünk szegényeknek csak a sírás marad
  • gliderpilot
    Na hát szép terv, csak sajna nagyon nehéz összegyűjteni azt a cirka 10 millát, míg eljutsz a CPLig, aztán meg még több a repülés. Úgyhogy én maradok annál, hogy PPL és majd vontatok (ha ez összejön legalább), és vitorlával meg legalább világbajnok (ez kicsit szerény volt, nem?) Egyébéként ha nem voltál nyílt napon (mert én most érettségizek) elmondom, hogy a Skyeurope szinte biztosan aláír a sulival egy szerződést, ami lehetővé teszi, hogy banki kölcsönt vegyél fel, és a diploma után egyből náluk kapsz állást, és a fizetésedből törleszted a részleteket. Ez egy év múlva mondom több, mint 99%, hogy létrejön! Úgyhogy én szívtam, hogy rosszkor születtem
    De ez van, szüleim meg nem annyira bírnák, ha kihagynék egy évet, és még az se biztos, hogy tényleg létrejön ez a szerződés (azért több, mint valószínű). Egyébéknt tényleg nagyon pengének kell lenni Én kitűnő vagyok+2 nyelvvizsga, de nem voltam biztos, hogy meglesz a tavalyi határ(140 pont). Így meg aztán már tényleg mindegy...
    Úgyhogy csak ne hagyd abba a reménykedést, de megsúgom: inkább tanulj meg oroszul, és menj ki Ukrajnába vagy Oroszországba, mert ott sokkal olcsóbb a repülés, és sokkal jobbak a lehetőségek! (egy nyíregyházán tanuló barátom is ezt csinálja, ő mondta, hogy ott lesz pilóta, és majd onnan visszatérve sokkal több esélye lesz[és igaza is van]).
    Na ennyi
  • gliderpilot
    Egyébként nemtudom, ti hogy vagytok vele, hova akartok menni fősulira, de szerintem eléggé gáz (és engem nagyon lesújtott), hogy megszüntették Nyíregyházán az állami szakot
    Hát úgyhogy ennek az "álomnak" lőttek
  • gliderpilot
    Hát nálunk amúgy sem volt túl valószínű, de már úgy elraktuk a gépeket, hogy tuti nem lesz
    Meg mifelénk az idő sem olyan téli-repülős
    Egyébként meg asszem nem is volt egy ideje.
  • PrasCo
    Üdvözlet!

Békés, boldog karácsonyt és meghitt szentestét kívánna minden kedves topiclakónak egy szerencsétlen ördög, aki egyelőre a földről néz Titeket. =)
  • gliderpilot
    Én is Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok minden vitorlázó pilótának, sőt, még a családjuknak is
    Hát Szilveszteri repülés nálunk se nagyon lesz...
  • Soaringpilot
    Úgy néz ki, nálunk nem lesz Szilveszterkor üzem:( Ez mondjuk várható volt...

Nektek jó repülést, bomba termikeket:D
  • ColdFire
    jaj, várom már a dec 31et... :D
  • ColdFire
    ez jó!:)

Kellemes karácsonyt, és boldog uj évet mindenkinek!
  • Soaringpilot
    Kellemes karácsonyt, és termikekben, repült időben, B, C, D vizsgákban gazdag, kötélszakadásban szegény Boldog Újévet kívánok minden vitorlázó pilótának!
  • Soaringpilot
    1500 méteres kötél, de általában nincs teljesen kihúzva, és CSD-01-es agri, 12000 köbcentis Tátra motorral:D
  • gliderpilot
    meg milyen tank agritok van, hogy így tud húzni?
  • gliderpilot
    De és hány méter a kötél?:)