Vitorlázórepülés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!

Nem egészen vitorlázórepülés, de hátha tudtok segíteni:
Tudtok olyan videókról, amelyek utasszállító repülõk pilótafülkéjében készültek, repülés közben?

Üdv.: Soaringpilot

Clidey
Akkor oké. Engem mondatod feltételes módja tévesztett meg...

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

PrasCo
Hm, 'ön félreértett'-címû rovatunkat hallották.
Esetünkben a "pénzbedobós"-on volt a hangsúly, magyarán gyéká aprópénzért lehet nagyfelbontású egyegyes LIVE-ganéképet venni. Azzal marhára tisztában vagyok, hogy mûholdas felvételt lehet szerezni, ha kell az embernek. Csak sajnos azt általában nem magánszemélyek vásárolják - nem véletlenül.
PrasCo
A LANDSAT valahogy nem úgy mûködik, hogy pénzbedobósan adja ki a hájgriszolúsön térképeket. Vagy tévedek? ^^
Clidey
Ha van rá pár milkád, és kijön az a nyomorult scenery toolkit végre, akkor igen. Máskülönben nem.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
Sehol 😊

Siluro
Alitudue-altitude! 😊

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Clidey
Izi rájder ecsém! 😄

Zivatar
Condor légtérben repkedõ vitorlák, a Condor torony!!!
Feladatokat megszakítani, távrepülés következik... 😛 negyed kilencz körül... csatlakozni minél többen!
A Repvez

Papirzacsi
Úgy 8 körül nekiugrunk egy 500km-es lejtõs tasknak. Aki akar jöjjön, nem fog sokáig tartani, mert 200 alá nem lassítunk. :-)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Papirzacsi
A tegnapi talán a leggenyóbb volt mindközül. Mondjuk engem nagyon nem érintett. Nem volt kedvem több mint 2 órán át girhelni, és úgylátszik a a sors se akarta, mert a start elött egy perccel eltünedeztek az ellenfelek. Pedig tele volt a hoszt 32 repcsi. Meg is lepõdtem, hogy mindenki nagyba teker távol a startzónától, csak én vagyok aki idõben elrajtol? Aztán F8 nézettel megláttam pár gépet, mindegiyk szárnyirányba repült. Monom gázvan. Egy perc hátránnyal elstartoltam. Elértem a hegyekig, ott megjelent pár gép. Látom egyik teker. Én is megálltam. De nem nagoyn emel. Aztán látom az is szárnyirányba repül. Ja mondom fasza. Aztán levágott a hoszt a fenébe így visszarepültem Celjére, és leszálltam.
A többiek dárdáztak, illetve megunták a szöszölést a fél-egy méterekben.

Ezután just for fun repültünk egy lejtõs távot. Jó idõ volt, végig csapkodott a szárnyunk. :-)

Én is beállnék a boldog szülinapot kívánok sorába, bár nem'tom hányadik lehet. 😊

Mit szóltok a tegnapi llc feladathoz. Beestem hatvanvalahány km/h-s átlaggal, azt hittem utolsó leszek, de elég sokan vannak mögöttem. Zúzós feladat volt, elég jól szétszórta a mezõnyt. Én az utolsó 50 km-ig elég jól álltam 5-6 gép volt mögöttem, de akkor elhagyott a szerencsém és csak gyenge egyes emeléseket találtam. A többiek találtak pár átlag 2.5-3-as emelést és lehagytak... Pedig kis szerencsével mglett volna a 75-80-as átlag...
Clidey
Kötyönöm skaccok! 😊

Siluro
Happy Birthday!

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Nálunk sajnos nem lehetett válogatni a típusok között, mivel csak az egyetlen Góbénk alkalmas kiképzésre. A többi gépünk együléses gyakorló-teljesítmény.

Ja igen, az elméleti vizsgának volt egy "kis" tétje. Kétszer lehetett próbálkozni, utána el lehetett felejteni a repülés gondolatát...
A vizsgaeredményeket akkor is figyelembe vették, amikor eldöntötték, hogy ki milyen gépen kezdjen. A jobban teljesítõk, tehetségesebbnek látszók IS-28B2-n tanultak, a többiek meg Góbén.
Nálunk, 1995-ben szeptember végétõl márciusig minden pénteken oktatás volt a kezdõknek. Másfél-két óra alkalmanként, végig az összes témakörön. Az elméleti vizsgák után még volt pár hét a szezon kezdetéig, addig meg foglalkozás kinnt a repülõtéren. Ismerkedés a repülõgépekkel, a repülõtérrel stb. Utána is szoktak néha -meglepetésszerûen- kérdéseket feltenni.
Na persze ez már a múlté, napjainkban sokkal lazább a rendszer...

A tegnapi LLC milyen volt? Nem volt kedvem menni, rettenetesen fáradt voltam. Csak annyit láttam, hogy szabadosztályú feladat volt, elég késõi indulással.
Egyébként az említett oktatóról mindent lehetne mondani, csak azt nem hogy felelõtlen. Amikor kint van a reptéren, ne adj isten õ a repvez, a repülési fegyelemmel biztos hogy nincs gond, kegyetlenül betartatja a szabályokat.

Természetesen én sem úgy értettem, hogy felállt és elment haza, hanem egy pillanatra átment a második évfolyamhoz, aztán visszajött:-)

Bucser
Pláne mivel a repülés az egyik legveszélyesebb üzem... ez olyan mintha az ejtõernyõ cosmagolást egyszer megtanítanák aztán szarnának rá hogyan gyömöszölöd a zsákba...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Zivatar
Há mongyuk ez tényleg elég LOL. Eléggé felelõtlen ember az a vizsgáztató. Nem tudom, hogy az élet egyéb területein hogyan viselkedhet, de felelõtlen, és határozottan elutasítom ezt a hozzáállást!<#levele><#nyes>

Zivatar
Min szarsz be, kedves Violin?

Zivatar
Igen, tényleg túlságosan lazán veszik az elméleti alapokat. Mondjuk én jobb helyzetben vagyok, mert 12 éves korom óta foglalkozom a repüléssel (modellezés), így ragadt rám valami. Tehát mindenki gyerekkorában kezdjen modellezni! Az általam vázolt "tematikában" pedig két hétvégérõl van szó, azaz pontosabban arról, hogy a szombati és vasár-napokon is ezzel foglalkozna a TELJESÍTMÉNY csoport. (Ha az embernek arra lenne ideje, hogy a starton heverésszen reggeltõl estig, akkor erre is van) A vizsgáknak pedig kellene hogy legyen tétje. Azért emeltem ki a teljesítmény csoportot, mert persze addig, amíg az ember a kezdeti lépéseket teszi meg a repülés ösvényén, akkor jó, ha az ismeretek leülepszenek, tehát az elsõ két évfolyamnak jó lehet a heti két alkalommal történõ találkozás.

Rég jártam erre.
Az elméleti nálunk úgy nézett ki tavaly, hogy egymás után két hétvégén az alap dolgok (aerodinamika, mûszertam stb...) voltak, aztán még két alkalommal "szimulátoros gyakorlat" címen ökörködtünk az SFS 4-gyel az oktatómnál:-) Az elméleti vizsgán a vizsgáztató pedig egyszerûen otthagyott minket, mert akadt valami dolga:-)
Most a második-harmadik évfolyamnak összesen két alkalom lesz az elméleti. Szerintem manapság nagyon lazán veszik, pedig komoly dologról lenne szó... Amikor vezetni tanultam, a KRESZ+elsõsegély több mint egy hónapig tartott úgy, hogy hetente 3-szor kellett menni.

Üdv.: Soaringpilot

Zivatar
Az elméletiknek szerintem abszolút semmi értelme nincsen, ha ilyen heti egy alkalommal vannak az idõpontok (teljesítmény csoport), arra szavaznék, ha tavasszal lenne mondjuk két hétvége... kezdés elõtt. Abban lehetne meteor, meg minden egyéb, szabályok, légtérszerkezet, eljárások, repgépek adatai, ilyesmi.

Zivatar
Hahóóó!!!
Ma is lesz lólenc ám! És kétszázhetvennel fogok végigsiklani a taszkon! Ez a sebesség már tuti nyerõ, nem? <#nevetes1><#zavart1>
alias HF

THX
Clidey
Természetesen. Joe Satriani "Time Machine" címû, 1993-ban kiadott albumáról a "Crazy" címû szám. Bájdövéj, az egész album kurvajó... <#hawaii>

Ide kattincsá he! 😊

PR videó
Felismeri valaki a film alatt hallható zenét?
Azt szoktam nézni, de nem mertem teljesen rá hagyatkozni... Ma este majd letesztelem. 😊
Papirzacsi
A végsiklást nem érezni kell. A végsikló képernyõn (3-as gomb) a page up page down gombokkal rámész a célra, és megmutatja mennyi hiányzik még ahhoz ,hogy beérj. Jó esetben ,sík talajon én +200nál már nem állok meg sehol ,csak nyomom. Ha térkép szerint van elötte hegy, akkor már a repülés megkezdése elött megnézem hol milyn magasan van, és csak úgy hasra hozzákalkulálok egy keveset. Ez eddig bejött mindig. Ha gond van a végsiklásnál, akkor általában nem ez szokott a gond lenni manapság. :-D
Ha jó idõ van ,akkor újabban nem is várom ki a 200 méter pluszt, hanem elindulok már hamarabb. Végsiklás közben pár delfinezéssel könnyen össze lehet szedni azt a biztonságos pluszt, amit aztán a végére úgyis elnyomok. :-D

Belenéztem pár fájlba a hétvégén, hasznosak voltak. A mostani távot hétvégén mindenképpen újra akarom repülni, de elõtte ezek elmentett IGC fájlaiban is körbenézek.
Már az eddigi repülések alapján is érzek némi fejlõdést (bár az eredményekben még nem látszik), de még van hol fejlõdnöm.
Két fõ problémás területet látok.
1 - Túl óvatos vagyok... Nem találom meg az ideális sebességet, utólag átgondolva általában 20-40 km/h-val lassabban repülök, mint amennyivel lehetne és sokszor leállok tekerni.
2 - Nem érzem pontosan, hogy mikor van itt az ideje a végsiklásnak. Bár legutóbb elég jól eltaláltam... 😊

Mindenesetre örülök, hogy látom a saját hibáimat és látok némi fejlõdést is. 😊
Papirzacsi
Igen, az MK szerver elég szar volt. Én belépés után rögtön elkékhaláloztam.:-)
Így az amcsi szerveren nyomultam a többi magyar HF,BT,T1 társaságában.Sajna a start elött pár perccel levágott minket a TS, így "némán" kellett végigrepülni, de ennek ellenére egész jó géppárt repültünk HF-fel. :-)

Ajánlom, hogy a versenyek után a jobbak IGC-ibõl tölts le párat(2-3), és hasonlítsd össze a Seeyouban a tieddel. De minél elöbb a verseny után, mert akkor még emlékszel minden mozzanatra, és így könnyen tanulhatsz a hibáidból, és mások jó megoldásaiból. Én is mindig szívom a fogam egy egy verseny után, hogy igen én is gondoltam rá, hogy arra kéne menni, de mégse mentem arra. Õk jártak jobban, a fene. Na majd legközelebb. Meg ilyenek. Szóval mindenképpen érdemes megnézeni egy két jobb IGC-t.

LLC 27. nap, 211,7 km 96,6 km/h átlagsebesség.
Volt "némi gond" a cseh MK szerveren, így ketten maradtunk onilne egy német fickóval (TO). Ketten vágtunk neki a távnak, de mindketten kicsit túl óvatosak voltunk. A 2. pontig ( a hegyekig) együtt haladtunk, ott õ elég alacsonyan berepült egy völgybe északra az útvonaltól, én meg délre próbáltam kerülni, a térkép alapján arra jobbnak tûntek az esélyek. Szerencsém volt ezzel a döntéssel, könnyebben elértem a célt, mint õ. Tarthattam volna jobb átlagot is, de még mindig túl óvatos vagyok....
Fõleg a táv utolsó harmadánál nyomhattam volna kicsit jobban, számításaim szerint úgy valamivel 100 km/h fölé tudtam volna vinni az átlagomat. Összeszedtem jónéhány büntetõpontot a felhõzés miatt, úgyhogy nem lett túl elõkelõ helyem a rangsorban...
A 15 méteres típusokat jobban szeretem... 😊))
Siluro
DJviolin! Majd akkor szólj ha az a légcsavar adás kerül fel amin szerepeltél 😉

Szerintem ez a multiban néha tapasztalható "egymásracsúszás" eredménye. A gépek nem törnek, te viszont szinte "belemászol" az elõtted lévõ gépbe.

Szerintem próbáld meg szerkeszteni, de csinálj róla egy biztonsági másolatot, nehogy újratelepítés legyen a vége.😊
Huhh, befejeztem az llc mai távját. 67 km/h átlag... Féltváig együtt mentünk BT-vel, de ott õ sajnos megismerkedett a fákkal, én meg már nyitott futóval, vizet csorgatva közeledtem a kiszemelt placchoz, amikor elkaptam egy +3-at, ami kihúzott a szarból, viszont nem maradt vizem, így onnantól kezdve 120-al csorogtam be a célba... Viszont beértem!
Papirzacsi
A második adást láttam a tévében. Már csak azért kirúgtam volna az egész bandát, mert még egy normális repülni képes repülõt se tudnak gyártani.<#idiota>

Papirzacsi
Nos én voltam JI.
Elég érdekes task ez a mai. Az elsõ FP után sikerült felküzdenem magam az élen állókhoz. 4-en mentünk elöl, be a hegyek közé. Jó szar periódust kaptunk ki, elmerültünk, és mind a négyen ugyan ott estünk be a fák közé. Szóval rábtunk...
:-)

Az itteni fórumlakók közül kikkel talákozhattam az LLC-n? Volt ott jó pár madzsar. A neveket meg nem tudom összeegyeztetni az itteni nicknevekkel... 😊 Ja igen, gyengus LLC statisztikám:
Day23 - 300-ból 177 km
Day24 - 204-bõl 204 km, 80-as átlag (jobb is lett volna -kb 110-, de féltávnál elakadtam majd' 15 percre)
Day25 - 212-bõl 15 km (ez a ma elért csúcsteljesítményem)
Asszem van hova fejlõdni... Hajlamos vagyok hosszabb siklásokra, nem tudom felbecsülni, hogy mikor érdemes továbbindulni és meddig érdemes tekerni. Az emelések közötti sebességgel nincs gond, csak a megfelelõ indulási magasságot nem találom el...
Clidey
Szerintem meg (szinte) 1a 1be olyan mint a 2 személyes, csak eccerûen elhagyták a hátsó ülést és így lett hely hova behúzni a futót. 😊

Azt azért nem mondanám, hogy hasonlít a Swiftre. A Swift szép. Ez meg nem. 😊 Púpos, mint a toronyõr... 😊
PrasCo
óbäzmeg... <#zavart1> Asszem idevág a Gyurcsány-idézet: "Én még ilyen szétcseszett kuplerájt életemben nem láttam..." <#nevetes1>
Clidey
Na de most komolyan!!! Jó volt vagy, nem volt jó!!!

Siluro
Sokkot kaptam 😊))

Clidey
Na de most komolyan!!! Jó volt vagy, nem volt jó!!!

Bucser
HA az utolsó volt akkor halottról vagy jót vagy semmit ha a legutóbbit kérded akkor nem tudom mert nem láttam<#vigyor5><#gonosz1>

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Clidey
Sziasztok!

Most jut eszembe!!!! Milyen volt az utolsó Légcsavar?

Papirzacsi
"utolsó"
komolyan? HURRÁ HURRÁ HURRÁ <#idiota>

Clidey
Azt, hogy már a múltkor is az volt... <#zavart1>