5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
#2575 Aki otthon ,vagy nem ünnepli a szilvesztert, és akar egyet repülni, szigorúan nopda táv annak örömhír, hogy ma is lesz task.
Valamikor fél1 ,1 között lesz, az éjféli puszizkodás és pezsgőhörpintés után.Vigyázat szondáztatni fogunk ám! :-)
A táv ismét nopda táv lesz, a taskot majd később linkelem. -
Soaringpilot #2574 Megfogadom a tanácsaidat:)
Pirattal már volt szerencsém majdnem 2 órát repülni (13 perc híján meglett a háromórás feladat, mert azt ugye 2 órától már elfogadják), az se volt valami leányálom így elsőre. Pisálnom szerencsére nem kellett, a gyomrommal se volt semmi gond, de úgy elgémberedtem én is, hogy leszállás után rögtön nem tudtam kiszállni a gépből:) A Piratról azt kell tudni, hogy eléggé szűk kabinja van. Annyi hely éppen van benne, hogy kényelmesen el lehet benne férni, de ha mozogni is akarok benne az már más tészta:) Pedig 1,5 óra után már nagyon kellett volna mozogni egy kicsit, a lábamat nem nagyon éreztem:) Azért is szálltam le 1 óra 47 perc után, mert az előbb említett elgémberedés miatt azt hittem, már legalább 2,5 órája fenn vagyok. Amikor a leszállás mellett döntöttem, kb 600-on nullázgattam már vagy 10 perce, még 10 percig simán benne tudtam volna maradni, a maradék 3 percben meg elhülyéskedtem volna a magasságot. A magasságot el is hülyéskedtem, csak sajnos egy kicsit korán:( Miután kiszálltam a gépből, közölték hogy gyakorlásnak ideális volt...
Idén az volt az utolsó lehetőség a 3 órázásra, ezután még két vagy három 20 perc körüli felszállásom volt, és el is dugtuk a gépeket a hangárban...
Majd jövőre!!! De mostmár tényleg:DDD -
gliderpilot #2572 Ja a zacskót kihagytam, hogy miért kell: 5 óra szórakozás után voltak olyan pillanataim, amikor úgy éreztem, gyomrom nincsen teljesen rendben, úgyhogy ha ettem volna előtte nagyobb mennyiségben, valószínűleg szükségem lett volna rá...
Egyébéknt kell az a két oktató-távos IGC? -
gliderpilot #2571 Egyébként ha elfogadsz tőlem pár tanácsot ötórára:
- Vigyél magaddal üveget, párnát, zacskót, és öltözz fel jól!
Mert:
Én máshogy tettem Vittem fel magammal szendvicset meg másfél liter teát Hát nem voltam se éhes, se szomjas... Olyan fél óra után már úgy kellett hugyoznom, hogy azon gondolkodtam, hogy kiöntöm a teát, és az üvegbe brunyálok. (pedig felszállás előtt ürítettem) Kb. háromnegyed óra múlva már nagyon fájt a seggem, mert a Ka-7 elég fapados, és nem volt annyi eszem, hogy vigyek plusz párnát... Egy óra múlva már eléggé fáztam, mert sima póló-rövidgatyában kb 2000es alapnál állandóan a felhők alatt tekeregni nem olyan "szívmelengető" érzés. Ráadásul ez növelte első ingeremet is... Körülbelül másfél-két óra múlva meg már a lábam is teljesen elfáradt-elgémberedett, úgyhogy tök jó volt. De legalább kb a felénél elmúlt a vizelési ingerem Aztán mikor mondták, hogy megvan az ötóra, még majdnem egy órát fentvoltam (5 óra 58 perc), mert már tök jó volt minden
Mi ebből a tanulság? Ne legyél olyan hülye, mint én, és készülj fel a körülményekre, plusz még az, hogy bármennyire is kell vizelned, mindig tudod még 5 percig tartani:D
Egyébként meg szerintem ha már ottvagy felhőalapon, és nem hal meg teljesen az idő, tuti megvan az ötóra. Nekem is első nap sikerült, 3. felszállásból kapaszkodtam el, és ott is maradtam. -
Soaringpilot #2570 Képzeljétek, meg tudom mondani, hogy jövőre mely napokon lesz bomba idő!!! Nem hiszitek?
Tehát: megkaptuk a jövő évi reptéri szolgálati beosztást, én 8 napot az agriban fogok tölteni, mint csőrlőkezelő gyakornok. Na azokon a napokon mindenki tartózkodjon gépközelben, mert ha én nem repülhetek, 500-as idő lesz -
gliderpilot #2569 Hát én is azt álmodtam meg, hogy még legfeljebb május eleje koszorútáv, aztán leérettségizek, közben meg elméleti vizsga Pesten, meg aztán június egy hatósági vizsga, de júli második felében már a kezemben legyen a szakszó, mert a táborban TÁVOT akarok repülni Persze én még Ka-7-tel megyek koszorútávra Hát igen izgi lesz Úgy siklik, mint az összegyűrt papírrepülő, de azért szeretem A molyfingot is meg lehet tekerni vele! -
Soaringpilot #2568 Amúgy a tervem a jövő évre: tavasszal D vizsga, már nem kell hozzá sok (a háromóra előtt vagyok, Pirat már van), érettségi után meg vontathatói+szakszó. Azt hiszem elég reálisak a terveim, onnan ahol most tartok, egy 2-3 hetes tábor alatt el lehet jutni a szakszóig... -
Soaringpilot #2567 Hát ez az, a hozzáállással sajnos nálunk is gond van. Mi is sokszor jártunk úgy a malmozással mint ti... Meg idén év elején bekavart az árvíz miatti egy hónapos leállás is. Pedig akkor voltak b*szott jó idők. Azóta se láttam olyan szép Cumo-kat mint akkor.
Tavaly tényleg rutka szar idő volt, az öt kezdőből 3-man fejeztük be a B vizsgát (a másik kettő mondjuk abba is hagyta). Akkor azt mondták, hosszú évek óta mi vagyunk az elsők, akik a kezdés évében nem érték el a C vizsgát. A B és a C vizsgám között napra pontosan 11 hónap telt el, egy átlagos kezdő a legrosszabb esetben is 1 hónappal az első egyedüli után megcsinálja.
Tavaly ilyenkor azt mondta mindenki, hogy "ennél már csak jobb idő lehet jövőre". Akkor nem jött be, remélem 2007-re összeszedi magát:) -
gliderpilot #2566 Azt hallottam, hogy tavaly ritkasz*r idő volt, de itt nálunk táborban szinte minden nap nyomták a távokat, meg mondom szeptemberben is IS-28-cal milyen távokat csináltunk (olc), igaz én csak kettőben voltam Hát a légkör nálunk se a legjobb, de azért az a néhány ember, aki kijár, az legalább általában repül is. Mondjuk nem egyszer volt, hogy bomba idő, és hárman voltunk kint malmozni, mert nem jött több ember. Aztán szeptemberben meg ilyenkor előkerítettünk a föld alól is egy vontatópilcsit, és hárman repültünk. De ilyen hozzáállással lehet, hogy már jövőre nagyobb gond lesz... De legalább a táborban nyomjuk neki -
Soaringpilot #2565 Egyébként ez már inkább nevetséges, mint furcsa, ami itt nálunk folyik. 2004-ig bezárólag mindig nagyon jó éveket zárt a klub, sorra születtek nyáron a D vizsgák meg a távok, 2004-ben az egyik kezdő megcsinálta az ezüstkoszorút. Aztán 2005-től, amikor elkezdtem, összesen két darab C vizsga született, normális táv pedig egy se. Idén és tavaly két kezemen biztos, de lehet hogy egy kezemen is meg tudom számolni, hány távot repültünk. Abból a kevésből is a 80% tereppel végződött. Nem tudom mit csináltak itt Szolnokon 2005 elején, de valami nincs rendben itt a légkörrel, ezt már sokan észrevettük a klubban. Nyár közepén örültünk az 1000 méteres felhőalapnak!!! Ha egyáltalán volt felhő, mert rendes Cumulust is háromhetente láttunk. Amikor leszállt valaki egy nehézkesen összeszenvedett 20 vagy 30 perc után, és sugárzó arccal bejelentette, hogy egy 1,5 métert tekert a hosszúfalon, az már nagy szám volt!!! Egy hónapban egyszer persze elkaptunk egy-egy viszonylag jó időt, amikor Pirattal már a 2 méter se volt ritka...
Szóval szerintem valaminek lennie kell itt a légkörben, ami ennyire hazavágja az időjárást már 2 éve... -
gliderpilot #2564 Furcsa, mert Szolnok nincs olyan messze Akkor remélem, jövőre nálatok is legalább olyan idő lesz, mint nálunk idén! -
Soaringpilot #2563 Nekünk is 40-45 körül, mint nektek, csak mondom, itt egész évben szar idő volt, meg tavaly is... -
gliderpilot #2562 Egyébként nektek hány üzemnapotok volt? (DJviolin, de más is válaszolhat:)) -
#2561 és meddig tart?
motorral megmerjem kockáztatni? :\ -
gliderpilot #2559 Hát ez elég furcsa, bár már amúgy is furcsálltam, hogy én idén kezdtem, és megvan az ötórám, te meg már két éve tolod, és még nincs... Hát nálunk mindenkinek van legalább ennyi ideje idén-szerintem. Úgy csináltam, hogy mindig megrepültem a napi öt felszállást, aztán meg ötóra után csak NED-eztem is, meg volt oktatós távom is, úgyhogy így. Egyébként mondom a tábor nagyon sokat jelent, főleg ha majd lesz végre szakszóm is -
#2558 Violin holnap hogy lesz? -
Soaringpilot #2557 Ezt hogy a fenébe csináltad?:D Nekem eddig összesen nincs 41 órám, pedig az elmúlt 2 évben maximum 10 üzemnapot hagytam ki, amikor lehetett kinn voltam. És az idei 13 órámmal a legtöbbet repült klubtagok közé tartozok. Felénk valahogy nem volt jó idő... -
gliderpilot #2556 De volt egy 2hetes tábor, úgyhogy ha sok, az azért van. Meg szeptemberben voltak hétköznapi üzemek is. (Ha pl megnézed az olc-t, a mi repülésünk van csak szept. 13-án, az is szerda) -
gliderpilot #2555 Hát amin én is ottvoltam az 45, de volt még április elején is, amikor nem repültem, meg szeptemberben is. Igaz, volt olyan üzemnap, hogy csak a vontathatóimat csináltuk... -
gliderpilot #2553 Nekem 41 órám volt a mai felszállással együtt, ami 108 csőrlésből, 24 vontatásból és 3 movit felszállásból jött össze. Az volt a szerencsém, hogy nyáron, sőt még szeptemberben is nagyon jó idő volt (igaz, augusztusban nem) -
Soaringpilot #2552 Én már lezártam, sajnos biztos volt hogy holnap nem lesz repülés:(
Ki hogy zárta az évet repülésügyileg? Én 53 felszállást, és 13 óra 13 percet teljesítettem idén. Elég kevés, de az időjárásból ennyit lehetett kihozni... -
gliderpilot #2551 Na megvolt az év utolsó repülése is nálunk Mindenki repült vagy 20 percet-fél órát a Falkéval, meg ettünk-ittunk
Na aszem lezárom a repnaplómat. -
Soaringpilot #2550 Ha éjfél után lesz, részemről semmi akadálya:) -
#2549 Igazából először én se gondoltam erre, mert korábban mikor ez a nopda dolog megjelent, akkor olvastam a condor forumán, hogy a nopda beállítás az felülbírál sokmindent, de ezekszerint ezt a tulajdonságát a fordulópontnak, nem bírálta felül. :-)
Én elvileg itthon leszek, szóval felőlem semmi akadálya egy újévi condorozásnak. -
Soaringpilot #2548 Aha, már értem. Eddig el nem tudtam képzelni, mi lehetett a baj:D
Ma este nem biztos, hogy leszek. Szilveszterkor mi várható? -
#2547 Összegyűjtöttem az IGC-ket egy helyre.
Meg lehet nézni őket egymásra fektetve,hogy hogy is zajlott a dolog. Voltak hibák, nem is kevés.Én pl annyira belemerültem a termikelésbe, meg a felhő vadászatba, hogy egy heggyel elnavigáltam magam,így éppen csak elkezdtem foglalkozni a végsiklás kérdésével, mikor HF rámszólt, hogy onnan már beérnék. :-)
A fordulópont problémára megvan a megoldás. Az volt a baj, hogy a pdas repülés mintájára készítettem a fordulópontokat, így mindig a külső ívükön volt a negyed körcikkes szektor, és azért nem fogadta el a fotókat, mert legtöbbször nem a szektorból fotoztunk. Nekem is egy fordulópont általában 4-5 kép. :-)
A jövőben egy úgy módosul , a startot kivéve, mert az marad ilyen amilyen eddig is, hogy 1km-es hengerek lesznek a fordulópontok, így mindig a jó szárnyra fog esni a dolog. :-)
A startnál meg a jövőben is figyelni kell majd arra, hogy a a szektorból fotozzunk.
Van taskom ma estére is, ha van érdeklődés, de most tényleg 11 után lenne jó, mert elötte nem leszek itthon. -
Soaringpilot #2546 Ja, és a magassághatárokon belül voltam, mikor fényképeztem (0 és 5000 méter között:-)) -
Soaringpilot #2545 Megnéztem a sikeres fotókat is, azokon sem pont az aljára mutat a szárny. -
Soaringpilot #2544 Zacsi úgyis elmagyarázza:) -
Soaringpilot #2543 Tegnap megint ezzel vesztettem egy csomó időt meg magasságot, hogy két tp-nél is eljátszottam ezt a fényképezgetést. -
#2542 Ugy ertettem, hogy a szarnynak a tp aljara kell mutatnia szerintem. -
Soaringpilot #2541 Ja, az összes képen látszik a tp alja, meg a bal szárny... -
Soaringpilot #2540 ok, akkor így hagyom:) -
#2539 jó -
#2538 Nekem most megy.
Az IGC-knel, meg jobb gomb>save target as ha nincs becsomagolva.
-
Soaringpilot #2537 Nekem eddig mindkét féleképpen működött. -
Soaringpilot #2536 Most? -
Soaringpilot #2535 ok -
#2534 Epp azert irtam, mert nem mukodik.. legalabbis nalam. probald meg ugy. -
Soaringpilot #2533 Egyébként működik az összes link?