Vitorlázórepülés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Papirzacsi
Nem. A legideálisabb a csörlés végén tarlótûz. :-)))

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Bocsánat. Közben rájöttem, hogy a legideálisabb találkozás a víz és beton találkozása😄

Egyébként ez csak olyan nagy területû repterek fölött van így, mint a mienk, vagy pl. a budaörsi. A legjobb termikek ugyanis eltérõ albedójú talajok találkozásánál képzõdnek, tehát pl. a repülõtér széle és egy kukoricatábla között. A rét és betonpálya találkozása a legideálisabb. A poén az, hogy ez eleve egy hatalmas repülõtér, de még körülötte is mindenfelé ugyanolyan füves rét van, sehol egy szántóföld vagy nagy kiterjedésû betonplacc. Egyedül a Cora jöhet számításba, az jó termikgyártó, de az is csak akkor ha északi start van (mert akkor majdnem fölé csõrölünk).

Papirzacsi
Itt pesten 7fõn nagyon jól nézett ki az ég. Kumóban nem volt hiány, de lehet csak kirakatidõ volt az egész. Persze a szél is erõs volt, ez jól látszik a felhõkön, bár mikor a kép készült ,akkor már igencsak nap vége fele jártunk.
Omszki-tó körnéyke

Ma már itt is elég tré volt. Bár felhõk voltak. LHBS felett eléggé össze is volt állva napközben. :-)

Kiegészítés: csak üzemnapokon. Egyéb esetben 500-as idõ van 2000-res alappal és 3-as átlagemelésekkel😄

Ja, azt még hozzátenném, hogy az a kevés gomolyfelhõ is mind a város fölött és körbe a mezõk fölött volt, a reptér fölött viszont volt egy nagy kék lyuk<#idiota><#szomoru1>

Ezt nézzétek meg! Ez a Szolnok fölötti égképet mutatja néhány órára visszamenõleg. Negyed kettõkor még tiszta kék volt az ég, csak a háromórás felvételen látszik egy-két gomolyfelhõ. Valami nem stimmel ezzel a környékkel...

Na, épp ezt magyaráztam. Nálunk mostanában mindig délután indulnak be a termikek, azok is harmatgyengék. Ma négyszer próbáltam meg fennmaradni egyedüli egyórára, összesen repültem 52 percet, tehát esélyem se volt. Csak a Pirátok meg Ka-6-osok tudtak fennmaradni. Ráadásul ma jött a hír, hogy Pirát elõtti dugóellenõrzõre valószínûleg le kell mennem Kiskunfélegyházára vagy Maklárra, mivel nálunk jelenleg nincs kétüléses teljesítménygép😞 Bár már ott tartanék hogy mehessek... A repült óráim száma most gyorsan nõ, de már igazán nõhetne a repült feladatok száma is😊

Papirzacsi
Ja, jut eszembe, mivel lassan vége a nyárnak, és a vitorlák bekerülnek a hangárba, õsszel meg kezdõdik a következõ Lowlands kupa jó lenne vmi csapatot verbúválni, akik viszonylag rendszersen részt vesznek a versenyen, ne legyen már olyna foghíjjas a magyar csapat, mint tavaly. :-)))

B0B0
Repülj a Közlekedési Múzeummal!

Idõszaki kiállítás nyílt 2006. április 29-én szombaton a Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Ûrhajózási gyûjteményébõl. 50 eredeti légi jármû, 25 korhû modell, Farkas Bertalan az elsõ magyar ûrhajós eredeti ûrruhája, és egy TU-154-es repülõgép szimulátor pilótafülkéjét is megtekinthetik. A kiállítási anyagban elõször láthatnak egy 1955-ös eredeti felújított fém Koma típusú vitorlázó repülõgépet. 3500 négyzetméteren több mint félszáz tárgyi anyag érdekességeit nézhetik meg. A kiállítás megtekinthetõ a Petõfi Csarnok kiállítóterében hétköznaponként keddtõl-péntekig 10-17 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

B0B0
Sziasztok! lehet, hogy számotokra már lerágott csont, de nézte valaki múlt héten a 2x2 néha 5 címû filmet? 😊

Ismeri-e valaki az Ágasvári csata címû könyvet. Ott tudtam meg néhány dolgot a vitorlázó repülõkrõl, az akkori, 50-es évek beli típusokról (mint pl. a Koma) és nagy élmény volt, hogy filmen is megcsodálhattam ezeket a madarakat

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

Köszi, épp most szedem le😄D

Papirzacsi
Nekem nem, köszi, én már bevásároltam belõle. :-DDDD

Papirzacsi
A megosztást nem pont így értettem. Elég csak az elõadó, és a szám címe is, mert a #2163 már egy w-vel kezdõdó szó hatálya alá tartozik, azt meg ügye itt tilos. :-)))

Papirzacsi
A mûrepülés alatt Andreas Johnson - Glorious címû száma megy.
De egy jó tipp ,hogy keress magadnak számot, ha nem ismered, és ne tedd fel kétszer ugyan azt a kérdést.
Meghallgatod a számot, megpróbálsz felismerni belõle pár egymást követõ szót. Google megnyit, idézet beír, és máris ott az elõadó a szám címe, és szövege. Ezután már tudod mi a dolgod, hogy meglegyen neked is.;-)
ÉS már csa kegy lépés van hátra. Megosztod velünk a talált jó számok, elõadóját és címét, hogy mi is élvezhessük. :-))))

A táborunk második hete sikeresebb volt az elsõnél. Megrepültem az oktatós egyórát, 52 perc lett, és volt 2 db egyedüli egyóra próbálkozásom is. Az elsõ közvetlenül azután hogy délután kisütött a nap, ezért mindösszesen 8 perc lett belõle😊 Kicsivel késõbb megpróbáltam mégegyszer, akkor már fasza idõ volt, de csak 28 percet sikerült repülni, de nem az én hibámból. A reptér délkeleti csücske fölött találtam egy nagyon jó stabil 2 métert, amiben kiemelkedtem 700 méterre (a felhõalap se lehetett sokkal magasabban:-)). A probléma csak az volt, hogy a szél meg sodort be a katonai repülõtér fölé, ahová aznap tilos volt berepülni, tehát sajnos ott kellett hagynom a kiváló emelést😞 Utána hiába kerestem másikat, nem találtam sehol. A város fölött láttam még szép felhõket, de odáig már nem mertem Góbéval berepülni😊 Ezért kéne nekem már nagyon a Pirát. Az ötórát nem a reptér szegélyjelei között szeretném megrepülni😄 A nagy keresésben szépen le is estem 300 méterre, onnan már nem volt más választásom mint besorolni iskolakörre és leszállni. Ez most nem jött össze, jövõ hét közepén állítólag bomba idõk lesznek, majd akkor.

Jó szelet!
Soaringpilot

Na ez engem is érdekelne😊

Papirzacsi
Tessék csak tessék.Egy panoráma LHHH-ról.Elvileg van a képen egy Pirát is ami éppen rohad lefelé a lejtõrõl, illetve pár puhatestû. :-)
LHHH

Clidey
<#eljen><#eljen><#eljen><#nyes><#nyes><#vigyor><#taps><#taps>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
DVD-n nem hiszem... Lehet ki sem adták úgy. Nekem megvan egy 700 megás avi-ba, de gyalázatos a minõsége sajna... 😞

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Papirzacsi
Jó film ja. Nekem a fejhallgatóm bánja. Éppen a madzagján volt a lábam, mikor meghallottam egy mondatot a másik szobában szóló tévébõl, és rögötn felpattantam ülõ helyzetembõl, hogy megnézzem tényleg az a film e. Az volt. Csak a fejhallgató drótja nem tudott nyúlni még úgy 40 centit, amit a magasságkülönbség igényelt.<#idiota>

Papirzacsi
Meg különben is... Teherviselõ elem. Azé nem lehelletnyi áramlás simogatja mikor kinyitják. :-)

Clidey
Hogy a Zlin Z-381-esek vizfestékkel lefestett HA- jelérõl már ne is beszéljek... 😄 Azokból lett ugyanis a film vége felé a SP- és OK- jelölések, csak kissé átüt alóluk a HA-. 😄

De egy szó mint száz, én nemes egyszerûséggel átsiklok ezek felett, mert ez a film akkor is nagyon jó, és szórakoztató! Bár mostanság gyártanának ilyesfajtákat... 😞

Btw...az a féklapszekrényes dolog nem olyan nagy cuccz, lehet ott is húzni, nem lesz annak semmi baja. Mi is úgy szoktuk néha 😉

Clidey
Szerintem meg a legnagyobb baki benne az, hogy a korának egyik kiemelkedõ repülõgépét átkeresztelték "Sárgarigó"-ra...pedig az eredeti sokkal szebben cseng, simán belefért volna a történetbe... (M-30 Fergeteg t.i.)

Azért ne feledd, 1951 volt. Hol volt még akkor a digitális technika <#nyes>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Az az igazság, hogy ilyen, mint a filmben látható nemigen volt.
A "2x2 néha öt", mint az ötvenes évek többi filmje is félig meddig propaganda film is volt. A háború után a civil, így a sport repülés is katonai irányítás alatt állt, és az volt az elképzelés, hogy a beszervezett fiatalok amellett, hogy szórakoznak, a katonai repüléshez elõképzést kapjanak. Innen származik a filmbeni sportrepülõk egyenruha viselése, ami azért sem valósult meg, mert rengetegbe került volna és a sok csórónak aki akkor a repülés közelébe került, de az államnak sem volt rá pénze.
Ez csak szándék volt hogy így nézzenek ki a sportrepülõk de ez soha nem valósult meg. Egyébként ez az egyenruhaviselés az akkori korra jellemzõ volt. Még az ipari tanulók is egyenruhába jártak sokáig.
Rég volt, igaz se volt... <#vigyor>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Szellõ + pilcsik
Itt egy kép egy Szellõrõl, ez a gép az ötvenes években repült (a 2x2-t asszem' 1951-ben csinálták). Itt elég vegyesnek néz ki a ruházat.
Érdemes körülnézned Horváth Balázs honlapján, rengeteg fotó van a magyar gépekrõl.
Horac
Nem tudom, hogy tényleg ebben repültek-e a "hétköznapokon" is, vagy csak a film miatt viselték. Amilyen fotókat én láttam, azokon a mostanában is elfogadott rövidnadrág látható meztelen felsõtesttel. 😊
Ha találkozok valamelyik "nagy öreggel" 😊 - akik már az ötvenes években is repültek - akkor majd rákérdezek, hogy használták-e ezeket az egyenruhákat.
mint õ... Így a helyes a vége😊

Nem lehetetlen, sõt! Azok, akik három éve voltak kezdõk, a következõ évben már koszorúsok voltak. Kivétel nélkül. Olyan klubtársam is van, aki abban az évben lett koszorús, amikor elkezdte. És még mindig tudom tetézni: egyik klubtársam most azokat oktatja, akik korábban kezdtek el repülni mint õk...

Én viszont pont így látom! Tavaly április óta (mióta kezdtem) összesen 8 üzemnapról hiányoztam. Ezt egyik klubtársam se tudta utánam csinálni. Tehát a klubból gyakorlatilag én voltam kinn a legtöbbet tavaly tavasz óta, még a szakszósok vagy az oktatók is csak utánam jönnek ebbõl a szempontból. Az a legnagyobb baj, hogy a szakszósok legalább fele csak akkor jár ki, ha jó idõ van. A másik fele egyáltalán nem. Össze se tudom pontosan számolni, hogy tavaly és idén hány üzemnap maradt el amiatt, hogy 8 órakor a kezdõ társaimmal (nem ritkán egyedül) álltam a hangár elõtt, mert a vidékiek (a klub túlnyomó többsége vidéki) csak azért nem jött le Szolnokra, mert volt 3 felhõ az égen. Ez sajnos azt mutatja, hogy õket nem érdekli, hogy a kezdõk miként haladnak a feladatokkal, nekik csak az a fontos hogy az évi 10 órájuk meglegyen a szakszóhosszabbításhoz. Márpedig ha nincs szakszós akkor a kezdõk se tudnak repülni, pedig ahhoz nem kell bomba idõnek lennie.
Szerintem ez a probléma. Nálunk legalábbis...

Clidey
Hát én ezt másképp látom, de hagyjuk.

Egyébként szerintem pont ez a baj. Eddig egyetlen hozzám hasonló növendéket nem láttam, aki ennyire törekedett volna a gyors elõrejutásra, mint én. Ezt a sportot egyszer a lelkesedés megszûnése fogja tönkretenni.

Nem rohanok én sehova, de már igazán jó lenne ezüstkoszorúsnak lenni. Ha nem sikerül, hosszú évek óta én leszek az elsõ a klubban, aki nem csinálta meg a D-t a második szezonjában sem. Azt pedig nem szeretném...

Clidey
Csak tudnám hova ez a rohanás.

Úgy néz ki holnap végre lesz repülés (ma is volt, de nem bántam meg hogy nem mentem ki). Ezt a maradék másfél hetet a táborból jó lenne egy kicsit megerõltetni, még mindig nem adtam fel a koszorút, pedig nem sok esély van rá. Ha neadjisten meglesz még e hónapban a koszorú, utána azonnal elkezdem a vontathatóit, tehát matematikailag még a szakszózás is belefér. Sajnos a gyakorlati megvalósítás feltételeirõl nem mi repülõk döntünk<#szomoru1>

Elképesztõ, hogy olyanok, akik szeretnének repülni pont azok miatt nem tudnak, akik a legjobban sírtak hogy mikor lesz már tábor. Mert nálunk sajnos így volt/van...

Sziasztok!

Dj! Mi a helyzet a táborotokkal? A mi 3 hetes táborunk elsõ hete úgy ahogy volt elmaradt a kevés jelentkezõ miatt, a második héten (most) pedig szar idõ van. Holnaptól állítólag javulás lesz, de úgy tûnik a koszorúzásról már erre az évre is lemondhatok<#boxer> Kezd a tököm tele lenni az egésszel. És még finoman fogalmaztam...

Clidey
"Én fûkaszás MTZ-re gondoltam. 😊"
Így persze oké.

"...mert jöttek volna az elmés hozzászólások, hogy..."
És? Ki nem szarja le? Ha visszaszólsz, csak lesüllyedsz az õ szintjükre. Ott viszont legyõznek a rutinjukkal. 😄

"...A másik hazugság: Azt mondta Appme, hogy..."
Természetesen, számomra napnál világosabb volt, hogy csak blöffölnek. Így próbálják megfélemlíteni az "ellenfelet". Nem a te eseted volt az elsõ, és gyanítom, nem is az utolsó, hogy ehhez a technikához folyamodnak. Gyakorlatilag szinte mindíg ezt csinálják. Én csak röhögök szánalmasságukon.

Múlt héten itt is 1800 környékén volt. De ez a Szolnok ritka szar helyen van, sokszor volt már olyan, hogy itt nem bírt senki fennmaradni, amikor Dunakeszin, sõt még Matkón is (kb. 50 km-re) 300-akat repültek... Na ez mitõl van? (még mielõtt valaki a szolnoki pilótákra fogná a dolgot, itt tényleg mindig szar idõ van:-))

Hát ma se volt semmi, ha lehet még szarabb volt mint tegnap. Nem hiszitek el, de a mai rekord 6 perc!!! Egyszerûen senki nem bírt fönnmaradni. Azért egy hátsó ülést kaptam én is, hogy legalább repüljek egy iskolakört a hétvégén.
Milyen idõjárás ez július közepén? Múlt szombaton egész nap 700-as felhõalap volt. Ez lóf*sz...

Ma voltam életemben elõször vitorlázórepülni!

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Mármint a zivatar mindenféle elõjel nélkül jött, azaz napközben semmi nem utalt arra hogy zivatar lesz. Meg is lepõdtünk kicsit. A mai rekord 18 perc volt, az is Piráttal, ezért azt se tudtuk hova kapjunk, amikor dörgött egy nagyot a semmibõl😄

Egyébként nem repültem ma semmit, mert túlságosan stabil volt a légkör (egész héten 30 fok felett volt, délutánra jött is egy jó kis zivatar. Így legalább beletettem 30 km-t a kötélhúzó autóba<#idiota>

Gratula az elsõ dugóhoz (valamint az elsõ termikhez és az elsõ felhõhöz:-)). A dugóban én pont azt a 2 g-t élvezem, nem is a pörgést, bár az se semmi😄

Péntek déután van, ami azt jelenti, hogy ilyenkor meg kell nézni a met.hu hétvégi elõrejelzéseit😄 Az oldal most a múlt hetihez hasonló, vagy talán egy kicsit jobb idõt jósol, ami akár oktatós és egyedüli egyórát, és Pirat típusrepülést is jelenthet😄D
Szurkoljatok nagyon, idén még szakszós akarok lenni<#nevetes1>

Zivatar
Tessék szavazni, mikorkondor?

Ha a 442-es felõl jöttök, akkor a régi iskolaépülettel szemben van egy kis átjáró a fák között. Ha ott bejöttök, akkor kicsivel bentebb van egy jó hosszú lejtõ, annak az emelése felvisz egészen a hangárig😄

Ja, azt nem írtad😄

- Szanda start 2 itt az Alfa-Bravo-Charlie egy kettõ három, ponttól 3 km-re a 4-es elkerülõn behajtást kérek.

😄DD

És a szanda start 2-õt kell hívni rádión (azok vagyunk mi (TVSRE))