5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
#2921 szégyellem is hogy nem tudom:(
köszi! -
#2920 Szó szerint nem fordítható, mivel ez egy rádiós kód. De a QNH a tengerszinten mért légnyomás(valójában, számított) a QFE pedig a reptéren mért légnyomást jelenti. A repülésben használnak még egyet a QNE-t, ami az egyezményes légkör tengerszinti nyomása.
De ha repülsz, ezt igazán tudni kéne. -
#2919 hmm..
köszönöm a válaszokat, akkor legközelebb nem nullázom!akkor ez az a 0-20 pl amit a zöld téglalapba írkál a starthoz?
egyébként ez a speedbattle szerver open osztályú taskja volt...
UI: mostmár értem hogy mit jelent a QNH és a QFE de tudatlanságom miatt nem írnád le hogy minek a rövidítése?köszi! -
#2918 Én ilyen programhibával még nem találkoztam a több mint 200 távom alatt.
Azt meg kell jegyezni ,hogy a startmagasságok, és minden más magasság QNH-ban van megadva, így igazából nincs értelme átállítani QFE-be a magmérőt felszállás elött. Ha letelt a Race in time, akkor utánna lehet próbálkozni a starttal. A PDA, térkép képernyőjén lehet leolvasni a start max. és min. magasságát százasokban (pl: 2000 métert 20-nak ír).
De ha megvan a flightplan,és felteszed vhova akkor többet lehetne mondani az esetről. -
throttle #2917 Szervusz Brian!
Valószínüleg programhiba, mert nekem is szokta ezt csinálni. Sajnos, ilyenkor csak az segít, ha többször megpróbálsz belépni több irányból a startzónába, és a kezdőpontnál lépjél ki. Használjad a 2 jelű gombot a pontos kilépéshez.
Egyébként örömmel jelentem, megrepültem a gyémántkoszorú feltételeket, és az ötszázas diplomát.
Üdvözlettel: Lénárth János -
#2916 lenne 1 condoros kérdésem:
próbálgatom most a szervereken a versenyeket de sosem tudok elindulni mer a start körcikkje egyszerűen nem akar zöldre váltani és elfogadni az indulást...mikor megkérdezem chaten mindenki aztmondja hogy van max startmagasság is a világon de ilyen 500m-eket is eldobálok néha csak ezért és akkorsem működik!Én mindig nullázom a magmérőt mielőtt felszállok, gondoltam rá hogy ez lehet a gond de most a legutóbbi próbálkozásomnál hozzáadtam azt az 1100m-t is amin állt kezdéskor és akkoris a max magasság alatt voltam...tudja valaki hogy mi lehet a hiba?:( -
Soaringpilot #2915 Bocsánat! Természetesen Tamás, nagy betűvel. -
Soaringpilot #2914 Szia!
Nálunk is van Mayer Tamás, pontosabban a másik egyesületnél (SZRE):DDD
Egyébként tudtam hogy két Mayer tamás van, csak azt nem tudtam hogy hol van a másik:DDD Mostmár ezt is tudom -
gliderpilot #2913 ponotsítok az is csak esélyes volt, hogy mi rendezzük a VB-t -
gliderpilot #2912 Hát eléggé meglepődtem... Év elején ugyanis hallottam, hogy a VB-t talán mi rendezzük 2010-ben, és talán esélyes, hogy LHBC-n lesz. Ezután kiderült, hogy tényleg mi rendezzük, és Szegeden lesz. A legfurcsább pedig az, hogy az MRSZ honlapján az van, hgoy békéscsabai helyszínnel megrendezendő VB egyhangúlag megszavazva... Hát...
A másik:
Soaringpilot! Nálatok is van egy Mayer Tamás?:D:D (Nálunk is) -
gliderpilot #2911 És GRATULÁLOK a sikeres topikodhoz!:D -
gliderpilot #2910 Hát az oda is b*szna, ha minden évben Pesten kellene vizsgázni...:S -
#2907 az csak a szakszóhoz kell -
lhmc #2905 Sziasztok!
Nálunk február óta minden szombaton van elméleti oktatás, amit a saját oktatóink tartanak, és április 7-én házi írásbeli vizsga lesz, de nem tesztkérdéses, hanem a szakmai vezetőnk összeállít egy kérdéssort,és arra kell írásban választ adni.
lhmc -
gliderpilot #2904 vagy miért kell Pestre menni? -
gliderpilot #2903 Ez a szakszó vizsga? (ami Pesten lesz) -
Joe30 #2901 Sziasztok!
Úgy tudom, hogy egységes lett a vit.rep elméleti vizsga, és tesztes jellegű…(klub vizsgára gondolok).
Akinek, már volt benne része, az nem tudja véletlenül, hogy letölthető e tavalyi, vagy régebbi tesztsor valahol?
Ill. szerintetek, mennyire volt nehéz?
Köszönöm a segítséget, véleményeket!
-
throttle #2900 Ha már a Condorról is szó esik..
Megrepültem az aranykoszorút, repültem egy 500-at, bár az utóbbit nem tudom, miért nem hitelesítette eddig a szerver..
Tegnap olyannal is találkoztam, akivel évek óta nem, tehát megannyi meglepetés a Condor!
Érdemes volt megvenni.
De szeretnék már végre Veletek is egy jót repülni, mert eddig másokkal kergetőztem, nem kevés sikerrel, mert az első Szlovák nyílt osztályú versenyen, ami az első race volt számomra, 22 fős mezőnyből hajszállal lettem negyedik. Eltaktikáztam a végét, holott nyomtam, mint a meszes..
Üdvözlettel: Lénárth János -
#2899 Hogy a Condorrol is essen szó. :-)
Suli után gondoltam kipróbálom az EasternAlps sceneryt, és összedobtam egy 166km-es lejtős taskot. Mikor a végére értem, gondoltam a maradék magasságból még szétnézek picit a terepen. A vége az lett, hogy Slovenj Gradecen landoltam egy 590km-es táv végén. :-))
Itt a hirtelen felindulásból elkövetett távról az IGC. Itt ott hibás, mert a condor nem képes lejtőből jó igc-t csinálni. Van benne lejtő, hullám, minden ami kell. -
lhmc #2898 Háát igen Lacika!
Én már korábban láttam a videókat, és nem tudom eldönteni, hogy a tél végi hangulatom, vagy a képsorok láttán lettem-e libabőrös:)))
Azért nálunk is vannak jó idők, bár nem olyanok mint LHBC-n, vagy pl. Szoboszlón. Szerintem Laci, ha az új klubbvezetéssel dumálunk, még talán kis támogatást is adnának....na majd meglátjuk:))) -
gliderpilot #2897 Hát ja elég jó, meg persze a videó nem ugyanazt adja vissza...
Hát mondom szerintem mindenképp megéri, mert az idő mellett a társaság is nagyon jó! -
Bájital #2896 jövök én is...most úgy érzem...sirály vagyok... -
#2895 mamám:) hát megnéztem a videókat, nagyon király lehet:)meg ilyen időjárás nálunk nincs is:( meg a jó idők is csak ilyen fél2-2 körül szoktak kezdődni mert a Bükk megfogja sajnos:(
most erősen lázba jöttem a dologtól az fix, szívesen elmennék:)
Tibike? vélemény? -
gliderpilot #2894 lúlius=július, +00=300 -
gliderpilot #2893 mondjuk lehet, hogy így nem olyan izgi, inkább úgy, hgoy ottvoltam...:D -
lhmc #2892 Hát Lacika, semmi sem lehetetlen...hisz ismered a mondást: Repülni a repülőtéren lehet.
-
gliderpilot #2891 Már a többieknek mondtam:
nálunk már azt hiszem 2002 vagy 2003 óta van tábor, ami eredetileg a MÁV-Békéscsaba kapcsolatot építette ki, de például tavaly már több klubból is voltak (HHH, Szombathely, Csepel), és idén tervezzük kibővíteni a tábort, mivel már 2 vontatógépünk van, és eddig is nagy sikerek/eredmények születtek. Általában lúlius második 2 hetében van, de mivel legnagyobb létszámban fahegyiek vannak, hozzájuk alkalmazkodunk. (tavaly összesen asszem 50 ember és 30 gép jött, de nem akarok hazudni, nem mernék rá megesküdni) Persze a repülésen kívül a nagy evések-ivások, tapasztalatcserék is rettentő fontosak, nagyon jó hangulatban telik el a tábor, és ahhoz képest, hogy ez alapjaiban az önellátásról szól, szinte mindent megkapnak a vendégek:) (főleg a kezdőknek köszönhetően:D) Sajnos szobák csak korlátozott számban vannak, úgyhogy ha nem akartok szállodában lakni, biztosítva van a táborozásra alkalmas hely. Nahát kb ennyi, talán még annyi, hogy majd szólok, ha meghirdetjük, mert a helyek gyorsan elkelnek.
Az árak meg szerintem ottan körül vannak, mint mindenhol máshol. Az eredményekről annyit, hogy a táborban kb. 3. nap "B" vizsgáztam, és utolsó előtti nap megrepültem az egyedüli 1 és a háromórámat. +00 km-t meg csak az nem repült, aki 500-at repült:D
Úgyhogy szerintem ha van két hetetek, és ezt a repülésre akarjátok szánni, akkor hajrá!:D Táborra fel!
Végezetül ittvan pár videó, amit az egyik srác csinált a táborokról:
2006.
2006. Fotók
2005.
-
#2890 nah végre megjött a condorom, nagyon jó, repkedtem vele most vagy 2 órát az új térképeken:)remélem mihamarabb lesz új task amin csatlakozhatok hozzátok!
Tábor ügyben csatlakoznék Tibikéhez(lhmc), nagyon jó lenne egy közös tábor, akár mi megyünk akár Ti kaptok szállást a faházban:)
rengeteg mindent kéne nekem is repülnöm, a középfokos "anyag"-ból még hiányzik a vontathatói meg a 3 óra, és akkor a koszorú még sehol sincs,pedig nagyon szeretném azt is a szezon végére:( -
lhmc #2889 Nekem volt egy koszorútáv próbálkozásom ősszel, de nem jutottam messzire.Majusra szeretném a szakszót a kezemben tartani, és egy falke típusnak is örülnék...csak az itteni falke még csikkekre van szedve:(
De mire indul a szezon állítólag az is meglesz.
Pirát típusom már van, mert "C" vizsga után, ha van vontathatóid akkor elvileg odaadják, azzal is ötórázam, de koszorútávra csak Góbéval engedik az embert...
Van egy csomó kezdőnk, és középfokosunk is, úgyhogy mozgalmas lesz ez az év is.
ja majd el felejtettem, mivel egész jól kipofoztuk a faházat lesz táborunk is ahová szívesen látnánk más klubbokat is.Szeretnénk valamelyik egyesülettel egy közös tábort.(Ezt vegyétek felhívásnak:))Sajna mi miskolciak eléggé eltűntünk a magyar vitorlázórepülésből, pedig 11 vitorlánk van...esetleg ha lesz valahol rep.tábor szívesen részt vennénk.
-
Soaringpilot #2887 Ez is jó:D -
gliderpilot #2886 Ja, ismertem:D De jó:D
És ti ezt?:
Az öreg MG pilóta jól bepiál este a kocsmában, és fogad a Concord pilótájával, hogy az Ancsa gyorsabb, mint az ő gépük. Reggel találkozik a szerelőjével: -Hú, bazzeg, kurva nagy ökörséget csináltam tegnap. Fogadtam a Concord pilótáival, hogy az Ancsa simán lenyomja a gépüket. -Hát mindig hülye voltál, de mindegy, majd kitalálok valamit.
Eljön a megmérettetés napja, a szerelőnek sok okosság nem jutott eszébe, így egy vastag drótkötéllel sunyiban utánaköti az Ancsát a Concordnak. A Concord elindul, szépen felszáll, majd pár ezer méteren szól a kapitány az első tisztnek: -Te, nézd már meg, jönnek ezek egyáltalán! Első tiszt hátranéz: -Szépen tapadnak... -Na akkor nézzük. A kapitány tol egy kicsit a gázkarokon, a Concord majdnem hangsebességgel repül. -És most? Jönnek még? -Kapitány, ezek nem nagyon akarnak lemaradni!
Jó kis gép ez az Ancsa -gondolja a kapitány- de azért ennyire mégsem. Na mindegy, mindent belead a főnök, szinte áttolja a gázkart a műszerfalon, már remeg a Concord, majdnem szétesik, mikor odaszól a társának: -Na, most már biztos lemaradtak. :) Hátranéz az elsőtiszt, de tátva marad a szája: -Főnök! Azt hiszem jobb, ha feladjuk. Ezek még csak most csukják a futót, és nyilazzák a szárnyat. -
Soaringpilot #2885 Az oroszok repülőt terveznek. Elkészül a gép, minden jónak tűnik, de a berepülésnél mindkét szárny letörik, és a gép lezuhan. Az oroszok átvizsgálják a roncsot, de nem jönnek rá, hogy mi lehetett a baj. Segítséget kérnek német mérnököktől. A németek megvizsgálják a roncsot, áttervezik a szárnyat, megépítik az új gépet, de annak is letörik a szárnya, lezuhan. Az oroszok segítséget kérnek az amerikaiaktól. Az amcsik megnézik mindkét roncsot, áttervezik a szárnybekötést, és megépítik az új gépet. Azonban ennek sem bírja ki a szárnya, a berepülésnél letörik, és a gép lezuhan. Az oroszok végső elkeseredésükben a magyaroktól kérnek segítséget. A magyarok mindhárom roncsot tüzetesen átvizsgálják, és egy egyszerű perforációt terveznek szárnybekötésnek. Az oroszok csodálkoznak, de végrehajtják a berepülést, és csodák csodájára a gép minden vizsgálaton megfelel, a szárnya sem törik le repülés közben. Az oroszok megkérdezik a magyar mérnököket: honnan tudták, hogy perforáció kell szárnybekötésnek? A magyarok így felelnek: tudják, nálunk a WC-papír is perforálva van, és csak ott nem szakad el… -
gliderpilot #2883 Tényleg, az idei célok!:D
Én áprilisban szeretném megrepülni a koszorútávot, meglátjuk, mi lesz belőle...
Remélem eljutok idén a Foka típusig..., de nem tudom:)
Hát igen, az aggregátor... Vége annak az időnek, amikor már csak a kötél egyik végén lehetek...:(:D -
Soaringpilot #2882 TVSRE jelenti: nálunk március 31-én évnyitó közgyűléssel egybekötött elméleti vizsgák, április 7-én első üzemnap. Az már itt van:D
Idén ha minden igaz május elsején lesz repülőnap, ami tavaly az árvíz miatt maradt el (melleseleg egy deciliter víz nem veszélyeztette a repteret...)
Május-júniusban nem tudom hogy lesz az éretségi miatt, én mindenesetre nem szeretnék emiatt kihagyni üzemnapokat. Idén cél a koszorú, és a Falke:D
Ja, és idén csőrlőkezelő-gyakornok is leszek. 8 üzemnap kinn az agriban + vizsga:(((( Tudtam hogy egyszer eljön ez is, de túl kell esni rajta:)
Nálunk kb ennyi. -
gliderpilot #2881 Na csak eltelt ez a holtszezon!:D:D -
gliderpilot #2880 Nálunk LHBC-n 24-én szakosztálygyűlés, ami gondolom gépösszerakásba is átmegy...
Sajna még vannak tartozásaink az egyesület fele, és azt rendezni kellene a technika használatához, de feltételezem, hogy szakosztálygyűlésen ezt megoldjuk, úgyhogy én is április elejére várom az első ÜZEMNAPOT:D:D (tavaly legalábbis kb így volt (április 10. körüli kezdés), és meg április 23-án repültem először:)) -
lhmc #2878 Áááá!!! Itt a tavasz!!Ennek a vitathatatlan jele, hogy a hétvégén összerektuk lhmc-n a téli ápolások miatt szétszedett vitorlázó gépeket.
És nagytakarítást csináltunk a reptéren.
Március 14-én jön a MEO, és ha minden oké április második hétvégéjén indul a szezon.Lesz gyereknapi sétarepültetés, és repülő nap is idén LHMC-n...(ha jól megy akkor nemzetközi lesz).
Más kluboknál mi a helyzet???Meséljetek:)
LHMC -
#2876 Na eldőlt az időpont. Gyülekező a virtuális reptéren 23:00 é 23:30 között. Az időjárás miatt a task olyan 1-1,5 óra alatt vígan teljesíthető. Várunk mindenkit. -
#2875 Tájékoztatóm nincs, mert nem vagyok érintett, de a felvi.hu-n Ezt nem írják, illetve én nem láttam, csak azt ,hogy a nyelvismeret szükséges az elvégzéshez.Ha annó ilyen trén foglamazták volna meg a dolgokat tuti nem a BME-KSK-ra adom be a jelentkezésem. :-)
Illetve a fősuli honlapján találtam még annyit, ami kicsit megmosolyogtatott, hogy az oklevél megszerzéséhez középfokú A vagy B típusú nyelvvizsga szükséges. :-)))
-
Soaringpilot #2874 A felvételi tájékoztatóban benne van, hogy kötelező nyelvvizsga a felvételhez. Nyelvvizsga nélkül nem vesznek fel senkit sem.