5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Soaringpilot
    De jó neked Lanti!
    Ahogy az sejthető volt, ezen a héten se repülték be a gépeinket, úgyhogy ezen a hétvégén sincs üzem:((( A berepülés első időpontja múlt hét szerda volt, a második most szerda. A harmadik jövő szerda... Csak tudnám, mi a jó francot tökölnek ennyit a PLH-nál...
  • throttle
    Szervusz Baluxx!
    Hát valóban "rossz" :-))" volt nekem Bitterwasseron Peter kis birodalmi tanyáján, azonban egyszer a beszámolót már jó pár éve elküldtem a klg.vitorla.hu honlapra, ami azóta talán már meg is szünt.
    Ha jól emlékszem, valahol Bagoly délafrikai élménybeszámolójával egy helyen volt, de igérem, ha valóban igény van rá, összeszedem az emlékeket, és leírom újra, mert tudomásom szerint én voltam az első magyar Bitterwasseron - igaz Olasz színekben..
    Kellemes Húsvétot, jó locsolkodást mindenkinek!
    Üdvözlettel: Lénárth János
  • gliderpilot
    Tavaly mi ketten voltunk, de a másik srác abbahagyta egyedülrepülés előtt...
    Na megyek én is ki a reptérre:) (Csak sajna nem repülni:(:))
  • ColdFire
    tényleg holnap üzemnap, én meg semmit nem tudok? :o
    :'(
  • gliderpilot
    :O AZTA 10-12 KEZDŐ????:O Nálunk 3 van, ami soknak számít!!
    Hát hajrá akkor holnap!;)
  • Baluxx
    Tenyleg, az aktivan Condorozo kollegakat szeretnem megkerni, hogy szinten, az elobbi hozzaszolasomban talalhato cimre tessek kuldeni mindenfele szep es jo dolgot! :)

Baluxx
  • Baluxx
    Szia!

De "rossz" volt neked...:)
    De lenyeg ami lenyeg, megkerhetlek, hogy az elmenybeszamolokat elkuldod a Rumpf Barnanak az info kukac vitorlazorepules.hu cimre? Ez egy ilyen a sportot nepszerusito oldal, tavaly indult, csak sajnos ezidaig nem sok anyagot kuldtek ra.
    Koszi

Baluxx
  • Clidey
    Akit érdekel egy kis műrepülés, az itt megtekinthet egyet 215 megabájt terjedelemben. :)
  • Clidey
    - Azt, hogy a Plénpakk nem lesz frí, már a kezdetek kezdetétől tudtuk. Ez sosem volt kérdés. Csak neked újdonság ezek szerint... :D

- Kommented másik gondolatmenetében is tévedésben vagy picit. Kis túlzással lehet azt állítani, hogy a külső (ún. 'visual') modell csak a jéghegy csúcsa. Azt még le kell konvertálni a Condor számára emészthető formátumba - ami mondjuk nem lehet egy hűdenagy vaszizdasz, sztem pár kattintás csak az egész. Ám előtte meg is kell ám animálni, szintén a Condor számára ehető teknológiával. S végül a hab a tortán: megírni egy, az arra a gépre jellemző repülési karakterisztikát. Na ezzel már jópár napot el lehet pöcsölni. Nem tisztem, hogy eldöntsem Urosék milyen módszerrel teszik ezt, csak remélni tudom, hogy nem egy egyszerű kopipészt lesz egy már meglevő gépből, majd pár kisebb adat átírása azért, hogy mégse legyen oly feltünő a hasonlóság.

Szóval van velük mit tenni azért, bár az is tény, hogy nagy segítség számukra hogy a lelkes amatőrök szűk hányada el tudja őket látni minőségi 3D modellel.

Engem sokkalinkább elkeserít az - amit már a hivatalos fórumukban is szóvátettem, ám mélységes hallgatásba burkolóddztak a fejlesztők; pontosabban egy "akkor nem kell megvenni!" legyintéssel elintézték - hogy ezzel a plénpakkal gyakorlatilag 2 új gépet kapunk, amiből gyakorlatilag csak a Jantar 2B lesz használható. Az a fos PW-5 - habár valamelyik hülye ráerőlettte a 'világvitorlázó' jelzőt - számomra fabatkát sem fog érni, kb 1x fogok vele repülni, amíg jól leműrepülöm a szárnyait, oszt annyi. A Ventus, az LS meg a ASG (ASW) pedig már lerágott csont, hisz eredetileg is benne volt a játékban egy típusmódozatuk, nomeg az egyik peccsel is kaptunk belőlük még. Na ez az ami nagyon dühít! Mi a f@szért kellett ezeket a gépeket belerakniuk?? Tettek volna bele egy Pik-20-at, egy Fókát, egy akármi más nyugati műanyagot, amik VALÓBAN újak lettek volna a szimuátorban! Ehelyett kapunk egy újabb Ventus/ASG/LS-klónt. Erre mondom én azt, hogy basszák meg az Urosék! 5 új gép helyett kapunk 1et. Hát fasza.
  • gliderpilot
    Nekem mondjuk itt a megyei kórházban is eléggé meg kellett szenvednem a szememmel, mert egy igencsak arrogáns szemészt fogtam ki, viszont ami megnyugtatott, ha lehet ilyet mondani, az volt, hogy a velem együtt a vizsgálóban levő nyugdíjas nénivel is szörnyen bunkó volt... De ez már inkább csak a magyar valóság...
  • throttle
    Szervusz Tibi, szervusztok!
    Valóban hatalmas élmény volt hét éve Bitterwasser, akkor ha jól emlékszem, egy klg.vitorla.hu elnevezésű honlapon volt a vitorlázórepülésről szó, itt írtam először magyarként erről a helyről.
    Azóta az ottani emlékfa alatt már sok magyar nevével díszelgő táblácska van, ha jól tudom.Sajnos mi egy kissé az idény elején mentünk hármasban Olaszországból, a saját gépeinket vittük Windhoekig egy B 747 SP gépen, de a 6730 méteres relatív magasságomon, és a 913 kilométeren túl nem jutottam, noha bőven fogyott az oxigén, meg volt bőven részem a cidrizésben is...
    A reporvosiról meg annyit, hogy bár szégyenteljes sok dolog, de még mindíg jobb Melles doki a Gyáli úton, mint Barcza Ida a sportkórházban.
    Az első maga is repült, a második pedig igazi szemorvosként nyírja azokat, akiket jónak lát.. Ez a szégyen, mert amíg Melles olyanoknak is ad orvosit, akiket bátran el lehet engedni a levegőbe, mert nincs olyan orvosi problémájuk, addig a másik inkább a földön tart talán ok nélkül embereket.
    No de én egyik felett sem akarok pálcát törni, mert nem az én jogosultságom megszabni, ki repülhet, és ki nem. Sajnos, a magyarországi törvények a múlt évszázadba, a régi MHS-MHSZ korszakba nyúlnak vissza, és talán senkiben nincsen merészség a régi begyepesedett dolgok negváltoztatására.
    Ennek ellenére azt írom, a remény hal meg utoljára, főleg Nektek, fiataloknak, hogy változni fog a reporvosi környékén ez a szemellenzős magatartás ebben az országban.
  • Clidey
    Na úgy néz ki, mégiscsak nekem lett igazam. Orlóci Zsuzsi végre megmondta a frankót. Idézet az Index fórumáról:

"Lehet, hogy a sárkányosok úgy gondolják, hogy nekik nem kell orvosi, vagy ezt a háziorvosnál elintézhetik, de szeretém felhívni a figyelmüket, hogy ha ilyen orvosival repülnek, akkor folyamatosan szabálysértést követnek el.
    Ugyanis a polgári légiközlekedési szakszolgálati engedélyek egészségügyi feltételeiről és kiadásuk rendjéről szóló 14/2002. (II. 26.) KöViM–EüM együttes rendelet 11. § (1) bekezdése szerint az orvosi minősítéshez kötött repülési szakszolgálatok és tevékenységek repülőegészségügyi besorolása a következő:

a) 1. Egészségügyi Osztály: közforgalmi pilóta, kereskedelmi pilóta (motoros/helikopter), magyar kereskedelmi pilóta (motoros/helikopter), hajózó navigátor, hajózó mérnök,

b) 2. Egészségügyi Osztály: az a) pontban nem említett lajstromozott légijármű pilóta/növendék pilóta, illetve lajstromozásra nem kötelezett légijármű vezető, légiutas-kísérő,

c) 3. Egészségügyi Osztály: légiforgalmi irányító, repüléstájékoztató és gyakornokaik.

(2) Az (1) bekezdésben nem említett repülési szakszolgálati engedélyek érvényessége nincs repülőegészségügyi minősítéshez kötve, ezeknél a hatályos foglalkozás-egészségügyi jogszabályokat kell figyelembe venni.."

Én igencsak furcsállottam volna, ha ez a mendemonda valóban igaz lett volna...
  • Clidey
    Igen, pont a Barca Idával hallottam a legtöbb...legendát... :D
    Így gondoltam nem adom meg neki az esélyt... :D
  • Clidey
    Nem a idén télrő beszéltem... :P
    A országot meg a mérhetetlen sötétséged árnyékolta le, már nem is emléxel? :DDDDD
  • Papirzacsi
    Pedig a Sportkorház + Barca Ida párosnál nincs jobb. Már az első másodpercben elintézik, hogy utáld az egész orvosi hercehurcát. :-)
  • Papirzacsi
    Hazucc! Egész télen nem esett egy deka hó sem, mert leárnyékolta az arcod az országot.
  • Clidey
    Én anno mikor először mentem orvosira, jól körbeérdeklődtem, s hallottam a Sportkorházról ezt-azt, így inkább a Merényi mellett döntöttem. :D
    Igaz, már abba az időbe is fizetős volt, ellentétben a Sportkorházzal, de még így is megérte. Kellemesebb légkör, gyorsabb ügyintézés, stb. stb. :)
  • Clidey
    És tusz erről mutatni valami konkrét dolgot is, vagy csak hallomásból tudod? Mert ugye a sárkány az csak egy válfaja a kategóriájának...akkor ezek szerint a komplett UL-esekre ez vonatkozik?
  • Clidey
    Igen, vedd le azt is. Nem tudom honnan vetted ezt az infót, de szó sem volt semmi ilyesmiről... :)
  • Clidey
    "...Mondjuk neked mindegy mennyire kapod az orvosit, mert akkora az arcod légellenállása, hogy a motoros sáfrány lelövi a hengerfejét mire megmozdít téged..."

Mondod te, akinek az arcával tolólapolták le a havat télen egy húzásra Fahegyen... :D
  • Clidey
    Háppedig jóvóna ha eszközölné má végre valamit a ügy érdekébe, még mielőtt az FS-2030-at a piacra dobják... :D
  • Soaringpilot
    Arról nem is beszélve hogy nekem már első kategóriás orvosi kell, amit csak pesten lehet megcsinálni:)
  • Soaringpilot
    Kecskemét nekem is közelebb lenne, de a pestiről én is jobbakat hallottam. Arról meg nem tudok hogy itt helyben lenne-e valahol reporvosi vizsgálat.
  • gliderpilot
    A Gyáli útra régen se kellett felmenni, meg most se kell, csak motorosoknak, én legalábbis úgy tudom. Nekünk például itt kell csináltatni az orvosit a gyulai kórházban.
  • gliderpilot
    Azt mondjuk nem tudom, hogy lehet 10 évre kapni, mert tavaly én is csak öt évre kaptam akkori 17 éves létem ellenére...
  • Papirzacsi
    Kérdés csupán az, hogy ez az 5 év egy elméleti maximum, vagy mindenképpen 5 évre kapod. De ettől még nem lesz ízletesebb a szar, mert mi a kva anyja kerül abban 25 rugóba? Tudjuk hogy semmi... Na meg 5 évente miért is kerül többe az orvosi mint 2 évente?

Mondjuk neked mindegy mennyire kapod az orvosit, mert akkora az arcod légellenállása, hogy a motoros sáfrány lelövi a hengerfejét mire megmozdít téged.
  • Papirzacsi
    Nyugalom készül az, de vannak fontosabb dolgok is, csak mire azokkal kész leszek úgy 2010-2020 között, addigra elfelejtem hogy is kell csinálni azt amit "képtelen vagyok" megcsinálni. :-))
  • Clidey
    Nos, mondasz valamit mer jár a szád... :D
    Akkor már csak azt nem értem, hogy most akkor ezek ottan a nagy büdös íróasztal mögött ex-has osztogatják a orvosit? Mert példának okádék a haverom 10 évre kapta az A kategóriás orvosiját kb. 3 évvel ezelőtt! Én meg anno csak 2 évre kaptam.
    Tudom pofára megy, nade ennyire azért mégsem vagyok ronda... :D ( szerk.: ez vót Zacsinak a menetrendszerű magaslabda :P )
  • Clidey
    Gratula Janibácsi a kitartásodhoz!
    Nekem még nem sikerült rávennem magam hogy ekkora távot végigüljek egy seggel. :D
  • gliderpilot
    Szerintem teljesen normális dolog, hogy vannak olyan helyek, ahol a jogsi orvosijával lehet repülni, mert ha az ember nem terheli magát (magassági rekordok, műrepülés), akkor nem lehet olyan probléma, amit a jogsi orvosijával nem, de a reporvosival ki lehet szűrni. Tehát ha valami hirtelen dolog történik, azt úgyse lehet kiszűrni, ha viszont valakinek olyan betegsége van (epilepszia, vagy pl volt már szívinfarktusa, agyvérzése), azt úgysem engedik.
    Más: throttle voltál Bitterwasserban??? Basszus! Mekkora élmény lehetett!
  • Papirzacsi
    Azért kicsit mókás ez az orvosi dolog. Mindenki tiltakozik a 25e ellen, és az öregek esetében ezt meg is értem, mert ők nem kapnak egy évnél hosszabb időre orvosit, de mint az a Hír Tv riportban is elhangzik, 5 évre adják szemben a régi 2 évvel. Ha kiszámoljuk azért mindjárt nem 3 szoros az áremelkedés, csak azt mindenki vhogy elfelejti.
    Persze még mielött bárki bármivel megvádol ,hozzáteszem, hogy felháborító akkor is. Az meg külön ,hogy a nyamvad hírtévé még Kecskeméti Tamás nevet se képes rendesen leírni.
  • Soaringpilot
    Azon mondjuk meglepődtem hogy az USA-ban nem kell orvosi a vitorlázóknak, hanem saját felelősségükre ülnek bele esetleg visznek utasokat. Mindenki tudja hogy az USA-ban mennyire demokratikusan lesz*rnak mindent ami Európában van, de ezt már túlzásnak tartom...
  • throttle
    Szervusztok!
    Nem áprilisi tréfa, de megrepültem az 1000 kilométert..
    No nem a valóságban - ott a leghosszabb távom 913 kilométer volt hét éve Bitterwasseron - hanem a CONDOR-ban.
    A task, és a flight track feltöltve a Condor honlapjára!
  • Clidey
    Ezt a 'sárkányokra nem kell orvosi' dolgot én is hallottam pont ezen a hétvégén kinn a repréten. Állítólag február 1-től él a rendelet.

Háááát...

A liberósoknál még tán el is hinném, de a gyalogosok és a motoros sárkányosok esetében nem hinném hogy ez igaz volna. Én majd akkor hiszem el, ha írásban látom, aláírva pecsételve...
  • Clidey
    Igen, a Kistégláék szögelik. Párhuzamosan az RF-5-el. Assesemmi kis bringa lesz... ;)
  • gliderpilot
    Nem elleneztem, csak megjegyeztem. Bocsi, ha félreérthető voltam. Természetesen minden pilóa érdeke, hogy legalább tudja, mi folyik a háttérben.
  • gliderpilot
    Én meg szerintem Soaringpilot is olvassuk a fórumot, aszem, hogy Clidey is, a többieket nem tudom. Egyébként úgy gondoltam, hog yez egy könnyedebb hangvételű fórum, azért nem nagyon hoztam fel pl. én ilyen témákat.
    Hát igen, micimackó is bízott egy darabig abban, hogy esetleg még időben lesz eredménye, de most ő is elment orvosira...
  • lhmc
    Clidey!
    A ti falkétok hol készül?Nem Dunakeszin a Tagléberéknél??
    Nálunk is most van csikkekre szedve egy falke, az egyik klubtagunk vette...nagyon szétkapták.
    Ha minden jól megy talán jövőra a klub is vesz egyet:)
  • Baluxx
    apropo: egy nagyon off:
    kozepiskolaban volt egy ismerosom, o elottem harom evvel erettsegizett, es ugyebar mindenhol kell a diplomahoz nyelvvizsga, o meg mindig halogatta, aztan allamvizsga utan gondolt egyet, es megtanult ciganyul. (kb. 2000 szo az egesz) A poen: a gyerek egy akkora fasiszta allat volt, hogy az csak na, meg a Ver es Becsulet tuntetesein is megjelent. Mik vannak... aztan utana hoztak azt a szabalyt, hogy eszperantobol meg lovaribol nyelvvizsgat ne hozzon senki.

Baluxx
  • Baluxx
    Soaringpilot: Akkor indult ez a ketszintu cucc, es sokan csak kozepszintut irtak. Tehat pl. emelt matek+kozepes fizika.

Baluxx