5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Soaringpilot
    Sziasztok!

A mai napon megvolt a pszichológiai pályaalkalmassági vizsgálatom Ferihegyen. Biztosat még nem tudok mondani, de a doki szerint sikerült:)) A főiskolára küldik majd el, onnan kapom meg a végeredményt. De szerintem semmi gond nem volt vele, a feladatok szinte könnyűnek tűntek ahhoz képest amire számítottam:) Szellemileg egy kicsit kikészítő volt, de megérte:)
    Gliderpilot kollégát nem irigylem, hogy a többi jelentkezővel együtt fog részt venni a vizsgálaton. Nem akarlak elkeseríteni, de csak idegesíteni fogjátok egymást szerintem:)) És idegeskedni egy halál nyugodságot igénylő vizsgálaton....

Jó szelet!
    CS
  • Clidey
    Persze nem is mondtam hogy nincs viszonyítási alap. De semmi több! 100%-ig nem lehet rá támaszkodni, azt hiszem ebben egyet érthetünk.

Itt nálunk pedig egyetlen buló van csak, az is a Opitz hangár tetején, meglehetősen szélárnyékolt helyen, a starthelyen nemigen szokott lenni buló, legalábbis én az elmúlt 25 évben nem sokszor láttam...
  • Baluxx
    Amugy meg sejtem, kivel repulhettel... o valahogy mindig kikapja az ilyen idoket

Baluxx
  • Baluxx
    Clidey: van azert valamennyi viszonyitasi alapod, hogy ha ranezel a bulora. Egy repteren ezert van pl. tobb, a nagyobbakon a palya ket vegenel is. Hogy ha nagyjabol egy iranyba allnak, akkor jo, ha egymassal szemben, akkor gyanus, hogy ott valami szelnyiras fele lesz.
    Amugymeg ilyen dolgom volt egyszer nekem is: faszan kiszamitottam a behelyezkedest, az uccso par meteren volt egy befuvas, es 1-1,5 meterrel a jel elott ertem foldet. Szentsegeltem is. (Viszont ott is lattam ertelmet, amikor az oktato mondta: hogy feklappal 80 alatt nem repulunk. Mi lett volna, ha hulye vagyok, es 60-al laffogok...)

Baluxx
  • gliderpilot
    Csak aazt nem értem, miért az oktatód tekert ki, és miért nem te
    És mennyin volt az alap?
  • Baluxx
    Be kell szabalyozni azt a k.rva variot!

Baluxx
  • Clidey
    De mi itt attól még tudjuk hogy egy tejfelesszájú takonypóc vagy...
  • Clidey
    Persze igazad van, ám azt se feledjük, hogy az időjárás sem állandó...hiába néznek a bulóra, az csak egy hozzávetőleges állapotot tükröz, hisz lehet 50-100 méterrel arrébb, vagy akár a csőrlés tetején (vagy a repülés bármely random pontján) is már teljesen mások a szél- termik stb viszonyok! Megaztán az időjárásra sokmindent lehet mondani, csak azt nem hogy teljes biztonsággal 100%-osan kiszámítható...gondolom te is találkoztál már váratlan, előre nem látható helyzetekkel miközben vihornyáztál a kék egen önfeledt mámorok közepette... :)
    Nem akarom őket se elkapálni, se felmenteni, pusztán arra szeretnék rávilágitani, hogy kár volna messzemenő konzekvenciákat levonni úgy, hogy ott sem voltunk...
  • Soaringpilot
    Boldog felnőttkort! Nyakad érjen tokádig:DDD
  • Baluxx
    Clidey: 100 meteren nincs idod totojaszni, szoval a szelbol mar a csorles kozben ott kell lennie a fejedben, hogy mit csinalok, ha szakad...? .
    Igy szerintem a 2. pont kimaradt. Ha nem akkor nem csinaltak volna ilyet. Ugyanigy esett le 2001-ben egy Gobe Budaorson. Hatszelbe? Szembe? Hatszelbe? Szembe? Puff leakadt a szarnyveg. Ok is eppen hogy megusztak. Oktato konnyebben serult, novendek sulyosan.
    Ezt azert nem kene...

Baluxx
  • Clidey
    Mint azt már mondtam, nem, az oktató nem sérült meg. Bájdövéj a lánglovagok.hu-n szereplő képek egyikén rajta is van a srác, szóval... :)

Baluxx, amit irsz, azzal a legmesszebbmenőkig egyetértek, ám botorság volna ebből arra következtetni, hogy ők nem így szokják csinálni. Én személy szerint kimondhatatlanul örülök, hogy nem végződött rosszabbul az eset!
  • Baluxx
    Van egy-ket normalis ujsagiro... pl. a Sovegjarto "Susu" Zoli a JetFlynal, vagy a Marvanyi "Hiena " Peti a Gazdasagi Radional. Ok pl. normalisan tudnak irni egy repuloesemenyrol...

Baluxx
  • Baluxx
    Uhumm.
    1. kotelszakadas 100 meteren: leoldas, sebirendezes Vutazo+5/10 km/h-t bele a bringaba, mert sose lehet tudni (tehat Gobe: 80/85) Oszt szeltol fuggoen vagy ki a feklapot es leszallunk, vagy ki a felszalloiranyba, es egy 180 fok, es le. Engem, ha almombol felvernek, is csinalom.
    (Nalunk van is ilyen, hogy random megkerdez az oktato: mit csinalsz, ha ilyen es ilyen szelnel (mondjuk) 180 meteren azt mondja a kotel, hogy reccs? Es szepen sorolod a valaszt.)
    2. felszallas elotti intes elotti utolso dolog mi? Ranezni arra a kib.szott bulora! Azert van.
    3. jelentes: hogy is szol a vege? "Elottem a felszallomezo es a legter szabad, engedelyt kerek a felszallasra. Kotelszakadasra felkeszultem." Ezt nem csak mondani kell, hanem vegig is kell gondolni!
    4. felszallasnal en ugy csinalom, hogy a kezem a bal terdemen van, kb. ket centire a rajta fekvo kioldotol. Ha barmi gebasz van, mar egybol nyomok is at, es oldok le.
    5. Jarhattak volna sokkal rosszabbul is, mint pl. a 5513-as Debrecenben... vagy az 5385-os Budaorson...
    6. A kotel barhol barmikor elszakadhat. Hallottam olyan mendemondakat egyes repterekrol, hogy az oktato I/6 feladatnal elore kozli (!) hogy hol fogja levenni a gazt a csorlokezelo...Nonszensz.

Baluxx
  • cloudbasepotato
    Az újságírók is csak (hülye földhözragadt) emberek...

Kb egy hónapja mesélte egy sárkányos cimborám, hogy Budaörs határában miután segédmotoros zümmögőjével leszállt egy mezőn, öt perc múlva szirénázó rendőrautó állt meg mellette és keresték a szerencsétlenül járt pilótát, ugyanis egy helyi lakos telefonon bejelentette, hogy látott egyet lezuhanni. Természetesen akkor és ott egyedül ő repült.:))
  • Soaringpilot
    Néhány odaillő szó kimaradt néhol, de ez csak a hirtelen felidnulásból elkövetett hozzászólásomnak köszönhető:))
  • Soaringpilot
    Szerintem bárkinek csak az újságíróknak ne!
    Minden apró részletet elferdítenek, csak hogy szenzáció legyen belőle. Tavaly nyáron is volt egy eset amikor egy vitorla rövid lett és a kukoricában kötött ki, aznap este a híradók főcíme a "lezuhant egy vitorlázó repülő". Vagy egy másik, asszem tavaly téli eset, amikor leállt egy UL motorja, és kényszerleszállt valami befagyott tó jegére. A hírekben ez már úgy jött le, hogy "lezuhant egy kisrepülőgép". De volt olyan is pár éve, hogy egy szélvihar felborigatott pár gépet valahol, és "a szél felborította a 20 TONNÁS gépet". Ami mellesleg egy Cmelak volt, ami nem lehet több 1-1,5 tonnánál.
    Szóval ezek a **** újságírók vagy lesz*rnak mindent, nem kérdeznek meg senkit és a saját szegényes szókincsükkel utánanézés nélkül tévesen adnak le mindent, vagy egyszerűen kihasználják a legkisebb jelentéktelen eseményt is és szenzációnak állítanak be mindent. Ha rajtam múlna, a sajtó bizonyos területein csak olyan ember dolgozhantna aki akár egy kicsit is jártas a témában, hogy hozzáértő emberektől halljuk vissza esetleg a valóságot.
    Többek között ezért nem nézek már ideje híradót...
  • Soaringpilot
    A lentebb belinkelt cikkben pont fordítva szerepel, tehát az oktató sérült meg, az elől ülő személy (akit a cikk utasnak nevezett meg, ki tudja miért...) nem sérült meg.
  • Clidey
    Én személy szerint pont nem voltam ott, de beszéltem a srácokkal.

Nem tudom honnan hallottátok, de az oktató nem sérült meg, csak a növendék (ami egyébként logikus is, hisz a hátsó ülés sokkal védettebb ilyen irányú sérülésnél).

Egyébiránt mást én sem tudok hozzátenni, mint amit Rónai Peti mondott az Indexen: lepördültek.

Sajnálom, mert egy viszonylag frissiben nagyjavított gép lett leírva, és amúgy se sok használható Góbénk van már. :(
  • gliderpilot
    igazad van, hagyjuk ezt! Aztán majd ha kiderül az igazság, akkor okulhatunk belőle.
    Nem a futóra gondoltam.
  • Soaringpilot
    Inkább mi okoskodjunk, mint az okos hülyéskedjen, nem?:DDDDD
  • Soaringpilot
    Ja igen, a Góbén a kerék az oktató segge alatt van... Ha erre gondolsz:)
  • gliderpilot
    Mi is így szoktuk csinálni (készülj fel mindig a kötélszakadásra).
    De egyébként az indexes Rónai Péter-idézetből és a képekből ki lehet találni, hogy kötélszakadás, és utána gondolom egy kis iskolakörtt akartak csinálni, amikor is a negyedik forduló alacsony lett, lebillenés, szárny leért szerintem, és belevágta a gép orrát is a földbe.
    Arra meg lenne egy tippem, hogy az oktató miért sérülhetett meg...
  • Soaringpilot
    A kötélszakadásról minden év eleji tanfolyamon tartani kéne egy előadást, mivel nem játék, sajnos gyakrabban következik be, mint arra számítani lehet. Ha odafigyelünk csőrlés közben az esetleges kötélszakadásra, sőt számítunk rá, akkor nem érhet minket meglepetés. Azt hallottam - és személy szerint én úgy is szoktam csinálni - , hogy felszállás előtt gondoljunk arra, hogy márpedig a kötél el fog szakadni (legfeljebb nem szakad el, és akkor szerencsénk volt)! És ezután leoldásig végig készüljünk az átnyomásra, a kezünk pedig legyen a kioldó ügyében. Így biztos, hogy nem fog minket váratlanul érni.
    Leoldás után már egy kicsivel több esélyem van a sikeres leszállásra, hiszen annak a tudatában vagyok hogy innen már csak én b*szhatom el. Lehet hogy hülyén hangzik, de én így tanultam, és szerintem hatásos módszer.
  • Soaringpilot
    Szépen felhajlott az orra, csoda hogy az utasnak nem lett semmi baja. A hátsó fülkerész nekem egészségesebbnek tűnik, nem tudom hogy miért az oktató sérült meg jobban. Amúgy szerintem is kötélszakadás volt, de szerintem szimplán átesett és úgy állt a földbe. Remélem Clidey és Zacsi kollégák majd mondanak valamit, elvégre ők láthatták is...
  • gliderpilot
    Persze, azt mondták, hogy nemigen mondogata ezt senkinek, az egész TSZ nem tudott róla...
  • Soaringpilot
    Balesetet szenvedett egy vitorlázórepülő
    2007. április 9. 16:54

MNO
    Felszállás közben balesetet szenvedett egy vitorlázórepülő Dunakeszin. Az oktatópilóta könnyebben sérült, az utasnak nem esett baja – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese.

Lukácsi Zsuzsa elmondta: a gépet éppen a csörlővel emelték magasba, amikor a pilóta hibát észlelt. Elkezdte leszállítani a gépet, a földetérés azonban nem szabályszerűen történt. A baleset okait a dunakeszi rendőrkapitányság vizsgálja.

(klubradio.hu)

Ez tetszik, hogy semmit nem tudnak értelmesen szakszerűen leírni. Bár sejtem hogy mi lehetett a "hiba", de már megint a szokásos "most így volt vagy nem így volt" jelenség jön elő. Aki tud valami bővebbet a balesetről, kérjük tegye közzé.
  • Baluxx
    Azt azert ne felejtsuk el, hogy a rendszervaltas elott nem nagyon illett beszelni a II. vh-s magyar pilotakrol. Hogy egyaltalan leteztek, arrol se. Tobak Cica bacsi is leirta, hogy kerdezgettek gyerekek az allatkertben a puma ketrec elott, hogy "bacsi mifele allat ez?" erre o: "valami macskafele".

Baluxx
  • gliderpilot
    Van egy olyan, amit pilcsik csinálnak, de elég jó minőség szerintem. Ez a planeur.net. Igaz, francia, de el lehet boldogulni vele...
    Na jó locsolást!
    (én mondjuk nem tudtam, mi az a mezgés áthúzás, de nem akartam hülyének tűnni, és inkább nem kérdeztem rá:D)
  • Clidey
    "...Egyszer bemutatott egy mezgés áthúzást..."

Aki esetleg nem értené: Lanti barátunk "emgés" (MG - mezőgazdasági)áthúzásról beszél... :D :D :D :D
  • gliderpilot
    Lehet, hogy itt is tudnék pár jó sztorit összeszedni. Tegnap hallottam például egyet, ami mondjuk nem vitorlázó, de jó...
    Gawron berepülőpilóta egy TSZben vagy valami ilyen helyen elvitt egyszer a titkárt, és keménykedni akart, mindent megcsinált (bukfenc, minden), és még magyarázta is, hogy most azért viselkedik így a gép, mert oldalszél van, vagy lökéses, meg ilyenek, de az utas fapofával ülte végig az egészet.
    Aztán meg is kérdezték tőle, hogy hogyhogy ilyen jól bírta, mire mondta, hogy a háborúban 600 órát repült Messerrel...:D A Gawronosnak meg égett az arca, hogy még magyarázta is neki, mint egy hülyének:)
    Nekem tetszett....:D:D:D
  • Soaringpilot
    Hát igen, ez a szokásos év eleji bomba idő. Az év első és utolsó pár üzemnapján mindig ilyen, nyáron meg semmi a nagy kánikula miatt...
  • Baluxx
    Par levelvaltasom volt a Rumpf Barnaval (o egy szombathelyi srac), aki kitalalta az egeszet, sok anyag nem erkezett tavaly, meg o is elfoglalt volt, javaslom, keresd meg, hatha te is fel tudnal dobalni dolgokat, es akkor vegre beindulna a nagyuzem.

Baluxx
  • Baluxx
    Ez vonatkozik a tobbi kollegara is. Akinek akar erdekes (es/vagy tanulsagos) iskolakorei, kotelszakadasa, trefas szeles/szaraztermikes idojarasa, akarmilye volt, ne habozzon kibontakoztatni iroi venajat!:)

Baluxx
  • Baluxx
    Szia!
    Szedd csak ossze, hadd induljon be rendesen az oldal. Koszonjuk szepen. Ugyan nem teljesen a magam neveben, mert nem en szerkesztem az oldalt, csak hozzam is eljutott a keres, hogy ha van egy-ket erdekes dolog, azt osszam meg a Barnaval, hadd tegye fel. Kell a sportunknak a reklam. Szolj meg Bagolynak, Szabo Petinek is, es aki meg kint volt Namibiaban, hogy nyugodtan szedje ossze a dolgokat, nehany fenykep kisereteben, hadd legyen anyag a vitorlazorepules.hu-n!:)

Baluxx
  • gliderpilot
    Én meg políroztam...:) De végülis annyian se jöttünk össze, hogy pár gépet összerakjunk...:S Ez már elég aggasztó azért...
  • gliderpilot
    Nemt tudom igazából, hogy hívták őket, de két "fehér-ősz" hajú, egyébkéntt elég szimpatikus fickó volt:) Hát nálunk csak az utasok repültek sajnos, de falkéval, leállított motorral 4 méterek voltak kb 13-14 órától olyan 17-18-ig...
  • Brian89
    huh ma nálunk is megvolt az első üzemnap, mindenki megcsinálhatta az ellenőrzőjét:)
    sajnos az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, délelőtt összeállt a felhőzet (ezért inkább repteret takarítottunk:)) délutánra meg felszakadozott, de csak masszív szél volt, emelés semmi:(
    remélem mostmár beindul a szezon mer szeretnék minél több időt a levegőben tölteni, gondolom sok más klubbtársammal egyetemben:)
  • Soaringpilot
    Nem, a másik klubban van.
    Csak nem Hajnal Sanyi bácsi volt az egyik?:)
  • gliderpilot
    Sziasztok!
    Képzeljétek, ma itt volt az a nyugalmazott pilóta, aki a reptéren "kiállított" Mig-15össel egykor repült!
    Ja és Soaringpilot a ti klubotoknak van 142-ese? Volt itt két idősbb pilóta Szolnokról.
  • Soaringpilot
    Arról nem is beszélve, hogy ma volt az idei szezon első igazi teljesítményideje, az ellenőrzők után akár háromórázhattam is volna...