5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
lhmc #3258 5027? Jól látom?
Nekünk kettő volt belőle, az 5025, és az 5015...a 25-ös megsemmisült...
-
-
#3256 Sajnos nem, az uccsó pillanatban kivették alólunk a repülőt... -
lhmc #3255 HA-1240...aszem -
gliderpilot #3254 Én még nem is voltam repülőnapon:( :D lhmc! Légyszi válaszolsz a privát üzenetre (gondolom nem vetted észre, vagy ha nem akarsz, akkor hagyjuk...) -
Soaringpilot #3253 Láttam a honlapon a képeket, nem is csoda hogy egy ilyen terepen kitörik a mankókerék... Nem tudod, mi volt a Falke lajstroma? -
lhmc #3252 Sziasztok!
Megvolt a pásztói repülőnap, elég sok gép volt:
AN-2, Moran, 2 Apollo Fox, 2 Falke, 7 sárkány, 1 kis helikopter, jött egy Cessna ami Zalaegerszegről Miskolcra tartott, és benézett, és jött két Z-142-es is (Clidey nem ti voltatok?)
Veres Zoli szépen teljesített:))
És a rádiós fenegyerek Bocskor is tiszteletét tette, egy Bulldog-gal.
Mi miskolciak az utasrepülésnél segédkeztünk az Ancsa 10 kört csinált ami jónak mondható:)))Ezen kívül egy Falke repültetett még utast, de a 2. körnél kitörött a bal mankókereke szegénynek...de hamar meg is javították.
Összességében jó kis repülőnap volt, egy jelentéktelen kis zivatar szólt csak közbe délután.
Gratula a szervezőknek, és sok jó leszállást az elkövetkezendőkben:)))
lhmc -
Soaringpilot #3251 Nálunk tegnap 2500 körül volt az alap, amivel már évek óta nem találkoztunk. Meg is lett volna a 3 órám, de szokás szerint megszívtam mint a torkos borz. Első két felszállásnál nem volt semmi, harmadiknál kötélszakadás... pontosabban az agri kezelője levette a gázt, mert úgy látta hogy túl gyorsan húz. Jól látta, a Piráttal 140-nel emelkedtem, egyszer csak azt éreztem, hogy minden kötélerő megszűnik, a gép elhalkul, ránéztem a sebmérőre, majdnem 70 alatt... azonnal átnyomás, plafonra fölragadás, kioldás, magasságmérő 150 métet mutat, előre az aggriig, sebesség 120, 180-as forduló, start mellett leszállás. A poén, hogy megkérdezték, miért oldottam bele, az aggris utána szépen behúzta a kötelet... Meghívtuk rádión, közölte hogy csak egy kicsit levette a gázt, nem kellett volna beleoldanom. Mondtam neki, hogy ha csak kicsit vette volna le, akkor nem olyan lett volna belülről mint egy kötélszakadás...
És akkor indult be a jó idő, ha ez nincs akkor meglett volna a 3 órám. Ahogy az lenni szokott, persze elvitték előlem a gépet, és repültek vele több mint 2 órát, utána pedig már megint nem volt értelme próbálkozni. Ennyit a szerencséről... -
#3249 Emberek, tud valaki mondani egy tájékoztató-frekit a holnapi Pásztói repnapnak? Mennénk le 142-vel... -
lhmc #3248 Hé Brian!
Mégegyszer gratula...2750 m-en vlolt a felhőalap, igaz a Tónibácsitól tudom...hisz én egész nap a csörlőben voltam, pedig ha 2700-ról Piráttal nekiindulok a nyíregyi koszorutávnak szinte egysiklásból meg lett volna, de legalább megtanítottam két C vizsgást csőrölni...nagyon ügyesek voltak:)))Apropó C vizsga...ma ketten is megszerezték..jól el is vertük őket:)))
Hesszeltünk is az aggriból, hogy vajon mennyin lehettek, de azt nem gondoltuk, hogy ilyen magasan lesz ma az alap.
Na mind1, gratula, és ne feledd, holnap szeretettel várunk az aggregátorban:)))
Hehe.
lhmc -
gliderpilot #3247 Hát GRATULÁLOK! És irigykedek:( Mi is sokat repültünk ma, persze verbálisan, mint idén mindig. Legalább még műszerfallal is sz*rakodtunk, meg festéket is kapartunk, mert az a sok repülés megártott volna úgy magában...:) -
#3246 ollé...hát ma csoda történt:D
sikerült megrepülni a 3 órát, ami egy 2540m-es magassággal párosult(Góbéval :D)...nemtom máshol hogy van, de nálunk úgy tudom már rég nem volt 2000 felett az alap, úgyhogy tényleg csoda számba ment a nap:)
üröm az örömben, hogy 2100m-en (emelésből) vadásztak le a leszállójellel, pedig sanszos lett volna az 5 óra...és persze barográfot sem vittem hülye fejjel, pedig akkor legalább -mivel meglett volna a FAI D magasság-, ez a kör ingyen lett volna:(
hát így jártam..na majd legközelebb:) -
Soaringpilot #3245 Javaslom mindenkinek a www.idokep.hu című weboldalt. -
#3242 Na meg ezen is látszik vmi. :-) pöffeszkedő CB-k. :-) -
#3241 Itt szét lehet nézni az egész országban. Erősen ajánlom a viharvadász videóklippet is.:-) -
lhmc #3238 de meghalt a fórum...:( -
#3237 Ezek szerint... -
Soaringpilot #3236 Félreérthetően fogalmaztam. Úgy értem, minek kellett új klubot alapítani? A miénk nem volt elég jó? -
#3235 Tán mer nem úgy működik a dolog hogy ott repülünk ahol kényünk-kedvünk tartja (még ha akadna közelebb is repülésre alkalmas placc)........hanem ott, ahol ezt a hatóságok és a különböző szervek megengedik! -
Soaringpilot #3234 Ezaz amit én sem értek, minek kellett a Mátra mellett klubot alapítani, amikor a klub 90%-a Szolnok 50 km-es körzetén belül lakik -
lhmc #3233 Nahát titeket semmivel sem lehet meglepni:)))
Na de így van ez jól!
Azt én is tudtam, hogy az Imréék szervezik a repülőnapot, ill. ők alapították a klubbot, csak az nem volt világos, ill még most sem az, hogy miért épp Pásztón? Hisz az azért elég messze van Szolnoktól..
Na mind1! Mi a klubbunkon belül néhányan nagyon szeretünk eljárni más klubok által szervezett repülőnapokra, és párszor sikerült is ezekre a rendezvényekre rendezőként is eljutni.
Ez a rendezvény is ilyen lesz számunkra, sikerült az Imrével beszélnem, és szívesen fogadta a felajánlásunkat, miszerint mi nagy örömmel mennénk kordont felügyelni, beszállítani...stb.
Ez azért is jó lehetőség, mert megismerkedhetünk más klubbok tagjaival, ami ránk is fér, hisz Miskolc meglehetősen eltűnt a hazai sportrepülésből...eléggé elszigetelődtünk...!
Halkan jegyzem meg, hogy szeptemberben egy elég nagyszabású repülőnapra készülünk (de ezt már talán említettem is). Úgy szeretnénk azzal a "szörnyű" ténnyel szembesülni, hogy esetleg más klubbok is eljönnének, emelve a rendezvény fényét.
De jó is lene:)))
lhmc -
Soaringpilot #3232 Bocsi, de a programra rosszul emlékeztem, Besenyei Péter nem lesz... -
Soaringpilot #3231 www.hasznosrepuloter.fw.hu -
Soaringpilot #3230 A mi klubunk, azaz a Tiszavidék Sportrepülő Egyesület néhány tagja, élükön Édes Imre oktató (mostantól repülőtértulajdonos és főszervező:-)) alapította a klubot, és aktívan részt vettek a repülőtér helyrerázárában, üzemképessé tételében. A kölcsöngépeik hamarosan megérkeznek (úgy tudom Góbé, Pirat és Ka-7-es), és még a nyitóünnepség előtt meglesz az első hivatalos üzemnap. Az ünnepségre persze mindenkit szeretettel várnak:) A program: Veres Zoltán, Besenyei Péter műrepülő bemutatója, ejtőernyős bemutató, és sok egyéb színes program várható jó időjárás esetén. Ja, és persze egész nap sétarepülés:) -
lhmc #3229 Sziasztok!
Új repülőtér nyílik Pásztó-Hasznoson, Gyöngyöstől észak-nyugatra.
Reptérnyitó repülőnap is lesz április 29-én.
Mi ott leszünk...:))) -
Baluxx #3227 Egy ismeros (himnemu az illeto) lazan megiratta egy ismeros haziorvossal, hogy igazolom, hogy xy urnak szuzhartyaberregese van ezert ket honapig munkakeptelen.
Baluxx -
#3225 jaj szombaton suli -
Baluxx #3223 A farokkerek az gyarilag kerult egyes gepekre, en egy kalocsai, egy maklari, egy siofoki egy tokorcsi, meg egy szombathelyi Goberol tudom, hogy farokkerekesek. A problema annyi veluk, hogy nincsenek kapcsolatban az oldalkormannyal, es nincs kerekfek a fofuton, ugyhogy a gurulas egy kicsit macerasabb. Mivel a csuszos gepeket a farokcsuszo fekezte.
Azert erosebbek az Egomiak, mert azoknal vastagabbak a lemezek meg. A szombathelyieknel az utolso gepeknel ket tized mm-t lenyestek a lemezvastagsagbol. Lantiek feher Gobeja is elvileg vekonyabb. ld. amit leirtam a #3217-ben.
Baluxx -
lhmc #3222 Hali:)
Az Esztergomban gyártott Góbékon tuti bőrlaszti van (53, ill. 54-el kezdődő sorozat), és úgy tudom, hogy a már Szombathelyen az Afitban gyártott Góbék némelyikén (55-ös sorozat) van gumipogácsa...vannak átalakítottak is pl a Maklári 5534-es góbén önbeállós farokkerék van:)))
Egyes öregek szerint az Esztergomban gyártott Góbék sokkal erősebbek a szombathelyen gyártotaknál...nem tudom mi igaz belőle...
Góbét ma is érdemes lenne gyártani szerintem nyílván modernebb kivitelezésben (műszerezettség,maga a kabin kialakítása..stb), csak a gyártósorokat a Szombathelyi sorozatgyártás után szétlopkodták...tehát a szerszámok nincsenek meg...ez a legnagyobb gond:(((( -
gliderpilot #3221 lhmc-nek: Mi se iskolagépnek használjuk a nagyvasat:) Az a kigyulladásos sztori elég jó lehetett. Nálunk egyébként pont a nagyvas csinálta ki az utsó Góbét, elég durva, még mindig megvan az a szárny... Hát csoda, hogy egyben leszállt...
Én már voltam Friedrichshafenben, igaz, csak a múzeumban, és akkor még nem is érdekelt a repülés, de elég érdekes volt így is!:) -
#3219 Aha ertem..koszi :)
elavult vegulis, de repul, es eleg jo nem? :) -
Baluxx #3218 Egyreszt draga lenne ujrainditani a gyartast, masreszt meg nem erne meg az a par tucat. Akkor lenne jo, ha exportra le lehetne nyomni 4-500-at. Talan akkor. De igy is minek? Mar lejart konstrukcio szegenykem.
Raadasul a femgepek felett eljar az ido. Faradasos igenybevetel azert van... es ezert van az, hogy egy Gobe repul kb. 3000 orat, es egy full muanyag DG-1000-es mondjuk 12 ezret.
Arrol nem is beszelve, hogy az egesz gyar a rendszervaltas viharaiban eltunt. A szarnysablonok nyiregyhazan vannak, egy-ket szerszam a debreceni repter sarkaban rohad, stb.
Ossze kene oket vadaszni.
Baluxx -
#3215 Sziasztok!
bocs, hogy csak ugy beleszolok :)
Mar regota megakartam kerdezni, de most ugyis errol megy a tema:
Miert nem tudnak meg Gobe-t gyartani? -
lhmc #3214 Sziasztok!
Abban úgylátom egyetértünk, hogy a Góbé, mint iskolagép űberelhetetlen:)))))
Nyílván más gép is alkalmas oktatásra pl Ka-7.
Az is igaz, hogy egy Góbétörzs már nem oszt, nem szoroz:))
Mégis (legalább is nálunk miskolcon, de sztem máshol is) féltjük óvjuk azt ami megvan...hogy majd hátha egyszer...:))
Mi pl a fennt látható HA-5405-ös üzemképtelen Góbéval kezdőt toboroztunk múlthéten a belvárosban...lám mire jó egy "használhatatlan" Góbé.
És hogy kicsit ellent mondjak magamnak, annakidelyén mikor szó volt a Góbé exportálásáról azthiszem az angolok mondták azt, hogy a Góbé annyira jóindulatú, hogy az már-már veszélyes:)))
Mert aki Góbén tanul annak lehetnek bajai akkor ha majd az első együlésés típusát repüli...
Egy biztos a Góbé egy 30 éves konstrukció.
Az pedig lássuk be nem fiatal:)))
A nagyvas az meg egy külön történet, nekünk kettő volt (5025 5015) az előbbivel halálos szerencsétlenség történt.
Ha aGóbéhoz hasonlítjuk mint iskolagép...hááát ívelőlap, futó ki-be...csiki csuki..ez egy növendéknek még sztem sok.
És pl rendkívül nehezek a kormányai, amiénket két emberrel lehetetlen kitrimmelni állandóan orrnehéz.
Én sokat repültem vele hátsó ülésből, de egy óra után rosszul leszek benne hátul, az ember a súlypontban ül...áááá!!
Nálunk egyszer ki is gyulladt a gép:)
Leszállásnál kb 3-4 méteren a pilóta valamiért visszacsukta az ívelőlapot és leestek lapjára mint a tehénsz*r. A futó berogyott, és a hátsó ülés támlájába így beleért a gumi...a kigurulás során ahogy érintkezett a műanyag meg a gumi, a háttámla kigyulladt, úgy hogy hátul közben ült az oktató...mikor megállt a gép csak hatalmas füstöt láttunk hömpölyöbni a kabinból..nagy volt a riadalom:)))))
-
gliderpilot #3211 :D oké:)
Egyébként szerintem az lenne a baj, ha egy oktatógép nem lenne könnyen kezelhető, illetve stabil. Például a Ka-7-tel bárkit le lehet tekerni, nagyon jól emelkedik, és ennek is el lehet engedni a kormányát (a trimm mondjuk erre való, persze nem a kormányelengedésre:))
Másrész mikor először repültem a nagyvassal Ka-7 után, hát nem lett a kedvencem... Nehéz, állandóan irányítani kell, meg egyszerűen nagy:) De azért viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni.
Hát ha nem akarod szétkapni, akkor ámen:) -
gliderpilot #3209 Szia!
A mi Zlinünk (526) is így lett nagyjavítva szintén akkor szerintem, de ez azért más tészta. De úgy tűnik, csak az én meglátásomban...:) De nem is ez a fontos. Csak azt akartam, hogy eggyel több vagy kevesebb Góbétörzs nem igazán számít, mert előbb-utóbb már talán a reptéreken se tartják meg őket.
A nyugat szemetéről pedig: nekünk Ka-7-esünk van, ami az utolsó Góbénk összetörése óta van itt. Német, kb 40 éves, és semmivel nem jobb, mint egy Góbé, legalábbis aki valaha repült már Góbéval, állandóan szidja szegényt. Viszon ezzel is meg lehet tanulni repülni... -
lhmc #3208 Sziasztok!
Had vitatkozzam kicsit Gliderpilottal:)))
A mi repülőklubunknak a vontatógépe egy Zlin-226 MS (HA-TRA). Ez a tréner volt valamikor magyarországon az első a behozott trénerek közül
(Lajstroma is erre utal (TRA(!))Asszem 1962-ben érkezett.
A gép valamikor a 80-as évek elejére már ki is repülte az összes repidejét, és a klub leállította....következett 17(!!!)év a hangár sarkában, majd egyszer csak jött egy buletin a Zlin gyárból, hogy mégis csak repülhetnek még a gépek..a klubbunk akkor megtehette, hogy a gépet elküldte a gyárba nagyjavításra, ekkor kapott automata légcsavart,M-137-es motort...stb, azóta is repül a gépezet, ez a gép a klubunk gerince...a góbékon kívül.
Közeledik a visszaszámlálás vége, és nagyon nagy bajban leszünk amikor majd elfogynak magyarországon a Góbék....Mi lesz akkor???
Ki tudja mi fog történni???Vannak lehetséges esetek....majd behozzuk a nyugat szemetét, amik semmivel sem fiatalabbak mint a mi Góbéink...
És majd kíváncsi leszek én arra a repülőklubbra, amelyik, ha elfogy a Góbéja, vesz vadonatúj kiképzőgépet, amikor minden klubb a megélhetésért kűzd.
Vannak kezdeményezések azzal kapcsolatosan, hogy esetleg gyártanának új főtartókat Góbéhoz, dehát nyílván ezek is félmegoldások (Bár egy repülőgépet a főtartó öregedése miatt állítanak le leginkábbb) arról nembeszélve, hogy ez is rengeteg pénz lenne...az álam meg kifelé seggel a sportrepülés ügyéből....
Szóval....
lhmc
-
Soaringpilot #3207 Az év eleji ellenőrzőt csak a saját típusoddal repülheted, és amíg az nincs meg, nem repülhetsz új típust. Asszem erre mondják hogy huszonkettes csapdája:) -
gliderpilot #3206 Hát ez nagyon király! A hangár beázot télen, és pont a Ka-7 szárnyra csurgott a víz, így most kérdés, hogy repképes-e...
Így az évet vagy Nagyvas típussal, vagy égnézéssel kezdem...
Aszem, ha lehet választani, inkább az elsőt választanám...:) -
gliderpilot #3205 Hát figyelj, ahogy gondolod, de most komolyan mennyi esély van egy ilyen gazdagcsávós történetnek?:) Amúgy is, mire lesz egy ilyen fickó, már szétrohad az összes Góbé, és nem lehet repképessé tenni.
Elmondok akkor egy történetet:
Amikor az Esztergomokat kivonták a forgalomból, az egyik csabait megmentette egy akkori oktató, "csak" a szárnyvégén hajtottak át egy Uazzal asszem. Ezután felvitte a padlására, hogy még biztos meg lehet csinálni, és eladni.
A legkínosabb az egészben az, hogy az évek folyamán odaépítettek egy házat, és most nem tudja lehozni a padlásról, mert a ház miatt nem fér ki:) Megmutatta szakértőknek, és mondták neki, hogy ez repülni már biztos nem fog, ugyanis szétette a rozsda, úgyhogy maradjon csak a padláson...:)
Na mivel a Góbé is féméítésű, gondolom ez lesz a sorsuk...