Vitorlázórepülés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem nincs gond, ha az ember higgadt.

Baluxx
Ezt kb. majus elott ne remeld.

Baluxx
ColdFire
<#taps>

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Viszont egész biztos, hogy baromi jó helikopter!😄 Azt se mondta be a tv, hogy a békéscsabai reptér betonján átadás óta leszállt az 50. gép😊

gliderpilot http://lhbc.hu

Hát jó csõrlõgyakornokságot! Igazából nem tudom, de nekünk még olyan igazi régi aggrink van (kb. 60 éves), Zil motorból kialakítva... Kicsit veszélyes lehet benne ülni, ha az ember belegondol... Állítólag valakinek már levitte a lábát egy ilyen aggri kupplungja, mert kiszakadt a helyérõl. De ez lehet, hog ycsak urban legend.
Azt viszont tudom, hogy egyszer visszacsapott a kötél, és a csörlõkezelõ feje fölött átcsapva kiverte az Avia hátsó szélvédõjét, és az elsõ is berepedt (A csörlõ egy Avia teherautón van)

ColdFire
helikopáter

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Már van egy kis csõrlési gyakorlatom, igaz, repülõgép nem volt a végén😄

Holnap, az elsõ üzemnapon elkezdem a típusátképzést CSD-01-re😊 Szurkoljatok, hogy ne nyírjak ki senkit😄

Április 15? Viccelsz? Hát az még tök soká van😄 Meg különben is, a kiegészítõ felvételi tájékoztató is épp határidõn jelent meg. Nem fogják elsietni, az biztos!

És olyan jelentkezési lap visszaigazolást kaptál már? Elvileg a beadást követõ 60 napon belül, tehát legfeljebb április 15-éig meg kéne hogy kapjuk. Meg Nyíregyen is azt mondták, hogy telefonálnak orvosi ügyben, És még nem történik semmi...

nem kaptam még semmit, ez eléggé aggaszt is...

Gliderpilot!

Kaptál már valami idõpontot Nyíregyrõl, hogy mely napokon lesz az alkalmassági?

Jézus.... sok hülyeség... nem az oktató sérült hanem az "utas" aki éppen év elei ellenörzõ repüléseket végezte... csörlõkötél szakadás gyakorlat volt... nem elég gyorsan fordultak rá a hátszélre és leborult a gép... szörnyü miket össze nem hordanak... ott voltam, láttam

Amúgy egy nagyon szimpatikus kedves hölgy a doktornõ;-)

Volt ott minden, többek között beszélgetés is. 20 percet ültem benn, de a pszichológus hülgy az elején 5 percig keresett valamit,, aztán 3 percenként rohangált ki (nem az idegtõl:-)))), tehát a beszélgetésre kb 5 percünk maradt. Nem volt vészes, csak természetesen kell viselkedni is õszintén kell válaszolni mindenre. Egy pszichiáter elvileg észreveszi rajtad ha nem mondasz igazat. Szóval akármitz kérdez, csak õszintén! De nem kell megijedni, nagyon személyes kérdéseket nem tesz fel.

Clidey
Mégegyszer s utoljára:

FS2004-hez a Dunakeszi reptér készül, semmi más!
Condorhoz pedig egy Magyarország landscape.

Vijó, intézkedj már fejlécügyben légyszi!

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Hát köszi szépen...😉
Igen, sejtem milyen lesz, mert már csináltunk olyasmi feladatokat, amik ott várhatóak (iskolapszichológussal), és tényleg nem a legkellemesebb tömegben csinálni...
Viszont így sem volt probléma, úgyhogy remélem ott sem lesz..
És ilyen elbeszélgetés is volt, vagy csak tesztek?

Mark007
Hello!
Altalaban akkor irja, ha nincs fent a scenery patch, innen le tudod szedni:
speedbattle
en sorba leszednem mindet, mert nem tudom, hogy az ujabb patchek tartalmazzak a regebbiket is!

ColdFire
"A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz és Flight Simulator 2004-hez."

fs2004hez mikor lesz kész? :o

Brian89
sziasztok!
lenne valami ötlet arra hogy miért dob ki engem a speedbattle szerver a provence és a swiss sceneryrõl azzal hogy "modified landscape files were detected" amikor a telepítésen kívül mást nem csináltam a pályákkal?

Sziasztok!

A mai napon megvolt a pszichológiai pályaalkalmassági vizsgálatom Ferihegyen. Biztosat még nem tudok mondani, de a doki szerint sikerült😊) A fõiskolára küldik majd el, onnan kapom meg a végeredményt. De szerintem semmi gond nem volt vele, a feladatok szinte könnyûnek tûntek ahhoz képest amire számítottam😊 Szellemileg egy kicsit kikészítõ volt, de megérte😊
Gliderpilot kollégát nem irigylem, hogy a többi jelentkezõvel együtt fog részt venni a vizsgálaton. Nem akarlak elkeseríteni, de csak idegesíteni fogjátok egymást szerintem😊) És idegeskedni egy halál nyugodságot igénylõ vizsgálaton....

Jó szelet!
CS

Clidey
Persze nem is mondtam hogy nincs viszonyítási alap. De semmi több! 100%-ig nem lehet rá támaszkodni, azt hiszem ebben egyet érthetünk.

Itt nálunk pedig egyetlen buló van csak, az is a Opitz hangár tetején, meglehetõsen szélárnyékolt helyen, a starthelyen nemigen szokott lenni buló, legalábbis én az elmúlt 25 évben nem sokszor láttam...

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Amugy meg sejtem, kivel repulhettel... o valahogy mindig kikapja az ilyen idoket<#vigyor2>

Baluxx
Clidey: van azert valamennyi viszonyitasi alapod, hogy ha ranezel a bulora. Egy repteren ezert van pl. tobb, a nagyobbakon a palya ket vegenel is. Hogy ha nagyjabol egy iranyba allnak, akkor jo, ha egymassal szemben, akkor gyanus, hogy ott valami szelnyiras fele lesz.
Amugymeg ilyen dolgom volt egyszer nekem is: faszan kiszamitottam a behelyezkedest, az uccso par meteren volt egy befuvas, es 1-1,5 meterrel a jel elott ertem foldet. Szentsegeltem is. (Viszont ott is lattam ertelmet, amikor az oktato mondta: hogy feklappal 80 alatt nem repulunk. Mi lett volna, ha hulye vagyok, es 60-al laffogok...<#ejnye1>)

Baluxx
Csak aazt nem értem, miért az oktatód tekert ki, és miért nem te<#beka3>
És mennyin volt az alap?

Be kell szabalyozni azt a k.rva variot!<#vigyor2>

Baluxx
Clidey
De mi itt attól még tudjuk hogy egy tejfelesszájú takonypóc vagy... <#nyes><#vigyor><#nyes><#vigyor><#bohoc>

Clidey
Persze igazad van, ám azt se feledjük, hogy az idõjárás sem állandó...hiába néznek a bulóra, az csak egy hozzávetõleges állapotot tükröz, hisz lehet 50-100 méterrel arrébb, vagy akár a csõrlés tetején (vagy a repülés bármely random pontján) is már teljesen mások a szél- termik stb viszonyok! Megaztán az idõjárásra sokmindent lehet mondani, csak azt nem hogy teljes biztonsággal 100%-osan kiszámítható...gondolom te is találkoztál már váratlan, elõre nem látható helyzetekkel miközben vihornyáztál a kék egen önfeledt mámorok közepette... 😊
Nem akarom õket se elkapálni, se felmenteni, pusztán arra szeretnék rávilágitani, hogy kár volna messzemenõ konzekvenciákat levonni úgy, hogy ott sem voltunk...

Boldog felnõttkort! Nyakad érjen tokádig😄DD

Clidey: 100 meteren nincs idod totojaszni, szoval a szelbol mar a csorles kozben ott kell lennie a fejedben, hogy mit csinalok, ha szakad...? .
Igy szerintem a 2. pont kimaradt. Ha nem akkor nem csinaltak volna ilyet. Ugyanigy esett le 2001-ben egy Gobe Budaorson. Hatszelbe? Szembe? Hatszelbe? Szembe? Puff leakadt a szarnyveg. Ok is eppen hogy megusztak. Oktato konnyebben serult, novendek sulyosan.
Ezt azert nem kene...

Baluxx
Clidey
Mint azt már mondtam, nem, az oktató nem sérült meg. Bájdövéj a lánglovagok.hu-n szereplõ képek egyikén rajta is van a srác, szóval... 😊

Baluxx, amit irsz, azzal a legmesszebbmenõkig egyetértek, ám botorság volna ebbõl arra következtetni, hogy õk nem így szokják csinálni. Én személy szerint kimondhatatlanul örülök, hogy nem végzõdött rosszabbul az eset!

Van egy-ket normalis ujsagiro... pl. a Sovegjarto "Susu" Zoli a JetFlynal, vagy a Marvanyi "Hiena " Peti a Gazdasagi Radional. Ok pl. normalisan tudnak irni egy repuloesemenyrol...

Baluxx
Uhumm.
1. kotelszakadas 100 meteren: leoldas, sebirendezes Vutazo+5/10 km/h-t bele a bringaba, mert sose lehet tudni (tehat Gobe: 80/85) Oszt szeltol fuggoen vagy ki a feklapot es leszallunk, vagy ki a felszalloiranyba, es egy 180 fok, es le. Engem, ha almombol felvernek, is csinalom.
(Nalunk van is ilyen, hogy random megkerdez az oktato: mit csinalsz, ha ilyen es ilyen szelnel (mondjuk) 180 meteren azt mondja a kotel, hogy reccs? Es szepen sorolod a valaszt.)
2. felszallas elotti intes elotti utolso dolog mi? Ranezni arra a kib.szott bulora! Azert van.
3. jelentes: hogy is szol a vege? "Elottem a felszallomezo es a legter szabad, engedelyt kerek a felszallasra. Kotelszakadasra felkeszultem." Ezt nem csak mondani kell, hanem vegig is kell gondolni!
4. felszallasnal en ugy csinalom, hogy a kezem a bal terdemen van, kb. ket centire a rajta fekvo kioldotol. Ha barmi gebasz van, mar egybol nyomok is at, es oldok le.
5. Jarhattak volna sokkal rosszabbul is, mint pl. a 5513-as Debrecenben... vagy az 5385-os Budaorson...
6. A kotel barhol barmikor elszakadhat. Hallottam olyan mendemondakat egyes repterekrol, hogy az oktato I/6 feladatnal elore kozli (!) hogy hol fogja levenni a gazt a csorlokezelo...Nonszensz.

Baluxx
Az újságírók is csak (hülye földhözragadt) emberek...

Kb egy hónapja mesélte egy sárkányos cimborám, hogy Budaörs határában miután segédmotoros zümmögõjével leszállt egy mezõn, öt perc múlva szirénázó rendõrautó állt meg mellette és keresték a szerencsétlenül járt pilótát, ugyanis egy helyi lakos telefonon bejelentette, hogy látott egyet lezuhanni. Természetesen akkor és ott egyedül õ repült.😊)

Néhány odaillõ szó kimaradt néhol, de ez csak a hirtelen felidnulásból elkövetett hozzászólásomnak köszönhetõ😊)

Szerintem bárkinek csak az újságíróknak ne!
Minden apró részletet elferdítenek, csak hogy szenzáció legyen belõle. Tavaly nyáron is volt egy eset amikor egy vitorla rövid lett és a kukoricában kötött ki, aznap este a híradók fõcíme a "lezuhant egy vitorlázó repülõ". Vagy egy másik, asszem tavaly téli eset, amikor leállt egy UL motorja, és kényszerleszállt valami befagyott tó jegére. A hírekben ez már úgy jött le, hogy "lezuhant egy kisrepülõgép". De volt olyan is pár éve, hogy egy szélvihar felborigatott pár gépet valahol, és "a szél felborította a 20 TONNÁS gépet". Ami mellesleg egy Cmelak volt, ami nem lehet több 1-1,5 tonnánál.
Szóval ezek a **** újságírók vagy lesz*rnak mindent, nem kérdeznek meg senkit és a saját szegényes szókincsükkel utánanézés nélkül tévesen adnak le mindent, vagy egyszerûen kihasználják a legkisebb jelentéktelen eseményt is és szenzációnak állítanak be mindent. Ha rajtam múlna, a sajtó bizonyos területein csak olyan ember dolgozhantna aki akár egy kicsit is jártas a témában, hogy hozzáértõ emberektõl halljuk vissza esetleg a valóságot.
Többek között ezért nem nézek már ideje híradót...

A lentebb belinkelt cikkben pont fordítva szerepel, tehát az oktató sérült meg, az elõl ülõ személy (akit a cikk utasnak nevezett meg, ki tudja miért...) nem sérült meg.

Clidey
Én személy szerint pont nem voltam ott, de beszéltem a srácokkal.

Nem tudom honnan hallottátok, de az oktató nem sérült meg, csak a növendék (ami egyébként logikus is, hisz a hátsó ülés sokkal védettebb ilyen irányú sérülésnél).

Egyébiránt mást én sem tudok hozzátenni, mint amit Rónai Peti mondott az Indexen: lepördültek.

Sajnálom, mert egy viszonylag frissiben nagyjavított gép lett leírva, és amúgy se sok használható Góbénk van már. 😞

igazad van, hagyjuk ezt! Aztán majd ha kiderül az igazság, akkor okulhatunk belõle.
Nem a futóra gondoltam.

Inkább mi okoskodjunk, mint az okos hülyéskedjen, nem?😄DDDD

Ja igen, a Góbén a kerék az oktató segge alatt van... Ha erre gondolsz😊

Mi is így szoktuk csinálni (készülj fel mindig a kötélszakadásra).
De egyébként az indexes Rónai Péter-idézetbõl és a képekbõl ki lehet találni, hogy kötélszakadás, és utána gondolom egy kis iskolakörtt akartak csinálni, amikor is a negyedik forduló alacsony lett, lebillenés, szárny leért szerintem, és belevágta a gép orrát is a földbe.
Arra meg lenne egy tippem, hogy az oktató miért sérülhetett meg...

A kötélszakadásról minden év eleji tanfolyamon tartani kéne egy elõadást, mivel nem játék, sajnos gyakrabban következik be, mint arra számítani lehet. Ha odafigyelünk csõrlés közben az esetleges kötélszakadásra, sõt számítunk rá, akkor nem érhet minket meglepetés. Azt hallottam - és személy szerint én úgy is szoktam csinálni - , hogy felszállás elõtt gondoljunk arra, hogy márpedig a kötél el fog szakadni (legfeljebb nem szakad el, és akkor szerencsénk volt)! És ezután leoldásig végig készüljünk az átnyomásra, a kezünk pedig legyen a kioldó ügyében. Így biztos, hogy nem fog minket váratlanul érni.
Leoldás után már egy kicsivel több esélyem van a sikeres leszállásra, hiszen annak a tudatában vagyok hogy innen már csak én b*szhatom el. Lehet hogy hülyén hangzik, de én így tanultam, és szerintem hatásos módszer.

Szépen felhajlott az orra, csoda hogy az utasnak nem lett semmi baja. A hátsó fülkerész nekem egészségesebbnek tûnik, nem tudom hogy miért az oktató sérült meg jobban. Amúgy szerintem is kötélszakadás volt, de szerintem szimplán átesett és úgy állt a földbe. Remélem Clidey és Zacsi kollégák majd mondanak valamit, elvégre õk láthatták is...

Persze, azt mondták, hogy nemigen mondogata ezt senkinek, az egész TSZ nem tudott róla...

Balesetet szenvedett egy vitorlázórepülõ
2007. április 9. 16:54

MNO
Felszállás közben balesetet szenvedett egy vitorlázórepülõ Dunakeszin. Az oktatópilóta könnyebben sérült, az utasnak nem esett baja – közölte a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság ügyeletese.

Lukácsi Zsuzsa elmondta: a gépet éppen a csörlõvel emelték magasba, amikor a pilóta hibát észlelt. Elkezdte leszállítani a gépet, a földetérés azonban nem szabályszerûen történt. A baleset okait a dunakeszi rendõrkapitányság vizsgálja.

(klubradio.hu)

Ez tetszik, hogy semmit nem tudnak értelmesen szakszerûen leírni. Bár sejtem hogy mi lehetett a "hiba", de már megint a szokásos "most így volt vagy nem így volt" jelenség jön elõ. Aki tud valami bõvebbet a balesetrõl, kérjük tegye közzé.

Azt azert ne felejtsuk el, hogy a rendszervaltas elott nem nagyon illett beszelni a II. vh-s magyar pilotakrol. Hogy egyaltalan leteztek, arrol se. Tobak Cica bacsi is leirta, hogy kerdezgettek gyerekek az allatkertben a puma ketrec elott, hogy "bacsi mifele allat ez?" erre o: "valami macskafele".

Baluxx
Van egy olyan, amit pilcsik csinálnak, de elég jó minõség szerintem. Ez a planeur.net. Igaz, francia, de el lehet boldogulni vele...
Na jó locsolást!
(én mondjuk nem tudtam, mi az a mezgés áthúzás, de nem akartam hülyének tûnni, és inkább nem kérdeztem rá😄)

Clidey
"...Egyszer bemutatott egy mezgés áthúzást..."

Aki esetleg nem értené: Lanti barátunk "emgés" (MG - mezõgazdasági)áthúzásról beszél... 😄 😄 😄 😄

Lehet, hogy itt is tudnék pár jó sztorit összeszedni. Tegnap hallottam például egyet, ami mondjuk nem vitorlázó, de jó...
Gawron berepülõpilóta egy TSZben vagy valami ilyen helyen elvitt egyszer a titkárt, és keménykedni akart, mindent megcsinált (bukfenc, minden), és még magyarázta is, hogy most azért viselkedik így a gép, mert oldalszél van, vagy lökéses, meg ilyenek, de az utas fapofával ülte végig az egészet.
Aztán meg is kérdezték tõle, hogy hogyhogy ilyen jól bírta, mire mondta, hogy a háborúban 600 órát repült Messerrel...😄 A Gawronosnak meg égett az arca, hogy még magyarázta is neki, mint egy hülyének😊
Nekem tetszett....😄😄😄