Vitorlázórepülés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát GRATULÁLOK! És irigykedek😞 Mi is sokat repültünk ma, persze verbálisan, mint idén mindig. Legalább még mûszerfallal is sz*rakodtunk, meg festéket is kapartunk, mert az a sok repülés megártott volna úgy magában...😊

gliderpilot http://lhbc.hu

Brian89
ollé...hát ma csoda történt😄
sikerült megrepülni a 3 órát, ami egy 2540m-es magassággal párosult(Góbéval 😄)...nemtom máshol hogy van, de nálunk úgy tudom már rég nem volt 2000 felett az alap, úgyhogy tényleg csoda számba ment a nap😊
üröm az örömben, hogy 2100m-en (emelésbõl) vadásztak le a leszállójellel, pedig sanszos lett volna az 5 óra...és persze barográfot sem vittem hülye fejjel, pedig akkor legalább -mivel meglett volna a FAI D magasság-, ez a kör ingyen lett volna😞
hát így jártam..na majd legközelebb😊

Javaslom mindenkinek a www.idokep.hu címû weboldalt.

Papirzacsi

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Papirzacsi
de meghalt a fórum...😞

www.lhmc.hu

Clidey
Ezek szerint... <#nemtudom>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Félreérthetõen fogalmaztam. Úgy értem, minek kellett új klubot alapítani? A miénk nem volt elég jó?

Clidey
Tán mer nem úgy mûködik a dolog hogy ott repülünk ahol kényünk-kedvünk tartja (még ha akadna közelebb is repülésre alkalmas placc)........hanem ott, ahol ezt a hatóságok és a különbözõ szervek megengedik!

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Ezaz amit én sem értek, minek kellett a Mátra mellett klubot alapítani, amikor a klub 90%-a Szolnok 50 km-es körzetén belül lakik<#nemtudom>

Nahát titeket semmivel sem lehet meglepni😊))
Na de így van ez jól!
Azt én is tudtam, hogy az Imréék szervezik a repülõnapot, ill. õk alapították a klubbot, csak az nem volt világos, ill még most sem az, hogy miért épp Pásztón? Hisz az azért elég messze van Szolnoktól..
Na mind1! Mi a klubbunkon belül néhányan nagyon szeretünk eljárni más klubok által szervezett repülõnapokra, és párszor sikerült is ezekre a rendezvényekre rendezõként is eljutni.
Ez a rendezvény is ilyen lesz számunkra, sikerült az Imrével beszélnem, és szívesen fogadta a felajánlásunkat, miszerint mi nagy örömmel mennénk kordont felügyelni, beszállítani...stb.
Ez azért is jó lehetõség, mert megismerkedhetünk más klubbok tagjaival, ami ránk is fér, hisz Miskolc meglehetõsen eltûnt a hazai sportrepülésbõl...eléggé elszigetelõdtünk...!
Halkan jegyzem meg, hogy szeptemberben egy elég nagyszabású repülõnapra készülünk (de ezt már talán említettem is). Úgy szeretnénk azzal a "szörnyû" ténnyel szembesülni, hogy esetleg más klubbok is eljönnének, emelve a rendezvény fényét.
De jó is lene😊))

lhmc

www.lhmc.hu

Bocsi, de a programra rosszul emlékeztem, Besenyei Péter nem lesz...

www.hasznosrepuloter.fw.hu

A mi klubunk, azaz a Tiszavidék Sportrepülõ Egyesület néhány tagja, élükön Édes Imre oktató (mostantól repülõtértulajdonos és fõszervezõ:-)) alapította a klubot, és aktívan részt vettek a repülõtér helyrerázárában, üzemképessé tételében. A kölcsöngépeik hamarosan megérkeznek (úgy tudom Góbé, Pirat és Ka-7-es), és még a nyitóünnepség elõtt meglesz az elsõ hivatalos üzemnap. Az ünnepségre persze mindenkit szeretettel várnak😊 A program: Veres Zoltán, Besenyei Péter mûrepülõ bemutatója, ejtõernyõs bemutató, és sok egyéb színes program várható jó idõjárás esetén. Ja, és persze egész nap sétarepülés😊

Sziasztok!
Új repülõtér nyílik Pásztó-Hasznoson, Gyöngyöstõl észak-nyugatra.
Reptérnyitó repülõnap is lesz április 29-én.
Mi ott leszünk...😊))

www.lhmc.hu

Egy ismeros (himnemu az illeto) lazan megiratta egy ismeros haziorvossal, hogy igazolom, hogy xy urnak szuzhartyaberregese van ezert ket honapig munkakeptelen.

Baluxx
ColdFire
jaj szombaton suli <#csodalk>

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

A farokkerek az gyarilag kerult egyes gepekre, en egy kalocsai, egy maklari, egy siofoki egy tokorcsi, meg egy szombathelyi Goberol tudom, hogy farokkerekesek. A problema annyi veluk, hogy nincsenek kapcsolatban az oldalkormannyal, es nincs kerekfek a fofuton, ugyhogy a gurulas egy kicsit macerasabb. Mivel a csuszos gepeket a farokcsuszo fekezte.
Azert erosebbek az Egomiak, mert azoknal vastagabbak a lemezek meg. A szombathelyieknel az utolso gepeknel ket tized mm-t lenyestek a lemezvastagsagbol. Lantiek feher Gobeja is elvileg vekonyabb. ld. amit leirtam a #3217-ben.

Baluxx
Hali😊
Az Esztergomban gyártott Góbékon tuti bõrlaszti van (53, ill. 54-el kezdõdõ sorozat), és úgy tudom, hogy a már Szombathelyen az Afitban gyártott Góbék némelyikén (55-ös sorozat) van gumipogácsa...vannak átalakítottak is pl a Maklári 5534-es góbén önbeállós farokkerék van😊))
Egyes öregek szerint az Esztergomban gyártott Góbék sokkal erõsebbek a szombathelyen gyártotaknál...nem tudom mi igaz belõle...
Góbét ma is érdemes lenne gyártani szerintem nyílván modernebb kivitelezésben (mûszerezettség,maga a kabin kialakítása..stb), csak a gyártósorokat a Szombathelyi sorozatgyártás után szétlopkodták...tehát a szerszámok nincsenek meg...ez a legnagyobb gond😞(((

www.lhmc.hu

lhmc-nek: Mi se iskolagépnek használjuk a nagyvasat😊 Az a kigyulladásos sztori elég jó lehetett. Nálunk egyébként pont a nagyvas csinálta ki az utsó Góbét, elég durva, még mindig megvan az a szárny... Hát csoda, hogy egyben leszállt...
Én már voltam Friedrichshafenben, igaz, csak a múzeumban, és akkor még nem is érdekelt a repülés, de elég érdekes volt így is!😊

Mark007
Aha ertem..koszi 😊
elavult vegulis, de repul, es eleg jo nem? 😊

Egyreszt draga lenne ujrainditani a gyartast, masreszt meg nem erne meg az a par tucat. Akkor lenne jo, ha exportra le lehetne nyomni 4-500-at. Talan akkor. De igy is minek? Mar lejart konstrukcio szegenykem.
Raadasul a femgepek felett eljar az ido. Faradasos igenybevetel azert van... es ezert van az, hogy egy Gobe repul kb. 3000 orat, es egy full muanyag DG-1000-es mondjuk 12 ezret.
Arrol nem is beszelve, hogy az egesz gyar a rendszervaltas viharaiban eltunt. A szarnysablonok nyiregyhazan vannak, egy-ket szerszam a debreceni repter sarkaban rohad, stb.
Ossze kene oket vadaszni.

Baluxx
Mark007
Sziasztok!
bocs, hogy csak ugy beleszolok 😊
Mar regota megakartam kerdezni, de most ugyis errol megy a tema:
Miert nem tudnak meg Gobe-t gyartani?

Sziasztok!

Abban úgylátom egyetértünk, hogy a Góbé, mint iskolagép ûberelhetetlen😊))))
Nyílván más gép is alkalmas oktatásra pl Ka-7.
Az is igaz, hogy egy Góbétörzs már nem oszt, nem szoroz😊)
Mégis (legalább is nálunk miskolcon, de sztem máshol is) féltjük óvjuk azt ami megvan...hogy majd hátha egyszer...😊)
Mi pl a fennt látható HA-5405-ös üzemképtelen Góbéval kezdõt toboroztunk múlthéten a belvárosban...lám mire jó egy "használhatatlan" Góbé.
És hogy kicsit ellent mondjak magamnak, annakidelyén mikor szó volt a Góbé exportálásáról azthiszem az angolok mondták azt, hogy a Góbé annyira jóindulatú, hogy az már-már veszélyes😊))
Mert aki Góbén tanul annak lehetnek bajai akkor ha majd az elsõ együlésés típusát repüli...
Egy biztos a Góbé egy 30 éves konstrukció.
Az pedig lássuk be nem fiatal😊))
A nagyvas az meg egy külön történet, nekünk kettõ volt (5025 5015) az elõbbivel halálos szerencsétlenség történt.
Ha aGóbéhoz hasonlítjuk mint iskolagép...hááát ívelõlap, futó ki-be...csiki csuki..ez egy növendéknek még sztem sok.
És pl rendkívül nehezek a kormányai, amiénket két emberrel lehetetlen kitrimmelni állandóan orrnehéz.
Én sokat repültem vele hátsó ülésbõl, de egy óra után rosszul leszek benne hátul, az ember a súlypontban ül...áááá!!
Nálunk egyszer ki is gyulladt a gép😊
Leszállásnál kb 3-4 méteren a pilóta valamiért visszacsukta az ívelõlapot és leestek lapjára mint a tehénsz*r. A futó berogyott, és a hátsó ülés támlájába így beleért a gumi...a kigurulás során ahogy érintkezett a mûanyag meg a gumi, a háttámla kigyulladt, úgy hogy hátul közben ült az oktató...mikor megállt a gép csak hatalmas füstöt láttunk hömpölyöbni a kabinból..nagy volt a riadalom😊))))

www.lhmc.hu

😄 oké😊
Egyébként szerintem az lenne a baj, ha egy oktatógép nem lenne könnyen kezelhetõ, illetve stabil. Például a Ka-7-tel bárkit le lehet tekerni, nagyon jól emelkedik, és ennek is el lehet engedni a kormányát (a trimm mondjuk erre való, persze nem a kormányelengedésre😊)
Másrész mikor elõször repültem a nagyvassal Ka-7 után, hát nem lett a kedvencem... Nehéz, állandóan irányítani kell, meg egyszerûen nagy😊 De azért viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni.
Hát ha nem akarod szétkapni, akkor ámen😊

Szia!
A mi Zlinünk (526) is így lett nagyjavítva szintén akkor szerintem, de ez azért más tészta. De úgy tûnik, csak az én meglátásomban...😊 De nem is ez a fontos. Csak azt akartam, hogy eggyel több vagy kevesebb Góbétörzs nem igazán számít, mert elõbb-utóbb már talán a reptéreken se tartják meg õket.
A nyugat szemetérõl pedig: nekünk Ka-7-esünk van, ami az utolsó Góbénk összetörése óta van itt. Német, kb 40 éves, és semmivel nem jobb, mint egy Góbé, legalábbis aki valaha repült már Góbéval, állandóan szidja szegényt. Viszon ezzel is meg lehet tanulni repülni...

Sziasztok!
Had vitatkozzam kicsit Gliderpilottal😊))
A mi repülõklubunknak a vontatógépe egy Zlin-226 MS (HA-TRA). Ez a tréner volt valamikor magyarországon az elsõ a behozott trénerek közül
(Lajstroma is erre utal (TRA(!))Asszem 1962-ben érkezett.
A gép valamikor a 80-as évek elejére már ki is repülte az összes repidejét, és a klub leállította....következett 17(!!!)év a hangár sarkában, majd egyszer csak jött egy buletin a Zlin gyárból, hogy mégis csak repülhetnek még a gépek..a klubbunk akkor megtehette, hogy a gépet elküldte a gyárba nagyjavításra, ekkor kapott automata légcsavart,M-137-es motort...stb, azóta is repül a gépezet, ez a gép a klubunk gerince...a góbékon kívül.
Közeledik a visszaszámlálás vége, és nagyon nagy bajban leszünk amikor majd elfogynak magyarországon a Góbék....Mi lesz akkor???
Ki tudja mi fog történni???Vannak lehetséges esetek....majd behozzuk a nyugat szemetét, amik semmivel sem fiatalabbak mint a mi Góbéink...
És majd kíváncsi leszek én arra a repülõklubbra, amelyik, ha elfogy a Góbéja, vesz vadonatúj kiképzõgépet, amikor minden klubb a megélhetésért kûzd.
Vannak kezdeményezések azzal kapcsolatosan, hogy esetleg gyártanának új fõtartókat Góbéhoz, dehát nyílván ezek is félmegoldások (Bár egy repülõgépet a fõtartó öregedése miatt állítanak le leginkábbb) arról nembeszélve, hogy ez is rengeteg pénz lenne...az álam meg kifelé seggel a sportrepülés ügyébõl....
Szóval....

lhmc

www.lhmc.hu

Az év eleji ellenõrzõt csak a saját típusoddal repülheted, és amíg az nincs meg, nem repülhetsz új típust. Asszem erre mondják hogy huszonkettes csapdája😊

Hát ez nagyon király! A hangár beázot télen, és pont a Ka-7 szárnyra csurgott a víz, így most kérdés, hogy repképes-e...
Így az évet vagy Nagyvas típussal, vagy égnézéssel kezdem...
Aszem, ha lehet választani, inkább az elsõt választanám...😊

Hát figyelj, ahogy gondolod, de most komolyan mennyi esély van egy ilyen gazdagcsávós történetnek?😊 Amúgy is, mire lesz egy ilyen fickó, már szétrohad az összes Góbé, és nem lehet repképessé tenni.
Elmondok akkor egy történetet:
Amikor az Esztergomokat kivonták a forgalomból, az egyik csabait megmentette egy akkori oktató, "csak" a szárnyvégén hajtottak át egy Uazzal asszem. Ezután felvitte a padlására, hogy még biztos meg lehet csinálni, és eladni.
A legkínosabb az egészben az, hogy az évek folyamán odaépítettek egy házat, és most nem tudja lehozni a padlásról, mert a ház miatt nem fér ki😊 Megmutatta szakértõknek, és mondták neki, hogy ez repülni már biztos nem fog, ugyanis szétette a rozsda, úgyhogy maradjon csak a padláson...😊
Na mivel a Góbé is féméítésû, gondolom ez lesz a sorsuk...

Azt mondják, hogy egy Góbé törzse nem annyira nagy tétel, nekünk meg van vagy 5, úgyhogy megkérdeztem, mennyi, ha lesz válaszom, azért megírom.

Ok Baluxx, nekem ennyi elég😊)

www.lhmc.hu

Negative. De a Rudit ismerem😊

Baluxx
Szándékos volt...😊))Próbáltam kicsit prózi lenni...na ezért maradok én inkább pilóta, mint sem a nemzet színésze😄

www.lhmc.hu

gliderpilot, gyorsabb volt nálam 4 perccel😄

www.lhmc.hu

DJviolin!
3 évvel ezelõtt, amikor a HA-5532-es frissen nagyjavított Góbénkat reggel átvettem mint gépügyeletes, még nem sejtettem, azt amit reméltem, hogy sosem fog velem elõfordulni...kivittük a Góbét a 16-os pálya végére az egyik oktatóval ketten, õ vontatta a zsigulival, én fogtam a szárnyvéget. Elég erõs volt a szél, amikor kiértünk a gépet befordítottuk felszállóirányra, letettem a szárnyvéget, és elindultam, hogy leakasztom a kocsiról a kötelet...hatalmas befúvás, és már csak annyit láttam, hogy a Góbé elemelkedik a földrõl, és elõször a farkára esik vissza, majd a hátára borult...akkor nem is tudom mit éreztem, de még most is libabõrös vagyok ahogy ezeket a sorokat írom...
A biztosító kifizette a gépet vettünk helyette másikat.
Hogy miért írtam ezt le??
Mert az orr rész sértetlen maradt....

lhmc😊

www.lhmc.hu

Szia!
Az index fórumban akart valaki szerezni egy összetört, de azért még jól kinézõ mûanyag gépet valahol, hogy kiállítsa. Neki is azt mondták, hogy hacsak nem törik össze teljesen, akkor a mûanyag gép biztos repülni fog. Úgyhogy nem hiszem, hogy van remény...
Nekünk viszont vannak Góbéink, ha az is megfelel😄😄

Baluxx!!!
Nem is tudom meg merjem-e kérdezni....Ki fogtok röhögni...
Á, megkérdem mi történhet, legalább feldobja a hangulatot: Honnan ismered a Rudit...nálunk repülsz???

www.lhmc.hu

Rudi mostanaban eleg peches... bar az elso felszallasa a tipuson, ha jol tudom, viszonylag jol sikerult, nyomott vele egy 3 orat...
Majd csak osszejon neki, aztan majd iszunk😊

Baluxx
ÁÁÁÁ!!!Végre, megvolt az elsõ hivatalos üzemnap😊))
61 felszállás ebbõl 59 csõrlés, rengeteg utasrepültetés, piráttal nyomtam egy szép iskolakört😊))
Elég jól sikerült a leszálásom is ahhoz képest hogy az volt az elsõ az éven a pirattal😊

Ennél rosszabb ne üzemnapja senkinek se legyen.
Bár ma az egyik növendékünk a Rudi felszállt a 4330-as piráttal öt óra kísérletre tomboló szélben, de sajna 4 óra 14 perc után leesett szegény ....pech.

Ja és itt van 2 kép a mai üzemnapunkról
http://www.oktet.hu/dl.php/keleA/R0414_2.jpg?show
http://www.oktet.hu/dl.php/keleA/R0414_3.jpg?show

lhmc

www.lhmc.hu

Az nekem is szoget utott a fejembe...

Baluxx
Ugy ertem a tervezes, es a teljesitmenyek. Az ASH 25-os egy 90-es evek elejei dolog, a Diana meg szinte vadi uj. Szoval a HC listanak is az ASH javara kene hogy szoljon...

Baluxx
De miért nem 15 méteresként indult a Diana?

Papirzacsi
Az ASH25 124-es indexxel bír, míg a Diana2 meg 114-gyel.Semmi köze az indexnek a gép korához.

De az elvileg nem is open lenne, hanem 15 méteres, ezt nem is értettem, hogy miért abban indult. Valaki el tudja magyarázni?

Lehet, de akkor sem ertem, mert a Diana 2-es egy zsir uj gep...

Baluxx
ColdFire
hát fussál is 😄DD

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

ColdFire

Papirzacsi
Handicap esetleg?

Ja, megy a Pribina Cup! Nincs valami jo helyzetben a magyar csapat... tavaly a Laurinyecz Sanyi nagyot dobott standardben...
http://www.pribinacup.sk/2007/
Iden egyedul Openben lehet valami, a Szabo Peti 2. helyen all egy ASH 25-el. Mondjuk azt nem ertem, ma mi a rakert kapott ket azaz ket ponttal kevesebbet, mint a lengyel, pedig nagyobb volt az atlagsebije. Van valakinek otlete?

Baluxx