Vitorlázórepülés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
www.lhmc.hu
gliderpilot http://lhbc.hu
Huha, ebbol kegyetlen ivas lesz😊
Tegnap a táv elött agyaltunk azon, hogy vajon milyen idõben hogy lenne érdemes feltölteni a standard gépet vízzel ,hogy az a legjobb legyen. Ennek apropóján készült egy XLS, ami összehasonlítja különbözõ gépek, vagy egy gép különbözõ termikelési paramétereit.
Ez lenne az.
Most teli vizzel hasonlítja össze a 3 standard gépet. Ez alapján nagy emeléseknél az LS8 picivel de jobb a többinél.Arról persze nem szól a fáma ,hogy siklásban melyik a jobb. :-)
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Így lassan kezd körvonalazódni, miért ilyen kevesen repülnek az ASW 28 típussal. Pedig összevetettem víztöltés közben, hogyan alakul a vízszintes/függõleges sebesség 200 km/h környékén, és a polárgörbe nem volt olyan meredek, mint az LS, vagy Discus esetében. Amint látom, mégsem igaz a saját elképzelésem.
A verseny pedig így elég csapongónak tûnik, a tegnapi távon, no limit startmagassággal, mindenütt hatalmas, és hatalmas kiterjedésû emelésekkel már nem is volt annyira érdekes.
Arra rájöttem, hogy a wanderzeig elég jól van modellezve, lehet vele gyönyörûen felhõzni, mert start elõtt addig tudtam a felhõben gond nélkül emelkedni, ameddig emelt.
\"Sejtettem, hogy amit keresek, a dolgok mögött rejlik..\" Antoine de Saint-Exupéry
Nekünk most volt a debriefing. :-) 144-es átlag géppárban, és egyelõre csak a 20. helyre elég. Vicces... Bár még nem látom az eredményeket, de borítékolni mernék az elsõnek egy olyan +10-15km/h-t.
Nem hiszem ,hogy az ASW-nek jobb a polárja. Víz nélkül termikeléshez kedvezõbbek az adatai mint a discusnak ,de telivízzel már koránt sem akkora az elõnye(amúgy is nagyon pici az elõnye). Siklásban viszont egyáltalán nincs meg az elõnye. A Discus ugyan azt a siklószámot, és sebességet már sokkal kisebb mcready értéknél hozza, szóval szerintem jobb a discus.Ráadásul nagy sebnél jobban letörik az ASW polárisa.
A TeamSpeak csatorna adatai:
Label: Condor
Server Address: teamspeak.speedbattle.com:8767
Password: ask13
Itt, belül található a Hungarian csatorna.
A mai németországi második versenynap pedig a tegnapi ellentétje volt, összesen négyszer álltam meg tekerni a 278 km. alatt, de nem értem, a Condorban az ASW28 típus miért nem olyan jó mint az LS8, vagy a Discus2, pedig a polárja magasan veri mindkettõt.
Az elsõ helyen végzett pilóta rámvert 8 percet, pedig nyomtam mint a süket, és azt hiszem, 139 km/h átlag környékén tettem meg a távot.
No sebaj, annyi fórom azért van, hogy én tegnap is hazaértem..
Üdvözlettel: Lénárth János
\"Sejtettem, hogy amit keresek, a dolgok mögött rejlik..\" Antoine de Saint-Exupéry
Amúgy érdekes hogy ott délen száraztermikes volt az idõ, nálunk felhõ felhõt ért, de akkora volt a páratartalom hogy elrontotta az egészet és mindenki csak gebergett...de állítólag találkoztak a reptér felett egy idegen géppel is, nimbusra saccolták, mivel nagyon fehér volt, nagyon hosszú, és mikor a jantarunk megpróbált utána menni akkor nagyon elmerült mellette😄😄
Nálunk is elromlott ma az aggregátor, viszont lett ma egy koszorútáv, a Rudi Piráttal Nyíregyen szált le, és a Z-226-ossal mentek érte...és haza húzták lhmc-re😊))
www.lhmc.hu
Végre megvolt a történelmi pillanat: idén elõször elszakadtam a földtõl😄 De sajna csak egy órát repültem Nagyvassal, és életem elsõ Gawron-vontatásával😊
Az idõ viszont elég kak* volt...😊 Száraztermikes. Ez fõleg azért volt rossz, mert láttuk, Romániában milyen szép Cumók voltak.
A Condor TS szerverén kértem Andreastól egy különálló magyar csatornát, így mások zavarása nélkül tudunk rajta kommunikálni.
Mi is átszenvedtük magunkat az elsõ taskon. Sajna Az elsõ TP elött bomlott a host, így offline kellett befejezni. Az idõ téynleg szar volt ,de ki lehetett fogni jó átlag emeléseket. 2.5-3.0 közöttieket.
Sajna az elsõ TP után nem mentek úgy a dolgok, ahogy jó lett volna, így a második száron rengeteg idõt veszítettem, na meg az elsõn is.:-) Így csak remélem ennél jobb jöhet. :-)
Lénárth János
Mondjuk most egy kis ideig csak a condor jelenti neki a repülést...😞 A Ventus pihen egyelõre😞
Elmentünk az elsõ fordulópontig 260 km./ó sebességgel 3 perc alatt, Laurinyecz Sanyi még buzdított is, hogy nyomjam, de a lényeg az nem volt más, mint a megtett út felének a magasságát elérni.. No én el is értem 6000 métert egy hullámban, de Tom azt írta, nem elég..Ez a verseny egyre normálatlanabb kezd lenni.
Én a német versenyt megpróbálom minden nap megrepülni, majd meglátjuk, mi lesz a vége, mert ha azt az idõjárást, és távokat kapjuk, mint a valóságban, akkor abban kell reménykedni, hogy délnyugat-németország idõjárása bejavul..
Kókai Tibi, Neked azt tudom válaszolni, ha gondolod, és persze nekem is lesz elég idõm, akkor néhány repteret bevállalok a mellett, hogy most egy igazi repülõgép tervezésének a projectjében részt veszek a mindennapi építésvezetõi munka mellett:-))
Baráti üdvözlettel: Lénárth János
Úgyhogy ha gondoljátok, gondolkozzatok, gépet nem tudom, hogy lehet bérelni, ha esetleg nem lesz saját, egy Pirátot valószínûleg lehet bérelni, illetve a klub Nagy IS-ét is, ha épp nem lesz foglalt.
Csõrlés és vontatás is lesz, valószínûleg két vontatógéppel, hogy gyorsabban fellõjük az embereket a sztratoszférába. (Gawron és Zlin-526)
Ha valakinek van valami kérdése, akkor megkérdezheti tõlem vagy a honlapon is.
Hát ennyi, ha valakit véletlenül érdekel, akkor hajrá!😉
A képeket meg várom mailben.
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Minden fotót vagy információt köszönettel fogadunk, lévén nem tudok/tudunk az ország összes repterére személyesen eljutni anyagot gyûjteni. A Pest környékiekkel nincs gond, de a vidékiekkel már annál inkább...
Azt azért lássuk be, a honi repterek elenyészõ százalékát elkészíteni is óriási meló, nemhogy az összeset. Pláne hogy van rá egy, azaz egy darab ember - én 😄
Szóval a jelenlegi felállás az, hogy úgy adjuk ki a scenery-t, hogy a Pest környéki, valamint 1-2 vidéki reptér bennelegyenek, és majd az idõ elõrehaladtával apránként mindíg patch-elgetjük egy-egy idõközben elkészült reptérrel.
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Amugy meg az ilyenekert kar lenne. Csak a helyet foglalja a tobbitol. A mellevel es a seggevel meg a paddockban allassal osszeszed ugyis annyi penzt, hogy rohogve megcsinalna egy nyar alatt a mot(a) ppl-t.
Amúgy Gliderpilot te hogy találtad meg ezt a csajt iwiw-en? Vagy netán ismered?😄
A holnapi német versenyben én is érdekelt lennék, de még nem dönöttem vállalom e a min 5 versenyt. :-)
Arról a csajról meg annyit, hogy én is láttam iwiwen😊 Azért lehet, nem lenne hátrány ha õ is bekerülne😄😄D😄😄:😄D:😄😄😄
Ha ma lesznek paran, akkor minden penteken vagy hetvegen akarunk csinalni NoPda szervert.
vagyis ha most nem is, de jovohetvegen csak raersz 😊
Szívesen jönnék erre a no PDA versenyre, ezt meg is írtam a Condor fórumon Kiscolosnak, de mivel eléggé erdekelt vagyok az Aces High Day versenyben, ami ma este 20.45-kor folytatódik, holnap estétõl pedig a Németországi verseny indul, sajnos errõl le kell tennem..Pedig szívesen repülnék Veletek! Hogy holnap valóban rossz idõ lesz-e, azt nem tudom, de aki a valóságban is repül a hétvégén, annak jó repülést, és jó leszállást kívánok!
Meg az is konnyebbseg, hogy akarmilyen dologbol erettsegizhettek. 2003-ban volt matek meg fizika v. kemia oszt slussz. (Szinte az osszes muszaki szakra, sot Gyorbe meg gazdasagi informatikusnak is matek+fizika felveteli kellett<#vigyor2>#vigyor2>)
Az a gaz az egeszben, hogy mindenfele "eselyegyenlosegi" lof@sz miatt elb.sztak a jo regi rendszert. Jo, oke az a pontduplazos is egy vicc volt, mert ha valaki olyan suliba jart, ahol ket szavara mar otost adnak a tanarok, akkor sokkal tobb eselye volt, mint annak, aki mondjuk okosabb, de troger tanarai voltak. A kozponti felveteli meg akkoriban azert "valamivel" nehezebb volt mint az erettsegi...(a mostanirol nem is beszelve.) Emlekszem anno (2002?) a matektanarom behozott egy 1983-as matek felveteli feladatsort. Na most azzal a matektudasunkkal ami volt (mellesleg a matek erettsegibol az osztalyatlag nalunk 4,5 volt😊) nekunk, a 8 feladatbol kiizzadtunk 2x45 perc alatt kb. kettot. Vagy harmat.
Meg regebben a repulo multra is adtak pluszpontot. Motoros PPL-re, vitorla PPL-re, D vizsgara, C vizsgara, B vizsgara... van kozvetve egy bennfenntes ismeros (-om ismerose😊) aki mondta, hogy az uj rendszerbe is vissza akartak hozni ezt a dolgot (ha mar a hatranyos helyzetu, a retineger, meg a kismama is kap pontot - mert mintha a retinegerek annyira akarnak egyetemre menni - ezt mindenfele hatso felhang nelkul mondom), de visszadobtak, mert sertene az eselyegyenloseget. Ja persze.
Bejut a monitorba gyogyult kockafej, mert o fejbol megoldja az emelt matek+fizikat+van 8 nyelvvizsgaja (mert milyen fless dolog repulni), pszichon meg valahogy atjut (lehet keszulni ra nem is keveset), aztan amikor ott van a 142-esben, akkor all mint lof@sz a lakodalomban.
(Volt ilyen -ott vegzett kollega meselte- hogy baromi jo felvetelit irt, meg minden, de egyszeruen az oktato nem merte iskolakorre elengedni egyedul! Of course kib@sztak, mint macskat sz..ni, de ez egy ujabb olyantol vette el a lehetoseget, aki pl. jo kezu, es lehet, hogy matekban nincs ott, mert nem tud integralni fejben egy olyan fuggvenyt, ami masnak 1,5 oldal.)
Tudok most egy csajrol (igaz, szemelyesen nem ismerem), aki tuti bejut, mert emeltet ir mindenbol, meg mar gimi elsoben megvolt neki a nyelvvizsga hozza, de egy akkora nulla mind emberileg mind repulesileg...es latszik rajta, hogy csak egy mulo hobort nala a repules... 😞 (Tegyuk hozza, nem repul sehol se, csak pozol mindenfele gepek elott, meg "naaalegyszilegyszilegyszivigyelfelegykorreesmosolygokraaadnnaaaaa" stilusban van mindenhol. Igaz, pszichon meg elkuldhetik a halal f@szara, de erre nincs sok esely.)
Gliderpilot emelt kemiajara meg azt tudom mondani, hogy kalap megemelve. Mar pusztan az,hogy kemiabol irsz, tiszteletre melto. (Legalabbis szamomra<#worship>#worship>
Baluxx
Rendben majd mondom neki, hogy alakitsa at a taskot.
Bar ha tobben lesznek a taskodon, akkor attesszuk holnapra 😊
A nopda taskhoz csak annyit, hogy a planes icon range-t le kéne venni 1-2 km-re, és az allow real time scoringot is ki kéne kapcsolni, mert óriási segítség mindkettõ.Elveszi a nopda navigáció lényegét.
Engem erdekelne, ha 8 korul elkezdodik 😊 persze ha lesz..
A masik, hogy ma estere tervezunk egy Nopda-s taskot, remelem tobben lesznek mint multkor. ha valakit erdekel ma este 8-tol NoPda neven lesz!
A táv Gyúró-Sárkeresztes-Seregélyes-Esztergom-Biatorbágy-Gyúró
Én személy szerint nagyon köszönöm a munkátokat, ha a miskolciak nem tudnak képet küldeni, akkor talán én tudok régebbieket eljuttatni hozzátok, ami alapján az FS-be csináltam LHMC repteret,és ha az idõd, idõtök engedi, akkor egyszer tényleg legyen végre benne az ország egyik legnegyobb füves reptere.
Baluxx