5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • gliderpilot
    Szia!
    Ez azt hiszem, azért jött ki, mert egy Ka-7 orrcsúszójába beakadt a kötél és nem tudott leoldani.
    Igen, ez kb 12-14 méter, és szerintem (mindenki szerint) eléggé f*szság, mert ennyi erővel minden egyes balesetre vagy lehetséges balesetre kellene kiadni bulletint...
    Egyébként ugyanolyan csőrölni vele, és nem is esik le másképp.
  • lhmc
    Sziasztok!
    Egy kis (talán) közérdekű téma.
    Az MRSZ (Magyar Repülő Szövettség) kiadott egy bulletint, a csörlőkötelek, ill vendégkötelek használatát szeretnék szabályozni.
    Jómagam nem láttam ezt az irományt, viszont a hangármesterünk elkészített egy próbaverziót.
    Ahány reptéren eddig jártam, mindenhol máshogyan van a kötélvégre fogatva a szakadóbetét, a vendégkötél, és az ernyő is.
    Ennek szabályozására adták ki a buletint.
    Ahogy említettem, a hangármesterünk elkészítette a hatóság által előírt módon a vendégkötelet.
    kell abba 2 méteres előcső, karabíner, meg műanyag, vagy gumicsőbe húzott drótkötéltől kezdve minden nyavaja...
    Lényeg, hogy egy kb 10-15 méteres valamit kaptunk..
    Kíváncsi vagyok mi a véleményetek erről, mi már csőröltünk vele..érdekes.

• Siraly72
    CONDOROZUNK addig
  • gliderpilot
    Én már tekertem más gépekkel, de nem zavart.
    Violin: ez konkrétan azért olcsóbb kint (vagyis inkább drágább itt), mert Mo-n nincs se forgalmazó (most már van), se nagyon piac (van mondjuk 3500 sportrepülő, ebből szerintem viszonylag kevesen akarnak pont randolphot (a légierő meg intézi magának.
    Egyébként milyen honlapot csinálsz?
    Lhmc: Én még sajna nem dugóztam nagyvassal, bár igaz, típusom sincs rá.(Csak kb. 10órám)
  • lhmc
    Brian!

Tudod mit? Itt is kinyílvánítom nagyképűségre való hajlamom, hogy belém köthes:DD
    Nagyvas típust repültem! HA-5015 (még 1 hónappal ezelőtt)
    Nos hát mit is mondhatnék...halad a bringa, a tömegéből adódóan, földetérés után annyit gurul ki mint egy 747-es sugárfék nélkül, de nagyon tetszik a verda...érdekesen dugózik, de király.
    Azért örülök ennek a típusnak, mert Brian-el megfogadtuk, hogy fogunk közösen nyomni egy-két távot.
    Alig várom a következő szezont!! Édes Istenem! Mi a sz*rt fogunk télen csinálni?????
  • Baluxx
    Valahogy egy csomo dologgal ugy van, hogy kintrol rendelve es behozva sokkal olcsobb. (Egy haver szokta mondani: Amerikaban minden olcsobb, mint itt, kiveve a sajt es az ingatlan. De ki erti ezt...?)
  • Baluxx
    Neizzaggya' le!
  • Soaringpilot
    Köszönöm a reklámot:DD
    A Piraton nekem is megvoltak az interferencia csíkok, engem konkrétan nem zavartak, de gondolj bele pl ha tükörben termikelsz valakivel, és jó lenne 100%-osan látni hogy a másik gép mit csinál, hogyan mozog, akkor igencsak zavaró lehet ez a jelenség, és ebben az esetben már nem biztonságos. Ennek ellenére nekem is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom mindenkinek:))))

Üdv.: Szatyi
  • gliderpilot
    Sziasztok!
    Én azért mindenkit bíztatok a polarizált lencsére!;) Úgyhogy szerintem nyugodtan vegyétek meg Soaringpilotét:) A tulajdonságai megegyeznek a neutral grey-ével (nem torzítja sem a színeket sem a képet), csak még emellett megszűri a polarizált fényt.
    Az LCD monitorokkal/kijelzőkkel kapcsolatban annyi, hogy csak a régieken van olyan, hogy nem látszódik, és azokon is csak egy szögből. (most van egy új telefonom, és az volt az első, hogy kipróbáltam, hogy látom-e:)) A szívárvány-effektről meg csak annyi, hogy az LCD-hez hasonlóan ez se minden plexin látszik, és ez is egy bizonyos szögből. (mondjuk konkrétan a Piráton láttam), de egyáltalán nem zavaró.
    Másrészt meg szerintem bármelyik Randolph tökéletes, ha termiket akar vele keresni az ember, úgyhogy nem muszáj polarizált, csak nekem bevált.:)
    Az árról meg csak annyit, hogy az amcsiból rendelt az 5000-rel olcsóbb, nem a magyar. (és ez a polarizált, mert az 28$-val több, tehát ha mondjuk barnát veszel, az majdnem 10k-val olcsóbb. És nagyon hamar megjön (asszem 9 nap volt az enyém, vagy mennyi.) Az a kár egyébként, hogy 52-es méret szinte csak aviatorból van:)
    Na üdv
  • Soaringpilot
    Értem. A Randolph Aviatornak van egy olyan rendszeresen előálló "hibája", hogy az izzadság kikezdi a szárak anyagát, és ilyen hülye foltok jelennek meg rajta:D
  • Baluxx
    Az az, amikor kijon egy adott szerkezet hibaja, akkor kiadnak ra egy bulletin-t, hogy mi a hiba, es hogyan kell javitani. (Szo szerint hivatalos kozlemenyt jelent a szo, mert a gyar adja ki.)
    Pl. a 421-es Cessnak szarnyan a motorgondolak mellett faradasos repedesek keletkeznek, a gyar kiadott ra egy bulletint, hogy oda fel kell szegecselni szarnyankent egy-egy plusz lemezt, amit a gyarbol rendelsz. (Ofcourse sok-sok penzert:D)
    Vagy maradjunk a vitorlaknal. A Ka-7-essel nem lehet orrcsorolni. (A gyar szerint se.)Ugyanis leoldas utan frankon beakadhat a vizszintes vezersikba, es leszaggathat a kotel a svancbol szep darabokat. (Par hete megprobaltak ennek ellenere Borgondon, es csodalkoztak, amikor leszakadt egy jokora darab a vizszintes vezersikbol. Szerencsere le tudtak szallni.)
  • zoliapu
    Nekem igazából a Kite -ozás tetszik meg kell tanulni azért, az áruk sem vészes deszka 100 000 az ernyő 130 000 Ft. most jön be még csak ez is magyoar oszágra biztos lesz kölcsönző is ahol foglalkoznak vele kis elő képzetséggel 10 éve vitorlázok már csapatban és egyéniben is.
    Jó szél:))
  • Soaringpilot
    Az micsoda?:D
  • Baluxx
    Es bulletinek vannak ra?:)
  • Soaringpilot
    Parancsnokként repült ideje kb 7 óra, de repült párat hátsó ülésből is:DD Velem volt az ötórámon is:D Állapot szerinti üzemeltetésű, azaz nem fogy ki belőle a repült idő:DDD
  • Baluxx
    Hany repult oraja van a szemuvegnek? Es mennyi van hatra nagyjavitasig?:D
  • Soaringpilot
    Annak csak örülj ha nem polarizált:) Az enyém sajnos az, de már úton van a másik:)
    Még mindig áll az jánlatom: nem szeretne valaki egy sokat repült polarizált Randolph-ot?:D
  • Baluxx
    Sracok... irigylem a problematokat:)
    Nekem Randolph-om nincsen, mindossze egy regebbi Columbiam van, igaz nem polarizalt. Viszont felfer az amorf fejemre:) (Es a Jak-ban haton se esett le rolam:))
  • Soaringpilot
    Na megrendeltem az új Aviatort High Contrast Tan lencsékkel, ráadásul eggyel nagyobb méretben mivel az előző kicsinek bizonyult (nagyon kifelé hajlik a szára ha a fejemen van:) És 5000 forinttal olcsóbban:) Már csak el kell adni a másikat:) Nem venné meg innen valaki?:D
  • Soaringpilot
    A saját biztonságom megér ennyit:)
  • Soaringpilot
    Nem miattad akarom eladni, már régebben is megfordult a fejemben, hogy veszek helyette "termiklátót":) De ezeket a sorokat olvasva mostmár biztos vagyok benne.
  • Soaringpilot
    Lehet felteszem IWIW-re a hirdetések közé: Randolph Aviator napszemüveg, pilóta tulajdonostól, jó állapotban, sokat repült...
    :DDDD
  • Soaringpilot
    Köszi:)

Ha valaki megvenné a polarizált lencsével szerelt Randolph Aviatoromat, én is vennék helyette barnát:D

Üdv.: Szatyi
  • Soaringpilot
    Amúgy vitorlázórepülőknek melyiket ajánlják? Az AGX-et vagy a High Contrast-ot?
  • Soaringpilot
    Szia!

A repülőgép plexijén körben lehet látni egy szivárvány színű csíkot, de nem zavaró. Az LCD kijelzők pedig csak egyetlen bizonyos szögből nem látszanak, a többiből ugyanolyan jól mintha szemüveg nélkül néznéd.
  • Baluxx
    Apropo murepules: 27-en es 28-an lesz a CIVA soron kovetkezo ulese Litvaniaban.
    Szerintem megint jo kis CIVAkodas lesz...
    http://www.fai.org/aerobatics/meetings/2007

A jovo evi ismert kotelezoket (pontosabban a javaslatokat) mar kiraktak, a 7-es csomagban van, a vitorla az utolso oldalon. Es egy darab. Nem vittek tulzasba. Advanced-bol meg van 9 is...
  • Baluxx
    Magyar B-4-rol nem tudok, amugy egyszeru murepulesre es felhorepulesre meretezett gep. (A terhelhetosege sem nagy; +6,3 es -4.3 G) Inkabb olyan, mint a Pirat, csak 2 reszbol van a szarnya, meg nem standard osztalyu, es fembol van.
    Korlatlanul murepulheto a Swift, a Fox, a Lo100, meg a Mu28. (A Nagyvas, es az Acro szinten csak egyszeruen murepulheto.)

(ps: tudom, hogy a Pirat mar nem felhozheto, de eredetileg az vot.)
  • sheetoos
    Hali! Lenne egy kérdésem! Mit tudtok a Pilatus B-4 ről??Korlátlanul műrepülhető és van magyar tulajdonú?kösz a válaszokat!
  • Baluxx
    Remelem a kollega sok sort fizetett neked ezert az elszolasert...:)
  • Brian89
    Az a helyzet, hogy Feri bá volt a repvez, így amikor megkérdezte hogy mi a helyzet és a Marjai Tomi rávágta hogy 1100volt, akkor én kapásból mondtam h de én voltam a pilóta, szerintem négyszázon voltunk, az a hátsó ülésből Ő meg nyílván nem láthatta tökéletesen a műszereket:D

Csak a klubtitkár Úr nem szerette ezt a választ szóval bukta:)
  • lhmc
    Lacika én tényleg nem akarok beléd kötni....De!!
    Ilyen esetekben, amikor leszállás után a repvez megkérdezi, hogy mennyin voltatok (nyílván ernyő nélkül), akkor szemrebbenés nélkül rá kell vágni, hogy: Dehát főnök...ugyan mennyin lettünk volna...hát 500-on.
    Dehát zsenge korodbál fogva sem lehet még ilyen irányú tapasztalatod!!!

:)))
  • Baluxx
    Ha' mer? Nem ugrani mente' vaze'!
  • Brian89
    hihi! hízik a májam, a mai nap én voltam az egyetlen aki eltekert:) repültünk 1 sráccal 47 percet, úgy hogy levadásztak minket leszállójellel 1100m-ről:(...jah, és 2,5méteres emelés volt:))
    a dolog árnyoldala, hogy nem vittünk ernyőt, így jövő héten a hússütéshez használt tárcsa sikálásával kezdem az üzemnapot:)))
  • pasquale
    én a 76odik vagyok
  • pasquale
    a ezt ma én is lerepültem :D
  • Clidey
    Le lehet korlátozni géposztályra, igen.
  • Brian89
    előző postom alátámasztására asszem ez a lista kíválóan alkalmas:)

http://www.speedbattle.com/class.php?lang=en&class=18m&show=all&number=17&year=07

az első 50kb tisztán plane packes gép:)
    én vagyok a 61. összesítésben...és a 6. a széria gépek között:)))
  • Brian89
    Hát az én véleményem a plane packről: az oké vagy vannak benne ugye új gépek, ennek oké hogy elkérik az árát, tényleg dolgozni kellett vele szal ezzel nincs gondom...a vicces az az, ami tegnap történt a Magyarország sceneryn: 18m-es class, tekerek, és egyszer csak látom h a srác emelkedik velem 1 körön mint állat émmeg nézek nagyokat..game után megnéztem a 18m-es gépeket és látom, hogy az összes alapjátékban lévő gép ívelő nélküli...a plane packben meg ott az ívelős ventus 2cx, amivel evidens hogy simán lenyomták az ls8-at...szóval az már sztem pofátlanság, hogy ha megveszi az ember akkor külön előnyhöz is jut...ez kb olyan mint a teveclubban vagy hasonló okos portálokon az sms küldés...
    egyébként meg sztem tényleg nem éri meg megvenni azér az 1 új gépért a pp-t...személy szerint majd ha a következőben úgy találom hogy jobb gépek vannak, akkor beruházok rá, de most így ez a jantar2b nem ér nekem 10eurót...
  • Siraly72
    nekem mindegyik gép tetszik
  • Papirzacsi
    Nem arról van szó ,hogy szar, hanem hogy megéri e a T.vásárlónak az az 5 gép.Mert lássuk be a 2b-n kívül nem sok szívünknek kedves gép van packban. De ezen kár vitázni, ha csak a lejárt "csinálj jobbat" dumára futja!