5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
Soaringpilot #3871 Természtesen én sem csak egy állomásnak tekintem a vitorlázást. Minden álmom a motoros majd a nagygépes repülés, de a vitorlázást nem valószínű hogy valaha abbahagyom:D -
gliderpilot #3870 meg mondjuk az se véletlen, hogy nem a motoros repülést találták ki előbb, és utána a vitorlázót...:D -
gliderpilot #3869 még az időbeszámítást akartam írni, csak aztán megjelent soaringpilot üzenete, és láttam, hog yő is kiakadt:D -
gliderpilot #3868 Hát igen, én úgy mentem ki jóformán a reptérre, hogy fogalam se volt, hogy egyáltalán létezik sportrepülés, nemhogy milyen az. (Pedig a Gyula-Bcsabaa közti út mellett van a reptér, és hát ott elég sokat jártam. Csak egyszerűen nem is érdekelt, vagy nem tudom.) Aztán elkezdtem. Viszont nekem szerencsére sz*r elképzeléseim sem voltak, úgyhogy nem beszéltem f*szságokat, egyszerűen beletanultam. Viszont az tnéyleg gáz, hogy mivel nagygépen nem gyakorolnak vészhelyzeteket (azért szimulátoron talán, de nem tudom), hogyha nincs repülős múltja a pilcsinek, hiába ült már 1-2 ezer órát a kabinban, nem fogja tudni megoldani, mert besokkkol vagy egyszerűen enm tud mit kezdeni a helyzettel.
Egyébként nem tudom, én úgy vagyok vele, hogy aki a vitorlázórepülést egy állomásnak tekinti, és mondjuk addig csinálja, amíg a motorost el nem kezdi, az nem is igazi pilóta... Nem hülyeség az, amit tegnap beírtam:) (Pilots are in gliders, the rest are airplane drivers.) Ez kb ugyanolyan, hogy aki hajós, az is a vitorlást tartja "igazinak". Itt csak te vagy, egy "egyszerű" gép meg a tudásod. A természetből, időjárásból a legjobbat kell kihoznod.
Egyébként pl motoros repülésnél is vannak ilyenek, amik hasonlóan igénybe veszik az embert, de az is a sportrepülés kategória.
Szerencsére én még nem találkoztam olyan szimulátorossal, aki kijött a reptérre, és így osztotta volna az észt:)
Egyébként a srác hány éves volt?
Mellesleg mi bajod a napszemüveges, hajózós, svájciórás pilótákkal?:D Szereznem kell még cuccokat a szemüvegem mellé:D:D -
Soaringpilot #3867 Még egy régebbi hozzászóláshoz:
Vitorlával már jártak olyan magasan is, ahová utasszállítóval nemigen szoktak. Lásd hullámrepülés:) A világrekord valami 17000 méter körül van. -
Soaringpilot #3866 De ezt sem értem, hogy ép ésszel hogy lehet ilyet kitalálni, hogy a szimulátoros idő beleszámít a kiképzés idejébe:D Az IFR kiképzés 50 órájából is max 20 óra lehet szimulátor, de az sem FS2004-gyel, hanem eljárás gyakorló berendezéssel:D A PPL 45 órájából pedig semmit nem lehet szimulátoron repülni, max kiegészítésnek. (az más dolog, ha az ember már meglévő repidőt számíttat be) -
Soaringpilot #3865 Igen, rengeteg ismerősömnek fingja nincs az egészről, a legtöbb ember azt hiszi hogy az egész vitorlázórepülés olyan, hogy kimegyek a reptérre, beleülök egy gépbe és huss. A legbosszantóbb az egészben, hogy néha tudnak olyan marhaságokat kérdezni...:DDD Szerintem általános tévhit, hogy a vitorlázórepüléshez szél kell:D Ezzel nagyon fel tudnak bosszantani:D -
Soaringpilot #3863 Emlékszel Baluxx, amikor bejött az egyik klubba egy 13 éves kölyök, aki kétszer repült Bőinggel, és elkezdte hangoztatni hogy mindent tud a repülésről:D Nehezen, de meggyőztük hogy ez nem egészen így van:DDD -
Soaringpilot #3862 Aki leszarozza a Góbét, repülőgép közelébe sem engedném. A legjobb repülő a világon;)
A Pirát után:DDDDDDD -
Baluxx #3861 Nem tudok, meg mar tarsasag sincs, ugyanis Flecso lelecelt MyVIProl.
Meg amugy is ki lett volna? Te, Szatyi, en. Meg Flecso, ha visszatolja a kepet. Az osszes tobbi, aki fent van, az vagy mukedvelo, aki sose fog repulni, mert erdekli, de lepni nem lepne erte, a masik pedig a nagygep/vadaszgep imado kissrac/szobatudos. (Tudod, aki egyetlen orat se repult, de van egy elkepzelese, hogy az Airbus A380 meg a Tomcat a kiraly repulo, az osszes tobbi meg egy rakat fos.)
Volt mar hogy kitettunk egy Gobet, es jottek oda, hogy "en mar repultem igazi repulovel is" mondom: "ez nem igazi?" Erre: "Nem, mert nem repul olyan magasan, nincs motorja, es sutit se szolgalnak fel". Az ilyet meg tudnal gyozni? Ugyan. -
Baluxx #3859 Jaja, akkor volt a Flecsoeknak nyari taboruk:) Ok meg annyira nem, de az utanuk jovo evfolyam alaposan raszolgalt a Top Gany titulusra:D (Meg a Fligiek foleg. Naluk az egesz evfolyam szinte keklett...) -
pasquale #3858 Őööö nemhiszem :D
Pedig ma jó időlett volna, ma jön a felhő:( -
gliderpilot #3857 Paszkál leszel majd hétvégén a reptéren? Mert akkor viszem a zoknit:) -
Soaringpilot #3856 Írd be youtube-ra hogy LHNY, és kidob két videót ami asszem a 2005-ös nyári táboron készült az akkori másodévesek PPL képzésén. Elvétve lehet látni egy-két hajózóba öltözött emberkét:)
De ha felmész a Tréner kft honlapjára, és megnézed a képeket, ott is találsz egy-kettőt:) -
Soaringpilot #3855 A vitorlázórepülők pilóták, a többiek repülőgépvezetők. Szabad fordításban:D -
pasquale #3853 A pilóták(igaziak) vitorláznak a többiek meg repülőgépet vezetnek.
HA jól értem :D -
gliderpilot #3851 Hali!
Találtam két király beszólást:
Pilots are in gliders, the rest are airplane drivers
Sailplane pilots do it quietly
Szerintem elég lazák:) -
Soaringpilot #3850 A suliban még egyszer sem láttam őket hajózóban:D De otthon szerintem a boltba is abban mennek:DDD -
Baluxx #3849 A most harmadevesek meg nem jarnak ilyenben allandoan?:) -
Soaringpilot #3848 Nekem viszont pont olyan kéne:D -
gliderpilot #3847 Egyébként nemtom ti hogy vagytok vele, de nekem a nyíregyházi hajózó nem jön be... Elég érdekes színe van:) -
Siraly72 #3846 igen én -
Baluxx #3845 Szerintem ez ugyben kerdezd meg a csoporttarsaid, mert a Vadkeleten szinte mindenki ilyenben maszkal. Vagy fog. -
Soaringpilot #3844 És világoskéket lehet kapni valahol?:D -
Soaringpilot #3843 Köszi;) -
pasquale #3842 Van itt valaki aki játszik a Speedbattle kupán? -
Baluxx #3841 Hajozo overallt szinte minden military boltban kapsz, es olyan 15-20 ezer korul van maximum.
Occsobban is van neten: http://www.katonadolog.hu/product.php?bid=NA5&begin=0
(Nekem meg ketreszes magyar hajozo kene, ami mar szinte sehol sincs...) -
Baluxx #3840 Epp ez a vicces, hogy gyarilag nem egeszseges az orrbaakarsztas mint a Gobenal. A Ka-7 magyarra forditott uzemeltetesi utasitasaban is az van, hogy "sulypont csorles csak sulypont kioldoval"
Amugy en repultem orrcsorlest egyedul (megrepultem kemenyen mind a ket egyeduli orrcsorles felszallast:D)
300 sikerult, orultem, mint majom a farkanak, mert meg is fogtam a bologatast. Ennyi ertelmet lattam az egesznek.
Brian: a kisvas viccesebb (ugyan nem repulom), mert annak meg csak a sulypontjaba van kioldo. -
Soaringpilot #3839 Orrcsőrlés nekem is csak oktatós volt, az egyedüli orrcsőrlések helyett meg sima iskolakört repültem súlypontból:) A Góbé simán felment orrcsőrlésből 350-re.
Nem tudjátok, hogy polgári hajózó overall-t hol lehet kapni és mennyiért?
Üdv.: Szatyi -
#3838 najó a 10 az sok, asszem 4 az üzemeltetési határa... -
#3837 illetve arra is hasznos az orrcsörlés, hogy ne lepődj meg mikor először csőrölsz Fokával vagy Cobrával...nagy élmény főleg hogy bólogat és 10m-es szembeszélben felmegy 200m-re :D
(egyiksem típusom szal még nem követtem el ezeket:)) -
gliderpilot #3836 Én is hallottam erről az aggrikib*szásról. Egyébként az AS gyár kiadott asszem már rég egy bulletint, hogy nem szabad orrcsőrölni a Ka-7-tel. Nekem pl már nem is volt a kiképzésben. -
Baluxx #3835 Nalatod, ezert koll a szakadobetet. (Amugy mifelenk Herkules H2-es van, egy boszme Raba dizellel megbolonditva... majdhogynem gaz nelkul huzza a Gobet:))
Borgondon meg amugy egy elegge vicces aggri van, valami V8-as Chevy motorral. Nagyot tud az rantani inditaskor. Ezert jo a hosszabb vendegkotel, mert igy az egesz csorlokotelnek egy joval hosszabb szakasza rugalmas.
Apropo: amikor bejottek az erosebb aggrik a Toldi helyett, akkor eleg sok munkajuk vot a lemezeseknek, mert rangattak ki a kioldot. Pedig egyszeru a dolog: nem parasztgazzal inditunk, mint a Toldinal.
(Van olyan repter, ahol annyira tele lett az emberek toke az erosebb aggrikkal, hogy kib...tak oket, aztan inkabb maradtak a Toldinal. Hat... erdekes szemlelet.)
A beakadas meg akkor is megtortenik, ha az egesz csorlokotel vendegkotel , mert ott nemcsak a vendegkotel volt a bibi, hanem hogy orrcsoroltek. Ka-7-el nem illik orrcsorolni, mert nem a gep alatt van a kioldo, hanem pont az orraban. (Neked magyarazom?) Oke, jo meg szep, mert nincsenek lenyegeben (akkora) nyomatekok, amik az orr alatt levo kioldo eseten vannak. De csorleshez meg nem jo, mert amikor a kotel kiszabadul akkor mivel nem a gep aljarol szabadul ki, ezert nagy valoszinuseggel beleakadhat valamibe.
Amugy a nemeteknel pl. nincs is orrcsorles, nalunk is ez ilyen regi maradvany. Allitolag kiveszik a kikepzesbol. (Amugy sok ertelme nincs, igazan akkor lenne, ha minden repter egy domb mellett lenne, oszt' ha marha eros a szel, es mar annyira, hogy sulypontbol veszelyes csorolni, akkor orrba, es irany lejtozni.) -
Siraly72 #3834 repültem egy kicsit magasségrepülés
regggelve -
Siraly72 #3833 repültem egy kicsit -
gliderpilot #3832 még nem is ültem góbéban:( -
gliderpilot #3831 Nem góbéval, de Ka-7-tel tekertem már Jantarral:) Meg Pirattal 2Bvel meg ventus 2vel:)
És ha hosszabb a vendégkötél, az miért akadályozza meg, hogy ez még egyszer megtörténjen?
Nem a vendégkötelet kritizáltam, csak a 12 méterest, mert szerintem ez eleve egy érdekes dolog, hogy kiadták a bulletint, de nem valami egyértelműen. Mi is csináltuk pár óráig a "prototípust" (gondolokdás és megbeszélés volt a hosszú), majd a "berepülésnél" izgatottan vártuk, hog na ebből mi fog kisülni. Ez csak azért, mert akkor is ugyanúgy történhetett volna valami váratlan, mert szerintem ezt még senki nem próbálta (nem is racionális).
Kiszakadt kioldóról én is hallottam, akkor volt egy/pár, amikor bejöttek az újabb, erősebb aggrik, és nem igazán tudták használni, vagy nem tudták, mennyi gáz kell. -
Baluxx #3830 Nem fassag, ugyanis Borgondon vot egy honapja, hogy a Ka-7-es svancaba akadt bele a kotel. Ami kicsit viccesebb szituaciot eredmenyez. Egy Gobenak konkretan letepi az egesz vizszintes vezersikjat, mert a fem mashogy torik, mint a fa.
Amugy a 3812-ben mar leirtam.
Mas: azert jo egysegesiteni a kotel dolgokat, mert ahany repter, annyi marhasag. Valahol meg vendegkotel sincs. Vagy valahol a szakadobetetnek van kinevezve a vendegkotel+a fekernyo, es a szakadobetet pedig a sufniban van, "mer'draga". Szakadobetet meg koll, mert azert inkabb az szakadjon, mint a fotarto. Vendegkotel is, mert nem b.ssza ossze a kezed, amikor beakasztas elott meghuzod, es a fontosabb ok: amikor megfesziti a csk. a kotelet, akkor nem rantja ki a kioldot a helyerul. (Szakszeruen a dinamikus terhelesekbol adodo kilengeseket csillapitsa:)) Mutattak nekem (igaz fenykepen) olyan madarat, amit megrantottak, oszt a kioldo helyen egy luk volt.
-
Baluxx #3829 Hm. Magas labda: Tekertel mar Gobeval egyutt egy Jantarral?:) -
pasquale #3828 Erre
gondolsz?