5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Siraly72
    teljesen kezdő vagyok

kb 18 éve repülök vitorlázórepülővel
  • gliderpilot
    Ha egy motoros gép mögé kötöd magad:)
    Vagy egy új kezdő szemszögéből kérdezed?
  • Baluxx
    Kimesz az elso utadba eso repterre, ott elkapod az elso embert, es kozlod vele eme kivansagod. En igy csinaltam:)
  • Baluxx
    Hegy? Eleg oda egy dombocska is.:) (ld. Fahegy-Sorrento)
  • Siraly72
    tényleg ,hogyan lehet vitorlázórepülővel elkezdeni repülni?
  • Siraly72
    buliban vannak
  • pasquale
    Csak egy "hegy" kell hozzá
  • Baluxx
    Mi az hogy mi az a lejto?:) Van jo nagy szel, odareppensz a lejtohoz, oszt' irod rajta a nyo'casokat.
  • Baluxx
    Na mi van gyerekek, elfogyott a lendulet?
  • Siraly72
    mi az a lejtő?
  • Baluxx
    Meg ha van kozelben lejto
  • Siraly72
    hát igen a motoros repülés az igazi ,mi csak akkor tudunk repülni ha fúj a szél
  • Baluxx
    Majd utananezek:) Flecso valamelyik kollegajanal talan megvan.
  • pasquale
    Majd jövőre remélem gyűjthetem majd énis a 3óra alatt a 3órámat:D
  • Soaringpilot
    Az a jó, amikor 4 óra alatt 4 óra repült idő gyűlik össze:D Tehát ideális esetben időtartamból, nem pedig iskolakörökből:D
  • pasquale
    Basszus 4 óra alatt 40 hsz. :D
    Volt amikor 2 hétig 1-2.
  • Papirzacsi
    Nem tudom neked megválaszolni. :-)))
  • Baluxx
    Pfu, ezzel az a gaz, hogy Godollon nem voltam mostanaban, nem tudom, hogy kinn van-e meg. (Nyiregyen nincs, Budaorson meg allitolag Fedo leszedte, mert hat "megiscsak odaviszi a penzt" - allitolag a lapon szereplo egyen hatarozott kovetelesere. De ebben nem vagyok biztos.)
  • Baluxx
    Az egyik most vegzos nyiregyi srac iwiw lapjan van egy erre valo utalas, miszerint: "17 minutes experience on 737NG full motion lavatory:D"
  • Papirzacsi
    Te pedig felteszed jól elérhető helyre, mert én is kíváncsi vagyok rá. :-D
  • Baluxx
    CDR = Commander, mert a fonok ur repulogep-parancsnok pilota! :)
    A most vegzos nyiregyi evfolyam egyszer kirohogte ot egy "virtualis legitarsasag" (tudod, amikor par FS-es gyerek osszeall, aztan ugyanugy repulnek az FS-el, mint egy valodi legitarsasag) foruman, hogy azert nem kene, es volt ra egy-ket felhaborodott valasza. (Ossze van gyujtve a "best of" egy 50 k-s txt fajlban)
    Amugy a srac iwiw lapja regebben magyarul volt (ez volt kinyomtatva, es kiteve) csak angolra cserelte, mert a szovegeken "derult" a fel magyar rep. tarsadalom. (Amugy most is:D) Ja meg a csodas egyenruhajan (regebben narancssargaval jart), amit nem atallottak "kukasruhanak" belyegezni.
  • Baluxx
    amugy dzsepit mi a sz..nak tett ki az asztalra? Jovan, az egyetemen en is inkabb a vit. elmeletet bujtam telen, mert jobban lekotott, mint az eloadasok, de ez azert tulzas.
  • Baluxx
    Ja, hat az lof...
  • Papirzacsi
    Nem volt mit elfogadni. Egy vagy két félévet járt hozzánk. Akkor pedig még nincs olyan amit el lehetne fogadni.Mondjuk nála meg főleg. :-D
    De egyébként annyira jellemző volt a gyerekre, hogy az asztalra jól láthatóan mindig ki volt téve egy jeppesen vagy vmi. Számtech zh-ra pl abszolút elengedhetetlen. :-D
  • Baluxx
    Beszelgetni?:D Ej-ej... telen nem dolgozunk?:)
  • Baluxx
    H.Z.? O most vegzett Vadkeleten. Mondjuk azt nem ertem, hogy miert pont most... nem fogadtak el neki semmit se a BME-rol? (Matekra meg mechara gondolok)
  • gliderpilot
    Lehet, hogy most mindenki bepánikolt a tél leheletétől, és legalább beszél a témában:D Én legalábbis igen. Már a reptérre is csak beszélgetni tudok kijárni:(:)
  • Papirzacsi
    H.Z. De nem biztos, hogy az ő évfolyama, de nagy haverok.A srác tőlünk a közlekkarról ment át nyíregyre. TAvaly voltunk lengyelben a nyíregyi hallgatókkal. Egész normális srácok voltak, ezt a srácot, és fligit kivéve, akik mindig egy külön társaságot alkottak.:-O
  • Baluxx
    Zacsi, kire gondolsz?:) (Bar van egy sejtesem...de azert egy monogramot pliz:))
  • Baluxx
    Igen, igen az a Fligi, egy darabig oktatta egy cimboram Vadkeleten, aztan egy helyen dolgoztunk egy ideig LHTL-en, kesobb o elment egy ceggel odebb(okokat nem reszletezem, hallomasos dolgokat nem adok tovabb), aztan most a munkaja mellett a Malevnal felvetelizik. Aztan amennyire vontatottan halad most a Malev felveteli eljarasa, gondolhatod...
  • gliderpilot
    :) És valaki nem szólt neki, hogy ez egy magyar oldal? Csak mert anyanyelvnek magyar van beírva;)
    Clidey: Talán tényleg kicsit elragadtatuk magunkat, bár szerintem alapvetően az okoskodó szimulátorosokból indultunk ki:) Egyébként az mg-sek közül szerintem (szinte) mindenki vitorlázórepüléssel kezdett, és hát azért szerintem az se mindegy, hogy AN-2-n van 12000 órája, vagy egy full automata nagygépen. De lehet, hogy tévedek. De az biztos, hogy az mg-seknek olyan tapasztalata van, amit nagy kár, ha nem adnak át;) És sajna egyre kevesebb munkájuk van...
  • Papirzacsi
    Ez a gyerek tényleg gáz.:-) Az egyetemen láttam párszor, egyik haveromnak volt vmi évfolyam társa a gépész karon. Bár itt az iwiwen meg se említi a BME-t... De mindegy, volt szerencsém találkozni a sráccal, és abszolút gáz. Nagy a pofája, ő mindenhez ért, és van egy kis tábora, akik folyton a seggét nyalják, mint azokban a bizonyos tini amcsi flmekben a "főgonosz" csajét.:-) Mindenesetre ha igaz ez ami itt áll az iwiwen, akkor bár a találás nagyképű, de ő többet elért eddig, mint sokan mások, akik csak lenézik. :-)
    A Fligi évfolyamában (asszem), van egy srác, aki szintén ilyen közutálatnak örvend bizonyos körökben, de azért mégis elérte azt amiről sokan csak álmodnak. Szóval le lehet nézni őket, de csak óvatosan. :-)
  • Clidey
    Ha az a Fligi akit említesz az a Fligi akit én ismerek, bizonyos B...ek Tamás, akkor kérdezném hogy mi lett mostanság vele? Mióta kikerült a fősuliról az volt az utolsó hírem róla hogy szerezzek neki állást a Malévnál vagy a Sky Europe-nál... :D Mi lett vele végülis hova sodorta az élet?
  • Baluxx
    Tessek. De az eredeti jobb, azt erdemes megnezni kinyomtatva:)
    http://www.iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=8690059
  • Clidey
    Amugy a hardcore szimulatorozo gyerekek nagy resze kivetel nelkul eszosztos. Az egyik MyVIP klubban is volt egy ilyen arc, aki mindenkit leosztott, nekem, meg Flecsonak is beszolt, hogy kuss gyerekek en fingtam a passzatszelet.
    (Vadaszgepek klub, "KELEMEN" "hivojele":D van az illetonek)

Nekem erről az a tapasztalatom, hogy az FS-szimesek nem annyira tudálékosak,inkább csendben vannak, és ha kérdezik őket halkan megjegyzik hogy "kösz, de képbe vagyok :)" Persze akadnak kirívó példák itt is sajna...
    Ellenben a vadászgépes szimesek közt (IL-2, Lokkkon és társai) találkoztam már én is okostojások tömkelegével, akik mindig mindent jobban tudnak.

De mondom, ez az én személyes tapasztalatom...lehet felétek épp fordulódva van megfele ez az arány... (még jó, hogy fogalmazni, aaaazt nagyon tudok! :D)
  • Baluxx
    Okes, irok neki. De sztorikat ti is szedjetek ossze.
  • Clidey
    Olvasgatom itt a hozzászólásaitokat és csak mosolygok...mintha csak hatalmas tapasztalatú, rutinos - ámde valszeg alzheimer-kóros :D - öregek hozzászólásait olvasnám... :D
    Már megint mintha át lennétek esődve ama bizonyos ló túlsó felére. Miért kell lenézni azt a pilótát aki sose vitorlázott? Igenis azok között is vannak nagynevű, határozottan ügyes kezű, rátermett emberek! Lásd például MG repülés...nem egy nem két pilóta van aki lehúzott tizenezer órát...hmmm?
    Nem a vásárba lehet venni két libáért a motoros PPL-t sem! Például engem sem vonzott a vitorlázás soha életemben, pedig pár évtizede bennevagyok a sportrepülésben... Ennyi erővel én is fikázhatnálak benneteket hogy ti fiatal kis ficsúrok, akik csak 1-2-3 éve szagoltatok bele a repülésbe, azelőtt meg azt sem tudtátok, hogy mi fán terem a repülés, sosem lesz belőletek pilóta mert nem az anyatejjel szívtátok magatokba, bezzeg én már hat-hét évesen ott csücsültem a Góbé hátsó ülésében, meg tologattam a vihornyákat, mostam benzines ronggyal a Gawron hasaalját! De nem teszem, mert értelmetlen azon vergődni, hogy ki hogy sodródott a repülésbe bele, jól. :)

A reptérre beesett outszájdereket gúnyolni meg persze lehet, ám nem árt nem elfelejteni, hogy az élet más területein ti vagytok az outszájderek és benneteket röhögnek ki adott esetben telitorokból... :P
    Én úgy vagyok vele, hogy az elején kérdezhet/mondhat hülyeséget egy zöldfülű hisz azért hívják zöldfülűnek, de semmiképp se próbáljon észt osztani...aztán ha pár hónap-év után nem sikerül magábaszívnia a repülős társadalom "életérzését", akkor szép csendben tolja el a biciklit. És a legjobb ha ezt magától észreveszi és megteszi, nem kell rá figyelmeztetni... :)

Aztán az is eléggé megmosolyogtató amit a közforgalmi repülésről olvasni itt...
    Jobb ha tőlem tudjátok: szimulátorban szinte csak és kizárólag vészhelyzeteket és annak lehetséges elhárítási módozatait gyakorolják a pilóták!!! Kérdezz csak meg egy nagygépest, hány liter vizet lehet facsarni egy-egy ilyen "repülésük" után az ingükből? Vagy szerinted mit gyakorolnak? VOR-ILS-t? Amit napjában huszat csinálnak? LOL...! Mint ahogy ez a példád is: "Hallottam egyszer egy történetet, hogy egy 747-es kétszer jött ki dugóhúzóból, és újra és újra beleesett, mert a pilóták nem tudták, hogy mi az a dugóhúzó, és hogy hogyan kell megszüntetni."
    Ez így valóban megtörtént, de van rá egy ötösöm, hogy te azzal a hatalmas vitorlázórepülő-tapasztalatoddal :) sem lettél volna képes megoldani a helyzetet. Ugyanis ha nem tudnád, azért egy ilyen 70-100 tonnás nagyvasnál pöttyet nem annyira egyértelmű, nem oly egyszerű felismerni ezt a jelenséget mint egy Góbénál!
    Nem azt mondom, vannak fakezűek e téren is, hisz tudvalevőleg leszállni például nagyon hamar elfelejtenek - elkényelmesednek ugye -, de azért ne gondoljuk már, hogy annyira bénák lennének...elég sokat tanultak görcsöltek izzadtak azért, hogy ott üljenek a sor elején a bal/jobb egybe! Az átlagon aluli képességűeket - mégha átvergődtek így-úgy a rostákon - pedig előbb-utóbb kivetik maguk közül ők is.

Szóval összegezve: nem kellene ennyire lenézni azokat, akiket nem vonz a Ti sportotok. Ők is lehetnek ettől még nagyszerű, rátermett, jókezű pilóták!

Bocs, ha kissé hosszúra sikerült a mondandóm... :)
  • Baluxx
    Szatyi, emlekszek:D Kar, hogy nem logoltuk le, jo lenne elovenni, es rohogni rajta:D
    Amugy meg eszembe jutott, hogy majvipklubban volt meg egy-ket altalam ismert vitorlas arc (meg LHSN-rol is), csak ok meg nem szoltak hozza.
    A nagykepu szimulatoros tipusra van egy nagyon jo tanmese, cdr. V.K. C-150, DA-20, DA-40 Aircraft Commander, CPL, frozen ATPL, 11 hours in B737 FMFS, EFIS, stb. stb. szemelyeben. (Ha valaki ezt nem erti, nezzen ki a Godolloi, a Budaorsi, vagy a Nyiregyhazi repterre, az emlitett urasag iwiw adatlapja kinyomtatva ott megtalalhato. Vagy tessek kinezni Tokolre, es tessek keresni egy kek/narancssarga hajozoruhat negy sraffal.)
    Amugy tortent, amikor kissracok tomkelege lepte el a repteret (tortent ilyen!), megtalaltak engem is a gepek kozott, es elkezdtek a gepeket fikazni akkor megkerdeztem toluk egy-ket fogosat:
    - Tudjatok, milyen magasan repul az utasszallito repulo?
    Valaki ravagja: 10 ezer meter!
    Mondom: igen, olyan 10-12 ezer kozott legfeljebb.
    - Es tudjatok, milyen magasra tud emelkedni a vitorlazo repulo?
    Neznek.
    15-17 ezer meter.
    Erre: huuuhhaaa! (Na, akkor egybol maskent alltak a dolgokhoz)
    (Vagy amikor valaki mar nagyon idegesito:
    - Hm. Tudjatok, mi tortenik az utasszallitoval, ha elromlik az egyik motorja?
    Valasz: Akkor ott a masik!
    - Igen, es ha az is elromlik?
    - Ooo... lezuhannak!
    - Na ja, es szerinted a vitorlazoval tortenhet ilyen?
    Gyerek nez, mint a boci, akire ravakuztak.
    - A vitorlazoval ilyen nem lehet, mert nincs motorja.
    - Huuuuhaaa)
    Amugy a hardcore szimulatorozo gyerekek nagy resze kivetel nelkul eszosztos. Az egyik MyVIP klubban is volt egy ilyen arc, aki mindenkit leosztott, nekem, meg Flecsonak is beszolt, hogy kuss gyerekek en fingtam a passzatszelet.
    (Vadaszgepek klub, "KELEMEN" "hivojele":D van az illetonek)

Es tenyleg ez a gaz, hogy a sportunk marhara nincs megbecsulve. (Ahogy barmelyik repulosport...sot egyaltalan a magyar repules.)
    Romaniaban ott van, a bukaresti repuloteret Henry Coanda-rol neveztek el, nalunk hany ember tudja, ki volt Karman Todor? Rubik Erno? Zselyi Aladar? Tasnadi Laszlo? Kesselyak Mihaly? Dr. Szomolanyi Karoly? Banhidi Antal? (A sort oldalakon keresztul folytathatnam.) Adtam Lantinak egy-ket otletet honlapugyben. (Lanti, ha gondolod, osszuk meg a forummal is, na?)
    Amugy a 747-es dugo esete az nem csak azon mulott, tudod Lanti, dugohuzot rajtunk kivul nem sok helyen gyakoroltatnak a kezdo novendekkel. (Mondjuk nagyobb vassal nem is szoktak dugot gyakorolni:))

Valamit kene csinalni gyerekek, mert ez nem allapot.
  • gliderpilot
    Egyébként költői kérdés volt:D:D
  • Soaringpilot
    Legalábbis a gyémántkoszorúig biztosan nem:DD