5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Baluxx
    Ha egyszer a magyar repulos tarsadalomrol megirnam a memoarjaimat...
  • Brian89
    hát igen, ez nagyon jó lenne, de a légitársaságoknak ez tuti nem lenne buli mer ők ígyis bizonyos követelményeket támasztanak, amiknek ígyis sokkal több pilóta felelne meg mint amire szükségük van...szal nekik ez nem nagyon érdekük, de szólj ha rosszul látom mer ezzel a részével annyira nem vagyok tisztában!
    de az szerintem is egyértelmű hogy ezt a suli maga nem képes kiharcolni...a sereg ígyis örül hogy megtud élni, a magyar rep társadalom meg nemhiszem hogy képes egy ilyen erejű összefogást létrehozni, ha a reporvosi díjával is csak alig értünk el eredményt...pedig az minden repülőst érint, ez meg nem feltétlen mindenkinek érdeke:(
  • Baluxx
    Ertelme ugy lenne az egesznek, ha a PIR tabort nem csak a sereg finanszirozna, hanem mas cegek is beszallnanak, mondvan "repulo-utanpotlast biztosito tabort" lehetne csinalni belole.

Es a PIR tabor nem ugy epulne fel, hogy repulsz 2x15 percet Z-42-essel, meg 1,5 orat Falkeval, meg fel orat Jak-52-essel (Helikoptert hagyjuk, azon csak "teher" vagy, annyi kulonboztet meg egy zsak krumplitol, hogy levegot veszel.), hanem frankon azt kene, hogy elso nap Gobezas, masodik nap Falke, ott a delikvens mar latja, hogyan kell kormanyozni egy repulogepet, es utana a tobbi (Z-42, Jak, estebe.)
    Kozben meg jegyzetelni, szorgalmasan.
    Ugyanis, amikor meg en voltam, akkor minden oktatonal volt egy fuzet, a fuzetben pedig minden oldalra kerult egy-egy nev, es ala a repules leirasa. Pontosan.
    Pl: "Nem repult meg Falkeval, jol erzi a kormanyokat" - ez speciel en voltam anno, az elso PIR taboros repulesemen. Ennyit leirt az elso oktato, aztan utana a tobbi megnezte, es tudta, hogy mire szamithat. Ez most mar nincs...
    Vissza kene hozni, aztan a tabor vegen osszesiteni egyet, aztan a verdiktet, meg a jegyzeteket elkuldeni a Vadkeletnek. Aztan ott szepen osszeulnek, es eldontik, hogy az illetot repulesi szempontbol hasznalhatonak talaljak, vagy nem. Es mivel ez a PIR tabor lenne, ezert ez a sulinak nem kerulne sokkal tobbe. Max. beszallnak egy kicsit a gepek koltsegeibe, ami mivel MoVit-rol meg vitorlarol van szo foleg, nem egetvero. (A Jak meg lenne a sereg reszortja.)
    Jogilag meg ugy lehetne talalni, hogy "alkalmassagi vizsgalat" -ilyet a felsooktatasi tv. szerint lehet.
    A dolog ott bukik, hogy a sulinak igy is alig lesz loveja, hat meg ez. Ugyhogy ugy lenne eletkepes, ha egy-ket repulos ceg (IS!) beszallna (Cento, Pas, Indicator, Wizzair stb.), a dragalatos miniszteriumrol nem is beszelve. Ha ugyanis uj focistadionokra jut penz, akkor erre is juthatna igazan.
  • Baluxx
    Szerinted Szeles Papa nem pedalozik erte? (Bar eppen elegge nagy dolog az is, hogy a szak egyaltalan fennmarad.)
  • Brian89
    és a főiskola ezt mérnem teszi meg? nem igaz hogy nem érné meg nekik üzemanyagban az pénz amit így a vízszintes szárny tartásának megtanítására költenek a kezdő növendékeknél...a diszkrimináció meg hülyeség, mer attól hogy támogatott szak, még nem ingyenes ígyse...

meg úgyis van PIR tábor, mér nem lehet azzal összekötni és ott lemérni a jelentkező készségét a repülésre...úgyis a hadseregnek (is) képzik a pilótákat szal ez azér előnyös lenne a honvédségnek meg a sulinak is
  • Soaringpilot
    Az a baj, hogy a főiskola nem tehet ez ellen semmit, mivel központilag vannak szabályozva a kötelező és adható többletpontok. Az talán megoldható lenne, hogy felvételi követelmény lenne a repülős tapasztalat, mivel a főiskola megszabhat ilyen követelményeket (ahogy követelmény a középfokú angol nyelvvizsga is). Ha pluszpontokat akarnának érte adni, akkor viszont már törvénymódosítás kéne...
  • Brian89
    ÁMEN!
    valami 5let h h kéne elintézni?:)
  • Soaringpilot
    Fel kéne keresni Szeles papát hogy intézze el:) Ő biztosan minden követ megmozgatna hogy már a mostani felvételinél pluszpontokat kapjunk érte...
  • Baluxx
    Emlekszel Flecsora? O se repult nagyon... volt kemeny 8-10 iskolakore Gobeval.
    Meg van egy cimboram, o se repult, amig felvettek, es amikor megjott a papiros, elkezdett vitorlazni, most masodeves, es C vizsgas. Es nem megy neki rosszul a repules.

Szoval lehetne erveket hozni pro es kontra, az teny, hogy azt honoralni kene, hogy ha valaki mar fiatalabb koratol kezdve tudja, milyen palyat szeretne. Bar ahhoz meg nagyobb evfolyam kene. (A most 3-ad evesek vannak egyedul max. letszammal. (14, ennyi lehet a max. valami ICAO szabaly szerint iskolarendszeru CPL kepzesben)
  • Baluxx
    Serti az "eselyegyenloseget" gyerekek. Errol van szo.
    Amugy nem tudom pontosan, de iden mintha arrol lett volna szo, hogy ugyanugy, mint a tanulmanyi versenyekert, adtak volna pontot a repulos eloeletert. Ha a Nemzetin dobogos helyezest ersz el, akkor +7 pontot, vagy mi a szosz...
    (Na ez mar az erosen vicc kategoria lett volna, mert aki 18 evesen megteheti, hogy versenyez, annak minek bejutni az allamis kepzesre, mert zsebbol kifizeti a fizetost. Kerdes, hogy hany ilyen 18 eves van ma Magyarorszagon, akinek nem egy Piratot adnak oda, hanem mar mindjart egy Nimbus-t...)
  • Soaringpilot
    Mégrégebben alapfeltétel volt a bekerüléshez a repülős előélet, úgy mint most a középfokú angol. Utána már csak pluszpontot adtak érte, most meg semmi...
  • Brian89
    nah ja!
    meg a másik vicc hogy itt a kutyát nem érdekel h szagolt e már repülőt életében a jelentkező...lehet hogy egy hülye stéber, aki jajj de szeretne repülni de az első 20foknál nagyobb döntésű fordulónál rosszul lesz:)
    állítólag régen megvoltak hogy milyen vizsgáért mennyi pluszpont jár...mármint az mhsz időkben...hát mára meg ide jutottunk...
  • Baluxx
    Na ja, na ja. Ezert irtam le, hogy megis mennyi az eselye a max. pontnak. Mert ha valaki hataron volt, akkor altalaban nem sz@roztak vele. Igy 90%-max. pont. Csak most kerdes, hanyan tudnak 100%-ot osszehozni. Meg hany jelentkezonek lesz felsofokuja, meg ilyesmi.
    Meg ami megint marha nagy kerdes, hogy mennyire lesz nehez. Tavaly neztem a feladatokat, Nem voltak olyan nagy wasistdas-ok. Amikor en erettsegiztem, a kozponti matek felveteli ennel durvabb volt. Olyan teteleket kellett alkalmaznod, meg tudnod, ami az Obadovics-fele matek konyvben is az aprobetus reszben volt.
    Irtam kb. 60%-ot, eleg is volt.
    Most belegondolva, hogy nekem eleg volt cca. 60%, (jo persze Vadkeletre akkor is tobb kellett, meg letezett a hozott pont duplazasanak intezmenye), akkor is durva a mai rendszer. Ma csak ugy jutsz be, ha "hulyere" tanulod magad, es 95-100%-os dolgokat kell irnod. Ha 1-2 pontot vesztesz, mar lehet, hogy csak a jovo evi korbe fersz bele.
    Ez az egesz oktatasi rendszer egy vicc. Egyreszt ott az allando teljesitmenykenyszer mar az altalanos iskola elso osztalyatol, kozben meg az atadott tudas szinvonala megy egyre lejjebb.
    Egyszer megirom a memoarjaimat az egyetemrol...
  • Brian89
    de lényegtelen mennyi a ponthatár, mer azt mindig érettségi után alakítják ki, mivel x férőhely van, az x-edik ember pontszáma lesz a határ és kész...szal ha nem lesznek szőrös szívűek a javítótanárok akkor lehet marhamagas is a pontszám, nem kell visszaesnie...
  • Baluxx
    Koszi. Nekem csak reggel tunt fel:)
  • Baluxx
    Vazeg, akkor nagyon raerhetsz:)
    Bar kerdes hanyan mennek felsofoku nyelvvizsgaval. Mert csak gondolj bele: van egy 100-as kozepszintu matekod, es irsz egy emelt szintu 95%-os mast. (Mi lehet Vadkeletre? fizika meg info meg ilyenek ugye?) az ugye 190 pont, meg hozzajon a 100-as matek az 390, meg ugye van a felsofoku az 50, egy emelt szintert 40 (max 80 igy megvan), az igy 470. (Ha meg 100%-os a masik targy, akkor megvan a 480.) Szoval egy kozepszintuert+egy emeltszintuert+egy felsofokuert is lehet max. pontod.
    Most lehet, hogy az eddigi maxpontosak nagy resze azert volt az, mert 90%-os emeltet irtak, ami 360, viszont hozzapakolva a pluszpont, akkor 440. Tehat ebbol a szempontbol jobb a szoras.
    Azt meg hozzatennem adalekkent, hogy akkor mindig alacsonyabb volt, amikor "rendszervaltozas" volt. Amikor bejott ez a ketszintu, akkor 131 pont volt a 144-bol. Utana "ugrott meg", amikor mar "belerazodtak" ebbe a rendszerbe.
    Amugy meg most neztem, hogy azert eleg versenykepes lesz a Vadkelet. Most ott van ugye az uj szimulator, es van rajta MCC kepzes. Es mostanaban a fejlodobb legitarsasagok kapkodnak a frissen kijott MCC-vel rendelkezo egyeneknek. Mellekelt abra: Fajnensol Tajmsz
    Malevhoz meg mindig ott a 600 ora minimum, es meg igy se biztos, hogy felvesznek. (Mashol meg durvabb: Emirates F/O-nak 4000 ora kb.)
  • Soaringpilot
    Tuti nem lesz 475 a ponthatár. Átszámolgattam ráérő időmben, hogy milyen érettsigkre, teljeítményre milyen variációkban lehetett 143 pontot kapni. Az összes lehetséges esetet megvizsgáltam, utána mindet átszámoltam az új pontrendszerbe, és a legjobb esetben ez 430 pontot jelent! Ilyen kevés se valószínű hogy lesz a ponthatár, de én 450-470 pont közé várom. Ahhoz hogy e fölé menjen, két 95%-os emeltszintű érettségi kell.
  • Brian89
    a lényeg pontrendszertől függetlenül az, hogy engem nem fognak felvenni:))
  • Baluxx
    Na, akkor tessek szepen tanulni, es 100%-ot irni:)
    Mert ha jol szamolom, akkor ha a 144 pontos rendszerben volt 143 a hatar, akkor most 475? 476? Szoval nem sokat lehet veszteni, ahogy nezem... Bar ha jol tevedek, most mar nem kap az ember 90%-ra max. pontot...
  • Baluxx
    Ugy ertettem hogy a pluszpont az targyankent jon, tehat ha kettot irsz, kettot kapsz, ha egyet egyet. Igy gondoltam en is amugy:)
  • Brian89
    nah akkor leírom:)
    100-100 pont a két érettségi tárgy százalékos eredménye.
    100 pont az 5 vizsgatárgy utolsó 2 tanult-év végi jegye, ez ugye tárgyanként 10 pont évente, ha 4es vagy akkor csak 8-at kapsz stb...
    100pont az 5 érettségi eredményének százalékos átlaga
    ez eddig 400, ebből az első 200 amit leírtam, az duplázható!de csak az elért százalék, itt most emelt/közép nem különböztetődik meg...(autómatikusan, tehát amivel jobban jársz azt kapod)
    80 pluszpont szerezhető:
    középfokú nyelvvizsgáért 35, felsőért 50 kapható, de nyelvvizsgára max 50 pont járhat!
    emelt szintűért +40 pont jár! ha nincs nyelvvizsgád akkor a max ponthoz 2 emeltet kell írnod, de ha csak egyet írsz és duplázol akkor a +40 nem duplázódik, ezért nem jön ez általában senkinek sem össze!

nah így mégegyszer végigolvasva lehet h Te is ezt írtad, de mind1 mostmár leírtam ha ennyit beszéltünk róla:D
  • Baluxx
    Amugy meg nem beszarni. Amig Szeles Papa ott van, addig allamis szak is lesz, mert eleg kemenyen veri az asztalt erte. (Isten tartsa meg jo szokasat)
  • Baluxx
    1990-tol a szakot folyamatosan meg akarjak szuntetni. Talan meg kihuzzak... Amugy ha megnyugtat, ugy hallottam, hogy lesz meg evfolyam. Remeljuk igaza van a forrasomnak.
  • Soaringpilot
    Nem amiatt aggódom, hogy 1 főt vesznek fel, hanem hogy egyet sem. Ugyanis a pénzügyi nehézségek miatt folyamatosan fennáll a szak megszüntetésének a veszélye, a tavalyi telet is végigizgultam hogy beidul-e a szak egyáltalán. Bele se került a tájékoztatóba, a póttájékoztatóba is épphogy. Idén is valami ilyesmire számítok, de arra is van esély hogy most a kiegészítésben se lesz benne...
  • Baluxx
    Amugy a love amit kap a foiskola az allamtol, egy adott osszeg, a mukodesi koltsegekre. Nem tudom, mennyi. Namarmost ez jelenleg 5 allamis felvetelere eleg. Ha kevesebbet vesznek fel, akkor tobb marad a foiskolanak. De 4-5 fo minimum kell egy evfolyamhoz, szoval nem kell aggodni, hogy legkozelebb 1 fos lesz
  • Baluxx
    Mert?
  • Soaringpilot
    Akkor szépen átvert minket a tanszékvezető nyíltnapon...
  • Baluxx
    Nem elore, utolag kapjak. Es nem 100%-ban az allam penze, hanem nagyreszt a foiskola loveja van a dologban. (Meg a Flecso evfolyamat se fizettek ki teljesen a Trener kft.-nek)
  • Baluxx
    Allj. Nem ugy jon a 480 pont, hogy max. 100-100 pont a ket targy, azt duplazod, es ha emelt szintet irsz akkor +40 pont targyankent? (max 2), es a nyelvvizsga pedig 35/50 pont attol fuggoen, hogy kozep/felsofokot csinaltal, de a pluszpontod max. 80 lehet. Tehat ha a ket emeltszintert megkaptad a nyelvvizsgaert nem kapsz. En ugy hallottam.
  • Soaringpilot
    egyébként nem tudom a főiskola mit csinál(t) azzal a 10,5 millió forinttal, amit az 5. helyre bekerülő hallgató költségeire vettek fel az államtól. Merthogy a pénzt ugye előre kapják...
  • Soaringpilot
    Uraim! Ne szaladjunk ennyire előre, először várjuk meg az oktatási minisztérium idei döntését, miszerint hajlandók-e tovább fizetni a hallgatók repkedéseit...
  • Brian89
    rosszul hallottad, ugyanis hiába duplázza valaki a két választott tárgyát, akkoris csak 440 pontja lehet, mivel az emelt érettségiért járó plusz 40 pont nem duplázódik...de sztem ebből nem lesz gond, egy közép szintű nyelvvizsga nem egy nagy cucc és kap érte 35 pontot az ember!

nekem számolgatásaim szerint olyan 420-440 pontom lesz, ami valljuk be a közelében sem lesz a nyíregyi ponthatárnak:)
  • Baluxx
    Meg ugy hallottam, a nyelvvizsgak szamolgatasa nelkul is lehet max. pontja valakinek,ha 100%-osat ir. (Ami ugyebar enyhen szolva nehez mondjuk matekbol...)
    Ugyhogy tessek gyurni a 100%ra:) Mert 5 hely azert 5 hely...
    Amugy ez az iden felvett 4 meg okes. Mert akkor min. 1 hely lesz masodevre jelentkezoknek:)
  • Soaringpilot
    Én egyet értek ezzel az új pontrendszerrel. A régivel csak az volt a bajom, hogy az is max pontot kapott akinek a két felvételi tárgyból 100%-os érettségije lett, meg az is akinek mindkettőből csak 90%-os. Most valóban jobban szét lesznek szórva az eredmények, és sokkal kisebb eséllyel fordul majd elő olyan, hogy az 5 meghirdetett helyre csak 4 embert vesznek fel, mert az 5. helyen 3-mas holtverseny van...
  • Brian89
    hát igen, minket mostmár jobban megfognak szórni..az új rendszerben nem is számít hogy hanyas az érettségid...szal ha mondjuk mind az 5 tárgyad 80%os ötös, ebből ugye 2 választott az a 480as rendszerben máris 60 pont veszteséget fog jelenteni és akkor még feltételezzük hogy az utolsó 2 évben az érettségi tantárgyakból kitűnőek voltunk és felsőfokú nyelvvizsgánk van!
  • Soaringpilot
    Én is csak az emelt szintűre tanultam, és az 5 tárgyból 4 ötös lett, az az egy meg négyes (és az nem az emelt volt:))). Ahhoz képest hogy nem tanultam rá szinte semmit, majdnem kitűnő érettségim lett:DDD
  • Baluxx
    Akkor en vagyok a kakukktojas, mert en nem tanultam ra losz...t sem, megis atmentem:) (es tegyuk hozza, nem is rosszul:))
  • Siraly72
    de csönd lett itt
  • Soaringpilot
    Én nem azt mondtam, hogy ne tanuljon, hanem hogy ne féljen tőle:)
  • Papirzacsi
    Azért ne hitessétek el vele, hogy piszok könnyű. Mindenki azért találja könnyűnek, mert eleget tanult rá. Viszont aki nehéznek ,az azért, mert nem tanult rá eleget. Ha elhitetitek vele, hogy könnyű, és nem tanul emiatt, akkor nehéznek fogja találni.Már ha érthető a logic. :-)