5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
Soaringpilot #4173 Az infónak pl annyi köze van a repüléshez, hogy mivel azt vettem fel faktnak, abból kellett érettségiznem. És mit ad isten, pont az én gépem romlott el érettségin, ezért nem vettek fel légiközlekedési-hajózóra mert egy óra kiesett az időmből. Ha a fizikát vettem volna fel, legalább esélyem lett volna a bekerülésre, a papír ugyanis nem tud elromlani - legalábbis nem műszaki hiba által... -
Baluxx #4172 A feluletes szemlelo meg kerdezi: jo-jo, de ennek mi koze a repuleshez?
Nagyon is sok. Sajnos...:( -
Baluxx #4171 A rohej az egeszben az, hogy a szamitastechnika tanarok nagy resze nem ilyen szakteruletu alapbol, hanem matek, fizika, vagy valami mast tanitott, es felvettek masodik/harmadik szaknak. Ez olyan mint az orosztanarbol lett angoltanar esete, 99%-ban abszolut nem tud tanitani, aki nalunk tanitott, o volt a kivetel (sot egyszerre 3 nyelven: angolul, spanyolul, meg oroszul tanitott), mert akarkivel beszeltem, mindnek ilyen orosztanarbol atvedlett angoltanar tanitotta az angolt, ami lof...t sem ert, mert megszolalni se tudott az illeto.
B.zmeg, egyszer tenyleg az lesz, hogy megirom a memoarjaimat a kisiskolas/kozepiskolas/egyetemi eveimrol. -
Soaringpilot #4170 Én is informatika tagozatos osztályba jártam a gimiben, de ami ott folyt, az már több mint nevetséges. Első két évben ugyanazokat az alap dolgokat vettük amiket Baluxx írt (Windows, word, excel stb...), majd harmadik évtől csak úgy tanulhattad tovább az infót, ha felvetted fakultációnak. Infó szakos osztályban!!! Hát én felvettem, már bánom hogy nem a fizikát vettem fel, ugyanis mit tanultunk utolsó két évben EMELT infó fakultáción? Ugyanazt végigvettük mégegyszer mint első két évben... Ennyit a magyar oktatásról.. -
Baluxx #4169 Pfuu... fene tudja. Talan a gazdasagiradio.hu-n. -
Baluxx #4167 Es ami nagyon szomoru, egy iskola manapsag nem neveli a gyerekeket kreativitasra. Emlekeztek meg az Ezermester ujsagra? Na, abban volt egy csomo hasznos es otletes dolog, es sarkallta az embereket, hogy a kezuk ugyebe eso problemara talaljanak valami frappans megoldast.
Most meg mi van? Ket kezem is keves ahhoz, hogy megszamoljam az olyan embereket mernok szakon, akinek semmilyen muszaki erzeke nincs. (Nem tagadom, en is csinalok marhasagot parszor, de legalabb a repteren ragad ram valami. A koszon kivul:))
Aki hitetlenkedne: Megtortent parbeszed a muhelyben. - Volt muhelygyak, csak a legtobbje csak allt ott, mint a kuglibabu.:
- Nem lattad a sublert?
- Miert, az kicsoda?
Komment? Nyet. -
Baluxx #4166 Az egesz oktatasi rendszer megerne egy miset... en pl. informatika szakos gimibe jartam (ami akkor elso ilyen volt az orszagban), most meg az egesz orszagban akarmerre nezel, mindenhol nonek ki a foldbol az ilyen kozepiskolak. (Olyan hely is banyeg, ahol eddig apolokat meg mialof...t kepeztek.)
Es a "nagy informatika oktatas" annyiban merul ki, hogy a diakok tudnak windows xp/word/excel/access kombot hasznalni, tudnak egy 3 soros programot irni Turbo Pascalban, meg tudnak csinalni egy weblapot. Hurra.
En csak szerenyen hozzateszem, hogy amikor en voltam elsos az egyetemen, akkor egy csomo mernok-infos gyereknek en csinaltam meg az algo hazijat. (ofkorsz nem ingyen:D)
Pedig csak a 4 eves gimnaziumi tudasom volt...
Ja igen, a dolog nalunk ugy nezett ki, hogy egy evig gep be se kapcs, felepites nezes, szamrendszerek, programozas elmelet, alacsonyszintu programozas - konkretan olyan dolgok voltak, mint pl. PC kapcsolasi rajza - de csak 80286-ig, mert afelett mar bonyolultabb:), meg egy kis assembly, nemi BASIC, Turbo Pascal kb. 1-2 honapig, de inkabb Delphi, meg C, (amire a szamitastechnika tanarok nagy resze azt mondja, hogy bonyolult, meg nehez, igy nem is tanitjak), delutanonkent volt egy kis Python, Java, PHP (amivel mar nem tudok mit kezdeni, mert felejtettem eleg sokat), meg Linux. Ja, nem ugy, hogy hogyan mountolsz egy CD-t, hanem hogy ha kell valami, akkor hogyan forditod be a kernelbe. Foglalkoztunk virusokkal is (nem ugy, hogy ird be, hogy SCAN C: es jonapot, hanem pl. a Michalangelo virus programkodja. Assemblyben irtak, es 1-2 A4-es lapot tett ki a kod:)).
Es mindezek melle eleg liberalis hozzaallasu tanarok, mert az anyagot igaz leadtak, de persze jutott melle Quake-partira, meg halozatban F-22 partira is ido:)
Par hete visszamentem regi sulimba korulnezni. Hat, kiderult, hogy mindenfele uj oktatasi rendeletek miatt mar nem heti 5 informatika ora van, hanem 4. Es kb. feleannyi anyag. (Na jo, C, meg Delphi azert meg mindig van:)) Es ez szornyu. Amikor en erettsegiztem, aki tolunk kikerult, es ezen ment tovabb, (pl. BME-VIK) az vigan megelt ott ezekbol.
Jo, en pl. nem, mert en inkabb masra orientalodtam, de ha kell, meg ossze tudok 1-2 dolgot hajigalni Delphiben. Tavaly csinaltam egy Flight Plan keszito programot. Ket het alatt. -
#4165 Nekem erről a tablet fasságról az az interaktív tábla jut eszembe, amivel le akarják váltani a krétás megoldást. A lényeg, hogy van egy spéci tábla, spéci toll, és egy projector, amit a szgépre kötnek, és akkor a táblára írva lehet módosítani dolgokat, rajzolni stb stb...
Egy ilyen ára olyan 600e pénz, ha jól emlékszem. A híradóba még vmikor tavasszal nagy arccal hirdették ,hogy a minisztereknek egyik iskolában bemutató órát tartottak ilyenen. Gyerek kiment a táblához (írni tanultak), és elkezdte felkanyarítani a betűt a táblára. Amit rajzolt a tollal,annak az eredményét a projector vetíti fel a táblára. Na most mivel szegény gyerek nem üvegből van, így egy mukkot nem látott abból amit írt, csak a nagy fejének az árnyékát. Most akkor hogy fog a gyerek megtanulni írni?? Nem beszélve az áráról, ami kb 10-20-szor nagyobb mint a krétás megoldás, de lehet mégtöbb. -
Baluxx #4164 Na hogy legyek on is: tessek nezni ezt a terkepet. Ha valami hiba van benne, akkor nosza szolni a keszitoknek.
http://redeynet.dnsalias.net/Flying/
(Szerintem pl. hianyoznak rola az MVK-s fordulopontok) -
Baluxx #4163 Masik amin kiakadok, hogy a felesleges dolgokra van penz. Ismeros egyik miniszteriumban dolgozik (fedje jotekony homaly a kiletet, lehet hogy ott is olvassak a forumot), es van ott egy rakat olyan felmillios laptop (dobozban), amit nem hasznalnak! (Igen, es egy laptopot nem tudsz hosszu ideig hasznalni, max. 2-3 ev, mert nem tudod nagyon boviteni.) Bezzeg ugyanez a miniszterium is sir-ri, hogy jaj, de nincs penz...
Vagy kitalalta egyik oktatasi miniszerunk, hogy az iskolakban a diakokat szereljek fel egyenkent egy-egy tablet PC-vel (olyan, mint egy PDA, erintokepernyos, csak kb. akkora mint egy A4-es lap), es akkor megsporoljak a tankonyveket. Ja. Csak ebbe belegondolt barki is, hogy hany tablet PC-t fognak tonkrevagni a 10eves gyerekek, meg hanyat fognak eladni a Feny utcai piacon meg a Nagyvarad teri metroaluljaroban a "cigicigicigi"-t kantalo kisebbsegi asszonyok (mert hat a gyerek ugyse jar iskolaba...)?
Meg epitunk b@zki Koroshegyre viaduktot, igaz viaduktot Svajcban szokas epiteni, meg ahol nagy szintkulonbsegek vannak, itt csak azert, mert a telekviszonyokat nem birtak rendezni. (Az is hanyszor annyibol...)
Na abbahagyom, mert felhuzom magam. -
Baluxx #4162 Amugy tudjatok min vagyok rohadtul zabos?
- Az orszagban epul egy rakat focistadion. Es hol vagyunk fociban?
- Legalizalni akarjak a konnyu drogokat, hogy a fiatalok nyugodtan szivhassanak. Hat mondom, lof...t, aki sziv, alljon csak a v...lagaba a gumibot.
- Korulnezek barmilyen egyetemen/foiskolan, a hallgatosag 80%-a dohanyzik, es holtbiztos jo uzlet kocsmat nyitni a kornyeken. Valahogy mindig tele van. Jo persze, neha en is leguritok par sort, de azert van hatar. Es ha bemegyek egy vizsgara tuti, hogy talalok legalabb 4-5 masnapos/aznapost.
- Amikor reklamozzuk a repulest (akar egyetemeken is) odajon az egyszeri hallgato es annyit mond: ez k.rv.draga. Mondom "ja. Szoktal bulizni menni?" Erre: "Hat nana!", "Es mennyit koltesz?" "Hat veszek 1-2 doboz cigit, meg hat beugro is van, meg inni is kell valamit... olyan 8-10 ezer korul." - na ja. Egyszeri hallgatonk elbulizik egy honapban legalabb 30 rongy koruli osszeget, es akkor meg azt mondja, hogy draga...
(Ez nem mindenkire igaz, mert van pl. aki tobbet lebecol, valaki kevesebbet, vagy egyaltalan nem. De ok a kisebbseg.) -
Baluxx #4161 Tegnap beszeltem egy ottani druszaddal es azt mondta, hogy egy bizonyos M.P. monogramu ujsagiro-hiena baratunkkal* megszorongattak a felelos toket egy kicsit par kellemetlen kerdessel:) - nem eszik olyan forron a kasat.
*Ha barki raismer, az nem a veletlen muve. -
Baluxx #4160 Nem biztos sajna. Az ASH-25 Mi az ketuleses kategoria, a Bagoly Nimbusa pedig egyuleses Open. Bar nem tudom, hogy ez a ket/egyuleses megkulonboztetes van-e meg a rekordokban, utana kene nezni.
Ha nem rekord, az se von le semmit se az ertekebol, mert hatalmas teljesitmeny, es csak gratulalni lehet Bagolynak. -
Siraly72 #4159 a harcon nem adjuk fel,remélem most nem az eösebb kutya.... hanem mi fogunk jól kijönni
muszály nyernünk ,mert akkor ez példa lesz a többi klub lenyomására is
ehhez kellenek majd segítségek is
kemény időket él most a sportrepülés is
de bezzeg a kormánynegyed az felépül,igaz korházakat zárnak be,mert nincs pénz a fenttartásra
lényeg a politikusaink szép helyen lakjonak,és minél több adómentes jövedelmet vegyenek fel a mi adónkbol,stb
-
lhmc #4157 Sziasztok!
Elképesztő mi folyik ebben az országban.
Miközben egyre több pénzt pumpálnak például a túlsúlyos gyerekek felvilágosítására, a drogmegelőzésre...stb,majd az is elhangzik, hogy többet kellene sportolni, normális sport közösségekben kellene nevelkedni a gyerekeknek. Ehhez képest mi történik?
Sorra lehetetlenítik el a sport egyesületeket.
Fájó szívvel hallom mindíg, ha bezárnak egy-egy sport kluot, egyesületet, de már második alkalommal hallhatjuk idén, hogy repülőklubbot lehetetlenítenek el.
Előbb a debreceni, most a szegedi klub.
Jómagam Miskolcon repülök (ahol állítólag halott a sportrepülés), a mi helyzetünk sem rózsás.
Vajon hová vezet az a lejtő amin elindult lefelé a magyar sportrepülés?
Olyan patináns klubok tűnnek el mint például Szeged?
Nem...biztosan nem, de rengeteg energiát, erőt vesz el az ott repülő emberek életéből, sportteljesítményeiből...
Egyben biztos vagyok: Nem hiszem, hogy a szegedi srácok csak úgy feladják.
Jómagam, és tudom még sok más sportember, pilóta drukkol értetek SZEGEDIEKÉRT.
Továbbmegyek!! Bár nem tudom hogyan fogjátok folytatni...új reptér..stb, de ha szorgos kezekre van szükségetek, rám, és még néhány emberre számíthattok.
Nagyon megindított ez a dolog.
Sok Sikert!! -
#4156 ..
Továbbá fel tudok ajánlani még egy ollót a vezetőbeosztású sertések ivartalanítására.
"eröszak eröszakot hoz létre"
Igaz, de úgylátszik az erőszak hiánya meg mégtöbb baromot szül döntéshozó szerepben. -
Siraly72 #4155 ezt nem MSZP képviselő irta -
Baluxx #4154 Szivesen, most rajtatok a vilag szeme.
Mert ha titeket legyoznek, azzal precedenst teremtenek arra, hogy mashonnan is kiturjak a sportrepuloket.
-
Siraly72 #4153 szia!
még nem kerestem meg,mert kell az ügyvezető engedélye is hozzá
de a további intézkedésekhez megfogjuk keresni
azért köszi -
Baluxx #4152 Vadaszra kell a teljes lataselesseg, 1 D megengedett I/B-re is. Brian ugyanis az I/B-t erdeklodte. -
Soaringpilot #4151 Egy kicsit pontosítanék.
Ezt az egy dioptriát szerintem félreértetted, a rendeletben az van hogy az első vizsgálatkor mindkét szemen 1.0-nak kell lennie a látásélességnek, korrekció nélkül. Ez azt jelenti, hogy teljes látásélesség kell! -
Baluxx #4150 Az elso osztalyu civil orvosinal is szigorubb.
Max 1 dioptrias lehet a szemed +/-, nyitott gerinc, osszenott/hianyos/stb. csigolya kizaro ok, szivpanasz nem lehet, szabalyos EKG/EEG, pszichovizsgalat - a nyiregyinel sokkal szigorubb, de hasonlo, gondolj bele, a nyiregyi fel nap kb., a kecsoi meg egy teljes nap reggeltol estig. Gyomorfekely, belcsavarodas, mialopikula nem lehet, nagyon komoly mutet kizaro ok, tomott fog quadransonkent 4 tomott ill. 2 hiany, koros akut vagy veledszuletett rendellenesseg nem lehet, 165-185 cm magas lehetsz.
A lenyeg az, hogy egeszseges legyel. De mindenkiben talalnak valamit, meg aki I/A-t kapott, abban is...:) -
Baluxx #4149 Nem tudott segiteni, akit ajanlottam?
-
Siraly72 #4148 köszi srácok ,de remélem az élet megoldja
eröszak eröszakot hoz létre -
#4147 Csatlakozva Papírzacsihoz, mivel édesapám foglalatoskodik famunkákkal is, ezért nyugodt szívvel tudok felajánlani a cél érdekében gyalut, körfűrészt és egyéb érvnyomatékosító szerszámokat :D -
#4146 hát ez az a típusú papír, amit értelmetlen végig olvasni:D vagy legalábbis nem nekem való, baromi hosszú rendelet, azt sem tudom hol kéne benne keresni azt ami nekem kell:)
nem tudsz valamit mondani róla? főleg a fizikai állapot felméréséről, mármint van e olyan mint a Nemzetvédelmi Egyetemen hogy ott futással felüléssel stb mérik föl az ember állapotát...vagy hogy egyáltalán miket néznek, meg mennyivel szigorúbb mint a jelenlegi másod osztályú orvosim.(jó, gondolom sokkal:)) eléggé izgatna a dolog, mivel a pontom nemvalószínű h meglesz Nyíregyre, de ez 1 B variáció lehetne... -
#4145 Szomorú.Fel tudok ajánlani egy feszítővasat a polgármester úr arcpalsztikájához, ha szükséges! -
Siraly72 #4144 jobb napot is látott folyosó -
Siraly72 #4143 szevasztok!
a tegnapi nappal egy korszak lezárult a szegedi vitorlázórepülés történetében
de nem adjuk fel
ez elárúl mindent -
Baluxx #4142 I/A a vadasz, I/B pedig minden hangsebesseg alatti. (Tehat szallitogep, harci helikopter, szallito helikopter.)
Az I/A es I/B kozotti kulonbsegeket a 16/1998 HM-EuM egyuttes rendelet tartalmazza. Google a te baratod:)
-
Baluxx #4140 Nem kell kizarolag vadasz alkalmassag, ha I/A-ra nem vagy alkalmas, hanem I/B-re, akkor is kotnek veled szerzodest. Csak akkor esel ki, ha alkalmatlan vagy. -
Baluxx #4139 Ugy megy, hogy felvetelizel fizetosre, es a jelentkezesi lapra rairod, hogy "HM". Akkor kecsora kuld a fosuli orvosira, ha megfelelsz, akkor a HM kot veled egy szerzodest, hogy fizetik a tanulmanyaidat+szallast+kajat. De, akkor csak 40 orat repulsz, a masodev vegen. Utana nem tudom, mennyit. A HM 7 fovel kot evente szerzodest. Viszont a vicc az, hogy ha megvan a nyiregyi papiros, akkor ugyanugy vegig kell csinalnod a 45 orat Jakon, tehat nem egybol Kanadaba mesz, hanem Szolnokra.
De amugy, ha nem felelsz meg, akkor nem mindig 10 milla a koltseg, mert nyiregyen ketfele fizetos rendszer letezik, van egy teljes kepzes (CPL/IR/ME + ATPL elmelet + MCC szimulator) az 10,5 millio. Az 195 ora. 140 ora repuloben + 55 ora szimulator. Van egy olyan lehetoseg is, hogy elvegzed a fosulit fizetosen, es csak a PPL-ert fizetsz, mert az a lenyeg, hogy a PPL legyen meg neked masodev vegen.
Regen ezt akarhol meg lehetett csinalni, a most harmadevesek jo resze meg ebben van, a fizetosok jo resze nem a Trener Kft-nel repul, hanem valahol mashol.
Igy lesz egy repmernoki diplomad, meg az ATPL szintu elmelet (a nyiregyhazi vizsgak hatosagi vizsganak szamitanak), meg egy PPL-ed. Amivel kitorolheted, mert kell muszerpapir, ME, MCC, ha kezdeni akarsz valamit magaddal.
(Viszont ha meg te eppen tudsz baromi olcson gepet berelni, akkor jobban jarsz, hogy nem fizeted ki a teljes kepzest.) -
#4138 erről egy kicsit bővebben légyszi!
"Ha felvettek, tanulmányi szerződést kell kötnöd a honvédséggel"
ez valszeg gondolom nem így működik, mer mivan ha nem felelsz meg Nekik..akkor fizetsz 10 millát? vicces lenne
hol lehet ennek utána nézni h mik ennek a feltételei? minden hajózónak ugyanabban a feltételrendszerben kell megfelelni mint a vadászpilótáknak?:S -
Soaringpilot #4137 Sziasztok!
Egy kis infó helyesbítés: a múltkor tévedtem amikor azt írtam, hogy alkalmas jelentkező hiányában nem indult a katonai hajózó szak a Nyíregyházi Főiskolán. Egyik csoporttársamról kiderült, hogy ő az egyetlen akit a jelentkezők közül alkalmasnak ítéltek:) Így most honvédségi szerződéssel nálunk tanul.
Szóval aki szeretne vadászpilóta lenni, vagy a légierő kötelékében bármilyen hajózó (szállító, helikopteres), az jelentkezzen a Nyíregyházi Főiskola közlekedésmérnöki szak, légiközlekedési-hajózó szakirányára KÖLTSÉGTÉRÍTÉSES formában. Ha felvettek, tanulmányi szerződést kell kötnöd a honvédséggel, akik átvállalják tanulmányaid költségeit, fizetik a szállást, utazást napi háromszori ékezést. Majd a főiskola után az NFTC program keretében Kanadában vadászpilóta kiképzést kapnak az alkalmas jelentkezők. -
Baluxx #4136 Tanujja, vaze:) -
#4135 király, még van 10 pont amit elveszíthetek a maradék 3 érettségin:):) -
Baluxx #4134 Nem kevesen lesznek iden is arra a 7 helyre, akik megkapjak az allam bacsitol a 10,5 milliot, hogy elrepuljek egy ev alatt. -
Baluxx #4133 Helyes. Lanti se hitte el, hogy Turbo Cmelak lesz LHJK-n, aztan ime...
De azert Szeles Papa is hozzatette, hogy a 460 feletti ponthatar biztos, ugyhogy tessek a felkotnivalot felkotni. -
Soaringpilot #4132 Én elhiszem neked is:) -
Baluxx #4131 Hogy nekem miert nem lehet hinni...