5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • MisiGlideair
    Az M.Misi Stimmel, de nem az akire te gondolszXD
    Hát ha tényleg így van, jó évnek nézünk elébe:D
  • Soaringpilot
    Szia!
    Azt szokták mondani, amilyen a január elseje, olyan lesz az egész év:D

Amúgy csak nem M. Misit tisztelhetjük személyedben?:D

Búék!
    Szatyi
  • MisiGlideair
    Utólag is Békés Boldog, repült órákban és jó leszállásokban gazdag új évet kívánok mindenkinek.
    És hadd jelentsem be, hogy a nyíregyházi Vitorlázó klub a mai nappal megkezdte a 2008-as szezont 7 körrel és 50perc repüléssel
  • Baluxx
    Jo jatek
    Milyen egyszeru, es milyen szorakoztato.
    http://www.dailyhaha.com/_flash/Fart_Fart_Game.htm
    Boldog Uj Evet Mindenkinek.
  • throttle
    Szervusztok!
    Mindenkinek nagyon jó szilveszterezést, egészségben, eredményekben, és sok repült órával gazdagabb újévet kívánok!
    Lénárth János
  • Siraly72
    BUÉK!
  • gliderpilot
    Sziasztok!
    Na megvolt az évi utolsó sütés-főzés-evés-ivás:) ÉS persze egy kis repülés. Sajnos csak Falkéval, mert a többi gépre nincs télen biztosítás. De ez is elég jó volt:D
    BÚÉK mindenkinek!
    És hasonló jókat, mint amiket Szatyi kolléga kívánt!
    Üdv
  • Soaringpilot
    Mindenkinek repült időben, távokban, B, C, D vizsgákban gazdag, kötélszakadásban és terepreszállásban szegény Boldog Újévet kívánok!!!:D

Jövőre is ugyanitt!
    Szatyi
  • Siraly72
    köszi ,de Totot illeti a dicsősség mert ő állitotta össze én csak linkeltem

Toto van a jobb szélen
  • gliderpilot
    B*meg:D Jól néztek ki Sanyikával:D Hát én is csináltam már magamról ilyet, de mindig röhögnöm kell egy-egy új verzión
  • Siraly72

Buék!
  • lhmc
    Boldog Új Évet Mindenkinek!
  • Baluxx
    Azaz. Hallgasd szepen, es addig is..."kuldje be a kandur bandit!"
  • Baluxx
    DC-n beirod, hogy Veres Pal, es letoltod az elojovo MP3-akat:)
  • Baluxx
    Mert? Nevezzuk neven a dolgokat. (Ezt mondta Veres Pali bacsi is.*)

*A fiatalabbak kedveert: nem akarom hosszan ecsetelni, de a megertest segiti, hogy kering DC-n ket 30 megas MP3, ami egy laktanyaban tortent felvetel. Ha letoltod es meghallgatod, elotte azert eddzel rekeszizomra, mert sokat fogsz rohogni. Pedig a tag nem is humorista volt, nagyon is komoly dolgokrol beszelt
  • Soaringpilot
    Úgy néz ki nem lesz
  • Soaringpilot
    Úgy néz ki lesz nálunk is szilveszteri repülés. Jó lenne már egy kicsit Góbézni, már hiányzik nagyon
  • gliderpilot
    Hát jah, csak azért nem akartam ilyen konkrétan kimondani
  • Siraly72
    Kellemes Karácsonyt!
  • lhmc
    Hali.
    Igazad van Baluxx, mi is próbálkoztunk vontatásos alapképzéssel nagyvassal, két ember csinálta meg. Azóta is repülnek.
    Valóban, ha van pénze nem elképzelhetetlen.
    Tavaly mi is megléptük, hogy kicsit megfiatalítottuk a klub vezetését, és azóta pl. ha nálunk valakinek meg van a 3 órás időtartam feladata, és van vontathatóija, az megkaphatja a pirátot, én is azzal repültem a koszorót, meg az ötórát is.

És a rohadt életbe, mégsem vagyok keret tag.:))))

Kellemes Ünnepeket!

Tibi
  • Baluxx
    Beleszolnek.

Montecuccoli is megmondta, a repuleshez 3 dolog kell. Penz, penz es penz. Namost a sracok nagyresze vagy az also korhatarnal kezdte, es olyan repteren, ahol jol lehet haladni (van ahol a legterkiosztas, palyaepites, stb. miatt marha nehez), vagy vontatasbol csinalta vegig a kikepzest.
    Vontatasbol 1-2 het alatt egyedulrepulove valik az illeto (akkor 35 felszallas van az 56 helyett), sot B-tol C vizsgaig kb. 15 felszallas. Par nap.
    Ja es vontatasbol nincs ez az "egy nap - 5 felszallas limit". Igy nem nehez egy szezon alatt szakszosnak lenni. Piratot/Astirt egyeduli 1 ora utan megkapja a delikvens, abbol 5 ora/koszoru nem olyan bonyolult, mint csorlesbol Gobeval.
    Es igy 1-2 szezon alatt tud annyit repulni az illeto, hogy odaadjanak neki valami izmosabb gepet. Az azzal valo tapasztalatszerzes pedig megint csak penz kerdese.

Ennyi.

Boldog Karacsonyt Mindenkinek.
  • Siraly72
    Kellemes Karácsonyt mindenkinek
  • Soaringpilot
    Sziasztok!

Boldog karácsonyt minden Pilótának és fórumozónak!

Üdv.: Szatyi
  • lhmc
    Nálunk legalább relatíve normális az önkormányzat, mert az elvett területért cserébe ad majd egy elég szép kis summát a klubnak, másrészt ha sikerül a megállapodás 10 éven keresztül támogatják a klub működését, nem kis pénzel...
    Viszolt harmadakkora lett a reptér.
    Milyen jó volt, hogy kötélszakadásnál szálhattál bárhova a 127 hektáron...meg keresztpályán lehetett 550 m-re csőrölni...na ennek lőttek..ráadásul fel is ásták az egész területet...
  • gliderpilot
    Mivel ez a honlap már nem mai, a 17 éves srácok már 20 évesek:) Egyébként mivel 25 éves korig van az ifjúsági kategória, jól ki kell használni a lehetőségeket. Én is úgy gondolom, hogy talán azok vannak a válogatottban, akik ezt megengedhetik maguknak, valószínűleg úgy működik, (de fogalmam sincs róla,) hogy ha mondjuk egy versenyen repülsz ifjúságiként, akkor esetleg felajánlják, hogy lehetsz kerettag. (De tényleg nem tudom) Köz lehet még az összeköttetésekhez is.
    Például a női válogatott is úgy működik, hogy mivel kevés női vitorlázórepülő pilóta van, és ezek között még kevesebb rendelkezik teljesítményrepülési ambíciókkal, hogy gyakorlatilag aki nő és volt már versenyen, azt meghívják a válogatottba (olyat is hallottam, hogy a szakszós nőket).
    A Nagy válogatottba is elég sok szerepe van annak, hogy kinek mennyi pénze van-sajnos. Ha megnézitek, nem a legszegényebbek kerülnek be, és ennek talán legegyszerűbb oka (nem akarok belemenni nagyon a részletekbe, mert igazából nem sok közöm van hozzá) talán az lehet, hogy tudják maguknak finanszírozni azt a sok gyakorlást. Mert nyilván egy válogatottba nem tudják beletenni az összes tehetséges pilótát . Viszont így legalább a szegényebb válogatott kerettagnak oda lehet adni a keretgépet.

Más: ez valóban szörnyű, hogy elég sok reptér ekkorát szív az önkormányzattal. Sajnos ez velünk is előfordul... Sőt. Mivel gyakorlatilag egy reptéren vagyunk az önkormányzat által vezetett céggel, így közvetlenül is hatnak az életünkre. (Épült egy betonpálya, hogy majd de jó lesz, hogy minden turista repülővel akar jönni. Hát mondanom sem kell, nem arányos az érkező gépek száma az építési költségekkel, és általában vagy ugyanazok jönnek, akik eddig a füves pályán szálltak le, vagy egy-két német nyugdíjas a kisgépével. Sajnos a hangár egy része is az önkormányzaté, vagyis a benne álló gépek bérleti díja is megoszlik. Viszont amikor ősszel egy "mini-tornádó" felnyitotta a hangártetőt, mint egy halkonzervet, akkor nem szálltak be a költségekbe. Érdekes.
    Viszont ami még nagyobb baj: Sajnos a háromszög alakú repterünk egyik csúcsát (egy mintegy elhanyagolható 60 hektáros területet-ha jól tudom) eladták ipari park építésének céljából. Ez a reptér fele volt. Így most csak a betonnal párhuzamos pályát használhatjuk (17-35) elvileg,ami az uralkodó nyugati szélirány miatt általában totál oldalszeles. Nem használhatjuk (persze még igen, de ha majd lekerítik a területet, úgy elég nehéz lesz) sem a 27-es sem a 24-es pályát (a 27-esen volt fénysor is, amit felszedtek, a 24-est csak mi szoktuk kijelölni, nem hivatalos irány volt), ami pedig általában a szembeszeles pálya. Úgyhogy ennyi.

A fiatalok teljesítménygépekkel való repülésére visszatérve meg: szerintem ha jól megtanul repülni és ügyes a keze, van elég tapasztalata, és mondjuk van egy saját cirrusa, LS-3, 4-ese vagy bármilye, hát repülhet vele, mert a különböző típus-rangsorok egyrészt biztonsági okokból vannak (egy átlagos képességű embernek felállítva), másrészt egy klubban ne az ezüstkoszorús repüljön már a legjobb géppel, ha az még úgyse tudja kihozni belőle, amit lehetne, gyakoroljon inkább Piráton, Fokán, és ha lesz egy kis tapasztalata távrepülésben, akkor hajrá. Viszont ha saját gép, vagy pl válogatott keretgép, ahol gyakorlatilag mindenki "egyenlőnek" számít...

Na bocsi, hogy hosszú lett.
    Üdv
    Boldog Karácsonyt és repülésben gazdag Új évet mindenkinek!
  • lhmc
    Na és mégvalami.
    Egy kis közérdekű.
    A Miskolci repülőtéren megszűnt a 13/31 es pálya.
    Csak a 34/16 használható ezentúl, de a 34 küszöbjel is beljebb került 50 méterrel, mert a repterünket össze vissza szabdalta az önkormányzat.
  • lhmc
    Sziasztok!

Tegnap este Briannel, msn-en folytattunk egy beszélgetést, ezt a témát ide is bedobnám, kíváncsi vagyok mi a véleményetek.

Ráakadtam a Magyar Ifjusági Vitorlázórepülő Válogatott honlapjára.
    Érdekes dolog, hogy 17-20 éves srácok LS-3-asokkal, meg std Cirrus-okkal versenyeznek...nem?
    Ne értsetek férre, csodálom őket, csak én azt gondolom, hogy a mai magyarországi klubrendszerben ez hogy lehetséges? Mert szerintem lehet valaki baromi tehettséges, és még az is lehet hogy a papa meg tudja finanszírozni, dehát 17 évesen???????

Azt hittem a körülményekhez képest (munkahelyem, anyagi lehetőségeim...stb) képest jól haladok.
    Valamit rosszul csinálok?????
    :D:D:D
  • Clidey
    Egy rövid Condor film...
  • Baluxx
    Aztat tudom. Azonkivul?
  • Siraly72
    sajtótájékoztató 4 ujságíroval
  • Baluxx
    Vard ki a veget. Mi volt ma?
  • Baluxx
    Na majd meglatjuk, hogy te annyi idosen hogyan fogod cipeltetni magad a vasarcsarnokbol a reumakezelesre utana meg a prosztatavizsgalatra
  • Baluxx
    Na , most neztem a FAI rekordlistajan, a hitelesites elott allo rekordok kozott ott van Bagolye is. Akkor lehet, hogy tenyleg tortenelmet irt Bagoly. :)
  • Clidey
    Na, törőőd le a tejfölt a szádró' kisöcsi, és ne szóljjá' beléje a nagyok dolgába!
  • Siraly72
    elméletilág nállunk is volt eddig repülés sőtt ha az idő engedte akkor az ernyősök is ugrottak
    de a város jóvoltábol szerintem ugrott a szilveszteri buli
  • Papirzacsi
    És mostmár a te korodban örülja, ha wcre ki tudsz menni segítséggel...
  • Clidey
    Nálunk is van mindíg. Sőt, fiatalkoromban még sárkányoztunk is! :D
  • Soaringpilot
    Újraírhatom, de az informatikával nem szeretnék többet foglalkozni, úgyhogy májusban fizika lesz..
  • lhmc
    Szevasztok!

Más klubokban is szokás az óévet repüléssel búcsúztatni?
    Ha minden jól megy akkor mi repülünk 31-én.
    Máshol ez hogy van?
  • Baluxx
    Ujrairhatod. Nem?