Vitorlázórepülés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Montecuccoli is megmondta, a repuleshez 3 dolog kell. Penz, penz es penz. Namost a sracok nagyresze vagy az also korhatarnal kezdte, es olyan repteren, ahol jol lehet haladni (van ahol a legterkiosztas, palyaepites, stb. miatt marha nehez), vagy vontatasbol csinalta vegig a kikepzest.
Vontatasbol 1-2 het alatt egyedulrepulove valik az illeto (akkor 35 felszallas van az 56 helyett), sot B-tol C vizsgaig kb. 15 felszallas. Par nap.
Ja es vontatasbol nincs ez az "egy nap - 5 felszallas limit". Igy nem nehez egy szezon alatt szakszosnak lenni. Piratot/Astirt egyeduli 1 ora utan megkapja a delikvens, abbol 5 ora/koszoru nem olyan bonyolult, mint csorlesbol Gobeval.
Es igy 1-2 szezon alatt tud annyit repulni az illeto, hogy odaadjanak neki valami izmosabb gepet. Az azzal valo tapasztalatszerzes pedig megint csak penz kerdese.
Ennyi.
Boldog Karacsonyt Mindenkinek.
A sirályok tudvalevõleg sohasem hibáznak, sohasem esnek át. Szégyen és gyalázat egy sirályra, ha átesik
Boldog karácsonyt minden Pilótának és fórumozónak!
Üdv.: Szatyi
Viszolt harmadakkora lett a reptér.
Milyen jó volt, hogy kötélszakadásnál szálhattál bárhova a 127 hektáron...meg keresztpályán lehetett 550 m-re csõrölni...na ennek lõttek..ráadásul fel is ásták az egész területet...
www.lhmc.hu
Például a nõi válogatott is úgy mûködik, hogy mivel kevés nõi vitorlázórepülõ pilóta van, és ezek között még kevesebb rendelkezik teljesítményrepülési ambíciókkal, hogy gyakorlatilag aki nõ és volt már versenyen, azt meghívják a válogatottba (olyat is hallottam, hogy a szakszós nõket).
A Nagy válogatottba is elég sok szerepe van annak, hogy kinek mennyi pénze van-sajnos. Ha megnézitek, nem a legszegényebbek kerülnek be, és ennek talán legegyszerûbb oka (nem akarok belemenni nagyon a részletekbe, mert igazából nem sok közöm van hozzá) talán az lehet, hogy tudják maguknak finanszírozni azt a sok gyakorlást. Mert nyilván egy válogatottba nem tudják beletenni az összes tehetséges pilótát . Viszont így legalább a szegényebb válogatott kerettagnak oda lehet adni a keretgépet.
Más: ez valóban szörnyû, hogy elég sok reptér ekkorát szív az önkormányzattal. Sajnos ez velünk is elõfordul... Sõt. Mivel gyakorlatilag egy reptéren vagyunk az önkormányzat által vezetett céggel, így közvetlenül is hatnak az életünkre. (Épült egy betonpálya, hogy majd de jó lesz, hogy minden turista repülõvel akar jönni. Hát mondanom sem kell, nem arányos az érkezõ gépek száma az építési költségekkel, és általában vagy ugyanazok jönnek, akik eddig a füves pályán szálltak le, vagy egy-két német nyugdíjas a kisgépével. Sajnos a hangár egy része is az önkormányzaté, vagyis a benne álló gépek bérleti díja is megoszlik. Viszont amikor õsszel egy "mini-tornádó" felnyitotta a hangártetõt, mint egy halkonzervet, akkor nem szálltak be a költségekbe. Érdekes.
Viszont ami még nagyobb baj: Sajnos a háromszög alakú repterünk egyik csúcsát (egy mintegy elhanyagolható 60 hektáros területet-ha jól tudom) eladták ipari park építésének céljából. Ez a reptér fele volt. Így most csak a betonnal párhuzamos pályát használhatjuk (17-35) elvileg,ami az uralkodó nyugati szélirány miatt általában totál oldalszeles. Nem használhatjuk (persze még igen, de ha majd lekerítik a területet, úgy elég nehéz lesz) sem a 27-es sem a 24-es pályát (a 27-esen volt fénysor is, amit felszedtek, a 24-est csak mi szoktuk kijelölni, nem hivatalos irány volt), ami pedig általában a szembeszeles pálya. Úgyhogy ennyi.
A fiatalok teljesítménygépekkel való repülésére visszatérve meg: szerintem ha jól megtanul repülni és ügyes a keze, van elég tapasztalata, és mondjuk van egy saját cirrusa, LS-3, 4-ese vagy bármilye, hát repülhet vele, mert a különbözõ típus-rangsorok egyrészt biztonsági okokból vannak (egy átlagos képességû embernek felállítva), másrészt egy klubban ne az ezüstkoszorús repüljön már a legjobb géppel, ha az még úgyse tudja kihozni belõle, amit lehetne, gyakoroljon inkább Piráton, Fokán, és ha lesz egy kis tapasztalata távrepülésben, akkor hajrá. Viszont ha saját gép, vagy pl válogatott keretgép, ahol gyakorlatilag mindenki "egyenlõnek" számít...
Na bocsi, hogy hosszú lett.
Üdv
Boldog Karácsonyt és repülésben gazdag Új évet mindenkinek!
gliderpilot http://lhbc.hu
Egy kis közérdekû.
A Miskolci repülõtéren megszûnt a 13/31 es pálya.
Csak a 34/16 használható ezentúl, de a 34 küszöbjel is beljebb került 50 méterrel, mert a repterünket össze vissza szabdalta az önkormányzat.
www.lhmc.hu
Tegnap este Briannel, msn-en folytattunk egy beszélgetést, ezt a témát ide is bedobnám, kíváncsi vagyok mi a véleményetek.
Ráakadtam a Magyar Ifjusági Vitorlázórepülõ Válogatott honlapjára.
Érdekes dolog, hogy 17-20 éves srácok LS-3-asokkal, meg std Cirrus-okkal versenyeznek...nem?
Ne értsetek férre, csodálom õket, csak én azt gondolom, hogy a mai magyarországi klubrendszerben ez hogy lehetséges? Mert szerintem lehet valaki baromi tehettséges, és még az is lehet hogy a papa meg tudja finanszírozni, dehát 17 évesen???????
Azt hittem a körülményekhez képest (munkahelyem, anyagi lehetõségeim...stb) képest jól haladok.
Valamit rosszul csinálok?????
😄😄😄
www.lhmc.hu
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
A sirályok tudvalevõleg sohasem hibáznak, sohasem esnek át. Szégyen és gyalázat egy sirályra, ha átesik
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
de a város jóvoltábol szerintem ugrott a szilveszteri buli
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Más klubokban is szokás az óévet repüléssel búcsúztatni?
Ha minden jól megy akkor mi repülünk 31-én.
Máshol ez hogy van?
www.lhmc.hu
Nagyon is sok. Sajnos...😞
B.zmeg, egyszer tenyleg az lesz, hogy megirom a memoarjaimat a kisiskolas/kozepiskolas/egyetemi eveimrol.
Most meg mi van? Ket kezem is keves ahhoz, hogy megszamoljam az olyan embereket mernok szakon, akinek semmilyen muszaki erzeke nincs. (Nem tagadom, en is csinalok marhasagot parszor, de legalabb a repteren ragad ram valami. A koszon kivul😊)
Aki hitetlenkedne: Megtortent parbeszed a muhelyben. - Volt muhelygyak, csak a legtobbje csak allt ott, mint a kuglibabu.:
- Nem lattad a sublert?
- Miert, az kicsoda?
Komment? Nyet.
Es a "nagy informatika oktatas" annyiban merul ki, hogy a diakok tudnak windows xp/word/excel/access kombot hasznalni, tudnak egy 3 soros programot irni Turbo Pascalban, meg tudnak csinalni egy weblapot. Hurra.
En csak szerenyen hozzateszem, hogy amikor en voltam elsos az egyetemen, akkor egy csomo mernok-infos gyereknek en csinaltam meg az algo hazijat. (ofkorsz nem ingyen😄)
Pedig csak a 4 eves gimnaziumi tudasom volt...
Ja igen, a dolog nalunk ugy nezett ki, hogy egy evig gep be se kapcs, felepites nezes, szamrendszerek, programozas elmelet, alacsonyszintu programozas - konkretan olyan dolgok voltak, mint pl. PC kapcsolasi rajza - de csak 80286-ig, mert afelett mar bonyolultabb😊, meg egy kis assembly, nemi BASIC, Turbo Pascal kb. 1-2 honapig, de inkabb Delphi, meg C, (amire a szamitastechnika tanarok nagy resze azt mondja, hogy bonyolult, meg nehez, igy nem is tanitjak), delutanonkent volt egy kis Python, Java, PHP (amivel mar nem tudok mit kezdeni, mert felejtettem eleg sokat), meg Linux. Ja, nem ugy, hogy hogyan mountolsz egy CD-t, hanem hogy ha kell valami, akkor hogyan forditod be a kernelbe. Foglalkoztunk virusokkal is (nem ugy, hogy ird be, hogy SCAN C: es jonapot, hanem pl. a Michalangelo virus programkodja. Assemblyben irtak, es 1-2 A4-es lapot tett ki a kod😊).
Es mindezek melle eleg liberalis hozzaallasu tanarok, mert az anyagot igaz leadtak, de persze jutott melle Quake-partira, meg halozatban F-22 partira is ido😊
Par hete visszamentem regi sulimba korulnezni. Hat, kiderult, hogy mindenfele uj oktatasi rendeletek miatt mar nem heti 5 informatika ora van, hanem 4. Es kb. feleannyi anyag. (Na jo, C, meg Delphi azert meg mindig van😊) Es ez szornyu. Amikor en erettsegiztem, aki tolunk kikerult, es ezen ment tovabb, (pl. BME-VIK) az vigan megelt ott ezekbol.
Jo, en pl. nem, mert en inkabb masra orientalodtam, de ha kell, meg ossze tudok 1-2 dolgot hajigalni Delphiben. Tavaly csinaltam egy Flight Plan keszito programot. Ket het alatt.
Egy ilyen ára olyan 600e pénz, ha jól emlékszem. A híradóba még vmikor tavasszal nagy arccal hirdették ,hogy a minisztereknek egyik iskolában bemutató órát tartottak ilyenen. Gyerek kiment a táblához (írni tanultak), és elkezdte felkanyarítani a betût a táblára. Amit rajzolt a tollal,annak az eredményét a projector vetíti fel a táblára. Na most mivel szegény gyerek nem üvegbõl van, így egy mukkot nem látott abból amit írt, csak a nagy fejének az árnyékát. Most akkor hogy fog a gyerek megtanulni írni?? Nem beszélve az áráról, ami kb 10-20-szor nagyobb mint a krétás megoldás, de lehet mégtöbb.
http://redeynet.dnsalias.net/Flying/
(Szerintem pl. hianyoznak rola az MVK-s fordulopontok)
Vagy kitalalta egyik oktatasi miniszerunk, hogy az iskolakban a diakokat szereljek fel egyenkent egy-egy tablet PC-vel (olyan, mint egy PDA, erintokepernyos, csak kb. akkora mint egy A4-es lap), es akkor megsporoljak a tankonyveket. Ja. Csak ebbe belegondolt barki is, hogy hany tablet PC-t fognak tonkrevagni a 10eves gyerekek, meg hanyat fognak eladni a Feny utcai piacon meg a Nagyvarad teri metroaluljaroban a "cigicigicigi"-t kantalo kisebbsegi asszonyok (mert hat a gyerek ugyse jar iskolaba...)? <#gun>#gun><#violent>#violent><#kocsog>#kocsog>
Meg epitunk b@zki Koroshegyre viaduktot, igaz viaduktot Svajcban szokas epiteni, meg ahol nagy szintkulonbsegek vannak, itt csak azert, mert a telekviszonyokat nem birtak rendezni. (Az is hanyszor annyibol...)
Na abbahagyom, mert felhuzom magam.<#falbav>#falbav>
- Az orszagban epul egy rakat focistadion. Es hol vagyunk fociban?
- Legalizalni akarjak a konnyu drogokat, hogy a fiatalok nyugodtan szivhassanak. Hat mondom, lof...t, aki sziv, alljon csak a v...lagaba a gumibot.
- Korulnezek barmilyen egyetemen/foiskolan, a hallgatosag 80%-a dohanyzik, es holtbiztos jo uzlet kocsmat nyitni a kornyeken. Valahogy mindig tele van. Jo persze, neha en is leguritok par sort, de azert van hatar. Es ha bemegyek egy vizsgara tuti, hogy talalok legalabb 4-5 masnapos/aznapost.
- Amikor reklamozzuk a repulest (akar egyetemeken is) odajon az egyszeri hallgato es annyit mond: ez k.rv.draga. Mondom "ja. Szoktal bulizni menni?" Erre: "Hat nana!", "Es mennyit koltesz?" "Hat veszek 1-2 doboz cigit, meg hat beugro is van, meg inni is kell valamit... olyan 8-10 ezer korul." - na ja. Egyszeri hallgatonk elbulizik egy honapban legalabb 30 rongy koruli osszeget, es akkor meg azt mondja, hogy draga...
(Ez nem mindenkire igaz, mert van pl. aki tobbet lebecol, valaki kevesebbet, vagy egyaltalan nem. De ok a kisebbseg.)
*Ha barki raismer, az nem a veletlen muve.
Ha nem rekord, az se von le semmit se az ertekebol, mert hatalmas teljesitmeny, es csak gratulalni lehet Bagolynak.
muszály nyernünk ,mert akkor ez példa lesz a többi klub lenyomására is
ehhez kellenek majd segítségek is
kemény idõket él most a sportrepülés is
de bezzeg a kormánynegyed az felépül,igaz korházakat zárnak be,mert nincs pénz a fenttartásra
lényeg a politikusaink szép helyen lakjonak,és minél több adómentes jövedelmet vegyenek fel a mi adónkbol,stb
Elképesztõ mi folyik ebben az országban.
Miközben egyre több pénzt pumpálnak például a túlsúlyos gyerekek felvilágosítására, a drogmegelõzésre...stb,majd az is elhangzik, hogy többet kellene sportolni, normális sport közösségekben kellene nevelkedni a gyerekeknek. Ehhez képest mi történik?
Sorra lehetetlenítik el a sport egyesületeket.
Fájó szívvel hallom mindíg, ha bezárnak egy-egy sport kluot, egyesületet, de már második alkalommal hallhatjuk idén, hogy repülõklubbot lehetetlenítenek el.
Elõbb a debreceni, most a szegedi klub.
Jómagam Miskolcon repülök (ahol állítólag halott a sportrepülés), a mi helyzetünk sem rózsás.
Vajon hová vezet az a lejtõ amin elindult lefelé a magyar sportrepülés?
Olyan patináns klubok tûnnek el mint például Szeged?
Nem...biztosan nem, de rengeteg energiát, erõt vesz el az ott repülõ emberek életébõl, sportteljesítményeibõl...
Egyben biztos vagyok: Nem hiszem, hogy a szegedi srácok csak úgy feladják.
Jómagam, és tudom még sok más sportember, pilóta drukkol értetek SZEGEDIEKÉRT.
Továbbmegyek!! Bár nem tudom hogyan fogjátok folytatni...új reptér..stb, de ha szorgos kezekre van szükségetek, rám, és még néhány emberre számíthattok.
Nagyon megindított ez a dolog.
Sok Sikert!!
www.lhmc.hu
Továbbá fel tudok ajánlani még egy ollót a vezetõbeosztású sertések ivartalanítására.
"eröszak eröszakot hoz létre"
Igaz, de úgylátszik az erõszak hiánya meg mégtöbb baromot szül döntéshozó szerepben.
Mert ha titeket legyoznek, azzal precedenst teremtenek arra, hogy mashonnan is kiturjak a sportrepuloket.
még nem kerestem meg,mert kell az ügyvezetõ engedélye is hozzá
de a további intézkedésekhez megfogjuk keresni
azért köszi
Ezt az egy dioptriát szerintem félreértetted, a rendeletben az van hogy az elsõ vizsgálatkor mindkét szemen 1.0-nak kell lennie a látásélességnek, korrekció nélkül. Ez azt jelenti, hogy teljes látásélesség kell!
Max 1 dioptrias lehet a szemed +/-, nyitott gerinc, osszenott/hianyos/stb. csigolya kizaro ok, szivpanasz nem lehet, szabalyos EKG/EEG, pszichovizsgalat - a nyiregyinel sokkal szigorubb, de hasonlo, gondolj bele, a nyiregyi fel nap kb., a kecsoi meg egy teljes nap reggeltol estig. Gyomorfekely, belcsavarodas, mialopikula nem lehet, nagyon komoly mutet kizaro ok, tomott fog quadransonkent 4 tomott ill. 2 hiany, koros akut vagy veledszuletett rendellenesseg nem lehet, 165-185 cm magas lehetsz.
A lenyeg az, hogy egeszseges legyel. De mindenkiben talalnak valamit, meg aki I/A-t kapott, abban is...😊
eröszak eröszakot hoz létre
nem tudsz valamit mondani róla? fõleg a fizikai állapot felmérésérõl, mármint van e olyan mint a Nemzetvédelmi Egyetemen hogy ott futással felüléssel stb mérik föl az ember állapotát...vagy hogy egyáltalán miket néznek, meg mennyivel szigorúbb mint a jelenlegi másod osztályú orvosim.(jó, gondolom sokkal😊) eléggé izgatna a dolog, mivel a pontom nemvalószínû h meglesz Nyíregyre, de ez 1 B variáció lehetne...
a tegnapi nappal egy korszak lezárult a szegedi vitorlázórepülés történetében
de nem adjuk fel
ez elárúl mindent
Az I/A es I/B kozotti kulonbsegeket a 16/1998 HM-EuM egyuttes rendelet tartalmazza. Google a te baratod😊