5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
#4527 Még egyenlöre terv, de szeretnénk létrehozni a Rotter Lajos vándor díj mintájára egy virtuális Rotter kupát. Amit úgyan úgy egy évig birtokolhat az, aki a szabályok szerint a legnagyobb távolságot repüli a magyar sceneryben.A részletek még kidolgozás alatt vannak, de szeretnénk a tavaszal elindítani.
-
#4526 Bármikor nyugodtan be lehet jönni a TS-re, az csak jó ha minnél többen vagyunk. -
pasquale #4525 Hát gyakorolj, ez az egyetlen trükje de ha nagyon fúj a szél kicsit tágíts szélfelé és akkor benne maradsz. Elején javaslom a H betű használatát az nagyban segíti a kibontakozást :) -
Baluxx #4524 Nyugodtan irjal, csak ne igyal elotte:) -
psicho #4523 Meh, elhamarkodtam az elozo hozzaszolast. Masodik nekifutasra sikerult a Farkashegy-Dunaujvaros tav :) Nem is postolok tobbet. -
psicho #4522 Vegre megerkezett a bot, valoban negyzetesen mozog korbe.
Farkarhegyrol szalltam vele fel eloszor, 16 percig huztam ki, Tokolon szalltam le sertetlenul :) tudom, nektek ez semmi, de nekem hatalmas sikerelmeny volt!
Analizisnal latszik hogy mindig elfujt a termik alol a szel, ennek a trukkjere kell rajonnom utana irany Farkashegy -> Dunaujvaros.
Oh es ezer koszonet a Magyar scenery keszitoinek! -
Baluxx #4521 De, lesz hajtomuvezes. Szatyi te meg figyelj a hirekre:)
(Vagy kerdezd meg a Papat.) -
Soaringpilot #4520 Mostmár viszont biztos vagyok benne hogy négyzet, mert amikor kalibráltam, a kis négyzetnek teljesen a sarkáig ki tudtam vinni a keresztet. -
Soaringpilot #4519 Én nem tudok róla, hogy mennénk.
Mostmár úgy emlékszem, hogy az X-52-esen négyzet. -
#4518 Május 7-én nem mentek Szolnokra 21-es hművezést nézni? Tavaly jöttek Nyíregyről.
off
Ezaz, hogy cyborgon kör, így gyak nincs egyszerre kopp csűrő+ kopp magassági. De ha a sokba kerülő X joyokon is olyan ,akkor tehet egy szivességet a saitek. A rumble forceon még négyzet volt.
on -
Soaringpilot #4517 Előfordul:) -
Soaringpilot #4516 Más téma.
Mit gondoltok, hová megyünk ma délután közlekedési technológia tantárgy keretében tanulmányi "kirándulásra"? A nyíregyházi repülőtérre:D Én már múlt héten megelőztem az évfolyamot:D -
Baluxx #4515 Ejnye, logunk?:) -
Soaringpilot #4514 Leghamarabb csütörtök este tudom megmondani, akkor leszek otthon. -
Soaringpilot #4513 De lehet hogy négyzet, most hirtelen nem emlékszem:) A négyzet lenne a valóságnak megfelelő... -
Soaringpilot #4512 Kör. -
#4511 off
Ahhaaa... Na nekem olyan nincs, mert hogy nem Xakárhányas joyom van, csak egy Saitek Cyborg 3D platinum. :-) Viszont azt áruld már el pls ,hogy ha körbemozgatod a joy-t, akkor négyzet vagy kör területen mozdul körbe?
on -
Soaringpilot #4510 A kerékféket, a kioldót, és a PDA screen választó gombokat ki is felejtettem:) -
Soaringpilot #4509 Az a jó ebben a Saitek cuccban, hogy mindent rá lehet pakolni futótól az ívelőn át a vízcsapig:) Condor alatt nem is szoktam a billentyűzethez nyúlni, FS-ben már azért muszáj:D -
Soaringpilot #4508 A gázkaron van egy kis csúszka, azzal is elég finoman lehet trimmelni:) -
#4507 Én trimmnek használom a gázt.Féklapot csak leszállásnál nyitok, míg a trimmet egész úton használom, ezért fontosabb, hogy azt tudjam finoman állítani, és ne a féklapot.;-) -
Soaringpilot #4506 Ezt.
A teljes felszerelésem pedig ez. Féklapnak a gázkart használom:) -
Soaringpilot #4505 Én ruddernek Saitek rudder pedal-t használok.:D -
pasquale #4504 Én rudderként a gáz-fék pedálokat használom, elsőre sikerült beállítani csak fel kellett cserélni a beállításoknál az irányt. -
pasquale #4503 FarkasHEGY (nem rét :))-ről gliderpilot és én vagyunk.
Én condorozok is, ő csak RL repül :)
Jövőhéten kint leszek, kilátogathatsz ha gondolod.
Amúgy TS-en kérdezősködhetsz ha nem hallod őket repülni, amikor mindenki passzív. -
#4502 Érdekes lehetett a gépek vezetése... :-)))
Az X-52-n a bot csavarásával fogod tudni használni az oldalkormányt, szóval nem nagyon kell görcsölni a pedállal. -
psicho #4501 A kormany a csurokre, a kuplunk a magassagira, a rudder automata.
Probaltam beallitani a gaz-fek pedalokat oldalkormamyra de nem hagyja magat. Szoval ha meg is jon az X52-es joy, a rudderrel problemam lesz.
Egyebkent Farkasretrol vannak Condor pilotak? Tegnap este neztem a TS statuszt es 12-en voltak fenn, eros volt a kisertes de nem akartam zavarni a n00b kerdeseimmel. -
Baluxx #4500 Irtam, hogy gepe valogatja...:/
Pl. nalunk (tavaly volt, iden mar csak 1 van) vot ket Gobe. Egyik egy 90-es gyartasu "fullextras" (karpit+farokfuto), masik meg egy szombathelyi gyartasu lenyegeben "hagyomanyos". Teny, hogy ha parna van nekem berakva, akkor van egy olyan 2,5 centi a fejem bubja meg a dekk kozott. (Ejevel tobb.) Ugy, hogy 178 centi vagyok. Kiprobaltam tobb variaciot parnakkal, hat elb.szott egy gyerek vagyok:D.
Az elso ules is eleg szukos, a karpitos foleg. Viszont furcsa modon jobban siklik, mint a masik.
A sulyokkal kapcsolatban meg annyit, hogy ugyebar tudod, a Gobe elso ulese ala fel lehet pakolni ket olomteglat, ha 50 kilo koruli delikvens ul bele. (50 kilo alatt konnyebben tudod belerugni dugoba, ami faszan ki tud laposodni, mert a sulyponthelyzet hatra kerul a francba)
Namost tavaly egyszer az olomteglak benn maradtak veletlenul, amikor en kovetkeztem, es irgalmatlanul szarul viselkedett a gep. Igaz, ez olyankor volt, amikor marha szuk termikek voltak mar, ha mondjuk olyan idoben marad benn a cucc, amikor nem kell annyira donteni, hogy legalabb 3/4 koron meglegyen a + a varion, lehet mas lenne a velemenyem.
A plusz suly meg nem feltetlenul jelent jobb siklotulajdonsagokat. Igaz, a siklasi sebesseg (marmint a palyamenti sebi) ugyebar fugg a W/S-tol (feluleti terheles), es igaz, hogy adott sikloszognel minel nagyobb a W/S, annal nagyobb a palyamenti sebi, ez teny.
Csak azert nezzunk ra a Gobera... (Nem mint ha a Gobera nem vonatkozna az aero, csak azert a tulajdonsagai eleg viccesek ilyen szempontbol, azert gondolom ebben egyetertunk.)
Most a Gobe (enyhen) elb..ott bordas profiljara+a felgombfeju szegecselt szarnyra gondolok. Oke, szilardsagilag rendben van, mert tenyleg faszan merev szerkezet, de azert gondolom belatod, hogy "nem hozza a papirformat". Erre azt szoktak nehol mondani, hogy idezem: "Siklik? Turja maga elott a levegot:D"
Nezd meg a nagy IS-t. Sullyesztett feju szegecseles, igaz, tele van bordaval, es varrni kell, amikor megemeled a szarnyat, de legalabb nagyjabol hozza a 30-as sikloszamot. (Igaz, tegyuk hozza, hogy altalaban agyon van gittelve, mert azert a roman repulogepgyar outputja is finoman szolva turesbeli kivanalmakat hagy maga utan...
A nagy IS meg annyira nem gaz, mint kezdogep. Olyan, mint ha valaki motorost vagy 142-esen tanul, vagy Cessnan. Elobbivel folyton gepeszkedni kell, utobbinal meg nyugodtan elengedheted a kormanyt.
Futo, ivelo van, de legalabb szokja az ember. Meg nem problema, ha "hasrateszed", mert a futo olyan, hogy nem huzodik be teljesen a torzsbe, hanem csak felig kilog, es a futora hato erok nem mennek at az amortizatoron, mert ugyebar olyan helyzetbe kerul. (Gy.k. nincs rugozas.)
1x-2x leteszi, aztan egy eletre megtanulja az ember, hogy "jel vonalaban futo ki".
Nalunk volt nagy IS-el kezdo ekvipazs, semmi baj nem volt. -
Soaringpilot #4499 Jó példa erre a Pirat, ami általában az első együléses típusa szokott lenni egy vitorlázó pilótának. Ennél a típusnál a pedálok üléstől való távolsága a levegőben is állítható egy a műszerfalon lévő fogantyú segítségével. Bár én még nem próbáltam ki repülés közben:) -
Soaringpilot #4498 Hogy nehogy elijesszük az új kollégát, azért azt is el kell mondani, hogy majd később ha együléses gépekkel fog repülni, azoknál már a pedál és az ülés háttámla helyzete is állítható, egyes típusoknál a levegőben is. Szóval a legtöbb vitorlázógép kabinja azért viszonylag személyre szabható:) -
Soaringpilot #4497 Így van, nekem is párna kell a Góbéban ha nincs rajtam ernyő, mert nem tudom teljesen belépni a pedálokat. És én is 183 vagyok:) És szerintem jobban is siklik ha nehezebb pilóta ül benne. Olyan mintha feltöltenéd a vízballasztot, megnő a szárny felületi terhelése. Lásd siklópoláris eltolódása a nagyobb sebességek felé. -
#4496 már bocs de sztem ennek így a fele nem igaz:
1: miaz h 110kilóval sz@rul repül? siklik bazze:) van nálunk kolléga aki még talán több is és teljesen jól megvan a Góbéval...
2: ne idegesíts h 180centi alatt bevered a fejed a deckbe, akkor valamit ott nagyon nem jól csinálsz! Én 183 vagyok és ernyővel is bőven elférek...ha nincs ernyő akkor viszont párna kell mert akkora a hely hogy el sem érem a lábkormányt...szóval nálatok vagy valami S-ses méretű Góbé van vagy Te nézted be amit a mérőszalag mutatott mikor megmérted magad:)
szal aláírom hogy a nagyIS 100% hogy jó lesz, de a Góbé azér sokkal jobb indulatú, nincs se futómozgatás se ívelő, ami egy kezdőnek azér sokat egyszerűsít a helyzeten, ráadásul vontatásban hamarabb felér ahova kell, mégse fél tonna! zárójelben megjegyzem hogy mi nem is csőrlünk nagyvasat kötélkímélés végett szal ezt is érdemes megérdeklődni, lehet h ez máshol is ígyvan... -
Baluxx #4495 Szatyi, azert vedd hozza, hogy a Gobe elegge sz@rul repul ugy, ha 110 kilo van az elejeben. Plusz meg az oktato sulya.
En 90 felett vagyok, nekem is elegge fosch... bar gepe valogatja.
Es vedd hozza, hogy az ulesek egyuttes max. terhelese 200 kilo, igy az oktatonak marad 90 kilo. Es ha tekerni mennek, mindketten visznek eje-t is (ha szabalyszeruen repulnek, marpedig az almoskonyvek szerint ugy egeszseges), ami szinten van vagy 5 kilo, igy az oktato max. 80 kilo lehet.
Meg a masik a magassag. En 180 se vagyok, megis beverem a fejem a Gobe dekkbe. Aki 185-190 felett van, az ki is uti. Raadasul nagy IS-ben tagabbak azert a hatarok...
Ugyhogy szerintem a kollega helybol olyan repteret valasszon, ahol nagy IS-el is oktatnak. -
#4494 Engem érdekelne, hogy sikerült egy kormánnyal, ami 1 szabadságfokú, 3 szabadságfokban kormányozni a gépet(még autorudderrel is 2)? -
Soaringpilot #4493 A 196 centi és a 110 kiló max a vadászpilótáknál jelent gondot, a sportrepülésben az általános irányelv, hogy aki befér az alkalmas:D
A Ka-7-es tényleg elég szűk, én a 183 centimmel alig fértem el benne, de a Góbé vagy a Nagy IS szerintem tökéletes lesz:) -
Baluxx #4491 Ez nagy IS gyanus. Nem annyira a suly, hanem inkabb a magassag miatt. Tokolon mint ha lenne nagy IS. -
Baluxx #4490 Nem szokasom felkapni. -
pasquale #4489 Hááát, Ka-7 esbe nem tudom mennyire férnél be!? De azért kell kijönnöd, hogy az ilyen dolgokat megnézd :) -
psicho #4488 Yippee! \0/
Koszi a tanacsokat, mar toltom is az elmeleti anyagot :)
Igy elso ranezesre a farkashegyi klubok vannak legkozelebb, mindjart ketto egy helyen! Holnapra sajnos mar van program, de jovo hetvegen kinezek.
ui: a 196 cm, 110 kg nem gond?
-
Soaringpilot #4487 Egy kis pontosítás a félreértések elkerülése végett: a budaörsi reptér Budapesthez tartozik.