5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
#4573 Annyira nem tilos dugóból kivételnél csűrni, hogy légiüzi. szerint a pirátnál, és jantárnál is használatos. -
#4572 Ja, az előbb sima dugóról futtattam az eszmét, nem a laposról...sorry ha félreérthető voltam. :)))) -
Baluxx #4570 Attol fugg milyen jellegu a laposdugo. Altalaban gazzal ki tudod venni, a csuro ilyenkor semmit se er laffog a francba. Viszont ha nagyon durva az eset, akkor szepen kikotod magad, nekihasalsz a muszerfalnak, aztan ha erre nem all meg a porges akkor cuppanas kifele. Bar ilyenrol Eric Mullert kell megkerdezni, o a szagerto laposdugo tekinteteben:) -
Baluxx #4568 Na, ha valaki dugonal csurni akar, az beszivta. Dugot mivel szuntetunk meg? Oldalkormanyt forgasi irannyal ellentetesen belep (legtobbszor eleg kozepre is, de ha nagyon nem jon ki, akkor ellene), magassagit megnyom. Kesz.
Igy jon ki a Gobetol kezdve a Z-142-esig bezarolag minden. Ugyanis mi tortenik dugoban, ha mondjuk motorosnal van rajta egy kis gaz, es meg ra is csursz? Kilaposodik a p.csaba. Nem veletlenul tanitjak mar Gobenal ugy is, hogy csurot nem piszkal, oldalkormannyal vesszuk ki a dugobol, es hogy legyen sebi, megnyomjuk. Slussz. -
Soaringpilot #4566 A Góbéra meg a legtöbb általunk használt gépre igaz, hogy kijön dugóból csűrés nélkül is (nem tilos csűrni, csak nem szükséges). Vannak azonban olyan típusok is (a komolyabb vitorlák, de a motorosokra méginkább jellemző), amelyek viszont csak úgy jönnek ki dugóból, ha ellene csűrsz. -
#4564 Vita, hol? Sztem egy nézetet vallunk.
Az aerodinamika, ami ebben a könyvben van, az végülis a középiskolás fizika és matematika tükrében csak egy egyszerű esti mese.
De pont azért kerültek bele ezek az általad keménynek nevezett dolgok, hogy egy nem műszaki embernek is halvány fogalma legyen arról, miért is vannak úgy a dolgok ,ahogy vannak. De nyugtasson a tudat, hogy van példa olyan vitorlázó oktatóra, aki még ezeket az alapokat is nyögve nyelősen tudja. ;-)
"Egyébként meg balra húzom, balra dől, jobbra húzom jobbra dől."
Általában nem itt szokott elválni a majom az embertől, hanem a rázósabb helyzetekben, ahogy Baluxx is írta. :-)
Na, ha ezt értetted ideális sebesség alatt, akkor céljaidtól függően érdemes nyomni neki, végülis erről szól a McCready elmélet. -
#4563 Parázs a vita. :D
Én még majom vagyok, de már olvasok. Mivel harminc éves koromig nem foglalkoztam - a középiskolás anyagon túl - fizikával és matematikával semilyen szinten, nekem ez most nagy flash. (Telejesen mással foglalkozom, fogalmazzunk úgy, hogy ennél sokkal humánabb (kutturális) terepen dolgozom, elméleti ismereteimet pedig ennek megfelelően bővítettem az elmúlt évtizedben.) De nem véletletnül kéredezek. Én is átlátom az elmélet és a gyakorlat közti összefügést és az elméleti tudás hasznosságát, épp azért kérdem, hogy van-e kurrensebb anyag. Repülni meg szeretek (szim) csak még nem tudok. :) Egyébként meg balra húzom, balra dől, jobbra húzom jobbra dől. Áramlás? Hooool?! :DDD
Papírzacsi:Ideális sebesség alatt értettem a Vo-t, az optimális sebességet, (pl.80 km/h) amihez tartozik egy opt. merülősebesség is. (pl. 0.xx m/s.)
Baluxx: Köszi az infót! Ez az újabb kiadás is létezik már pdf-ben, vagy könyvesbolt (antikvárium)? -
Soaringpilot #4562 Nekem már csak az emelt fizika van hátra, csak azon múlik hogy idén bekerülök-e. Tegnap írtam újra a közép matekot, a megoldókulcs alapján 98% körül lesz, de ősszel is ennyi lett úgyhogy nem sikerült javítani:S
A fizikát 90% körülire szeretném megírni, akkor azt mondanám hogy van esélyem bekerülni (akkor lenne 456 pontom). -
#4561 köszönöm szépen, szerintem jól:)))
ha minden igaz és a megoldókulcsot jól olvasom akkor a matekom valahol 90-96% között lesz, azaz a pontszámom 418-430 körül fog alakulni:)
ezzel sejtésem szerint bennvagyok a Műegyetemen!és mint az ábra mutatja jól jártam hogy nem jelentkeztem nyíregyre mert abszolút esélytelen lenne hogy felvegyenek hajózóra:) -
#4560 Igazából ami ebben a könyvben benne van, az még elég messze áll a komoly fizikától, és áramlástantól, a nagyon komolytól meg mégmesszebb.
Ez egy olyan középiskolás szint, nagyon sok mesével átitatva, ami emészthetővé és könnyen megjegyezhetővé teszi az egészet. Persze akinek nem füllik a foga rá - oktatáson résztvevők többsége - , az már ezt is "overeducationnek" tartja, pedig szerintem ez egy mindenkitől elvárható ismeret minimum. Ha vkitől azt hallod, hogy ennek az anyagnak bármelyik része is felesleges volt, akkor azt inkbáb röhögd ki, mert egy, hogy túl hue ahhoz, hogy összekapcsolja az elméletben megtanultat a gyakorlattal és észrevegye a gyakorlati hasznát, másrészt meg ennélkül az alapszintű ismeret nélkül inkább hasolít egy betanított majomra, mint egy felkészült emberre.Bár mindenki egyéni igénye szerint igazodik a majmokhoz, vagy az emberekhez.
"Nagy kérdés, hogy érdemes-e végigzúzni az ideális sebességnél nagyobb tempóban a következő fodulóig, hogy aztán ott majd 500-on vadásszak termikre, vagy praktikusabb szépen beosztani a megszerzett magasságot?"
Attól függ mit nevezel ideális sebességnek. -
Baluxx #4559 Hadd valaszoljak en amig Szatyi a konyveket bujja.:o) Naszoval. Konyv az lenne, konkretan a Vitorlazorepulok tankonyvet feldaraboltak ket kotetre, (egy kezdo vitorlazorepulo segedletre, meg egy kozepfokos vitorlazorepulo segedletre), es az 1962-es teljesitmenyrepulok konyvet is atdolgoztak, ez lett a teljesitmenyrepulo segedlet. Az atdolgozast ertsd ugy, hogy a polarisokat benne Super Futarrol atszamoltak Piratra. De egyebkent nagyjabol ugyanaz. Ja meg a vitorlazorepulok tankonyvebol kimaradt a Kuka (E-31 Esztergom), mivel mar csak 1 azaz egy repulokepes peldany van belole. Ja meg mivel a legifolyosok megszuntek, ezert a navigaciobol irtak egy kicsit a Budapest TMA-rol. (Mas korzet azert nincsen, mert az atdolgozas ha jol tudom, 98-ban szuletett.)
Overeducation? Annak tunhet, de valahogy jo tudni.
"Vagy minden minimum C vizsgás vágja, hogy sűrűségszer sebesség a négyzeten egyenlő mozgási energia? :D" - a sebit oszd el kettovel es a suruseget csereld ki tomegre:) De amugy illik tudni az ilyesmiket. A polardiagram is haszontalannak tunik a kezdo repulonek, de kesobb amikor van valami neccesebb labda (igen, tudom, igyekszunk elkerulni, de mi van ha megis), akkor mar el tudod donteni, hogy na, ezzel beerek-e a repterre, vagy sem. -
#4558 Azért örülök, hogy nekem már csak egy szép emlék az érettségi - annál is inkább, mert ahogy hallottam az irodalom érettségi témáit, mattot kaptam. Kik ezek az emberek? Na jó, persze, Berzsenyi megvan, na de a többi... :)
Szatyi: Sajnos úgy tűnik, hogy objektív okok miatt nem repüpök mostanában onlájn, de sebaj, offlájn is van mit gyakorolnom. Ja, a PDA termikelésben sokat segít (4-es gomb), nyilván van ilyen a való életben is, de elgondolkoztam, hogy ilyen magamfajta kezdőnek járna-e ilyen luxus (meg sipítozó variométer) egy alap kiképzőgépben, ma Magyarországon? Nem tudom, én mindenesetre némán üzemeltetem a variót.
Egyébként most nyolcvan kilométeres háromszögeket repülök, persze az időjárás minimum "Good", és így elég jó időket lehet elérni. Nagy kérdés, hogy érdemes-e végigzúzni az ideális sebességnél nagyobb tempóban a következő fodulóig, hogy aztán ott majd 500-on vadásszak termikre, vagy praktikusabb szépen beosztani a megszerzett magasságot? (Tudom, ez attól függ, mire megy az ember.) Mindenestre nagyon élvezem, bár hosszabb távok repülése elég komoly koncentrációt kíván, főleg az irány és a süllyesési sebesség tartása terén.
Elméleti anyag: Olvasom a két hozzáférhető könyvet. Jereb-Szalma - A virotlázórepülés iskolája, 1963; Jereb-Szalma - Vitorlázórepülők tankönyve, 1971; Nagyon komoly fizikai anyag van bennük, főleg áramlástan, aerodinamika, meg minden, ami a levegő és a benne levő szilárd tárgy (a repülőgép) kapcsolatával foglalkozik. Azért ez egy kicsit overeducation-nek tűnik. Vagy minden minimum C vizsgás vágja, hogy sűrűségszer sebesség a négyzeten egyenlő mozgási energia? :D Nem baj, oktatásban jók vagyunk. Létezik egyébként 37 évnél fiatalabb tankönyv is a vitorlázásról? Tud valaki róla? Persze onlájn, pdf, vagy szken. Jó volna olvasni, mert azt hiszem, azóta legalább a navigáció fejezetet átértékelték, és valószínűleg a kétüléses kiképzőgép említésekor sem a "Komára" gondolna ma már a szerző, mint '963-ban.
Repült valaki valójában mostanában? Tegnap HHH-en kirajzottak a siklóernyősök. Vihorlát nem láttam. És ti? :) -
Baluxx #4557 Mi van vaze, csak nem 100%ot irtal?:D Tanuljal vaze:) -
Soaringpilot #4556 Brian!
Mi újság az érettségivel? Hogy állsz a pontokkal?:) -
Soaringpilot #4555 Szervereket csak a condor honlapján találsz, van "szabad bejárású", de olyan is amibe előre megbeszélt jelszóval lehet belépni. Kezdőként is nyugodtan beléphetsz akármelyik szerverre, senki se fogja tudni hogy most vagy ott először:)
Gépek: sajnos ez nem olyan mint az FS-ben, hogy milliónyi kiegészítőt le lehet szedni, hanem kiadtak egy Plane Pack-et, amiben van 5 új gép, és sajnos fizetős:S Ha jól tudom már készül a Plane Pack II is.
Nekem a PDA alapból a térképet mutatja. Az 1-2-3-4-es gombokkal tudod változtatni a PDA képernyőjét.
Igen, a valóságban is elég nehéz vontatni:) A nagyobb sebesség miatt nagyobbak a kormányerők, és a motoros gép légcsavarszele is be tud zavarni néha:)
Nem ismerem a Condor termik motorját, de szerintem figyelembe veszi a talajt, én legalábbis úgy vettem észre. Sík mező felett széles és nyugodt termikek vannak, erdő felett rázósak, hegyoldal felett pedig szűkek.
Ha lesz még kérdésed, írj bátran, örömmel segítünk:)
Szép leszállásokat!:)
Szatyi
-
#4554 Szerintem a www.condorsoaring.com , és a magyarítással letölthető magyarnyelvű, vagy az angol nyelvű manual olvasásával már meg is válaszolhatod pár kérdésedet. -
Soaringpilot #4552 Szépek:P
Pilóta leszállás után odamegy a szerelőhöz:
- Nézd már meg a bal szárnyat, szerintem madárral ütköztem!
A szerelő elmegy megnézni, rögtön jön is visza:
- Lehet, hogy madárral ütköztél, de hogy egy fán ült, az is biztos... -
Lemaradt egy záró jel:) Bocsánat. Az admin ha teheti javitsa ki, köszönöm. -
#4550 Nagyon sok jó virtális verseny van már a condorban, mint a most véget ért Hahnweide kupa ahol külön osztályként szerepelt a condor. Ha nem csak egyedül szeretnél repkedni, akkor gyere fel TS-re, ott mindig találsz valakit. Bizton állíthatom hogy akkor az igazi ha sokn vannak körülötted, és mindenki tekerészik valamit:)
Jó repülést, sziasztok
IMG]/forumkepek/2008_05/TeamHungary.jpg[/IMG] -
Soaringpilot #4549 Szia!
Velem is pont ugyanígy kezdődött, bár én az FS hatására kezdtem el repülni, a Condort csak utána próbáltam ki. De így méginkább lenyűgözött, hogy mennyire élethű:)
Sok Cumulust!:)
Szatyi -
#4547 Szervusztok!
Először írok ide, méghozzá azért, mert teljesen elvarázsolt a Condor, amiről itt olvastam először. Kipróbáltam, rajtamaradtam. Köszönet érte.
A dolog úgy kezdődött, hogy FS2004-el játszottam már jó ideje, és hiányozni kezdtek a kisebb magyarországi repterek, a valós domborzati viszonyok, gondoltam segítek magamon, készítek repteret. LHKV - Kaposújlak repteret el is készítettem (ha kell valakinek, közkinccsé teszem szívesen) és a sok keresgetés közepette ide keveredtem a vitorlázó fórumra.
A Condort már eleve a Hungary Scenery-vel próbáltam ki. Köszönöm és gratulálok a készítőinek és a segítőknek, mert így teljesen más élmény repülőszimulátorozni. Fotorealisztikus táj, valós domborzat, minden pocsolya, mező kivehető - végre lehet vizuálisan tájékozódni, nem csak a GPS-t lesve tudom, hogy hol járok. És hát a repterek! Örömmel látom, hogy nem csak a néhány nagyobb, hanem a valós életben is használt, kisebb repterek is bekerültek a Scenery-be...
Ugyanakkor a Condor készítői is nagyot dobtak, mert bár akad néháy funkció, ami kifejezetten hiányzik az FS2004-hez képest, de - és ígérem, nem írom le többször ezt a szót - a repülés ÉLMÉNYe a Condorban sokkal valódibb, tapinthatóbb, és addiktívabb. Főleg a termikelés. Csak a székemet nem nyomja alulról semmi felfelé. :))
Szóval vitorlázni jó, még virtuálisan is. Ja, igen - én is csak virtuális égi huszár vagyok. Bár látom, többeket indított már a valódi repülés kipróbálása felé a repszimulátorozás.
Jó szelet, sok termiket kiván:
HA-MIC -
#4546 jah, egyébként voltam copyshopban, 700ft környékén A3as méretben is csinálnak térképet laminálva! csak be kell vinni pendriveon a térképet...igaz is, nekiállok most, a/4re nyomtatok szerencs-polgárt meg bükkábrány-polgárt...a szerencs bükkábrány picit több mint 100km:D -
#4545 (mondja ezt Tibike azért, mert még nem tudja hogy amíg én az 5m-t fogom tekerni őt előre fogom küldeni a -5be keresni vmit:))
jah, am ma is jó idő volt...bár nem olyan jó mint vasárnap...akkor 5 óra is kijött belőle, ma csak 2 tellett:)) -
lhmc #4544 Bizony érezhető:)))
Ezért imádom.
Brian: Holnap sztem jó idő lessz.A két pirátos öcsi nagy fába vágja a fejszét!
LHMC-SZERENCS-BÜKKÁBRÁNY-LHMC (100km)
A lacika hazaszállítókocsizásáról majd elmesélem az élményeimet
:D -
Soaringpilot #4543 Na csak repültem ma két kört Nagyvassal, igaz hátsó ülésből, de kicsit "botoltam" én is:) Ezen már érezhető a súly:) -
Baluxx #4542 Menjel inkabb karaokeversenyre oda a kolesz ala:D
(Amugy tenyleg fosch ido. Tegnap is erdekes vot...) -
Soaringpilot #4541 Ezen a héten elmarad a nagyvas típus, mert nem ér rá a szakmai vezető:( Meg az idő is szar:S -
Baluxx #4540 Zogling. (Vagy Tucsok, ha mar a magyar gepeknel vagyunk) Az nagyobb fless, mert nincs semmi dekk meg kabin:D -
gliderpilot #4539 Czimbora... Mindenki tudja. -
Baluxx #4538 Na ezt nem tudom, melyiktol, a 80-as evek elejen gyartott IS-eknek tuti csak felul van. -
lhmc #4537 Öreg kétüléses, és híres oktatógép?
A koma..nem?
vagy a bócsián:D:D:D
-
lhmc #4536 Vadkeleti:D
Jaja, csak felső féklapos, mint minden nagy IS aminek a lajstroma kisebb mint 5020...(asszem), mert az újabbakon van csak alul is.
Nekünk az 5025-ösön volt, csak lezuhantak vele :(
Így maradt árván az 5015.
Személyes tapasztalataim szerint nem ártana rá az alsó is, mert eléggé megy a repcsi.mondjuk kicsivel több mint 500 kiló, nem csoda:D
Nekem pont ez tetszik benne:))Nagy tankhajó:) -
Baluxx #4535 Ja, rajottem valamire. Ha lefekves elott kikapcsolom a telefonom, akkor az agyban utolerhetetlen vagyok:) -
Baluxx #4534 Jaja, ez vadkeleti IS. Es ha jol tudom, csak felso feklapos. Szoval csak felfele nyilnak. -
lhmc #4533 Nyíregyházán?
-
Soaringpilot #4532 Ő a jelölt:) -
Soaringpilot #4531 Sziasztok!
Úgy néz ki, jövő héten Nagy IS-t repülök:) Megyek is, elkezdem tanulni a nagyvas légiüzemét:) -
Baluxx #4530 Vocsok. Na nyertem hangszorot?:D (A hozzaszolas mindossze a humorerzekem muve:)) -
#4529 Condorban benne van az a gép. Rá fogsz jönni melyik. :-) (31ksa) -
psicho #4528 TeamSpeak Password: "Every condor pilot should know the password. It is the name of the old wooden school glider."
Googleztam de nem jartam sikerrel. Szoval melyik az a hires, oreg, fabol keszult oktatogep?