5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
Baluxx #4618 Lehet tavra menni 5 ora nelkul, a FAI sportkodex (ami alapjan a koszorudat adjak) es a tematika ket kulon dolog. Tavhoz semmi mas nem kell, mint hogy a manus meg a gep papirjai rendben legyenek, meg legyen a delikvensnel egy sajtpapir, hogy o tavon van. (Tavparancs.)
5 ora hianyaban csak a D vizsgadat nem adja ki a FAI (es rajta kivul az MRSZ), attol szakszod meg lehet.
A tematika igaz, hogy csak a dugogyakorlatnal enged, de akkor meg hogy van az, hogy a szakszorendelet (5/2001 KoViM) szerint a szakszonak nem feltetele a D vizsga, csak a vontathatoi az elofeltetel, az otora alol mentesseget kap, aki repult 2 db egyeduli egyoras feladatot, amibol az egyik legalabb 60 perc, meg 3 db haromoras feladatot, amibol egyik legalabb 180 perc... a tematika meg a VII/6-nal nem irja effektive, hogy muszaj az otora utan, hanem ha a terepreszallos gyakorlat megvolt, akkor mehet. Szoval ossze-vissza van minden.
Bar en azt mondom, hogy akinek meg nem jott ossze a koszoru, az ne ugraljon szakszoert. -
Baluxx #4617 Ja telleg van ez a szabal is. De akkor is elvesz az egesz (szerintem) lenyege...:( -
Soaringpilot #4616 Nincs 5órája, és úgy ment távra? Nem vagyok benne biztos, hogy így hivatalos lesz a távja, ugyanis a tematika szerint a sorrendet nem lehet megváltoztatni. Van kivétel, de azt írja az adott résznél. -
#4615 nálunk ma született egy koszorútáv...érdekes, mert egyrész Piráttal( ami még relatíve oké) de állítólag egyszer csavart ki egyszer a reptéren meg egyszer 10km-el arrébb aztán 1 siklásból 1000m-en odaért...jah, és nincs 5 órája sem...szal vicces...szóval örülök én hogy halad, de nemigaz hogy nemtudna leötórázni már ennyi ideje amikor közben többen megrepülték... -
Soaringpilot #4614 Utóbbi egy kezdő távrepülőnél szerintem célszerűbb, mert a reptér 25 km-es körzetében tud maradni, így bármi történik (pl. bejön egy zivatar), haza tud menni, és nem terepen fogja szétáztatni a Piratot -
Soaringpilot #4613 Ezt kicsit félreértelmezted, az új szabályok szerint valóban hazarepülhez ha van logere, de egy 50 km-es egyenes szakasznak lennie kell benne. Úgyis megoldhatja, hogy tényleg elmegy 50 km-re, aztán visszajön, de úgyis, hogy elmegy egyik irányban 25 km-t, megfordul, elmegy a másik irányba is 25 km-t (a reptértől), és hazamegy. -
#4612 Piratal megy.
De ugy tudom hogy a FAI szabályok szerint semmi más nem elfogadott, csak ha tud igazolni egy 50km-es egyens vonalú repülést.Ha van logger akkor vissza jöhet, de az 50km-es szárnak meg kell lenni. -
Baluxx #4611 Astirral... ugyamma'! Csorlesbol Gobeval vagy Pirattal. Igy elveszik az egesz lenyege... meg olyan folyosoi pletykakat hallottam innen onnan, hogy 50 km-es hurok a koszorutav. Tehat a delikvens loggerral kimegy 25 km-t a reptertol, megkeruli a fordulopontot oszt' gyun vissza.
A mai gepeket elnezve meg csak a Gobe meg a Ka-7 nem jon vissza 1 siklasbol, ugyhogy ez mar igy csak formasag... gondoljatok bele: delikvens beleul a nagy IS-be, vagy a Piratba, vagy az Astirba, felcsavar 1000-ig, siklik, a fordulopont elott megint csavar egyet, oszt hazagyun. Es a terepreszallas? Es a jokedvu szallitokocsizas hazafele notaszoval? Es az ott a terepen majd a repteren torteno elp...csazas? Mi lesz igy? -
gliderpilot #4610 Egy Discus BWL (asszem B) és egy Club Astir II. Ezzel a Club Astirral menne távra a "nagy medve":) Bár ezt a nevet még nem hallottam rá:)
Egyébként Paszkál a sapka nem nyomot jobban, mint maga az ülés? -
#4609 hát de ezt a szakbarbárságot...
amúgy láttam a MÁV honlapján kiírva hogy van 2 új repülőtök...szabad tudni mik azok?:) -
pasquale #4608 De ez még nem biztos, nem szeretnék semmilyen pletykát elindítani :D -
#4607 hogy mi????
astirral koszorútávot????
nem szeretné pik20szal repülni 10méteres hátszélben 3000es alapnál??? -
pasquale #4606 Jaja, nagyon megszerettem. -
#4605 Az 5órát a "kanyo"val repülted? -
pasquale #4604 Köszi :)
De azért ha összejön a közös start lesz egy kis fölénye.
350kg Club Astir II vs 270kg Ka8 :D
De mind1 itt nem az átlag számít :D -
#4603 Gratula Pasquale!!!! Ne hagyd a nagymedvét meglépni, együtt menjetek a koszorúra! -
pasquale #4602 Én 3 óránál jártam így, szerencsére sapkámat betudtam oda gyűrni ahol nagyon nyomott. -
gliderpilot #4601 Én is 5 óra 45öt repültem Ka-7tel. Csak egy vékony párna volt alattam. Szerintem ez mindent elmond annak, aki repült már vele egy óránál többet:) -
pasquale #4600 Köszi mindenkinek :)
Tényleg jól kezdődött az év, csak így tovább az időjárásnak, hogy hétvégenként szép napos idő legyen
-
Baluxx #4599 Gyerekek, jo idenynek nezunk elebe, ha mar ilyen koran csak igy "potyognak " a jo eredmenyek:) (Gratulalok!) -
pasquale #4598 Ja, sajna lehívtak :(
Pedig még 1900on élt volna az idő +1 órát és még kibírtam volna:D -
#4597 gratulálok! az 5 óra a legnehezebb a távtól már nem kell parázni:)
jó hogy nem csak én vagyok ilyen őrült h Góbéval 5ésfél órát repültem:)) -
pasquale #4596 LHFH, Farkashegyen. -
#4595 Pasquale! Hol repülted? -
pasquale #4594 Most ütöttek :)
Majd D vizsgára mit fogunk majd kapni..Előre félek :D -
Soaringpilot #4593 Gratula!
Ti szoktatok ütni ötórára?:) Úgy tudtam, ez csak vizsgafok elérése után szokás:D -
pasquale #4592 Jaja 5:27 :)
Fájt a hátsóm, alig tudtam kikászálódni a gépből.
De nagyon jó volt, jó magsan voltam végig.
Ütöttek mások, ne aggódj, az is elég volt :D -
#4591 Képbe vagyok Jakilag, kösz! :) Én általánosságban beszéltem, hogy lehet próbálkozni futónyitogatással, nem konkrétan a Jakról - a típust csak úgy kevertem ide hogy ilyennel volt laposdugós élménye a Zolinak. :) Ámbátor - ha jól emlékszem ama bizonyos cikkre -, Jak52 futónyitási irány ide vagy oda, mégis kipróbálták ezt a lehetőséget is a Vézéék. -
Baluxx #4590 Na. VeZe a Szabo Csabival ment el laposdugozni, o meg testsuly tekinteteben erosen ott van, a maga 120 kilojaval:)
Clidey: Jaknal nem egeszseges a futonyitas, mert a fofutok (amik a nehezebbek) hatrafele nyilnak ki, igy egy jo nagy felmeteres karon meg pluszba hatrebb megy a sulypont, ami nem egeszseges).
Piratrol nem tudok nyilatkozni, Jantarrol se, pedig mindketto all a hangarban mifelenk.
Lanti: a repulonek nem szabad orrneheznek se farokneheznek lennie, van egy adott elso-hatso sulypontkorlat, amit nem illik tullepni.
Ugyanis:
- elso sulyponthatar atlepesekor, amikor baromi orrnehez a repulo, akkor egyreszt a kiegyensulyozashoz nagyobb allasszog kell, a vizszintes vezersik terhelese megno, mivel allandoan huzni kell a botot, megno az atesesi sebi (ld. a polardiagram eltolodasa), nagyobb lesz a statikus hosszstabilitasod, es nagyobb kormanyerok kellenek a mozgatashoz.
- ha meg a hatso sulyponthatart atleped, akkor meg csokken a kormanyero, sokkal konnyebb tulrantani, ugyebar megno a lapos dugo veszelye, leszallaskor meg nehez a siklopalyat tartani, mert a gep allandoan emelni akarja az orrat.
(Plusz motorosoknal meg a hatotav es a repido is csokkenni fog mindket esetben.)
Amugy laposdugo eseteben mondtam, hogy Eric Muller a mervado, o irta meg ,hogy mivel kell probalkozni egy laposbol valo kivetelkor.
Joystick: nem vagyok szagerto, de ez nekem erosen olyan, mint a jo oreg Daciak. Tudjatok: megvetted a Daciat, es abbol kellett autot csinalni. Apamnak volt egy ismerose, a csepeli Merkur-teleptol ket saroknyira nyitott egy Dacia szervizt. Na, erre szoktak mondani, hogy o jol jart a szocializmussal...:D Megvette ugyebar az egyszeri autovasarlo a Daciat, beinditotta, es rendszerint a ket saroknyira levo szervizig birta:) -
gliderpilot #4588 Paszkál hallottam, hogy leötóráztál! Gratulálok! Kár, hogy nem üthettelek:) -
Lezáró teg hiánya az előző posztnál, admin kérlek javítsd! -
#4586 Csak hogy nehogy túlpörögjetek a dugóhúzóban, oldalnám a hangulatot. Az alábbi kép emo botkormányom törvényszéki boncolása közben készült. Öngyilkos lett...
[img]https://media.sg.hu/forum/posts/2008_05/maxxtro-josystick.jpg[/IMG
Az öngyilkosság okai még tisztázatlanok, de a fotó elemzése közelebb visz minket egy életunt joystick lelkivilágának megértéséhez.
1. A fekete drótok láthatóan a levegőben végződnek. Ezek az X tengely potenciométerét a nyáklappal összekötő vezetékek, és egészen egyszerűen lepattantak a nyáklapról. Valószínűleg a potenciométer manuális kalibrálása (tekergetése) közben/miatt.
2. A tökéletes rögzítés tökéletes hiánya. Négyből két helyre jutott csavar - de legalább fele annyi lett a nyáklap kasznihoz illesztésének az költsége.
3. Az X-tengely potenciométere. Botkormányunk nyugtalanságának fő szítója: sosem tudott egy helyben marani. Elengedett állapotban is ide-oda rángtak a csűrőlapátok.
Érdemes megfigyelni a távoli kelet szorgos munkásainak keze nyomán megjelent HŐRE OLVADÓ MŰANYAG FORRASZTÁSRA, melyet a már elavult forrasztóón helyett használnak (ragasztópisztly). A technológiai újítás folyományaként rendkívüli módon lecsökkent az előállítás ára, de egyre több öngyilkos joy jelent meg a piacon. Óhatatlan veszteségek.
4. Egyéb, hasonlóan jól fixált kábelek.
5. A nyolcas gomb nyáklapi csatlakozópontja. Nyolcas gomb pedig nem létezik.
Szóval így járt, szegény szegény, emocionálisan hiperérzékeny, önmagát kínai termékként identitifikáló, és ezért az életben csúnyán alulteljesítő botkormányom.
Ne vegyetek ilyet. :D -
#4584 Juhé, úgy látom belepörögtetek ebbe a dugó-témába! :DDDD -
#4583 Ez igaz addig a pillanatig, míg ki nem jött dugóból. Onnantól meg már nem nyom semmi az ülésbe, és mivel előre vagy borulva (kikötve), nem vagyok meggyőződve róla, hogy a bot nincs nyomott helyzetben (különben hogy férne el pl a góbéban), akkor meg jön a negatív gé, és lehet viszed a dekket.:-)))
"Igen persze, hisz beleépülve egy szép ződ gyepbe eléggé nehezünkre esik csűrni"
Ez már csak okozat,"megnyugtató" végeredménye a magassági nem kielégítő működésének. :-D -
#4582 "ha nagyon elöl van, akkor egy idő után az a kormányozhatóság rovására megy"
Igen persze, hisz beleépülve egy szép ződ gyepbe eléggé nehezünkre esik csűrni, mer' a törött karunk minduntalan beleakad az állkapcsunkon átfúródott sípcsontunkba... :P -
#4581 Ez repülésmechanikai követelmény, hogy a súlypont a gép semleges pontja elött legyen, és minnél inkább előrébb van, annál stabilabban viselkedik a gép. (csak ugye ha nagyon elöl van, akkor egy idő után az a kormányozhatóság rovására megy) -
Soaringpilot #4579 Úgy emlékszem náluk az volt a gond, hogy a nehezebbik ült be hátra, ez egyik feltétele a laposdugó kialakulásának:) Úgy oldották meg, hogy mindketten előremásztak amennyire csak lehetett. -
#4578 Igen tévedsz, Totobácsi :)
Ha ráborulsz a műszerfalra, valamelyest előrébb kerül a súlypont, ergo orrnehezebb lesz kicsivel a bringa, így némivel megnő az esélyed arra hogy ki tudd venni a veszélyes szityuésünből. :) Ugyanezért is nyitogatják-csukogatják a futót. :)
A dekken meg már azért sem kenődsz fel, mert egy dugóban az esetek döntő többségében pozitív terhelés lép fel, tehát diffundálsz belefele az ülésbe. :)))) -
Soaringpilot #4577 Én is pont azért írtam, mert már láttam olyan légiüzemeltetési utasítást amiben az szerepel, hogy dugóból kivételnél koppig ellene lépni ellene csűrni. -
#4575 ???? És a müszerfalra borúlásból hogy veszed ki? Ha ki vagy kötve, 2mp-en belül hanyat fekszel a dekken, nem? Nincs az az lsten aki onnan hasra huzná. Vagy most én tévedek?