5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"

\"Mindannyiunk

Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:

Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu

Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC

A Condor-ról is itt társalgunk.

Közlemény!

A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
  • Baluxx
    Ez nem csetes, ez repteri szleng:o)
  • HAMIC
    Baluxx - köszönöm. :DD
    Soaringpilot - neked is! :D

Egy darabig még tudtam követni Baluxx posztjában a rövidítéseket, aztán lassan kezdett csetes szlengre váltani... ROTFL ;) De komolyan nagyon köszönöm a felvilágosítást - és nem kiokítást!
  • Soaringpilot
    Mégegy kiegészítés:)

Az IFR repülésnek is két fajtája van:

Aktuális IFR: tényleges műszeres repülés (amikor csak műszerek alapján tudsz repülni, azaz IMC körülmények között)
    Szimulált IFR: VMC körülmények állnak fenn, de te IFR-t repülsz (pl. műszeres kiképzés)
  • Soaringpilot
    Csak egy kis kiegészítés, hogy a fogalmak tiszták legyenek mindenki számára:

VFR: látvarepülés
    VMC: látvarepülést lehetővé tevő meteorológiai körülények
    IFR: műszer szerinti repülés
    IMC: műszeres repülést igénylő meteorológiai körülmények
  • Baluxx
    Egyreszt alapvetoen versenyen VFR-t repulsz, felhoben meg mar IMC korulmenyek vannak, igaz VMC-ben lehet IFR szerint repulni, de IMC-ben nem lehet VFR szerint. Masreszt amikor a Condorban nyomod, akkor gondolom versenyszeruen csinalod. Versenyen se illik felhozni, mert sokan vagytok aztan kellemetlen, ha talalkoztok (mivel IMC-ben nem tudod a VFR szerinti elkuloniteseket alkalmazni, mondvan halvany lila fingod sincs, hogy hol vannak a tobbiek, amikor meg meglatod, keso) ezert FPL benyujtasi koteles a vitorlazo felhorepules. (Ertelemszeruen, ha nem felhot repulsz, hanem egy sima tavot, ahhoz nem kell alapertelmezeskent FPL-t benyujtani, bar ha erint ellenorzott legteret, akkor persze illik.)

A felhoben igazan a zivifelhoben lehet emelkedni, pontosabban, amikor meg tornyosodik, mert akkor jo nagy benne a felaramlas. Ugyanis a kondenzacios szintnel nem szunik meg a felaramlas, egeszen a konvekcioig, a felho tetejeig tart. De persze ehhez olyan gep is kell (szilardsagi meretezes, hatasos feklap, megfelelo muszerek).
    Regen, amig nem szerveztek itthon hullamtaborokat Pipishegyen, sokan zivifelhoben repultek ki a 3000 meteres meg 5000 meteres relativ magassagot. Ugy is lehet, csak "kicsit" neccesebb dolog. De ketsegtelenul szep lehet.
    (Bovebb informacioert olvasd el a teljesitmenyrepulok konyvet.)
  • HAMIC
    Ez pontosan így is van - én csak humorizáltam zavaromban, mintegy palástolandó ezt a kínos tárgyi tévedést. A hullám az hullám, a felhő az felhő.

Utánanézhetnék, hogy pontosan mi is az a felhőrepülés, hogy okosabbnak tűnjek itt a fórumon, de nem teszem, inkább megkérdezem: mi az a felhőrepülés, és mit eszik, és mért lehet vele magasra menni (és miért ad büntetőpontot a Condor, ha beletermikelek egy felhőbe)?
  • pasquale
    Amit Toto linkelt, arra írtad, hogy "Rohadék hullámrepülők." Én erre írtam a felhőrepülést.
    Nyilvánvalóan amit te küldtél az a hullám.
  • HAMIC
    Áááá, biztos nem... nem is látok felhőt a képen... khmm. A maszkból meg az irgalmatlan magasságból gondoltam, egyébiránt.
  • pasquale
    Ez felhőrepülés :)
  • HAMIC
    Toto: Úristen, gyönyörű ez a videó! Rohadék hullámrepülők... :D Apropó: ismeritek Jaszlics Iván bácsit? http://www.geocities.com/ijaszlics/hrep.htm
  • bukren
    Én még naygon kezdő vagyok a repülés világában, szóval nekem nem hiányzik!
  • pasquale
    Egy baj van vele, hogy rövid :(
  • Tornyai János
    Igen, tényleg:) PW-5

Itt egy kis szépség.

http://www.sonicbomb.com/dmv.php?vid=x43hte&id=499&ttitle=Glider%20Flight

Ha valaki IMEX minőségben akarja megnézni, akkor azt innen lehet letölteni http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/musicandvideo/hdvideo/contentshowcase.aspx

Stormchasers (IMAX) 1080p
  • Baluxx
    Zacsi baze, feldobtad a napom:o).

Mar csak offlajnba kene. (Mindig elhalasszak elolem az antikvariumbol...)
  • pasquale
    Azért 18 méteres kategóriában érződik a planepack hiánya( mármint nekem)ezért se szeretem a 18m-et :)
  • Papirzacsi
    Nem, az ASK13 egy peccsel jött, a PW-5 van még benne a planepackban.
  • Tornyai János
    5 repülő.A 18m kategória ivelőlapos gépei: LS-10, ASG-29, Ventus2cx,egy iskola gép az ASK-13 és a Jantar2b
  • Papirzacsi
    Nem.
  • bukren
    Kösz! Szép olvasmány.
  • Papirzacsi
    Közeledik az tanév vége és a szünet, szóval aki kedvetérez egy kis condoros versenyzéshez, az nevezzen: Soaring Camp 2008
  • Papirzacsi
    Jobbklikk mentés máskéntet ajánlom!!!!
  • Papirzacsi
    Kezdésnek ez is megteszi.
  • bukren
    4-5 repcsi nem ér annyit amennyiért adják! Értem.

Tudnátok ajánlani a vitrolázó repülésről anyagokat, lehetőleg a neten?
    Nagyon érdekel a dolog! Kár hogy csak 14éves vok, ha befejezem tanulmányaim első fizetéseimből biztos, hogy egy vitrolázót veszek!
  • bukren
    A Plane packba mennyi repülő van?
    Én is úgy fogom!
  • bukren
    Már nem aktulális asz előbbi kérdés. Látom letölteni is lehet,ha kifizetem
  • bukren
    Mennyi idő alatt ér ide? Postaköltség?
  • bukren
    Már sokat keresgettem, de sehol nincs fenn. Inkább vmikor a közeljövőben megveszem. Apropó melyik boltban lehet kapni?
  • Brian89
    nem, semmilyen patchet ne telepíts...ez így van kitalálva és jól is van így...aki nem veszi meg az ne akarjon a program legalapabb funkcióitól többet...nem fog menni semmilyen patchel, ne erőlködj!
  • Clidey
    All-in-one peccset telepíts
  • bukren
    Háát... nem, de frissítés nélkül probléma nélkül megy!
  • Papirzacsi
    Megvetted?
  • bukren
    Ráraktam a 12-t, de miután bekapcsolom fél perc múlva minden hibaüzenet nélkül kilép! Mit rontottam el?
  • bukren
    De ha rárakom a patch 12-t akkor az összes előzőt nem kell?
  • pasquale
    Már a 12es verzió van, szedd le azt.
  • bukren
    Sziasztok!

Condorhoz honnan lehet letölteni az patch 7-et? Sehol sem találom. Nagyon megköszönném!
  • Tornyai János
    Ebben igazad van. De nem is Astiral ötórázott. Sőt a koszorúra is Piratal ment.Csak közben meg lett az Astir tipusa is.
  • Baluxx
    Ennek erejevel tanulhat hosszu Jantarral is a delikvens...:o)
    Amugy az otora se mindegy, hogy Gobeval bekkeli ki az ember, vagy mondjuk Astirral. A Gobeval meg kell szenvedni minden centiert. Az Astir meg a fingban is fent marad.
    A kisebb teljesitmenyu gep meg megedzi az embert, raszoktatja az igenyesebb reptechnikara es amikor egy nagyobb tavot akar repulni, akkor a korabbi "gyengebb" technikabol jott "reptechnikai orokseg" ott fog lecsapodni.
  • Tornyai János
    Véleményem szerint az 50km-es távrepülésben nem az a lényeg hogy mennyiszer kell megálni tekerni.Repülje azt Gobéval vagy ASH 25-el, egy siklásból vagy izzadva, mindegy. Hiszen az öt óra alatt bebizonyította hogy képes fent maradni.
    A lényeg, hogy repüljön,(és ne ott ahol minden bokrot füszálat termiket ismer) tájékozodjon, felelős döntést tudjon hozni, hogy haza tér e,vagy leszál. Terepen vagy idegen reptéren.
    Egyébként ma megrepülte a "Nagymedve" Fahegy-Úrhida-Fahegy 117km-es hurok.Nagy Gratula! Ma bizti fájni fog a valaga :)
  • Baluxx
    Vaze, hallottam ilyenrol, hogy beleepitik az otoraba a tavot... hogy helyizik 2-3 orat, aztan elzavarjak.
    Jaja, csak az a helyzet, hogy ilyenkor farad az ember. Az otora vegen meg inkabb jobb, ha repterre szall vissza az ember, mint hogy inkabb terepre... ilyen esetben meghatvanyozodhat a rossz dontesek szama, ami meg csak jobb esetben is gepseruleshez vezethet.

Az 50 km-en meg miert kene emelni? Ja igen, tudom, tolunk nyugatabbra ez a dolog mar csak formalitas. ASH-25-ossel kezd a delikvens, az fennmarad a fingban is, felcsavar 1200-ig, es siklik egyet. Vagy loggerral hazamegy. Arrafele nem tudjak milyen az hogy "csorlesbol Gobeval"...vagy legalabbis olyan 30 eve vegetert az ilyesmi.
  • gliderpilot
    Igazából szerintem nem azzal van a baj, hogy megrepüli-e előtte az ötórát, vagy nem (azért mondjuk szerintem is meg kellene), meg van, aki úgy repüli a távot, hogy az ötórát is beleépíti. A baj inkább az, hogy az ezüstkoszorú táv-feltételét már rég meg kellett volna változtatni. Amikor ezt bevezették, akkor még elég sok ideig az 50 km-es táv a leghosszabb távnak is legalább a tizede volt. Most meg már van 2000-es FAI diploma is.
    A sárkányosoknak is 50 km az ezüstkoszorú, csak az a különbség, hogy ők kicsit kevesebbet siklanak.. Azt is inkább hátszélben, ha lehet. Szóval náluk most kb olyan a koszorú, mint itt volt 60-65 éve.
    Egyébként ezt érdemes meglesni!