Vitorlázórepülés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Papirzacsi
Jobbklikk mentés máskéntet ajánlom!!!!

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Papirzacsi

4-5 repcsi nem ér annyit amennyiért adják! Értem.

Tudnátok ajánlani a vitrolázó repülésrõl anyagokat, lehetõleg a neten?
Nagyon érdekel a dolog! Kár hogy csak 14éves vok, ha befejezem tanulmányaim elsõ fizetéseimbõl biztos, hogy egy vitrolázót veszek!
A Plane packba mennyi repülõ van?
Én is úgy fogom!
Már nem aktulális asz elõbbi kérdés. Látom letölteni is lehet,ha kifizetem
Mennyi idõ alatt ér ide? Postaköltség?
Már sokat keresgettem, de sehol nincs fenn. Inkább vmikor a közeljövõben megveszem. Apropó melyik boltban lehet kapni?
Brian89
nem, semmilyen patchet ne telepíts...ez így van kitalálva és jól is van így...aki nem veszi meg az ne akarjon a program legalapabb funkcióitól többet...nem fog menni semmilyen patchel, ne erõlködj!

Clidey
All-in-one peccset telepíts

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Háát... nem, de frissítés nélkül probléma nélkül megy!
Papirzacsi
Megvetted?

Ráraktam a 12-t, de miután bekapcsolom fél perc múlva minden hibaüzenet nélkül kilép! Mit rontottam el?
De ha rárakom a patch 12-t akkor az összes elõzõt nem kell?
Már a 12es verzió van, szedd le azt.

__|__ ________(*)________

Sziasztok!

Condorhoz honnan lehet letölteni az patch 7-et? Sehol sem találom. Nagyon megköszönném!
Tornyai János
Ebben igazad van. De nem is Astiral ötórázott. Sõt a koszorúra is Piratal ment.Csak közben meg lett az Astir tipusa is.

Ennek erejevel tanulhat hosszu Jantarral is a delikvens...:o)
Amugy az otora se mindegy, hogy Gobeval bekkeli ki az ember, vagy mondjuk Astirral. A Gobeval meg kell szenvedni minden centiert. Az Astir meg a fingban is fent marad.
A kisebb teljesitmenyu gep meg megedzi az embert, raszoktatja az igenyesebb reptechnikara es amikor egy nagyobb tavot akar repulni, akkor a korabbi "gyengebb" technikabol jott "reptechnikai orokseg" ott fog lecsapodni.
Tornyai János
Véleményem szerint az 50km-es távrepülésben nem az a lényeg hogy mennyiszer kell megálni tekerni.Repülje azt Gobéval vagy ASH 25-el, egy siklásból vagy izzadva, mindegy. Hiszen az öt óra alatt bebizonyította hogy képes fent maradni.
A lényeg, hogy repüljön,(és ne ott ahol minden bokrot füszálat termiket ismer) tájékozodjon, felelõs döntést tudjon hozni, hogy haza tér e,vagy leszál. Terepen vagy idegen reptéren.
Egyébként ma megrepülte a "Nagymedve" Fahegy-Úrhida-Fahegy 117km-es hurok.Nagy Gratula! Ma bizti fájni fog a valaga 😊

Vaze, hallottam ilyenrol, hogy beleepitik az otoraba a tavot... hogy helyizik 2-3 orat, aztan elzavarjak.
Jaja, csak az a helyzet, hogy ilyenkor farad az ember. Az otora vegen meg inkabb jobb, ha repterre szall vissza az ember, mint hogy inkabb terepre... ilyen esetben meghatvanyozodhat a rossz dontesek szama, ami meg csak jobb esetben is gepseruleshez vezethet.

Az 50 km-en meg miert kene emelni? Ja igen, tudom, tolunk nyugatabbra ez a dolog mar csak formalitas. ASH-25-ossel kezd a delikvens, az fennmarad a fingban is, felcsavar 1200-ig, es siklik egyet. Vagy loggerral hazamegy. Arrafele nem tudjak milyen az hogy "csorlesbol Gobeval"...vagy legalabbis olyan 30 eve vegetert az ilyesmi.
Igazából szerintem nem azzal van a baj, hogy megrepüli-e elõtte az ötórát, vagy nem (azért mondjuk szerintem is meg kellene), meg van, aki úgy repüli a távot, hogy az ötórát is beleépíti. A baj inkább az, hogy az ezüstkoszorú táv-feltételét már rég meg kellett volna változtatni. Amikor ezt bevezették, akkor még elég sok ideig az 50 km-es táv a leghosszabb távnak is legalább a tizede volt. Most meg már van 2000-es FAI diploma is.
A sárkányosoknak is 50 km az ezüstkoszorú, csak az a különbség, hogy õk kicsit kevesebbet siklanak.. Azt is inkább hátszélben, ha lehet. Szóval náluk most kb olyan a koszorú, mint itt volt 60-65 éve.
Egyébként ezt érdemes meglesni!

gliderpilot http://lhbc.hu

Lehet tavra menni 5 ora nelkul, a FAI sportkodex (ami alapjan a koszorudat adjak) es a tematika ket kulon dolog. Tavhoz semmi mas nem kell, mint hogy a manus meg a gep papirjai rendben legyenek, meg legyen a delikvensnel egy sajtpapir, hogy o tavon van. (Tavparancs.)
5 ora hianyaban csak a D vizsgadat nem adja ki a FAI (es rajta kivul az MRSZ), attol szakszod meg lehet.
A tematika igaz, hogy csak a dugogyakorlatnal enged, de akkor meg hogy van az, hogy a szakszorendelet (5/2001 KoViM) szerint a szakszonak nem feltetele a D vizsga, csak a vontathatoi az elofeltetel, az otora alol mentesseget kap, aki repult 2 db egyeduli egyoras feladatot, amibol az egyik legalabb 60 perc, meg 3 db haromoras feladatot, amibol egyik legalabb 180 perc... a tematika meg a VII/6-nal nem irja effektive, hogy muszaj az otora utan, hanem ha a terepreszallos gyakorlat megvolt, akkor mehet. Szoval ossze-vissza van minden.

Bar en azt mondom, hogy akinek meg nem jott ossze a koszoru, az ne ugraljon szakszoert.
Ja telleg van ez a szabal is. De akkor is elvesz az egesz (szerintem) lenyege...😞
Nincs 5órája, és úgy ment távra?<#wow1> Nem vagyok benne biztos, hogy így hivatalos lesz a távja, ugyanis a tematika szerint a sorrendet nem lehet megváltoztatni. Van kivétel, de azt írja az adott résznél.

Brian89
nálunk ma született egy koszorútáv...érdekes, mert egyrész Piráttal( ami még relatíve oké) de állítólag egyszer csavart ki egyszer a reptéren meg egyszer 10km-el arrébb aztán 1 siklásból 1000m-en odaért...jah, és nincs 5 órája sem...szal vicces...szóval örülök én hogy halad, de nemigaz hogy nemtudna leötórázni már ennyi ideje amikor közben többen megrepülték...

Utóbbi egy kezdõ távrepülõnél szerintem célszerûbb, mert a reptér 25 km-es körzetében tud maradni, így bármi történik (pl. bejön egy zivatar), haza tud menni, és nem terepen fogja szétáztatni a Piratot

Ezt kicsit félreértelmezted, az új szabályok szerint valóban hazarepülhez ha van logere, de egy 50 km-es egyenes szakasznak lennie kell benne. Úgyis megoldhatja, hogy tényleg elmegy 50 km-re, aztán visszajön, de úgyis, hogy elmegy egyik irányban 25 km-t, megfordul, elmegy a másik irányba is 25 km-t (a reptértõl), és hazamegy.

Tornyai János
Piratal megy.
De ugy tudom hogy a FAI szabályok szerint semmi más nem elfogadott, csak ha tud igazolni egy 50km-es egyens vonalú repülést.Ha van logger akkor vissza jöhet, de az 50km-es szárnak meg kell lenni.

Astirral... ugyamma'! Csorlesbol Gobeval vagy Pirattal. Igy elveszik az egesz lenyege... meg olyan folyosoi pletykakat hallottam innen onnan, hogy 50 km-es hurok a koszorutav. Tehat a delikvens loggerral kimegy 25 km-t a reptertol, megkeruli a fordulopontot oszt' gyun vissza.
A mai gepeket elnezve meg csak a Gobe meg a Ka-7 nem jon vissza 1 siklasbol, ugyhogy ez mar igy csak formasag... gondoljatok bele: delikvens beleul a nagy IS-be, vagy a Piratba, vagy az Astirba, felcsavar 1000-ig, siklik, a fordulopont elott megint csavar egyet, oszt hazagyun. Es a terepreszallas? Es a jokedvu szallitokocsizas hazafele notaszoval? Es az ott a terepen majd a repteren torteno elp...csazas? Mi lesz igy?
Egy Discus BWL (asszem 😎 és egy Club Astir II. Ezzel a Club Astirral menne távra a "nagy medve"😊 Bár ezt a nevet még nem hallottam rá😊
Egyébként Paszkál a sapka nem nyomot jobban, mint maga az ülés?

Brian89
hát de ezt a szakbarbárságot...
amúgy láttam a MÁV honlapján kiírva hogy van 2 új repülõtök...szabad tudni mik azok?😊

De ez még nem biztos, nem szeretnék semmilyen pletykát elindítani 😄

Brian89
hogy mi????
astirral koszorútávot????
nem szeretné pik20szal repülni 10méteres hátszélben 3000es alapnál???

Jaja, nagyon megszerettem.

Tornyai János
Az 5órát a "kanyo"val repülted?

Köszi 😊
De azért ha összejön a közös start lesz egy kis fölénye.
350kg Club Astir II vs 270kg Ka8 😄
De mind1 itt nem az átlag számít 😄

Tornyai János
Gratula Pasquale!!!! Ne hagyd a nagymedvét meglépni, együtt menjetek a koszorúra!

Én 3 óránál jártam így, szerencsére sapkámat betudtam oda gyûrni ahol nagyon nyomott.

Én is 5 óra 45öt repültem Ka-7tel. Csak egy vékony párna volt alattam. Szerintem ez mindent elmond annak, aki repült már vele egy óránál többet😊

Köszi mindenkinek 😊
Tényleg jól kezdõdött az év, csak így tovább az idõjárásnak, hogy hétvégenként szép napos idõ legyen
<#eljen>

Gyerekek, jo idenynek nezunk elebe, ha mar ilyen koran csak igy "potyognak " a jo eredmenyek😊 (Gratulalok!)
Ja, sajna lehívtak 😞
Pedig még 1900on élt volna az idõ +1 órát és még kibírtam volna😄

Brian89
gratulálok! az 5 óra a legnehezebb a távtól már nem kell parázni😊
jó hogy nem csak én vagyok ilyen õrült h Góbéval 5ésfél órát repültem😊)

LHFH, Farkashegyen.

HAMIC
Pasquale! Hol repülted?

Most ütöttek 😊
Majd D vizsgára mit fogunk majd kapni..Elõre félek 😄

Gratula!

Ti szoktatok ütni ötórára?😊 Úgy tudtam, ez csak vizsgafok elérése után szokás😄

Jaja 5:27 😊
Fájt a hátsóm, alig tudtam kikászálódni a gépbõl.
De nagyon jó volt, jó magsan voltam végig.
Ütöttek mások, ne aggódj, az is elég volt 😄

Clidey
Képbe vagyok Jakilag, kösz! 😊 Én általánosságban beszéltem, hogy lehet próbálkozni futónyitogatással, nem konkrétan a Jakról - a típust csak úgy kevertem ide hogy ilyennel volt laposdugós élménye a Zolinak. 😊 Ámbátor - ha jól emlékszem ama bizonyos cikkre -, Jak52 futónyitási irány ide vagy oda, mégis kipróbálták ezt a lehetõséget is a Vézéék.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Na. VeZe a Szabo Csabival ment el laposdugozni, o meg testsuly tekinteteben erosen ott van, a maga 120 kilojaval😊
Clidey: Jaknal nem egeszseges a futonyitas, mert a fofutok (amik a nehezebbek) hatrafele nyilnak ki, igy egy jo nagy felmeteres karon meg pluszba hatrebb megy a sulypont, ami nem egeszseges).
Piratrol nem tudok nyilatkozni, Jantarrol se, pedig mindketto all a hangarban mifelenk.
Lanti: a repulonek nem szabad orrneheznek se farokneheznek lennie, van egy adott elso-hatso sulypontkorlat, amit nem illik tullepni.
Ugyanis:
- elso sulyponthatar atlepesekor, amikor baromi orrnehez a repulo, akkor egyreszt a kiegyensulyozashoz nagyobb allasszog kell, a vizszintes vezersik terhelese megno, mivel allandoan huzni kell a botot, megno az atesesi sebi (ld. a polardiagram eltolodasa), nagyobb lesz a statikus hosszstabilitasod, es nagyobb kormanyerok kellenek a mozgatashoz.
- ha meg a hatso sulyponthatart atleped, akkor meg csokken a kormanyero, sokkal konnyebb tulrantani, ugyebar megno a lapos dugo veszelye, leszallaskor meg nehez a siklopalyat tartani, mert a gep allandoan emelni akarja az orrat.
(Plusz motorosoknal meg a hatotav es a repido is csokkenni fog mindket esetben.)

Amugy laposdugo eseteben mondtam, hogy Eric Muller a mervado, o irta meg ,hogy mivel kell probalkozni egy laposbol valo kivetelkor.

Joystick: nem vagyok szagerto, de ez nekem erosen olyan, mint a jo oreg Daciak. Tudjatok: megvetted a Daciat, es abbol kellett autot csinalni. Apamnak volt egy ismerose, a csepeli Merkur-teleptol ket saroknyira nyitott egy Dacia szervizt. Na, erre szoktak mondani, hogy o jol jart a szocializmussal...😄 Megvette ugyebar az egyszeri autovasarlo a Daciat, beinditotta, es rendszerint a ket saroknyira levo szervizig birta😊
Paszkál hallottam, hogy leötóráztál! Gratulálok! Kár, hogy nem üthettelek😊