Vitorlázórepülés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Tudnátok ajánlani a vitrolázó repülésrõl anyagokat, lehetõleg a neten?
Nagyon érdekel a dolog! Kár hogy csak 14éves vok, ha befejezem tanulmányaim elsõ fizetéseimbõl biztos, hogy egy vitrolázót veszek!
Én is úgy fogom!
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
__|__ ________(*)________
Condorhoz honnan lehet letölteni az patch 7-et? Sehol sem találom. Nagyon megköszönném!
Amugy az otora se mindegy, hogy Gobeval bekkeli ki az ember, vagy mondjuk Astirral. A Gobeval meg kell szenvedni minden centiert. Az Astir meg a fingban is fent marad.
A kisebb teljesitmenyu gep meg megedzi az embert, raszoktatja az igenyesebb reptechnikara es amikor egy nagyobb tavot akar repulni, akkor a korabbi "gyengebb" technikabol jott "reptechnikai orokseg" ott fog lecsapodni.
A lényeg, hogy repüljön,(és ne ott ahol minden bokrot füszálat termiket ismer) tájékozodjon, felelõs döntést tudjon hozni, hogy haza tér e,vagy leszál. Terepen vagy idegen reptéren.
Egyébként ma megrepülte a "Nagymedve" Fahegy-Úrhida-Fahegy 117km-es hurok.Nagy Gratula! Ma bizti fájni fog a valaga 😊
Jaja, csak az a helyzet, hogy ilyenkor farad az ember. Az otora vegen meg inkabb jobb, ha repterre szall vissza az ember, mint hogy inkabb terepre... ilyen esetben meghatvanyozodhat a rossz dontesek szama, ami meg csak jobb esetben is gepseruleshez vezethet.
Az 50 km-en meg miert kene emelni? Ja igen, tudom, tolunk nyugatabbra ez a dolog mar csak formalitas. ASH-25-ossel kezd a delikvens, az fennmarad a fingban is, felcsavar 1200-ig, es siklik egyet. Vagy loggerral hazamegy. Arrafele nem tudjak milyen az hogy "csorlesbol Gobeval"...vagy legalabbis olyan 30 eve vegetert az ilyesmi.
A sárkányosoknak is 50 km az ezüstkoszorú, csak az a különbség, hogy õk kicsit kevesebbet siklanak.. Azt is inkább hátszélben, ha lehet. Szóval náluk most kb olyan a koszorú, mint itt volt 60-65 éve.
Egyébként ezt érdemes meglesni!
gliderpilot http://lhbc.hu
5 ora hianyaban csak a D vizsgadat nem adja ki a FAI (es rajta kivul az MRSZ), attol szakszod meg lehet.
A tematika igaz, hogy csak a dugogyakorlatnal enged, de akkor meg hogy van az, hogy a szakszorendelet (5/2001 KoViM) szerint a szakszonak nem feltetele a D vizsga, csak a vontathatoi az elofeltetel, az otora alol mentesseget kap, aki repult 2 db egyeduli egyoras feladatot, amibol az egyik legalabb 60 perc, meg 3 db haromoras feladatot, amibol egyik legalabb 180 perc... a tematika meg a VII/6-nal nem irja effektive, hogy muszaj az otora utan, hanem ha a terepreszallos gyakorlat megvolt, akkor mehet. Szoval ossze-vissza van minden.
Bar en azt mondom, hogy akinek meg nem jott ossze a koszoru, az ne ugraljon szakszoert.
De ugy tudom hogy a FAI szabályok szerint semmi más nem elfogadott, csak ha tud igazolni egy 50km-es egyens vonalú repülést.Ha van logger akkor vissza jöhet, de az 50km-es szárnak meg kell lenni.
A mai gepeket elnezve meg csak a Gobe meg a Ka-7 nem jon vissza 1 siklasbol, ugyhogy ez mar igy csak formasag... gondoljatok bele: delikvens beleul a nagy IS-be, vagy a Piratba, vagy az Astirba, felcsavar 1000-ig, siklik, a fordulopont elott megint csavar egyet, oszt hazagyun. Es a terepreszallas? Es a jokedvu szallitokocsizas hazafele notaszoval? Es az ott a terepen majd a repteren torteno elp...csazas? Mi lesz igy?
Egyébként Paszkál a sapka nem nyomot jobban, mint maga az ülés?
amúgy láttam a MÁV honlapján kiírva hogy van 2 új repülõtök...szabad tudni mik azok?😊
astirral koszorútávot????
nem szeretné pik20szal repülni 10méteres hátszélben 3000es alapnál???
De azért ha összejön a közös start lesz egy kis fölénye.
350kg Club Astir II vs 270kg Ka8 😄
De mind1 itt nem az átlag számít 😄
Tényleg jól kezdõdött az év, csak így tovább az idõjárásnak, hogy hétvégenként szép napos idõ legyen
<#eljen>#eljen>
Pedig még 1900on élt volna az idõ +1 órát és még kibírtam volna😄
jó hogy nem csak én vagyok ilyen õrült h Góbéval 5ésfél órát repültem😊)
Majd D vizsgára mit fogunk majd kapni..Elõre félek 😄
Ti szoktatok ütni ötórára?😊 Úgy tudtam, ez csak vizsgafok elérése után szokás😄
Fájt a hátsóm, alig tudtam kikászálódni a gépbõl.
De nagyon jó volt, jó magsan voltam végig.
Ütöttek mások, ne aggódj, az is elég volt 😄
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Clidey: Jaknal nem egeszseges a futonyitas, mert a fofutok (amik a nehezebbek) hatrafele nyilnak ki, igy egy jo nagy felmeteres karon meg pluszba hatrebb megy a sulypont, ami nem egeszseges).
Piratrol nem tudok nyilatkozni, Jantarrol se, pedig mindketto all a hangarban mifelenk.
Lanti: a repulonek nem szabad orrneheznek se farokneheznek lennie, van egy adott elso-hatso sulypontkorlat, amit nem illik tullepni.
Ugyanis:
- elso sulyponthatar atlepesekor, amikor baromi orrnehez a repulo, akkor egyreszt a kiegyensulyozashoz nagyobb allasszog kell, a vizszintes vezersik terhelese megno, mivel allandoan huzni kell a botot, megno az atesesi sebi (ld. a polardiagram eltolodasa), nagyobb lesz a statikus hosszstabilitasod, es nagyobb kormanyerok kellenek a mozgatashoz.
- ha meg a hatso sulyponthatart atleped, akkor meg csokken a kormanyero, sokkal konnyebb tulrantani, ugyebar megno a lapos dugo veszelye, leszallaskor meg nehez a siklopalyat tartani, mert a gep allandoan emelni akarja az orrat.
(Plusz motorosoknal meg a hatotav es a repido is csokkenni fog mindket esetben.)
Amugy laposdugo eseteben mondtam, hogy Eric Muller a mervado, o irta meg ,hogy mivel kell probalkozni egy laposbol valo kivetelkor.
Joystick: nem vagyok szagerto, de ez nekem erosen olyan, mint a jo oreg Daciak. Tudjatok: megvetted a Daciat, es abbol kellett autot csinalni. Apamnak volt egy ismerose, a csepeli Merkur-teleptol ket saroknyira nyitott egy Dacia szervizt. Na, erre szoktak mondani, hogy o jol jart a szocializmussal...😄 Megvette ugyebar az egyszeri autovasarlo a Daciat, beinditotta, es rendszerint a ket saroknyira levo szervizig birta😊