37
  • batyu
    jo dolog lesz ez...

az ingyenesen lehet fogni az nem azt jelenti hogy nem terul meg...

a penz a kapcsolodo szolgaltatasokban van(pl GPS+ GPRS,3G):
    -balasetek,dugok elkerulese,
    -reklamok : etterem,benzinkutak, party-k, stb,stb...
    -fuvarozás,futárszolgálat, áruterítés...

k.
  • Kazak
    Azért gondolják, mert képesek rá, hogy megtegyék. Másrészt meg EU-nak nincs közös hadereje, úgyhogy, ha kilőnék felette a Galileo műholdakat, akkor legfeljebb méltatlankodni tudna.
  • Mipi
    Az én GPS készülékem 10 méteres pontosággal mutat. Ez azért még egy kicsit sok. De jó lenne már kisebb településekről is részletes térkép.
  • maozedong
    Hátha ebben benne lesz kína és india is, és kilövik a műholdakat, akkor igencsak szorul a hurok az usa-n :)
  • Zro
    Ez egyértelmű, hogy az USA szívfájdalom nélkül kilövi a műholdakat, ha az útjában lesznek. Ha az EU egyszer egységessé válik, akkor talán eljön az idő, hogy egyenrangú félként tud majd tárgyalni az USA-val, s elérni, hogy egyoldalúan ne kapcsolja le a GPS-t. S nem kell majd fölösleges milliárdokat költeni olyan eszközökre amiket már elkészített az ember, hanem olyan dolgokra fordíthatja ami elősegíti a világ stabilitását, csökkentve az esetleges terrorista akciók és háborúk számát. Utópia :)))
  • [NST]Cifu
    A dolog van egy politikai hozadéka is: erről főleg akkor beszéltek, amikor az USA és az EU tárgyalt a Galileo-ról. Az USA szerette volna rábeszélni az EU (ESA)-t, hogy ne foglalkozzon a Galileo-val, és itt némi nyomásgyakorlás volt azzal, hogy folymatosan arról beszéltek, hogy adott esetben kilőnék a Galileo műholdakat.
  • Dredd
    Igen, ugyanerről olvadstam én is, hogy amerikai katonai forrásokra hivatkozva azt írták, hogy ha az USA saját biztonságát fenyegető tényezőt fog látni a Galileo-ban (ez ugye nem nehéz a paranoiás USAban), minden szívfájdalom nélkül kilövi az összes műholdat, szövetséges ide vagy oda. Ez még kimondva is durva, nem tudom az amcsik miért gondolják, hogy bárkivel is megtehetnének ilyesmit, pláne a szövetségesükkel. Mindenesetre már maga a tény, hogy hivatalos amerikai forrás ilyet mond, elég sokat elárul arról, hgyan is gondolkodnak odaát a "szövetségeseik"-ről..... nem lepődnék meg, ha szép lassan elfogyna nekik az összes.
  • Pharaoh
    Minte erröl lett volna már egz cikk, és abban at volt, ha lesy galileo, akkor nem lekapcsolják a gps-, mivel annak már nem lenne értelme, hanem egzsyerűen kilövik a galileo műholdakat.
  • [NST]Cifu
    A Galileo-t aligha fogják lekapcsolni, miután nem az Európai államok tulajdonában lesz, hanem egy nemzetközi egyesületében, amelybe ha jól tudom Kína és India is belépet, továbbá a költségek 2/3-át a civil cégektől remélik - akiknek szintén beleszólásuk lesz a dolgokba...
  • pilóta
    ATtól függ ki háborúzik. Ha az EU háborúzik valaivel, akkor nyilván lekapcsolja. De ha az USA aktuális háborújáról van szó, akkor nem feltétlen (lásd irak...)
  • vgez
    mindenki arról beszél hogy usa lekapcsolja, de szerintem ha "háború" van akkor EU is lekapcsolja
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, jelenleg a civil jel nincs zavarva (ez volt a Bill Clinton által 2000-ben hozott döntés). Az, hogy milyen pontos több összetevőtöl is függ, a legfontosabb a berendezés maga. A civil forgalomba kapható készülékekel is elérhető a pár centis pontosság, de ehhez két komolyabb készülék kell (az egyik egy stabil, ismert pozicióban, a másik az ismeretlen pozicióban). A geodéták pl. ilyeneket használnak a minél pontosabb mérésekhez. Az általánosan használt egyszerű készülékekkel a pár méteres pontosság a reális.

Amúgy a katonai felhasználásnál a pontosság csúcsa az Iraki háborúban 2.66 méter volt, ennél többet legalábbis a jelenleg rendszerben lévő JDAM bombák nem tudnak.
  • maozedong
    most is zavarva van a GPS, nem?
    elvileg tudna 30 centis pontosságot, de a civil felhasználás méteresre van butítva.
  • Tano
    Reagálva még az első hozzászólásra!

Hiába vagyunk NATO tagok, ha háború esetén az USA megszünteti a civil kódot, akkor a magyar baka is seggbe lesz durrantva, mivel a hőn szeretett vezetőink által hangoztatott jól ellátottság abban merül ki, hogy sima civil, közforgalomban kapható GPS készülékeket vagyunk kénytelen használni (már akinek lehetősége, vagy esetleg saját zsebpénze van rá), amiknek közük sincs a katonai kódhoz.
    Üdv EGY katona
  • Tano
    firstman: a kollégádnak nem azért mutatta a lágymányosi híd közepén a fordulót, mert a GPS volt pontatlan, hanem az adott vevőeszköz által használt térképrendszer volt eltolódva kicsivel. Frissíteni kell egy pontosabb adatbázissal, és akkor már jó helyen lesz a forduló is:)
  • firstman
    Tényleg zavarva van a (gps) rendszer, a kollégának már mutatta a Ládmányosi-híd közepén, hogy most forduljon jobbra :)) Itt igaz az, hogy csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön, mert kb. 30-50e forint egy vevő(tehát semmi), beszereled az autóba és bárhova irányíthatod, akár rossz szándékkal is. Vagy gondolj bele 2015 Németország, banhoff autók mennek 150-200 km/h-s sebességgel gps irányít Közben az USA-t ismét terrortámadás éri gps lekapcsol, autók megállnak ha tudnak, a városokban az automata jelzőberendezések (amik már most nagyon intelligensek) pl. gps-el határozzák meg a forgalom nagyságát és az alapján irányítanak. Ha kikapcsolják a gps-t már is nem csak az USA de Európa is veszélybe kerülhet. Persze ez csak pár példa, hosszan lehetne még őket sorolni.
    Na mind1 csak annyit szeretem volna, hogy ideje volt már, hogy elfoglalja megérdemelt helyét a világban Európa.
  • [NST]Cifu
    Nem lesz, mert ez egy nemzetközi kooperáció lesz, ráadásul a pénz nagyrészét civil vállalatok biztosítják, tehát nekik is komoly beleszólásuk lenne a dolgokba. Pont az lenne a Galileo lényege, hogy nincs senkinek korlátlan hatalma felette.
  • maozedong
    Teljesen normális dolog, mivel nagyon sok dolog függ tőle, egyre több eszköz használja fel, egyre elterjedtebb, stb. Amerika politikai nyomást gyakorolhatna azzal, h feltételekhez köti a GPS szabad használatát..
  • AtisH
    Mivel a GPS katonai rendszer és amerikai tulajdonban van így tkp. bármit megtehetnek vele. Ezért is van, hogy a civilek részére nem engedélyezett a pontos helymeghatározás.
    Szerintem az EU-nak igen is szüksége van egy saját, -elsődlegesen- nem katonai helymeghatározó rendszerre. Sőt (elméletileg kevés ráfordítással) akár még világszerte használható rendszerré bővíthető, mint pl. a GSM is. Szal biztos, hogy nagy üzlet.
  • Cat #18
    "fidesz - magyar polgári szövetség"
  • Sundance
    És gondoljátok, hog katonai konfliktus esetén ez nem lesz lekapcsolva? Meglepődnék. :)
  • pilóta
    Az nem úgy megy, hogy irakban nem pontos máshol meg pontos. Ha egy helyen nem pontos, sehol sem pontos, mert a kódolást változtatják meg, amit csak a katonák tudnak kikódolni, hogy hozzáférjenek a pontos adatokhoz. Másrészt meg már volt rá példa, hogy lekapcsolták. Pont egy vitorlázórepülő versenyen volt. Az egész mezőny szívott is miatta...

Szóval kell ez nekünk nagyon. Inkább a sok ingyenélő francia paraszt támogatását kéne megszüntetni, hogy ilyenekre legyen pénz inkább, mint amilyen ez a gps...
  • [NST]Cifu
    A globális helyzetmeghatározás jövőjébe gondolj bele. Hogy mire lehetne és fogják használni. Például tervben vannak repülő autók, amelyek teljesen automatikusan repülnek, csak meg kell adni, hogy hova akarsz menni, a gép felszáll, elrepül oda, és leszál, a nélkül, hogy neked bármit kellene csinálnod. Csakhogy ehhez két dolog kell: állandó és megbízható pontosság. Namost jelenleg a GPS esetén ez nincs garantálva. Mi lenne, ha egy irakhoz hasonló konfliktus környékén az ilyen autók 10km-re szálnának le a kijelölt céltól, tegyük fel egy tó közepére? És ki lenne ilyenkor a felelős?
  • benczurzs
    Fidesz-MPSZ, ez(ek) milyen párt(ok) ?
    (Fidesz-MSZP)

sorry
  • Sundance
    Ezt értem, igazad is van. De miért is kell azon aggódnunk, hogy Irakban csak a katonák férnek hozzá a pontos jelhez? Ez pont hogy megnyugtat engem.
    Nem hiányzik, hogy bagdadban elnavigálon a GPS-em, ahol nincs háború, ott meg működni fog. Nem?
  • [NST]Cifu
    Gondolj bele, hogy a GPS-t az amerikai védelmi minisztérium felügyeli. Ővék a végső döntés mindennel kapcsolatban, és már attól is sok patriótának égnek állt a haja, amikor Bill Clinton utasította őket, hogy a GPS civil zavarását szüntessék meg (addig ugyanis csak a katonai rendszerek számára volt teljesen pontos, a civil felhasználók csak egy zavart jelet kaptak, ami rontott a pontosságon. A zavarást azért alkalmazták, hogy ne használjassa más katonai szintű precizitással...).

Miután a Galileo civil rendszer (noha Kína és India nyilván nem csak civil célra szeretné használni, ahogy az EU tagállamok sem), itt elvileg nem lehet felső beleszólás, hogy mondjuk most Irak területén a pontosságot csökkentsük ennyi és ennyi értékre, mert az katonailag indokolt...

Mert az USA számára ez lehetséges, lévén katonai felügyelett alatt van a rendszer...
  • [NST]Cifu
    Katonai rendszer, de a GPS (Navstar) is az. Ha jól tudom vannak civil GLOSNASS készülékek is.
  • Sundance
    De Ti mit gondoltok, mégis mire föl kapcsolná le az USA? Amikor a fél világ ettől függ lassan? Elképesztő hiszti lenne belőle, "csak úgy" gazdasági érdek miatt nem thetei meg, illetve nem fogja. Háborúban Európával nem fog állni.

Biztos klassz dolog a "függetlenség", de ugyan már inkább adják azt a pénzt nekem, amiből ezt kiépítik.

El tudtok képzelni olyan helyzetet, hogy USA lekapcsolja? Győzzeteke meg, én vevő vagyok rá, csak mg nem értem, miért tenné ezt.
  • Robko
    Szerintem szükség van rá, mert nekem is van gps de, van, amikor nem megy, szünetel vagy gyenge a jel
    Biztos így akadálymentesen sugároznak
  • pilóta
    Mivel politikusok is benne vannak, valszeg használhatatlan lesz és drága :)

De viccen kívül: ez nagyon-nagyon kellene európának. Az amcsik bármikor lekapcsolhatják, amikor csak kedvük lesz hozzá, és egyáltalán nem biztos, hogy 20 év múlva is jóban leszünk velük...
  • perverztata
    Ez egy nagy tévedés!
    Az USA a GPS-t bármikor lekapcsolhatja, és le is fogja, amikor a politikai érdeke úgy kivánja!
    Ha a közlekedésnek, és a gazdaságnak szüksége van rá, akkor ezt mindeképpen meg kell csinálni. Hosszútávon mindenképpen megéri. Reméljük az EP-ben nem úgy gondolkoznak a politikusok, mint nálunk, és hajlandóak a jövővel is foglalkozni.
  • MrTressy
    GLONASS az katonai vagy milyen?
  • [NST]Cifu
    Sokan megfeledkeznek arról, hogy két globális rendszer is van: a GPS mellett ott a GLONASS is. ;)

Ez már a harmadik ilyen rendszer lenne. :)
  • Tbone
    Reszesedhetnek a vevoberendezesek arabol.
  • maozedong
    Ha ingyenes lesz kliens oldalról, akkor a magánszektor tőkéjét hogy tudják bevonni?
  • Kis-Bob
    Szerintem jó dolog. Én sem szeretek másoktól függeni. Ráadásul nagy üzlet van benne. Csak ne felejtsék el megteremteni a kellőképpen szigorú jogi hátteret.
  • Sundance
    Ezt én sem értem. Minek nekünk még egy?????

Ha nincs háború, akkor ott a GPS. Ha van, akkor az USA használni fogja közben, tehát max annyira kódolja le, hogy a haderők tudják használni. Mi pedig NATO tag vagyunk, nyilván mi is tudjuk majd (a hederő) használni addig is.

Szóval marhára nem értem, minek ez.....