136
-
Mice #56 mi összefüggés van a lastpost és aközött, hogy ki hanyadikra reagál? tán lusta vagy scrollozni?
nem m1 neked h valaki topdown v downtop olvas el/reagál egy fórumra/ot? -
#55 Létezik x86-ra is, elvégre az XBox is az. Nézz utána, szerezz egyet, próbáld ki, légy boldog :) -
Mice #54 ez most mire is volt jó? -
#53 Megjegyzem az első paragrafusod kicsit nehezen értelmezhető, már nem látom át, mi a gondolat menet beli hiba, mi az elgépelés, de annyi biztos, hogy az, hogy itt embereket egy kalap alá veszel, kicsit magad alatt vágod a fát.
"Miközben szidod a windowst, hogy bizonyos szarkértelmet kíván a kezelése, ugyan ezt hibájának róvod fel mondván..." Ne haragudj, ezt nem tudom értelmezni.
"Egyikőtök háttérben megbúvó op-rendszerről papol addig a másikótok a vindóz-használók hiányos szakértelméről."
Megjegyzem, egyik következik a másikból. -
#52 Azért szerintem elég veszélyes egy ennyire rendszerközeli részt .NET-ben megírni... De tudtommal még mindig elég nagy hányadában .NET-re alapul a LH (pl az Indigo, meg a grafikus felület is!), ezért egyre szkeptikusabb vagyok vele kapcsolatban. -
#51 ?? -
#50 Igen, ilyesmi rémlik (amikor 6 GHz-s procit meg 1 Terát szónokoltak/jövendöltek) .. de ugye ha megvan az elméleti háttér, pár év alatt akkor is le lehet programozni, de MS esetén, ahol ezer meg ezer kóder van, nem hiszem h. tovább tartana pár hétnél/hónapnál megírni úgy, hogy ne zabáljon fel 300 mega memóirát és ne kelljen hozzá Athlon 64 X2 -
FTeR #49 a win FS állítólag azér marad ki, mert nagyban a .net framework-re épűl és mivel a pc teljesítménények fejlődése elmarad a vártól túlságosan visszafogná a rendszert, ezért egyenlőre kihagyják belőle, vagy csak olyan rendszer mellé adják, aminek már megfelelő a teljesítménye. sok egyéb dolog is ezért marad ki. állítólag eredetileg az egész lh a .net-es C#-ra épűlt volna, de mikor látták, h a fejlődés nem a várt ütemben halad, billi bejelentette longhorn reset-et és újrakezdtek egyes elemeket a jobb teljesítmény érdekében. -
Caro #48 Csináld azt, hogy kérdezd meg poén volt-e?
Ha azt mondja nem, akkor:"Kár, pedig annak elment volna"
Egyébként azért nem a 40. hozzászólás körül kéne a 6-osra reagálni... -
Caro #47 Csak azt ne gondold, hogy más emberek sokkal okosabbak, csak azért, mert "magas" pozíciókban vannak! -
#46 Kicsit belevesztem a többszörösen összetett alá- és mellé-rendelt mondataidba, de a lényeget azt hiszem értem :)
Szerinted váltani fognak? Mért, mi indokolja a váltást? Új GUI ? Szebb , van benne még okosabb böngésző? Esetleg új Outlook Expresst tesznek bele ? Vagy még tudományosabb (és végre használható) számológépet? Talán a Paintot lecserélik az új képszerkesztő programjukra? Nem hiszem. Inkább az fog bekövetkezni amit comet is írt, hogy maradnak az XP-nél, még sokáig. Évekig, aztán majd váltanak LH-ra. Mert a gépigénye tényleg horribilisnek néz ki, igazából nem nyújt semmi pluszt, és most ne számold azokat akik lewarezolják, mert az már-már természetes. Akik megveszik, azok az 1.0-ás felhasználók, akikről igazából foggalmunk sincs, hogy mért veszik meg, egyszerűen megveszik és kész. Aki megveszi és ért hozzá, az majd ezzel igazolja h. nem ért hozzá, hisz ha tényleg nem lesz benne semmi extra, akkor nem fogja megérni, ergó egy rossz üzlet, ár/érték arány alacsony.. tehát nem tudta megítélni jól, mert nem értett hozzá. Na, de a kis kitérő után még vannak a céges gépek. A nagy cégeknél, ahol sok gép van, már a windows updates SP2 is gondot okozott, mi lesz egy új OS-nél, amiért még fizetni is kéne?! A kis cégeknem tuti jó az XP, a középvállalatoknál meg nem szempont az IT, tehát nem költenek rá.. akkor ki és mért venné meg? Az 1.0-ás felhaználónak elég csilli-villi az XP is , szvsz. Persze lesznek akik megveszik majd, mert ők áldozatul esnek a marketingnek, ennyi.
Ha viszont MS tényleg nagyot dobbant, mert lesz benne fütyülős kenyérpirítóvezérlő ami Bluetoothon keresztül kapcsolódik a mobilomra és aztán 3G-s szolgáltatásokon keresztül majd az IPv6-os mikrónak szól hogy kész a kenyér és pittyegjen a pirító helyett, akkor lehet h. azt mondom, megérte várni rá.
De most úgy néz ki, hogy egy egyszerű hálózatot is képtelenek rendesen megcsinálni (lsd. XP-s MS windows hálózat..) -
archkoven #45 Comet mi az óriási nagy ostobaság a gondolatmenetedben?
Az, hogy azt, hogy az emberek nem akarnak majd váltani a régi vindózról az újra, nem azzal magyarázod, hogy azért mert elégedettek vele, hanem azzal, hogy IGÉNYTELENEK és TUDATLANOK.
Miközben szidod a windowst, hogy bizonyos szarkértelmet kíván a kezelése, ugyan ezt hibájának róvod fel mondván, a vindózosok csak arra lettek szoktatva, hogy csak használják a rendszert, de akarjanak érteni hozzá.
Egyikőtök háttérben megbúvó op-rendszerről papol addig a másikótok a vindóz-használók hiányos szakértelméről.
Ezért válik a mondandód hiteltelenné.
Arról még nem is beszéltem, hogy valami hihetetlen látnoki képességed van amivel látod a jövőt. Csak tudod a helyzet az, hogy igazán nem az SG-re írogató okostojások látják a jövőt, hanem az olyanok mint Bill Gates, akik önerőből lettek dollármilliárdosok, és ezek az emberek nem csupán a puszta véletlennek köszönhetően jutottak oda ahol vannak, és az sem véletlen, hogy te soha nem jutsz oda, még csak meg sem fogod közelíteni, azt sem fogják tudni, hogy egyáltalán létezel, hogy van Magyarországon egy ember aki látja a jövőjüket. Nyugodj meg ők jobban látják mint Te.
Ezen elgondolkodhatnál, mielőtt itt nagy arccal osztanád az észt bukásukról, a hibáikról és a közelgő csődjükről! -
#44 A WinFS "AKKORA" újítás lesz, hogy még mindig nincs kész, vagy mért nem tudják beletenni a Desktop LH-ba? -
#43 utóbbi erősen javallott :] -
#42 Minden megoldható , majd szólunk a Microsoft Magyarország Kft. piszkos ügyekkel foglalkozó részlegének, hogy vegyenek fel mint önkéntest ;] -
archkoven #41 Van akinek olyan gyenge a humorérzéke, hogy az ember szabályosan zavarba jön, most próbáljak nevetni, vagy mondjam meg, hogy szar volt??? -
#40 Haxor kösz, nem hiába gyakorlom...
ac3: na ez az... Jól látod te is.. PC-hez is kéne jogosítvány meg alkalmassági. Csakhogy azért ez nem olyan veszélyes, mint az autózás, ezért nem is kell... (most mindegy hogy windows vagy linux stb)(ECDL-lel meg ilyesmikkel pls kíméljetek...)
Nekem nem fizet semmit az MS ezekért a beszólásokért. Ha fizetene és támogatna, azt megköszönném termszetesen :) -
Roli #39 Vagy esetleg ha annyira egyesíteni akarja a M$ a Windowst akkor mondjuk működhetne úgy, hogy érzékeli milyen környezetben van és aképpen indulna. pl ha játszol, akkor azokat a dolgokat, ami nem kell kikapcsolná teljesen ha pedig kell akkor be. Esetleg megjegyezné, vagy megszokná, hogy a felhasználó mit szokott leginkább csinálni a géppel és úgy indulna. Persze ha kell neki még valami akkor azt amikor kell elindítja.
Egyébként a mostani SP2-es XP tényleg a legjobb!
Éljen éljen! :D
-
#38 Ez nem rossz, de nem egészen erre gondoltam, mert az maga egy konzol. Jó lenne, ha PC-re adnának ki egy ilyen oprendszert, amit esetleg, mint másodlagos oprendszer fel lehetne telepíteni, vagy egy Longhorn-t és/XP-t is el lehetne indítani hasonló üzemmódban.
Az XBox valóban egy lépés a konzolosok meghódítására, csak másik megközelítésben. Persze a MS számára pénzügyileg ugyanolyan jó valószínűleg. Erre a konstrukcióra én nem vágyom, mert akkor valószínűleg ilyenem lenne. Vagy akármilyen más konzolom. -
#37 Attól mert valakinek nem jött be valami, attól másnak még igaza lehet. Ha megnézed én nem az elemzőknek hiszek hanem egy bizonyos érvelésnek...és eddig azt senki nem cáfolta még. Nem véletlenül kapálózik az MS mindenféle irányba (xbox, msn search, tv, stb..) -
Caro #36 Ja, igen az irodai gépek!
Itt volt a hír, hogy az amd most dobott ki egy 533 MHz-s procit, ami x86 kompatibilis, és 0.9W-ot fogyaszt! Inkább ilyenekből kéne irodai gépeket összedobni. Persze a legtöbb cégnek nem okoz gondot a villanyszámla, de minek office alá alapjáraton is 40W-ot fogyasztó p4-et rakni? -
Caro #35 Winfs? Minek az? Használjanak ext3-at vagy reisert, akkor még a fejlesztés költségeit sem kell fizetni. :)
Gregorius puritanizmusával egyetértek. Az oprendszer inkább legyen stabil és gyors mint designos.
Irodai munkára pedig bőven elég egy p3 500-as 128, max 256 mega rammal. Erre tökéletes egy win 2000 office 97-el.
Azért érdemes szemügyre venni, hogy a mentés formátuma nem változott a 97 óta!
Tehát semmi újítás nem volt, csak az alulképzett felhasználóknak raktak be "segítségeket", amiktől viszont a hozzáértők idegbajt kapnak.
És akkor ott vagyunk, ha valaki nem ért hozzá, akkor ugye ne használja. Miért állnak neki egyesek szöveget szerkeszteni ismeretek nélkül? Legalább a súgót olvasgathatnák néha, bár nagyon szakszerű dolgokat az sem tartalmaz...
Ami miatt erősebb gép kell az a játék. De pont a játékosnak lenne érdeke, hogy az oprendszere ne szívja le az összes erőforrást! -
skydrake #34 Kíváncsi vagyok hogy fog-e menni vele a VisualChat.hu Meg a transzparens PNG támogatás -
#33 Emelje fel a kezét, aki érti, hogy mit kívánt a t. regisztrált fórumozó! -
#32 Elemzők mindig is voltam, mindig is lesznek. Már tíz éve is temették a Windowst és a Microsoftot. Más "pár tucat elemző" pedig hasonló ideje szajkózza, hogy az OpenSource be fog csődölni. Egyik sem jött be. A helyzet nem sokat változott. Az MSnek megvan rá a módszere, hogy váltásra bírja a usereket: egyszerűen megszünteti a támogatást a régi rendszerekre. BTW tény, hogy kihagytak pár dolgot a LH-ból (WinFS), de közel sem igaz az, hogy nem lesz benne újdonság. Tudomásom szerint az MS még sehol nem tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy valójában mit is fog tudni a LH, tehát nem túl szavahihető az az "elemző", aki szerint nem lesz benne semmi újdonság. A másik ide kapcsolódó dolog, hogy lesz WinFS, csak nem az asztali LH-nal jön, hanem a szerverre való megoldással, kicsit később. -
#31 Azért csőd amit alant leírtam. Az, hogy a linux az ingyenessége folytán talált megoldást a problémára, az egy másik kérdés.
A terméke nagyon is piacképes, volt. Elérte azt amit lehetett a mostani termékcsaládjával, ahhoz hogy újítson viszont meg kellene törnie a visszafele kompatibilitást amit nem fog megtenni. Ennyi. Az, hogy most mi van, soha senkit nem érdekel, mindenki azt akarja tudni, hogy mi lesz. Legalábbis az üzleti életben. Az MS mehet ötvenféle irányba, de a főbb bevételi forrásai kezdenek apadni, vagyis a windows és az office. Épp azt fejtegettem, hogy aki már akart windowst az vett és nincs késztetés az újabb oprendszerre váltáshoz az átlagembernek.
Egyébként, ezt nem én mondom, hanem pár tucat elemző, én maximum csak lefordítottam magyarra az elemzések lényegét. Pont azért van szar helyzetben az MS mert saját magának a konkurenciája: még 1/4-e az embereknek windows 98-at futtat a windows felhasználók közül. Főleg, ha horribilis rendszerigénye lesz a longhornak, nem sokan fognak váltani. -
xplusszx #30 És itt a kép hogy semmi se maradjon le a beillesztésből mert már mindenki ilyen nagy áttekinthetetlen beillesztéseket szúr be.
kép -
ac3 #29 "de pl. nem az autó hibás, ha valaki nem tudja vezetni, nemde? :) )"
melyik atlagember szokott autot szerelni?:)
olajcsere = servicepack telepites?:)
stb stb
-
xplusszx #28 Újabb részletek a következő Windows-ról
2005. június 18. 16:59, Szombat - Gyurkity Péter
A Microsoft ismét újabb részleteket osztott meg a következő generációs Windows operációs rendszerrel kapcsolatban, és röviden felvázolta a Longhorn Server változatok jelenlegi útitervét.
Az újdonságokról Bob Muglia, a Windows Server csoport alelnöke beszélt egy online beszélgetés alatt, amelyben több témát is érintettek, és szóba került a Windows Server, valamint az Active Directory jövője. Az eWEEK.com cikke arról számolt be, hogy a beszélgetés alatt Muglia megerősítette azt a korábbi híresztelést, miszerint a Longhorn Server Beta 1 még a nyár vége előtt megjelenik, nagyjából a Longhorn client Beta 1 bemutatkozásával egy időpontban. Mi több, az is elhangzott, hogy a béta verzióval kapcsolatos online chat augusztus elején várható, ami arra enged következtetni, hogy az új operációs rendszerek tesztváltozatait a nyár harmadik hónapjában vehetjük szemügyre.
Bob Muglia, a Windows Server csoport alelnöke
Ugyan a Microsoft részéről nem voltak hajlandók megerősíteni ezt a feltételezést, de nagyon úgy tűnik hogy hitelt adhatunk neki. A konkrét változásokról az ZDNet szolgál némi ismertetővel, amely beszámolt arról, hogy a Microsoft szakemberei több téren is kiterjesztik az operációs rendszerben rendelkezésre álló funkciókat. Ezek közé tartozik, hogy a rendszeradminisztrátorok húsz különböző szerep közül választhatják majd ki az operációs rendszer szerver változatának szerepkörét, a nyomtatószervertől a webszerverig, és jelentős mértékben kibővül az eseménynapló modul, amelynek új változata "Crimson" kódnévre hallgat.
A cikk szerint a kibővült modul nemcsak a rendszer egészségi állapotáról ad ezentúl információt, hanem arról is, hogy pontosan mely pontokon változott meg a korábbi helyzet, amiből következtetéseket vonhatunk le a valószínű okokról.
Az alelnök elmondta továbbá, hogy a Longhorn Server virtualizációs komponense a Virtual Server 2005 szoftvert helyettesíti majd, de a szoftver csak 2007 után, az operációs rendszer megjelenését követően, de még a Longhorn Server R2 2009-es bemutatkozása előtt jelenik meg. Ezzel egy időben megemlítette annak lehetőségét is, hogy a hivatalosan szerverekre szánt operációs rendszerből kifejezetten otthoni felhasználásra szánt verziót is elkészítenek (lásd Windows XP Home Edition).
"Igyekszünk számításba venni a szervertechnológia kiterjesztésének lehetőségeit, és az otthoni felhasználás területe ebből a szempontból kiváló lehetőséget nyújt" - jelentette ki Muglia. "Tapasztalataink szerint sokan otthon is Small Business Servers-re támaszkodnak, és eddig bevált ez a módszer." Az alelnök kijelentését a vállalat hivatalosan nem erősítette meg.
Kapcsolódó cikkek:
· Változtatások a Windows XP-ben és a Longhornban (2005. június 3.)
· Csalódást keltő a Longhorn (2005. május 10.)
· A Microsoft megtiltotta a Longhorn képeinek közzétételét (2005. április 29.)
· A Microsoft bemutatta a Longhorn újításait (2005. április 16.)
· Itaniumos változat is készül a Longhornból (2005. április 11.)
Kapcsolódó linkek:
· Microsoft
IT/Tech, Hardver
06.18. Újabb részletek a következő Windows-ról
06.18. Nő az igény a beszédhangú tájékoztatásra
06.18. ENSZ-program - "Telefoncsatlakozást minden embernek!"
06.18. Online támadássorozat fontos brit intézmények ellen
06.17. Saját fájlcserélőt fejleszt a Microsoft
06.17. WinTV-PVR tévétuner-család ismertetője
06.17. A Dell is Mac OS-re váltana
06.17. Biztonságosabb internetet szeretnének az amerikaiak
06.17. Megjelent a DivX 6-os verziója
06.17. Keresés előfizetéses anyagokban a Yahoo!-tól
Tudomány, Játék, Mobil, Film, Digicam
06.18. Vin Diesel alakítja Hitmant
06.18. Elvissel a memóriaproblémák ellen
06.17. Moziünnep a hétvégén - egyet fizet, négyet nézhet
06.17. "Műanyag olajjal" a járművek gazdaságosságáért
06.17. 25 éve született Pac-Man
06.16. Mobilkeresőt adott ki a Google
06.16. Készül a Concorde utódja
06.16. Galaxis útikalauz stopposoknak
06.16. Készül a Full Spectrum Warrior folytatása
06.15. Az Ericsson és Napster együtt a mobil zenéért
-
irkab1rka #27 Szerintem igez, ezért fizetik, különben nem használhatná a logót. Ismeritek a ms-t. Simán beperel ennél kevesebbért is.
Annyira mindegy, hogy valaki fizetett provokátor, vagy önkéntes... -
#26 Most őszintén, neked ezért fizetnek? -
#25 "Ez így összefoglalva, a MS féle fejlesztési model csődjét jelenti"
Tulajdonképpen az írásod alapján azért csőd ez, mert nem a Linux frissítési módját követi. Tehát ha ahhoz hasonlítod, értelemszerűen mivel nem olyan, hát már csőd is. Ahhoz képest, hogy - írásod szerint - mekkora gáz az egész cég és mennyire piacképtelen a terméke, egész jól uralja a megszerezhető piac döntő többségét, szóval valahol nem stimmel az eszmefuttatás. Évek óta temeted a Windowst, az mégis él, sőt! fejlődik. Szerintem addig jó, amíg vannak vészmadarak, hiszen addig mindig lesz oka az embernek az ilyen írásokon jót derülni. A sci-fi írókat is megbecsülik, még belőled is lehet az. :) -
#24 "Most képzeljük el mi lenne, ha egyszer sikerülne egy játék konzol operációs rendszert összedobniuk. Kicsit odafigyelnének a DirectX-re, tuningolnák, kiterjesztenék, és kiadnának egy olyan oprendszert, amiben nem töltődik be minden szolgáltatás, csak tényleg az, ami játékhoz kell. Túl azon, hogy ez minden gamer álma, és egy valóban újítás erejű dolog lenne, még a konzol világából is át lehetne belőle csábítani felhasználókat"
Utolsó emlékeim szerint ezt hívja a világ XBoxnak. Windows Embedded (régi nevén Windows CE) az oprendszer, nem töltődik be minden szolgáltatás, a DirecX folyamatosan fejlődik. Magyarországon nem árulják ugyan, de ha nagyon erre vágsz, hozzá lehet jutni. -
#23 Egyébként egyszer elgondolkodhaatnának azon, hogy mi is egy operációs rendszer lényege. Nekem valahogy olyan kényszerképzetem van, hogy egy operációs rendszer legyen kicsi, és szinte észre se vegyem, hogy fut, miközben kiszolgálja a progamjaimat, ahelyett, hogy előgördülnek belőle a menük, meg analóg flash óra mutatja a pontosidőt.
Persze ha ki lehetne úgy kapcsolni, hogy annak valóban nyoma nem marad a rendszerben, akkor az nem olyan probléma. Azt hiszem sokak nevében beszélek, ha egyszer lenne egy olyan windows, ami nszántából úgy indul, hogy tényleg csak az van benne, ami kell.
Régi probléma a Windows-ok fejlődésével az egyre nagyobb gépigény, ami persze érthető lenne, ha nem exponenciálisan nőne a szolgáltatások számával. Egyre inkább arról hallani, hogy a PC-nek nincs jövője a konzolokkal szemben. Pedig hát lássuk be, a MS használóinak igen jelentős hányada játékra használja a gépet. Most képzeljük el mi lenne, ha egyszer sikerülne egy játék konzol operációs rendszert összedobniuk. Kicsit odafigyelnének a DirectX-re, tuningolnák, kiterjesztenék, és kiadnának egy olyan oprendszert, amiben nem töltődik be minden szolgáltatás, csak tényleg az, ami játékhoz kell. Túl azon, hogy ez minden gamer álma, és egy valóban újítás erejű dolog lenne, még a konzol világából is át lehetne belőle csábítani felhasználókat.
Ezzel szemben azonban a Windowskód csak egyre terjed, egyre többet akar markolni, miközben egyre kevesebbet fog.
Egyébként a Windows rohamos lépésekkel fejlődik, mindig van benne innováció, és kimondom kerek perec, hogy a legjobb operációs rendszerek a világon. (...Mari néninek a sarki boltban) De nekik készül a Windows. És e mellett még a haladó felhasználókat is kielégíti.
Mondjuk egy másik topicban már megkaptam a magamét a világnézeteim miatt, de engem ez nem rettent el attól, hogy továbbra is azt várjam, hogy egy kicsit észrevegye a MS, hogy többen vagyunk, több félék vagyunk, és nem biztos, hogy mindannyian ugyanazt az operációsrendszert akarjuk használni.
Egyszer már sikerült egy kicsit elmenni a többirányú fejlesztés felé, mikor kijött a Windows Me (tökéletes játékra, az egyik leggyorsabb Windows operációsrendszer), a Windows NT, (nagyszerű hálózati alap) és a Windows 2000 (majd minden munkahelyen ezt használják). És mi lett az eredménye? Senki nem akar váltani. Aztán jött az XP, és mindezt akarta egyesíteni. Több-kevesebb sikerrel, és most jön a Longhorn, hogy mégtöbbet próbáljon egyszerre.
Én egyébként nagyon kíváncsian várom, mert lehet, hogy a sok propagandaszöveg mellett ott lapul ezekből is valami azért. -
Janek81 #22 Ebből egyenesen következik, ugye, hogy vindóz pártiak meg mind hülyék, ugye? :) Ok, nem akarom kiforgatni a szavaidat, sry, de elsőre nekem ez jött le ebből... Mindegy.
Annó még próbáltam úszni az árral szemben, de felesleges. Szvsz nincs értelme a vindóz vs más OS összehasonlítgatásnak. Egyszerűen nem egy kategória, nem egy a célközönségük... Mint ahogy az autós tesztekben sem hasonlítanak össze soha egy mezőgazdasági munkagépet egy utcai autóval. Nem sok értelme lenne, ugye? Az oprendszerek ilyenforma összevetésének is pont ennyire nincs értelme... -
#21 Na ez jo volt. Comet még nyomhatsz ilyeneket ha van :) -
#20 Mondanom se kell, hogy az egyetlen tartalmas/értelmes hozzászólás pici puha ""fikázó??"" volt... -
blackeagle #19 Várjál még nem olvastam végig :) -
#18 Na akkor megjöttem.
Több probléma van a windowsal. Kezdjük a nyilvánvalóval:
A debian már viccelődés tárgya volt a következő verziójával Open Source körökben, pedig csak 3 évet kellett rá várni, de annyira elavult a woody, hogy már ősöregnek számított a régi verzió. Tegyük ezt át windows kontextusba. Van egy WinXP- ami egyébként a második legjobb verziójú windows eddig 2000 után, de sajnos 5 éves. Régi. Maradjunk a debian párhuzamnál: ha nem lett volna meg az a lehetőségem, hogy egy folytonosan frissített verziót használjak debianon (sid), akkor nem maradtam volna debianon. 3 év alatt iszonyú sokat fejlődött minden.
Tehát egyfelől van egy 5(6,7?) éves szakadék két verzió között a windowsnál, tehát a ráncfelvarrás ráfér. Namost, a gondjuk az, hogy másfelől meg nem tudnak olyan újdonságokat tenni a rendszerbe, ami miatt megérné longhorna váltani, majd ha elkészül (ejtették a winfs-t, de a nagy újdonság az, hogy a "my computer" helyett "computer" lesz...innováció at its best :D). Gyakorlatilag nem fog olyan lényegi újítást tartalmazni amiért megérné váltani, viszont a régi oprendszereket meg egyre rosszabb használni, mert sok olyan apró dolog van bennük amiket ki kellene javítani. Akit nagyon zavar, az persze váltani fog, de elárulhatom: a nagy többség nem fog váltani. Még mindig hihetetlen sokan vannak windows 98-al, 2000el, stb. Nagyon sokan fognak maradni Windows XP-vel is, főleg a horribilis követelményeket látva a Longhornra.
Ez így összefoglalva, a MS féle fejlesztési model csődjét jelenti: nem elég az, hogy megteszik a ráncfelvarrást, hanem új feature is kellene a longhornba hogy megérje valakinek váltani. A longhorn meg vaporware ilyen téren, jelenleg. Ha az eredeti összehasonlításnál maradunk: debian alatt én haladtam a korral, még akkor is ha nem volt kiadva egy új verzió, mert egyrészt nem csak a feature-re koncentráltak aminek marketing értéke van, hanem sok apró hibajavítást, csiszolást végezttek mindenféle programon és a kernelen ami valóban használhatóvá tesz egy rendszert és fejleszti azt. Ilyen módon nem ragadtam ugyanazzal a rendszerrel 5 évig. Beszéljünk egy kicsit az SP-ról, mert tudom, hogy elő fogja valaki húzni, hogy nesze ott van az innováció meg a fejlesztés meg a fix. Két hónap. Körülbelül két hónapra való fejlesztést tartalmazott egyenként (összevetve egy hasonló komponensek fejlesztési ütemével pl debian alatt). Mi 5 évről beszélünk.
Összegezve: az a legnagyobb hibája, baja és félelme a MS-nak, hogy nem tud egy sima fokozatos upgrade utat biztosítani, mert abból nincs pénze (spekulálnak előfizetéses oprendszerben egyébként ha jól tudom, arról akkor beszéljünk ha megvalósították :D), de anélkül, hogy ezt biztosítaná nyilván rossz a felhasználóknak egy nyílt forráskódú rendszerrel összehasonlítva. A másik probléma, hogy nem tud mit belerakni a longhornba. Egyszerűen nincs ötletük, nincs ötletük olyan big feature-re amit még nem lőttek el valamikor a múltban és usereket lehetne vele vásárlásra késztetni. Namost, a dilemma az, hogy egy stabilabb/érettebb operációs rendszer életében legalább annyira a részletekben lakozik az ördög, mint a feature-ökben, de ezért önmagáért a legtöbb user nem fog új oprendszert venni. Az MS a saját csapdájába esett: egy alulképzett felhasználói tábort akart nagy kontrollal, most ez lesz a veszte. Nem véletlenül regél az Apple a feelingről, ők ügyelnek a részletekre, meg is látszik az eladási statisztikájukon, pár év elteltével már nem számít különcnek az, aki mac-et vesz. Ki lehet mondani, hogy az elmúlt öt évben technikai szinten egy erő átcsoportosulás következett be. Az MS elvesztette az innovációs élpozícióját desktopok terén. (a szerverpiacon meg soha nem is volt neki). -
#17 El se hiszem, hogy nincs egyetlen MS fikázó sem...