125
-
#85 Kicsit el vagy tévedve , a LimeWire , a BearShare , a KaZaa és az eDonkey , WinMX, Gnutella, Shareazaa .. etc etc , mind mind egy központi szerverre csatlakoznak. Az Exeem is centralizált, mert ott is van pár fix pont, amik segítenek legalább 1-2 node-hoz való kapcsolódásban.
Ha tényleg decentralizált p2p-t akarunk, akkor az nem nagyon mehet másként, mint hogy valamiféle csoda folytán rátalál a "hub"-ra a csatlakozni kívánó. Ez lehet egy csomó weboldal is, ahol vannak fenn ip-k, de lehet hogy végignéz 200 000 ip-t mindegyiknél próbálva kapcsolódni az XY portra , hogy hátha ez a peer már tagja a naagy naaagy p2p mennyországnak. -
Janek81 #84 Apropó... Nekem sincs teljessen igazam, mert az eXeem tulajdonképpen a majdnem tökéletes decentralizált torrent kliens. A baj ezzel csak az, hogy nem terjedt el túl nagy mértékben, mindenki csak tölteni szeretne (persze csak lefelé), nincs megosztás, nincsenek userek, nincs mit tölteni... Pedig igen jó kezdeményezésnek tartottam annó, nagy kár, hogy megdöglött... :( -
Janek81 #83 A dolognak az a része, hogy miéknt kapod el a seedereket, már tulajdonképpen lényegtelen, ha a decentralicálásról van szó. Mert ugye a *.torrent filet valahonnan mindenképp meg kell szerezned. Ilyen alapon a webes (http, ftp) letöltést is lehetne decentralizáltnak nevezni... Mert ugye ott is mirror szerverekkel lehet gyorsítani a letöltést, és ezeket a mirrorokat fel lehet fogni seedereknek. Nem, a decentralizált P2P az a LimeWire, BearShare, KaZaa, és sorolhatnám, de a torrent sajna még messze van a decentralizálságtól... :( -
dez #82 Azért én elgondolkodnék, milyen hátsó szándéka lehet a MS-nak ezzel... -
dez #81 "Próbálnak a decentralizálásra törekedni, ám eddig még nem igazán sikerült..."
Azért ezt nem mondanám. Az új Azuban teljesen jó a decentralizált tracking. Nálam (hazai ajánlásoknak megfelelően) alapból ki van kapcsolva, de ha nem tudok csatlakozni egy külföldi trackerhez, vagy az regges (és nem akarok 101. helyre reget), akkor bekapcsolom arra az egy torrentre (jobb klikk menü), és már csatlakoznak is a peerek. (Ha egy csatlakozik, már jó, mert - azt hiszem - küldi a többi címét is.)
Csak a .torrent file kell, de azt általában több helyről meg lehet szerezni. Olyan is lehet, hogy valaki a saját gépén futtatja a trackert. Vannak is páran, akik rá is álltak erre. -
Janek81 #80 "[...]Másrészt a BT abszolut decentralizált, nincs _EGY_ központ, kifejezetten úgy tervezték meg, hogy ne lehessen nyomonkövetni a dolgokat.[...]"
BT egyik legnagyobb hátránya, hogy kell neki egy kozponti dolog, ahonnan beszerzed a *.torrent fileodat, ami nélkül nem kezdheted el a letöltést. Próbálnak a decentralizálásra törekedni, ám eddig még nem igazán sikerült...
"[...]Nomeg felteszem a protokoll zárt lesz és csak a saját kliensükkel használhatod.[...]"
Erről nem tlehet tudni semmit egyelőre, sztem kár is találgatni. Főleg azért totál lényegtelen, mert ha a gyakorlatban is életképes MS ötlete, akkor valószínüleg a BT kienseket fejlesztők heteken belül integrálják majd a megoldást. -
pemga #79 Ezek a sebességnövekedések elvi és labormérésekből vegyítése :). Emlékszel még a modem időkre? V42b meg ilyesmi? Mivel itt azt akarják csinálni, hogy a részekből összekódolnak letölthető részeket, tehát _elvileg_ kevesebbet kell letöltened. (És mivel a kódolt már tömörített, így az ilyen minták keresése nyilván nehezebben megy, míg egy kódolatlan text-nél lazán 90% is lehet.) Ez a "tömörítés" hoz tehát valamennyi növekedést, gyanítom ez a nagyobbik része. A többi része pedig - szerintük - abból adódik, hogy ezáltal jobban-gyorsabban elterjednek a file-ok, tehát kevesebbet kell üresen várni. Ez utóbbira nyilván majd csak éles nagyüzemi teszt adhatja meg a konkrét számadatokat. (Valaki találkozott már ilyen problémával? Valós igény ez? :))
De számomra még mindig kétséges, hogy mégis mit akarnak ezen terjeszteni? Másrészt a BT abszolut decentralizált, nincs _EGY_ központ, kifejezetten úgy tervezték meg, hogy ne lehessen nyomonkövetni a dolgokat. Most képzeljünk el egy, termékfelelőst, akitől megkérdezik: "Na, és hányan és honnan töltötték már le a sw-frissítést? Háát, nemtom." Ugye ez így nagyon nem életszerű MS viselkedés :)). Szerintem szinte biztos, hogy rátesznek valami DRM cuccot, amivel nyomon akarják követni a végeredmény file-okat (különben 5 perc, míg bajszot akasztanának a jogvédőkkel, a media-playerben is van ilyen DRM-kezelő, előírhatják, hogy csak ilyen aláírt file-ok kerülhetnek bele a hálózatba) Nomeg felteszem a protokoll zárt lesz és csak a saját kliensükkel használhatod. De ezek csak feltételezések hasból, még akár az is előfordulhat, hogy mégsem :)). -
#78 családi videókat -
the Godfather #77 És vajon mit fogunk megosztani?.....vagy esetleg letölteni?... -
#76 ezek a beígért sebesség növekedések szerintem nagyon sántítanak. Mert itt is az lesz a lényeg, hogy a seederek feltöltése hogyan aránylik a letöltők sebességéhez. Ha sokan csüngenek kevés seederen, akkor ez is lassú lesz, ellenkező esetben meg a BT sem lassú. -
#75 superseed esetén ki lehet hozni 1-re is a superseeder arányát, akár végtelen seeder egyidejű megjelenése mellett is , csak hát az idő tényező erősen változik ;] -
#74 MS Akamai-n keresztül teríti az anyagját.. meg gondolom van pénze sávszélre.. akkor igazából nem tudom mire jó neki ez a P2P.. gondolom csak azért hogy LEGYEN -
#73 Hm, lehet collisiont csinálni, de akkor majd áttérünk a duplán hashelésre. MD5-el meg SHA-1-el is , sőt a Tiher hash-ról még nem hallottam h. collideolható.. -
mechorg #72 "kódolt adatátvitel esetében 20-30 százalékkal, míg a kódolatlan adatátvitelnél akár 200-300 százalékkal is meghaladhatja a jelenlegi fájlcserélgető szoftverek által nyújtott sebességet" -hogyhogy?
bt ált. maxszal tölt... persze nem nekem, persze hogy nem használom, naná hogy a buickot. -
pemga #71 Hmm, nagyon belelendültem, conspiracy theory-nál tartok :). Az MS kb. fél éve bevállalta azt, hogy kiemelt ügyfeleinek (amerikai hadsereg, állam, stb.) GARANTÁLJA hogy a frissítés eljut minden gépükhöz a kiadástól számított x percen (talán felóra?) belül. A feladat adott, a mérnökök ezt a megoldást hozták ki. Azt senki nem mondta, hogy ehhez nem használja fel a többi ügyfele gépét ily módon :)).
Ööö, megyek lehűtöm magam, nagyon meleg van :). -
pemga #70 Igen-igen, de ezt a BT jelenleg checksum alapján dönti el. Elvileg lehet olyan részeket csinálni, aminek a tartalma más, de a checksum-ja ugyanaz (ha valaki nagyon-nagyon táp, nem bizonyított :).) Itt a tényleges tartalom-részlet visszanyerhető és nincs ilyen probléma. -
pemga #69 Hmm, ha azt termékupdate-ekre akarják használni, akkor szerintem csak a sok központi szerver terhelésmegosztására (esetleg vállalati proxy-zásra) lehet használni. A "lehet" szót itt leginkább jogi értelemben veszem. Mert míg a BT-né l ez úgy működik, hogy én is adok, te is adsz és mindenki happy. Addig itt felmerül a kérdés, hogy vazz, én a progiért fizettem egy zsák pízt, még én is terjesszem helyette a fizetett sávszélemből, na ne má... Ugye, kicsit sérül az üzleti modell :). -
#68 Hát, biztos én vagyok butuska, de még mindíg nem kapizsgálom, hogy egy superseed-es torrentnél ez mivel lesz jobb. Ugyebár minél előbb van fent az anyag, annál jobb, valamint minél kevesebb feltöltött adatmannyiséged mellett minél több seed-er lett. Superseed-el 1,1-szeres adatfeltöltés mellett lett 3-4 seeder egyszerre. Ezt nem tudom hogy lehet überelni? -
#67 A hibás szeleteket közlő klienseket a legtöbb BT progi 3-4 rossz adag után elküldi napozni ;] -
pemga #66 Viszont az is igaz, hogy ezzel iszonyatosan be lehet tenni azoknak a progiknak, amik fake file-okat akarnak bejuttatni a rendszerbe (mint pl. Viralg). Hiszen ha nem arra használjuk ezeket a letöltött részeket, hogy a file különböző részeire visszakövetkeztessünk belőle; hanem arra, hogy _összehasonlítsuk_ vele, máris egy őrült hatékony ellenőrző rendszert kaptunk. Dodge this :)). -
#65 Jah, tehát ezt akarja jelenteni az a lineáris kombináció :]]
Mennyire nagy a különbség a BT és e között ? Ha jól látom itt arra mennek rá , hogy végülis hamar növekedjen a seederek száma, ami nem rossz, csak mi van, ha seeder lelép, otthagyja a bolyt (swarm) ? Míg leecherként muszáj seedelnie is valamennyit, különben nem kap semmit.. vagy MS arra (is) épít, hogy sokan hagyják majd a windows updatet bekapcsolva, és QoS-el együtt majd a felesleges sávot használják erre? -
pemga #64 Áh, ok. Ők gyakorlatilag azt csinálják, hogy a letöltött részek bizonyos szabályok szerint _átlapolódnak_ (ezt nevezik ők kombinációnak), tehát egy letöltött részlet az tulajdonképpen a file több részletéből tevődik össze. Durván fogalmazva tehát nem a file a letöltött részek lineáris kombinációja (mint ahogy a cikk írja), hanem a letöltött részek a file részeinek lin. kombinációja. Nem mindegy :). (Ez a rajzból látszik [img] http://www.hwsw.hu/kepek/hirek/2005/06/avalanche.gif[/img] igazán, leírva elég hülyén hangzik :)).
BT ennek az ellenkezőjére hajt, minél kisebb részleteket tölt le (pár kB), és azt igyekszik a file minél szélesebb tartományából venni (szórás), hogy a terjesztés elején minél több helyen legyen meg minél több részlet. Ebben is van ráció, mérni kéne, hogy melyik a jobb. Az MS megoldása imho nagyobb forgalmat fog generálni, meg kéne nézni, hogy időben hozza-e a várt gyorsulást. De laborkörülményekben ez nem fog menni, épp a viselkedés kiszámíthatatlansága miatt, élesben fog majd kiderülni :). -
#63 Ha az MS ír egy progit, és azon ötleten lovagolva ír egy ugyanerre való progit, de jobban meg van csinálva, akkor az MS szar, az MS béna köcsög...
itt gondolom valaki más ír u. ilyen progit, nem?
Amúgy MS-t tényleg sokszor alaptalanul támadják, pl. az elmaradott üzletpolitikája, ami végülis egyet jelent azzal hogy üzleti cég , nem karitatív szervezet, alapítvány.. a szar programjairól meg annyit, hogy sokat ül a babérjain, ha meg másol, akkor gátlástalanul teszi.. -
#62 Egyébként már itt évek óta egy pár ember a következőt csinálja(megpróbálom körülírni):
Ha az MS ír egy progit, és azon ötleten lovagolva ír egy ugyanerre való progit, de jobban meg van csinálva, akkor az MS szar, az MS béna köcsög...
Ha valaki ír egy progit, és azon ötleten lovagolva ír egy ugyanerre való progit az MS, de jobban meg van csinálva, akkor az MS szar, az MS köcsög mert lop...
Akkor más ezek szerint lophat? Teccik érteni... vagy csak sexuális orgazmusba jut itt egyes ember, ha az MS valamit rosszul csinál, illetve szívinfarktust kap, ha valamit jól??? Ezt nem inkább betegségnek hívják? -
#61 Fantasztikus , M$torrent.. úgyis azt mondják majd h. ők találták fel a spanyol viaszt.. -
Flashy #60 nemhiszem hogy sok igazi újdonság lesz ebben azért. az edonkey/emule se sorban tölti és a ritkákkal kezdi. már régóta. -
FTeR #59 -
Janek81 #58 Kíváncsi vagyok, akkor is ennyi postban fog-e szerepelni a "lopás" szó, amikor arról fonak cikkezni, hogy megjlent az első, új, módosított torrent kliens, amibe beleépítették ezt az új ötletet...? :) -
Mihail #57 a ms mindig is nagyoin értett mások 5leteinek az ellopásához, ez a cikk is ezt tükrözi -
Yeti #56 Hwsw-n kicsit részletesebben van mint itt -> http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29174&count26=1
De ha az kevés, és tényleg jobban érdekel, nézd meg itt:
http://www.research.microsoft.com/~pablo/papers/nc_contentdist.pdf
Bár lehet, hogy kicsit túl részletes lesz:) -
FTeR #55 úgy náz ki, h pl bittorentnél 1 file darabka pl az 1. tartalmazza, a következő fájl rész megtalálásához szűkséges adatokat. a 2. a 3.-ékt stb. stb. és így sorba végűl letölti az egészet.
ez meg vmi olyan lehet, h rohangálnak a hálóban a darabkák, a kliens meg figyeli, és látja, h jé ez az 5. ez a 3. az az 1. ott megy 122. és szépen ahogy éri őket elkezdi letölteni. -
#54 Vagy esetleg véletlenszerűen töltik a darabkákat, így elkerülve azt, hogy bizonyos "kiemelt" (filevégi) darabok ritkábbak legyenek. Egyenletes elosztás :) -
Cat #53 szerintem kicsit tulértékeled a dolgot
a lineáris az itt arra vonatkozik, hogy egymás után sorbarakja a töredékeket -
pemga #52 Értem, ezt az apróságot elfelejtették megemlíteni :).
Akkor már csak azt a lineáris kombinációs izét nem értem. Amennyire szegényes ismereteimből telik, ez azt jelenti, hogy független dimenzióknak kell lenniük a file-ban; ez kódosztásnál azt jelenti, hogy generátorpolinomok vannak, amivel az egyes dimenziókból a teljes file legyártható. Magyarul meg kell adni a dimenziókat (ezek "merőleges, azaz nem keveredő" minimális kódszavak), és a kombinációt (a fentiekből vett mennyiségeket), amivel legyártható a file maradéktalanul. Ööö, hogy a fenébe lehetne ezt szemléletesen leírni. :(
De ha ilyen létezik, akkor miért nem azt publikálják, hiszen elég lenne azt letölteni és magadnak összerakni a file-t, nem kéne az egész file-t letölteni :))). (Nomeg feltáltuk volna a melegvizet, ld. futásidőben memóriába önkitömörítő file-ok, arj-hez is volt ilyen :)). Szóval, hol van itt a bukfenc? -
#51 Az NWO projekt folyamatban. -
#50 mindent maguknak akarnak -
#49 uristen, most esik csak le az összefüggés. MS AZ ANTIKRISZTUS
ugye nem kel mondanom hogy ez mit jelent -
#48 mircosoft ne fejlesszen már semmit. unom hogy minden microsoft hulladék BIL GÉC MONNYON LE -
#47 Karácsony -
Robin Hood #46 Azért az MS valszeg nem a Knoppix terjesztésére csinálja a p2p-jét.