39
-
babajaga #39 "Ez az eljárás szerintem jódolog, mert ez is egy lehetöség a többi mellet a palackok ujra hasznositására"
És mennyi energiabefektetéssel lehet ezt megcsinélni? -
#38 Feltaláltad a spanyolviaszt. Ez pontosan így működik ma. Hallottál a termékdíjról? -
booyaa #37 az a helyzet hoo bármennyire is frankó az az olaj én tutira nem rakatnám bele az autómba!Majd ha ténylegesen olyan viszhangja lesz hoo korrekt ekkor talán meggondolom! -
Gade #36 Ez az eljárás szerintem jódolog, mert ez is egy lehetöség a többi mellet a palackok ujra hasznositására. Menél több alkalmazott ujrahasznositás van anál több palackot tudnak feldolgazni. Persze ehez és a töbi eljáráshoz is pénz kell, és nem is kevés. -
HUmanEmber41st #35 Akkor meg csinálják üvegből.. de az abszolút nem megoldás ami most van palackügyben.. -
#34 Ha jol tudom, a muanyagot nem lehet a vegtelensegig visszadaralni. Minden egyes feldolgozasnal rovidulnek a molekulak az anyagban. Max 2x-3x lehetne visszadaralni es ugy 10% daralekot alkalmazni a nyersanyagban. Kulonben homalyos, elszinesedett lesz a termek. Azonkivul ugyan ugy meg kell tisztitani, mert a sok kosz is belekerulne a daralekba.
Az uveg sokkal jobban visszaforgathato az amorf volta miatt. -
HUmanEmber41st #33 "Én sose érzem benne a mosószert, "
Mert biztos nem is volt.. :) :) :)
Meg az üvegeket régen ultrahanggal "forralt" vízzel tisztították...
-
Hegyikecske #32 Áhh akor se volt rossz korszak a visszacváltós üveg! Én sose érzem benne a mosószert, viszont azon gondolkoztatok már el h egy "nem visszaváltható" ásványvízes üvegből (müanyag persze) kb 1hónap állás után mennyi kerül a vízbe? Bizonyíthatóan oldódik, ha még a víztől nem is annyira de a különböző üditők, borok hasonlóktól igen... Szal én inkább a visszaváltható mellett voksolok, annál is inkább mer akkor annyival olcsóbb az üditő a palack meg ugyse kell... Amugy nekem még volt 0,5literes visszaváltható palckom is de olyat már régóra nem forgalmaznak (sajnos) mer gondolom nem tértült meg nekik...
Viszont az üveg hiába lenne gazdaságos a mai világban sajnos több szempontból se lenne praktikus, pl könnyebben sérül, nehezebb törékenyebb, veszélyesebb, a mai világban sajnos nem elhanyagolható h mi van ha leütnek egy üveggel ?:D nem pont olyan lesz mintha egy műanyag palackkal tennék, tom elég abszurd, de ha belegondolsz h palack helyett lenne üveg... És az tény h sulyosabb..... -
#31 Eszembe jutott a '80-as évek MÉH-reklámja: "Gyüjtsd a papírt, rongyot, vasat! Sok hulladék= hasznosanyag!" ;) No ezt a szlogent most is el lehetne sütni!
Abban a vidéki városnak a kertvárosi részében ahol lakom, az ABC előtt lévő szelektív hulladékgyűjtő (üveg+papír+műanyag) általában teli szokott lenni. A pár percre levő iskolában pár éve még volt papírgyűjtés.
Szerintem a lakosságot rá lehet venni a hulladék (nem szemét, ez a két fogalom nem ugyanaz!) újrahasznosítására, csak a cégek részéről kéne egy kicsit pozitívabb hozzáállást tanúsítani. De sajnos mivel ez sok pénzbe kerűl, ebben pénzorientált világban eléggé nehéz.
A cikkre reflektálva: nemcsak olajat lehet előállítani a palackból, hanem műszálat is. Kína tőlünk is vásárol alapanyagot, melyből aztán polárkabátot csinál. ;) -
#30 Pikocsöves dugóval ?? :) :) -
Caro #29 Nanocsöves palack? :D -
HUmanEmber41st #28 MIndenki vesz magának 1 fa hordócskát, aztán abban azt tárol., amit akar.
A bolti automatánál meg feltölti :) :) :) -
Bullshitt #27 EZ az igazi magyar mentalitás!!!
,,ha valaki mérget tárol benne"
éppeszű embernek nem jutna eszébe akkor sem, ha már mérgező anyagot tárol, h. azt pont egy visszaválthatós műanyag!! palackban tegye, amit azután vissza is vigyen, h. más jól megszívja.
egyértelműen beteg dolog lenne.
nem értem miért nem lehet kultúráltan felhasználni azt amit arra találtak ki. Megiszod, visszaviszed.Kész. Európai gondolkodásmód.
De ha gondolod, tárolhatsz benne még egy pár dolgot, és arra izgulhatsz fel, mi lesz aki utánna majd iszik belőle ha az neked jó.
Ha meg nem tetszik a műanyag palack, tervezz jobbat, hol a nagy ötlet? -
quentit #26 A visszaválthatós témára: én azt nem értem, miért lehet csak visszaválthatós palackokat kapni egyes helyeken... Jó hülyék vagytok: (már bocs de) inkább a környezetet féltitek. Nem fogjátok megérni azt, hogy elpusztítjuk önmagunkat, mert ti hamarabb végeztek magatokkal... A visszaválthatós palackok minősége SZAR SZAR és SZAR. Nevetséges. És tényleg: ha valaki mérget tárol benne előtte ami beleivódik a műanyagba???? Észlények... Be kellene tiltani a visszaváltható műanyag palackokat.
Erre a kérdésre a megoldás az üveg lenne, az könnyen és hatékonyan kimosható. Abból talán eltűrném a visszaválthatót. -
jefferson83 #25 Isten ments :))) Én védem a környezetet, mert szakmába vág, de csak azért nem kezdek el inni :) Elég szomorú, hogy igazad van. A kezdeti költségek biztos drágábbak az üveg bevezetésénél, de az sokszorosan megtérülne. Addig is még nem jön meg az eszük marad az üveges kiszerelésű málnaszörp nekünk :) -
#24 igen, az üvegek.. csak alig van belőlük.. olyanokat töltenek üvegbe ami alkoholtartalmú.. azért nem szokok rá a piára, hogy védjem a környezetet;)) -
benczurzs #23 Tudtommal, a műanyag felhasználása a kőolajnak, mintegy 1-2 %-át teszi ki. A többit "benzinnek" használjuk.
Tehát ha ki is fogyna a készletünk, azzal az egy-két százaléknyi anyaggal nem sokra mennénk.
Szerintem is inkább a műanyag palackok önmagukon belüli újrahasznosítása lenne a jó.
-
jefferson83 #22 Ezért találták ki az üveget :) A mosószerrel történő tisztítás a visszaváltható palackoknál tényleg nem nyerő és lehet rajta vitatkozni, hogy vajon több kárt okoz e mint hasznot. Azonban üvegnél a hőkezelés sztem nem rossz. -
#21 Érdekes ez a dolog, mert a visszaválthatós palackokat az egyik nagyobb cég már nem forgalmazza.. nem véletlenül nem.. és itt az ok nem az, hogy nincs kedvük ezzel foglalkozni vagy nem akarják kiépíteni a tisztitó majd újrahasznosító gyárat, mert ez mind megvolt, csinálták is, csak rájöttek, hogy ezzel több kárt csinálnak mint hasznot, néhány dolog:
- amit már említettek előttem, hogy a palackban bármit tárolhattak lőtte és a normál eljárással amivel tisztítják a palackokat nem lehet 100%-ig fertőtleníteni a palack belsejét
- olyan eljárással amivel lehetne, annyira nem érné meg, hogy egyrészt többletköltséggel kellene eladni a terméket amit értelemszerűen nem lehet megcsinálni, másrészt meg a fertőtlenítőszerekkel nagyobb környezetszennyezést csinálnának, mint amennyit a visszaváltható palackokból nyernének
- és arról még szó sem esett, hogy a palackok megsérülnek út közben, nekem is volt olyan esetem, hogy megvettem egy üdítőt, ami ilyen palackban volt és 0 szénsav maradt benne, mert hajszálnyi repedés keletkezett a palackon amin keresztül távozott a szénsav..
És még lehetne pár okot mondani hogy miért is rossz ez, de ennyi elég szerintem.. -
jefferson83 #20 Én is valahogy így képzelném, mert a magyar embert sajnos csak a zsebén keresztül lehet megfogni. Tisztelet a kivételnek. -
Dömsödi #19 Egyszerű a megoldás:
Nem fontos az újrafelhasználható palack, hanem az hogy minden műanyag palackért felszámoljanak 0.5 literenkén 30 forintot.
Majd minden városban létesiteni kell néhány visszaváltó helyet.
Megszűnnének az eldobált műanyag palackok, mert az emberek nem dobálnák el, hanem visszavinnék. Ha meg mégis eldobják, akkor meg bőven lesz olyan akinek megéri összeszedni.
Ezekbe a palackokba legközelebb már nem töltenének italt, hanem mehetnének az újrahasznosítóba.
Én is azért nem szeretem a visszaváltható palackot, mert érezni a mosószer izét. -
Caro #18 Miért nincsenek intelligens tárolóedények?
Pár literesek, elkülönített saválló rekeszekből. A cuccban lévő akkumulátor biztosítaná a folyadék hidegen(vagy éppen melegen) tartását. És akkor nem kéne bemenni a boltba, kiraknának egy autómatát, amire ezt rákötöm, megmondom neki milyeneket kérek, és azzal teletölti. Ha épp üres, vagy otthon van és tápegységről megy, akkor pedig egy kvarclámpa kifertőtleníthetné a belsejét. Lenne rajta egy hőmérő, meg egy átfolyásmérő is.
Meg lehetne kisebb, hordozható változat is. -
#17 Sajnos magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még nagyon gyerekcipőben jár. És persze a megújuló energiaforrásokkal is ugyan ez a helyzet, pedig a mi érdekünk lenne... -
#16 Én pl tetrapackos üdítőt iszom. -
jefferson83 #15 Az a helyzet, hogy a környezetvédelmi törekvések csak akkor fognak előtérbe kerülni ha anyagi haszonnal párosulnak. Az egyik legjobb példa az ólommentes benzin esete. Ezt sem azért vezették be mert sokkal környezetbarátabb, hanem a motor teljesítmény fokozásának az ólmos közeg nem tett jót. Csak jó volt a reklám hozzá. Azért bármi okból történt örülünk neki. -
#14 Megkockáztatom nagy nyomású vízben elég hamar leáznának... De biztos lenne rá ezer megoldás (ha teszem azt nem is pont ez), ha egyáltalán lenne valaki aki gondolkodna rajta. -
HUmanEmber41st #13 Ez csak pénzkérdés!!!!
Ha pénz van, akkor minden van..
Nehogy már a papírcímke legyen az akadály..
-
pipaxy #12 Rendben, hogy itt nálunk az emberek nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, de még a boltban is azt választják amelyik később kapásból megy a szemétbe! Tegnap is bementem az üzletbe valami innivalót venni. Hosszú sorban kígyóznak az ásványvizek, vízből aztán van választék, legalább 20 fajta, természetesesn egyik sem visszaválthatós. Arébb vannak a kólák, az egyik nagy cég ügye alapból nem forgalmaz visszaváltható palackban, a másik még igen...
Az ásványvizes részlegtől távolabb le volt dobva a földre egy koszos láda, benne az egyetlen visszaválthatós palackban lévő ásványvíz.
Titeket nem idegesít picit, hogy amikor üdítőt választotok a boltban úgy hogy közben a környezetre is gondoltok, akkor egyszerűen nincs választék !? -
pipaxy #11 Ez nem probléma szerintem. Lehet kapni olyan ásványvizet például ahol a papír címként is műanyag fólia helyettesíti. És nem is környezetvédemi okokból terveztek rá műanyagot... -
teddybear #10
Erről beszéltem, amikor a belső fegyelmet említettem. Amíg az emberek szerteszét dobálják a hulladékot, hiába próbálják szervezetten gyüjteni. De amíg pl. Pesten a legtöbb kutyatulajdonos nem takarítja fel a kutyapiszkot, ne is várj semmi jót. Szervezett hulladékgyüjtés csak akkor lesz, ha a jónép legalább minimális szinten együttműködik. És ez az ami most nem jellemző. Sajnos. -
#9 "Külön kellene gyűjteni a palackokat, ledarálni, majd újból fröccsönteni."
Ez a palackon levő papír miatt nem megy még. -
pip #8 Az amcsiknal (legalabbis jobb helyeken) automatak vannak elhelyezve a bevasarlokozpontok mellett, altalaban 3 tipusu hulladekra (uveg, muantag, aluminium). Ebbe dobaljak az emberek a flakonokat es sorosdobozokat, amit az automata ott helyben ledaral es cserebe ad egy par centet. A szupermarket szemelyzete meg mindig csereli a dobozt alul es toluk hetente elszallitjak a felgyult hulladekot. -
#7 Ez mind jó, csak nem működik szelektív hulladékgyüjtés nélkül. Bár nem tom pontosan, h mi van az amcsiknál. Az bizti, hogy kishazánkban ezen bukna el. Egyébként fantasztikus lehetőségek rejlenek a dologban, és az is jó, h végre belátták, hogy ilyen dolgokkal foglalkozni kell. -
teddybear #6 Én inkább a visszaválthatós üvegpalackra esküdnék, ha a jónép egy kicsit is fegyelmezett lenne. Szerintem abban jobb az üdítő íze, meg azt könnyebb fertőtleníteni, és tartósabb is. Igaz, drágább előállítani, mivel nehezebb, kevesebbet lehet egyszerre szállítani. -
HUmanEmber41st #5 Külön kellene gyűjteni a palackokat, ledarálni, majd újból fröccsönteni. Így munkahely maradna meg, és a palackok is garantáltan tiszták lennének..
De ennyi eszük, meg különgyűjtő edényük nincs.. -
Fatanur #4 Nem értem hogy itthon miért nem lehet több visszaválthatos műanyag palackokat kapni mint ahogy a "Nyugaton", ahol már 0.5 literest is vissza lehet válatani... -
#3 Nézted már a visszaváltható palackok minőségét? Nem ritka, hogy a belsejében vastagon áll a szutyok és rátöltik az italt.
Vagy érezni a mosófolyadék ízét.
Vagy honnan tudod egyes tuskók mit tároltak benne előzőleg? Ki tudja milyen szutykot tároltak benne egy hétig, mire visszavitték a boltba.
-
pipaxy #2 Olajból palackot majd abból újból olajat? Ez miért hasznos?
Inkább a műanyag palackok gyártását kellene leszorítani. Csak körbe kell nézni boltjainkban, csaknem vadászni kell visszaválthatós palackban árusított üdítő után...
Ha nem lenne annyi egyszer használatos palack, nem kelle törni rajta a fejünket. -
#1 Egy jó és hasznos ötlet.