Óbudai Egyetem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

zmeor
ja várjácsak egy analízis I. áll 3 ea.ból és 2 tgy bõl

és akkor ezek valamelyikére mész be?
valahogy így? vagy hogy mûködik😄<#worship><#confused>

leszarom a konfigod...

zmeor
vagy mondjuk Analízisbõl 1 héten csak 1 féle órát tartanak de 5 külön idõpontban?

leszarom a konfigod...

zmeor
de van a heti óraszám, nem? annak nem kell meglennie?
pl amin linket adtam

Analízis I. heti óra: 5
Lineáris Alg heti óra: 3

azoknak az óraszámoknak nem kell meglennie egy héten?

leszarom a konfigod...

grizzly21
a faszt😄
idei órarendem még nincs megcsinálva, de tavaly :

ezekbõl a végefelé pénteken már be se mentem suliba, de a pénteki mikroökonomián csak egyszer voltam, még elsõ héten asszem. A többire többé kevésbé mindig bementem

zmeor
látom 27 óra van 1 héten pl az elsõfélévben, ez nagyjából 5,4 óra egy napra... és ha jól tudom akkor egy óra = 90 percel, tehát másfél óra.

tahát kb 4 ig vagytok suliban ha reggel 8 tól nyomjátok?

nem semmi

leszarom a konfigod...

grizzly21
nálunk ugy van hogy mindegyikbõl lehet kétszer, és egybõl lehet 3 szor is vizsgázni, de tárgyfüggö, mert egyikbõl kedvességbõl, az egyiket elnézik tehát összesen 2bõl lehet 3 szor- összesen 4 vizsga van

zmeor
amugy a neptunoláshoz visszatérve, tavaly láttam egyet cask nem nagyon vágtam hogy mi van, egy régi gimis ment vissza az info tanárunkhoz hogy segítsen neki összerakni.. és nagyon ment a klikkelgetés szal gyorsan kellett csinálniuk mindent. és bosszankodtak is hogy valaki elfoglalt valamit szal valami ilyesmi rémlik belõle...

na megyek böngészem tovább a táblázatot.. jobb a felkészültség😊

leszarom a konfigod...

mumpic
Mûtét? oww :S
Nem tudom hogy Fehérváron hogy megy, de itt már megszoktam hogy a nulladik héten -beiratkozási hét, ami máshol lazulás- is voltak/vannak elõadások, aztán az egyik elõadás helyett bejött a téósnéni és elmondta hogy mik a változások.

Kmarha
tökéletesen veszed ki belõle 😄 bár elvileg létezik egy táblázat, amiben külön csak a tárgyak kapcsolódása szerepel. Ott lehet könnyebb kiigazodni, de ez se túl bonyolult 😄

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
Igen, ez az a táblázat, ami megmutatja heti hány óra van belõle, hány kreditet ér, mennyi ebbõl az óraszámból az elõadás (ea), a teremgyakorlat (tgy), a labor (l), a követelmény (v: vizsgázni kell belõle, f: félévközi jegy, azaz dolgozatok után kapod is vagy nem a kreditet), és azt hogy mi az elõfeltétele. 😉

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

zmeor
ha jól veszem ki ebbõl a táblázatból akkor pl.: egy matek szigorlathoz kell elõtte: Analízis II.->amihez Analízis I. ,,, Diszkrét Matek II.-> amihez Diszkrét Matek I. + Lineáris Algebra..

leszarom a konfigod...

zmeor
amugy bmf-nik mérnök info (pest)
ide szeretnék...

gondolom ez a táblázat az... KATT

leszarom a konfigod...

Kmarha
hát nekem beiratkozáskor nem mondták el. Gondolom te Pesten tanulsz.

Az éles reagálásnak két oka van: tök ideg vagyok, és hetente tudok meg újabb és újabb változásokat a sulimmal kapcsolatban. És elöször persze sosem hivatalos helyrõl. Hát ne legyen az ember ideges? 😄

Viszont ez akkor nem jó hír. Tavaly a tanár matek szigorlaton, mikor 1 pont kellett volna a ketteshez azzal buktatott meg: "ugyan már, te tudsz többet is tanulni. Lesz még 6 alkalmad, majd összejön"

Most már csak 4 lehetõségem van akkor. Illetve már csak 3 mert az egyik vizsgaalkalomra mütétke miatt nem tudok beülni! Faszányos!

(egyébbként nálam még csak 250 volt az elsõ, és 500 a második alkalom. Aztán másfél év múlva új suli, új szabályok egyszerre: elsõ ingyen, második 750. Most meg már csak egy lehetõség van, és az 2000 Ft. Azt hiszem ez lehet a vágtázó infláció vagy mifene 😄 a lehetõségek száma csökken, az ára viszont növekszik. Huu, ez lehet az a minõségi javulás, amit igértek nekünk 😄)

ui.: végül is javul a minõség. Akinek nincs piszok jó feje vagy nagy szerencséje, az gyorsan kibukik. Vagy csak alaposan megfogyatkozik a pénze 😛 (inkább az utobbira tippelek)

mumpic
Kicsit élesen reagáltál, de megértelek, hiszen tényleg lehetne levelet küldeni. Én tudom hogy már csak kétszer lehet egy tárgyból félévente vizsgázni, és összesen hatszor, mert elmondták a beiratkozáskor.
De pl eddig abban a hitben voltam hogy a JAVÍTÓ vizsgáért kell csengetni, az IV ingyenes.

Amúgy meg az is röhej hogy félévente változnak a vizsgák körüli dolgok.
Az elsõ vizsgaidõszakomban még 500 Ft volt az elsõ Iv, a második meg 800. A második vizsgaidõszakomban az elsõ Iv ingyen volt, és a második maradt 800, most meg ugye eleve csak egy Iv-d lehet egy tárgyból, és az is 2000...

Kmarha
no de valamelyik sorstársam reagálna a korábban irtakra? Van változás a vizsgaalkalmak számában? hétfõn ugyis megtudom, csak addig nem kéne füstölögnöm meg mérgelödnöm 😄

Kmarha
Persze hogy van lista. Szépen felmész az álltalad érdekelt iskolák honlapjára, és megnézed a tantárgy tervet, tematikát stb-t 😊 Anno én ezt magamtól is megnéztem, no de nem vagyunk egyformák 😊

tantárgyfelvételre elsõ éveseknél nem emlékszem pontosan hogyan van, régen volt már. Azt hiszem automatikusan felveszik neked, te csak változtatni tudod. Ott ahol majd késöbb fel is veheted õket, és ez a neptun rendszer. Majd szépen megmutatják hogy müködik, mit lehet vele csinálni. Ha nem müködik, akkor ne felejtsd el, hogy egy felsõbbévest majd elkapj valamelyik gépteremben és kérdezd meg, hogyan tudsz belépni a sajátodba. A kezelése egyértelmü, magyarul van minden 😊 Csak néha nem müködik.

A lényeg hogy minden tárgynak van elõfeltétele. Ha megvan, felveheted. Ha nincs, akkor nincs. Pl matek 2-öt akkor vehetsz fel ha az 1-et megcsináltad. A villamosságtant akkor ha megvan a matek és a fizika. És így tovább és így tovább. Anyit veszel fel amennyit jónak látsz. Amennyibe nem gebedsz bele. De ugyis bukni fogsz, szóval a kötelezõkbõl érdemes mindent felvenni, amit csak tudsz, sokszor még lehet, igy is kevés lesz.

Vannak vagy voltak szürõk, hogy pl 3. félévre meg kell lennie ennyi meg ennyi kreditnek. Ha 2. félévben látod hogy ezt nem éred el, akkor lehet keresni szabadon választható felvehetõ tárgyakat, melyeket más szakokról hallgathatsz át álltalában (nagyobb egyetemeken). De ez ritkaság. Meg ha nem tudsz egy kreditszürüt teljesíteni, jobb is ha otthagyod a sulit.

Szóval bár te választhatsz hogy mit veszel fel, azért ez erõsen szabályozott és egy irányvonalhoz kötött. Álltalában ki is irják hogy melyik félévben ajánlott, de hamarabb ugysem lesz meg hozzá az elõfeltételed. Ha meg mégis, azt mondom vágj bele, max nem sikerül megcsinálni. Ennyi. De felesleges is ennyi szót rápazarolni, ez olyan dolog, hogy majd ugyis meglátod. Embertõl, tanártól, sulitól függ.

zmeor
aha értem köszi
és hogy vannak a tantárgyfelvételek? mikor mennyit kell felvenni? és van valami dolog amit figyelembe kell venni hogy mikor érdemes? vagy 1lsõ évben jó felvenni hogy hamarabb vége legyen? szal remélem érted...
és esetleg van valami lista arról hogy mit mikor? milyen óraszámban?

köszi <#worship>

leszarom a konfigod...

Kmarha
van egy tárgy. ha vizsgakurzus akkor teljesíteni kell a feltételt hozzá. A feltételt a tanár adja. Ha megvan jöhet a vizsga. Erre eddig 3 lehetõség volt. 3szor probálhatod, a 2. és 3. alkalom az fizetõs. Egyre drágább, iskolánként változó hogy mennyi.

Ha nem sikerült a 3.ból egy sem, akkor következõ évben felveheted. Ha mákod van és nem müszaki szakon tanulsz van keresztfélév, azaz következõ félévben már megprobálhatod, ha nem akkor várnod kell egy évet rá. Addig persze felejtesz. Ekkor újból 3szor probálhatod meg. Ha most sem jön össze egyszer sem, még egyszer megcsinálhatod, újra egy év várakozással. Ha akkor sem sikerül, távozol a suliból.

Most az a pletyka terjeng, hogy a 3 alkalmat 2-re szóritották. Vagy az egy félévben lévõ 3 lehetõséget korlátozták le, vagy azt, hogy hányszor veheted fel köv és köv félévben. Nem tudjuk, majd a TO-n megkérdezzük.

És ne dõlj be annak, hogy milyen sok lehetõség ez 😄 Vannak tárgyak, amit még igy is nehéz megcsinálni.

Fõleg egy matek szigorlat, ami nem sikerül. Aztán következõ évben már nincsen matekod, de van sok más tárgyat. És jön a vizsgaidõszak, újra probálkozhatsz a matek szigorlattal. Nálunk 5 fajta matekból áll. Nuku matek órával és gyakorlással, úgy hogy közben tök másfajta tárgyakból is készülsz vizsgázni, menj el, és csináld meg. Kemény dolog.

zmeor
olyankor mi van? nem vágom még annyira nem informáltak minket még gimi4 be járok..

leszarom a konfigod...

cbdkroa
sz*pás
/fel kell venned megent, ezt mondták és hogy többször lehet felvenni, bár ezt a részt még nem tisztáztam, remélem nem is kell../

zmeor
mi van hogyha nem sikerül másodszorra sem a vizsga?

leszarom a konfigod...

Kmarha
egyet kérdeznék csak meg. Én vagyok ennyire sügér:
- hogy a neptunon küldött üzenetek látthatatlanok számomra?
- vagy hogy a suli honlapján nem találok aktuális emberi nyelven is érthetõ tájékoztatást a változásokról?

Miért kérdezem? Mert kicsit röhejesnek tartom hogy a diákok szempontjából a legfontosabb tudnivalókat csak pletyka szinten kaphatom el a kollégium dohányzójából.

Mi is ami fontos lenne nekünk? Mondjuk hogy tudjuk azt, hogy mostantól a vizsgalehetõségek száma lecsökkent. A 3 lehetséges alkalomból csak 2 maradt, kétszer probálkozhatsz. Elsõ ingyenes ugyebár a második már 2000. Gondolom nem csak pletyka mert nem egy embertõl hallottam. De fasza, megyek majd be a tanulmányi irodában, hogy elnézést, ezt csiripelik a madarak, vajon igaz? Hmm.. igaz? Ohh.. Akkor a retkes büdös anyátokba nem lehet ezt nekem levélben elküldeni a neptunon keresztül?

PíszLávJuniti
adok különórát<#eplus2><#puszis>

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Nagyon igazad van, csak úgy tudom megtanulni, ha seggelek és addig nem megyek tovább, míg meg nem értem.

Nagyon köszönöm neked, jó mesterem lennél. Nem hurrogsz le rögtön és ez nagyon jól esett.

PíszLávJuniti
Sikerült vmire jutni?

Úgy gondolom, hogy programozást nem is igazán lehet tanítani, nagyon nagy részét csak magadnak tudod megtanulni, értelmezni, feldolgni. Ha konkrét kérdésed van, tedd fel nyugodtan.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Nagyon jól látod, alapfogalmakkal sem vagyok tisztában. Nem szégyellem, mivel nem tanultam és most szenvedek.
Nagyon szépen köszi a linket.
PíszLávJuniti
Bjarne Stroustrup : The C++ programming language Na, ezt nem ajánlom kezdõként 😊
de computerbooks os kiadásban van egy egyszerû alapoktól kezdõ C oktató könyv. Ha életedben nem programoztál, akkor bizony nehéz dolog lesz, egyrészt a fogalmakat megérteni, másrészt egy elképzelést leprogramozni.

Érdemes úgy elkezdeni egy programozás nyelvet, többlépcsõben. Elõször is a legegyszerûbb példaprogramokat kell kicsit átrágni, és azokban ezt azt kísérletezésbõl módosítani. Itt találsz jópár példát, a kezdetben console apps ot fõként, http://www.java2s.com/Code/C/CatalogC.htm
Van néhány olyan dolog, ami nyelv specifikus ( ifndef, headerek ) ezekhez hozzászokni lehet, megtanulni.

Sikerült letöltenem a könyvet, amit ajánlottál, köszi szépen.
mumpic
"Meg gondolom nem is elvárás, hogy a leggyorsabb megoldást add meg, elég, ha mûködnek a programjaid."

Hehe, tõlünk a villanykaron elvárták 😄. Sõt, a leggyorsabban is kellett megírni a progit, ez volt benne a legnagyobb szivatás. Bukásra álltam C-bõl úgy hogy tudtam programozni, csak lassúcska voltam 😊.

Kata Kata... Valamit nagyon rosszul gondolsz.
Nem a C nyelvet kell megtanulni, hanem magát a programozást, ami egy szemléletmód. A nyelveknek van egy szintaktikája, azt ismerni kell, de nem ez a fontos.
Csak át kell látnod a dolgot. Logikusan kell gondolkodni. Nem egy bonyolult dolog, csak el kell döntened, mi a cél, egyszerûbb részfeladatokra bontatni és azokat lekódolni, ne várj egy hû de nagyon összetett dolgot, a Nagybetûs programozást. Meg gondolom nem is elvárás, hogy a leggyorsabb megoldást add meg, elég, ha mûködnek a programjaid.

Egyébként adtam már neked tanácsot, mire vársz? Nem létezik egy pdf, amit rejtegetnek elõled a gonosz programozók, pedig abból aztán meg lehetne tanulni! Miért nem veszel egy neked szimpatikus C könyvet?

Ja, és mi lesz a C++ meg Javaval 😊

A fene se gondolta, hogy , már az elején ezzel kezdjük. Nagyon jó a doksi, ismerem. Érdekes a kedvenc tantárgyam ennek ellenére a problémaosztályok, algoritmusok.
feletjsük el, majd keresek valamit.
daeemoon
Amúgy egy apró kérdés. Miért jelentkeztél programozónak, ha nem akarod megtanulni? Lehet én nem értem, de bennem most egy konfliktus van. <#fejvakaras>

daeemoon
Aha! Szóval te nem akarsz megtanulni programozni, csak tanuljátok a suliban a C nyelvet, és nem akarsz megbukni számítástechnikából 😄 Miért nem ezzel kezdted? 😄 Ajánlom figyelmedbe a doksi.hu -t itt van pár ingyenes könyv, illetve találsz pár dolgot, inkább programozás ez már a prog.hu-n. Remélem ez már segített 😊

Nagyon megnyugtattál. Sajna a programozást ezzel kezdtük. Nem akarok végig bukdácsolni.
daeemoon
De ha a c nyelvet (feltételezzük) megtanulod. A szintaktikáját. Akkor mire mész vele. Nem tudsz programozni. A c arra való, hogy programozzunk vele. MIt akarsz kezdeni egy C ismeretével? A másik. Anélkül, hogy megtanulnál közbe programozni, soha nem fogod megérteni a C-t (szvsz)

Rosszul fejeztem ki magam, nem programozni akarok megtanulni, hanem a C program nyelvet úgy megtanulni, hogy megértsem. Soha életemben nem tanultam, programozást és nem értem, egy olyan alap leírásra, volna szükségem, amibõl megértem a lényeget. Hát nem tudom, ez a bajom. Légyszi adjatok tanácsot, hogyan kezdjem, míg nem késõ. <#wow3>
daeemoon
hát igen bevallom én is tanultam pár jó megoldást könyvekbõl (nem oan sokat de több a semminél ^^) mondjuk én anno önszorgalomból tanultam Basicet, még 6.-7. es koromban, aztán most középsuliban Pascalt, majd Object Pascalt tanítanak. Aztán elkezdtem mellette a PHP-t meg próbálkoztam c++ -al. Játékmódosítást csináltam, ja és közbe Pythont is tanulgattam. Az utolsó kettõ kezdte megértetni velem az objektum orientáltság lényegét (még azért teljesen nem tudom 😊) és megéri nézegetni a nyílt forráskódokat is, és azokat módosítgatni, abból is sokat tanul az ember. De amit mindenképp tudni kell, az alapalgoritmusok. Azoknak mindig ott kell lennie az ember fejében (gondolok a keresésekre, rendezések, sor, verem algoritmusok - amikre nem non emlékszem xD). Röviden asszem ennyi 😊

grizzly21
te😊 meg lehet, a könyvbõl tanulni-t nem ugy kell érteni hogy csak a könyvet elolvasod és kész. Gyakorlás nélkül nem sokat ér. Viszont egy jó könyv igenis átadja a szemléletet, a háttértudást, a miérteket, és nem csak a megoldást. Te valoszinuleg azért mondod hogy nem leeht megtanulni, mert rossz könyvekkel találkoztál eddig. C-ben mint mondtam én sem találtam jókat, az a Kernighen Richie v mi amit mondtak nekem, elég száraz volt és ahogy beleolvasgattam nem nagyon volt magyarázat hozzá, csak felszinesen.
Ellenben pl flash-t tanultam hobbiból 2 éve kezdtem kb, ott olyan arcok irták a könyvet akik maguk is nagyon benne vannak a dologban mindennapi rutinnal, és rettenesetes jól elmagyarázták az alapoktól kezdve az egészet. Azért jo az ilyen könyv, mert ha odafigyel akkor a szomszéd Marika is megtanul belõle programozni, a másik meg hogy egyszerüen iszod a könyv szavait, mert mindent értesz és érdekes az egész. nagyjábol ennyi😊

mumpic
Ugye, a programozás lényege a problémamegoldás. Amikor általánosban tanultunk ilyen "gyógy-programozást", akkor azzal kezdtük hogy hogyan mûködik a telefonfülke. Tudod, kagyló felemel, pénz bedob, stb. Aztán ugyanezt megcsináltuk ilyen blokkdiagrammos módszerrel, amin van start meg stop jel, parancs rész, Igen-Nem-es elágazás, stb.

Ahogy fejlõdik az ember, egyre bonyolultabbak a problémák, de kis okoskodással mindent meg lehet oldani, és az egész bonyolultaknál már szükség van arra hogy visszaemlékezz egy-egy rutinra, hogy azt hogyan is oldottad meg régebben.

Minden programnyelvben vannak közös elemek, némelyik jobban ért a szóból, némelyiknek szájbarágósan kell adagolni a témát, de a lényeg ugyanaz, hogy megoldja a problémát elágazásokkal, ciklusokkal, ilyenekkel. Könyvbõl max a függvények használtatát lehet megtanulni, de a szemléletet, hogy hogyan használd a lehetõségeket, azt magadnak kell kidolgozni, sok gyakorlással, és agyalással. Hiába, nem olyan mint a verstanulás. 😊

Amúgy amikor én a C-t tanultam, elõször csak vizslattam a tanár programjait, aztán megpróbáltam kicsit módosítani, aztán nagyon módosítani, majd sajátot írni.
Ha írsz progit, akkor mindig írkálj a bonyolultabb részekhez commenteket, mert tényleg segít!

És akit felvettek egy egyetemre vagy fõiskolára, annak már csak van annyi gógyija hogy megtanulja a programozást 😉

grizzly21
ebben is van valami, de jó könyvbõl meg lehet tanulni. Csak ritka a jó könyv, fõleg az olyan nyelvekhez mint a C. Bár csak egyet ismerek igy szoljon aki szerint nem igy van.
Egyébként tényleg igaz hogy aki jó programozó az egyetemen szinte alig tanul valamit, de azért a kettest szintet meg lehet ütni egy jó könyvvel és némi gyakorlással simán.

daeemoon
KÖnyvbõl tuti, hogy nem, maximum egy programozási nyelvet. A programozás nem más mint logika, és furfangosság 😊 és a sok gyakorlat árán rájöhetsz magad is. A jó programozókat nem a könyvek és az iskolák tanították meg arra amit tudnak, hanem a sok tapasztalat. 😊

Nekem tegnap nagyon elvették a kedvem progiból. Azt mondták, ne is reménykedjek, hogy megtudom tanulni magamtól a programozást, mivel nem olyan suliban jártam, tehát nem tanultam, semmi alapom sincs.
Ez valóban így van? Nem tudom megtanulni könyvekbõl?
zmeor
egy mérnök infos, át tudná küldeni az egy eti órarendjét?
kiváncsi vagyok milyen

leszarom a konfigod...

mumpic
"A Neptun pillanatnyilag nem elérhetõ, mert

* frissítés van (kb. 60 perc), vagy
* túlterheltek a szerverek

Kis idõ múlva valószínûleg újból elérhetõ lesz,
addig is türelemet és megértést kérünk!"

Kezdõdik :'(((((((

mumpic
Rohadt jó..
Ma voltam benn, "évközi feladatot határidõn túl leadni". Így. Van is a neptunban ilyen címlet hogy "évközi feladat határidõn túli leadása", mégpedig 1000 pénzért cserébe.

Erre közli a tanár,(nemcsak velem, mindenkivel aki ott volt) hogy nekünk PÓTVIZSGADÍJAT kellett volna fizetni, 2000 ft-ért...

HÁ' BESZAROK!! komolyan, hülyék vannak mindenhol.
Ja, meg hogy akkor fizessünk még egy ezrest, az le van szarva hogy milyen címen, csak legyen ott a tantárgy neve....
<#boxer>

Szerintem meg jó kis könyv 😊
Hello World!-del kezdi és benne van az elsõ félév anyaga. Tény, hogy nem szájbarágós a stílusa, de egész jól lehet vele haladni.
Én ebbõl tanultam, nekem teljesen megfelelt, ezért ajánlottam.

mumpic
Vagy less utána hogy mikor lesz nyílt nap.
Bár, akkor csak szépet mondanak majd 😄DD

grizzly21
szerintem legjobb ha bemész és megnézed magad. akármelyik órára be tudsz menni, senki nem ellenörzi. ha érdekel tudok mondani orákat, cska most pont az a baj, hogy vizsgaidõszak jön, utána meg uj orarend van.

mumpic
õõõ, én azt a könyvet nem ajánlom...
mégpedig azért, mert sztem csak azok értik meg, akik már tudják használni a C-t, azoknak meg ugye minek?

Ha a szemléletet már tudja, akkor inkább kerítsen valakit, aki el tudja mondani a függvények használatát, vagy legyen valaki akitõl tud kérdezni. Ja, és az sem árt, ha bejár elõadáson, és a gyakorlaton nem netezget hanem figyel 😊