5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • OKkultist
    Megelőztél, a linkkel, elég korrekt anyag.

Főleg ez a rész jó:

Ott volt például egy Thomas Baron nevű minőségellenőrzési felügyelő, aki az Apollo-1 fenti tragédiájával kapcsolatosan fejtette ki aggályait a Kongresszus egyik albizottsága előtt, további bizonyítékokat ígérve. Nos, Baront kirúgták (ez mondjuk természetes; egy kenyérsütödéből is kirúgnák azt a péket, aki fikázza az ott készülő mindennapinkat), majd fogja magát és autójával (családostól) egy vonat elé hajt. Állítólag öngyilkosság volt. Ja: a 300 oldalas jelentése pedig valahová elkeveredett, azóta sem találják.

Meg ez:

- A hivatalosan a Holdon hagyott cuccokról (például a több felhasználásra tervezett holdjárművekről) utólag egyetlen felvétel sem készült, pedig egy időben elég nagy volt ott a forgalom.

Romlott a véleményem a NASAról, amíg a Kínaiak nem szállnak le, és nem hoznak vissza valamit, amin ott a felirat, hogy MADE IN USA, addig teljesen kamunak minősítem az összes Apollo missziót.

GRISSOM halála nem feltétlenül volt értelmetlen, és nem biztos, hogy azért történt amit gondolunk. (nem baleset és nem azért mert köpni akart, egy VAKOLÓ SOHA NEM ÁRUL EL!!!!)
    Grissom ugyanis tag volt itt: Mitchell Lodge No. 228 Mitchell, Indiana
    itt a link, a vakolók egymást nagyon számontartják!
    ITT is, ezek is vakolók
  • Gundark 1 1
    De ismerjük el, Grissomot belevonni zseniális. Eltették láb alól mert köpött volna... És ezt igy hogy? Valószinűleg aláirta a titoktartási nyilatkozatot mielőtt bedobták volna neki hogy akkor nincs hód, csak álhód. Utána lehet hogy durrogott volna, és tényleg ki akar tálalni. Erre leégeti saját magát a náza egy űrhajós katasztrófával, ahelyett hogy szegény Gus, megelégelte volna az életét és búcsúlevelet hagyott volna hátra mielőtt leveti magát az empájerszétről. Tényleg logikus, hogy nyakukba veszik a szenátusi vizsgálatot a sajtóval együtt ahelyett hogy sokkal egyszerűbben csinálták volna. A többi elhallgatásos meg olyan mint a blikk hire régen : több száz katona betegedett meg rákban az urántartalmú lőszerek használata miatt a volt jugoszláviában. Aha. Jött a kivizsgálás, és hoppá. Tényleg betegedtek meg emberek rákban az addig ott szolgáló több mint 50.000 katona közül. És ez nem több mint a normál népesség körében. De mennyivel jobban hangzik bulvárosan..
  • Molnibalage
    A hülyeség ragadós.
  • [NST]Cifu
    Csak ismételni tudom magam: merő időpocsékolás vele foglalkozni, és kérek mindenkit, hogy ne alacsonyodjon le senki a szintjére - Dont Feed the Troll. :)
  • Gundark 1 1
    És mit fogsz benne irni? Hogy a sokadik nick nevedet kitiltották egy helyről? Mari néni biztosan szörnyülködni fog, hogy milyen a világ, de aki netezik szerintem igen röhögni fog.
  • Dzsez
    "Szerintem újabb ban lesz, de nem tudlak sajnálni."

Nem kell a sajnálatod. Mindent kifényképezet. Gyűlik a cikkre-való anyag. Tudod nem mindenki internetezik. Az újságolvasóknak is kell valami csemege....
  • Dzsez
    Te, ezt nem tiltja véletlenül a szabályzat? Persze haveroknak ezt elnézik, -nemigaz?
  • Molnibalage
    "Egyszer leiskoláztam, és azt ő nem képes elviselni."

Sírjak vagy röhögjek?
    ----

"...hanem mert bosszúálló tipus a szentem....Máig haragszik érte."

Cifu nem ilyen, sőt birkatürelmű még a hozzád hasnlóakkal is. Én már rég elvesztettem volna a türelmemet. Én már rég kiszórtalak volna téged és Okkultistot is. Érdekes módon Okkultist és Saintgeram is maradhat, pedig hagyjából hozzád hasnolóak. Főleg az ilyen beszólásaid miatt. Te akkor most ki is vagy? Idendi? Exy1? Vagy ez mind egy és ugyanaz?
    ---

"Így van ez ha egy hatalmi tébolyban szenvedő, szereptévesztő moderátor fórumozik és leiskolázzák."

Cifu eszméletlen rikták bannol vagy ad büntetőpontot. Veled van a gond.

Szerintem újabb ban lesz, de nem tudlak sajnálni.

Ebből megnit ban lesz. Nem sajnállak érte. Ak
  • Molnibalage
    Na mostmár vagyél vissza, mert baj lesz. Én csak megkérdeztem. Igen, a bringákoz nem értek. Most ettől bajnoknak érzed magad? Végre egyszer (talán) tudsz értelmeset is mondani? Mellesleg a cimbimnek acélvázas van. 100%. Azért mutatta meg nekem.
  • Saintgerman
    Na, akkor most csak óvatosan.....
  • OKkultist
    A biciklikhez sem értesz? (nem vagy egy Wright brother, az biztos)
    Alu ötvözetek

A Delorean PÉNZÜGYILEG volt bukta, MINŐSÉGBEN nem, de ha 20-30 évre számolnánk, akkor már pénzügyileg sem.
  • mrzool
    "Buzz Aldrin-John Barnes Csillagok Fiai könyvében van egy mentőrendszer a siklóban. (de az is légkörben, viszonylag kis sebességnél használható) Az valós, vagy elképzelés?"

Igen, az a valós mentőrendszer.
  • JuzoGB
    Igen, ez egy alapvető konstrukciós probléma. Tehát egy új hajónál figyelembe lehet venni, de egy régibe beheggeszteni...
  • Gundark 1 1
    Csak Okkultist számára nem egyértelmű egy ilyen rendszer bonyolultsága. Viszonylag alacsony sebességnél még megoldás lehet a katapult, mondjuk úgy két machig. De ehhez ugye kellene katapultülés, ami ugyan nem jelentősen de plusz súly, mikor minden gramm platina árban van :) Nagyobb sebességnél meg magasságánál csak a teljes kabin szekció leválasztása lehet a megoldás, amolyan klasszikus "mentő rakétaként". Itt is meg kell oldani hogy biztonságosan eltávolodjon a törzstől ami már nem lenne kispálya.
    Cifu, egy kérdés, Buzz Aldrin-John Barnes Csillagok Fiai könyvében van egy mentőrendszer a siklóban. (de az is légkörben, viszonylag kis sebességnél használható) Az valós, vagy elképzelés? Teszem hozzá, hogy ott a Galamb becenevű járgányhoz hasonló lesz az új Orion :) Egyébként az Orion lesz vagy Orion II? A "rendes" Orion tehát az atombomba meghajtású vas neve hivatalos volt vagy csak egy projekt név? Mert ha hivatalos akkor csak Orion II az új nem? :)
  • Papirzacsi
    Ez csak az egyik probléma, a másik, hogy bizonyos magasság alatt a torlónyomás rögtön cafatokra szaggatná a delikvenst. :-)
  • JuzoGB
    "Az űrsikló 40km-es magasságban a hangsebesség hét-nyolcszorosával repül még. Ugorj ki belőle egy szál űrruhába... :)"

A repülők 3xos hangsebességnél többszáz fokosra hevülnek:)
  • Molnibalage
    "Nehogy már én találjam ki, most 5perc alatt, hogyan lehet átépíteni a siklót, hogy megfeleljen a 21.sz.-nak."

Tőled nem is várjunk el ilyet. Első lépésben talán ránk figyelhetnél egy kicsit és tanulhatnál legalább középiskolás fizikát. Rád férne..
    ---
    kapszula, ha gáz van, akkor leválik a gépről és van esély a túlélésre.

"Az összes jobb bicikli Aircraft Aluból van, (7005, 2014, stb )"

Mármint milyen bringa? Dúralumíniumból? Ez tuti? A súlya és a szilrádsága alapján szerintem nagyon nem.
    ---

"abból vékony kellene, hogy ne legyen olyan nehéz, mint a DeLorean."

Ami akkor a egy bukta volt, mint állat. De ez most hogyan is jön ide?
  • OKkultist
    Vagy kidolgoz(t)zák a kiugrási lehetőséget, vagy meg is lehet dögleni. Szomorú közlemény, meg 1perce néma csönd. Nehogy már én találjam ki, most 5perc alatt, hogyan lehet átépíteni a siklót, hogy megfeleljen a 21.sz.-nak. Pl. ahol az űrhajósok ülnek, az a rész lehetett volna egy külön egység, maga a mentőkapszula, ha gáz van, akkor leválik a gépről és van esély a túlélésre.

Az összes jobb bicikli Aircraft Aluból van, (7005, 2014, stb ) azokat tudják kezelni, gyártani??? Igaz ők nem mennek egymásnak. Vagy a rozsdaments acél, igaz, abból vékony kellene, hogy ne legyen olyan nehéz, mint a DeLorean. (igen ez az, gyártva 1981-ben)
  • [NST]Cifu
    Most is lehet kapni aluötvözetből készült Audi A8-ast, és a Lambo Gallardonak is alu térváza van. Az Aluminium ugyanakkor rendelkezik pár apró problémával. Először is más fémekkel reakcióba léphet, és oda a korroziómentesnek kikiáltott anyag. Emiatt ha láttál már aluval dolgozó műhelyt, ott egy elkülönített részt (vagy teljesen különálló műhelygarázst) kapnak az ilyen autók, a szerszámokat lefestik vagy speciális bevonat kerül rájuk, hogy véletlenül se keveredjenek össze, illetve érjen nem alu autóhoz.

Próbálj egyszer egy alu A8-ast egy sarki szervizbe elvinni, alapból elküldenek, hogy nem foglalkoznak vele.

Másodszor, az alu sokkal nehezebben kezelhető, mint az acél. Ha megroppan, akkor sokkal nehezebb javítani.
  • Papirzacsi
    Igen, és a hőszigetelő rétegek közül meg folyna ki a "szilárdságban jobb" anyag.
    Nem értem konkrétan a problémád. Jelenleg is az ugrás a menekülési eljárás az űrsiklóból. Csak bizonyos magasság,sebesség felett nincs rá mód.Vagy te arra gondolsz, hogy már az űrben ugorjanak, mentőkapszula nélkül, mert az enyhén szólva is badarság?
  • [NST]Cifu
    de azt nem értettem, hogy miért nem sok vékony rétegből állt a hővédő pajzs, hogy a sérülésnél mindig legyen még valami esély, mert a mostaninál, ha leesik 1-2 pont rossz helyen, akkor vége?

Nem, ehhez kritikus helyen lévő téglának kell megsérülnie, az Űrsiklók esetén szinte minden úton elhagynak pár hővédő téglát, és a Buran egyetlen repülése esetén sem ment ez másként (ott a függőleges vezérsíkon hiányzott egy darabon a hővédelem például). A Columbia esetében pont a legkritikusabb ponton, a belépőélen tátongott egy hatalmas lyuk.

Lehetne tovább hővédő rétegeket alkalmazni, de az tovább növelné a tömeget, márpedig a lényeg pont az, hogy a lehető legkönnyebb legyen az űrhajó.

Kiugrani meg mentőkapszula nélkül is lehet, megfelelő ruha + kisméretű oxigéntartály + ejtőernyő kell csak. Dehát a sok nagyfejű a NASA-nál miért nem tervezte meg? Az alábbi kísérlet 40km!!!! MAGASRÓL történt:

Őőő... te most komolyan összevetsz egy visszatérő űrsiklóból való kiugrást egy ballonból való kiugrással?!?

Az űrsikló 40km-es magasságban a hangsebesség hét-nyolcszorosával repül még. Ugorj ki belőle egy szál űrruhába... :)
  • Molnibalage
    "Nem vagyok űrhajómérnök , de azt nem értettem, hogy miért nem sok vékony rétegből állt a hővédő pajzs, hogy a sérülésnél mindig legyen még valami esély, mert a mostaninál, ha leesik 1-2 pont rossz helyen, akkor vége?"

Mert van mechanikai igénybevétel is...
    ---

"Valami egyben ráöntött cuccra gondolok"

Khöm. Hőtágulás? Tudod azért vannak csempeformában rajta. Ahogy melegedig úgy záródik össze az egész.
    ---

"Kiugrani meg mentőkapszula nélkül is lehet, megfelelő ruha + kisméretű oxigéntartály + ejtőernyő kell csak."

8 Mach sebessgénél 40 km magasan? Vagy csak 2 Mach és 10 km-en? Ezt komolyan gondolod?
    ----

"Dehát a sok nagyfejű a NASA-nál miért nem tervezte meg? Az alábbi kísérlet 40km!!!! MAGASRÓL történt:"

Egy ballondól gyakorlatilag állóhelyzetben. Egészen "apró eltérések". Mellesleg kilvösékor szkfanderben vanna tudtommal...
  • OKkultist
    Alu karosszériát meg a régebbi csúcsmodell AUDI próbálta , de nem terjedt el. Pedig, azt csak egyszer kellene megvenni. (csak akkor OLYANRA kell megcsinálni, hogy tényleg 20-30évig jó legyen)
  • OKkultist
    Nem vagyok űrhajómérnök , de azt nem értettem, hogy miért nem sok vékony rétegből állt a hővédő pajzs, hogy a sérülésnél mindig legyen még valami esély, mert a mostaninál, ha leesik 1-2 pont rossz helyen, akkor vége? Valami egyben ráöntött cuccra gondolok, rétegesen, közöttük lehetne valami ami hőszigetelésben jobb, valami ami szilárdságban, legfelül ami a légellenállást/surlódást csökkenti. Kiugrani meg mentőkapszula nélkül is lehet, megfelelő ruha + kisméretű oxigéntartály + ejtőernyő kell csak. Dehát a sok nagyfejű a NASA-nál miért nem tervezte meg? Az alábbi kísérlet 40km!!!! MAGASRÓL történt:

• Gundark 1 1
    Ezt hivják fogyasztói társadalomnak. Nézd meg most a válság miatt hány embert rúgnak ki csak pl az autóiparból. Egyébként attól hogy alu alváza lesz nem lesz örök életű semmi. És számos kompromisszumot kell kötni az alu miatt. A dyna soar valóba sok szép megoldást tartalmazott, legalábbis elméletben. De hogy mennyire lehetne megcsinálni a zéletben
  • [NST]Cifu
    Anno volt egy ilyen tervvázlat valahol a neten, de nem mentettem le sajna, most meg nem találom sehol. :S

Amennyire rémlik, a hajó vázához erősítik hozzá (ragasztják) a hővédő téglákat, az új fémes hőpajzs pedig a külső méretek terén ugyanakkora volt, tehát a fémpajzs plusz porózus anyag nem vastagabb, mint a jelenlegi téglák. Ami így utólag érdekes kérdés, hogy hogy vezetik el a keletkező vízgőzt, és hogy oldják meg azt, hogy a víz ne tűnjön el a porózus anyagból a világűr körülményei között (talán a porózus anyag külső (nem a fém felőli) felülete csak bizonyos feltételek mellett nyílik meg?).
  • JuzoGB
    Hővédő burkolatot lehet le lehet csak úgy cserélni egy új technológiára? Nem kellett volna a fél hajót áttervezni?
  • [NST]Cifu
    Hát fejlesztési tervek voltak azért. Például:

-Folyékon hajtóanyagú gyorsítórakéta:az SRB-k egyik hibája az, hogy begyújtásuk után nem lehetett leállítani őket, tehát nincs lehetőség beavatkozni a működésükbe - a Challenger katasztrófa után ezért ezt a lehetőséget is vizsgálták.
    -Új hővédő burkolat: már az 1990-es években felmerült, hogy a kerámia és szilikát alapú hővédő burkolat helyet fémes hővédő burkolatot alkalmazzanak. A jelenleg is alkalmazott hővédő téglák rengeteg munkát adnak a karbantartáskor, és a Columbia esetében látthattuk, hogy nem éppen a keménységükről híresek. A fémes hővédő burkolatnál úgy érik el a kellő hőállóságot, hogy a belső felületen egy porózus anyaggal érintkezik a fém, és a porózus anyagban tárolt víz elpárologva vonna el hőt a hővédő pajzstól. A dolog szépsége az, hogy az első űrrepülőgép-tervnél, az X-20 / Dyna-Soar-nál szintén ilyen vízhűtéses elvű hőpajzs lett volna.
    -Mentőmodul: Azt nem tudom, hogy végül is készült-e konkrét terv erre, de egy olyan mentő-modul ötlete már régóta lebegett, amely a felszállás és a leszállás bármely szakaszában képes lenne kimenteni a személyzetet. Ezt a megoldást azért nem támogatta a NASA, mert a hasznos teher jó részét megette volna a mentőmodul plusz tömege.
  • Cowie
    Sziasztok!

Én találtam rá bizonyítékot, hogy már az 1880-as években jártak a holdon.
    Ime:

De már Verne Gyula is írt róla!
  • JuzoGB
    Mit is kellett volna fejleszteni az űrsiklón?
  • OKkultist
    Bizonyos szint FELETT nincs szükség a 3évenkénti cserére, mint a gagyi autó/számítech iparban, ahol a béteverziókat is eladják, és a vevőkkel fizettetik meg a fejlesztést, azt is amit nem az éles használatban kellene megoldani. Pl. ALU karosszéria, cserélhető motor, valami upgradelhető autó, mint amilyennek a PC indult, csak most már ott is 2évente új tokozás a cpu-nak, a ram-nak, egyre nagyobb fogyasztású videokártyák, stb.. NEM erről volt szó! A stabilitás kárára nem lehet fejleszteni, és a marketingeseket pedig zavarják el a pics*ba.
    Meglehetne a bizonyos szint autóban, számítógépben, háztartási berendezésekben, de NEM ez a cél, hanem a pazarlás, vásárolj újat 2-3évente. De pl. az űrsikló messze van attól a szinttől, hogy ne kellene fejleszteni, (tudom belül felújították) ez maradt el az utóbbi 20-30évben. (elvileg, mert szerintem a valóságot nem ismerjük, a pénzt viszont elköltötték. Nem feltétlenül a NASA neve alatt.)
  • Gundark 1 1
    De még mindig nem magyaráztad meg : Kész van az utód. Rendben. De miért nem hozzák nyilvánosságra? Semmi okuk titkolódzni. Ha van új király verda, mindenki de főleg az amerikaiak büszkék lennének rá, hogy mondjuk nekifutásból elmegy a marsig. Amúgy meg a kilövést úgysem lehet titokban tartani. Szóval hogy illeszkedik ez az összeesküvésbe?

Balázsnak meg abban igaza van hogy folyamatosan fikázod az STS-t, de valahogy nem látok ilyen szintű megoldást sehol máshol. Jó tudom, drága és nem jött be a többszöri felhasználásos olcsóság, de azt még az elején nem lehetett tudni.
  • JuzoGB
    Amúgy te egy durva tévedésben élsz. Kb minden második mondatod azon alapszik, h ez elavult, az elavult. De könyörgöm, ez nem számítástechnika, de nem is az autóipar, h 3 évente előhozzanak egy új modellt és azonnal cseréljenek. Annál kicsit nagyobb szabású dolgokról van szó.
    Egy repülőt/űrrepülőt 20-30 éves élettartamra terveznek.
    De az US Navy-t sztem meg se nézd, ott simán háborúznak 50 éves hajókkal is (USS Enterprise 48 éves). És ez a világ legfejlettebb hadserege. Máshol világháborús hajókat is simán használnak.

Szóval én is sajnálom, h nem a startrekben élünk (mellesleg sztem ottis több10 éves hajókat használnak...), de ideje elfogadni, hogy itt évtizedes távlatokban gondolkodnak. És nem rohannak egyből a boltba, mihelyst kijön az új kvadkór. (tegyük hozzá, hogy kb csak a számítástechnika fejlődik ilyen gyorsan, ami viszont csak egy apró összetevője egy ilyen rendszernek, midnen más részének a fejlesztése jópát éves viklusokban történik)
  • Molnibalage
    Megkérhetném, hogy fogjad kicsit vissza magad. Milyen alapon szólsz be a NASA-nak ennyire? Mivel láthatólag fingod nincs a műszkai tudományokról legalább kicsit tisztelhetnéd azt ami megcsináltak. Mellesleg az általad lesajnált 1979-es csúcstechnika olyan, amihez foghatót senki nem tudott eddig összehozni. Eh...
  • [NST]Cifu
    Ha készen lenne az utódja, akkor szerinted fizetnének az oroszoknak azért, hogy 2010 és 2014/2015 között (mikor várhatóan a következő űrhajó, az Orion elkészül) Szojuzzal járjanak az amerikai űrhajósok az űrbe? :)

Most épp azon tart a vita, hogy 4-5 évig az USA nem maradhat saját űrhajó nélkül, tehát:

a.: Az űrsiklók tovább repülnek.
    b.: Olyan megoldást keresnek, hogy a rendelkezésre álló hordozórakéták és már kész részegységekből összehoznak egy átmeneti megoldást.
    c.: Felgyorsítják az Orion (ami gyakorlatilag egy Apollo 2.0, tehát ha az űrsikló roncsderbi szerinted, akkor az Apollo nem tudom mi :)) elkészítését.
  • JuzoGB
    Vagy egyszerűen ott se sokkal kevésbé balfaszok a politikusok, mint a mieink:)

Amúgy sok értelme van titkolni, amikor az első fellövésnél egyből kiderülne, hogy mégis van új űrhajó, csak hazudtak. És ebből még előnyük se származna.

Vagy te úgy gondolod, hogy maga a parasztvakítás a cél? Nagyon úgy tűnik.
  • OKkultist
    IRÁNY A RONCSTELEP!

eladják az 1979-es csúcstechnikát
    Valahogy gyanús, hogy készen van az utódja, csak még nem beszélnek róla. (vagy hagyják a pics*ba az egész parasztvakítást, és csak a "nemlétező" 2. űrprogram fog továbbmenni, ami valójában fényévekkel a roncsderbi előtt jár)
  • [NST]Cifu
    Szerintem merő időpocsékolás vele foglalkozni...
  • Gundark 1 1
    Nem akarok izélni, de végül is nem úgy volt hogy Dzsez Inendi, aki Exy1 ? :) Mert ugyen anno Inendi elismerte hogy multinikk. Ami mondjuk szerintem hülyeség, mert ha van Gundarkként véleményem akkor azt elmondom akként, és nem egy másik név mögül leosztom az észt. De jogállam, mindenki azt csinál amit gondol, csak ha kiderül akkor nem kell megsértődni azon, hogy nem veszik komolyan.
  • Dzsez
    Ok nélkül kaptam büntit. Próbáld megkeresni azokat az indokokat az írott szabályzatban amire a moderátor hivatkozott...