5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
#3235 Már hogy milyet? Ilyet?:
ilyet nem csinálok! :)))
Viccen kívül, nagyon sok múlik a megvilágításon, a kráter mélységén, a perem magasságán, stb. Én megegyeztem benne, hogy inkább a domb árnyéka lesz az. -
polarka #3234 Elsiettem.
Majd júl. 20-án lehet csak végig nézni, addig realtimeban újra "eljátsszák" az eseményeket. -
polarka #3233 Köszi, nem néztem végig, de jó és igényes. -
#3232 Hello!
Az Apollo 11 küldetés 40 éves évfordulójával kapcsolatban találtam ezt az oldalt:
www.wechoosethemoon.org
Elvileg végig lehet követni az egész küldetést, de itt a céges gépemen valamiért nem megy a flash. -
polarka #3231 Ok, lehet.
A kis kráterről is csinálsz egy ilyet? Csak a kedvemért:) -
#3230 A fene tudja. A többi alakzatnak is belelátunk az árnyékába.
Ilyesmire gondolok:
-
polarka #3229 De az a domb jobbról, alacsony szögből nézve a fényesebb oldalát mutatja. -
#3228 vagy a domb, amit közrefognak, vagy a tőle jobbra levő sík területen a sötétebb folt, ami olyan alacsony szögből vonalszerű árnyéknak tűnhet. -
polarka #3227 Lehet, h a két pöttyed mellett, jobbra levő kis kráter árnyéka látszódott a "torony" árnyékának. -
#3226 Dögöljön meg az összes képfeltöltő.
map, render, eredmény. -
#3225 Na, amíg nincs semmi érdekes, dolgoztam egy kicsit:
dronkZero írta:
"Megnézted már, milyen koordinátáknál van a "torony"? Van-e onnan másik kép? Látni rajta a "tornyot"?"
Ez piszkálta a fantáziámat, úgyhogy megkerestem, merre lehet Pares "tornya".
A kiindulási helyet viszonylag könnyű volt beazonosítani, ugye a kép előterében a Bruce-kráter adott. Erről kerestem felülnézeti képeket. A Lunar Orbiter IV csinált is használhatókat. Három kell, a 4/102-h1-es, a
4/108-h3-as és a 4/113-h3-as.
Ezeket összeillesztettem, majd némi számolgatás és mapping után -a Bruce és a mellette levő kráter távolságát ~30km etalonnak véve- rendereltem egyet. Bár a különféle torzítások miatt a kép nem lett pont ugyanaz, a felszíni alakzatok viszont jól követhetők. Így elég pontosan kijelölhető az "objektum" helye. Az eredmény -a favágó módszeremből adódó pontatlanságokkal- itt látható. Az alsó képen a piros négyszöggel jelzett területen -középen a két pötty a legvalószínűbb pontokat jelöli, a saját szemmértékem után- kellene valahol lenni egy 1km magas toronynak.
Ja, a terület a Lalande- és a Flammarion-kráter közötti rész. Aki akar, keresgélhet, hátha.(ez egy tiff, jpg-artifactok nélkül) A kép jobb széle-közepe lesz az. Hosszú árnyékot vető toronynak persze egyértelműen nyoma sincs, a terület apró kráterei közül lehet hogy friss valamelyik, bár akkor látszani kellene valami világosabb kiszóródásnak.
Következtetés: 99% hogy a "torony" kosz a filmen. De a területet lehet majd vizslatni az LRO képein is. -
Csak77 #3224 Jújdenagyonnagybeszólásvolt! -
#3223 A legjobb felbontás 25-30 centi körül van, ennél többet nem lehet kihozni egy LEO pályán keringő műholdból, de nem is kell. Nem az a cél, hogy leolvassák a rendszámot, hanem hogy a katonai létesítményeket megfigyeljék, a csapatmozgásokat észleljék és a többi.
Nem véletlen, hogy a közvetlen megfigyelésre pilóta nélküli repülőgépeket használnak. Ott elvárás már a centiméter körüli vagy alatti felbontás, ott elvárás az, hogy egy rendszámtáblát el lehessen olvasni. De egy műholdtól ezt elvárni marhaság. Nem ez a célja, nem erre készült. -
polarka #3222 "Arról nincs infó, hogy mikor jut el oda, hogy a holdraszállások egy helyszínét lekapja?"
Attól függ melyik helyszínt. Most van a beüzemelés 2hónapon át, de remélik, h sikerül végezni augusztus közepére. Az addigi képek mind teszt jellegűek. Még ezeket publikálták. Ez pedig egy animáció arról, amikor elkezdik a feltérképezést.
"Ez az aminek fél méteres felbontása van ugye?"
Igen.
"Mondjuk ezen sem tudom, hogy 4 méteres átmérőjű holdkompból mennyi fog látszódni."
Néhányszor néhány pixel. -
#3221 Arról nincs infó, hogy mikor jut el oda, hogy a holdraszállások egy helyszínét lekapja? Ez az aminek fél méteres felbontása van ugye?
Mondjuk ezen sem tudom, hogy 4 méteres átmérőjű holdkompból mennyi fog látszódni. -
polarka #3220 Nem értem.
5 nap eltelt és még senki sem jött, h ott van egy földönkívüli, egy fúziós erőmű, egy űrhajó... az LRO friss képein. Ilyen lassan megy az elemzés? Pedig lefogadnám, h Okkultist már 2 nap alatt pixelről pixelre végignézte a képeket. Vagy ez pont egy olyan régió, ahol a holdbázisra/ról repülő űrhajók elkerülnek? Lehet megmondják, h most már ügyesebben leplezik a dolgokat, PS?
Alig várom már az újabb fikciókat zseniális mesekönyvíróinktól! -
#3219 Tegyük fel az LRO már a kavicsokat is meglássa.. És? Mire lesz bizonyíték az hogy ott a képen a hódkomp leszállóegysége? Arra hogy meghamisították a képeket :) Mert ha nem vót a valóságban akkor hogy lehetne ottan? Hö? :) Meg a zárnyéka is rossz. -
mrzool #3218 Most is van az origon egy cikk, ahol arról írnak, hogy az 5 méteres krátereket is jól lehet látni... akkor mi a baj, miért nem mutatják az apollo ottmaradt darabokat?
Az ilyen Tajgetosz-pozitívak régen nem élték volna meg azt a kort, hogy ilyen sületlenséget mondhassanak. Adj hálát a mai liberális rendszernek, hogy itt a neten oszthatod az észt.
Már előre vártam, hogy mikor jön az első nagyokos, aki az LRO indítása utáni napon már egyből követeli a 100%-os holdtérképet... Nem kellett sokat várni... -
#3217 ez összecseng azzal, hogy katonák nem akarnak 0,5m/px-nél nagyobb felbontást polgári alkalmazásba engedni. Merhát ugye, nehogymá.
A "leolvassák a rendszámot" minőségű képek meg inkább az ilyen predator-stílusú gépekről jönnek. Olcsóbb is mint egy műhold. -
#3216 A kémműholdakhoz adalékként.
A felbontásokhoz adalékként. -
#3215 A kémműholdakról a Wikipédián.
Az Amerikai Egyesül államok műholdas képalkotási technológiájának fejlődése 1960 és 1990 között, rendes bibliográfiával kiegészítve itt.
Pár leírás a műholdas és a légi fotós hírszerzésről.
A felbontások összehasonlításához. -
#3214 ez ugyan polgári, de a hírből lehet következtetni bizonyos dolgokra. -
#3213 Az a jó az internetben, hogy amit az ember egyszer már leírt, azt onnantól elég csak linkelni -
#3212 ...és tényleg nem bírta ki. -
#3211 Meg azért is, mert a rendszámra bizony komoly oldalszöggel kell rálátni és úgy a légkor effektíve vastagabb és a gusztustalan hullámjelentségesk még durvábbak. Bár gondolom rendszám leolvasást nem technikailag érette, csak felbontás szinten. -
Garga Pitic #3210 A műhold leolvassa a rendszámot téma azért tényleg érdekes.
A csillagvizsgálókat nem véletlen telepítik magasra, ha tudják: csak tiszta és ritka levegőn kell átkukkolni.
Egy felderítő műhold viszont nem ússza meg, hogy a légkör alsó 2-3-4 kilométere lerontsa az elméleti felbontását. Sűrű, poros, párás, eltérő tulajdonságú rétegek jóformán 100 méterenként.
Érdekes lenne tudni, mennyi az elért legjobb felbontás és hogy milyen trükköket vetnek be hozzá.
-
#3209 Annyit, hogy "NOKOMMENT". Egyébként, ki téved? -
#3208 Nem folytunk el semmit, de többen is leírtuk, hogy hol téved és csupán feltételezésekre épít. Ezek után mit mondjon az ember? -
#3207 Helyesbítenék: alapjaim vannak, műszaki területen diplomám nincs. Humán beállítottságú vagyok, nem annyira reál. Érdekel a kultúrált formában előadott érthető reál tudomány is. Megbocsájtható? Légyszi bocsáss már meg egy nem műszaki végzettségű érdeklődőnek. Nem kellene az érdeklődést csírájában elfolytani.... -
#3206 Informatika és tudomány sehol nem látok olyat, hogy mérnöki diploma szügségeltetik a beszélgetésekhez. Mellesleg ki tudja, kinek van, kinek nincs...Épp megdicsértem, hogy nem változott a mai sok alkalommal köpönyegforgató emberek között üdítő ilyet találni, aki megőrzi az egyéniségét. És most nem ironizálok a félreértések elkerülése érdekében megjegyzem.
Ja, szia. Majdnem elfelejtettem illedelmesen köszönni. -
#3205 Ha jól emlékszem bevallottan nincs műszaki végzettséged sem alapjaid. Dronk stílusával nem volt semmi baj. -
#3204 Hozzak vizet, hogy ne égjél tovább? -
#3203 hali. Örömmel látom, hogy a stílusod megint a régi....
Na fiúk van kedvetek jót nevetni a beszélgetéseinken? -
#3202 Eheh, ez annyira jellemző itt... Bagoly, veréb, ilyesmi ismerős?
Te hitelt adsz szóbeszédeknek. Aki meg kételkedik benne, az a naív? Igen súlyos fogalmi zavaraid vannak, ember! Szal naivitás témában szerintem először talán a saját házad táján nézz körül, mert így igencsak röhejes, ami műsort itt előadsz! -
Csak77 #3201 Eszméleten "okosok" vagytok ti ketten, és naivak is! -
#3200 Ez a másik, de tegyük fel hogy létezik, akkor se reális elvárás tőle föld körüli pályáról.
De nem is értem, ha azok a képek nem bizonyítékok neki, amit hivatalosan kiadtak, akkor hogy lehet szóbeszédre alapozni egy technilógia (rendszámtábla leolvasó műhold) létezését...
Azt hiszem rájöttem mi a 77. Nem a születési dátuma... -
#3199 Ez csak szóbeszéd, semmiféle bizonyíték nincs rá... -
#3198 Bagatel az, hogy ha vetted volna a fáradtságot és elolvasod amit Molnibalage írt, vagy a topik korábbi hozzászólásait, akkor talán megértenéd, hogy miért nem készültek eddig ilyen képek.
Hogy a rendszámtáblát leolvassák, az lehetséges, de csak egy LEO pályán keringő műholdról. Eddig ilyen nem volt a hold körül (legalábbis nem tudunk róla, és nem is igazán volt indokolt), a föld körüli pályáról, meg finoman szólva kvára semmit se mutatna az otthagyott dolgokból. 300-400000 km, azért közel sem 200-600km... Ezt kéne megértened, aztán mérlegelni, hogy benyögsz e hülyeségeket. -
Csak77 #3197 Nézd, katonalilag már olyan képeket kapnak, amiről simán olvasható a rendszámtábla. A google maps-ban direkt mindent elmosnak, kicsinyitenek az halandó embereknek. Ne mondjad már nekem, hogy nem lehetne látni akár egy ilyen buditott vacakkal sem az ott lévő dolgokat! Bagatel, nonszensz. -
#3196 Látom nem olvasol figyelmesen.
Az emberkék "simán kivethetősége" az jelenti, hogy látsz egy elmosódott pacát és ez sem az egész Földre nézve. Sebaj. Ez kb. 0,5-1 méteres felbontást jelent. Az 5 méteres kivehetősége kárter az picit efelett a felbontás felett van, olyan 5-6 métres. Ennyin nem kivehetőek a a hátrahagyott cuccok.
Mostanáig igazán nagyfelbontású optikával soha nem vizsgálták a Holdat. Miért? Mert gazdaságilag és katonailag 0 haszna van. Nem fognak csak azért dollármilliókat vagy milliárdokat elszórni, hogy a moonhoaxerek örüljenek. Az most odazvart szonda elvileg fél méteres felbontású. Kíváncsi vagyok mi lesz majd akkor, mikor a fényképeken látszani fognak az otthagyott leszállóegységek. Előre látom, hogy ott is hamsítványt kiáltanak.