5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
Szerintem nagyon korrekt. Sok olyan dolog volt benne, amit eddig nem tudtam. -
Freeda Krueger #3354 Igen.
Ember a holdon -
Tudsz linket adni? -
Freeda Krueger #3352 Egy kis érdekesség.
van az origon egy cikk ami az Emberes Holdutazások eredményeivel foglakozik.
Eléggé érdekes... -
Maga az X-20 egy katonai program volt, először sub-orbitális bombázó és felderítő gépnek szánták, de a légierő orbitális repülésre is akarta használni. 1963-ban az X-20-at azért kaszálták el, mert úgy vélte McNemara, hogy a légierőnek semmi szüksége egy eféle légi-űr kísérleti járműre. Az első X-20-as ekkor már csaknem készen volt, és a légköri teszteket egy éven belül elkezdték volna.
Ezután a repülőgép-szerű forma látszólag eltűnt, a már készülő Gemini és Apollo sokkal kevesebb rizikót feltételezett. A NASA-nál egészen az 1969-es évig nem is foglalkoztak komolyan vele.
Az USAF azonban nem állt le, és az X-23 és X-24 tesztgépekkel előkészítették a pályát egy újrahasznosítható űrrepülőgéphez. Sok, nagyon sok elképzelés került papírra, és az USAF sokszázmillió dollárt (akkori dollár!) költött új technológiák kifejlesztésére - például a linear spike hajtómű is az 1960-as évek közepén született meg. A Lockheed StarClipper igen jól reprezentálta, mire lenne szüksége az USAF-nak, de pénzt nem tudott keríteni rá. Kapóra jött, mikor végül a NASA is újrafelhasználható űrhajókban kezdett gondolkodni, ám ezen a Starclipperből kinőtt LS200 terv elbukott. Érdemes megjegyezni, hogy akkoriban több Space Shuttle elképzelés is hordozórepülőgépes megoldásban gondolkozott. -
Az X-20-at alapjain történő továbbfejlesztést mi is kaszálta el? Az, hogy, hogy nem volt jó holdraszállásra és akkor az volt a szent cél? Gondolom felhasználták a mért adatokat a programból, de hát az űrsikló azért nem egészen úgy néz ki, mint ez a gép. Jóval konzervatívabb kialakítású. -
A fejlécben szép nagy piros betűkkel olvasható egy figyelmeztetés. Kérek mindenkit, hogy ahhoz tartsa magát. Tényszerű, értelmes vitát szívesen látok, köpködni viszont ne jöjjön senki ide.
Ami a technológiát illeti, egyes emberek (például én is) úgy vélik, hogy Werner von Braun egy zseni volt, nem kétséges. De ha nem szól közbe a hidegháborús hangulatú űrverseny, akkor valószínűleg a gyorsabban megvalósítható hordozórakétás megoldások helyett a repülőgép-alapú űrutazás jön létre (mint most a White Knight / Space Ship One féle megoldás). Talán még a Szovjetunióban is.... -
Ja, és várni kellene rá vagy 20 évet mire felnő. Azalatt azért megoldják a problémákat. -
1. Technikailag ma nem lehet életképes embert klónozni, az kisebb nagyobb emlősök is kisebb-nagyobb születési rendellensségekkel jönnek a világra.
2. Attól, hogy valakit klónozol a tudása nem lesz meg...
Túl sok hollywoodi "sci fi" árt az agynak. -
Az a te bajod. -
cargame #3345 Nekem még mindig hihetetlenül hangzik :) -
cargame #3344 Legalább normálisabban válaszoltál, lassan megértem. -
cargame #3343 Hahaha, mondom nem is felvágni akartam. de mind1 -
uwu #3342 Azért van benne 1-2 ökörség, de érdekes. -
Sima verseny csak így tudod mennyivel rangosabban hangzik... Nem valami nagy cucc akinek van érzéke hozzá az kis felkészüléssel simán eljuthat rá. -
Ja, télleg, mijaza olimpiász? -
Még mindig ott tartasz, hogy "felmennek a Holdra"? Mondcsak, azon a "megyei földrajz olimpiászon" - vagy mi a szösz - a geocentrikus világképeddel taroltál? Nem rémlik, hogy a Hold a horizont alatt is lehet? -
lol, nem olvastál még szkeptikus blogot? :-) -
msstz #3337 javagy ez ironizáló akart lenni. -
igen, már pár éve. Sőt már azelőtt is az "intelligens eséstervezővel" viccelődtek az index fórumán. :D -
És ma sem találtak ki jobbat arra a célra, amire készült. [elkerekedett szemek] -
msstz #3334 Ezt ugye olvastátok? mert nagyon durva. -
A Challenger 2 évvel a születésem előtt repült először, és utána egy évvel semmisült meg. Mai technológia odab*sz... -
De akkor most komolyan -nem néztem ide tegnap óta- mi van? Elmondom mi az egyszerű probléma az érveléseddel. Itt azt állítod, hogy a régen élt emberek hülyébbek voltak pusztán azért, mert régebben születtek. Ez ugyanaz az érv, mint amikor valaki az ufókkal magyarázza a gizai piramisokat, merthogy még ma sem tudjuk, konkrétan hogyan építették.
Pedig a 60-as évek emberei nem voltak hülyébbek. (bármennyire is szeretnéd ezt hinni). És, bizony, mint ahogy azt már többször leírták, akkor sem ment minden úgy mint a karikacsapás. Nézd csak! Bizony, volt aki bele is halt.
-
"Azért vicces lenne, hogy apám még élő tv közvetítésben láthatott Holdra szállást." - te meg nézhetsz Győzike showt. :D -
gerrob #3330 "Azok akik tudták, hogy hogyan kell csinálni ma nagyrészt halottak és mint olvashatod a tervek hiányosak."
Eredeti felvételek is elvesztek, vagy csak eltüntették.
"ez az ember meg biztosan halott már, mert úgy hívták az egyik ilyen, hogy Werner Von Braun..."
Talán klónoztatni kéne. -
kamov #3329 Ha legalább pár percet fordítottál volna bármilyen ismeretszerzésre fikázás helyett, akkor a következő tényekkel találkozhattál volna burkolatleválásokkal kapcsolatban:
Az Apollo-6 (ez az ember nélküli utolsó Saturn-V főpróba volt 1968 )indításakor a Holdkomp védőlemezek egyik 3x3m-es darabja vált le.
A Skylab űrállomás indításakor (utolsó Saturn-V indítás 1973) levált védőlemezek leborotválták a napelemek felét. Majdnem elvesztették az állomást.
Mellékesen volt ott egy Apollo-13 is. -
Pares #3328 Ezzel kapcsolatban ne a 60-as évek technológiáján csodálkozz, ez sokkal inkább a mi korunk "szégyene", ha szabad így mondani, hogy még mindig csak itt tartunk... -
cargame #3327 Azt ne adják be nekem, hogy ezelőtt 40 évvel felértek, mikor még most is problémák pl. burkolat leválás 2009 ben. -
cargame #3326 Látom fiam ne figyelsz, szépen leírtam, hogy csak azert említettem meg, hogy nem egy most másztam le a falvédőről típus vagyok. Nem felvágni akartam mivel nem is felvágni való. -
"Szóval nekem ne mondjátok meg, hogy milyen vagyok..."
Te teszed meg a hozzászólásaiddal. Amúgy nem is tudtam hogy ilyen hatalmas érdem megyei szintű versenyen részt venni.. Ja tényleg én anno második lettem ilyenen ki tudja milyen régen akkor már lehetünk barátok is?
Én azért járok ebbe a topikba olvasni mert rengeteg dolgot lehet tanulni ha figyelmesen olvasol. (oké eleinte azért is mert jót nevettem egy-két hülyeségen de most már tényleg szomorú és idegesítő ami itt folyik. Nem is értem hogy bírják ennyire jól kezelni és 1000x leírni ugyan azt.)
Én a 22 évemmel (Szóval baromira fiatal vagyok) nem igazán lenne pofám ilyen stílusban kioktatni a nálam jóval idősebb, némileg szakmabeli, tapasztaltabb embereket... És te még hozzám mérten is csak egy gyerek vagy, azért mert az interneten keresztül nem kapsz a stílusodért két pofont más is motiválhatna.
-
Hát bazz, eszamfaszom megáll. Ez mi volt szerinted?
Érvet barátom, érvet. Az nem érv, hogy "mert csak és nem hiszem el". MIÉRT?
Még mindig egy nulla mennyiségű érvet láttam, kérdés meg már volt többször is. Kérj büntit, leszarom. Trollkodásért akkor ne felejts el magadnak is kérni. Cifu meg gondolom úgyis figyel... -
cargame #3323 Nah, megint jól odabasztatok hejjj....először is én azért mondtam, h voltam olimpiászon, hogy tudjátok nem egy általános PÖCS vagyok akinek fingja nincs az egészről. 2. nem felvágni akarok ezzel mivel nem nagy vásziszdász . Egyébként a te agyszüleményed ez.
Ha jól olvasom a személyeskedésért bünti jár és ezt kérni is fogom :)
Lehet kérdezni. Én meg érvelek továbbra is csak úgy mint az előttem szólók. -
A nagyapám élőben látta a II.Vh-t. Én meg örülök, hogy nem kellett a harmadikat eddig.
Nagyon furán méred a technikai haladást. Az apán használt akkor mobilt, netet, mikrót, négyütemű autót, stb. -
gerrob #3321 Buzz Aldrin: "...nekünk már nincs okunk rá, hogy visszatérjünk oda." ... Szerinte csak nagyravágyó terv, hogy a NASA szerint 2020-ban visszatérünk a Holdra az Orion űrhajóval.
Hát fasza. Azért vicces lenne, hogy apám még élő tv közvetítésben láthatott Holdra szállást. Én (még) nem. Kínaiak is csak 2025 környékére ígérik, dehát kitudja politikai rendszer is változhat, lelkesedés, elfogyhat a pénz. Talán majd az unokáim. -
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, barátom!
Egyébként meg:
1. "Hej de, hogy utálom a magadfajtákat akik azt gondolják magukról. hogy nálam jobban senki nem tudja..."
Hát, tudod, nem arról van szó, hogy én értek a témához a világon legjobban, csak arról, hogy NÁLAD jobban értek hozzá, ami tisztán látszik, és ez jelen helyzetben bőven elég is. Nyilvánvalóan van aki nálam is jártasabb a témában, csak ugye én nem megyek oda hozzá, hogy lehülyézzem, mint ahogy te tetted.
Aztán kezdhetsz is elgondolkozni, hogy mi a nagyobb parasztság: ez, amit műveltél, vagy hogy én válaszul nem válogatom meg a szavaimat?
2. "nem tudom ki a hülye az -e aki volt megyei földrajz olimpiászon (én"
Te voltál egy megyei földrajz olimpiászon, és rögtön azt hiszed, hogy mindent tudsz. Hát nem, bazdmeg, ettől még nem fogsz automatikusan érteni mindenhez, bármennyire is ezt hiszed magadról.
Emellett hadd ne szopjam le magam egy középiskolai(általános iskolai?) szintű megyei tanulmányi versenytől, jó? Jól meg kell tanulni azt az anyagot, amit amúgy is minden embernek tudnia kellene.
Meg jól látom, hogy arra akarsz felvágni, hogy _ott voltál_? :D
3. "Szóval nekem ne mondjátok meg, hogy milyen vagyok..."
De legalább tudod, hogy milyen vagy. 2.-es pont szerint akkor utálod is magad rendesen. Akkor miért vagy meglepve, ha más is osztja az érzéseidet? (Na az túlzás, hogy utálnálak, de valami kibaszottul irritál ez a nagy pofa a semmire) -
Most idézzem be sorban a hozzászólásaidet, hogy a "modorod" az kitűnjön?
Műszaki érveket és konkrét ellenvéleményt továbbra sem fogalmaztál meg. Magyarán továbbra is csak trollkodsz, de azt felsőfokon.
Mi köze van annak bármihez, hogy elértél valami eredményt megyei földrajz olimpiászon? Ettől hol lesz műszaki és természettudományos ismereted?
Felsoroltam, hogy a technikai fejlődés ellenére vannak ma olyan tevékenységek amit nem tud az emberek 99,99%-a megcsinálni, mert ez a tudás nem releváns ma. Nem kell. Elfelejtették.
1960-as évek közepén holdkompot, Satrun V rakétát, stb kellett csinálni és leszállni Holdra. Megtették, de vért izzadtak, hogy összejöjjön. Egyesek bele is haltak.
A siker után aztán már senkit sem érdekelt. Azok akik tudták, hogy hogyan kell csinálni ma nagyrészt halottak és mint olvashatod a tervek hiányosak. Nehéz a felfogásod? Magyarán egyes tervezési lépéseket és alapelveket lehet, hogy senki nem ismeri már a Földön. Újra ki kell találni, de a meglevő infót is össze kell rakni, mert a különböző szaktervezőket is össze kell fogni és irányítani valakinek. Na ez az ember meg biztosan halott már, mert úgy hívták az egyik ilyen, hogy Werner Von Braun...
Ha már belepofázol ilyen nagy arccal, akkor talán halgass azokra akik gyakroló mérnökök akár annyi ideje, mint amennyi ideje te a világon vagy. Addig csak pattogó kis pöcs vagy a szememben. Érvet barátom, érvet. Az nem érv, hogy "mert csak és nem hiszem el". MIÉRT? -
cargame #3318 Tyűűűű de okos itt mindneki...egyenesen ti kéne menjetek a Holdra...nem tudom ki a hülye az -e aki volt megyei földrajz olimpiászon (én a hülyegyerek aki menőzik) vagy te egy modortalan valaki.
Hej de, hogy utálom a magadfajtákat akik azt gondolják magukról. hogy nálam jobban senki nem tudja...Szóval nekem ne mondjátok meg, hogy milyen vagyok...
hja és az az agyagos dolog rossz példa, mivel amivel felmennek a Holdra sem agyagból van, hanem technika , na itt na fejlődés okoskám. -
polarka #3317 Egyébként, ahol azt írja a bejegyzés, h "Akit érdekel az érvelés pontosabb kivitelezése, az megtekintheti a Youtube-on más nézőpontból is.", ott nem másik szögből mutatott felvételre mutat a link, hanem az első tükrözött változatára. -
Nem baromság. Azokat a terveket, amiket több ezer mérnök és műszaki rajzoló rajzolgatott, finomítgatott éveken át, nem őrizték meg. HOgy miért? Mert barmok voltak, de ezzel nincsenek egyedül. A 90-es évek elején a KFKI területén alkotott doksik nagy részét is megsemmisítették.
Amikor nekiálltak az ORION tervezésének, akkor döbbentek rá, hogy majd mindent előröl kell kezdeni, és hogy ez mennyire így van, mi sem bizonyítja jobban, hogy a tervező csapat a közlekedési múzeumba ment jegyzetelni, ahol az egyik Apollo kabin van kiállítva.
Ja és egy kis helyreigazítás: nem FEL mennek, ha a Holdra vagy a Marsra utaznak. Mint ahogy a rakétákat sem fellövik, hanem indítják.