5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
upszilon #3478 Miért lenne baj? Attól, hogy poen, még meg lehet vitatni komolyan. Fordítva rosszabb lenne. :-)
Én el tudok képzelni bármilyen megoldást. Képzelni. Nem pedig megvalósítani. Van akinél ez fordított. Ha úgy tudja, hogy nem lehet megvalósítani, képtelen elképzelni. Ekkor aztán nincs is miről beszélgetni vele. Még jó, hogy itt bőven akad igazi képzelgő. Ezért lehet jókat beszélgetni. -
#3477 Ugyanakkor a holdkábel tényleg csak poén volt. Baj? -
#3476 Alighanem fronthatás lehet.
sz4bolcs, gundark, tudhatnátok, hogy nem létezhet okkult-hozzászólás legalább egy tucat indokolatlan írásjel, "muhahák" és csupa nagybetűs írásmód nélkül. Ez alapvető törvényszerűség. -
upszilon #3475 Sajnálom, hogy csalódást kell okoznom nektek, de nem vagyok azonos egyik cimborátokkal sem. Egyébként rátok nem vonatkozik a személyeskedés tilalma? -
#3474 Az meg feltűnőbb lenne. :) -
#3473 Még jobb. Lehet hogy Exy :) -
#3472 Okkultisttól azért távol áll az ilyen fajta érvelés. :-) -
#3471 Nem, őt nemrég bannolták megint. :) -
#3470 Néddamán :) Okkult te vagy az? :) -
upszilon #3469 Örülök hogy egyetértünk. -
#3468 Viccen kívül érdemes elolvasni a témában: Arthur C. Clarke: Az éden szökőkútjai -
#3467 Űrlift szerintem jó téma, lehet vele kapcsolatban egy csomót számolgatni feleslegesen... :D -
#3466 Légyszi ne vedd már komolyan amit írtam. Csak beszálltam az általános poénkodásba :) -
#3465 "A súly a gravitáció hatása és iránya a Föld gravitációs középpontja felé mutat."
Általában, földközeli eseményeknél jó ez a közelítés. interplanetáris léptékben amit leírsz, az a gravitációs erőre igaz.
De a súlynak az a definíciója, hogy az az erő, ami az alátámasztást nyomja, vagy a felfüggesztést húzza. És a kötél nem pont függőlegesen húzza az ellensúlyt, mert coriolis-hatás van, meg a liftnek van súlya, meg a kábelnek is meg persze az egész rendszernek is tehetetlensége, amik mindenféle erőket keltenek mindenféle irányba.
Mivel ahhoz, hogy a "felfüggesztés" húzva legyen, kell egy tetemes centrifugális(petális, nézőpont kérdése) erő is.
Tehát azzal, hogy azt mondtam, hogy nem bírná el a saját súlyát, pont ugyanazt mondtam, amit itt kifejtesz. Szerintem csak fogalmi kavar van, pongyola voltam az elején, nem definiáltam a kifejezéseimet.
A keresztmetszet növelése nem megoldás, mert önsúlyt növel, ami ugye leszakítja. Fajlagosan kell növelni a szilárdságát, és a természetben megtalálható anyagok erre alkalmatlanok. Ha valami, akkor talán a nanocsöves anyag, az már kellően szilárd és nagyon könnyű. -
polarka #3464 Mivel vezetékpár kéne, ezért 2-szer annyi.
És ha jól számoltam, akkor 11,45MΩ, ami már gyakorlatilag szakadás. -
upszilon #3463 Nem ugyanarról van szó. A súly a gravitáció hatása és iránya a Föld gravitációs középpontja felé mutat. A kötél "működésekor" viszont annak nagyobbik része kikerül a gravitáció alól, viszont a centrifugális erő egyre növekvő mértékben hat rá. Ennek iránya pedig (nagyrészt) ellentétes az előbbi erővel. Szerintem ezt a szakítóerőt nem bírná ki. Akkor sem ha mondjuk többszörösére növelnénk a vastagságát. Nem bírná ki, mert ebben az esetben a tömege is tösszörösére növekedne, ami magával hozná ugyanennek a végül szakításhoz vezető két ellentétes irányú erőnek az arányos növekedését. -
#3462 Nana, a tömeg nem erő. Súlyról beszéltem. De abban igazad van, hogy az meg szorosan összefügg a centripetális erővel, szal végülis ugyanarról beszélünk. -
upszilon #3461 A saját tömegét elbírnia nem lenne gond, de a centripetális ellenerő hatását már nem valószínű, hogy kibírná. -
upszilon #3460 A nagyságrendet én még két nullával többre becsülöm. Persze miért kellene sárgaréz? Lehetne mondjuk kevlárszövet-kötél, vagy szénszálas high-technológy is. Akkor máris lejönne pár nulla a végéről. De én még így is kivitelezhetetlennek gondolom. -
#3459 Nem számoltam utána, de szerinted miért nincs még ilyen? :) Igen, NAGYON nehéz még egy vékony drót is. Azért képzelik az űrliftet is nanoszálas anyagból, mert annak talán elég nagy szilárdsága lenne, hogy elbírja a saját súlyát. -
#3458 Jól számolom hogy egy 5 mm2-es keresztmetszetű sárgaréz drótból kb 15.000 tonna lenne? Vagy nagyon elk*rtam valamit? :) -
#3457 Az attól függ. -
#3456 adja`tok meg a troll ala a lovat :) -
upszilon #3455 Mennyi lenne a tömege ennek a drótkötegnek? Úgy értem, mennyi terhet kellene magukkal vinniük? -
Garga Pitic #3454 És lézer se kell.
Feszül a vezeték - távolodik a Hold. Lazul a drót - közeledik.
Mit lehet ezen nem érteni? -
#3453 Szerintem a végét rácsavarták a komp lábára meg nagy sziklákat is tettek rá, és gyakorlatilag mint egy lanovka, visszamentek a vezetéken. Aztán valahol a főd előtt leváltak és belecsobbantak a zóceánba. -
#3452 Jahogy azért forgott, hogy csévélték le a kábeldobot? És visszafelé föltekerték, vagy bekötötték direktbe a holdon? Ha a déli sarkon van az egyik vége, a másik simán lehet a holdon, hiszen az geoszinkron. Ez logikus. -
#3451 Háde baz, most jövök rája. A zapollo forgott a tengelye körül. A sok hülye meg aszitte hogy ne melegedjen túl meg ilyenek. Közben meg.... Húzta a vezetéket, igen ám de ugye a főd forog. Muszáj volt forgatni mert különben a déli sarki vezeték összetekeredett volna! Az meg már hogy néz ki hogy nem egyenes dróttal érkeznek le hanem olyan össze vissza tekeredett izével.
Azért túlozni nem kell. Igenis vannak náciufók. Le is hallgatták a beszélgetést. Muhahahaha :) Bizonyitékaim vannak rá. -
#3450 Hejj, mit találtam! Nála a "Most olvastam" sablon bevezető:
"2008.06.24 12:11:42gerrob
Most olvastam, 10 millió dollárra beperli a Google az index.hu-t jó hírnév megsértéséért."
Most poénos akartál lenni, vagy mi? Elég fura alak vagy...
Persze lehet, hogy nem ő az, de az ötöslottó esélyesebb. -
#3449 Jézusom, ne.. kognitív disszonancia ... támad.. nem bír el... az elmém ennyi ellentmondást. Muhahahahhahahahhaaaa -
#3448 Tehát nem volt ott semmiféle náciufó??? -
Garga Pitic #3447 Azért is mentek anno a Déli-sarkra nagy hajóhaddal, hogy a Föld forgástengelyénél lerakják a telefonkábelt.
Ha máshonnét kezdve próbálnák lefektetni, a Föld föltekerné, ami nem kis műszaki problémákhoz vezetett volna az Apollo-hajókon, nem? Na. -
#3446 Egyértelmű. -
#3445 Nem érdemes vele a továbbiakban foglalkozni. Ez amit csinál már egyszerű provokáció szerintem. -
#3444 Így valahogy, ugye? Ha elfogytak a "bizonyítékok", mert már mindegyikkel bebuktál, akkor jön a baromság. hátha. Mégis mit képzelsz, kivel szórakozol? -
#3443 Tudod a NASA és a komp között rádiókapcsolat volt. Szerinted az a nemzet aki képes olyan eszközöket megalkotni ami Föld vagy Holdkörüli pályára küld dolgokat nagy erőfeszítés egy rádiójelet vezetékre rakni, hogy a telefonvonal végén az elnök hallja őket és viszont?
Te most tényleg ilyen buta vagy, csak játszod az eszed?
Ma reggel a HÉV-en a nő előttem valami viccbulvárlapot olvasott. Gyakorlatilag az összes összeesküvés elmélettel foglalkozott a címe alapján. Náciufók, Hitler túlélte a háborút, a II.Vh-s kikötői robbanás, stb. Pár modatot elkaptam belőle. Na, ezek után nem meglepő, hogy a mezei átlagpolgár olyan síkhülye és bevesz mindent, mikor ilyen szennyet olvas... -
#3442 Pedig egyszerű. Telefonkábelt görgettek le. A Saturn 5 is azért volt akkora mert kellett a hely a kurta sok madzagnak. Aztán már csak kurblizni kellett a telefont (nem akartak akkumulátort mert az nehéz) és bele kellett szólni hogy bitte, herr Braun, kapcsolja a mein führert, itt vagyunk.
Egyébként a hold modul semmiféle kapcsolatban nem állt a földi irányitással, kilőtték őket aztán egyszer csak mindenki meglepetésére visszajöttek. És mutogattak valami köveket hogy ezt ott szedték.
Kizártnak tartom hogy a földi vezérlő kapcsolta össze őket.
Zászló: Amerikában a nemzet jelképe a zászlójuk. Nem véletlenül mutogatják minden filmben. Ez a zászló loboghat a szélben, de semmi esetre sem lóghat, mert akkor valami van. Ezt ott nem lehetett másként megoldani, csak igy és legalább 1.5 percet gondolkodtak rajta. No meg kitűzni egy lógó zászlót amin nem látszik semmi? -
#3441 Ugye te nem az a matekos, Prog.hu-s gerrob vagy, igaz? Nagy csalódás lenne, ha egyezne a személyetek :) -
gerrob #3440 Most olvastam, hogy Armstrongék a Holdon felhívták Nixon amerikai elnököt!
Azt meg hogyan? Tudtommal a Holdon nincs térerő!!!!! -
Garga Pitic #3439 Ja. Vagy esetleg egy William Shatner - Leonard Nimoy duó :)