5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • gothmog
    Ja, hát az öt percből három a "credits" meg az "ajánlások", aztán kb. két perc még, mire kiderül, hogy mi a készítő célja. (lásd lentebb :) )
  • Molnibalage
    Én úgy 5 percig sem. Szokásos balfaszságok tárháza az egész.
  • [NST]Cifu
    Semmi gond. Felvilágosító videó, írják a Youtube kommentek. Én megtettem a magam részét abban, hogy cáfoljam az ott lévő információkat. Innentől a saját készségére van bízva az embernek, hogy most picit is veszi a fáradtságot, és ellenőrzni a prezentált információk valóságtartalmát, avagy simán elfogadja amit elé tolnak. :)

Hajdan sem lehetett mindenkinek egyenként megmagyarázni, hogy a Föld nem lapos. :)
  • gothmog
    Ötven percig bírtad? Azta!
    Nekem már az elég volt amikor láttam hogy 1 óra 13 percet kellene végigülnöm ezt a powerpoint-prezentációt bámulva. A készítő nagyon szereti a saját hangját hallani, és nagyon szeretné ha valaki figyelne rá. Én meg az ötödik percnél ezt gondoltam róla:

Jönnek azzal, hogy a clementine képein homályos foltok vannak, meg hogy a nasa nemmutassa meg. Aha, persze. A legutóbbi LRO rilíz ~30TB-nyi (terabyte!) képet tartalamaz. Minden harmadik hónapban dobnak egy ilyet. A rohadt titkolózó összeesküvők.
  • [NST]Cifu
    1.: Van egy elmosódott folt a Clementine egyik felvételén. Az állítások ügyesen megfogalmazottak, gyakorlatilag sugalnak valójában, de arra ügyelnek, hogy nem határozottan ("may or may not...").
    2.: Az elmosódott foltból nem sikerül igazán semmi valóban hasznos információt kinyerni. Hogy természeti jelenségekbe valaki olyasmit lát bele, ami nincs is ott, ahhoz nem kell a Holdra elmenni...
    3.: Ismét előkerül a színes vs. fekete-fehér probléma. Elképesztő, hogy ilyen szinten figyelmen kívül hagyják a képalkotás problémáit, és azt, hogy milyen trükkökhöz folyamodnak a mérnökök és a tudósok ezek megoldására.
    4.: Utána megint egy csomó feltételezés van arról, hogy mi és miért történt.
    5.: A legnagyobb mellébeszélés a NASA alapító okiratának a félremagyarázása. Eisenhower konkrétan tisztán civil űrügynökséget álmodott meg. A Space Act 102-es bekezdése a következőket tartalmazza:

1.: The expansion of human knowledge of phenomena in the atmosphere and space (and on Earth - ezt 1985-ben adták hozzá)[/i];
    2.: The improvement of the usefulness, performance, speed, safety, and efficiency of aeronautical and space vehicles;
    3.: The development and operation of vehicles capable of carrying instruments, equipment, supplies, and living organisms through space;
    4.: The establishment of long-range studies of the potential benefits to be gained from, the opportunities for, and the problems involved in the utilization of aeronautical and space activities for peaceful and scientific purposes;
    5.: The preservation of the role of the United States as a leader in aeronautical and space science and technology and in the application thereof to the conduct of peaceful activities within and outside the atmosphere;
    6.: The making available to agencies directly concerned with national defense of discoveries that have military value or significance, and the furnishing by such agencies, to the civilian agency established to direct and control nonmilitary aeronautical and space activities, of information as to discoveries which have value or significance to that agency;
    7.: Cooperation by the United States with other nations and groups of nations in work done pursuant to this Act and in the peaceful application of the results thereof;
    8.: The most effective utilization of the scientific and engineering resources of the United States, with close cooperation among all interested agencies of the United States in order to avoid unnecessary duplication of effort, facilities and equipment
    9.: The preservation of the United States preeminent position in aeronautics and space through research and technology development related to associated manufacturing processes. (Ezt 1989-ben adták hozzá)

Ezek közül egyedül a 6. pontot lehetne esetleg katonai célúnak tekinteni, de a megfogalmazás egyértelműen azt jelzi, hogy továbbra is civil felügyeletű kutatásról van szó, amiket fel lehet katonai célra is használni. Például a szuperszonikus és hiperszonikus repüléssel kapcsolatban és így tovább. Szó nincs benne arról, hogy ez akár csak részben is katonai felügyelet alá tartozó ügynökség lenne.

6.: Utána meg már csak zagyvaságok. Például hogy elforgatva a képeket máris teljesen másnak tűnnek a képek. Az isten szerelmére egy forgatástól nem változik a kép információtartalma. Ugyanazt a képet látjuk!

És így tovább és így tovább. Őszintén szólva úgy az 50 percnél lekapcsoltam. Addig néztem. Tömören: marhaság. Nem csak az amerikai, de a szovjet és a japán, meg európai Hold-szondák is cenzúrázott, össze-vissza forgatott, manipulált képeket adnak ki, nem? Áááááááá.... Az egész világ összeesküszik, egyértelmű... :)
  • Cef
    Az elejétől a végéig.
    Szokásos hoaxer dokumentumfilm. Mindent mindenbe belemagyaráz bármiféle háttértudás nélkül.
  • tigeroo
    ez mennyire kamu?

10percig bevezetés aztán a "tények"
  • polarka
    Ah, csak futólag néztem bele. Félreértelmeztem, bocsi.
  • gothmog
    Aki csak azt látja, amit látni akar, annak aztán magyarázhatod. :) A nagy leleplezők -HAHA-, épp csak azt nem veszik észre, ami a szemük előtt van.
  • polarka
    xD
    Mennyire durva, h 1esek lusták ahhoz is, h észrevegyék, h már az 1. solnál "lebuktak".
  • gothmog
    Nahátakkor. Legyen meg az ötezer.
  • Csirke4
    Úristen...
    Sírok...
  • Csirke4
    Aha!

Középen a képen? Lebuktak ám!

• bakkerman
    nem semmi hogy ez 100%-ig biztos dologról el lehet csevegni 5000 hszt :D
  • patiang
    Igaz, de azért ez egy kicsit színesíti a palettát, és hát valahol el kell kezdeni.
    Verne is így tett:)
  • [NST]Cifu
    Ez ugyanolyan "ötletelés", mint Von Braun első Mars-misszió elképzelés az 1940-es évek végéről. Akkor olyan keveset tudtunk a Marsi körülményekről, hogy az űrhajókra hatalmas szárnyakat szerelt volna Von Braun, ugyanis úgy képzelte, hogy a Marsi légkör elég sűrű lehet ahhoz, hogy ott a szárnyak felhajtóerejét / fékezőerejét kihasználhassa. Ha az az elképzelés megvalósult volna úgy, ahogy akkor elképzelte, a mintegy 150 (!) űrhajóból álló flotta méretes katasztrófája esett volna meg, ahogy leszálláshoz beléptek volna Mars légkörébe.

Ez a felhívás nem más, mint hogy kicsit felhívja a figyelmet a csillagközi űrutazásra, és az azzal kapcsolatos nehézségekre, illetve kicsit ráirányítsa a figyelmet az új technológiákra, mint a VASIMR.
  • Pares
    Azokon a képeke annyi a photoshop, hogy a képek színét úgy változtatták, hogy a roveren látható színskála a földihez hasonló színeket vegyen föl, ne pedig piros helyett kéket, meg ilyenek.
  • patiang
    Le vagytok maradva
  • Cef
    Csak írtad, hogy valaki shoppolta a NASA képeket és azzal bizonygatta hogy hamisak. Erre írtam hogy a NASA shoppolta. De lehet csak én maradtam le valamiről.
  • polarka
    a te linked
    Végülis már a 2. bekezdésben mondja:
    "The one on the left is the official NASA version, and the one on the right is an adjusted, or re-adjusted, version of the same picture in which there is reduced redness."
  • polarka
    Köszönöm, h cifu hsz-át összefoglaltad nekem 2 mondatban.
  • Cef
    Ha jól értettem ezeket a képeket maga a NASA photoshopolta a média számára, mert eredetileg nem szokványos színes képpel dolgoztak. Csak pár nethuszár fennakadt rajta és meglátta az összeesküvést.
  • Pares
    Ki fotosoppolt mit?
  • polarka
    Már évek óta furcsállottam, h még mindig nem kezdte el vki átphotoshopolni a NASA képeit és azzal bizonygatni azok hamisságát. De végre megéltem ezt is.
  • Papirzacsi
    Alapot szolgáltattál egy jó konteohoz. :-D
  • Pares
    Eszem megáll, hogy ennyire képesek vagytok egy idézőjelen fennakadni. XD
  • patiang
    He??? Saját szavad furcsálottad?
  • Pares
    Semmi rosszindulat nincs benne, csak kicsit furcsállottam azt a szót ott, nem tudom miért.
  • Molnibalage
    És miért az idézőjel?
  • patiang
    Igen, az a baj, hogy sokan nem tudják, hogy a köz számára kiadott anyagok "manipuláltak" (jó értelemben), mert különben nekünk nem mondana semmit.
  • remark #4980
  • Pares
    Egyébként köszi Cifu a "felvilágosítást".
  • Pares
    Lehet hogy vannak ilyenek is, de hogy egyesek konteóhívő-fóbiában szenvednek, az is tuti biztos.
  • Molnibalage
    Egyesek számára a konetózás már vallás és drog. Képtelenek nélküle élni.
  • [NST]Cifu
    Ez egy összetett dolog. Tudomásul kell venni, hogy a színes képalkotás nem olyan egyszerű dolog, elég abba belegondolni, hogy egy átlagos fényképezőgépen is hányféle előre beállított opció van ennek a kezelésére - ismert, Földi körülmények között!!!

Most tegyük ezt át a Marsra, és a probléma máris teljesen más kategóriá kerül át. A Marsi roverek kamerája monokróm. Okkal, ugyanis a különféle szűrök által így ugyanazon kamerával lehet különféle tartományban készíteni felvételeket. A laikusok azt gondolják, hogy egy színes fotó több információval bír, mint egy fekete-fehér, pedig a különféle hullámhosszon készült képek alapján lehet következtetni a fénytörés jellemzőire, ebből pedig például a légköri állapotokra vagy a egy kőzet anyagára! A NASA nem azért küldte oda a két Rovert, hogy a laikusoknak szép felvételeket csináljanak, hanem hogy tudományos információkat szerezzenek. Azok a képek, amiket hivatalosan kiadnak, mind-mind utólagosan vannak komoly grafikai programokkal összemixelve, ezen nem lehet és nem is kell megütközni, a fentiek alapján már könnyű kitalálni, hogy egy színes felvételhez három szűrővel (kék, piros és zöld) készült képet kell összemontírozni úgy, hogy közben például egy porfelhő szépen belerondít az egészbe, vagy a három felvétel közötti időkülönbség miatt picit már más-más fényviszonyok uralkodnak. Az pedig a slusszpoén, hogy a legtöbb "public media" felvétel eleve több képből, mozaikszerűen összerakott cucc.

Tessék megnézni a Spirit Raw Images részét, vagy az Opportunity-ét. Mi a feltűnő benne? Hogy nincs színes kép (a sztereo képek nem színesek!). Whaooo. Az, hogy a mozaik képeken a színek néha nem stimmelnek, a fentiek ismeretében már talán érthető.

Ezek után valaki nekiáll, és pár photoshop csúszkával be akarja bizonyítani, hogy nem stimmelnek a Mars-képek? Ebben az a szörnyű, hogy nem akarja megérteni (a roverek képalkotásáról elég sok infot lehet találni a neten (példa 1., példa 2., példa 3.), hanem rögtön nekiáll ötleteket gyártani, hogy miért lehet ez (ékes példa a Spirit "elhallgatásakori" ötletelése.
  • Pares
    És ott még igazán az árnyékokra se lehet majd hagyatkozni! Szél is van...

Mondjuk lehet ez ultra primitív, de ezt a mai napig furcsállom.
  • Cef
    Szerintem már az élő adásnál elkezdik magyarázni, hogy a Nevadai sivatagban van felvéve az 51-es körzet mellett.
  • Gundark 1 1
    Én már abban is kételkedem hogy csepelre el lehet menni békávéval :)
  • Pares
    Még szép.
  • patiang
    Nem tudom a majdani marsi utazásban is kételkedni fogunk?