1317
-
#477 Nekem nem tetszik..... szerintem nem történt semmi. Ez így azért nem tűnik sportszerűnek. (jó jó monaco is csúnya volt) -
#476 megérdemelte!! remélem pontot sem szerez azt majd sírhat ha sumié lesz a vb cím!!
Remélem h folytatja, lehetne még pár szép éve -
#475 -
#474 Alonsót megbüntették, a tizedik helyről rajtol
Mint ismeretes, Fernando Alonsót Felipe Massa bepanaszolta a sportfelügyelőknél az időmérő edzést követően, mivel úgy érezte a spanyol versenyző feltartotta őt a gyorskörén.
Az utóbbi időkben igen kemény büntetéseket szabtak ki ilyen esetben, és úgy tűnik most sem jártak el másképp. A szankció ezúttal a három leggyorsabb kör elvételében merül ki, ami jelen esetben azt jeneti, hogy holnap Alonso a 10. helyről vághat neki a futamnak.
-
#473 Interjú Michael Schumacherrel
Kérdés: Michael, nagyon szoros volt és talán az sem kerülte el a figyelmedet, hogy Fernando Alonso az ötödik helyen kvalifikált ma, míg te az első sorban vagy a Ferrarival. Mi a véleményed és milyen az autó?
Michael Schumacher: Az autó jól megy. Már a teszten is elég erősek voltunk, elég egyenletes teljesítménnyel, így ez most egy kényelmes pozíció. Természetesen a két ezredes hátrány azt jelenti, hogy szoros a csata és jó lett volna pole-ban lenni itt, a hazai versenyünkön, de fontosabb, hogy holnap mit érünk el.
Kérdés: Milyen volt az időmérő köröd?
Schumacher: Tiszta. Rendben volt.
Kérdés: Mi a véleményed arról, hogy Kimi mellől indulsz és Fernando elől?
Schumacher: Jobb, mintha Fernando mellettem vagy előttem lenne, tehát ez egy ideálisabb helyzet. Nagyon örülök Nick eredményének, hogy ő is dobogós helyet ért ma el és jó pozícióból indul a versenyen – egy másik német -, tehát sok ígéretes helyzet van előttünk.
Kérdés: Michael, Kimi elmondta, hogy elkövetett néhány hibát, s ezért csak két ezred a különbség az időmérő edzés végén. Te tudtál volna gyorsabb lenni?
Schumacher: Nem igazán. Nem. De ez elmélet. Min változtat a dolog?
Kérdés: A világbajnokság szempontjából elégedett vagy a második hellyel?
Schumacher: Igen. Ha megnézzük a sorrendet és különösen azt, hogy Fernando hol van, akkor ez nem olyan rossz számunkra.
Kérdés: És azzal is elégedett vagy, hogy a csapattársad előtte van?
Schumacher: Igen.
Kérdés: Magabiztosnak érzed magad?
Schumacher: Abszolút.
Kérdés: A holnapi bejelentéssel kapcsolatos szóbeszéd elvonta a figyelmedet, vagy sikerült kikapcsolnod ezt az egészet?
Schumacher: Ez abszolút nem sztori. Minden nagyon világos. Mindent világosan kommunikáltunk. Tehát inkább másoknak vonja el a figyelmét, mint nekünk.
Kérdés: A tegnap éjszakai eső befolyásolta a pálya állapotát és a gumiválasztásodat?
Schumacher: Igen, reggel egy picit jobban csúszott a pálya, mivel a tegnap lerakott gumit elvitte az eső, de aztán gyorsan felrakódott ismét. Ami a gumiválasztást illeti, Kimi Michelinen van, én pedig Bridgestone-on….
Kérdés: A gumiválasztásod…
Schumacher: Ja, hogy befolyásolta-e? Elnézést… Nem.
Kérdés: Michael, a világbajnokság ezen szakaszában bármi döntő lehet. Fernando elvesztett néhány elemet az autójáról, miután defektje volt. Értesítettek téged erről és mit gondoltál?
Schumacher: Értesítettek, de ennyi volt és magamra koncentráltam.
Kérdés: Elhangzottak javaslatok a pálya biztonságával kapcsolatban. Kommentár?
Schumacher: Egy bizonyos ponttal nem voltunk elégedettek, nevezetesen a második sikánnal, amiről mi, versenyzők úgy érezzük, hogy évek óta nem üti meg a szintet. Van megoldás: ugyanazt kell tenni, amit évekkel ezelőtt tettünk az első sikánnal, ami hasonló problémát jelentett. Valamilyen oknál fogva más dolgokat megváltoztatnak, de a fő és legrosszabb veszélyforrást nem változtatják meg. Tegnap a GPDA ülésén elég alaposan megtárgyaltuk a dolgot, mert elégedetlenek vagyunk vele.
Kérdés: Michael, a harmadik rajtkocka gyakran jobb a másodiknál. Mi a helyzet Monzában?
Schumacher: Ez igaz, de nem tudom. Nem tudom. Nincs most itt a fejemben, hogy mi volt a múltban.
-
#472 hja, csak ne essen!!! ha esik akkor fújhatjuk:( -
#471 Érdekes lesz.
Vége a versenynek mennek a pódiumra, aztán interjuk és ott ami az első kérdés lesz Schumihoz biztos hogy az lesz: visszavonúl? :)
Remélem első lesz "otthon"! -
#470 Schumacher a Häkkinen elleni csatákat élvezte a legjobban
Az elmúlt napokban a Forma-1-es médiában központi szerepet kaptak a Michael Schumacher sorsa felőli találgatások. A Ferrari a vasárnapi futam utánra ígérte, hogy felfedi folytatja-e a hétszeres világbajnok pályafutását vagy visszavonul. Addig azonban senkinek nem mondanak semmit és Schumacher is azzal kezdte szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját, hogy megkérte az egybegyűlt újságírókat: ne tegyenek fel erre vonatkozó kérdéseket.
Michael Schumacher: Készen állunk? Jó. Mielőtt elkezdenénk: sok mindent írtak és mondtak az elmúlt napokban a sajtóban és az is világos, hogy mi az, amit hónapok óta kommunikáltunk. Ez az volt, hogy valamikor bejelentést teszünk Monzában – és ez az időpont vasárnap lesz. Ezért kérem önöket, hogy értsék meg nincs értelme erre vonatkozó kérdéseket feltenni, mivel nemsokára minden kiderül - de az önök szempontjából sajnos hamarabb nem. Tehát köszönöm a megértésüket.
Kérdés: Milyen érzésekkel érkeztél az Olasz Nagydíjra?
Schumacher: Nagyon várom ezt a Nagydíjat, mivel számunkra kritikus verseny ez a világbajnokság szempontjából – mint ahogy mind a négy hátralévő futam. Jó tesztünk volt, három jó napunk, de azt is láttuk, hogy a verseny nagyon kiélezett. Minden attól fog függeni kinek sikerül felkészítenie az autóját legjobban a körülményekre. Ha nekünk sikerül, akkor jók az esélyeink. Ha nem sikerül, akkor talán nem lesz ilyen esélyünk. Szoros lesz, de várjuk.
Kérdés: Mi a véleményed az új aszfaltról. Jelenthet ez előnyt számotokra?
Schumacher: Nem látom a dolog előnyét, nem. Mindenki számára ugyanaz a helyzet és annak alapján, amit a teszten láttam, nem tűnik úgy, hogy egyik vagy másik csapat számára változást hozott volna. De el kell mondani, hogy jobb rajta vezetni, jobb a tapadása. Monzában mindig kompromisszumokat kellett kötni és ez most lehetővé teszi, hogy ne kelljen annyi kompromisszumot kötni. Egyszerűen egy kicsit jobban kiszámíthatóvá teszi a dolgokat.
Kérdés: Neked nem lesz új motor az autódban itt, miközben Fernandónak igen. Hogy látod ezt a kérdést?
Schumacher: Törökországban fordítva volt és úgy tűnt ez nem jelent különbséget.
Kérdés: Nem akarok semmit sem kérdezni a vasárnapról, csak azt akarom megkérdezni, hogy ez a helyzet nem terhel-e le?
Schumacher: Nem teszünk semmit, ami extra zavaró lenne. Mindent próbálunk úgy csinálni, hogy csitítsuk a dolgot, mivel főleg a versenyre és a vezetésre kell koncentrálnunk, semmi másra.
Kérdés: Nem szeretted volna inkább a világbajnokság vége után bejelenteni a döntésedet?
Schumacher: Kérem a következő kérdést!
Kérdés: Az elmúlt versenyen június óta először történt meg, hogy nőtt a különbség a világbajnokságban. Nem aggaszt ez téged?
Schumacher: Jobb lett volna, ha másképp történik. Természetesen bizonyos mértékig aggasztó, de nem túlzottan, hiszen van még hátra négy verseny. 12 pont bizonyos szempontból sok, más szempontból lehet nagyon kevés is – attól függ hogyan alakulnak a dolgok.
Kérdés: A Renault biztos abban, hogy javulni fog az autójuk Monza után. Hogyan látod a Ferrarival való küzdelmüket?
Schumacher: Úgy gondolom, hogy az utolsó versenyig fog tartani. Természetesen mindkét csapat fog javulni, a kérdés az milyen ütemben. Mindenki ki tudja magának számolni, hogy nekünk mire van szükségünk és mire nincs.
Kérdés: Ezen a hétvégén van esély az esőre. Mennyire aggódsz emiatt a Magyarországon történtek után?
Schumacher: Megértettük mi történt Budapesten és amint láthatták, a verseny bizonyos pillanataiban nagyon erősek voltunk, máskor nem. Tehát megértjük a helyzetet, nem aggódunk.
Kérdés: A jövődről szóló találgatások nem vonják el a figyelmedet?
Schumacher: Őszintén szólva úgy szerveztük a dolgot, ahogy szerintünk a legjobb. Valószínűleg az önök figyelmét jobban elvonja, mint az enyémet.
Kérdés: Hogyan hasonlítanád össze ezt a világbajnoki küzdelmet a korábbiakkal?
Schumacher: Úgy gondolom mindegyik más. A legfontosabbak és a legjobbak, amikre emlékszem a Mika Häkkinennel vívott csaták voltak 2000-ben és az azt megelőző években – természetesen mindkét végkimenetellel. Ennek a mostaninak is megvan a maga karakteres és helyzete.
Kérdés: Mit gondolsz, mennyire számít a tapasztalat a Fernandóval vívott csatában?
Schumacher: Mondjuk úgy, hogy nem látom hátrányát. Ugyanakkor Fernando nagyon fiatal, mégis régóta van az autósportban, úgyhogy nagyon tapasztalt is. Nem látom ezt döntő tényezőnek.
-
#469 csöppet mérges... -
#468 Schumacher: Nehezen kezelhetővé vált az autó
Kérdés: Michael, miért vesztetted el a mai versenyt?
Michael Schumacher: Gyakorlatilag a verseny középső szakaszában nem voltunk elég gyorsak. Problémák voltak a hátsó gumikkal. Ennek bizonyára az volt az oka, hogy nagyon sok benzin volt az autómban és keményen kellett mennem, mivel Button mögöttem volt és az előttem lévőktől sem akartam leszakadni. Szerencsétlen körülmények voltak.
Kérdés: A világbajnokságban kialakult helyzetet figyelembe véve nem kellett volna először inkább téged kihozni a boxba a Safety Car alatt?
Schumacher: Igen, meg lehetett volna tenni, de Felipe nagyszerű versenyt futott. Megérdemelten nyert. Hogy mennyire lett volna lehetőség, ha engem hoznak ki előbb, azt elemeznünk kell.
Kérdés: Szidtad Vitantonio Liuzzit azért, hogy be kellett miatta hozni a Safety Car-t?
Schumacher: Ne menjünk ebbe bele, hiszen a Safety Car van amikor jól jön, van amikor rosszul. Ilyen az élet. A kérdés inkább csak az, hogy nem inkább korábban kellett volna-e behozni a Safety Car-t, hiszen a verseny elején tele volt a pálya törmelékkel, míg Liuzzi autóját viszonylag könnyen ki lehetett kerülni. Erről talán lehet beszélni utólag.
Kérdés: Mi történt, amikor a nyolcas kanyarban kicsúsztál?
Schumacher: Az autóm nehezen vezethető volt, különösen a nyolcas kanyarban voltak az edzéshez képest nagy problémáim. Az autó nagyon nyugtalan volt – és ebben a pillanatban egy kicsit túlságosan is nyugtalan. Nem tudom, hogy hólyagosodott-e a gumim ekkor vagy sem, de az autó nagyon nyugtalan volt.
Kérdés: Ross Brawn szerint hólyagosodtak a gumijaid. Ez mit jelent? Nehéz így autózni?
Schumacher: A probléma az volt, hogy az autó nagyon nyugtalan volt. Hátul kisebb volt a tapadás, jobban csúszkált, idegesebb volt és nehezebb volt vezetni.
Kérdés: Miért értél ma Fernando Alonso mögött célba?
Schumacher: A fő ok az volt, hogy az első boxkiállásnál túl sok időt vesztettünk és visszaestünk Alonso mögé. Az új rajtnál nehézségeim voltak és akkor is vesztettem egy kis időt, mivel a gumijaink nehezebben melegedtek be. Aztán jött a kicsúszás a nyolcas kanyarban. Az autó nagyon nyugtalan volt és nehezen vezethető – ezek voltak a kulcsmomentumok.
Kérdés: Mi zajlott a fejedben, amikor 15 körön át Fernando Alonso mögött voltál, tudtad, hogy gyorsabb vagy és mégsem tudtál elmenni mellette?
Schumacher: Mivel a középső etapban majdnem ugyanolyan köröket futottam, mint ő, csaknem lehetetlen volt támadni. Alig volt köztünk különbség. Persze a második etapban kicsit nehezebb voltam nála, de nem számítottam rá, hogy ennyire meg tudom közelíteni. Ez inkább pozitív volt. Természetesen volt egy-két lehetőség, de egyik sem volt elég nagy ahhoz, hogy ki tudjam használni.
Kérdés: Tehát nem maradt más hátra, mint reménykedni abban, hogy Fernando Alonso hibázik?
Schumacher: Nyilvánvalóan.
Kérdés: De úgy tűnik mindkettőtöknek kötélből vannak az idegeitek.
Schumacher: Mindketten elég tapasztaltak vagyunk, elég bölcsek és nyugodtak.
Kérdés: Mi a véleményed az erőviszonyokról? Erősebb a Ferrari-csomag még a Renault-nál?
Schumacher: Mindenképpen erősebbek vagyunk. A beállítás miatt nem értük el az optimumot, amikor fontos lett volna a versenyen. Az utolsó etap előtt ezen változtattunk és akkor egy kicsit jobb lett.
Kérdés: Mi az, ami bosszantóbb ebben a hétvégében: a tegnapi kicsúszás, a mai, vagy a Safety Car?
Schumacher: Az egészet együtt meg lehet nevezni.
Kérdés: Monzában folytatódik a világbajnokság. Mennyire lesz nehéz ledolgozni a 12 pontos hátrányt?
Schumacher: Mindent meg fogunk próbálni. Feladni csak az utolsó futam után lehet, miután intettek a kockás zászlóval. Természetesen most nehezebb, de még lehetséges.
Kérdés: Bernie Ecclestone tudni véli, hogy befejezed a pályafutásod. Többet tud, mint mi vagy te?
Schumacher: Nem, egész biztosan nem. Ha én nem tudom, akkor nem tudom elképzelni, ő honnan tudná….
-
#467 a boxban baszta el a csapat a dolgot.még ott kellett várni massára,addig ő ott parkolt hátul,alonso meg elment... -
#466 Hát ha Schumi elmegy akkor persze, hogy jó lenne Kimi, de ha marad akkor Massa nagyon jó hátvéd!
-
#465 hát ja, de massa azért valjuk be, bár a mai teljesítménye elött le a kalappal, de nem igazán sumacher utódja, szal kell vki ha ő elmegy, és Kimi sztem király lenne!! fiatal, és van benne ambíció -
#464 A Schumi-Raikkönen páros kicsit durva lenne, bár szerintem a mostani jobb!
-
#463 annyi!! egy pökhendi kis gennyláda, akinek ráadásúl még sztem túl nagy tehetsége sincs csak mázlija!! jövőre sem lesz jó a meki:))
Köv verseny Monza, elvileg nyílvánosságra hozza a ferka a csapatösszetételét, hát kiváncsi vok mi lesz!! -
#462 Amikor Schumi Raikkönennel csatázott akkor őt nem utáltam de ezt a köcsög spanyolt ki nem állhatom! -
#461 De ha jövőre jó lesz a McLaren akkor én esküszöm le... magam!
-
#460 jah, és idegesít már csalonzó hülye feje egy kicsit, megint úgy nyer vb-t (bár én még bizakodom) h nem ő a legjobb, csak mákja van!! és ez már sok, de jövőre majd lehet Kimi helyében a mekinél, és ez vígasztal:) -
#459 Ja, a safety car előtt Schumi már 6-7 mp-el otthagyta alfonsot! Az utóbbi két nagydíj nem a Ferrarinak kedvezett, legutóbb az eső most meg a safety car b@szott ki velük!
-
#458 basszus, ez a mai hiba nagyon nem kellett volna...amúgy gratula Felipe-nek! -
#457 hát ez a mai verseny egy nagy bameg volt:S
rohadt safety car -
#456 alfonso -
#455 -
#454 Izgalmas lesz szvsz a holnapi verseny.
nekem megfordult a fejemben az is, hogy direkt lett így tervezve a vége, mármint Felipe pole-jára értem. Mert így Alfonzo előtt lesz, és talán egy picit vissza tudja fogni, hogy Michael el tudjon húzni rajtnál, de lehet hogy nem gondolom jól, de ez ugrott így be rögtön... -
#453 A Ferrari Felipe Massa első pole-ját ünnepli!
Felipe Massa kiváló teljesítménnyel megszerezte pályafutása első pole pozícióját az idei Török Nagydíjon! A Ferrari végig nagyon erős volt, a harmadik etapban azonban Michael Schumacher hibázott, így neki „csak” a második hely jutott.
Felipe Massa (1. hely): "Fantasztikus nap ez a számomra és nagyon érzelmes pillanat megszerezni az első Forma-1-es pole pozíciómat! Visszatekintek és arra gondolok, hogy mennyit kellett azért küzdeni, hogy ezt elérjem. Nagyon boldog vagyok és remélem, hogy a pályafutásom során még sok hasonló pole-t fogok elérni. Szeretném megköszönni a csapatnak, hogy fantasztikus autót adott nekem, de szeretném az édesapámnak is megköszönni. Nélküle valószínűleg nem lennék itt a Forma-1-ben. Holnap a versenyen a saját céljaimat és a csapat céljait is szem előtt fogom tartani mindkét világbajnokságban. Tudjuk, hogy nagyszerű a csomagunk, a Bridgestone-gumik egyenletesek és hosszú távokon jó teljesítményt nyújtanak.”
Michael Schumacher (2. hely): "Nem panaszkodhatom, hiszen az első sorban vagyok, de ma nem nyújtottam jó teljesítményt az időmérő edzésen, nem sikerült az autó teljes potenciálját kiaknáznom. A harmadik etapban az első próbálkozásomat új gumikon megszakítottam, miután az első kanyarban elhagytam egy kicsit a pályát. A második próbálkozásomkor is elkövettem egy hibát, ezért kicsit óvatosabban futottam végig a körömet, mivel tudtam, hogy már csak egy szett gumim van és jobb, ha második vagy harmadik leszek, mint ha egyáltalán nem futok értékelhető időt. Jobb biztosra menni, mint a végén elnézést kérni. Nagyon örülök annak, hogy Felipe megszerezte pályafutása első pole pozícióját. Rendkívüli kört futott és el kell, hogy mondjam nem hiszem, hogy meg tudtam volna verni, még akkor sem, ha nem hibázok. Arra alapozva, amit eddig láttunk optimistán tekinthetünk a versenyre, mindenünk megvan ahhoz, hogy jól szepereljünk.”
Ross Brawn, technikai igazgató: „Természetesen nagyon örülök ennek az eredménynek. A 248 F1 nagyon jól ment, a partnereinknek is – a Bridgestone-nak és a Shellnek – köszönhetően is. A gumik hosszú távokon nagyon konstansnak bizonyultak és holnap ez fontos tényező lehet. Felipe fantasztikus munkát végzett, első gyorskörében sikerült nagyszerű időt futnia és aztán ezen még javítani is tudott a másodikban. Ami Michaelt illeti, az első körében, amit a harmadik etapban új gumikon futott hibát követett el, ezért a második körében óvatos volt, ennek ellenére sikerült a második helyen végeznie. Sok oka van annak, hogy optimistán várhatjuk a versenyt, de azt is tudjuk, hogy még mindig nagyon nehéz feladat áll előttünk.”
Jean Todt, csapatfőnök: „Nagyszerű időmérő edzés volt ez a Ferrari számára! Holnap mindkét autóval az első sorban leszünk a rajtrácson. Nagyon örülök Felipe eredményének, aki megszerezte első pole pozícióját! A csomagunk ma is nagyon versenyképesnek bizonyult. Ha megnézzük a gumijaink teljesítményét versenybeállítás mellett, akkor holnap jók lehetünk. Természetesen szokás szerint meg kell várnunk mi lesz az ismeretlen tényezőkkel, mint a stratégia és a gumik teljesítménye. Természetesen a döntő tényezőkről sem szabad elfeledkeznünk, mint a megbízhatóság. Ezekre a kérdésekre holnap délután kapunk választ.”
-
#452 Schumi: Lehet, hogy folytatom!
Úgy tűnik, hatásosak voltak Bernie Ecclestone szavai. A Forma-1 mindenható uraként emlegetett üzletember pár napja azt nyilatkozta, hogy nem tudja elképzelni a száguldó cirkuszt Michael Schumacher nélkül. A hétszeres világbajnok német pilóta legfrissebb nyilatkozatában kifejtette: valószínűleg folytatja sikerekben gazdag pályafutását.
Hogy Berni Ecclestone szavára vagy sem, mindenesetre Michael Schumacher hajlik rá, hogy a szezon végén ne vonuljon vissza, és folytassa karrierjét a Forma-1-ben.
- Az utóbbi futamok során újra érzeztem a tüzet, és mivel még van esélyem a vb-győzelemre, most azt tudom mondani, azt hiszem folytatom - nyilatkozta a német pilóta, aki hozzáfűzte: a Ferrari csapatánál minden a legnagyobb rendben van, és reméli, hogy az utolsó versenyek jól sikerülnek majd, és akkor összejöhet a hőn áhított nyolcadik vb-győzelem.
- Még öt lehetőségem van arra, hogy javítsak pozíciómon, remélem, már a hétvégi isztanbuli nagydíjon sikerül faragni a hátrányból - nyilatkozta a 37 éves sztár, aki még mindig nem árulta el, mikor dönt végérvényesen jövőjét illetően.
Michael Schumacher jelenleg a második helyen áll az összetett pontversenyben, hátránya öt futammal a vb vége előtt mindössze tíz pont a tavalyi világbajnok Fernando Alonsóval szemben.
-
#451 Jaja, énis megkaptam, csak nem tudok, mivel már szavaztam saját lakóhelyemre, de segítenék, csak nem lehet egyszerre csak egyre... -
#450 Schumacher: Menjen vagy maradjon?
Nemrégiben Bernie Ecclestone azt nyilatkozta, hogy azt szeretné, ha 2007-ben a mezőny három legjobb versenyzője – Michael Schumacher, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen – a három élcsapatot (Ferrari, McLaren, Renault) képviselné és így versengenének egymás ellen. A legutóbbi pletykák alapján azonban egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy Räikkönen a Renault-hoz szerződik, ehelyett sokan már szinte biztosra veszik, hogy a Ferrarinál folytatja pályafutását. A kérdés csak az, hogy Michael Schumacher csapattársaként vagy sem.
Ecclestone reméli, hogy igen. A brit üzletember szerint a januárban 38. életévét betöltő Schumachernek semmi oka sincs még a visszavonulásra: „Remélem, hogy folytatja a pályafutását, mert jó ha vannak sztárok a Forma-1-ben. Akár megnyeri a világbajnokságot, akár nem, szerintem nincs ok arra, hogy abbahagyja. Jelentős pénzt kap és még mindig versenyképes, ez tény. Ezt mindenki látja és azt is, hogy még mindig motivált. Ha nem nyeri meg a világbajnokságot, akkor talán akar majd még egy esélyt, ha pedig megnyeri, akkor meg akarja majd védeni címét.”
Sokan úgy vélik, hogy Räikkönen érkezése befolyásolhatja a hétszeres világbajnok döntését, ám Ecclestone nem ért egyet ezzel: „Michael egy sztár és állni fog Räikkönen elébe. Úgy gondolom, hogy Kimi a gyorsabb versenyző, de Michael a tapasztalata miatt ennek ellenére nyerni fog jövőre.”
Ecclestone szerint egy valami késztetheti a német versenyzőt a visszavonulásra: az, ha Jean Todt és Ross Brawn is a visszavonulás mellett döntenek: „Ha a csapat kulcsfigurái úgy döntenek, hogy mennek, akkor ez befolyásolhatja az ő döntését is.” – mondta.
Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Schumacher egykori felfedezője, Gerhard Noack is: „Az, hogy Räikkönen a Ferrarihoz megy vagy sem Michaelnek mindegy. Úgy gondolom, hogy nem fél Räikkönentől. De Ross Brawnt nem lehet helyettesíteni a Ferrarinál, ha ő megy, akkor mások is ezt fogják tenni és ezzel véget ér a Ferrari nagy korszaka.”
Az egykori Forma-1-es versenyző, Marc Surer szerint is lenne esélye Schumachernek megverni a nála tíz évvel fiatalabb Räikkönent: „Kimi ugyan gyors, de nem túl szorgalmas. És technikailag sem olyan felkészült, mint például egy Alonso.” – mondta a svájci.
Niki Lauda ezzel szemben nem tanácsolja Schuminak, hogy Räikkönennel egy csapatban versenyezzen. Szerinte egy fiatalabb versenyző törvényszerűen gyorsabb, mivel több kockázatot hajlandó vállalni. Ezt neki is volt alkalma megtapasztalni, amikor 1984-ben és 1985-ben Alain Prost volt a csapattársa a McLarennél. Lauda 35-36, Prost 29-30 éves volt akkor – tehát köztük „csak” hat év volt a korkülönbség és Lauda sem volt még 38 éves.
„Nem kellene Kimit bevállalnia. Én ugyanezt tettem annak idején Alain Prosttal és majdnem beleszakadtam. Mindig, amikor azt hittem gyors vagyok, Prost nagyobb kockázatot vállalt és rátett még egy lapáttal.” – emlékezett vissza az osztrák háromszoros világbajnok. Lauda 1984-ben még (némi szerencsével) fél ponttal meg tudta verni Prostot a bajnokságban, ám 1985-ben alaposan alulmaradt: miközben Prost világbajnok lett, addig ő csak a tizedik helyen végzett.
Michael öccse, Ralf a témával kapcsolatban elmondta, hogy amikor a Forma-1-be jött nem gondolta volna, hogy még tíz év múltán is itt lesz. Azért van itt, mert élvezi és ugyanebből az okból Michaelnek is maradnia kellene: „Michael is emiatt van még itt és nem akar visszavonulni.” – mondta.
Michael menedzsere, Willi Weber nem sokkal ezelőtt azt mondta, hogy ha védence világbajnok lesz, akkor mindenképpen vissza kellene vonulnia (egy másik interjúban már a második hely esetére is ezt fogalmazta meg). Ugyanígy vélekedik a pályafutását a NASCAR sorozatban folytató Juan Pablo Montoya is: „Szerintem Michael idén megnyeri a világbajnokságot és ha nyer, akkor véleményem szerint vissza fog vonulni. Az lenne az okos döntés tőle, hiszen annyi mindent elért már, nem tud vesztesként távozni. Mindenkit megvert már.” –fogalmazott a kolumbiai versenyző.
-
#449 Kellemetlen meglepetések a pilótáknak!
2007-töl akár csak az amerikai Champ Car-ban a Formula 1-ben is tilos lesz a gumik előmelegítése.
Ez több kellemetlen meglepetést tartogathat mind a pilóták mind a csapatok részére.
Az eddig 70-100 fokra felmelegített gumik helyett 25-28 fokos hideg gumikat kapnak a versenyzők a kerékcserék alkalmával. A Champ Car-ban már megszokott dolog ez de még így is újra és újra előfordulnak kicsúszások emiatt.
A gond az, hogy a hideg gumi nem adja át a nyomatékot a kerekeknek, és azok egyszerűen kipörögnek még nagyobb sebességi fokozatnál is. A gumik felmelegítését ezentúl a pályán végzi a pilóta, ami legalább egy kört vesz igénybe. Ez alatt látványosan lassabb az autó (3-6 másodperc körönként).
A Bridgestone a Champ Car tapasztalatait kihasználva nem kapott túl nagy feladatot rádásul a kipörgésgátló itt azért egy picit kompenzálja a dolgot, ami Amerikában nincs. A Bridgestone a Champ Car-ba kétfajta gumikeveréket szállít, egy keményebbet és egy lágyabbat. Ez nagyszerűen bevált az USA-ban.
A másik probléma az autók beállításánál jelentkezik. Itt a csapatok lesznek újabb feladat elé állítva. A gumik hőmérséklete fontos az abroncsok belső nyomásánál! Tehát alacsony hőmérsékletről kezdődik a dolog, ami emelkedik és ezzel együtt a nyomás is. Az autók tapadásának rendkívül fontos tényezője ez! Amennyiben túl magasra emelkedik a nyomás az autó veszélyesen elkezd csúszkálni és a gumik nagyon gyorsan elkopnak, míg ha alacsony nyomásnál az autó alacsonyra kerül a tervezettnél és veszélyesen közel a pálya talajához, a gördülési ellenállás is megnő és ez is időveszteséget okoz. Az autó vezethetősége az alacsony guminyomásnál szintén nehéz. A versenyző úgy érzi, hogy az autója a kanyarokban kicsit „úszik”.
Eddig is rettentő fontosságú volt a gumik hőfoka, nyomása de ezután még jobban kiéleződik a csapatok közti verseny e téren is. Aki jól eltalálja a guminyomást, fontos másodperceket nyerhet. A versenyeken alkalmazott taktikák is megváltoznak majd, mivel egy kerékcsere a hideg gumikra nem kis hátrányt jelent majd az első körben.
-
#448 Köszönöm sok kicsi sokra megy! (nekem 500 ismerősömből csak 30-an szavaztak :( és elvileg ők mind Ferrarisok :) )ezért fordultam hozzátok !
Ha gondolod vegyél fel Scuderia Ferrari a név) -
gergelyanevem #447 remélem segíthettem, 36. voltam ;)
csak másnak nem nagyon tudok szólni, én vagyok csak nagy ferrari drukker :D -
#446 Na ide is berakom levelem hátha megszán egy két iwiwes :D
Üzenet szövege: Nagy kérésem lenne hozzátok Maranello szeretném beszavaztatni az iwibe hisz még nincs bent az olasz városok között! Egy pici gond akinek magyar ország a székhelye az nem szavazhat olasz városra de ha két percre átváltjátok a profilban székhelyeteket mondjuk Rómára akkor tudtok szavazni a Maranellóra! Utánna persze azonnal vissza válthattok saját városotokra !
Ezen cimen szavazhatok a ferrari székhelyére(elötte válts székhelyet rómára):
http://www.iwiw.hu/pages/locality/citypolljoined.jsp?
Az egész nem több két percnél ha van ennyitek tegyétek meg nehogy már a Ferrari székhelye ne legyen az Iwiwen :)
Köszönöm mindenkinek aki szavazott ! (Ja és azok szerint akik szerint ez a hülyeség tartsák meg maguknak ne itt offoljanak :) ) -
KMeyer #445 A magyar pályán még soha nem volt eső,mondjuk van meteorológusuk,és nem csupán szájhagyományból lehetne tudni az időt,de valószínűleg nem számoltak nagy esővel,ezért talán szett sem volt rá.Viszont a gyorsulás érezhető volt,mikor a pálya adottságai megfelelőbbek voltak.Én nem félteném azért a csapatot:) -
Dexantreal #444 Pedig eddig Michael Eső Isten kegyeit élvezte. Nagy eső versenyző ő...és régen a gumik is bírták..szerintem mellé nyúltak itt nagyon, de, ha nem, akkoris remélem, hogy kiküszöbölik a hibát és esőbe is repszthetnek a Ferrarik -
Gabor_(HSF) #443 Azért mer ide nem volt jó esőgumi,az nem azt jelenti a többi pályára(ahól eső várható)oda nincs
Egyébbként a legnagyobb gond az volt,hogy az elején nem tudott kellően felmelegedni a gumi..
Ha a pálya aszfaltja pár fokkal melegebb lett volna,egész más versenyen lennénk túl..
medium esőgumikat hoztak ide,ami jobban birja a száradó aszfaltot,de nem volt képes üzemi hőfokra melegedni a vizes pályán,de hát ezt láthattuk....
-
#442 pedig könnyen előfordulhat. -
#441 Nem aggódnék azonos pontszám miatt. -
#440 ha a végelszámolásnál azonos lesz schumi és alonso pontainak száma,akkor a több nyert futam dönt nem?most alonso 6,schumi 5 nyert futamnál tart. -
#439 Nem írok már a f1-be.
Prominensek kiutáltak, amint az az aláírásomban olvaható is.
A sikánba előzgetőst meg kollégáimtól hallottam, mert bográcsoltam vasárnap:P -
Gabor_(HSF) #438 Ebben a formában nem...
kiszoritott helyzetből megtarthatod a vezető poziciódat,ha le kell vágnod a sikánt..
Előzésről szó sem volt,meg nincs is olyan szabály,hogy előzhetnél sikánt levágva...
Viszont te nagyon eltüntél...