61
Jó storyk vagy rossz emlékek oda vissza, vendéglátás és környéke.
  • Brankley
    #61
    Velem még tavaly nyár elején történt meg, hogy a Ráday utcában ültünk kinnt a nővéremmel egy kertrészen, hozza a pincérnő a Jókai bablevest (azthiszem), megbotlott, rámöntötte, de csak az ingem ujjára, szegény egyből kérte ott a bocsánatot, mondom semmi baj, mert pont jó kedvem volt. És egy kcisit elbezsélgettem a pincérrel, míg a nővérem telefonált, erre megkérdezi a pincér, hogy van-e kedvem munka után vele elemnni valahova. Kb szóhoz sem jutottam két percig, ránéztem nővéremre, Ő a pincérre, a pincér meg félreértette, hogy Ő a feleségem... :)) Aztán utána fizetésnél mondtam, hogy van kedvem elmenni, és össze is jöttünk, de nemvolt sajnos hosszu kapcsolat. De filmbeillő jelenet volt! :))
    Azóta szeretem a pincérnőket!:)
  • fapapi
    #60
    Sziasztok!

    Egy újonnan nyíló weboldalra keresek cikkírókat gasztronómia, éttermek, ételek,vendéglátás, pincérek, táplálkozási szokások és még sorolhatnám!
    A munka hobbi célú sajnos anyagilag ezt a munkát nem tudom támogatni de aki igazán ki szeretné élni újságírói vénáját e téren álok elébe!
    Ha érdekel írj bátran!
    elérhetőségem: [email protected]
  • LSL
    #59
    Engem a fertődi kastéllyal szembeni étteremben ért meglepetés. Most voltam pár hónapja, és már akkor jó idő volt hát kint ültünk le. Jön a pincér kinyalva, étlapokkal, nagyon udvarias volt. Meg is lepett, hogy a szegedi menzák áránál nem is kérnek sokkal többet. De inkább a kaja lepett meg, korrekt éttérmi díszítést kaptam a tányéromra narancs szelettel, zellerrel és a rántott sajt is 1. osztájú volt. Mondjuk így utólag lehetne kukacoskodni, mert balról terített, de mivel balkezes vagyok ez nem szokott zavarni, és különben is átragad rám is a jókedve :)Szóval ilyen kis apróságokkal is el lehet érni a vendég elégedettségét, meg is kapta érte a borravalóját.
  • Punkerwork
    #58
    én nem nézem az árakat, a vilmos alma mindnehol 450-500 körül van a városban :)
  • Lteebee
    #57
    Én hozzászámolom az árakhoz eleve.
  • Punkerwork
    #56
    ha normálisan szolgálnak ki én mindig adok
  • obe
    #55
    Csupán annyit fűznék hozzá, hogy ne sajnálja senki a borravalót a pincértől(egészséges keretek közt, meg kellő udvariasság melett-felszolgálo részéről), mert az Ő munkabeosztását egyikünk sem szeretné magáévá tenni: minden hétvége, minden ünnepnap,mindig este, gyakran éjjel, szabadnap hétfő. melyikőtök csinálná borravaló nélkül 60-80.000 huf-ért?
  • gz8
    #54
    Valahogy úgy. Ha meg itt nem adsz legalább egy százas borravalót egy 800-as pizzáért, akkor már többet ne is gyere...
  • Lteebee
    #53
    Nem ismertem, de értem...

    Ha erősködött, az gáz.
    Olyan ez, mint nálunk, amikor kínálnak.
    Először nemet mondasz, aztán hagyod magad rábeszélni.

    Mondj nemet máshol! -> nem kapsz semmit.
  • Vlala #52
    ismét egy értelmetlen vs, nem hiszem, hogy harcban állnának egymással.
  • gz8
    #51
    Egyébként nagyon udvariasan és visszafogottan próbálta elutasítani a pincér a plusz pénzt, de barátunk csak erősködött, hogy fogadja el.

    Amúgy ismered azt a mondást, hogy "ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak!"?

  • Lteebee
    #50
    Nos a belga felszolgáló sértettsége érthető, de mivel külföldi vendégről volt szó, mégsem éppen helyénvaló szvsz.

    Mert tudhatta, hogy máshol szokás ez, így nem kellett volna megsértődni ezen.
    A brazil figura ugyancsak levehette volna az első visszautasítást is.
  • gz8
    #49
    Helyszín: Belgium, 2001 eleje. Szakmai továbbképzés, melyen többek közt egy argentin (vagy brazil, már nem emlékszem) kolléga is jelen volt.

    Aki ismeri az ottani játékszabályokat, nyugodtan ugorja át e bekezdést. Belgiumban úgy tartják, hogy mindenki megdolgozik a pénzéért, s ebből kifolyólag borravaló nemcsak illetlenség-, hanem kifejezetten sértésszámba megy. Mondanom se kell, hogy ezt a fajta mentalitást szerfelett tudom értékelni, annál is inkább, mert akkor a vendéglátósok után már összes bolti eladó és pénztáros is kérhetné, hogy a t. vevő adjon jattot...

    No, egy délután pizzázni mentünk, és az első bekezdésben említett kolléga bizony csúnyán megsértette a pincért, mert kb. 40-50 frank borravalót akart neki adni. Na, a legalább egy perc szájkaratézás végeredménye az lett, hogy a nálunk pár évvel idősebb pincér élénk tiltakozás után rosszallóan ciccegve, fejét csóválva és duzzogva csak elfogadta a plusz pénzt.
  • Taranov
    #48
    Én autópálya mellett csak egyszer voltam (M7), de nem volt jó.
    A pincér kedves volt, de ügyetlen, a kaja ízetlen és nem valami érdekes, a terítő meg piszkos.
    Ez Sukoró felé volt.
  • Lteebee
    #47
    A baj az, hogy akkor sem szolgál ki, ha már befejezte az ebédet.
  • Shadow_THH
    #46
    én azt szeretem amikor 13:00-ig van ebédszünetük és a 12:59-kor odaállok a pult elé és nem szolgál ki amig nem lesz egy óra :DD

    mondjuk azt én is mindennél jobban rühellem amikor kaja közben jönnek vevők... igaz ez mörfi törvénye, akkor mindig jön valaki 'csak nézelődöm' lol
  • HD JOHNNIE
    #45
    no és mi vót az, ha meg nem sértelek faragatlan kérdésemmel barátom? :)
  • maozedong
    #44
    autópálya melletti helyek általában jók ( már azon a két helyen ahol voltam :))
  • HD JOHNNIE
    #43
    Egyébként meg úgy vagyok vele, hogy hiába jó a hely meg a kaja, jó a felling meg minden, ha paraszt a pincér, többet be nem teszem a lábam még akkor sem, ha mondjuk bélszín 500-al olcsóbb mint a mellette lévő étterembel, ahol mondjuk normális a pincér. Ugyanígy vagyok a bolti eladókkal is...
  • HD JOHNNIE
    #42
    Sracok: M5-ös autópálya, lajosmizsei pihenőhely (pestről szeged felé) Szélcsárda! Na ők pincérek! Eszméletlen jó a kaja, gyors és nagyon udvarias kiszolgálás!!! 1 osztályú hely!!! Aki csak teheti menjen el oda!
  • Shadow_THH
    #41
    meghalt a topigű? D:
  • Chaos Mad
    #40
    :D
  • cyrus #39
    egyébként érdekes hogy mennyi ilyen szabály van amiről az ember nem tud, egyszer énis voltam egy elég kis szimpi étteremben, ahol én semmi kivetivalót nem találtam, de egy vendéglátósnak tanuló ismerős kezdte sorolni, hogy csomó dolog nincs az asztalon pedig itt kéne lennie, stbstb..

    mégis rengeteg helyen nem kötik ilyen végzettséghez az állásokat..:(
  • Shadow_THH
    #38
    mondtad volna hogy te angol vagy és tejjel iszod, szerintem kardot nyelt volna :D
  • MerlinW
    #37
    nem... kértem egy teát.. kihozta...:D
  • Chaos Mad
    #36
    ez hülye, nem kérdezte meg mit kérsz vagy hogy kéred a teát?
  • MerlinW
    #35
    Tegnap gyenge pillanatomban, fájó torokra teát kértem. Kihozta a csaj a teáscsészét, kanál, cukor, citrom nuku. Nézek rá ezmiez? Azt mondja minden benne van... mondom hát kérem ezmiez?:D Számla rendezésénél meg nézett rám bambán mikor 240(!) ft-al kevesebbet adtam mint a számla végösszege. Mutattam az asztalon a teára, hogy ott van, nem fogyasztottam el.

    Távol áll tőlem a kukacoskodás, tisztában vagyok vele milyen fárasztó ez a munka, de hát az isten szerelméért, ő választotta ezt a szakmát, próbálja meg hasznosítani a tanultakat, nem állatoknak szolgál fel(túlnyomórészt:D).
  • zero_cool51
    #34
    De van jó sztorim. Rendezvény van, mindenki nagyon elfoglalt, én viszem fel a pezsgőt a lépcsőn, szépen 2 üveg kiöntve tálcára poharakba. Még fel sem érek a lépcsőn, erre megtámadnak az emberek a lépcső közepén. Az egyik vendég közben a poharának a talpával meglökte a másik poharat, azok meg szépen mint a dominókockák mind felborultak, és a 2 üvegnyi pezsgő mind rám. Na az szép dolog volt. (a végén meg meg volt sértődve, mert pár csepp pezsgő ment a ruhájára)
  • zero_cool51
    #33
    Azt sem szeretem, amikor az osztrák betér a vendéglőbe a kis nyugdíjával, és nekiáll a társaival kiabálni, hangosan beszélni (félreértés ne essék, azért jönnek, hogy jól érezzék magukat, de azért nem kell, hogy az egész étterem tőlük zengjen). Nos bejön a kis nyugdíjával, és nekiáll ugy viselkedni, mintha ő egy felsőbb lény lenne. A végén meg még sokallja a 3000-4000Ft-os számlát, holott otthon náluk 1 ember nem kajálna meg ennyiből. Ezt nem szeretem.
  • Shadow_THH
    #32
    ez minden munkában igy van a rendőrön, a banki ügyintézőn és tesco dolgozón kivül :)
  • zero_cool51
    #31
    én se igen értek egyet ezzel, csak akkor ott elég viccesnek tűnt.
    Én is találkoztam már pár bunkó pincérrel, ha vendégként voltam.
    Ha munka közben találkozok bunkó vendéggel, akkor ugyanúgy mosolygósan kell vele bánni,majd csak megunja. Vagy ha nem, akkor is én voltam a jó ember, mert akármilyen bunkó volt, kiszolgáltam. És ugyebár a vendég a király.
  • Shadow_THH
    #30
    nem az
  • Lteebee
    #29
    Ha üres a poharam, kérdezze meg, kérek-e még!
  • Lteebee
    #28
    Városi legenda.
  • Bandew
    #27
    Én még ilyet nem tapasztaltam, de ha történne ilyen, akkor nem sokáig lennék kedves. :-)
  • Cat #26
    Én is inkább bort szoktam inni, és mivel rövid az idő ahhoz, hogy szar borokat igyunk, mindig palackost veszek. Ezután elvárom, hogy az orrom előtt nyissa ki az üveget, legyen behűtve, és az üvegpohár legyen tökéletesen tiszta. Ezek az apróságok marhakevés helyen teljesülnek...
  • Cat #25
    igen, én is kurvakedves vagyok a pincérekkel, de azt is észrevettem hogy ezzel a legtöbbször baromira visszaélnek, mondván "ez ugyis kedves, nem szol vissza, meg lehet vele tenni bármit"
  • Cat #24
    fognám magam és kimennék
  • MerlinW
    #23
    Udvarias vagyok mindig a vendéglátósokkal, viszont vannak némi elvárásaim. Egy borozóban speciel csak annyi hogy hozzák ki amit kértem és tegyék az asztalomra és ne odaba**zák. Tehetősebb étteremben viszont a normális terítést, tiszta készleteket, és normális kiszolgálást várok el a pénzemért. Hiszen ez egy szolgáltatás.

    Itthon a legtöbb helyen nem foglalkoznak sok számomra fontos dologgal, pl.:
    - a jobb oldalról való tálalás
    - elviszik a másik üres tányérját, míg én még eszem
    - evőeszközök szanaszét terítése

    Mostanában volt egy pizzériában a Hungária Thököly sarkon. Kajálok, felszeletelem a pizzámat, hogy kényelmesen kézzel egyem. Kés, villa két írányból benne a tányérban, kezemben az utolsó szelet. Csaj jön, elveszi a tányért előlem. Ránézek, mondom rámutatva a kajára: - ezt itt pedig majd szalvéta felett megeszem. Csaj bambán néz, és visszaba**za a tányért elém...

    Kész..:D
  • Punker
    #22
    helytől függ, én szerettem kocsmában melózni mindig voltak érdekes emberek :)