89
  • Adrian Graves
    #89
    Falatka lő, gól!! :)
  • Falatka2003
    #88
    Várj még 4-5 évet, amíg elmúlsz 20 éves és akkor teljesen másképp fogod látni. Szerintem akkor is szégyen volt az emberek szemét ilyen semmitmondó szeméttel kiszúrni.

    Ezt a filmet csak ilyen agresszív reklámhadjárattal lehetett így becumiztatni a nagyérdeművel.

    Ismét hangsúlyozom, ameddig még győzöm: erősen szubjektív vélemény!
  • Tyris
    #87
    Hát jópár hozzászólást végigolvastam. Mondjátok van közöttetek igazi rajongó (tisztelet a kivételnek). Mert aki alaposan ismeri a Star Wars világot szerintem annak igenis tetszett ez a rész. Én a régi trilógiával teljesen egyenértékűnek tekintem. A film lehet, hogy egy kicsit összetett, első nézésre sokminden felett elsiklik az ember, de másodjára nincs kifogásolnivaló, többször is libabőrös lett a hátam egyes jelenetekné,ami nem történt meg, mikor először láttam. Szóval egy nagyon szuper film lett, a legjobbak közé sorolandó!
  • Adrian Graves
    #86
    Szívemből szóltál, csak az elmúlt 8 hónapban hatszor olvastam ki.
  • Gerghu
    #85
    Dűne rulez
  • Adrian Graves
    #84
    Személy szerint osztom véleményed, de csak várd meg, amíg egy plázajáró elolvassa, és megmagarázza, hogy a film miért értelmes, és te miért vagy hülye. Mert ezt teszik, ami... felettébb vicces. Az ilyen véleményeket ugyanis meg sem próbálják értékelni, értelmezni, személyük ellen intézett támadásnak veszik. No persze nem mind ilyen.
    De a Megye igenis lángoljon!!
  • Falatka2003
    #83
    "Egyedül a Gyűrűk Ura, ami a közelébe ér, de még az is sokkal van lemaradva."

    Hát te meg miről beszélsz, kiscsillag?

    Gyűrűk Ura trilógiát SW3-mal összehasonlítani olyan, mintha azt mondanád, hogy a McDonald's étel. Ne viccelj már!!

    Nem vagyok nagy scifi vagy fantasy őrült, de szívesen elüldögéltem volna még a moziban fél órát, 1 órát, a 3,5 óra után is, hogyha megcsinálják rendesen a Gyűrűk Ura 3 végét, úgy ahogy a könyvben van. (Samuék legyalázzák Szarumánt, meg a Kígyónyelvűt; bár rossz lett volna a Megyét felperzselve látni... Arról nem is beszélve, hogy az Ext. Edition-ben a Kígyónyelvű leböki a Fehér mágust :(( )

    Jah, és ezt csak azért mondom, mert az SW3 15. percénél menekülni akartam a moziból!!

    Már az indítás milyen: nagy dirr-durr, csitt-csatt, hú-de-látványosak-vagyunk dolog, erőltetett, értelmetlen "poénok (?)", felesleges párbeszédek. És ez a film végéig nem változik. Ezért kár volt.

    Szubjektív véleményem: A SW3 (nem is veszem a fáradságot, hogy végigírjam a címét) a lélek McDonald's-a. Csillog-villog, gyönyörű frizurák, maszkok, űrhajók, csatajelenetek.... - érték, tartalom sehol. Gyerekekre meg rá lehet sózni minden sz*r 10 filléres műanyagpoharat 100 Ft-okért. évtizedekig. Pfff!

    Való Világon nevelkedett, Story-val, Besttel, Blick-kel butított plázajáróknak kötelező darab!

    Hangsúlyozom: szubjektív vélemény!
  • Majadi
    #82
    Ja és ennyit az Oscar nevű hisztériárol..
    Már rég nem a minőségi filmek mekkája.
  • mainruler
    #81
    Ámen
    :))
  • NEXUS6
    #80
    Hát igen!

    Valamikor még Lucas is azzal kezdte a mondókáját, hogy olyan filmet szeretett volna csinálni, ami olyan amilyenről gyerekkorában csak olvashatott, illetve max képregényeket láthatott, Buck Rogers, Flash Gordon, Skylark.
    Az első filmnél is attól féltek, hogy annyira dúrván hajaz bizonyos történetekre, annyira kevés eredetiség lesz benne, hogy belebuknak.

    Persze azóta egy-két új nemzedék felnőtt, akik elég keveset olvasnak, és főleg nem 40-es 50-es 60-as évek SciFi-jét, ők ezekkel a motívumokkal itt találkoznak először, szóval nekik minden poén új.

    Így azóta Lucas előlépett a SciFi géniuszává, az ep3-meg a filmtörténelem legnagyobb SciFi alkotásává.
    ;)))
  • mainruler
    #79
    A dzsedik? A Bene Gesseritre gondolsz? ;)
  • NEXUS6
    #78
    Nekem monnnyuk marhára nem hiányzott ez a politikai kavarás.

    A politika mocskos dolog, aki bele keveredik besározódik, a dzsedik a filmben meg nyakik benne voltak.
    Nem igazán tudom tiszetelni őket ez után.

    Más kérdés, hogy a DUNE mindíg is erről szólt, ott passzolt is a sztorihoz.
    A Gladiátorban is volt kavarás meg cselszövés bőven és még sem volt annyira zavaros és eröltetett az egész.
    Itt szerintem felesleges volt behozni, ráadásul túl nagy hangsúlyt is kapott.
  • mainruler
    #77
    Nem volt?
    Az egész SW egy rosszul sikerült Dűne kópia. Most már annyira, hogy ezek szerint egyre több embernek tűnik fel.
  • NEXUS6
    #76
    Végül is örülök, hogy ennyi embernek tetszik ez a dolog.

    És talán még rengeteg sok Oszkárdíjjat is fog kapni, de a rajongókat azért szeretném felkészíteni, hogy a legjobb főszerepekért, illetve a rendezéséert és mint mondtam a vágásért de talán még a forgatókönyvért járó díjjat is csak akkor fogja megnyerni, ha az olyanok mint Ridley Scott, Spielberg, Tarantino, mint rendezző/forgatókönyvíró illetve Banderastól kezdve Reevesen keresztül Zéta-Jonesig mint színészek ezt az évet kihagyják.

    Azért Wiliams zenéje még mindíg ott van, bár 1-2szer már biztos ő is kapott Oscart a SW-ért, a kosztümök, meg effektek azok tényleg barók. A fodrász is jól dolgozott, meg a maszkmester is. Szal ettől függetlenül összejöhet akár 4-5 szobrocska is.

    A Titanic 100x rosszabb volt és még is kapott vagy 11 et!
  • Christiansen
    #75
    Sziasztok! Ma láttam a filmet végre.
    ÉS TETSZETT!! Komolyan mondom, jobb mint a Baljós árnyak vagy a Klónok támadása. Minden tekintetben.
    Lehet hogy giccses a képi világa,de maximálisan leköt,virul,nyüzsög és szórakoztat. A SW feelinghez sztem hozzátartozik az h fiatalon lásd a filmet.
    Lehet h ma egy 10 évesnek azt adja mint a hc sw fanoknak 25 éve.

    A sztorit nem kéne leszólni, George már hosszú évek óta tudja mit akar(vki másra helyezné a hangsúlyt,hát lucas nem). Pont elég volt az utalás a jövőre,
    érthető minden. A háborús felek-viszonyok tényleg érthetetlenek LENNÉNEK,
    ha vki nem figyelt az első két részben. Amúgy minden át van gondolva, csak
    szőrszálat lehetne hasogatni, de azt minden filmmel lehet...
    Chewbacca simán ok, Han Solo NEM IS KELL bele, Luke és Leia olyan 20-25 évesek majd, Han max 5-7 évvel dősebb náluk, ha most szerepelt volna akkor egy ugribugi kis hülyegyerek lett volna...na akkor minek.
    A lázadók megalakulásáig,szervezkeséig azért nem vitték el, mert akkor
    a hangsúly nem a sötét erő hatalomra törésén lett volna, így pont jó, hogy
    az első 3 rész a sithek, a második 3 rész a jedik felemelkedését eredményezi.
    Sztem a sztori komplett egész lett, képzeljétek el úgy, hogy a Baljós árnyaktól
    nézitek kronologikusan...
    Tök jó h megalakult a birodalom:)) Beütött a feeling...
    A halálcsillagba is felesleges belekötni.
    Palpatine viszont tényleg nem olyan öreg,én azon filóztam mindig, hogy hogy lesz majd szottyadt tata belőle. Hát így.


    Ja: Yoda bunyúja nem olyan gáz a klónok támadásához képest.

    És amúgy a legjobb rész a jedi még mindig!! Nembaj h mai szemmel gagyi!!!!
  • Caro
    #74
    Jah, bocs, kicsit fáradt voltam... :)
    Hát, szerintem ezzel a lendülettel akár megint felújíthatnák a középső 3 részt. De ha nem is most, nemsokára valószínű megcsinálják.
  • Highw@yPos.
    #73
    Egy másik fórumon olvastam,h az EP3ban említett Darth Plageus- aki voltaképpen Sidious mestere volt, és bizony-bizony Sidious volt,aki megölte álmában-
    ugyebár rendelkezett avval a képességgel,h meg tudta változtatni a medichlorianok számát, vagyis életet tudott fakasztani, halottat feltámasztani, stb...
    Evvel még nincs vége a dolognak, ugyanis a korábbi történetek szerint Sidious 2 fontos küldetést kapott mesterétől, amik közül az egyik :
    1. Egy kiválaszotott nőben magzatot adni, és a magzatnak az Erővel bíró képességet adni/bővebben nem tudok erről a dologrol,az biztos,h nem Sidious Anakin apja, valszeg a medichloriannal baszkódhattak vmit a mesterrel/
    2.A fiún tartani a szemét,és "Ő majd elmegy hozzád", mint az Epizód 6-ban Luke megy ugye Sidioushoz. És a fiút feltétlen a sötét oldalra állítani.

    Na már most én nem olvastam olyan könyveket, amik az EP1 előtt játszódnak, ha van itt valaki HC Star Wars rajongó, akkor megkérném,h cáfolja vagy erősítse meg eme állítást ;-))) uhh most eléggé "Doszpotos" voltam.
  • csomi
    #72
    Jah nem ugy ertettem. Hanem ugy, hogy az uj filmek kornyezete ugye nagyresz szamitogep altal generalt es nem modellekbol osszerakott kornyezet.
  • Caro
    #71
    Ja, mert akkor az volt "menő". Most meg inkább a csillaghajók.
    Akármennyire is egy messzi-messzi galaxisban játszódik a történet, az íróra mindig hatással van saját jelene.
    Meg azért nem volt az annyira agyonkomputerizált. Még egy datapadot se látni sehol (biztos volt valahol, de nekem nem tűnt fel). Ja, mondjuk az laza, ahogy R2 állandóan mindenhol belepiszkál a dolgokba. Tanulhatnának tőlünk egy kis informatikai biztonságot. :)
  • csomi
    #70
    Igen tudok par embert :). de en nem tartozom kozejuk. Szerinte m van itt egy dolog ami azert nagyon sulyosan befolyasolja ezt a film szamara negativ elmenyed. En azt hiszem, hogy a 20 evvel fiatalabb NEXUS6 teljesen maskeppen elte meg az akkori filmeket, hiszen meg teljesen maskeppen nezett a vilagra. Ha ugy tetszik sokkal fogekonyabb es 'nem ennyire fertozott' voltal. En azt hiszem NEKED es biztos vagyok benne, hogy nekem sem lehetne mar olyan filmet csinalni ami akkora hatassal lenne rad(ram) mint AZ, akkor. A modellekrol annyit, hogy nem feltetlenul jo a regi modelles technika mert a mai hi-tech korban mar, akarmennyire is fantasztikusak voltak, kicsit idegenul hatna az akkori 'primitiv' megoldas. Egy pelda. Par eve megjelent a Gamecube Nintendo jatekkonzolara a Rouge Squadron2 (es azota a 3 is) nevu jatek es az sok helyen szebb volt es reszletesebb mint az eredeti 77-es meg nem feljavitott film urcsatajelenetei. Tehat korral mindenkeppen haladni kell, hiszen nem hasznalhatunk olyan technikakat amit mar egy komolyabb konzol kepes felulmulni hiszen az nagyon idegen lenne. Igaz, hogy az elso 3 resz csili vili agyon komputerizalt vilaga nagyon eles szembetuno az elvileg kesobb jatszodo vilaghoz kepest. Ezekre is azt mondom tul kell lepni rajta. Egyebkent a regi reszekkel en is ugy vagyok ahogy mondtad, ha valahol jatszak altalaban megnezem, mig az ujak kozul eddig talan a klonok tamadasat lattam parszor. De azt gyanitom ez mar az oregedes vagy eres egy korai jele. :))
  • NEXUS6
    #69
    Csomi, engen se zavarna hogy ez egy más koncepciójú alkotás, ha ezt a koncepciót jól valósították volna meg.
    Egyszerűen nem érzem a hangulatot, vagy inkább amit érzek az nekem nem jön be, és persze ilyen szempontból tökéletesen igazad van abban, hogy szubjektív az amiket leírtam.
    Viszont én szeretem a filmeket és az is érdekel hogy készülnek, merem azt hinni hogy észreveszem a hibákat, azt ami nem úgy sült el ahogy azt az alkotók tervezték, vagy egyáltalán nem terveztek semmit csak valamivel hasba akarják akasztani a népet, esetleg a koncepció is hibás mert amivel próbálkoznak azt a film műfaja nem viseli el.

    Nekem az a véleményem, hogy ez a film hemzseg az ilyen hibáktól.
    Lehet hogy félreértettél, nem az azt mondom hogy pl egyszercsak jöjjön elő az idős obi aztán nyomjon be egy két aranyköpésst, vagy Leia és Han valamelyik folyosón veszekedjenek. Ez csak példa arra, hogy az előző részekkel ellentétben az újakban nincsenek elgondolkodtató, intelligens, vagy humoros párbeszédek.

    Hidd el nekem én lennék a legboldogabb ha 20 év után látnék egy olyan új SW epizódot, amit a hibái ellenére is tudok szeretni.
    Szeretem a jó filmet csak mint ahogy az itt elhangzott, a jó film nem azonos a drága filmmel (lásd Waterworld).

    Az hogy az eredeti trilógia milyen jó volt, azt az mutatja, hogy erre a 3 gyengécske, de látványos folytatásra, hányan elmentek a moziba.
    Én az eredeti részeket már vagy százszor láttam és mindíg megnézem a tv-ben is amikor csak leadják.
    Ha tudsz valakit aki az új epizódokat is legalább már vagy ötvenszer megnézte és legalább annyira rajong a szereplőkért, a szerintem béna harci robotokért és a makettnek kinéző CG űrhajókért, mint én az origi trilógia hasonló kellékeiért akkor én is azt mondom, hogy én vagyok a szarrágó.
  • BiroAndras
    #68
    "Pont, hogy arrol volt szo, hogy melyik legnagyobb filmtorteneti alkotas hisz pont ebbe kotottetek bele."
    Akkor én értettem félre valamit. Egyébként nem árt tisztázni, hogy általában filmről, vagy csak sci-fi-ről beszélünk. És hogy milyen szempontból vizsgáljuk a filmeket.

    "En voltam olyan ovatlan, hogy eme filmek koze soroltam az sw filmeket."

    Az eredeti filmeket én is oda sorolom, nem erről van szó. Az újabb részek azok, amik nem méltók erre a címre. Különösen az első kettő. A harmadik rész jó is lehetett volna, ha nincs elcseszve.
  • BiroAndras
    #67
    "Milyen hibát? Te, hogyan csináltad volna?"

    Sokmindent elmondtunk már. A legnagyobb hibának azt tartom, hogy nem jól lett összeválogatva, hogy mi kerül be a filmbe, és mi nem, és hogy melyik rész mennyi időt kap. Például ott van a "köhögős droid". Az ember nem tud a filmre figyelni, mert elakad azon a ponton, hogy mi a f@szért köhög egy robot. Semmi gond nem lett volna vele, ha ezt nem utólag magyarázzák meg.
    Aztán onnantól kezdve, hogy Palpatine lebukik, úgy felpörögnek az események, hogy szinte követhetetlen. A fontos eseményeknek alig jut 1-2 képkocka, és megint csak nem tudja beleélni magát a néző. Ha rosszkor pislog, lemarad a Jedik lemészárolásáról.
    Aztán a csaták nincsennek rendesen megtervezve. Csomó ember szaladgál meg jármű össze-vissza, és lőnek szanaszét, minden koncepció nélkül. Néha azt sem tudjuk, hogy kik harcolnak.
    Meg egyébként is a legendás klónháborúból szinte semmit se látunk, csak néha mellékesen értesülünk róla, hogy mi a helyzet.
    A látvánnyal meg az a baj, hogy az eredeti részek makettjei sokkal hitelesebbre sikerültek.
  • BiroAndras
    #66
    "Egy Fantasy SCI-FI-nek miért ne lehetne több mondanivalója mint egy Ryan közlegénynek ??"

    Ki állította az ellenkezőjét?

    "Vagy talán a SCI-FI terén nincsenek nagy nevek ?
    Asimov? (alapítvány robotok univerzum)
    Arthur C. Clark ? (űrodüsszeia)
    Frank Herbert?(Dune)
    Gene Roddenberry?(star-trek)
    JRR Tolkien? (gyűrűk ura)"

    Mondjuk Tolkien nem sci-fi író. Ha így akarod hasonlítani őket, azzal nincs is baj. Egy könyvben szinte kizárólag a történet van, se látvány, se rendezés, se színészi játék. Tehát az SW-ből épp azok a részek maradnak ki, amit kritizáltunk. Ha jól rémlik, a sztorival senkinek nem volt baja. Persze azon kívül, hogy egyszerűen túl sok volt 1 filmhez.
    Nem ide tartozik, de Asimov és Clark jóval többet tett le az asztalra, mint a többiek. Plussz ők nem felejtették el, hogy a "sci-fi" kifejezés első fele is fontos.
  • csomi
    #65
    Ezzel a hozaszolasoddal viszont messzemenokig egyetertek. Csak sajnos vagy szerencsere gyanitom, hogy 4 oras mozifilm mar nem lett volna olyan nezocsalogato mint igy. Gondolom ugy is nagyon sokan megneztek volna de nem annyian mint most fogjak. Es gyanitom azert a bevetelnagysaga nagyobb ur mint az igazi sw fanok teljes igenye.
  • csomi
    #64
    Pont, hogy arrol volt szo, hogy melyik legnagyobb filmtorteneti alkotas hisz pont ebbe kotottetek bele. En voltam olyan ovatlan, hogy eme filmek koze soroltam az sw filmeket. Amugy ket hires amerikai filmkritikus 100-as listajan ott van a 77-es star wars. Startrek nem jo pelda tobb szempontbol sem. Egyreszt sokkal regebbi, ha jol tudom 60-as evek vege masreszrol nem igen hiszem, hogy egy folyamatos fejlodesen atmeno sorozat tortenetileg osszemerheto lenne. Amig egy-egy startrek epizod kozott ki tudja mennyi ido telik el, mert nem is fontos, gyakorlatilag teljesen fuggetlen reszek lehetnek mert nem kell olyan fontos kovetelmenyrendszereknek megfelelni mint sw eseten, mar persze ha azt szeretnek, hogy a scifi phantasy vilagunk minden tekintetben osszefuggo legyen. ES hat technikailag ugye nem kell mondanom, hogy nem egy kategoria a ketto, de hadd ne ragozzam mindenki erzi. Kernek egy masik peldat!
  • BiroAndras
    #63
    "A filmes szempontokat szerintem hagyjuk, nem hiszem, hogy mi annyira értünk a filmelemzéshez. De az tényleg biztos, hogy ekkora háttérrel nem alkottak rosszat."

    Nem a háttér számít elsősorban. Nulla költségvetéssel is lehet jó filmet csinálni. Jó ötlet, és jó megvalósítás kell, a látványeffektek csak a körítés.

    "A gond szerintem, hogy kicsit rövid lett. Pl teljesen hiányzik a felkelés kitörése."

    Ezzel egyetértek. Nagyon sok dolog történt a filmben, sokkal több, mint amit rendesen el lehet mesélni ennyi idő alatt. És még ennél is több dolog maradt ki. Szerintem még 3-4 3 órás film is kijött volna a sztoriból. És az előző részek bevételéből simán el is készülhettek volna. Az egyetlen szopás, hogy már a kezdet kezdetén meg volt mondva, hogy 3 rész lesz, így muszály volt beleférni. Mondjuk az I-II részeket lehetett volna jócskán sűríteni. Az is nagyon sokat dobott volna a filmen, ha a fekete kupakos ürgét (Darth Vader) hagyják szerepelni, és nem csak az utolsó képkockákon.
  • BiroAndras
    #62
    "Mi az amivel Startrek az SW fole vagy legalabb melle emeli magat?"

    Azt mondtad, hogy mondjak még egy olyan sorozatot, ami olyan sokáig készült és annyian ismerik. Szó nem volt arról, hogy melyik a jobb.
  • csomi
    #61
    En ugy gondolom amit te most itt leirtal annak a nagyon nagy resze szubjektum. Aki egyutt tud elni a sw vilaggal tul tudja tenni magat apro hibakon. Mellesleg amiket te emlegetsz szvsz egyaltalan nem rohato fel hibakent hanem egy uj mas szemlelet szerint valo rendezoi megvalositasnak fognam fel. Kicsit naiv dolognak tunik nekem olyan jelenetek utani vagyakozas mint "Han meg Leia közötti parázsló szópárbaj, Trípió laza humora, az öreg Obi meg Yoda bölcsességei..." Egyreszt ennek a resznek nem nagyon volt feladata a jopofa elemek megjelenitese, mivel gyanitom pont a sotetbe fordulo hangulati ivet torte volna meg masreszrol igen nehez lett volna a mai technologiaval szandekosan lebutitva az eredeti reszek hangulatat elovarazsolni mint az latszik is a vegso jelenetkeben ahol eleg idegennek tunt a regi parancsnoki hid kialakitasa, mondjuk nekem speciel tetszett. Az meg, hogy peldaul Yoda es Obi bolcsessegei hianyoztak nem igaz. Mire figyeltel, folyamatosan mondjak az okossagot mar-mar idegesito, a kioktato stilus kozben a fogecit nem erzik. Pont ez az egy ekkora hordereju dolognak kell tortenni amibol nyilvan tanulni fognak es kesobb mint lathato majd sokkal bolcsebbek lesznek. Egyszoval pro es kontra lehet erveket es ellenerveket felhozni, lehet szorszalhasogato es mindenbe belekoto hozaallassal mindenbe hibat keresni es lehet onfeledten elvezni is a filmet es kicsit szomorunak lenni, hogy sajnalatos modon vege szakad egy ilyan remek es nagyszabasu film sixtologyanak. Azert meg kell jegyeznem, hogy engem is sok dolog zavart ebben a reszben, mint emlitettem a lavas nagyon, egyszeruen azert mert pajzs ide vagy oda (amit en egyebkent nem lattam) nehezen tudom elfogadni, ha mar olyan tulajdonasagokkal ruhazzak fel a szereploket, megha azok Jedik is, amit nagyon nehez elhinni es felfogni, hogy megvalosithato. Ekkor mar kicsit eltolodik a scifi mese fele es azt nem szeretem, de a teljes gyonyor erdekeben elfogadtam. Amugy ma megnezem megegyszer, hogy higadtabban es kicsit kritikusabban tudjam szemlelni.
  • Majadi
    #60
    Ez egy igen komoly rátapintás volt a lényegre barátom. Nem így képzeltem el Anakin átállását. Mintha egy három általánost végzett idiótát győzködnének arrol hogy az ég tulajdonképpen a föld az meg el is hinné..
    Hol volt benne a Jedi, a bölcs, erőt sugárzó mint amit Lukeon érzett az ember a JV-ben. Na meg Joda aki már annyira bölcs volt hogy majdnem belehalt..
  • NEXUS6
    #59
    Te akartad ifjú padavan;)

    A film nem tartalmazott megfelelő súlypontozást. Habár a szokásos ritmikus halivúdi feszültség periódusokat betartották, a filmnek túl sok csúcspontja volt, így aztán gyakorlatilag nem volt neki csúcspontja. Ezért habár a szövegekből jól behatárolható, hogy pl Anakin mikor tért át igazán a setét oldalra ez még sem kötődik egy bizonyos eseményhez.
    Megoldás egy jobban kimunkált jelenet kiemelése, ahol az érzelmi töltést is megfelelően van megvilágítva. Nem is kellene messzire menni, mert a dzsedi visszatér tróntermi jelenetei ilyen szempontból zseniálisak. Lucasnak csak le kellett volna másolnia, csak itt monnyuk a vége más lett volna.
    Ilyen jó jelenet lehetett volna kedvencem a lávás/kardozós összecsapás, csak az is jól el lett szúrva! Obi nagy lelkifröccse sokkal hatásosabb lenne, ha még akkor mondja el amikor szemben állnak és még "semmi sem biztos".
    Ekkor mutathatták volna Anakin arcáról egy közelit - meg se kellett volna szólalnia, csak olyan morcosan néznie- és utána következett volna a végső összecsapás.;)))

    Ugyan így bizonyos föszereplők halála, vagy cselekedetei nem kapnak megfelelő támogatást, Doku, a köhögős fővezér, Organa halála/szerepe így nem jelent igazi mellékszálat, mert nem folyamatosan vannak jelen.
    Az eredeti trilógiában Lando tökéletesen megvalósított mellékszereplő, de a csúcs akkor is a két robot, akik itt viszont csak vergődnek. Feltünnek aztán mielött valami fontosat csinálnának már fel is szívodnak. (A nyitó űrcsata ilyen szempontból kivétel, de Artu szerepe gyakorlatilag tökéletes másolata annak amit "később" a Halálcsillagon művelt).
    Másrészt nem ártott volna ritkítani is közöttük, nem kellene mindenkinek feltűnnie (egyszerűen nincs rá idő), mert így olyan az egész mint egy fanklub által rendezett nagy állarcosbál.

    A szövegek csapnivalóak, banálisak sajnos ezt még tovább súlyosbítja, hogy ilyenkor a szereplők arcát hosszabb ideig mutatják, akik kénytelenek (valószínűleg rendezői utasításra) a szövegen valami metakommunikációval/pl szemvillantással/ finomítani. Ezt a módszert viszont túl sokszor vetik be, ezért egy idő után csak nevetséges grimaszolássá fajul az egész.
    A közeliket ki lehetett volna hagyni csak akkor még inkább kitűnik a szövegek sablonossága. Nincs mese ide egy rendes forgatókönyv író kellett volna. Hol van már a szerelmes Han meg Leia közötti parázsló szópárbaj, Trípió laza humora, az öreg Obi meg Yoda bölcsességei, vagy Han vagány benyögései meg az utána következő beégések.
    Ehhez kapcsolódik, hogy ezekben a részekben az erő már nincs velünk. Gyak semmit nem tudunk meg a világ mögött húzódó csodálatos valamiről. Az eredeti trilógiában az Erő még mindent és mindenkit áthatott, ezért aztán mindenki magába szívhatta a moziteremben is.
    Mostanra az Erő már csak bizonyos kiválasztott fiúcskák vérében nyüzsgő kis élősködők varázsmutatványa, ez igen csak leszűkíti azt a kört akik a főhőssel azonosulni tudnak.

    A SciFinek, fantasynak fontos szereplői bizonyos kellékek, amilyen pl a LOTR-ban a gyűrű, itt a fénykard vagy az űrhajó. Nagyon ügyesen kell a jelenetet megkomponálni, hogy egy rézkarikából egyszer csak varázsgyűrű, egy aluminum hengerből fénykard, egy pár centis makettből/CG animációból pedig pusztító fegyverzetű űrhajó legyen.
    A SW érzéshez is hozzátartoznak ezek a játékszerek, és a rajongók kedvenceivé váltak, mint ahogy a startreknek fontos jelképe maga az enterprise űrhajó, vagy a fézer stb.
    Ahhoz hogy ezek működjenek kellékből díszletből átalakuljanak a szereplőknek megfelelően kell hozzájuk viszonyulniuk. Itt ez is el lett hanyagolva, a New Hope-ban nagyon fontos volt hogy az emberek az űrhajóban úgy beszéltek mint a valódi űrhajósok vagy vadászpilóták. Ezáltal a kis kutrica amibe beültették a színészeket meg a mögéjük vetített háttér átalakult űrcsatává, a kis makettekről meg mindenki elhitte hogy léteznek, vagy akár létezhetnének is.
    Az újonnan forgatott részek egyetlen technikai varázseszközének népszerűsége meg se közelíti az örök klasszikus X-szárnyú vadászokét. És ez pontosan e miatt van. Minden csak díszlet marad.
    Pedig a SciFi csűcstechnikás kütyüeit soha nem szabad elhanyagolni.
    A MATRIX folytatásaiban is elkövették ezt a hibát, fontos hogy a főhősnek mindíg legyen valami szuper kütyüje. Az első részben még erős volt a hekker motívum, a hekker aki megmenti a világot. Aztán már csak egy sima megváltó maradt, ami így önmagában Jézus óta nem egy túl izgalmas foglalkozás. A gépek/szerkezetek/kompjúterek, amik a SciFi lényegét adják meg csak sima kellékekké váltak.
    A korábbi részekben még fontosak voltak ezek a kellékek: R2D2, Solo Falconja, a lézerkard, azáltal kaptak lelket, hogy a főhös(ök) használta őket.
    És végül, sajnos a lézerkardra is érvényes hogy a sokat használt penge elveszti az élét. A filmben mindenhol fénycsöveket lóbáló fazonok rohangálnak és szép sorban meghalnak. ennnek eredményeként a fénykard így már nem valami modern Excalibur. Kevesebb több lett volna.
    Az ep3-ban a szereplők úgy mozognak ebben a világban mintha ezek a dolgok tényleg csak díszletek, vetített képek lennének, nem kerülnek velük igazi kapcsolatba.
    Hol van már az Artut tisztogató Luke?

    Ha a fenti szempontok közül csak egyet figyelembe vesznek a készítésnél, akkor talán én is jó filmnek tartanám az ep3-at, ha mindet akkor tökéletes SW folytatásnak.

    Na most te jössz;)
  • blackeagle
    #58
    Én még nem láttam ,de milyen legyen ha nem ötlettelen ? A vége kész a 6 résznek ,az eleje is . Igy nem nehéz kitalálni mi lesz. Egyértelmü ki lesz Véder , egyértelmü hogy Obi -n és Yodán kivül más nem marad életben. Az hogy ki hogy hal meg már csak egy dolog.
  • Fairfax
    #57
    Hohoho, azert a film tortenelmi husege hagy nemi kivannivalot maga utan...Kicsit elnagyoltak az egeszet.Latvanyos, szep, de a 3 eredeti reszbol( csillagok haboruja,birodalom visszavag, Jedi visszater) nincs tul sok egyezo resz a tortenetben.
    Talan Lucas is elfelejtette az apro reszleteket?
    SPOILER!!!
    Eleg otlettelen es hibakkal teli ez a 3. resz...
  • csomi
    #56
    Neked ez a velemenyed! A nagy tobbsegnek tetszett a hibaival egyutt is, hiszen barmibe bele lehet kotni. Plana ha az egesz egyseget nezzuk, fantasztikus es az aprocska hibak eltorpulnek. Mondom en ezt ugy, hogy nem vagyok megrogzott sw fan es engem is sok aprosag zavart az elso 3 reszben.
  • HuAn82
    #55
    Ja csak a kritika megy? Gondoltam...
  • NEXUS6
    #54
    "De azert tobb tiszteletet kene tanusitani a sok 100 ember evekig tarto aprolekos munkaja elott."

    Azzal semmi gond, az a bajom hogy Lucas is tanusíthatott volna annyi tiszteletet ezek elött a szakemberek elött, hogy egy normális rendezőre bízza ezt a hatalmas munkát.

    Lucas fürdik a dicsőségben, az olyan emberek mint pl Ralph McQuarrie, akik gyakorlatilag az egészet kitalálták, meg hol vannak???
  • NEXUS6
    #53
    "Normális vágás nuku." Te hogyan csináltad volna?

    Ha részletesen elmeséled, hogy szerinted miért volt jó ahogy volt, akkor majd én is leírom. ;)))

  • TeszteloPontHu
    #52
    "Windu mester halála, Yoda és Palpatine párviadala olyan rosszul koreografált hogy csak röhögni lehet rajta."

    Úgy látszik, nem értenek hozzá. :) Pedig ezekbe a jelenetekbe még Spielberg bácsi is adta az ötleteit...
  • blackeagle
    #51
    Még szerencse ,hogy 2 pixxellel balra a képernyön pont a másolást fikázzák meg a kevés hasznot. Csöppet sem ellentmondás.
  • engine
    #50
    Kösz az olvasni valót, de ez még nem magyarázat az építési idők közti nagy különbségre....
    Viszont most olvasom mstummer hozzászólását, akkor ez így már rendben van :)
    Thx az infot