21171
LCD - Plazma
  • Mentol
    Én 42"-t nézek kb.3,5-4 méterről, és teljesen jó!
  • arty
    lássuk be, egy kis provokációért te se mész a szomszédba ;)
  • arty
    elsőre én is ilyen gigát vetítettem, csak aztán az ember meglátja kisebben (zoom lejjebb), h mennyivel jobb + még mindig hatalmas... 240cm szélesen megálltam, ez a vége, innen semerre - max ha egyszer sikerülne valahogy egy kényelems 21:9-et megoldani... de ahoz SOK pénz és/vagy moziterem (=alagsor, többit bizisten megoldanám) kéne :(
  • r4pt0r
    120" 3 méterről, de kezdem már megszokni filmezésnél :D
  • SzinesGeza
    Na, látod tudsz te (majdnem) normális választ is írni. Nem csak trollkodni.
  • arty
    thx ajánlás: link

50 inch class TV = 5-7.5 feet away -> 50 colos tévét 150-220centiről nézd

+ az ajánlás szerint az ideális nézési szög 40 fok
    még azt tudjuk, hogy 46 centi széles egy 22" monitor képernyőjének szélessége
    nézzük meg honnan lenne ideális nézned!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B6gf%C3%BCggv%C3%A9nyek derégszögű háromszög definicioi rész:
    -> tg alfa = szöggel szemközti befogó / szög melletti befogó

tehát esetünkben a derékszögű háromszöget elképzelve -> tg 40/2 = 23 / keresett_nézési_távolság
    0.36397 = 23 / x, innen:
    x ~ 63 cm az ideális nézési távolság a 22" monitor esetén (thx ajánlás)

50" esetén ez a fenti modellből számítva ~230cm, tehát a thx ajánlásban a kapott érték mindig a felső érték (lásd fenti 150-220centis ajánlás, noha ezzel a "40 or less" a köv. képen kicsit ellentmondó) ...
    tehát a 22" esetén a 63centis nézési táv esélyesen a max ... ergo az említett 50 centid teljesen normális, kurvára nem "mozi első sora kategória"
    (ha nem megy, h elképzeld, h hány fokos szögben látod a moziban a vásznat az első sorból, szívesen segítek abban is - nagyon nem negyvenben :D )

ezért mondtam, hogy ne gyere a baromságaiddal...

(én egyébként 46"-t ~méterről szoktam nézni, 110"-t ~3.5 méterről - a nagy kép faszaság! :D )
    Utoljára szerkesztette: arty, 2014.10.16. 19:24:12
  • SzinesGeza
    Na még egyszer.
    Nyilván "zsepi" ha egy Junoszty tv-t 15 m-ről nézel.
    De a sem nagy élmény ha túl kicsi a távolság és túl nagy a képernyő. Erre hoztam fel példának: az első sorból nézni a mozivásznat, vagy 50cm-ről a 22"-os monitort.
    Az ideális arányt akartam megkérdezni tőletek.
  • Bucser
    Nem. Igazabol en 55"-t nezek 150 centirol neha. Ugy valamennyire meg is van az imax hatas.
  • Borg
    Zsepin nézni filmet?
  • SzinesGeza
    Mert nem is értetted mire céloztam, elmebajnok!
    Egy 22"-os monitoron kb 50 cm-ről nézve, fullscreenben neked élvezhető egy film?
  • arty
    a monitoros, végletes baromságod után én egyből tudtam ám :D
  • SzinesGeza
    Igen, igazad van. Még sosem voltam moziban. Sőt, azt sem tudom mi az a mozi, itt olvastam róla az interneten. Meg arról is, hogy van első sora.
    LOL
  • arty
    az egy picit sok.

de hasonlóhoz egy 22" monitor esetén a retinádra kéne olvadjon az lcdpanel...

(őszintén? szerintem te még sosem voltál moziban, gondolom ezt az elsősort is wikiről nézted ki)
  • SzinesGeza
    Moziban nézted már az első sorból? Az hogy tetszett?
  • arty
    A filmek nem a tévédre, hanem a mozivászonra készülnek, az pedig tud szélesebb is lenni.
  • k0trapali #18906
    Köszönöm a segítséget! Beállítottam. Igen a fekete az sajnos nem fekete, de hát ez van. Olcsó húsnak híg a leve. :)

Nem bírom amúgy megérteni, hogy miért kell még mindig olyan filmeket csinálni amik még a széles vászonnál is szélesvásznabbak?? Alul, felül a sok fekete semmiség, középen meg egy csíkban a film. Elég rossz!
  • arty
    dinamikus kontraszt: off vagy low (vagy ahol még nem nagyon látni, h állítgatja az elektronika)
    kontraszt fényerő: ahol egy szürkeskálán még nem csukódik be az alja és nem ég be a teteje (értsd: elkülönülnek a sötét oszlopok és a világosak is, a két végen nem egy nagy feketeség/fehérség van 3 oszlopon)
    feketeszint: forrásfüggő, ki kell próbálni. szürkeskála ezen is segíthet, mert a tul alacsony fekete esetén az sötét oszlopokból sok simán nem látszik majd
    háttérfény: szintén egyén és szoba világosság függű - ami neked kényelmes. lehet egy beállítás napközbenre és egy éjjeli sötétre (=alacsonyabb fényerő kell)

lcd-d van, feketét felesleges várni, minél sötétebb szürke elérése legyen a cél ;)))
    Utoljára szerkesztette: arty, 2014.10.11. 18:18:54
  • arty
    :D

moziban voltál már? gondolom az se tetszett..... ;)
  • Mentol
    :)
    Erre kíváncsi vagyok...
  • k0trapali #18902
    Köszönöm!
    A következő feketéhez kapcsolódó beállítások vannak:
    - Dinamikus kontraszt
    - Kontraszt
    - Fényerő
    - Fekete szint
    - Háttérfény

Mit és merre állítsak, hogy a legjobb fekete színt érjem el?
  • SzinesGeza
    "A lehető legnagyobbat "?
    Na de ha pl 2,5m-ről nézed, akkor nem kell akkora méret mint ha 5m-re van a tv.
    Ha a monitor (22") előtt ülve, fullscreen-ben néznék egy filmet, az is túl nagy lenne.
  • cloud.strife
    Jajj. Most nézd. :)
  • k0trapali #18899
    404-es hiba :(
  • cloud.strife
    Én ezzel (is) szoktam tesztelni, jobb mint egy jpg tesztkép, mert így a mozgókép elektronikák működnek a tévében ha lejátszod.

Feldobtam ide
  • arty
    legprimkóbb ilyen kép: http://www.hoc.hu/upload/articles/496_IREskala.jpg

de hasonló szürkeskálás képek vannak még
    emellé kb valami emberarcos kép is kellene még (bőrszínt megnézni), csak kérdés hol találsz olyat, ami nincs eleve elbarmolva és amit lehet referencia színekkel megáldottnak nevezni .... :/
  • k0trapali #18896
    Sziasztok!

Olyan képet vagy videót keresek amit megjeleníthetek a TV-n és azon állíthatom be kézzel a fényerőt, kontrasztot és mindenféle képbeállítási opciót úgymond tesztelhetek rajta. Létezik ilyen?
  • cloud.strife
    Csak keresd vissza a két koreai "World First" marketingámokfutását úgy 5 évre visszamenőleg.
  • Mentol
    Nem hinném. Én csak a témával kapcsolatban jegyeztem meg, mert azt gondolom, hogy minden másért TE vagy a felelős!

De ha TE is azzal keresnéd a kenyered, és sértőnek találod, akkor nyugodtan helyettesítsd más szóval. (még az is lehet, hogy most is neked lenne igazad)
    Utoljára szerkesztette: Mentol, 2014.10.10. 10:22:09
  • Borg
    Dolby Vision... majd egyszer...
  • cloud.strife
    MINDEN a büdöstalpú kóreai marketingeseknek köszönhető. MINDEN. :(
  • Mentol
    Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ezeket a "stunning, new" technológiai fejlesztéseket (pl.: 3D, hajlított kép, 21:9 arány, stb.) milyen állat kisujjából szopják ki a markecingesek?

(magyarul: egyetértek az utolsó mondatoddal)
  • cloud.strife
    Én nagyon kiváncsi vagyok, hogy az LG mikor jelenti be hogy köszi, ennyi volt.

Az IFA-n mutatott tévéket remélem lehet finomhangolni, mert azt a pacsuli képet amit adtak azt köszönöm de nem kérném. Valahogy egyáltalán nem győztek meg.

Amin viszont nagyot röhögtem, az a "World First" sokcollos curved 5K!!! tévéjük volt, ami 3-4m távolságból nézve azt produkálta szemmagasságból, hogy mind a négy sarka ahogy hajolt, kifakult. A szinek is és a fekete is. Hihetetlen. Szánalmas.

Valaki felrázhatná már a TV piacot rendes, valós, értékes technológiákkal, mert ha így folytatjuk megrohad. :/
  • cloud.strife
    Ebben a 2014-es szériában a legjobb vétel minden szempontból (persze ha az ára belefér) a KD49X85-ös Sony 4K. 408e.
    SD adásnál is megveri a 270-300e ft-os FullHD 50"-osokat. Sokat teszteltem. Hihetetlen jó panel van benne, nomeg hihetetlen jó elektronika.

Ezt nézhetjük jó vételnek, hosszú távra tervezésnek. Most tavasszal, nyáron biztosan kifut, komolyabb üveg piába fogadok, hogy a kifutó ára nem lesz kevesebb 350e-nél. Szóval még bukni se fog rajta senki ha most veszi.

Ha nem építkeznénk már be is rántottam volna itthonra egyet.
  • Borg
    Hát ja, ez van.
    Most még pár évig remélem kihúzom a 2 plazmával ami van, aztán addigra talán lesz elérhető árú OLED is.
  • Mentol
    Bezzeg, amíg életben tartották a plazmát, addig lehetett kapni olcsón nagyot, szép képpel...

(bocs, de ezt még visszasírom egy darabig)
  • arty
    "A 3d nél meg az aktiv azért "tetszik" jobban, hogy annál sem legyen felbontás csökkenés."

bizonyos modelleknél aktiv3dnél is feleződik a felbontásod
    3d szemüvegben egyébként az egészből kb semmit nem veszel észre kanapétávról + ilyen "kis" tévéméret mellett

ellenben az aktiv szemüveg vibrálása, elemtöltögetése, szellemképe már inkább "látható" (és most senki ne jöjjön nekem azzal, hogy a 400k-s samuján ezek nincsenek, mivel nem az a becélzott árkategória repvez számára)
  • repvez
    A várakozást tudom, csak ugy értem, hogy a vásárlás pilanatában legalább az akkori szintnek a jobbik felét válasszam,ne egy elavult fejlesztést.
    Most egy HD ready samu van itthon 32"os.Sajnos a méret választásnál fizikai korlátaim vannak és már a 48" is egy kompromisszum. Mivel 2,5x5m-es a szobám és a rövidebbik részen full ablak és a másikon az ágy van igy a hosszu fal közepére 90 fokos elforgatással van feltéve a TV.Na ha most egy 50"ost vagy nagyobbat ugyan oda teszek akkor marad 1m-em közlekedni a TV mellett amiből még a szembefalnál lévő szekrény is levesz.És átrendezni sem tudom a szobát , ugy hogy az ággyal szembe legyen a TV
  • Borg
    Az első parasztvakítás az a 40" :) Nem zsepit veszel, hanem TV-t. Az ott kezdődik, hogy 50", szerintem. Bár nekem is van itthon még egy 42-es, de az már 5 éves. Lényeg a lényeg, ilyen hogy túl nagy TV fogalmilag nem létezik. A lehető legnagyobbat kell venni.
    A 4K-nak is talán 60" felett lesz értelme. Majd egyszer.
    Most egy jó FullHD-sat célozz meg, 50" körül, de ahogy Cloud is írta, nincs minőségi TV 270 alatt. Ezt el kell fogadni, minden kompromisszum lesz. Főleg mióta plazmát már nem gyártanak ;)

A várással meg az a baj mint a PC-nél. Ennyi erővel örökké várhatsz, mindig lesz olcsóbb, és mindig lesz jobb. Én a helyedben maximum karácsonyig várnék, és aki addig beakciózza a TV-it, vagy ad 5 év gart pl, na onnan venni egyet. Ha az LG tetszik, akkor azt. De nem 40"-ost...
  • repvez
    Igen és még egy darabig lesznek is csak próbálok naprakész maradni,mert nem mindig tudom, hogy mi az ami valós érték és mia az ami paraszt vakitás.Egyenlöre nem nézek annyi TV-t, hogy belefektessek ennyi pénzt,de ha jó áron kapnék egyet akkor lehet elgondolkozom rajta,föleg ha a munkáltatóm karácsonyra utalvány formájában megdob egy kis összeggel. Bár a döntés mindig nehéz,mert miután megveszi az ember biztos jön egy jobb vagy nagyobb akció. Már most is vacilálok, hogy mivel nem 1-2 évre vesz TV-t az ember lehet érdemes egy 4K-s TV-t venni. 250k ért láttam már 40"-ost. A kérdés, hogy a 3d hiánya és a kisebb méret megér e 100k többletet a későbbiekben az időtállóságra. Vagy egy év mulva csökken e annyit az áruk, hogy a fenti samu tulajdonságokkal már 4k-s panelos TV-k lesznek. MErt mint irtam, nem vagyok vásárlási kényszerben igy tudok várni,csak fenntartom az érdeklődsem, ha tönkremenne a mostani akkor egyből tudjam ,melyiket éri megvenni a roszz helyett.
    Eddig a Samuval nekem nincs bajom, a mostani és az azelötti még CRT TV-m is az volt és a PC-s alkatrészek között is sok a samu. A 3d nél meg az aktiv azért "tetszik" jobban, hogy annál sem legyen felbontás csökkenés.
  • arty
    mindig ezek a kérdések ... :)

én a 47" LG-t, az LB650est venném inkább (passzív3D), bár ezt a samut soseláttam, de samsung = lottó elektronikában, panelban. tehát tökmindegy mit olvasol róla, a boltban nem biztos, hogy olyat kapsz. az is mindegy, h én milyennek láttam, a boltban végül nem biztos, hogy olyat kapsz.

tehát a kérdésed helyesen: "van-e a linkelt tévének valami ismert, ordas nagy hibája, mert egyébként mennél megnézni sé megvenni" ;)