LCD/Plazma TV-k

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kandurex
Isf expert és cinema, előbbi mkv, utóbbi TV és YT

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯

Bár továbbra sem tudjuk milyen képmódban próbálkozol, de én is csak erre tudok gondolni, hogy hozzászoktál valami olyasmihez, ami köszönőviszonyban sincs a jó értékekkel.
Kandurex
Kezdem már pedzeni, de még mindig úgy látom, hogy USB -ről *.mkv lejátszásához kell az 1.9 gamma, meg mondjuk 50-55 light... de próbálom beállítani. Fura mert mondjuk sima TV adás, vagy YT mindenhol tökéletes a 2.2 és 40-45 light... Az is lehet, hogy megszoktam ugye a viszonylag magas brightness dolgokat a led -nél. Az amúgy látszik, hogy itt a brightness csúszka nem játszik, már 58 körüli állapotban is szétkúrja a feketét...fúj!

repvez
LG webosnál, hol lehet megtalálni azokat a beállitásokat, hogy milyen kép frisitési frekvencián játsza le a filmet?
Vagy bármi hasznos tipp a beállitásokra 55sk8000
SDR-hez "szakértő sötét" mód esetén 2.2-es gamma és meleg2 kell. Nekem ezzel 20-as oled fényen teljesen jó, átlagos használatra, sötét és világos szoba esetén is.
Plusz full RGB bemenet esetén a fekete szintet magas vezérlésre kell rakni, limited RGB-nél meg alacsonyra.
Kandurex
Nem, nem, a HDR -t egyelőre nem bántom. Most kifejezetten SD környezetben vizsgálódóm. White balance -nél ti mit használtok? Warm 1 vagy 2?

Szerk:

Na, egymás mellé hurcoltam a TV -ket a házban...fényerő teszt vanik!

....és tényleg! Normál adásnál 1-2 nagyságrenddel erősebb az OLED,...ment vissza a gamma 2.2 -re....a fene.

Szerk2:

Meg kell követnem a 4K hívőket, a 65" méretben az 1080P tényleg kevés. Észreveszem a különbséget 3m -ről, felskálázás ide, oda.
Utoljára szerkesztette: Kandurex, 2019.02.09. 21:20:31

Nem úgy értettem, hanem hogy milyen bemeneten, és milyen képmódban állítgatod ezeket. Ugyanis mindben más-más eredmény jön létre. Nem állíthatod ugyanazt az oled fényt sdr-hez, és hdr-hez is pl.
Kandurex
Átlagos helység. Egyszerre próbálok mindent, sima TV, Playstation, Youtube és HDR, mkv film... van időm 😊

Én sötétnek érezem a 2.2 -t, viszont nem akarnám csürni az oled light -ot. Egyébként olyan beállítást keresek ami megfelel világos és amikor este csapatjuk is.
Utoljára szerkesztette: Kandurex, 2019.02.09. 20:50:42

1.9-es gamma sem jó... hacsak nem egy neonfényben úszó eladótérben nézed. Milyen módhoz állítgatsz most amúgy?
Normál félsötét szobához 2.2-es gamma kell, korom fekete full besötétített mozizáshoz pedig 2.4-es.
Kandurex
Köszi srácok,

Némi variálás után 1.9 gamma és 45 oled light lett most. Még lehet lentebb pergetem az oled lightot.

Milyen módban? SDR-hez biztos nem jó az 50, kisüti a szemedet. Ott a 20-30 a maximum.

Ha HDR módot használsz, akkor viszont kevés is az 50. Ugyanios HDR-ben nem a teljes képernyős fényerőt jelenti, hanem részleges fényerőt a legfényesebb ponton. Gyakorlatilag HDR-nél nem ajánlott 100-ról lejjebb venni, a tökéletes élményhez (de én is 60-at használok, mert annyira nem menő ha kiégeti a szemem folyton)
Pupillád követi a beállított fényerőt, adsz neki 5 percet és a 30-ast is ugyanilyennek fogod látni. Ezért is nem látsz különbséget ha 30-ról 60-ra felcsapod, erősebb fényhez nagyságrendekkel gyorsabban alkalmazkodik a szem mint visszafelé. Ha nagyon sötétnek érzed a képet a gammát tudod még állítani.

Nekem esti (kis ambient fény melletti) oled light 25 (ezt 135 nitnek mértük), ha nappal nagyon világos van akkor 55 (~250 nit). Fontos még hogy ezek 100-as kontraszt mellett értendőek, ha azt visszaveszed az oled lightot is magasabbra kell rakni.

PSN id: HUN_Partizan_182 Steam id: Partizan182_1

Kandurex
Nekem 50-en marad. Ez a minimum.

(amúgy a feliratban igazad van, ott tényleg süt, kár, hogy a rakat felirat beállításból az árnyalat hiányzik 😞 a színes feliratot meg nem szeretem)

BenedekFeco
Mert ugye elvileg az Oled az a sötétben üt nagyot, és ahhoz nem kell rohadt nagy fényerő. Elsőre nekem is fura volt, de 20-on teljesen jó. A feliratok még így is néha kiégetik a szemem :-)

Hogy helyezze beléd ?sgyík-vesszejét a Magasságos mélységes imádattal, ?sélvezettel, ?sgyík heréinek kusza-gubancos sz?rmeredvényeinek kristálygyökér-fonódásaival!

Kandurex
Amúgy mi ez az oled light mizéria? Nézem a settings -.ket, ilyen 20-30 -kat javasolnak, amikor szerintem 50 is keves. Meg nincs is különösebb különbség mondjuk 30 és 60 között...

YouTubeon Peru 8k,meg Costa Rica 4k hdr üt nagyot még.

Kandurex
Megnéztem pár ilyen OLED + HDR + LG akármilyen demót.

Beszartam.

Kétszer is.

arty
mit jelent az elég erős vas?

VLC tud egyáltalán HDR passthrough-t?
kicsit le vagyok lehet maradva, de ami nekem bevált: MPC-BE (legújabb), MADVR "kodek" (legújabb)
mpcbe-ben a renderert átállítod az imént felinstallált MADVR-re, annak lejátszáskor as system tray-en van kis ikonja, ott beállítások, megkeresed a HDR pass through-t és ha szerencséd van (pl nvidia driverekkel, az újakkal, van most gond... nálam totál rózsaszínbe ragad minden 😞 ) akkor a hdr megmarad a tévére küldött streamben, az felismeri és öröm, boldogság 😊

bár tudná az új KODI, de az nálam tonemappel, ráadásul a létező legszarabb minőségben, amit eddig láttam 😞

Forza.

Kandurex
Vín szar vagyok már a megszokáshoz..

Ezzel az 1-1 -el nekem tökéltes, nem veszek észre semmilyen különbséget. Meghát mondom, nem minden film estetén, szinte mindenhol elég a real cinema.

Nem hanta a BFI, csak ha nincs hozzászokva a szemed (vagy nem volt plazmád előtte), akkor eleinte zavaró.
Kis megszokással viszont jobb, mint a többi lehetőség.
Kandurex
Oké,

Nagyjából sikerült belőni a TV -t, a Playstation kivételével, ott majd a Metro játékkal megy a teszt 😊

A szokásos beállításokon kívül, mkv filmezésnél kénytelen voltam életre hívni a "gonoszt" vagyis...

truemotion ON <#help>

1-1 de-judder és blur értéket adni, mivel bizonyos filmeknél, nekem rángatós, de ezzel a minimál értékekkel szépen javít. Amúgy a BFI egy hanta, teljesen rossz, én látom a képkockákat,...köszi nem.

Talán a felbontás miatt. (ezelőtt nem láttam mozgó 4k tartalmat)

A 4K-tól miért, 5 centiről nézed? 😊
Én igazából bármelyik 4k filmen leseggelek. A HDR meg rátesz egy lapáttal.

Ha le akartok seggelni:

- Pacific Rim HDR
- Fury Road HDR
- Netflixes Star Trek Discovery (Dolby Vision)
- Netflixes Altered Carbon (Dolby Vision)

Jó szórakozást 😊

Grat hozzá! Nekem a kistestvére, az 55-ös van. Várom a beszámolót 😊

Kandurex
Na, nézd már mit fút ide a szél 😊

Nem tudom mit mondjak. Nyilván mindenki aki mid-low kategóriájú LED TV -ken teszi - veszi mindennapját, annak ez egy más világ. Egyelőre le vagyunk nyűgözve. A hétvégére mozi hétvégét tervezünk, utána biztosan többet tudok mondani.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Én, amit eddig kikölcsönöztem, mindet le tudtam játszani folyamatos megjelenítéssel (MKV fájlok - 50-60 ezer Kbps). De mindig a TV saját lejátszójával (ilyenkor a PC-ről jön az anyag a LAN-on keresztül; egyfajta DLNA).

Ezekkel nekem a problémám a hanggal van: általában sok.1 hangja van a filmeknek, a TV pedig ezt úgy adja vissza, hogy a beszédhangok sokkal halkabbak a többinél...
Utoljára szerkesztette: Mentol, 2019.02.04. 10:30:39

PC-re kötve használom, tehát PC-n vlc playerrel szoktam nézni általában a filmeket.

Nem tudom, hogyan filmezel, de az LG B7-ben 100mb-os LAN van. Elég a sávszél?

Amúgy, tegnap elindítottam a PC-n egy UHD HDR filmet, és nem tudtam mi a probléma, mert nem verte ki a szemem a lensflare, és a felbontás sem tetszett. (PC HDMI-vel összekötve a TV-vel, MPC+HC)
Aztán ugyanazt elindítottam a TV saját lejátszójával, és egyből minden tökéletes lett.

Kandurex
Nem várok még éveket, mindig lesz valami új technó, ilyen alapon soha nem lesz TV-m.

Egyébként egyik sem nyújt olyan, számomra értelmes, dolgot, hogy megérje várni.

Azért a nincs mire várni-val vitatkoznék, de az még egy év is lehet 😊
(HDMI 2.1/VRR)
Amúgy grat.
Grat, majd írj egy pár sort az élményről.

Várni hogyne lehetne, Samu QD Oledje az új holy grail. Ha sikerül leküzdeni 3 brutál technológiai korlátot 2021-re már havi akár 30.000 darabot is gyárthatnak.

Forrás: hdtvtest

Kandurex
Meguntam. Nincs mire várni.

Behúztam én is a 65" Bnyócat.

Amit még észrevettem, hogy - leginkább a nagyobb terjedelmű - 70GB feletti 4k filmek eléggé szaggatnak a gépemen. De fura mód, amelyik 40-45GB körül van, az nem. Talán valami codec hiányzik a gépről? Hardware-el nem hiszem hogy gond lenne, elég erős van van alatta.

Fasza, gondolom felismeri hogy BT2020 konténerben 709-es színtérre kell mappelni, különben elmásznak a színek, akkor már inkább villogjon félévenként egyszer 😊

Visszatérve a Planet Earthre: ilyen gyönyörű meg olyan referencia, hát, szerintem rohadtul nem, sem az eslő sem a második rész. A természetfilmes jellegéből adódóan sok a képzaj (szürkületi/esti felvételek), sok a belezúmolt rész, a fókusz el-el mászik, inkonzisztens na. A kettő (virágbolti verziója) ráadásul valahogy nem ok HDR-ben: a feketeszint túl magas (2-3 lépést le kell venni a brightnessből), az egész kicsit túlszaturált. Nem tudom, hogy csak a release szare vagy az eredeti HLG verza is ilyen volt.

Ez az igen!

Amugy redditen le is irják amit mondtam: bt.2020-ban küldöd ki az eredeti bt.709 helyett, az megoldja a villogást.
Erre gondolhatsz:

Chrominance overshoot

Színtérhez nincs köze szvsz, de igen, 8-as tévéken lehet ilyen, gondolom majd javítják. Planet Earth (1) cucc más, ahogy írtam a zöld zsizsnyák nekem is ott volt már 10 éve is, el is voltam kámpicsorodva kissé. Első és utolsó Bluray volt amit vettem.

Van egy ilyen OLED-es bug is, hogy bizonyos színkódolású videóknál ha a fekete részek nem tiszták, akkor ott a világosabb pixeleket felerősíti, ami villogásként jelenhet meg. Volt valahol egy topik is róla a neten... talán a szolgálólány egyik epizódját használták tesztként, mert az is pont olyan színterű. Sokat nem foglalkoztam vele, mert én még pont nem találkoztam ilyen tartalommal.
igen, a TV-t PC-re kötve nagyon sok beállítás szürke marad. MEgnézem akkor majd azt a profilt, köszi!

Zöld zajra én is emlékszem, sötét jelenetekben (tán a barlangos rész volt a legrosszabb ilyen szempontból), szerintem benne van a forrásban. Eredeti Bluray + PS3 + régi Samu LCD - n produkálta ugyanezt, szal nem a készülékedben van a hiba. Mintha úgy rémlene hogy a PS3 lejátszójában állítottam valamit amitől jobb let, de hogy mit arra már így 10 év után nem emlékszem.

Kiszürkített opciók: PC-hez használod, gondolom a 4:4:4 chroma miatt beállítottad a HDMI címkét PC-nek. Ez bele-erőlteti egyfajta game-módba a tévét az összes képmódban, mindegy melyiket válaszod, az olyan opciók amik az input-lagot növelnék (Trumotion és társai) nem lesznek elérhetőek. Egyébként a Haladó (ISF) képmódok adják a legnagyobb kontrollt.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2019.01.30. 15:50:40

ill. elég sok opció szürke nálam a beállításokban, melyik profil alól tudom azokat is variálni?

Tegnap letöltöttem Planet Earth c. dok filmet, és észrevettem, leginkább a fekete részeknél, hogy kicsit villog a kép, de csak ilyen nagyon apró, zöld pöttyökben. Megijedtem hogy a TV-nek van valami baja, de más filmnél-játéknál ez nem jön elő. Más színbeállításokban is néztem, ott is ugyan ezt produkálta.

Köszi szépen a segtíséget
Azt mondják 200 óra alatt stabilizálódnak a pixelek, de szerintem ezt soha senki nem tudta alátámasztani, csak amolyan urban legend. Valójában a teljes élettartam alatt változik az egyes alpixelek fényessége, ezért is különböző méretűek, hogy az öregedést kompenzálják. Beégést semmit se fogsz tapasztalni, még akkor se ha sok a statikus tartalom rajta. Az csak igen hosszú idő alatt alakul ki, ha ugyanaz a statikus tartalom relatíve sokat van a képernyőn, és akkor is csak homogén tesztképen fogod látni. Rövid idő alatt fényesség csökkenést csak nagyon extrém dolgokkal lehet elérni, pl piros CNN logó 24/7.
köszi! 😊
Persze, hatalmas a különbség, az már most látszik így elsőre is. Nagyon óvom a beégéstől is, mert alapból PC-re van kötve, azon keresztül szoktunk sokat filmezni, TV-re ritkán használjuk. Ami még tetszik nagyon, az az hogy FullHD-ban tudja a 120hz-et, ez játékoknál baromi sokat dob, a 4K-t pedig a 1070-es VGA-m annyira nem szereti, főleg újabb játékoknál. Olyat is hallottam, hogy kell pár óra használat, amíg igazán beállnak a színek, ez nem tudom mennyire igaz vagy sem.

Neki biztos segítettél ezekkel az infókkal.<#eljen>
Azért az eléggé megdöbbentő hogy 200 ezerig nem találni egy tisztességes TV-t! <#wow1><#shakehead>
Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2019.01.29. 11:38:55

43-asból jó képminőségű sajnos nincs, szal arról szól a téma hogy mi a kevésbé fontos.

Samu NU7xxx: VA panel, jó kép szemből, jó kontraszt, hulladék betekintési szög, gyenge homogenitás, DTS-t nem viszi a belső lejátszó.

LG UK6xxx: IPS panel, jó betekintési szög, gyenge kontraszt és feketék, nagyon gyenge homogenitás. Ha találasz jó árban UK69xx modellt az egy fokkal jobb, de nem sokkal

Többi gyártó terméke kb az LG szintjén van, kb ugyanazt az IPS panelt használják, ugyanazok az előnyök/hátrányok. Ha az Ambilight tetszik akkor érdemes megnézni a Phillips termékeit.

Ami még szempont lehet:

- jack dugót lehagyják egy csomó tévéről, ha ez fontos mindenképpen figyelj rá
- Smart rendszerben LG>Samu>Pana>Sony>Phillips a sorrend (LG a legjobb)
- HDR ebben az ársávban felejtős, ne legyen szempont

Remélem segítettem.

Grat 😊 Technicolor és Haladó (ISF) profilok szép pontosak, azokat használhatod bátran. A durranásról: pár nap oled után ülj vissza LCD elé. Az ember gyorsan megszokja a jót 😊

Tegnap meglett a B8 😊 Nagyon szép képe van, egyelőre nagyon tetszik.
De megmondom őszintén, kicsit nagyobb durranást vártam ( belenéztem persze pár HDR- UHD filmbe ) , de szinte biztos vagyok benne, hogy csak meg kell találnom a legjobb beállítást a színekkel-kontrasztokkal stb.