21171
LCD - Plazma
  • mg8248
    Sziasztok! A közeljövőben LCD TV-t szeretnék vásárolni és a segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni. Nem szeretnék túl sokat költeni rá, kb. 110-120 ezret. Egy Samsung LE32A431-ast néztem ki magamnak az edigitalnál. Ismeritek, esetleg mást ajánlanátok ezért az árért? Az edigital oldalán dícséréték az értékelésénél. Előre is kösz!
  • cloud.strife
    digicenter.bolthely.hu

Úgy tudom ők hivatalos cuccot árulnak... :D
  • Ombika
    No igen es kerdes 20 cegbol melyik van regota jelen a piacon mikor kivalasztom a tv-m?!
  • arty
    ha nem tünnek el, részletkérdés :)
  • Ombika
    Jah csak nem gyari garit ad ra! :)
  • arty
    idézném magamat az avforum.hu-ról:

"Tegnap végül elszántam magam a 32A656 mellett, bár nagyon sokallom a 170+ ezret érte még most is. Sőt, most hogy láttam a képét, talán még jobban. Nekem persze mások a szempontjaim, mint az átlag tévé vásárlonak, hiszen konzolozni és pc-zni kell.

Samu 26S81-et használtam fél évig, eddig birtam a TN panel rossz betekintési szögeit, ekkora méretnél a nagyon közeli (60-80cm) nézési távolságból már egy apro fejmozdulat is zavaró volt. Mérete ideális volt, de mamár 26"-ban nem találni normális panellel tévét, igy félig kényszerből a 32" felé kezdtem kacsintgatni, hiszen monitorban a 16:10/1920x1200 még mindig a 'divat', azt pedig rühellem.

Pár napra magam elé vettem a nappali Samu 32R82-t, ez ugye egy régebbi, 1360x768-as modell, de gondoltam a méretet tesztelni jó lesz. Pár óra használat és az SPVA panelbe egyszerüen beleszerettem: megváltás volt a TN után, s bár a 32"-es 'nagyság' miatt a fejemet már mozgatni kell és a pixelek is tetemes méretűek, simán kompenzálták a színek és a remek betekintési szög (természetesen Game Módban, mindenféle képjavito és elektronikus bűvészkedés nélkül, nativan, HDMI2-n).

Némi utánajárás után (köszönöm a sok hasznos infót Cifu-nak) kiderült, hogy az alap fullHD samuk ebben a méretben tökéletes "monitorok" lennének (ez a 32A55x széria) ám a mocskos trükközések miatt mindenféle panellel szerelik őket... feltételezem a sajtónak tesztelésre mindig SPVA panelos példány kerül sad.gif Kockáztatni viszont nem mertem, ezért rászántam a +13 ezret a biztosan SPVA panelos 656-ra.

HDMI2, 1920x1080/60hz - ez a nativ és pc-hez KÖTELEZŐ sad.gif mód. A tévé ugyanis bolondbiztos: amennyiben más a felbontás (ez persze érthető) vagy freki, máris nem megy nativban a tévé és kapcsolja is rá a sok képrontó baromságot az elektronika: azaz ahogy Ultegra is irta, NEM LEHET manuálisan pécé módba kapcsolni, ezt a képminőség kissé megsínyli szerintem (pl. 1280x720-ban).

A két 32" tévét kisértetiesen hasonlóra állitva a szinek nem jobbak a 32R82-nél, a kontraszt pedig majdnem rosszabb, jóindulattal azonos. A felbontás részben kárpótol, hiszen a fullHD filmek elképesztően szépek (és közelről nézve az extra részletek valóban látszanak is!), a desktopon jól el lehet férni, ám a játékok a nagy felbontásból adódóan már elég erős hardvert (főleg videokártyát) igényelnek, márpedig a nativ hajtás a PC mód említett korlátai miatt majdnem kötelező!

konklúzió: a "nagy" monitorra vágyókkal kiszúrt az LCDTV gyártás fejlődési iránya: igazi előrelépés már csak 40" és felette látható, a kisebb méretre kényszerülők pedig kompromisszumot kötnek. Egy huszassal olcsóbban persze nem lenne ilyen rossz a szám íze ..."

Az AVPlanet egyébként 2 év garanciát ad, nem egyet. Legalábbis a Samura.
  • zsutyesz
    köszi :) én meg nem mondtam volna...az ember ebben az illetékes :D
  • arty
    olyan messzire ülve akkorát vegyél, amit a pénztárcád bir, az 52" sem lesz/lenne tulzás egyáltalán :)
  • tep
    ez felbontástól is függ....szal ez nem az igazi..
  • campers
    kössz szépen. Mondjuk kicsit meglepettek az eredmények. Ha ez így van be sem tudnék lépni a szobámba a tv-től:)
  • Pimpedli
    55 hüvelyknél maximális távolság 4 méter. Az én véleményem szerint.
  • Pimpedli
    TV képátlója Minimális táv Maximális táv

26 hüvelyk 1 méter 2 méter
    30 hüvelyk 1,2 méter 2,3 méter
    34 hüvelyk 1,3 méter 2,6 méter
    42 hüvelyk 1,6 méter 3,2 méter
    47 hüvelyk 1,8 méter 3,6 méter
    50 hüvelyk 1,9 méter 3,7 méter
    55 hüvelyk 2 méter 2,4 méter
    60 hüvelyk 2,3 méter 4,6 méter

(Forrás: Plazmaakcio.hu)
  • athlon7
    Vagy ülj közelebb vagy 37"! ;)
  • campers
    kb 4 méterről, vagy lehet picit több is.
  • arty
    Minél nagyobb annál jobb.

Szobaméret nem számit, a lényeg h milyen messziről nézed ;)
  • campers
    Hali. Egy kérdés: kb. egy 4.5 X 2.5 méteres szobába elég egy 32"-os vagy inkább egy 37" LCD? Melyiket élvezetesebb nézni?
  • Ombika
    1 ev gari amit ok adnak,megkerdeztem!
  • Ombika
    No igen, de milyen garit adtak hozza ? Mert szerintem nem hivatalsoatadnak, hanem a ceguk vallalja a garit minden termekre ?!
  • zsutyesz
    mi AVPlanettől rendeltünk TV-t, nem volt velük semmi gond.
  • Ombika
    Ezek a cegek kozul van e vkinek vmi tapasztalata esetleg melyik a megbizhato szerintetek?

- AVPlanet
    - Muszaki Shop
    - Digital szalon
    - Electro Store

• Ombika
    Szia. dobtam 1 privit!
  • zacc
    igazad van abban, hogy altalaban mindenki azt kerdezi mit vegyen, de keves olyan lelkes van, aki visszajon tovabb beszelgetni.
    en viszont kivancsi lennek, hogy vasarlas elott mit ertesz "normalis kovetelmenyek"-en?
    megjegyzem, olvasva a forumokat es cikkeket egyre inkabb az a velemenyem, hogy nekem felesleges beruhazni lcd/plazma tv-be. dvd filmet se nagyon nezunk, settopboxra nem vagyok hajlando valtani (megegyszer "belterit" nem akarok latni a tv mellett, eleg volt a tanyeros korszak szenvedeseibol). az analog tv adasrol eddig csak azt hallottam, hogy kiabrandito ezeken a tv-ken, a foldi sugarzasu hd adasbol meg semmi nincs. havi 1-2 ora xbox lovoldozeshez meg talan felesleges egy 300E forintos tv. talan ha majd kialakul a digitalis musorszoras es lesz valami rendes megoldas ra, akkor talan.
    de mondjatok ha van ertelme, mert mar nagyon beleeltem magam...
  • campers
    Kössz szépen. Úgy is megyek kajáért beugrok a fukarba hátha látok Philipset múkodni:D (Azért ha valakinek egyéb infoja van e két típusról szívesen várom). Üdv Nektek
  • [NST]Cifu
    Az LG3000 belépő szint, nem rossz általános használatra, de csodát nem szabad várni tőle. Az 5403 közép szintű modell, egy fokkal jobb elektronikai támogatással, tehát papír szerint jobb az LG-nél.

Túl sok tapasztalatom nincs a Philips-el, de az utóbbi időben kezd elterjedni a márka itthon, mióta Székesfehérváron gyártják a 40-46 colos modelleket. :)
  • [NST]Cifu
    De nem is foglalkoztam vele, mert 60 hz-en, iszonyat hulye szineket kuldott a tv-nek pc-modban, igy attettem blurerayre ott semmi gond nem volt.

Nálam semmi "hülye" szín nincs. Be kellett állítani, ennyi.

. Aztan ma visszaallitottam pc-re, hulye szinek megint elojottek, de viszont lecsokkent a latency. Akar jatszani is lehetett volna. A menuben is sok lehetoseg elhalvanyult eloszor. Furcsaltam is rendesen. Aztan arra jottem ra, bizonyos felbontasokban, amiben enged tobb fele herzten kuldeni a tv-nek jelet a kartay, hiaba van a tv-n az input pc-modba allitva, nem igazan hatja meg, ha a hz nem passzol hozza. Vagyis 1920*1080 50, 24, 25 Hz pc mod, kutya kozonseges tv modban marad,-> nagy latency hiaba ir ki mast, mig egyedul 60 hz-en, all at masik uzemmodba a tv.

A PC mode csak 60Hz-en működik, mivel aki monitornak akarja használni, az nem fog 24, 25, 50Hz-et beállítani. Ezeket az fogja használni, aki filmet akar nézni...
    Azt meg már jó párszor leírtuk, hogy a PC mode lényege éppen az, hogy kikapcsolja a képjavító cuccokat - ezek állítási lehetősége értelemszerűen kiszürkül.

A masik bar nem ez az a forum ahol erdemes kifejteni, sajna a 24 fps, edeskeves ilyen tu eles tv-n, felbontason. Hihetetlen darabosak a nagyfelbontasu filmek. Valakit zavar, valakinek fel se tunik stb.

Ehhez kell a 100Hz mozgás-interpoláció. Ami viszont input lagot okoz, hiszen ahhoz idő kell, hogy két képkocka közé mesterségesen újakat generáljon a TV...

Amig nem lesznek itt 30 vagy tobb fps-u filmek

El kell keserítselek, a mozi szabvány 24fps. Még az olyan megoldásoknál is, mint a Disney féle Digital-3D, ahol elvileg 144 fps-el vetítenek a moziban, ott is valójában 24 képkocka van, "csak" ez alapból duplázva van a jobb és a bal szemnek szóló képkockák miatt, és ezeket egyenként 3-3 alkalommal villantják fel (24x2x3 = 144).

A TV filmek/sorozatok esetén van 50-60 fps-es, de általában interlaced megoldással, ami meg más problémákat okoz (deinterlace). Néhány új TV sorozatnál már állítólag 1080p/60p kamerákat használnak, talán ezek jelentik erre a megoldást. A kérdés az, hogy milyen hordozón, mert a Blu-Ray szabvány csak a 24 fps-t ismeri el progresszívnek, az 50 és 60-at csak interlacednek. Az 1080p TV csatornák pedig még mindig eléggé ritka jelenségek Európában.
  • campers
    Sziasztok. Egy kérdésem lenne. LCD-t szeretnék venni a közeljövőben. Túl nagy keret nem áll rendelkezésemre, így egy alapabb típust szeretnék. Egy LG-32lg3000 vagy egy Philips 32PFL5403D/12 között vacilálok. Az LG képét láttam élőbe, viszont a philips-et neten találtam így túl sok infom nincs róla. Ha valaki esetleg tudna véleményt mondani akár erről akár az lg-ről azt díjaznám. Vagy ha tudtok jobb típust ár/érték arányban azt is szivesen várom. köszönöm a segítséget, szevasztok
  • alma2
    Picit jobban megnezve, ha mar igy szoba kerult, szerintem semmi extrat nem csinal ennel a 60 hz-n, siman az output levelen valtoztat. Hetkoznapi nyelven, a megfelelo szot en se tudom ra, megemeli a fekete minimum szintjet, illetve a feher maximum szintjet csokkenti, igy sem kiegni nem fog a kep, illetve nem lesz koromfekete a fekete -> a tv-n sokkal nezhetobb kepet kap az ember filmnezeskor. Bar szerintem minden mas esetben rontja az osszekepet, ami zavaro. De mint te is irtad, izlesek es pofonok, csak en szeretem ha a windows kekem, kek marad, nem egy szurkes maszlag lesz, ha tv-re teszem :)
  • r4pt0r
    De hát ügye ízlés kérdése.
  • r4pt0r
    Nekem jobban tetszik a pcs színe, és itt is nézem a HDfilmeket, minden extra nélkül, gondom még nem volt.
  • alma2
    A hulye szint ugy ertem, mintha atvaltana a szinskalat rgbrol, yuv-ra vagy hasonlot mukodne a hatterben. Vagyis teljesen mas osszehatasa lesz a kepnek. Ha erdekelne kideritenem miert is csinalja, de mivel nem jatszok, es a movie plus fontosabb "tudas"-a a tv-nek ami hasznomra van, ezert nem is pc modban hasznalom.
  • alma2
    A masik bar nem ez az a forum ahol erdemes kifejteni, sajna a 24 fps, edeskeves ilyen tu eles tv-n, felbontason. Hihetetlen darabosak a nagyfelbontasu filmek. Valakit zavar, valakinek fel se tunik stb.
    A motion compensation, nagy reszben megoldja a problemat, de neha sajna az is be-be roccen, igy tovabb rontja az osszhatast.
    Ha most kerdezne valaki, nagy csalodas ez Hd-s filmnezegetes, szinte minden szempontbol, leszamitva a reszletgazdag kepet, de a pattanast meg nem szeretjuk latni ugye :)
    Amig nem lesznek itt 30 vagy tobb fps-u filmek, vagy olyan tv-k ahol normalisan mukodik ez a movie plus mod, akkor szamomra halott dolog marad az egesz. Sajna a samsung megbukott ezen a teszten 656-os, de szerintem egyik tv-n se tokeletes a modszer meg valamiert, de utobbi csak egy tipp, nem teszteltem mason.
  • r4pt0r
    De 60Hzen sincs semmi gond, nincs semmi hülye szín. Az meg hogy nincs 100Hz meg minden felesleges cucc nem is fontos. Legalábbis nekem nem hiányzik.
  • alma2
    Kar, hogy ez a forum csak arrol szol, milyen tv-t vegyek, bar a neve is errol utal, de ha belegondol az ember itt szinte senki nem allit fel normalis kovetelmenyeket, ha sok penze van azt kerdezi ferrarit, vagy porshet vegyen, ha kevesebb, akkor mondjuk toyotat, vagy hondat. Hogy mik azok az apro kulonbsegek ami fontos is neki, mar csak a vasarlas utan kezd el gondolkodni. Na mindegy :)
    Multkor irtam, hogy 1920*1080-ban oriasi latency van a tv-n. Ez igaz is. Mivel csak filmenezesre hasznalom nem zavar. Bar a leirasban irtak, hogy ha pc modba teszem, csomo allitasi lehetoseg megszunik kihagy bizonyos aramkorokot, csokken a latency, de nekem a legtobb tovabbra is megmaradt. De nem is foglalkoztam vele, mert 60 hz-en, iszonyat hulye szineket kuldott a tv-nek pc-modban, igy attettem blurerayre ott semmi gond nem volt. Aztan ma visszaallitottam pc-re, hulye szinek megint elojottek, de viszont lecsokkent a latency. Akar jatszani is lehetett volna. A menuben is sok lehetoseg elhalvanyult eloszor. Furcsaltam is rendesen. Aztan arra jottem ra, bizonyos felbontasokban, amiben enged tobb fele herzten kuldeni a tv-nek jelet a kartay, hiaba van a tv-n az input pc-modba allitva, nem igazan hatja meg, ha a hz nem passzol hozza. Vagyis 1920*1080 50, 24, 25 Hz pc mod, kutya kozonseges tv modban marad,-> nagy latency hiaba ir ki mast, mig egyedul 60 hz-en, all at masik uzemmodba a tv.
  • [NST]Cifu
    Per pillanat én csak a Sony W4x00, E4xx0, Z4x00 és X4x00 készülékeiben láttam MPEG-4 tunert, már ami itthon kapható. A két TV közül azt válaszd, amelyik szimpatikusabb, mindkettő jó TV.
  • zacc
    hello

cel: konzoljatek es kabeltv nezes, semmi komputeres osszekotes, semmi divx nezes, dvd film neha.

szerintetek:
    Samsung LE40A656 vagy Sony KDL40W4000
    vagy JVC? aruhazban nezegetve a JVC-n szebbnek tunt a kabeltv kepe.
    valakinek JVC-vel tapasztalat (dr9 / s90)?

egyaltlan erdemes-e az eppen jonak mondott tv-t venni, ha ilyen tempoban valtozik a technologia? most csak a sony tudja ezek kozul az mpeg4-es tunert prezentalni, lehet tavasszal mar tobb tv lesz ilyen? (vagy csak jol beszakad a forint es tavasszal mar orulhetunk ha ezert az arert egy 20 colos crt-t veszunk)
  • dbala
    Igen, "mert hülye azért nem vagyok" hirdetésében láttam. Mindenképpen panában vagy sonyban gondolkodom.
  • [NST]Cifu
    Újonnan? Mert annyiért megéri. Ez egy tavalyi FullHD LCD TV. Nem rossz a maga nemében, de ma már a belépőszintű FullHD-k körül mozog már (Samu LE-40A55x, LG 42LG5000, stb.).
  • [NST]Cifu
    Csodát nem lehet vele művelni. Esetleg ha a jelszint nem megfelelő, akkor jelerősítővel lehet még mahinálni, hátha...
  • SgtChris
    Hát nem tudom, hogy a kábelt be tudod-e állítani szépre. Szerintem azzal amit a kábelről kapsz nem igen tudsz mit kezdeni. Tesóm is tegnap vette az Samsung LCD-jét, de egy sima erősítős antennával különbb kép jön, mint a DigiTV-s beltériről... Szóval, amíg nem lesz HD jel a kábelen, addig eléggé gány képet fogsz látni, hiába a csilli-villi LCD.
  • kemgyuri
    nálam is klón módban van a monitor és a toshibam. A távirányítón nálam van egy funkciógom, amivel álíthatom, hogy 4:3, szélesvásznú stb. módon kívánom e nézni a műsort. Azonban ha megy a számítógép, akkor megjelenik egy pc-mód is, így teljes képernyőn jelenik meg az asztal.