21171
LCD - Plazma
-
#19888 És ott a pont :) -
partizan182 #19887 Kizárólag az első kifejezésre hallottam még, a másodikra csak az artefacting volt (magyarul látod iksz hogy minek rövidítik az interpolációs hibákat). Rángatás néha van, jelenetváltásnál pl amíg magára talál az algoritmus hogy mit is kellene követnie, mondjuk az újabb modelleken ez kevésbé jellemző, fejlődik ez is.
Ha oleden nem lenne ennyire fájdalmas a 24p judder nem szaroznék én sem a trumotionnal, de sajnos néha kell. Szükséges rossz, akkor is csak minimálisra kapcsolva. HFR ahogy lentebb írtam elhozhatja a kánaánodat de tippre csak a sportközvetítések esetén. Azért az sokatmondó hogy Hobbit 2 óta az egyszem Ang Lee dráma volt ami 24 feletti frémmel forgott. Nem kell a népnek. -
partizan182 #19886 Monitorban persze, tvben ezek nem léteznek, ott a 120 a plafon. Majd a hdmi 2.1 hozza a HFR cuccokat, meglátjuk mekkora sikerrel.
Zephy: ezt írtad "Valódi 1800p-s 3d-t csak az aktív ad." 4k penetrációról nem beszéltél. Ha odateszed mögé hogy FHD képernyőn akkor ok. -
Borg #19885 Mi köze az inputnak a tv belső playeréhez? -
#19884 Elvileg még van a 144Hz, 240Hz is. -
#19883 Szerinted országos szinten jelenleg hány háztartásban van FHD (vagy csak HD) tévé, és mennyiben van már 4K tv?
Meg van nagyjából?
Ha igen, akkor már tudod is, hogy még miért nem kell ezt elfelejteni.. -
#19882 Két dologra használt a szappanozás kifejezés: 1: mint szappanoperánál (pl 48p), 2: elkeni a képet, artifactokat csinál (trumotion).
Az artifactok pont nem rángatás okoznak, hanem folyamatos mozgást. Max elmosódást.
A 48p-s Hobyte-ot pedig csak a nép egy kisebb része utálta. Ők azok akik hánytak tőle (és még nagy dobra is verték ezt, micsoda lúzerek).
A többiek meg csak röhögtek rajta, hisz ezeknek a való életbe se villog egy szemüveg lencse a szemük előtt 24x/mp ... tehát jobb ha volán mögé se ülnek, mert még a valós életben is hányhatnékjuk lesz a sooook mozgó dologtól.
Na pláne, mivel a látható fény által kapott kép 400-800THz-es :D
-
partizan182 #19881 Szappanozás simán csak >24hz. Megszoktuk nagyon a moziban, 48pben forgatott hobbit 2 is szappanozott mint az állat, utálta is a nép. Semmi köze a pontossághoz (annak hiánya arterfactokat rak a képre, kisebb rángatásokat okozhat).
120hzbe gyönyörűen belefér a 24 kocka 5x, 200-ba már bajosan. De mondom a 200 sose volt 200hz, max a dobozon, az egy 100hzes panel és mögötte egy (vaszleg 200hzen) villogó ccfl lámpasor.
Igazából mindegy. -
partizan182 #19880 Ezt a sorfelezős passzív 3D agyrémet felejtsük már el, FHD kijelzőre igaz csupán, 4k panellal a passzív 3D fullban hozza a 1080 függőleges felbontást is (csak 2 pixel között lesz egy pixelnyi lik a másik szemednek, de emberi méretben olyan apró pixelekről beszélünk hogy ez sose tűnne fel). -
#19879 A megfelelő végeredményt kizárólag az alkalmazott technológia ismeretében lehet elvárni. Nem vagyok híve a szubjektív hókuszpókusznak.
A plazmádon nem azért húzott át olvashatóan a szöveg, mert (24p) kadenciahelyesen nézted, SŐT, éppen azért, mert annál jobban, tehát be volt kapcsolva a TruMotion gyártó specifikus változata.
De javaslom kezd az alapoktól. Itt egy kis videó sorozat, 5 rész, innen megtanulhatod mi és hogyan is működik, mit is látsz valójában, az miért sz-r, és hogy javítják elviselhetőre a béna 24p jelet.
Első rész (többit eléred onnan):
-
#19878 A plazmák egy kicsit más elven működnek a képfrissítés terén, bár erre itt nem tér ki a wiki.
Nem szeretek technikai részletekben elveszni, mert sokszor nevetséges dolgokba fordul át a dolog. Például ha valaki körömszakadtáig ragaszkodik 3d alatt az 1080p-hez, amit persze passzív szemcsivel néz, ami meg sorfelezős, tehát gyakorlatilag az csak 540p szemenként. Valódi 1800p-s 3d-t csak az aktív ad. Csak attól meg megfájdul egyesek feje.
Nekem ilyesmi gondom nincs. Aktív 3d-n át nézem az 1800p 3DBD filmeket és azt is kapom, amit kell.
Ja, és a fejem sem fáj :)
Az már más kérdés, hogy ezt meddig tehetem még meg. Sajnos a plazma sem fog örökké működni.. -
#19877 Elbeszélünk egymás mellett.
Te az alkalmazott technológia működési elvét boncolgatod, miközben én meg a végeredményt ecsetelem :)
Anno a plazmát pont az ott alkalmazott 600 Hz miatt (ami tudom, hogy más mint az lcd 120 vagy 200 Hz-e) választottam, mert azt tapasztaltam, hogy a kijelzőn épp sugárzott hírcsatorna lent keresztülszaladó üzenőcsíkja szaggatásmentesen futott át, míg mellette az összes lcd-n szaggatott ugyanaz a szövegcsík :)
Ekkor 2011-et írtunk. És már létezett tökéletes képmegjelenítés.
Az, hogy ezt milyen technóval érték el, vásárlóként engem marhára nem érdekelt. Sem akkor, sem most. -
#19876 Ha el is olvastad volna, akkor nem kérdeznél rá olyanra, amit már leírtam.
A szaggatás oka MAGA a 24p. Már vagy 10 éve eljárt felette az idő, egy gyepes őskövület.
Mivel gyors mozgásnál, egész háttér mozgásnál az annyira kicsi fps, hogy képkockánként 10 centit ugrálnak a dolgok, így azt látod ahogy riceg oldalra az egész. Ha shooter PC-s gámával nyomnád 24fps-el, már üvöltenél, hogy miért lagol ennyire, mi ez a diashow ?!
Filmeknél ezért a harmatgyenge 24p feljavítására találták ki pl LG a TruMotion (meg samu a sajátját, de lényegében azonos metodika), no meg a nagyobb Hz-es TV-ket, hogy a két képkocka közé kiszámoljon egy köztes képkockát (vagy kettőt, vagy hármat, vagy ...).
És már se riceg egy 48p, sokkal folyamatosabb minden, átfolyik a képen.
Nem mai technika. Én még valami 10 éve láttam először egy LG Scarlet sorozatos TV-n demó módba. Tőzse csík kép alján 24p-nél olvashatatlan ricegő sz.r, feljavítva 48p-re meg teljesen folyamatos és olvasható.
Sajnos addig így kell csalni, amíg nem jönnek a real 48p-60p-96p-s filmek.
-
#19875 WIKI Blu-ray disc
Otthoni lejátszás
-link
idézet
"A 24 fps-t 1:1-ben megjeleníteni csak úgy lehetne, ha a tévé is 24 Hz-cel frissítene, viszont erre egy tévé sem képes. Ezért egy képkockát többször is megjelenítenek. Ezt a technikát Pulldownnak hívják. A DVD-nél az európai PAL rendszerrel 50 Hz-es frissítésnél 2-szer jelenik meg ugyanaz a képkocka, így 25 fps a tényleges lejátszási sebesség, de ez a növekedés leginkább csak a hangon észrevehető. Az amerikai és japán NTSC-rendszer viszont 60 Hz-en működik, ami további problémát okoz. Ott a képkockákat 2-szer, illetve 3-szor jelenítik meg felváltva, ezáltal másodpercenként 12-szer változik a lejátszás sebessége, ami alig érzékelhető szaggatást eredményez." -
#19874 Miért lenne a múlt kadenciahelyesen filmet nézni? Tudtommal még jelenleg is másodpercenkénti 24 képkockával rögzített filmeket adnak ki blu-ray-en 1080p képfelbontással.
Ha a film is 24p, meg a lejátszó is tudja és persze ha a tévéd is támogatja a 24 Hz-et, akkor kizárt, hogy szaggasson a kép.
Ha pedig mégis szaggat, akkor a 24p láncolatodban nem stimmel valami.. -
#19873 A szappanosodás ugyebár nem más, mint tippelési pontatlanság (hisz 2 képkocka közé kell 1-3 képkockát odaálmodnia a gépnek).
A 200 Hz-esnél fullra állítva még durva volt, de min-el alig észrevehető (az volt a max +1 képkocka).
Mostaninál Élénk-re állítom, és nem veszem észre. Na igen, erősebb proci is került már ezekbe, meg az algoritmus is fejlődött az évek alatt (éldetektálás, obj felismerés).
60Hz és TM együtt emlegetése azért magába megér egy mosolyt :D Hisz egyetlen képkocka odaálmodásával is már 48p-s lesz, amit megint csak durva 60-as frissítésű képernyőn megjeleníteni (egyes képkockákat 1x, másokat 2x kitéve). 120-nál is van (mert 2,5x, ezért 2-3 képkockánként kitéve), csakhogy ott eleve fele annyi egyes időtartamok hossza.
-
partizan182 #19872 Van aki a szappanozástol sikítva rohan a falnak, ez pont ízlés kérdése. Ha az 55ösömet 1 méterről kellene néznem bármit bevalllanék csakhogy engedjenek el. Maxra csavart trumotion esetén szvsz full elég a 60hz, sorfelbontásod úgyse megy 600 fölé. -
#19871 Ha a TV belső playerrével játszod le, akkor ugye azonnal rájössz, hogy miért értelmetlen a kérdésed ? -
#19870 Az, hogy kadencia helyes (az eredeti sebességgel és képfrissítési ritmussal egyező módon) jelenít meg filmet már rég a múlt, magában túl kevés. Mert ha nem számol közé még legalább 1 képkockát (48p-re), akkor a 24p olyan lagos szaggató sz-r, hogy az ember kedve elmegy a filmnézéstől. Ismétlem, érdemes ilyen egész képes város átszállásos részeket nézni. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor egy toronyház 5 centis ugrásokkal megy át a képen. Ja és 55 colost is 1-1,3m-ről nézem, és még ez sem éri el az IMAX belátási szögét.
-
#19869 Nem érdekel már az lcd, lebeszéltetek róla..
Oled kell, de kivárom míg 200 alá kúszik az ár :)
Amúgy tőletek 1 hónap tesztüzemre nem lehet kihozni oledet?
Mert miért nem? :D -
Borg #19868 És ez az LG input szinten tudja a 120Hz-et, vagy csak a 60Hz-et maszatolja szét, mint a többi? -
partizan182 #19867 200 ezer alatt sajnos rendes LCD-t se kapsz, szal ez nem holnap lesz... -
partizan182 #19866 Ár/érték az megint más téma, premium tévé nyilván úgy is van árazva. Csak a "picivel marad el" szúrta a szemem, inkább a "fasorba' sincs" kifejezést használnám :)
60hz-es jel: sok tévé tud 2:3 reverse pulldown-t, felismeri ha 24fps adás érkezik a 60-as jelben és szépen, 5:5 kandenciával jeleníti meg. Szal nem feltétlen örgdögtől való ha valaki ezt használja.
A 4k PC szopásnál egy van csak nagyobb a HDR PC szopás. Olyan bétás még az egész, PH fórumon szenvednek vele sokan.
WebOS + Magic remote egyébként fasza nagyon, szeretem énis. -
#19865 Addig, amíg a blu-rayem hibátlan képminőségben tolja át akár a 24 Hz-es jelet is hdmi kábelen a plazmámra (és az kadenciahelyesen, űberf@sza képpel meg is jeleníti) engem nem fog érdekelni, hogy ki mit hazudott a kontrasztról, vagy a képfrissítésről.
Kényelmi szempontból (és mert a 2011-es belső player nem viszi a DTS hangot) külső dvb-c set top boxról 60 Hz-en megy át a jel a plazmába.
Remélem mondanom sem kell, a kép pixelhibamentes és minden egyéb tekintetben is hibátlan + a DTS is átmegy :)
Ezért nálam, ha majd jön az esetleges tévécsere, elég magasan van az a bizonyos léc, amit el kell érnie az utódnak..
Persze lehetőleg majd akkor már 200 ezer alatti áron :) -
#19864 Akkor én is javítanék:
Láttam OLED-et nem csak a médiában, van "némi" viszonyítási alapom. Nem mondom, hogy nem kiváló, de van úgynevezett ár-érték arány is. Annyival pedig nem jobb, amennyivel drágább ennél.
A 200Hz-es TV-t egyértelműen azért vettem, mert az már talán csak tudja a 120-at :D
120Hz-60Hz pedig az osztások miatt nem mindegy. Több osztás, kisebb csúszás, kisebb rece.
Videó lejátszást pedig csak a belső playerrel, már a 200Hz-esnél is.
Pont azon szoktam nagyokat mosolyogni, akik vesznek 100+Hz-es TV-t, majd átküldik a (jó esetben) 60Hz-es HDMI kábelen a lejátszótól a jelet. Nem is tudom, ez az öngól, önámítás vagy önirónia kategóriája.
Néztem vele pár teszt videót, Honey Bees 96fps átfolyik a képen TM nélkül is. A Sharp Saturns Rings pedig ami a feket-kontraszt arányt hozza ki piszkosul.
DLNA 4K lejátszással még vannak gondjaim (csak a file-ok felét jeleníti meg), mert régi a serviio-m, és még lusta voltam frissíteni.
Viszont ami a legnagyobb copás a 4K-s PC korszakban, az a méretek beállítása. Normális méretű betű, ablakok se pirinyóak legyenek.
Távvezérlés szintén 2 órás copás Remote Desktop-al (le kellett cseréni mRemoteNG-re, mert az zoomol is).
-
partizan182 #19863 Köszi a beszámolót, érdekes kálvária, pár dolgot azért javítanék (sajnos én már csak ilyen vagyok):
"Ok, nem éri el azok feketéjét, de ez a nanocellás kijelző azért piszok közel van hozzá" Média marktban, neonfény alatt. Otthon keresztbe-hosszába megeszi. Őszintén javaslom hogy ne nézz meg Oledet otthoni környezetben mert elmegy az életkedved ha hazaérsz...
Régi 200hz: sosevolt annyi, háttérvilágítás PWM villogását is beleszámolva jött ki a 200hz a marketinganyagban. Akkoriban a plazmával kellett versenyezni, ami kimerült a "ki tud nagyobb dinamikus kontrasztot meg képrissítést hazudni" mókában.
120hz vs 60hz panel között gondolom maxra húzott trumotion-nál van különbség, bár a 60 is már úgy szappanoz, majd lefolyik a képernyőről (nem vagyok hater, 3/3-on használom akciódúsabb anyaggal én is). 120hz igazából azért kellene hogy a 24p anyagot kandenciahelyesen le tudd játszani, ha be van kapcsolva a trumotion akkor szvsz mindegy.
HDR milyen a gépen? -
#19862 Ha már LG, elmesélem én is a TV választás és vásárlási élményeimet.
Kinéztem 2 típust az idei 55 colos LG kínálatból : 55 UJ6307 és 55 UJ7507
Szerencsére ezt követően elkezdtem a prohardver LCD fórumában visszaolvasni az elmúlt 6 hónap hozzászólásait.
Ekkor derült ki, hogy a 630-as nem valós UHD 3840 RGB, hanem RGBW azaz 2880 RGB és 960W(hite) képpontot tud soronként. displayspecifications.com - LG55UJ6307.
Mivel nekem nem csak filmezésre kell, hanem ez a monitorom is (ahol minden natív kell legyen), így ez bukott is.
Tovább olvasva kérdezett rá valaki, hogy miért csak 60Hz-esek az új tv-k? Na ez engem is meglepett, lévén a régi 49-es FHD-m is 200Hz-es. És míg egyesek hánynak (szó szerint, volt itt cikk) a 48 képkocka/mp-es vetítéseken, én meg a 24p miatti 5-10 centit ugráló recegésektől vagyok ki.
Utánanézve, bizony a 750-es is csak 60Hz-et tud displayspecifications.com - LG55UJ750v, pedig ez már a közép-felső kategória. Ja, és LG oldalán ezekről sehol egy mukk sincs írva [morc a négyzeten].
Úgyhogy végül a 55 SJ850v lett a befutó.
Ez már valós RGB, 120Hz, ráadásul nanocellás: displayspecifications.com - LG55SJ850v, meg még Harman / Kardon hangrendszer is (első dolgom volt levenni a basszust, úgy dübörgött).
Akkor már csak meg kell venni. Na de nem eszik ám olyan forrón a kását.
LG most a 2017-es 4K TV-ire a 2 év gari mellé ad +3 év kvázi további garit (de már nem helyben szereléses mint az alap gari ... ám legyen).
Aham, csak megköti, hogy honnan lehet venni a TV-t 9 lehetőségre:
Auchan, Tesco, Telekom, Selex-M [fekveröhög], utolsó weblapja szerint nem is foglalkozik TV-kkel, csak konyhai meg mosógépekkel.
Emag-tól józan magyar ember nem rendel, mert ha gáz van vele lehet menni a román bíróságra (ott meg annyira szeretnek ám minket).
Bestbyte, edigital: ez a termék nincs.
Euronics: összesen 1 kiállítási darab, hónapok óta megy.
Media Markt: 2 darab, az is kiállítva (az egész országban), egyik Székesfehérvár, a másik a most pár napja megnyílt Bp M5 mellett.
Utóbbi csak pár napja megy, elérhető táv, le is csaptam rá. Mivel nem központ, így kiszállítás sincs. Sebaj.
Kiállítva, kipróbáljuk pendrive-on vitt 4K demók, meg színteszt képek (R-G-B-W-Black-3 szürke). Környékén 2 OLED, az egyiket szintén teszteltük. Ok, nem éri el azok feketéjét, de ez a nanocellás kijelző azért piszok közel van hozzá (árban meg nem, ráadásul épp piszkosul leárazott Media, mostani ár -25%, mélyen mindenki más alatt).
Elcsomagolták, elvittük. Otthon összetesz, akkor lássuk mit tud. Hát a távirányítóját (Magic Remote mozgásérzékelős) csak nem akarja rendesen használni. Pár gomb müxik, de fele se, TV is panaszkodik rá párosításkor. Egy jó 3-4 órán át net bújás, olvasás, leírás, minden trükk kipróbálása ... majd elemcsere távirányítóban, hátha az a gond.
Akkor látom a távirányítóban annak adatlapján (a kb 1-1,2 mm méretű betűkkel írva), hogy MR650 a típusa. TV pdf-ét megnézve ott meg MR650A-t ír.
Utánaolvasva, a 650-es a 2016-os TV-ké, a 650A pedig a 2017. Másnap vissza vele boltba, gyorsan kicserélték, és azóta is megy ahogy kell.
Após meg kapott egy LG 49UJ6307 -et (na annak a történetét már nem írom le :D).
Kipróbáltuk mint a másikat. Én nem tudom hogy csalnak, de nem látom a minden 4-ik fehér pixelt.
Viszont a képe jelentősen tompább, mint az SJ850-esé.
Ami a Trumotion-t illeti, érdemes megnézni pár Blue Bloods részt. Mindig van NY látkép-repülés. Az 55-ösön úgy úszik át a város, mintha 60fps-es lenne a felvétel. Komolyan, a 200Hz-esen se volt ennyire szép, tiszta és folyamatos a kép. Imádom :)
-
partizan182 #19861 "de ha nem lenne, minek kellene az oled? "
Betekintési szögekre meg válaszidőre meg sötét színszaturációra :)
@Zephy: 360 körül szokták vesztegetni akcióban. -
#19860 hjaa, azt hittem az nem számit LOKÁLISnak :)) merthát nem ott, mögötte, helyileg, LOKÁLISan kapcsolja ki ...
(fényoszlop és bloom persze van, hajaj.... de ha nem lenne, minek kellene az oled? ;))) ) -
#19859 tudom, erre céloztam is -> "önsorsrontásról van szó" :D -
#19858 Óccó fhd oled jelenleg mit takar számszerűleg?
Ha netán mégis meggondolnám magam tévécsere ügyben.. :) -
partizan182 #19857 Pont ezt mondták a haverok is, most mindkettőnél ott figyel az óccó FHD Oled. Heti 2x kapok tőlük egy IM-et hogy ííí meg úúú ezt meg ezt nézzem meg a tévén mert beszartak rajta olyan jól mutat.
Viszont elsőre egyik se tudta úgy belőni a képet hogy jól mutasson, át kellett mennem beállítani :)
Én is szórakoztam vele 1-2 hetet annó, szal ilyen szempontból trükkös a dolog, hozzáteszem LCD-n is ugyanolyan pontatlan hányás a normal mód mint itt. -
#19856 Akkor én inkább elkerüllek benneteket..egyelőre én sem akarok tévét cserélni, mert minek? :D -
partizan182 #19855 KS7000 hogy a turpiba le lenne local dimminges. Edge dimming persze nem FALD, de az is valami, van 6-8 függőleges zóna, szerencsére Samu edge dimming algoritmusa egész jó. Ilyeneknél a fényes highlight-ok alatt/felett ott a függőleges fényoszlop.
@Mucsacso: ja, 2 haver is vett pár hónapon belül Oledet miután nálunk jártak, egyik se akart előtte tévét cserélni mert minek :) -
ItaloMucsacso70 #19854 "másik haver vett egy 65" c7-et, alig várom h lássam azt is - végre otthoni körülmények között láthatok oledet!"
Csak akkor nézd meg ha önkínzó vagy! -
#19853 há'dde a ks7000em se local dimminges és mégis fényes... :)
másik haver vett egy 65" c7-et, alig várom h lássam azt is - végre otthoni körülmények között láthatok oledet!
... nekem persze még évekig nem lesz, szal sima önsorsrontásról van szó :D -
partizan182 #19852 Sehogy, ezért hívjuk ezt kamuhdrnek. Local dimming nagyon kell. HDR előtt az lcd-k kb 250-350 csúcsfényt tudtak, SDRre bőven elég volt az. -
#19851 partizan182: na erre nem gondoltam ... de akkor hogy oldják ezt meg a komolyabb modellek? (ami nem local dimminges)
ill. nekem korábban egy 46B550-em volt, a kontrasztját jónak tartottam, a fényerejét elégségesnek - persze az még fénycsöves volt, nem ledes.... annyit beáldoztam volna a kontraszton, h a fényerő olyasmire emelkedjen (hdrnek garantáltan jót tett volna) - kíváncsi lennék, h azoknak amugy milyen volt a fényereje (guglival semmit nem találok).
VISZONT! lehet h valami eco módot bekapcsolva hagytam valahol?!?!? nem akartam elállítani haver tévéjét (annyira) és a magyar menüben baromira meresztgetnem kellett a szemem, h értsem amit olvasok :( havert megkérdem majd.
zephyr: képben össze se hasonlítható a két tv :) a J5xxx kékes, hideg (ha melegre állítom, akkor is minden fura színű lesz csak máshogy), szinte fakó. az MU61xx meg olyan ... ellemes.... barátságos... nemtom leírni jól (warm1-en mondjuk, mert a normal - NEKEM - hideg, bár nem annyira, mint a J5xxx) -
#19850 Akkor az a konklúzió ebben az esetben, hogy ha már ledes, és számít a fényerő, akkor inkább J 5xxx (J 6xxx), mint Mu 6xxx..
És képminőségre is inkább az előbbi, vagy ott egálban van a mérleg? -
partizan182 #19849 Samu VA panelek faszák, max fényerővel az a baj hogy emeli a fekete-szintet, ami sötét szobában baromi kiábrándító. Szal az alacsony max fényerő jótékonyan hatott az élményre :) Egy egységnyi fekete-padló emelkedést sokkal jobban észreveszünk mint ugyanannyi fehér-plafon változást (gamma log ugye). Meg ugye felhősödés, DSE, bevilágítási gyíkok, minden jobban látszik ha reflektorral világítod a panelt.