21171
LCD - Plazma
  • Dzsár

Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. LCD vásárlás előtt állok, és az alábbi három modellt néztem ki /Media Markt akció keretében, részletre/:

Sharp Aquos 42SB55 - 180e
    Samsung LE40A536 - 190e
    Samsung LE40A551P2RXXC - 200e

Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy melyiket lenne érdemes megvenni. A TV minden tekintetben ki lenne használva, így rendes TV műsorok (digitális jel, nem analógon jön), illetve DVD nézése, valamint játék/konzol/. Sajnos teszteket nem találtam róluk, így egyik mellett sem tudom letenni a voksomat.

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget.
  • sirdond
    egy pontos típust tudnál modnani?
  • aranarth
    Nehéz kitalálni? Azt értem rajta, hogy stabil, hogy a napi 10-20 forgatás ellenére is szilárd, hogy sehol nem billeg, hogy a fémrudak műanyag takaróelemei passzentosak, hogy nem nyikorog, hogy fél év elteltével is ugyanolyan mint amikor megvettem. Pedig nem 40.000,-Ft volt, hanem 8.000,-Ft.
  • schrank
    "kifogástalanul működik " ez alatt mit értsz :DDD
  • sirdond
    az "ez"-t az olcsóbb konzolokra értettem, nyilván a kisebb konzol nem jó hozzá, de köszi mindkettőtöknek a segítséget!
    tégla falba lesz majd egyébként
  • aranarth
    Én 8.000-ért vettem forgathatót, billenthetőt az EW-ben, kifogástalanul működik lassan fél éve. A 37" felettiekhez viszont nehezebb forgathatót találni olcsón.
  • aranarth
    Nem jó hozzá, mert a Sharp DH65/66 32"-os, márpedig ez a konzol 30"-ig használható.

Arra figyelj, hogy a csavarok helye 20x20-as a TV-n, a legtöbb kis konzolé viszont 10x10-es. Olyat vegyél, amihez adnak "átalakítót" (2 sima fémlap, amit hozzácsavarozol a 10x10-es alaphoz), vagyis 20x20-as TV-re is rögzíthető. Ha gipszkarton falra teszed, akkor lehetőleg inkább fix konzolt használj, ha téglára akkor lehet forgatható is.
  • GAthersw
    Ez nem jó, mert ez 30"-ig van kalibrálva, a tied viszont 32"-os. Nem csak a sharp konzol a jó, nézd meg melyik VESA szabványnak felelnek meg a TVden a lyukak és olyan konzolt vegyél amin ott vannak a lukak ahol neked kell.
  • sirdond
    köszi
    a sharp 32dh65-höz ez jó lehet? mert a manualban azt írják, hogy csak sharp konzol a jó hozzá
  • aranarth
    Lemértem Neked a 22"-os monitoromnál, mert jó fej vagyok: nálam 1,6 cm-re van a hátlap a gipszkarton faltól, de ez a távolság a csatlakozóknál nagyobb (a hátlap ált. nem sík). Hogy elfér-e egy HDMI kábel? Valószínűleg igen, mert a tervezők is számolnak azzal, hogy konzolra teszi valaki a TV-t, monitort. Én ilyennel rögzítettem (10x10), teljesen stabil.
  • sirdond
    kiszedi a tiplit :D

amúgy ez bagoly
  • schrank
    gipszkartonpapagály
  • sirdond
  • schrank
    az kizárt dolog mert nem tudom
  • sirdond
    hát, ha nem buktam volna statikából, akkor igen
    amúgy csak arra vagyok kíváncsi, hogy egy hdmi kábel pl mennyire fér el
  • schrank
    ne menőzzé má hogy erőkart akarsz számolni aminek a gipszből ki kell szakadnia az ki is szakad
  • sirdond
    egy ilyen olcsóbb konzolnál mennyi hely van a tv és a fal között kb?
  • aranarth
    Nem fárasztalak tovább, de épp a lényeget nem vetted: van csavar, ami éppenhogy a gipszkartonba való és - bár alig 1,5 centire megy be a "falba", röhögve megtart egy TV-t fix konzolon.
  • konrada
    Akkor ezt tőlük kérdezd meg, mert józan paraszti ésszel az alig 3-4%-kal nagyobb világító felületről ezt elég nehéz elképzelni. (Persze ha két más korosztályba, vagy minőségi kategóriába tartozót hasonlítanak össze, az más, de ez esetben tök egyforma képfelületnél is nagyságrendi fogyasztáskülönbségek lehetnek.)
  • schrank
    köszi ez fasza izé
    megtudtam hogy a 24" 16:9-es 1"-lal keskenyebb és 2"-lal alacsonyabb mint a 26" 16:10, ezek szerint ha 16:9-es filmet nézek rajta akkor egy coll-t nyerek szélességben -> a2+b2=c2 -> nagyobb mint egy coll filmközben az átló növekedés de kisebb mint 2 -> ugyan annyi pénzért jobban megéri
    prohardveren azt írják a kockák hogy a 16:10-sek 2-szer annyit fogyasztanak mint a 16:9 , miért ?
  • schrank
    akkor a 26" 16:10-ből többet látok 21:9-es mozifilmből mint a 16:9 24" -ból csak vastagabbak lesznek az alsó felső fekete csíkok 1 egységgel ?
  • arty
    filmre, játékra: 16:9
    "munkára": 16:10

képátló meg legyen minél nagyobb ;)
  • vazul001
    Ez megmond neked mindent.
  • schrank
    1. profil = "fémoszlop" de csóriéknál tetőlécből van
    2. a gipszkarton ha jól emlékszem 1250mm széles és általában a falakra állítva rögzítik, a profilokat meg toldáshoz meg középre raknak ergó 600mm -ig ne nagyon van mihez csavarozni max ha nagyon lelkiismeretes volt a kivitelező és tett be keresztbe is 100m-ként vízszintes merevítéseket ilyen profilból de az nem valószínű hogy jó magasságban lesz
    3. keményfabetét : ugye azért senki nem akarja kibontani akartonfalat hogy betéttel b*szódjon ...
  • aranarth
    Elég off, bár a konzolokról kezdtünk beszélni:

Van speciális gipszkarton tipli, azzal nyugodtan rögzíthetsz TV-t is. Hidd el, tapasztalat. De ha nem bízol benne, akkor ott vannak a fém oszlopok, amik tartják a gipszkarton elemeket, azokba is kapható speciális dübel (nálunk a konyhabútor egyik fele ilyennel van rögzítve, ami azért ugye nehezebb mint egy LCD vagy plazma TV). Kérhetsz keményfa betétet a 2 fémoszlop közé, így nem a gipszkartonba, hanem ebbe a fába fúrhatsz.

Tetőléc? nem tudom pontosan mire gondoltál. A) Ha a tetőt is gipszkarton fedi, akkor is van 2 megoldás: ad1) pillangó tipli kis súlynak, (pl. projektor, csillár) ad2) hosszított nyakú dübel, ami "átfut" a gipszkarton 1-2 cm-én, de nem ott, hanem csak a téglában nyílik szét. Ez utóbbi működik nálam a falban is. B) a fémoszlopokat már mondtam.

Nyugodtan használjatok tehát konzolt gipszkartonban is, de - és ebben igazat adok Schrank-nek - oda inkább fixet (mint mondjuk a 22"-os monitoromé).
  • schrank
    bocs elbasztam a kérdés helyesen :
    24" 16:9 VS. 26" 16:10 -nek van -e nagyobb képe egy fullHD filmnél
  • schrank
    max ha a profilba (tetőléc) fúrja de ha esetleg mozgatva is lenne megnézném hány tekerésig bírja ...
    melyiknek nagyobb a hasznos képfelülete egy szabvány blúréj filmnél egy 24"-os 16:9-nek vagy egy 1920*1200-as 16:10-nek ? monitorokról van szó , és mit jelent egy monitornál hogy "multimédiás" ???
  • aranarth
    Már miért esne le? A szomszéd srác gipszkartonfalba fúrta a fix konzolt a 40"-os Samujához. Nekem rendes falra van szerelve a forgatható. Csak megfelelő tiplit kell használni és nem gány munkát végezni.
  • schrank
    2009-ben falitartó ?
  • schrank
    az hogy nem szarakodik ki a falból annak semmi köze a konzolhoz, a legdrágább is pofára esik ha balfasz rakja fel pláne a ma divatos gipszkartonlázban amibe még egy kapcsolót sem lehet normálisan befogatni nem hogy egy 30kg-s tévét
  • hdmi
    falitarto LCD
  • qper
    SZiasztok!

Van egy régi Panasonic Viera tx32le7-es LCD-m, szeretném a falra tenni. Kérdésem, hogy ezt a modellt rá lehet e gyógyítani valamilyen konzollal a falra, ha igen, tudtok-e valami olcsó modellt ajánlani hozzá, ami valahol pesten azonnal beszerezhető. Kb. max 6.000-et szánok rá, az sem baj, ha kevesebb(költözöm, kell a zsé), nem baj ha nem márka, csak ne szakadjon ki a cucc a falból.

Köszi a segítséget!
  • hdmi
    Van, aki észre veszi, és van, aki nem. Egyénfüggő. Van olyan is, aki észre veszi, és abszolút nem is zavarja. Egyébként, azt nem tudom, hogy a Full Hd demo filmek is 24p-ek, vagy csak a mozifilmek.
  • mg8248
    Köszönöm újra a segítséged! De rosszul fogalmaztam... Az elméletét tudom, csak azt nem, hogy ez miben mutatkozik meg (a 24 képkockát a 24/48/72/96Hz, helyett 50-60Hz-en jeleníti meg), egy ilyen film nézése közben.

Ha jól emlékszem akkor azt írtátok, hogy főként oldalmozgásnál tapasztalható "akadozás", de ezt nem vettem észre a B530 esetében...
  • hdmi
    Itt egy másik cikk: link
  • hdmi
    Itt egy kis magyarázat a 24p-re: link
  • mg8248
    Ma volt alkalmam megnézni a Samu B530-ast (Euronics). Egy 40"-os és egy 46"-os modell volt kirakva. Sajnos siettnem kellett és nem tudtam állítgatni, de nekem nagyon tetszett. A 40-esen LG HD demót, illetve HD-s film részletek mentek. A 46-oson csak HD-s filmrészletet.

Megkérdeztem az egyik eladót, hogy valóban tudja-e a készülék a 24p-t, de nem lettem okosabb, mert sajnos nem értette meg mit akarok kérdezni... Oldalmozgásnál nem tapasztaltam "akadozást". Bár én nem tudom, hogy miben különbözik a valós 24p vagy a 3:2 pulldown.
  • balla27
    arra gondolok,hogy kapcsolgatod a tv adásokat,és hogy ne variáljon a formátummal.mint ahogy nálam van a sonyn.smart minden.nincs fekete csík
  • schrank
    má mi közbe ne legyen film zene játék net ?
  • balla27
    sziasztok!lenne egy kérdésem hozzátok.minden samsung tv-t be lehet úgy állítani,hogy a fekete csík ne legyen a kép szélén?minden 16:9 legyen,és ne bírálja felül a formátumot a tv?tipust nem tudok sajnos