21171
LCD - Plazma
  • nismoka
    Kamerán keresztül azért villog mert nincsen szinkronban a kamera és a tv kép frissítése. Mondjuk ha te így nézed a monitorod ahhoz nem sok hozzáfüzni valóm van! ;)
  • nismoka
    Nem csak én látom, mondom aki nem akarja látni az nem látja.. :)
  • Zephyr Retiring
    Látni szabad szemmel nem látom.
    Vizsgáld meg egy teló kamerájával 75, 100 és nagyobb frekvencián. Figyeld meg mi történik!
    Aztán folytathatjuk innen..
  • Zephyr Retiring
    És Te ezt látod?
    Akkor nevezz be a rekordok könyvébe :)
  • nismoka
    Úgy értem egy másodperc alatt többször, ha igaz 10,12 szer.
  • nismoka
    A plazma lehet többezer Hz-es akkor is vibrál, mivel nem ezért vibrál. A cellákban a gázt másodpercenként többször be kell "izzitani" hogy világítson, ez az állandó bekapcsolgatás okozza a vibrálást, ezen a millio Hz sem segit...
  • r4pt0r
    Hát lehet jobb LCDt kéne venni, ami nem vibrál. Bár én még nem láttam LCDt vibrálni, elhiszem neked. :D
  • Zephyr Retiring
    75 Hz-es laptopom vibrál. Néha zavar.
    100 Hz-es LCD tetyóm vibrál. Csak valamilyen kamerával látod (videocam, mobiltelócam etc..) Ezért nem zavar. De a szemem pár óra múltán fáradni kezd.
    600 Hz-es plazmám nem vibrál :)
    Akarom, de kamerával sem látom :D
  • Zephyr Retiring
    Tőlem aztán :)
    Egy evezős 3D demót néztem LED-esen.
    Szaggatott az evező a gyors mozgáskor.
    Csak az evező. Miért?
    Ja, bocs de ha témánál maradok akkor nem trollkodom :)
    Meg különben sem szokásom trollkodni :)
  • nismoka
    A plazma vibrálása a müködési elvéböl fakad, valaki látja és valaki nem, vagy nem akarja látni.. ;)
  • cloud.strife
    Jajj, dehogynem jó az mozizásra. Hagyd már abba.

Baszki, te is mondod hogy nem értesz hozzá, akkor meg minek trollkodod a témát te is!?
  • cloud.strife
    Te meg egyezr megnézhetnél egy normális LED tévét, pl. a HX850-est. Leesne az állad.

Mert ugye már százszor leírtam, hogy 40"-ban egy tévé 300e és a felett létezik, alatta mind csak butított, gagyosított, kispórolt vacak. Pont.
  • cloud.strife
    Nem.
  • Zephyr Retiring
    Projectoron én is filózgatok :)
    Amúgy nem vitatkozom. Az elmondottakkal szinte egyet értek. Mivel a plazmát számítógépre sosem kötöm, azt is elfogadom, hogy ott és akkor lehet vibrálás.
    Bár az meg inkább a kábelek és a gép miatti interferenciákból is fakadhat.
    Digitális kábeltévével és bluray használattal, profi hdmi-vel nem szabad(na) gondoknak előfordulnia. Ismétlem: én eddig ilyesmit még nem tapasztaltam!
    Az LCD tetyómmal sem, amire szintén nem kötöttem számcsit. Laptopjaink vannak. Arra meg minek? :)
  • Zephyr Retiring
    Igen: talán egyáltalán nem véletlenül van a laptopokban is LCD (TFT) megjelenítő ..
  • nismoka
    A LED nem ász, de számomra jobban elfogadhatóak az LCD hátrányai mint a plazmáé. Az éles és stabil vibrálás mentes képet szeretem, ebben az is benne van hogy sokat megy pc-röl a cucc, játék stb. Mozira lehet jobb a plazma, de ha mozi akkor inkább már projector.
  • arty
    sose fogom védeni az lcd-t, pedig mindkét tévém (valójában "nagy" monitorom) lcd! legalja hulladék... de "monitornak nincs" alternativ techno :( (plazma nemjó erre)
  • Zephyr Retiring
    Ó :)
    Persze tudom én, hogy az elcédések és a plazmások hadban álltak/nak..nem is folynék ebbe bele.
    Ezennel kijelentem, hogy a magam részéről egyik táborhoz sem kívánok csatlakozni :)
    Csak a magánvéleményeimet közlöm, ha van mit :)
    Talán itt is ugyanaz lehet a problèma gyökere, mint a hi-fi-sta körökben:
    Az emberek vesznek egy márkát ezért vagy azért és próbálják bizonygatni, hogy jól döntöttek annó ..
    Én nem akarok bizonygatni senkinek sem semmit.
    Csak ecsetelgetem, miért vagyok elégedett :)
    Szeretem én az LCD-t is, bár nekem a LED már kicsit túl tiszta. Túlontúl művies.
    Az is lehet, hogy mások ezt észre sem veszik.
    De ettől még lehet bárkinek nagyon jó.
    Isten ments, hogy bárkinek is dilemmát okozzak a választása miatt :)
    Aki ragaszkodik ahhoz a teóriához, hogy a LED az ász, az tegye csak nyugodtan..
    Én csak hallgat(nám)om a véleményeket.
    De sajna igazi vélemények helyett eddig csak műszaki paramétereket kaptam..
  • arty
    "A sárgás szürkésfehérszerűséget kitisztították :)
    (Volt ilyen? :)"

nem volt, csak a világosszürke feketeszínre utalás miatt volt ez egy amolyan "elcédés" visszavágás :D
  • Zephyr Retiring
    De van jó hírem is:
    A sárgás szürkésfehérszerűséget kitisztították :)
    (Volt ilyen? :)
    A maszatos kép is szebb lett egy kis portörlés után.
    Zizegés tényleg van. Ha odamegyek a tetyóhoz, és feléhajolok akkor halkan ugyan, de tényleg zizeg :)
    Kár, hogy ebben a pozícióban meg nem lehet tévézni :D
  • Zephyr Retiring
    Nem, dehogy :)
    Aki szereti, nézze nyugodtan.
    Már mint az LCD-t..
    Vagy akár a plazmát :)
    Az LCD (vagy LED) is jó.
    Csak nem mozizásra sajna :(
  • nismoka
    Mármint a plazmánál.. ;)
  • nismoka
    Látom te hadjáratot inditottál az LCD ellen.. Ott meg már a sárgás vagy szürkés fehér szerüséget tisztíthatnák már ki... A maszatos zizegő képről nem is beszélve. :)
  • Zephyr Retiring
    Még fehérebb fehér? :D
    Lassan kisüti a szemünk világát ez a sok fehér..
    Foglalkoztak volna a feketébb feketével inkább :)
  • nismoka
    A TRILUMINOS gyakorlatilag még fehérebb világítást állít elő ami által megnő a lefedett színtér. Leginkább a vörös és zöld árnyalatai gazdagabbak.
  • Bucser
    Egy kérdés cloudhoz. A Sony Triluminos az a tavaly bemutatott Crystal LED concept atultetese a gyakorlatba??
  • viizo
    ez a nagy százalék menny is? 5, esetleg 10 százalék a nyugat EU-ban a statisztikák szerint, aki használja is?

az egy dolog, hogy a gyártók nagyon szeretnék az okostv platformot, csak épp nem használja ki szinte senki az első rácsodálkozás után.

nem lehet állandóan netezni: netezz a pc-den, netezz a telefonon, netezz a tableteden, netezz a tv-n.. ehh, rossz irányba tartunk :/
  • Zephyr Retiring
    Nem. 3 éve kaptam egy 82 cm-es 1080i-s LCD-t. Ezt nyüstöltem tavaly őszig.
    Sajna csak analóg tuner-es, tehát a kábel tévé képe olyan rajta amilyen.
    Maradjunk annyiban: nézhető :)
    A dvd persze már sokkal szebb rajta.
    Meg lehet szokni a képét. Akár maradhatott is volna.. ha...
    Egy nap be nem tévedünk egy hawerommal egy tetyó bemutató terembe. Na akkor láttam szemközelben életemben először 3D aktív plazmát. (Nem LG volt!)
    Szerelem volt első látásra. Az árát már akkor is sokalltam, de egy évre rá meg tudtam venni ezt a típust amit ma is nyüstölök. (LG)
    Biztos vannak jobbak és szebbek is.
    De engem még ma is lenyűgöz minden tekintetben. Most a kedvenc funkcióm: a levágás nélküli megjelenítés.
    Csak min. 1080i-s (vagy jobb) adásoknál aktív. Gondolom vágjátok, mit is csinál a képpel :)
    Besz...rás :D
    A legjobban mégis a színvilága kápráztat el:
    Tegnap az asszony is megjegyezte képnézegetés közben:
    "Olyan, mintha élne a kép!"
    Igen. Nem mondtam, de én is pont úgy éreztem ..
    Visszatérve..nekem mi a legfontosabb?
    Az élethű színek és kép meg a folyamatos egybefüggő akadozásmentes kép.
    Sokat mozizunk rajta. (pl.: Terminator 1080p BD)
    Az általad említett zizit, vibrálást és fényerőingadozást eddig még nem tapasztaltam.
    Pontosabban bekalcsolás után 10 másodperccel az Energy Saving funkció aktiválódik és a kép fényereje a szoba fényeihez igazodik. De gondolom Te nem erre gondoltál :)
  • Bucser
    Egy a baj, hogy a tv-t az emberek nagy százaléka már nem csak nem csak mozgóképre használja.

Meg az is kérdés hogy mikor váltottál LCD-ről Plazmára. 3 éve? mert azt még talán megértem. De pl a tavalyi LCD-k tekintetében nem vagyok biztos benne.
  • Bucser
    Már nem dolgozok tv közelben sem, lassan fél éve.

Ellenben erősen elhallgatod a Plasma fényesség problémáját (azaz szépen tükröződik a felület hála az üveglapnak az elején és az alacsony belső világításnak köszönhetően) a zizit és a vibrálást amit a fényerőingadozás okoz. (mert a mai napig van akár az uberkirálynak kikiáltott VT50-esen is legyen az 55 vagy 65-ös méret) Hogy állóképet nem lehet rajta fejfájás nélkül nézni vagy éppen egyes modellek esetén a halk zúgást a háttérben.

Meg tök jó az SD felskálázás amit a pixelbleeding ápol és eltakar csk kár, hogy a FULLHD is ugyanilyen lesz. Mintha valamit állandóan blurral néznél. Meg azért Monitorként használni sem a legjobb dolog a világon:) mint mondottam igaz?

Hőfejlesztésről, designről, tömegről meg már ne is beszéljünk.
  • Zephyr Retiring
    Jó is lenne, ha ebből doktorálhatnék:)
    Kis pont vagyok én ebben a témában..
    De hangtanilag otthon vagyok.
    Picit offolnom kell, hogy megértessem miért látom így a helyzetet, ahogy..
    A hangok tekintetében két alaptípust különböztetünk meg: veszteséges (pl. mp3)
    és veszteségmentes (pl. wav).
    Mindkét formátumot tesztelhetem a füleimmel vagy tesztelhetem különböző műszerekkel és programokkal.
    Mindkét vizsgálat valamilyen eredményt fog generálni.
    Persze ugyanezt átültetheted a látási érzékrendszerre is.
    Szóval (itt jön a lényeg) mutatok én Neked bármikor olyan mp3-at, amiben fülre semmiféle hibát nem hallasz, de minden csekker progi szerint veszteséges lesz.
    És természetesen bármikor mutatok Neked olyan wav-ot, ami minden műszer és progi szerint veszteségmentes, de a valóságban meg csak egy feltuningolt mp3, ami alapból veszteséges.
    Ezért mondom: minden műszer és progi átverhető és manipulálható, ha érted a működési elvét és tudod, mit és hogyan piszkálj meg.
    Meg ne kérdezd, ez létezik-e a valóságban, vagy csak elmélet?
    És ha igen: ki és miért tenne ilyet akár a hangok akár a vizualizáció területén?

Természetesen a válasz igen!
    Vannak ilyen emberek és a pénz miatt teszik amit tesznek.
    Ha hatalmad van, és tudod hogyan tudd manipulálni a fogyasztókat, akkor az a jellemző, hogy ezt meg is teszed!
    Az egész médiabirodalom a zenéktől a filmekig a hi-fiktől a házimozikig csak a pénzről szól.
    Az nyer a legtöbbet, aki a legjobban el tudja adni a termékeit.
    Egy kérdés:
    Tegyük fel, új tetyót akarsz venni.
    Hallod, hogy 1.000.000 LED-es "fullHD-s" passzív tetyót adtak el tavaly. De aktív plazmából már csak 100.000-et.
    Te mit lépsz?
    Elárulom: már döntöttél is!
    És a döntésedet megerősíted még pár infóval innen-onnan (ja. a plazma gagyi a led a tuti)
    Ekkor már rohansz is az üzletbe.
    És már manipulálva is vagy :)
    Tehetsz ellene?
    Még szép!
    Nem hallgatsz senkire sem. (mert bármily fura is minden vélemény szubjektív!)
    Csak önmagadra hallgatsz.
    Mert magadnak vásárolsz, nem másoknak.
    Szánj rá időt, ne csak nézz: láss is.
    És ha elég időt szántál rá, látni fogod Neked mi a jó.
    3 év LCD napi használat után én úgy döntöttem: adok egy esélyt a plazmának.
    Már most látom: megérte!
    Tegnap este (innen jött az ötlet) előkotortam a régebbi fotódvd-imet.
    Több, mint 1000 12 MP-es digitális fotót néztünk saját felvételekkel vissza bluray-ről a plazmán. Csak lestünk milyen élethűek voltak fullHD-n.
    Az LCD-n kapott élmény a közelébe sem ér ennek :)
    Ma már ezt is tudom.
    Nem akarlak én sem a plazmára rábeszélni,
    sem a LED-esről lebeszélni.
    Csak adj egy esélyt önmagadnak.
    Válaszd azt, ami minden tekintetben megfelel.
    Lehet, hogy állóképben a LED nyerne.
    De a mozgó képek bajnoka mindig a plazma volt. És talán még ma is az..
    Alig várom, hogy a 4K-s tetyókat is tesztelhessem. (a szememmel természetesen)
    És vagy maradok a 3D-s 50' collos plazmámnál, vagy a vendégszobába költözik és a helyére egy 4K-s vándorol :)
    De ez még a jövő titka ..
  • Borg
    És te elolvastad a mozgásvisszaadásról szóló részeket? Ahol ugye 100x gyorsabb a plazma bármilyen csoda LCD-nél? Nincs aura, nincs blokkosodás, nincs trail, meg zizi...
    Vagy az SD adás felskálázást, ahol a plazmát szintén nem éri utol semelyik?
    Vagy a kontrasztról szóló részt, ahol a per pixel világítás miatt semmilyen háttérvilágított félmegoldás nem kötheti be a cipőfűzőjét se?
    Vagy szintén ezért a fekete mélységet? Mert plazmán fekete a fekete, nem sötétszürke ám...

Akkora szemellenződ van hogy az fájdalmas, még az egyértelmű technológiai előnyöket is a szőnyeg alá próbálod söpörni, akkor hogy vegyen komolyan bárki is? Valahogy olyan érzésem van ahogy itt előadod magad, mintha az n+1. euronicsos eladó lennél, akinek fingja sincs a TV-kről, csak jattot kap ha LEDTV-t ad el...
  • Mentol
    Ránézésre, nekem is a plazma tűnik szebbnek képileg.
  • Bucser
    Kedves "Doki"

HA már ilyen magasra piedesztalra helyezed a velemenyedet. elolvastal barmilyen tesztet is figyelmesen? Nem csak akonkluziokat hanem az objektív adatszolgatato részeket. Ahol a színhelyességet, szürkeárnyalat követést és egyéb apróságokat műszerekkel vizsgálnak teljes kalibráció után?

Ezekben mi a szubjektív?
  • Zephyr Retiring
    Hiszek Neked :)
  • Zephyr Retiring
    Már be is fejeztem :)
  • Zephyr Retiring
    Te is tudhatnád, hogy ezek az u.n. "teszterek" mondanak amit akarnak (és amit mondatnak velük)
    Persze, higy sz...rják a plazmát, hiszen az LCD/LED-eket is el kell adniuk!
    Tesztelő szakma nem létezik!
    Jobb, ha tőlem tudod.
    Azok csak vélemények semmi egyéb.
    Hivatalos bevizsgálók meg csak a tetyógyárakban vannak.
    Az ő véleményük még érhet is valamit.
    Ha ők hibáznak, a termékek nem kelnek el.
    Ahogy a régi mondás is tartja:
    "Nem kell mindennek bedőlni McFly! :)
  • cloud.strife
    A 2db HDMI-s csatis 4K upscale-es cucc már a most futó Sony BDP-S790 BD lejátszón is van, hátul, elég lenne csak mögé nézni..... :D
  • cloud.strife
    Jajjj, el ne kezdjük......
  • cloud.strife
    Minden NFC-s cuccal.