Mount & Blade és Warband
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kereskedni meg mindennel lehet és érdemes amíg szem elõtt tartod hogy vegyél olcsón és adj el drágán. De írtam konkrét példákat reggel, olvasd el azokat. Ezek csak alapelvek, mert a konkrét árak és árukészlet minden új játék indításánál változnak valamelyest, így lehet hogy az egyik játék során hatalmasat kaszálsz a vason, míg a másikban csak alig van rajta hasznod. Szóval magadnak kell kijegyzetelned hol és mit érdemes venni é vinni. A Trade skill legyen magas, úgy olcsóbban veszel és drágábban adsz el. 10-es trade skill esetén megkaphatod az árú tényleges értékének 75%-át is, míg venni már csak 20%-al drágábban veszed (ez nullás skill esetében 20%-ért eladást és dupla áron vásárlást jelent, míg 1-es skill esetén az eladás még változatlanul az eredeti ár 20%-án megy de vásárláskor már nem dupla árat fizetsz csak 90%-al többet).
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
No nem mintha ez nem lenne kompenzálható (renown jön a csatákból és felaatok elvégzésébõl, torna gyõzelmekbõl, honor az elfogott, de még nem fogollyá tett nemesek elengedésébõl csata után, noldor foglyok elengedésébõl, kiemelkedõ tettek és feladatok végrehajtásából de még abból is ha a saját városodban rendezel nagyhírû lovagi tornát). Az elején szívás a dolog, de késõbb észre sem veszed majd a büntetést.
Elvileg a mai ucsó kérdésem:
Amikor megkérdezem a guildmestertõl h milyen a kereskedés itt, akkor kiadja az áruneveket a zárójelben számokkal...
Ez mostr mit jelent?
Van valahol egy részletesebb leírás h mivel érdemes kereskedni?
A rablók nem okoznak épület romlást, csak a faluban található termények nagy része veszik oda, meg csökken némileg az adózási kedv egyszerûen azért, mert a falu felvigyázója nem mentette meg õket (romló kedveltség miatt kisebb lesz a bevétel). Ezt én úgy igyekszem elkerülni, hogy minden héten végiglátogatom a falvaimat és megkérdem van-e valami elintéznivaló ott (többnyire kiképzést kérnek bár a kiképzett faluvezetõim 6-os training mellett nem értem minek akarnak még trainer-t de hát legyen). Meg mikor üzen valamelyik elöljáró hogy sûrgõs beszéde lenne velem akkor mint akinek rakétát dugtak az alfelébe, oylan sebességgel húzok oda hozzá megtudakolni mi a nyûgje.
A falusi elöljárók meg próbálkoznak az építéssel (ahogy a várak és városok vezetõi is) automatikusan és így ha lassan is de fejlõdik a falu. Az más kérdés hogy 1 meg 2-es engineering mellett, ha nem téved oda idõnként a föléjük rendelt nemes (akiknek 4-5 körüli az engineering és ahogy megfigyeltem a sûrûn látogatott falvakban az alap 3-4 helyett 6-8 épület is elõfordul pár hónap nyugi után), akkor 3 hónapba is beletelik mire a legegyszerûbb épületet felhúzzák. Viszont minden épület bevétel növekedést hoz az uruknak ami jó (már ha mi vagyunk a fõnök, bár ekkor nincs automatika, akkor biza manuálisan mi adjuk ki az utasításokat).
Amúgy az a negatív visszhang ami a folytonos fosztogatással jár ne tartson vissza, mert ledolgozható a hátrány, csak szerintem igen nagy idõ és pénzbeli befeketetést igényel majd (nagyon sokka ltöbbet mint amennyit a fosztogatás a konyhára hozott). Ezesetben inkább majd arra feküdj rá, hogy a városodat felfejlesszed, meg minden városban létesíts lerakatot (gyárts ott valamit ami profitot termel neked). A városhoz tartozó falvaid vezetõinek meg nyald ki a fenekét, rendszeresen vásárolj náluk hogy legyen pénzük bõven. Ja és miután van sheriff a faluban akkor idõnként nézz be és fizess hogy a toborzandókat inkább õrjáratra küldjék (nagyon visszaveszi a környékbeli fosztogatók aktivitását és a banditákat is igyekeznek letarolni ezek az õrjáratok). Ez 1000 pénzbe kerül és egy 20-50 fõ közötti, vegyes összetételû (militia recruit, bounty hunter, sherrif, ranger, warden) õrjárat indul folytonos körútra a falu környékén.
Így hogy ilyen komoly negatív hatásai vannak, vissza kell fogni magam.
Már csak az a kérdés 1-2 falu után is csökken-e a honor, de ezt csak este tudom kipróbálni. Igazából ez egy ami visszatart, egyébként szívesen kifosztanék 19-et.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Megsasoltam a játék file-jaiban és egészen pontosan 20 raid után jön a "negatív" achievement (Village Plunderer). Jár érte -1 Charisma és a csökkenõ kedveltség a falvakban, meg persze az ebbõl fakadó toborzási és adózási visszaeséssel egyetemben.
30 karaván fosztás után a Caravan Marauder jön ami a városokkal kapcsolatban hoz negatív diszkriminációt irányunkba és azonnali stat csökkenést is (-1 charisma)
Szóval 20 fosztogatásig (mindegy melyik, mert mindegyik változat raid) még nincs gebasz, majd utána lesz. Nem tudom miért emlékeztem én 5-re... <#fejvakaras>#fejvakaras>
A másik két negatív hangvételû (bár az egyik inkább vicces mint hátrányos) achievement pedig az Epitome of Inaptitude (10 elrontott küdletés a nemeseknek) ami -10 Renown-al valamint gyengülõ sikerdíjjal jár (ez annyit tesz, hogy a sikeres feladatért kapott reputáció és pénz felezõdik, továbbá megduplázódik a feladatok frissülési ideje így effektíve kevesebb feladatot adnak a nemesek).
A másik a vicces, az "Infinite Supply of Vaseline" jelzõjû. <#taps>#taps> Ha sokat szívsz (10 alkalommal vagy többször elfognak) akkor együttérzésbõl és mert sok pénzhez juttattad õket, a banditák összedobják neked a pénzt erre a fent megnevezett mágikus köcsögre... <#hehe>#hehe>
Glo:
Ezt eddig nem vettem észre (bár a looting ebbe is nagyon beleszól). Az biztos ha ne megyedül vagyunk a csatában akkor a loot is kevesebb lesz a résztvevõk létszámának aránya szerint.
A nagy csatákat amúgy sem leeht egy körben letudni és eddig nem volt gondom a loot-tal csak akkor ha nagyon kevés volt az ellenfél vagy ha más is jelen volt a csatában (akár én segítettem be másnak akár nekem segített be valaki más).
Nulláról nevelni drágább, mert az átképzés pénzbe kerül.
Laria guildmater-ének a neve Squire Thomas. Bemész a fõkapun, azzal szemben lesz egy felfelé vezetõ lépcsõ (átmész még egy benyílón odafelé menet) aminek a tetjén ácsorog két õr. Na itt a jobb oldali mögött felül lesz egy asztal és mellette ácsorog az ember akit keresel.
donkZero:
Debizony. <#ravasz1>#ravasz1><#hehe>#hehe>
Jóban kell velük lenni. De alapból -20-as a viszonyod velük amikt +35-50 közé kell felvigyél. Namost ugye 3 pontot lehet azzal javítani ha beszállsz mikor harcolnak és õket segíted egy csatában. Vagy elfogsz annyit amennyit tudsz és foglyul ejted õket. Ezután a csata végén bemész a party képernyõre és beszélsz velük ahol ott lesz az opció hogy elengedheted õket. Ez +1 Renown, +1 Honor és +1 relation with Noldor hatással jár. Szóval ha elfogsz majd elengedsz csata után 20-at akkor nullás leszel. Amint pozitívban vagy mehetsz boltolni Quigfein bácsihoz, ileltve ha 10 feletti pozitívban vagy akkor meg még egy feladatot is ad ami egy remek új helyszínt fog majd megnyitni jutalmul.
Emellett õk is egy minor faction aminek van két hõse akik sereget vezetve lejöhetnek (10% eséyl van rá tehát nem biztos). Ha lejönnek akkor a seregük bekerül a leverendõ army listára. Az meg nagyon dúrva bunyó lesz. Az egyikük oylan max 500 körüli létszámmal mászkál és nagyobbrészt lovas íjászokkal (Noldor maiden ranger, Noldor noble és az igazi atomcsapás a Noldor Twilight knight) és kisebbrészt gyalogokkal akik lõnek is de nagyon (ranger és warrior). A másik vezér minimál lovassággal (noble és knight) ellenben horribilis számú gyaloggal (olyan 2-300 ranger meg kb 150-200 warrior) rohangászik. Ezeke közül az egyiket úgy tudtam leverni hogy két jatu army-t is rájuk vezettem, plusz a saját seregem mellett 5 vazallusom teljes haderejével besegítettem a leverésébe (aztán tipli volt a jatuk elõl Laria-ba eladni néhány Noldort a többit felszabadítani így lendültem pozitívba náluk, majd spuri vissza leverni a meggyengült jatu seregeket). Szóval olyan 2500-an gyepáltunk 700-at és a végén õk elfogytak mi meg maradtunk alig több mint 1100-an (ennek 90%-a a saját erõkbõl és a vazallusokból tevõdött ki, hagytam hogy a jatuk szívjanak többet).
A Noldor-ok elfek, illetve azok itteni megfelelõi. A háttérsztoriban lezajlott háború a titánokkal a mágia végét jelentette a területen, így a kevéske megmaradt mágiahasználó faj is lelépett. A Noldor-ok maradtak, mert õk a kapuõrök, akik a mágikus fajokhoz vezetõ határt védik. Õk eredetielg sem tudtak varázsolni, ellenben mágiájukkal feljavították tárgyaikat (ezért olyan kiválóak), hátasaikat és a saját életüket hosszabbították meg. A képességük a kiváló minõségû cuccok gyártására és a lovak nemesítésére megmaradt bár már nem élnek olyan sokáig mint régen (azért így is jócskán túltesznek az embereken).
Egyébként én is a pofájukba szoktam lovagolni, bõven a seregem elõtt, de én nem lovasíjászkodom, hanem elkezdem bontani a sereg szélét kopjával. Aztán amikor rámkattan a sereg egyik fele, a másik fele meg az én seregemre, akkor elkezdem hátbaszurkálni azokat, akik nem velem foglalkoznak. Kergetõzéskor, menekülõket összefogdosni is nagyon hasznos tud lenni a szálfegyver.
Egyébként jellemzõen úgy használom, hogy szembõl leszegve, hátulról szúrva. Szembõl általában van pajzsuk, amit akár egy rohamból ki lehet ütni a kezükbõl, oda kell a nagy sebzés, míg hátulról védtelenek, elég a szúrás.
Az miért van, hogy ha megnyerek egy több körös csatát, akkor a végén a loot csak az utolsó körös egységek cuccaiból van?
Zuhanó repülőn soha nincs ateista..
Én kifosztottam vagy 20-at és még nem kaptam meg.
Na de nem lehet hogy nem a fosztogatásra vonatkozik?
Én fosztogatás alatt azt értem hogy felgyújtod, lerombolod és elvsiszel egy inventoryra való cumót.
Az hogy erõvel elveszet rõlük pûr értéktelen vackot, nem arra vonatkozik véletlenül?
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Többek közt ez is erõsítette az elhatározásom, hogy restart legyen. Volt egy csata a pirosok és egy noldor csata közt, és akkor még azt hittem, hogy a noldorok is valami útonállóbanda, így a pirosokkal kibékülésre használtam fel a helyzetet, a noldorokkal meg a -20-as kezdõ viszonyom még rosszabbá vált...
Azok egyébként valami elfek, vagy mi? A Letargia (Lethardian, vagy mi) csóka úgy beszélt hozzám, hogy "na mi van, _ember_", mintha õ nem az lenne...
Ha nevelek harcost - olcsóbb a fenttartása, mintha máshogy szerzem?
Minden városban van guildmaster. Melyikben nem találod?
donkZero:
A gyakorló íj valóban nem a legkönnyebben használható eszköz, mert a lövedéke sebessége nagyon kicsi (túl hamar esik a lövedék). Nekem mondjuk mindig lovas íjász beállítottságú karakterem van (a gyalogos sem rossz, csak szeretek elõre menni és magamra vonni a támadók figyelmét miközben csalogatom és lövöm õket vagy éppen a lovaikat), így megtanultam nagyjából jól kezelni ezt az eszközt.
A botot meg a nagy elérése miatt kedvelem (bot amúgy is csak sima arénázásnál van, ott nincs kopja ami a tornákon elérhetõ csak). A kopja meg az én nemezisem, nagyon ne mvagyok jó a használatában. Legalábbis itt Warband-ben. Így többnyire én szúrok vele, nem az automata engedi le.
A bicska valóban nem alkalmas a hárításra ez tény. Ellenben nagyon gyors és ha rámászol az ellenfélre az nem tud csapni és a szúrása is nagyon gyenge lesz. A rúgásnál meg az idõzítés a lényeg. Van hogy pont ennyi kell az ellenfél lefektetéséhez de egy pajzsosba belerúgva vagy az arcomba mászóba rúgva az kicsit hátratántorodik, ám al ényeg hogy ekkor ideiglenesen nem tud védekezni. Éles harcban nálam is ritkán kerül bevetésre, többnyire véletlenül (ott van az elõre billentyû mellett és néha félrenyomok).
Pontosan milyen brigádod van? Mert a létszám önmagában nem jelent sokat. Ne félj kirúgni akár még magas szintû troop-ot sem ha nem megfelelõek, vagy akadályoznak.
A magas pathfinding-ot ellensúlyozza a létszám, illetve az összetétel. Ha olyan gyalogjaid vannak akiknek van atlétikájuk olyan 4-5-ös fokon (például légiósok, fierdsvain gyalogság vagy D'Shar bladesman) akkor nem lassulsz annyira. Ha lovasaid vannak akkor megintcsak kevésbé érint a lassulás. Plusz ha vannak lovasaid legyen mindig gabona is az inventory-ban (a lovakra jó hatással van állítólag és gyorsabban gyógyulnak, meg kevésbé veszít mozgást a banda is, emellett normál food is).
A lovakról jut eszembe, ha kivágják õket alólunk akkor romlik a minõségük. Amit azonban nem árt tudni, hogy ha legalább 5-ös a karakter wound treatment skill értéke, akkor a lame pacikat fel tudja gyógyítani normál szintre csak az inventoryba kell hozzá rakni õket és néhány napot pihenni. Ez a módszer csak a harc során lesérül lovakra igaz, a megvásárolt lame pacikat nem lehet így feljavítani sajnos.
A nagyon vegyes társaság nem lesz jó, mert iszonyat morál esés lehet ha olyanokat ostromolsz akiktõl a katonád származik (például ravenstern katonákkal ravenstern várat otromolni nem okés mert hajlamosak lelépni és nagyon visszanyesik a többiek morálját is, elfutnak a harcól és ez nem jó).
Beállhatsz máshoz ideiglenesen zsoldosként és besegíthetsz területszerzésbe majd egy idõ után leléphetsz (vagy szerzõdés lejártakor vagy ha már nem adnak neked területet mikor részt vettél annak megszerzésében). Ez az egyszerûbb rövid távon, de lázadáskor olyan dúrva támadásokra számíthatsz amik kikészíthetnek. Persze ha éppen meg van gyengülve a fõnököd és nemesei akkor elkerülhetõ a gyors ellencsapás.
Ostromhoz próbálj erõs íjászokat vagy számszeríjászokat (ezek többnyire jobban is páncélozottak), továbbá erõs pajzsos közelharcosokat szerezni. Elõbbire jó példa a ravenstern íjászok esetleg empire számszeríjászok (amíg nem õket akarod gyepálni) utóbbira általánosságban empire legioner príma meg fierdsvain armored axeman (azért ne mhuscarl mert nagyon drága kiképezni és fenntartani), meg talán D'Shar bladesman.
Ha semleges, mindenki ellen megfelelõ bandát akarsz akkor adventurer és hero adventurer (esetleg rogue knight bár ez gyengébb, ellenben olcsóbb) kell egy olyan 30-50 darab és melléjük még valami lövész.
Ez elsõ vár megszerzéséhez szükséges erõ. Utána ki lehet rúgni a drága adventurer bandát és lehet elkezdeni toborozni védelemre a népeket.
Emellett nyugodtan lehetsz ám pofátlan is és frissen elfoglalt várat, ahol alig van éppen védelem, betámadhatsz és elfoglalhatsz magadnak. Arra figyelj hogy azért az ostromló brigád már eltávolodjon addigra (ez 1, max 2 nap). Ha valahol gazdát cserél egy vár arról a program értesít (kiírja hogy elfoglaltak egy várat vagy elkaptak egy nemest) és ezt a log részlegben vissza is tudod nézni.
A 80 fõs csapat egyébként normál mászkáláshoz túl nagy, ostromhoz meg összetételtõl és a melletted lévõ companion-ok minõségétõl függõen kevés. Mászkálni, ha gyorsan akarsz haladni, max 40-50 fõvel szabad (50 akkor ha lovasokat használsz). Ostromhoz, ellenféltõl függõen 70-120 közötti létszámmal érdemes nekimenni, város esetében 200-al ha elég jól harcolsz már. Ha ostrom elõtt, miután megvan a létrázás, felszólítod megadásra a várurat, akkor 50%-os eséllyel kirohan egy kis csapattal ellened (ha többszörös túlerõben van és még taktikus is akad a várban akkor az esély erre 100%), amit levágva máris csökkented a védõk számát akik majd a falról lõdöznek.
Egy város van aminek elfoglalását inkább a vezetõje elfogásával oldjunk meg, mert eszméletlen módon ki tud véreztetni bármilyen támadót. Ez a város Javiksholm. Itt a védõk rengeteg helyrõl rálátnak a támadóra, tudják támadni, ellenben a hülye kialakítás miatt a támadó nem tud effektíven visszacsapni csak ha berohan a mészárszékre közelharcolni.
Az áruk nem lesz gond, két megnyert lovagi tornával nyitottam az elsõ napon...
Nem, nagyon nem szeretek az arénában íjászkodni. Jellemzõen SOHA nem találom el a célpontom, és ez nem is a nulla íjászskillem hatása, hanem hogy szinte mindenki pajzzsal van. Másrészt a bicskával nem lehet védekezni, úgyhogy gyakorlatilag távolra is, közelre is egészen pontosan nulla hatékonysággal tudok harcolni. Szoktam néha kamikazeakcióban megrohamozni egy-egy leparkolt lovast, vagy esetleg egy kétkezes kardos csókát, de jellemzõen epic fail a vége...
Fegyvereket felvenni a földrõl szoktam felvenni, de pont nem botot. Általában valami kardot, vagy ha van, akkor lovat, aztán kopját.
Uh, viszont lehet, hogy a rugdosás hiánya miatt szívok az íjjal. Az az, amit nem tanultam meg, egész egyszerûen eszembe sem jut harc közben. A kocsmában szoktam tökönrugdosni a nem túl szimpi NPC-ket, másra nem is használom... 😛 Azért nem szoktam meg, mert lóról nem lehet, nyílt színi csatában tehát skipp. Ostromnál nincs rá lehetõség, mert vagy számszeríj, vagy szálfegyver van a kezemben. Egynél több ellenfél ellen megintcsak nincs esély, mert amíg az egyiket rúgom, addig megüt egy másik. Szal ez nekem totál kimaradt...
Helyenként nem találok...
Én mondjuk ugyanazon az állásponton vagyok mint a készítõk, legalábbis ebben a kérdésben. A fosztogatás nem jó ha egyszer uralkodó akarsz lenni. Jobb ha szeret a nép mint ha utál és cseszik adózni.
Minden armor már a játék elejétõl elérhetõ és csak az áruktól függ, hogy mikor kerül be egy kereskedõ ajánlatába. Ha tetszik a (szerintem is túl csicsa) immortal armor, akkor próbáld annak kevésbé díszes verzióját, a légiós páncélt beszerezni. Lábon 1, testen 2 ponttal véd gyengébben, de nem olyan színes. Vagy a nagyon ritkán található shadow legion páncélt (ez ugyanaz csak fémes-kékes színezetû, mint a shadow legion boots).
A tárgyakból a legerõsebbek a noldor cuccok, de brutális erõ követelményük van. A legjobb védelmet az ezüstös színû noldor ancient armor adja (kell 30-as erõ hozzá) és ez csak nevében plate armor. Ilyen cuccokat Laria kocsmájában vehetsz horribilis áron a Quigfein nevû manustól (kell hozzá egy qualis gem meg egy rögzítés ami helyén tartja az állkapcsoldat miután meglátod az árait) illetve majd ha már jóban leszel a noldor néppel akkor tõle kapsz egy feladatot amit elvégezve jutalmul egy noldor településre is eljuthatsz ahol szolídabb árakon hozzájuthatsz noldor cuccokhoz (lovak, fegyverek, vértek). Mondjuk Quigfein a legjobb minõségû tárgyakat árusítja és nem korlátozza magát csak noldor cuccokra.
A ravenstern páncélok között is van nem egy olyan (kinézetre oylan mintha egy felföldi skót harcos láncingre húzott volna fel kék színû átalvetõt) ami nem plate de így is nagyon jól véd, könnyebb azoknál. Az empire páncélok között szintén akad ilyen (ott plate armor-ank az armored crossbowman páncélja számít).
De akár a pendor armored bowman és man at arms által viselt fekete páncél (dark mail hauberk vagy ennek bronzzal díszített változata a bronze dark mail)is egész baráti képességekkel bír és ára sem rossz, meg kinézete is egész pofás. Ugyanakkor a jatu cuccok (jatu lamellar armor) is szépek és egész jól védenek (5-6 ponttal gyengébbek csak az erõsebb plate páncéloknál ellenben jóval könnyebbek). No meg a D'Shar dueling armor sem egy hanyagolandó könnyebb páncél (nagyon jól néz ki és védelmileg szintén elõkelõ helyen áll).
De legkönnyebb úgyis majd loot során lesz beszerezni a páncélokat. Adventurer company-k és kóborló lovagok, kis minor faction bandákból lehet kirúgdalni jó cuccokat, meg ha valaki kellõ túlerõben van és nagyon jó lövész, akkor noldor õrjáratokból (bár õket jobb minél nagyobb számban elfogni élve, emrt egyrészt jó pénzt érnek, másrészt ha elengedi õket az ember egyesével a prisoner részlegébõl akkor mind ad renown és honor pontokat is cserébe, plusz javul a viszony a noldor bandával is).
Vagyis a lehet, de nem éri meg kategóriába tartozik.
Most vagyok kb 20-as szintû 80 fõs fejlett, de szedett-vedett sereggel. 3 hónapja zsoldos vagyok eltérõ királyságokban, lassan fejlõdök meg bõvítem a csapatom. De ilyen 200 fõs várakat nem lehet elfoglalni 80 fõvel, szétkapnak pillanatok alatt. Megvédeni meg pláne nem tudom. Legyek hûbéres egy darabig? Építgessek gyárakat?
A banditákat meg 7-es pathfindingal se érem utol, a sereget meg nem tudom hol tárolni egyelõre.
Az alapba is ez a 80-100 fõs sereg vezetése ellaposodott.
Support karakter/companion:
Gyenge strength, minimális power strike/iron skin, ellenben a party skill-ek, fõleg a gyógyász és építészet/looting/trade magas értéken állnak.
Harcos karakter/companion:
Magas strength és agility (a csapkodás sebességébe és a mozgási sebességbe is beleszámít ahogy a hárítás sebességébe is), power strike és iron skin egyaránt közepes és vagy magas értéken áll, plusz a weapon skill-ek értéke is 100-at jócskán meghaladó (az igazi ha 2-300 körüli de ilyen csak a lovagok, plusz Siggy, Frederick, Boadice és Lethaldrian esetében lesz, meg talán Diev esetében az íjászat). Ha van is egyéb skill értéke az trainer és/vagy tactic (mindkettõ fontos).
Az igazán jó felszerelésekhez majd látni fogod, hogy bizony kell erõ nem is kicsi és például íjaknál az igazán jókhoz is magas Power Draw szükségeltetik (6-8 sõt akár 9 is). A vértek közül az igazán jók a noldor cuccok (akárcsak pajzsok és fegyverek terén) de azok 24-30 közötti erõt igényelnek. Tehát a túléléshez kell a magas erõ (ami sok HP-t jelent) mert enélkül az igazán jól védõ cuccokat nem tudod felvenni, max a közepesen jókat amik viszont lehet hogy nehezek így lassabb leszel támadásban és mozgásban (lovat nem lassítanak).
Elar:
A falusi tréning ideje attól függ, mekkora értéken áll a karaktered training skill-je. 10-es skill-el például 6 óra egy tréning. A marhákat meg venned kell valami olyan faluból ahol sok van (beszélsz az elöljárókkal és mondod hogy boltolnál, megmondja mennyi marhájuk van és hogy mennyiért adják). Minél több a marha annál olcsóbban adják a meglévõket. De van még más falusi küldetés is (elrabolt leányzó visszaszerzése, esküvõ megakadályozása, gabona szállítása) csak ezek vannak ritkábban, emlékeim szerint 30 naponta van esély egy ilyet kifogni.
Általában igaz, hogy nemeseknél és falvakban is akkor lesz nagyobb esélyed felkínált küldetésekre, ha gyarapszik szépen a renown és honor pontjaid száma (elvégre névtelen kis senkinek miért adjanak csak úgy feladatot?).
Persze ha éppen lemerítetted az adott feladattípust (például most végeztél el két futár feladatot egymás után akkor várnod kell pár napot mielõtt ez a típus újra elérhetõ lesz) és nincs éppen aktualizálódva más feladat akkor nem lesz amit adjanak (ilyenkor kunyerálják kölcsön a társaidat 1-2 hétre). De ha feladatot akarsz akkor menj be városba és az ottani céhmesterrel beszélj õ szokott adni. Vagy ugye kocsmába bemész, beszélsz a kocsmárossal aki elsorolja hogy a környéken milyen melókról van tudomása (ezek nemesekhez vagy más városok mestereihez kötõdik). Plusz ott van a kereskedés is mint bevételi forrás.
Lesznek feladatok amiket például hölgyek adnak (mentsd ki a fivérét/férjét/fiát a fogságból vagy éppenséggel védd meg a becsületét, akadályozd meg hogy hozzá kényszerítsék valakihez) de ezek ritkák, ellenben ezek fizetnek a legjobban. Ha látsz egy oylan üzenetet, hogy elfogtak egy lordot, akkor nézd meg ki a tesója/felesége/anyja és ha odamész hozzá már kapod is a feladatot a kimentésére.
A banditás (deal woth looters) feladat megoldása úgy néz ki, hogy 3-6 (a játék középsõ szakaszában 5-9, míg a végjátékban akár 10+ is lehet) csapatot dob a város környékére a program. Ezek nem fognak ott mardni a kedvedért de ha a látódmezõdbe ér egy, azt felismered mert lila vagy sötétkék színû a neve. Na azt kell leverjed. 3-4 után menj vissza és jelents. Ha nem jön be a gratuláció akkor van még valahol 1-2 csapat.
Amit én utálok az a bandita tanya megtalálása feladat, mert ugyan azt mondja am egbízó nemes hogy a környéken nkeressed a tanyát, de ezt valójában úgy kell érteni hogy az õ általa uralt terület környékén. Ezzel szivatott már meg Valdis (Fierdsvain királya) mikor ezt a feladatot adta Sarleon mellett, ahol ki is füstöltem egy tanyát, de ami neki kellett az nem ez volt hanem Javiksholm mellett egy másik (ilyenkor ennek a neve is kék színû lesz).
Ha nincs még meg a fosztogatós achi, megéri fosztogatni?
Ja meg az armorral is volt gondom. Találtam egy reinforced immortal armort ami tök jó csak csúnya, legalább is nem illik a karakteremhez. Még ha lenn hozzá valami erõs keleti sisak, jó is lenne, de így... Bár ez magán ügy hogy nem tetszik.
A játék késõbbi felébe milyen armorok lesznek? Mindenképp plate armorba kell lenni?
Az immortal armor stílusa egyébként bejön, csak csúnya a színe.
Köszi, de akkor se tetszik ez a kezdés.
A max seregméretbe a renown szól bele, nem a honor. 😊
Nem kell tournament-re járni ha nem akarsz. Mindössze ez is egy féle bevételi forrás (ha nyersz), ellenben ahogy elõre haladsz és gyarapszik a népesség, nõnek a seregek, úgy nõni fog a bevételed is a leverésükkel, szóval a pénz igazából az elején probléma, utána ha sikerül belõnöd a megfelelõ egyensúlyt akkor nem lesz vele gondod.
Emeleltt a tournament megnyerésének van még egy kellemes velejárója is, aminek köszönetõen felajánlható nemes hölgyeknek (nem csak potenciális ara jelölteknek) a gyõzelem ami nála jelentõs reputáció javulást okoz. Ennek elõnye, hogy adott frakcióban akkor lesz egy hölgyemény akin keresztül lehet a negatív állapotú nemeseket lenullázni a harag szempontjából (ajándék vásárlás). Plusz ugye ad az adott városra javított viszonyulást (+1 repu a városban) és még a pénz mellé némi renown is jár (20).
A démon sereg az egyik megjelenési formája a heretic minor faction seregeknek. De lesz itt még neves démon hõs is zombikkal, lesznek zombik, lesznek sima kultisták és ide tartozik még a three seers army is ami 3 igencsak komoly meggyõzõerõvel rendelkezõ hölgyemény kissé vad társasága. Leverni muszáj lesz õket, mert a nyeréshez ki kell írtani a minor faction jelenlétet (márpedig ez a sereg a heretic minor faction alá tartozik). Egészen pontosan destroyed vagy obliterated állapotba kell kerülniük (ezt ellenõrizni a victory conditions részlegben tudod a reports menüben).
Maguk a vezetõik, a demonic magni-k eszement erõs ellenfelek (78-as erõvel szaladgálnak és a páncéljukat senki más nem viselheti mert a játékban 63 a csúcs stat ami elérhetõ), szívósak és jogosan tart tõlük mindenki. Ha elég ideig garázdálkodnak akkor úgyis nekik megy majd egy egyesített had és elgyepálják õket de addig a környék veszélyben van.
De azt is megteheted hogy másik sereget (jatu army, snake cult army, peasant rebellion army, noldor army, mistmountain army) csalsz magaddal és összeugrasztod a kettõt.
Amúgy meg nyugodtan lehet fosztogatni, csak itt ebbõl kevesebb zseton lesz mint a native esetében és van negatív hatása is amit nem lehetetlen ellensúlyozni de azért hátrányt jelent valamilyen szinten. Amennyiben az ember arra megy rá, hogy csak 1 városa és max 3 faluja legyen, minden mást eleve szétosztogat vagy területtel rendelekzõ nemest állít maga mellé, úgy megúszható a sok faluval való bajlódás, ellenben a nemesek így sokkal kevésbé tudnak majd segíteni mert maguk is nehezebben tudnak majd fenntartani erõsebb sereget amivel a játékost támogathatják mint vazallus.
donkZero:
A magas agility-t úgy értem, hogy például a legelsõ háttérnél a mysterious stranger miatt kapsz +4-et a kezdõ agility értékre. A left to fend for yourself szintén ad további 2 pontot erre a karakterisztikára, míg a lure of gold még 1 pontot, így összesen +7-el lesz nagyobb a kezdõ agility stat mint más esetben.
Nem úgy értettem a dolgot hogy a 9-es statnak megfelelõ értékre (27-re) ugrik az agility. Ha félreérthetõen fogalmaztam úgy elnézést a megtévesztésért.
A könyvet a scholar választása miatt kaptad kezdésnek (nekem sima stat növelõs, elolvasandó könyvet adott egyszer, máskor meg +1 surgery-st).
A 9+3-as looting az a karaktered miatt 9+3-as, lényegtelen hogy mennyi és milyen kisegítõ van melletted. A pozitív módosító mindig a karaktered aktuális skill értékébõl számolódik és a csapatodban lévõ legmagasabb skill értékhez adódik hozzá a módosító.
Trader-nek akkor szerezd be leslie-t. Õ úgy emlékszem ingyen jön és 5 vagy 6 a trade skill értéke (nem emlékszem már rá pontosan, mert a kislány már 29-es szintû nálam és 30-as a charisma értéke hogy meg legyen a 10-es trade skill amihez a karakterem 5-ös skill értéke miatt további +2 hozzájön), ráadásul elég gyorsan fejlõdik mert 1-es szintû.
Az ellenfelek megerõsödésétõl ne tarts, lerendezik azok egymás között. Nálam elsõ nekifutásra például a Fierdsvain nemesség a S'sahr kiráylságot visszaverték 200 nap alatt úgy ,hogy már csak két városuk és falvaik maradtak, mindeközben Ravenstern és Empire ráhatásra Sarleon majdnem megszûnt létezni. Aztán a királyok felbéreltek egy zsoldos sereget és visszavágtak. Szóval szépen szabályozzák magukat a népek, zajlik az élet. Ha valaki nagyon megerõsödik annak lazán nekimennek. Emellett ott vannak még a feltünedezõ minor faction seregek amik alaposan rendet szoktak vágni a túl lelkes nemesség körében. <#eplus2>#eplus2>
Mostani játékomban ismét Fierdsvain dominál de Ravenstern-t gyalázzák alaposanm íg az Empire területeken a nomádok kegyetlenkednek. Én meg szépen csendben legyalultam a Sarleon királyságot...
10 hõst akarsz felvenni? Sok lesz ám az szerintem. 9 is elég és így leszte 10-en ami már elég combos brigád. Ráadásul ugye a felvett companion is pénzbe kerül.
Mindenesetre az tényleg jó taktika, ha kezdetben csak hõsöket veszel fel, õket fejleszted (training a megfelelõ helyeken) aztán ha elég tapasztaltak és mindenkinél figyel már vagy 3-4-es szinten a training, utána kezdesz toborozni és egységeket képezni.
Ezek szerint nem szeretsz íjászkodni? Merthogy kopjás lovas ellen az egyik legjobb esély pont íjjal van. Kilövöd alóla a lovat aztán szétbicskázod a kapott tõrrel (ha épp védekezik rúgj bele egyet, attól hátratántorodik és akkor szúrhatsz). Vagy felkapsz valamelyik elesett után ott maradó kétkezes kardot (másik nagy kedvencem) és azzal tanítod jó modorra a kopjás rosszarcúakat. Normál arénás gyakorlásnál meg a bot vagy a kétkezes kard a nyerõ szerintem. Mindegy milyen fegyvert kapok, amint sikerül észlelnem egy ilyen fegyvert valahol rohanok oda és felkapom, mert azzal tudok igazán jól bunyózni.
Ja és seregnél a kajára tessék figyelni. A csirke (szinte csak falvakban kapni), malac (ezt is jóformán cska ott láttam és vettem) és beef megromlik 3-4 nap alatt. Húsfélékbõl a tartós a hal, a szárított hús és a kolbász.
Normál harchoz pedig egy kis segítség lehet, ha beszerzel a karakterednek egy D'Shar sabre vagy heavy sabre fegyvert. A sebzésük, sebességük és elérésük igencsak jó, de a lényeg, hogy nem lehet velük szúrni, így nem lesz oylan hogy véletlenül, minden igyekezeted ellenére szúrni akar a karakter amikor te csapnál.
Mennyi rablót kell legyakni h sikeres legyen???
Mert s könyéken elkaptam már párat és még mindig nem elég.... és nem találok többet.
1 hõsõm van eddig, mert nem nagyon jön a lové. Tréningeztem is vmennyit.
A falus küldetésektõl behalok. Vagy az h tréningezzek harcosokat (8 nap) vagy hozzak marhákat.
Aha. Honnan?
Vegyek 140 aranyért darabját? Lopjak? (Akkor meg csökken a repitációm...)
A lordok alig adnak küldiket. 10bõl ad egyet.
Alapból gyanús volt, hogy az egyik ajánlott csapatösszeállítás ütközik a companion bubble-lal, de azt hittem, tudnak valamit, amit én nem. Nem így volt sajnos.
Nyomkeresõt mint pathfinding+spotting skillt értettem. Tracking majdhogynem felesleges, azt egyébként nyomolvasónak nevezném. Mostantól akkor nem próbálok magyarítani, félreérthetõ. 😊
9-es looting nem jár együtt túl magas agilityvel, mert azt ugye alapból kapom, úgy meg nincsen agility-s elõkövetelménye. Pontosan ezért választottam, mert így nem kell feltúrni a majdnem felesleges agility-t, hogy megnöveljem ezt a skillt. (Tudom, nem teljesen felesleges, netherworld chargerhez kell 18-as agility a 6-os ridinghoz, de az majd a játék második felében lesz csak érdekes)
Ez amúgy a 1.mysterious figure 2. left to fend off for yourself 3. scholar 4. lust for gold. Kaptam egy +2 traininges könyvet, annak örültem.
Felvettem már három hõst, és már 9+3 a looting, ez nekem már igencsak durvának tûnik. Volt már egyszer 8-9 körül az alapjátékban, el is dobtam az agyam, milyen cuccokat szórtak a csaták...
Viszont így kell egy fõállású trader is (8+ skill), hogy ne bagóért adjam már el a szajrét... 😄
Kereskedelmet nem fogom erõltetni, ahhoz drága az én idõm. Világot kell hódítani, mielõtt nagyon megerõsödnek az ellenfelek.
Most az lesz a taktika, hogy:
1. aréna, amíg össze nem genyózok 3000 pénzt
2. lovagi torna, amíg meg nem nyerem
3. mind a 10 hõs felvétele, addig viszont egyetlen paraszt sem, hogy gyors legyen a sereg, egy hét alatt körbe tudjak szaladni a térképen 8-9-es speeddel
4. sereg
5. tápolás
6. vár
Igazából "csaltam", mert az elõzõ két napom azzal ment el, hogy alacsony szinten, normál sebzésbeállítással megnyerjek két-három lovagi tornát. Sikerült, de két nap játékba telt, mire a véletlenszámgenerátor nem szivatott meg pl döntõben íjjal kopjás lovas ellen...
Na, ehhez most nincs türelmem, ennyi "csalást" megengedek magamnak. Tudom, hogy képes vagyok rá, hogy megcsináljam normálon, de most nincs kedvem még két napot eltölteni vele.
Szal levettem a sebzést negyedre, aztán ledaráltam gyorsan, 1.-es és 2.-es lépés megvan. Gyakorlatilag három óra alatt eljutottam addig, amíg a hétvége alatt a másik játékkal...
Én úgy játszottam mint a native-ot, és nagyon örültem a lovag karakternek kezdésnél a felszerelés és a jó harctudás miatt.
El is kezdtem fosztogatni, még nem kaptam meg az achi-t, de a negatív honor miatt már most megéreztem a hátrányát, mert nem nõtt a max. seregméret.
Az 50-edik napon majdnem bevettem egy várat mikor megjelent egy démonsereg. Ha valahogy bevenném a várat mikor épp távolabb van, utána biztos nem támadná meg senki, mert ezek nagyon jól el vannak itt...
Asszem az új játékomban a Zero-féle 9. szintû lootingos karakterrel kezdek. Majd a tréningfield-en meg az arénába megtanulok harcolni, és csak aztán megyek turnement-re. Ez mondjuk elvesz 1-2 napot az életembõl, elõre félek tõle.
Szerintem mindenhol nyerni kell egyszer turnementet, nincs mese. Túl kell rajra esni; sajnos rühellem a turnementet, de loadgame jó barátom. Ha ez egy ilyen játék nincs mit tenni. A native-ban azért sokkal jobb volt hogy fosztogatással kezdve nem kellett annyit loadgamelni, és haladt a játék. Itt is megpróbáltam kihagyni a turnementet, de ha nem megy akkor nem megy...
Egyébként a démonsereggel mit lehet kezdeni, meg mi értelme?
Ha valahol rohangának ott maradnak örökre? Csak mert nemigen van sereg ami tud velük harcolni, leginkább menekülnek, vagy mind meghalnak.
A legtöbb ilyen jellegû kérdésre meg úgyis a fórum ad választ.
Csapatösszerakásban meg szerintem a legegyszerûbb a companion bubble használata ami a FAQ-ban is van. Pláne, mivel apróbb változások voltak a viselkedési és skill oldalon és ami a FAQ által leírt összeállítási javallat, az a M&B változathoz készült nem a Warband verzióhoz. Így a biztos pont a bubble alapján összepakolás. Az ellentétek meg nem lényegesek amíg van haver is.
Trader alapból úgy emlékszem Sara, mert neki van talán a legmagasabb kezdõ értéke, illetve Leslie (õt a legolcsóbb megszerezni és bármivé fejleszthetõ). Nekik olyan 4-6 körüli ez a skill.
Nyomkeresõ (tracker) skill-ben Diev vezet (de õ azért viszonylag magas szintû így a továbbfejlesztése nehezebb) és talán még Kaverra meg Sigismund rendelkezik még ilyennel alacsony fokon. Adonja még egy alacsony fokozatú keresõ és pathfinder (3-as skillek, 8-as szint).
Ansen support karakter (Wound Treatment, First Aid, Engineer, minimális Surgery).
Kassim lovas íjász, spotter.
Sir Jocelyn magas szintû karakter, egész jó engineer, tactics és training skill értékekkel.
Alistair-t már ismered (mint Jocelyn, de neki van még pathfinding és spotting skill értéke is).
Rayne inkább csak ütlegelõ, némi taktika és training skill-el.
Julia és Riva igazából bármi lehet, harchoz kicsit értenek meg nagyon alap szintû kisegítõ skill-jeik vannak.
Ediz egy nagyon erõs lovas íjász/hajigáló/harcos.
Donavan is elsõsorban harcos, taktika és training skill kiegészítéssel. Alyssa alapból csak a harchoz ért (szerintem kicsit el van rontva a karaktere).
Roland egy kicsit erõsebb és képzettebb változata Jocelyn/Alistair kettõsének.
Boadice egész jó harcos, emellett pathfinder, spotting, training, tactics skilekben képzett (alacsony szinten), és egész jó wound treatment meg First Aid skill értéke van.
Lethaldrian egyszerûen nagyon sok mindenhez ért közepes színvonalon, plusz nagyon erõs harcos.
Frederick Sigismundhoz hasonlóan elsõsorban gyalogos seregbontó egyszemélyes hadsereg, némi taktika és training kíséretében.
Az NPC-krõl meg az alábbi helyn találsz infót (csak szöveg, karakterisztika nincs, de rávilágít a delikvensek lelkületére így leszûrhetõ mégis mire hajlandóak és mire nem):
NPC-k
A 9-es looting azért nem kell kezdéshez, jó az kezdésnek 4-5-ös értéken is. De a 9-es érték mellett sem leszel ám gyenge közelharcban de tény hogy a kevés HP miatt a legbiztonságosabb a távharcászat.
Ha a 9-es looting kezdésre gyúrsz akkor bizony tudomásul kell venned, hogy a rogue/support jellegû karaktert választottad, így bizony magas szintig elsõsorban nem a harc lesz a lételemed (bár kezdésnek kiemelkedõen jó lesz az agility), hanem az irányítás, a sereged életben tartása és a távharcászat. A jó oldala, hogy köszönhetõen a választásaidnak, a gyógyászatban is egészen jó lesz a karakter (ha a mysterious figura volt a papa és a barcley egyetemre mentél, akkor az 4-es surgery és first aid meg 2-3-as wound treatment-et jelent, amihez ha a szeretted elvesztése az utolsó választás akkor a surgery mindjárt 5-ös lesz és jön pluszban még 1 pontnyi iron skin ami 2 HP, igaz ekkor csak 7-es lesz a looting induláskor).
Arénázgatást meg kicsiben kell elkezdeni, tehát nem a tornákkal, hanem számtalan edzõ körrel ahol szépen felfejleszted magad és ahogy egyre több ellenflet csapsz le, úgy jön egyre több pénz. Amint sikerült valakit lecsapni és neked tetszõ fegyvert látsz a placcon kapjad fel és küzdj tovább azzal.
Egy kicsit erõteljesebb karaktert ki lehet hozni a következõ kombinációból:
1. A retired adventurer (ad erõt és agilitást, némi harci tudást és a mozgás, felderítés igencsak könnyebb lesz)
2. Left to fend for yourselves (3-as looting, némi agilitás még és intelligencia, és spotting hogy még tovább bõvüljön a belátható terület)
3. A harmadik választásnak ha gyógyászkodni szeretnél akkor a scholar, ha kicsit általánosabb elõnyökre vágysz akkor az engineer (plusz erõvel taktikával, építészettel és trade skill-el jár) avagy a tracker (hogy még tovább fejlesszed a távharcászi skill-eket és nem mellesleg ez is ad még erõt ami ugye HP-t és túlélést is jelent)
4. The lure of gold (további 2 pont csak úgy a lootingra, így lesz végül egy 5-ös looting skill ami már nem rossz, sõt kifejezetten megdobja a cuccok és a pénz mennyiségét).
De végülis karakterépítés és tervezés terén az alábbi link (felül a választások bonuszai, lentebb a karakter típusok és elõnyeik kivesézése) is segíthet:
new character
Végül pedig egy kis kereskedési útmutató (mit vegyél és hol):
1. Iron - Sanderfall
2. Oil - Laria és idõnként Sarleon vagy Cez
3. Salt - Singal, Ishkoman, Torbah és néha Windholm
4. Dates - Singal, Ishkoman, Torbah és Nal Tar
5. Linen - Ez trükkös mert bárhol elõfordulhat, de többnyire Ishkoman és Poinsbruk ahol a legjobb áron hozzájuk jutsz
6. Wool - Rane és Poinsbrok meg idõnként Laria
7. Spices - D'Shar városok elsõsorban. Idõnként egész jó áron kaphatóak még Valonbray és Javiksholm városában. Ezel lehet többnyire jó pénzt akasztani.
8. Flax - Valonbray, Javiksholm és Windholm.
Eladni értelemszerûen ott kell ahol nagyon hiánycikk. 😊
De íme pár útvonal:
Ishkoman ---> Torbah ---> Singal:
- Venni: Salt és Dates
- Eladni: Oil vagy Iron
Valonbray ---> Javiksholm --> Windholm
- Venni: Flax meg idõnként SaltWindholm városában
- Eladni: Oil, Iron, Salt (meglepõ de elõfordul hogy ezen is lehet keresni)
Ravenstern ---> Sanderfall ---> Rane ---> Poinsbrok
-Venni: Wool-Linen
- Eladni: Iron Sanderfall-ban, meg Salt úgy nagyjából mindenhol
Laria ---> Sarleon (Avendor és Marleons nem a legjobb hely kereskedésre mert cska ritkán van jó haszon)
- Venni: Oil (Laria a legjobb hely erre de az ártól függ)
- Eladni: Változó mikor mire van szükségük
Az Empire városok annyira változóak hogy ott csak a mázli segíthet az eladásban és vételben. Csináltam már nagy bizniszt borral (vettem 100-ért Janos-ban és eladtam 600-ért Cez-ben) de ez ritka.
Jó lett volna hozzá egy wiki... Speciel az a hõsösszeállítás, amit javasolt a FAQ fosztogatásra, az egyrészt széthullik, mert utálják egymást, másrészt nem szeretnek fosztogatni.
Ezen felül se gyógyító, se nyomkeresõ nincs abban csapatban. Ez így gémóver.
Ha fosztogatni nem lehet, és tényleg a zsákmányból kell megélni, akkor nincs más választás, kell a 9-es lootingos kezdés az elején. Így viszont még sokkal brutálisabban nehéz lesz a lovagi tornázás az elején...
Egy traderre és egy nyomkeresõre lenne szükségem, kik a legjobbak ebben?
Dicsőség vagy halál ezt csak harccal lehet kideríteni
Köszönöm a gyors választ mefogadom a tanácsot lehetséges hogy tényleg ez volt a baj.
Ez csak addig mûködik míg nem vagy vazallus, nincs saját királyságod. magyarán míg nincstelen, senkihez nem tartozó, földdel nem rendelekzõ zsoldos vagy csupán. Ekkor ha rosszba vagy valamelyik frakcióval, akkor cska keresel egy várat amiben ott van az egyik nemesük és beszélsz vele (mondod az õröknek hogy beszélni akarsz valakivel). Ekkor kiválasztod a békülni szeretnék opciót és megmondja mennyiért leszel ismét semleges viszonyban velük.
Dunadan11:
A cheatek közül 2 típust büntet a program, illetve két alkalommal csak szól, aztán kapod a cheater achievement-et (ez annyit tesz hogy utána bármi pozitív achievementet kapsz is meg annak elõnyét és bonuszát nem élvezheted, a negatív viszont nem kerül ugyanígy eltörlésre az megmarad) és a negatív honor és renown pontokat. Az egyik a harc közbeni gyógyítás (Ctrl+h), a másik a hand of god (Ctrl+Shift+F4 vagy csak simán Ctrl+F4). A többit nem figyeli és nem reagál rájuk.
Ha nincs bekapcsolva a cheat opció de ezeket a billentyûket mégis lenyomod akkor azt is kísérletnek veszi és jegyzi. A Ctrl+kattintás vagy a Ctrl+x (mindegy hogy zsetont vagy Xp-t akarsz adni) miatt nem jár.
Lehet hogy véletlenül ezek valamelyikét lenyomtad, azért meg bünti jár. De ha ez zavar akkor vannak trainer programok kismillió oldalon amikkel nem aktiválod a csalás figyelõt, de ugyanazt az eredményt elérheted.
Csalásból én eddig a térképeset vetettem be, ami minden mászkáló sereget megmutat. Konkrétan a heretic army megtalálása kezdett már az õrületbe kergetni mert sehol nem leltem meg õket (hír jött, én meg éppen másutt bunyóztam meg feladatot végeztem szóval odamenni nem tudtam azonnal), pedig az összes spawn helyet ismerem már ahol elõkerülhetnek, így cheat opciót bekapcsoltam, használtam a csalást, megkerestem õket (voltak kedvesek sarleon/fierdsvain határvidékrõl átcsámpázni a jatu területre és összehoztak maguknak egy 600-as fogoly különítményt meg a kezdeti olyan 500-as létszámról felbõvültek 800-ra) és levadásztam a sunnyogós emberáldozókat. Másra még nem volt szükségem, bár a Ctrl+x mint egység trainer opció néha nagyon jól tudna jönni az biztos, mert idõnként a hajam égnek áll a folytonos tréningezésektõl amivel a kis manusaimat fejlesztem használható szintre. Különösen a harmatgyenge nemeseknél akik életbentartása már a mûvészi szinten található.
A foglyokért szintüktõl függõen nagyon komoly pénzeket is lehet ám kapni. Például egy huscarl (50-es szintû) olyan 700 körüli pénzt jelent darabonként egy rabszolgakereskedõnek eladva, míg egy gladiáror 800 felett hoz. Az áltag honor troop-ok olyan 45-ös szintûek, ez 500-600 közötti zsetont jelent. Az erõsebb csúcs troop-ok amik képezhetõek extra beruházás nélkül 416 pénzt érhetnek, kivéve azon pár extrém magas szintû kivételt (gladiátor, huscarl, ravenstern ranger és mounted ranger, assassin, blademaster, legioner) akikért többet fizetnek.
Még a csóringer refugee is 20-at ér, a többiek ennél meg többet hoznak a konyhára, szóval a fogolyszerzésben nagy biznisz van. Az elfogott lordok meg 5000 körül hoznak a konyhára, egy elfogott király meg 25000 körül.
A modban a gazdaság modellje lényegesen jobb és erõsebb mint a warband native esetében. Itt a városok, sõt a várak is elég rendesen termelnek majd pénzt a megfelelõ épületek felhúzása után, de a falvakat is alaposan fel lehet pörgetni. A vásárlások amiket a falvakban és városokban csinál a játékos az is lendít a település gazdaságán és adóin, szóval meg lehet majd élni belõle. Csak idõbe és pénzbe kerül felépíteni (magas engineer skill csökkenti az építési idõt és a szükséges pénz mennyiségét is).
Egy város és 3 falu nekem fenn tudta tartani az igencsak költséges hõseimet, a 350 fõs városi védelmet plusz egy 100 fõs elit kontingest a nem éppen olcsó silvermist ranger-ekbõl úgy, hogy minden héten pozitív volt a mérleg. Persze miután rendesen fel lettek fejlesztve. Addig csak a sokféle manufaktúra miatt jöttem ki nullára nagyjából. Még jó hogy úgy kezdtem neki a birodalomépítgetésnek, hogy volt több mint fél milla elrakva, amit monsjuk kb egy helyen sikerült levinni 100K-ra egy vért, egy íj és egy ló megvásárlásával... <#wilting>#wilting>
A városokban felhúzott manufaktúrákra abszolút nincs kihatással az hogy te msot pofozkodsz az uraikkal vagy sem. Mindaddig míg nem megy negatívba az adott várossal a kapcsolatod addig nem éri baj a kis beruházásodat. Ha negatívba mész akkor egyszerûen elveszik tõled. Lerombolni nem lehet mert nem hagyományos értelemben vett és épített épület, mert itt bérled a területet. Csak végig kell nézni az összes opciót, mi hozza a legtöbbet a konyhára. Ez többnyire a selyem lenne, amivel csak az a ciki, hogy ugyanakkor a beruházás szempontjából is ez a legdrágább (olyan 10000 körül van), meg 1200 körül van a heti bérleti/melósok díja is (ez bele van kalkulálva a nyereségbe de azért így is extrém magas). Én midenhová felhúztam egyet, így beindíthattam a kereskedelmet is.
A kereskedéshez a magas trade skill és az inventory management jelentette plusz helyek nagyon kellenek. Egy darab árun 10-250 között lehet keresni (nekem ennyi volt a csúcs). Ez persze nem sok, de egy menettel, 2-3000 között lehet átlagosan keresni és ha közben még be is támad valaki, hát elkapod és eladod õt is. <#eplus2>#eplus2>
Rabszolgakereskedõ fixen mindig van Singal-ban a kocsmában, míg más városokban vándorló "kereskedõk" vannak vagy éppen nincsenek a kocsmákban.
Ja igen, azt sem árt tudni, hogy a lordok azért fejlesztgetik az alájuk tartozó területeket, bár náluk fixen 5-ös skill szerint épít a gép (mindegy hogy a falusiaknál valójában ez csak 1-es, a várakban 2-3-as, míg városokban lenne 4-5 a steward skill-je). Ha azonban gyakorta lezúzzák, kifosztják az egyik települést akkor tesznek rá magasról.
Altair érdekes csóka. Õ ugyanazon rend tagja (Eventide) akikbõl a heretic-ek is állnak, ugyanakkor azt elmondja hogy sok közük egymáshoz még sincs. Akik itt kegyetlenkednek azok odahaza, ahonnan õ jött, ott kitagadottak. Persze õ is szívbõl rühelli a Dawn lovagokat (akik elméletileg a jófiúk, de a spanyol inkvizíció hozzájuk képest nyájas és figyelmes társaság volt). Amúgy jó arc, lesznek szép beszólásai, fõleg ha eventide vagy dawn lovagokkal hoz össze a sors, netán valamelyik neves hõs vezette heretic/zombi/démon légióba szaladsz bele.
Az egyik az az hogy már a warbandban hozzászoktam hogy minden magyar és most megint kezdödik elölröl h sok minden angol. Pl a társak történeete meg az uj dolgok stb ... monjuk ez sem nagy baj mert orvosolható.
A másik gondom hogy néha de tényleg néha cheatelek.Nem nagy dolgokat pl ctrl + kattintás és akk ott is vagyok(nem mindig van kedvem kivárni még tényleg odalovagol, + amikor 5.jére kell oda vissza rohangálni az különösen unalmas.)És a társaimat is szoktam fejleszteni a ctrl + x el adok nekik némi tapasztalatot.
Van akiknek ezek komoly csalások de hangsuloyozom néha használom + ráadásul mindenki ugy játszik ahogy akar és ezek amugysem tul nagy csalások.
Na de a baj az hogy a pendor a csalásért megbüntetett pedig mindössze 3stor használtam eddig és a büntetés pedig az lett hogy a tisztességem nem tudom mennnyiröl -11 lett😞
Nem tud valaki erre valami megoldás mert némiképp zavaró.
Lehet h többet nem büntet érte de azért h minuszba lettem már ez is gond😞
Hogy van ez az orvosolás????
Alap Warbandban simán meg lehetett élni fosztogatásból, egy-egy hadjáratban akár százezret is összeszedtem. Természetesen nem azt a környéket fosztogattam, ahová aztán késõbb betelepedtem, hanem valahol a világ másik végén, ahová csak a játék végefelé akartam terjeszkedni... De akkor ez itt nem megoldás.
Az épületekben bízom azért, remélem tényleg hatékonyabb a gazdaság, mint az alapban volt. Mondjuk még baromi messze vagyok attól, hogy saját váram/városom legyen.
Azt nem tudom még, hogy ha építek egy céhet valahol, és aztán háborúzni kezdek azzal a néppel, akkor mi lesz a céhhel?
Alitair-rõl ugye tudod hogy õ kultista? <#eplus2>#eplus2>
Az elsõdleges bevételi forrás nálam a fogolyszerzés. Ebbõl a legkönnyebb a pénz szerzése. Emiatt szerelem fel az embereimet zúzó eszközökkel (blunt fegyverekkel) és ezért vagyunk 10-en, mert minket megölni nem lehet. Csatában kiadom a parancsot nekik a váltásra és onnantól azzal bunyóznak. persze más is van a csapatban, mert kell a létszám, de alapvetõen a támadó és terelõ ék mi vagyunk.
Ha kellõen nagy a túlerõd akkor megoldás lehet az is ha simán csak automata csatát nyomatsz, tehát csak az embereidet küldöd harcba. Veszteséged ekkor tuti lesz, de még abban az esetben is ha nincs zúzó fegyverük, szoktak foglyokat ejteni. Hátránya a dolognak hogy te nem részesülsz ekkor renown pontokból és Xp-t sem kapsz.
Ugyanígy ha látsz valahol bunyózni két felet szállj be amellé aki láthatóan jobban áll. A legyõzött haragudni fog rád (olyan 1-2 pontos esést jelent ez) meg a frakciója is, de a loot-ból részesülsz ahogy a foglyokból is és ha megvan a delikvens te is foglyul ejtheted és pénzt kérhetsz cserébe az elengedéséért (beszélsz vele miután vége a harcnak). Amíg nincs még saját királyságod addig ez a kis visszaesés a másik frakciónál 5-600 dénárért cserében orvosolható.
De a kereskedés sem hülyeség. Ha bemész egy városba és megkérded a guild master-t hogy milyen a kereskedelem akkor elmondja mi az amire szükségük van. Megkeresed hol a legolcsóbb és onnan szállítasz. A szintén guild master-nél minden városban felépíthetõ termelõ helyek tényleg lassan hozzák be az árukat de itt úgyis hosszú távra tervezel, szóval ez nem gond. Arra kell csak figyelni, hogy ne legyen 5-nél több falu/vár/város (a város kettõnek számít) a te közvetlen irányításod alatt, emrt ha eléred az 5-öt, az efölötti települések mind vastagon adó deficitet hoznak magukkal, így csökken a bevételed.
Simán arénázgatás is megoldás és gyakorlásnak, fegyveres skill fejlesztésnek sem utolsó dolog. Ha sikerül utolsónak maradnod akkor 2000 dénárt kapsz. Ha lenyomsz 8 ellenfelet akkor már 500-at. Én a játék elején ebbõl csináltam egy rakás pénzt, igaz játékidõben nagyon sokáig tartott a dolog.
A tornák megnyerése tényleg nehéz, leginkább a számtalan jelenlévõ honor troop miatt. Ha jól kezeled a lándzsát akkor Sarleon a te preferált helyed lesz, mert ott csak lándzsás összecsapás van. Ravenstern és Fierdsvain esetében a baltások és gyalogosok kapnak nagyobb szerepet, D'Shar területen a lovas íjászat és dárda dobálás dívik, míg az empire területén minden megy vegyesben. Emellett ugye ha mindig fogadsz és nyersz akkor összesen 19900+2000 dénárt nyersz, minusz a körönkénti 500-as nevezési díj. Ha nem fogadsz úgy 2000-et nyersz.
Tornák meg hetente vannak (a legritkább esetben, amikro folyton ostrom alatt áll a város, is kéthetente ugyanazon városban lesz rendezve torna), hogy éppen mikor és hol arról az arénában értesülhetsz ha rákérdezel. Egy város többször is rendez tornát, tehát nem csak egyszer lehet erre a bevételre számítani.
Ha egyébként elég sokat megnyersz, annak lesz két hozadéka. Egyrészt kétszer is kaphatsz achievement-et ami bonusz dolgokhoz juttat és gyakrabban kapsz majd tárgynyereményeket is a pénz mellé, ugyanakkor mivel akkora nagy aréna hero leszel, így mások lesznek a fogadási esélyek is számodra, így kevesebb zsetont tudsz csak begyûjteni (ugyanez igaz a saját magad által rendezett tornákra is).
A falvak kirablása és rombolása gyengíti ugyan az ellenfelet is de idõvel a célod az, hogy hozzád kerüljön az adott falu is (meg kell ugye hódítani minden területet a nyeréshez), ami így le lesz építve és alig fog némi kis pénzt kitermelni, ekkenben horribilis idõ és pénz kell majd a felfejlesztéséhez. A fosztogató cím kiérdemlése után pedig minden faluban keményen visszaesik a kedveltségi szinted. Ha tehozzád tartozik egy falu akkor az 25%-al kevesebb pénzt fog neked termelni, ráadásul kevesebb embert tudsz falvakból toborozni és még csak feladatokat sem nagyon akarnak majd neked adni a falvak vezetõi. No nem mintha olyan nagyon díjaznák a karaván fosztogatást (ugyanez lesz a szitu csak városokkal).
További pénzbevételi forrás a harcok, ahol mindig van a nyertes csata után pénzbevétel is. Emellett a bandita tanyák felderítése és királomlása is pénzt hoz.
A városi és falusi épületek meg nem évek hanem hónapok alatt visszahozzák a beléjük fektetett pénzt. A legtöbb épület növeli a kedveltséget (ezáltal közvetetten az adózási teljesítményt), növeli a település gazdagságát (szintén beleszól az adózott zseton mennyiségébe) és van ami direktben kihat a település kereskedõinek vagyonára és aruira is azáltal hogy az õ pénzüket növeli. Egyetlen épületet tudok mondani ami nagyon kétesélyes, mégpedig a Thieves Guild. Komoly pénzügyi hasznot hoz, jelentõsen javítja a város anyagi helyzetét és az adózást, de ugyanakkor durván visszaveszi a kedveltségi szintet, plusz a város körüli területeken megduplázódik a bandita tevékenység (ez potenciálisan ugye több harcot jelent amibõl több fogoly és pénz lesz, de ugyanakkor a vándorló parasztokat, akik szintén pénzt hoznának a településre, leépíti, eltereli, csökkenti a kerskedelmi hasznot).
Alistair-rõl most már nem szívesen mondanék le, 38-as szintû lovag. Sigi utálja Donavant, de azt épp kinullázza Sára, azzal talán nem lesz gond.
De ha nem fosztogatás, akkor hogyan lehet pénzt szerezni? A céhek meg az egyéb épületek kb évek alatt hozzák vissza a saját árukat, a lovagi tornák 220000 bevétele az frankó, de városonként csak egyszer lehet, ráadásul vannak, amiket SOHA a büdös életben nem fogok megnyerni. (A nagyon vegyes felállás, ahol kaphatok íjat, meg a lovasíjászos "khergit" lovagi tornák esélytelenek)
Ahhoz hogy a nagy barátkozás megtörténjen ahhoz jópár csatát együtt le kell nyomnia a párosoknak úgy, hogy mindkét tagja a párosnak sikeresen lecsapott legalább egy ellenfelet. Utána jön pár diskurzus. Idõvel Sigismund még udvarolni is fog Sara kisasszonynak, sõt egyre jobban nyomul, aztán majd akkor áll le mikor hirtelen pozitív és nem játékos visszajelzést kap a csajtól. <#nevetes1>#nevetes1>
Én a következõ összeállítást használom:
Frederick+Donavan, Sigismund+Sara the Fox, Diev Wodensen+Leslie, Sir Roland+Kaverra és végül Lethaldrian. Lethaldrian eg Noldor atomcsapás szintû keménylegény, és ebben az összeállításban nincs baja senkivel, míg a többieknél elõfordul ellentét de ott van a haverjuk is így kiegyenlítettek. Mindenkinek idõvel megtanítottam a lovaglást, közelharci lovasok lettek Roland+Kaverra+Frederick+Donavan+Sigismund, míg lovas íjásznak ment Sara+Diev+Leslie+Lethaldrian (ez utóbbi alapból nagyon jól csinálja). Leslie lett a másodlagos gyógyító és dumagép, Sara kereskedelem és meggyõzés (küldöttségbe mindig õt küldtem ha valamit el akartam érni) némi fosztogatással, Diev a pathfinder és megfigyelõ, nyomolvasó. Frederick és Donavan a két taktikus és trainer specialista (bár mindenki erõsteljesen rá lett mozdítva a training skill-re így a legbénábbnak is van egy 3-as), némi kis extrával, Sigismund az engineering terén az egyik legképzettebb lett, Roland alapból túl magas szintû és ért jópár dologhoz, míg Kaverra kicsit szétszórt szegény alapjáraton de õ fosztogatásba és építészetbe segédkezett be. A fõ karakterem a gyógyász specialista a seregeben, lovas íjászatra rágyúrva.
A tankok (F+D+S+K+R) alá szereztem Ironbred Warhorse-t ileltve most már 2 alatt Netherworld charger van, összevadásztam nekik Pendor vértet (van ennél jobban védõ de ez nagyon jól néz ki), meg Adventurer Heume-t sisaknak. Noldor pajzsokat kaptak idõvel, souther Glaive-et lándzsa gyanánt, bastard sword-ot idõvel noldor bastard sword-ra cserélték illetve mindenkinél van military hammer (fogolyszerzés céljából). Az íjászok egy lóról is használható íjat, noldor nyílvesszõket (amíg az enm volt addig D'shar vesszõket, bár mind Lethaldrian, mind Diev noldor vesszõkkel indul), pajzsot és egy kardot kaptak. A karakterem tagja lett a Silvermist Ranger rendnek, így a teljes öltözetüket megkapta (most abban feszít) és a többieknek is emiatt a fine silver/chain hauberk van beszerzés alatt hogy egységes kinézetük legyen. A Sarleon király fejérõl sikerült lerúgni a Pendor Crowned Helm-et (9-es looting mellett nem volt nagy cucc) így a karakteremen az van, míg a többiek adventurer helm-et viselnek (ez nem ad védelmet a test-re mint az adventurer heume).
Ami viszont most kicsit felidegesített, hogy elvileg ír a faq egy ilyet:
"Alistair-Siggy-Donavan-Kassim-Ediz-Riva-Sara-Sir Rayne
The upside to this choice is you get Sigismund and Sir Rayne.
With the above groups,FEEL FREE TO;raid villages,steal from poor miserable peasants,rob merchants and GET AWAY WITH IT."
Na, éppen kész van ez a build, megvan mindenki. De Sigismund berinyált a fosztogatás miatt, nullán van a morálja, és le akar lépni. Tudom, hogy Sara bejön neki, de valahogy még nem kezdett el érzõdni a hatása...
A távolkeleti területnek (nagy erdõsség a hegyekig) már van jelentõsége és szerepe, mert bizonyos ottani dolgok nélkül nem fejezhetõ be a játék.
Illetve van egy könyvkereskedõ (Brother valaki) akinél egy Qualis gem (neves hero, gyakorta minor faction seregek élén található, leverése és elfogása után szerezhetõ tõle ha ezért cserébe elengedjük, illetve van két város ahol van rejtett láda, az egyikben van alapból egy ilyen gem, továbbá beszélgetve NPC-kkel elõfordul hogy valamelyik treasure lair helyét adja meg, ami egy bandita tanya de az egyik beugróban lesz egy láda amiben mindig van 1 QG, csak még az elõtt oda kell érni és megtalálni mielõtt legyilkolja az ember az õrzõit) átadása után megismerhetõ Al-Aziz bányáinak (sóbánya) helye, ami tényleg akárhol feltûnhet (akár magasan a hegyekben, akár messze délen). Ez a hely rendelkezik egy kereskedõvel akitõl speciális rúna fegyvert lehet szerezni (boltban nem kapható, mástól szerezni nem lehet, max ruby rune bow-t ad az északi istenség ha jó helyen vagyunk jó idõben, csak ez ideiglenes ajándék), meg egy õrült remetével aki némi ajándék után az alap rúna fegyvert tudja feltápolni rubin (brutális sebzés de lassabb lesz), smaragd (mindenben jobb kicsit mint az alap rúna fegyver) vagy zafír (sokkal gyorsabb, távolsági fegyvernél még a lövedék is gyorsabb és pontosabb, plusz nagyobb az elérése, cserébe a sebzés kisebb).