Mount & Blade és Warband
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
No meg az elsõ célpontjuk, amibe belehúztam õket, az egy sárga karaván volt, és velük nem voltam jóban, aztán kicsit féltem a váram. Alig van benne egy pár elit íjász, egy sárga meg hajlandó volt átlovagolni a fél világot, csak hogy felégesse a falumat... Félek, hogy elõbb-utóbb a várammal is gond lesz.
Igen, sarleonok voltak, konkrétan Kennet vár. Sarleonokra a kezdetektõl rájárt a rúd, odaadták Avendort a zöldeknek szinte rögtön az elején. Aztán visszaszerezték, és bebukták megint. Közben a hátukba ment a Birodalom, és elvette tõlük Lariát. Akkor már tudtam, hogy õk lesznek az elsõ ellenségeim. 😊 Mivel egyszerre két néppel háborúztak, meg megalakult az én királyságom is harmadik frontnak, így tõlem rögtön békét kért, amit el is fogadtam természetesen.
A sereg felállítás nem a lordok, hanem az egy hónapos parasztos téma, amit írsz. Elindítottam, mert most még nincs idõm pesztrálni a falvakat. Na meg a várhoz tartozó falut amúgy is felégetve örököltem meg.
A training ground is fel volt már építve, úgyhogy kaptam is rögtön a nemeseket. A baggage train után kaptam meg a nemeseket, azt hittem, hogy az az, de akkor ezek szerint ez két különbözõ dolog.
Azt vágom alapjátékból, hogy nõt kell szerezni hamar, magamtól is az elsõ dolgom volt keresni egy feastet... 😄 Volt is egy egy közeli várban, ahol találtam is egy csinos menyecskét, aki elsõ találkozásunkkor +7 viszonyba került velem, és mint kiderült, a szomszédos várban lakik. 😄 Úgyhogy ezt is bemákoltam.
Most épp a noldorokat pesztrálom, kinulláztam a viszonyomat a zöldeknél velük, most felviszem õket a kékekhez, azokkal is +8 ban vagyok, azt is át lehet fordítani a noldorokkal haversággá... 😄 Kicsit tökölõs, mert a kis seregeket nem kapják el, a nagyoktól meg félnek, de ha elkapja õket egy lord, akkor gyorsan megyek nekik segíteni. Vicces csinálni... 😊
Amit éppen csinálsz az a macerásabb megoldás, a gyorsabb és kegyetlenebb, ha betámadod õket és zúzófegyverekkel elfogsz annyit amennyit tudsz (vagy legyen jókora túlerõd és akkor mehet az automata harc, úgy biztosan lesz fogoly bõven, csak a veszteség is nagy lesz, de legalább nem kell osztozkodni másokkal a foglyokon és a cuccokon). Ha van fogoly azokat begyûjtöd, majd egyesével elengeded felkínálva nekik a hazamanetel lehetõségét. Minden elengedett noldor +1 viszony és +1 honor meg +1 renown.
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
Gratula a sikeres ostromhoz. <#taps>#taps> Kiket támadtál be (merthogy militia meg footman az akad pár helyütt, de ha tippelnem kéne akkor talán Sarleon királysági célpont volt)?
A baggage train gyakorlatilag egy kajaforrás. 250 egységnyi kaja és 30-as morál értéket ad (tehát messze túltejlesíti az összes kaját). Ingyen lehet igényelni két hetente bármely, saját vár/város üzemeltetõjétõl.
A sereget kell felállítanunk opció az szerintem az egybehívás lesz (mikor kampányt akarsz kezdeni és magadhoz hívod egy helyre a vazallusokat). Legalábbis így magyarul most nem tudom belõni melyik ez a szöveg.
Van olyan utasítás hogy gyûjtse be a környezõ falvakból a jelentkezõket egy hónapon át. Ekkor egy hónapon át, nagyjából hetente egyszer egy nagyobb mennyiségû személyt betoboroz (a létszám függ attól, mennyire kedvelnek a faluban). Ezt inkább városnál érdemes használni, mert oda több falu is tartozik így több lesz a potenciális besorozott. Azt, hogy milyen képzettségi szintû egyéneket kapunk a falu és a vár/város elöljárójának training skill-je befolyásolja (õk ugyanis alapból használják a skill-t ha van nekik és fejlesztik az embereiket).
Faluban ha elkészülne egy hónapon belül a sheriff, akkor nem érdemes használni, jobb inkább pár naponta benézve lassanként begyûjteni a jelentkezõket, így amint kész a sheriff lehet õrjáratot indítani amennyiben van felvehetõ jelentkezõ.
A nemesek (noble) toborzása a war room-ban lehetséges, de erre opció csak azután lesz, ha már van felépítve az adott várban/városban training ground. Utána hetente egyszer jönnek noble egységek (ezt kiírja a program, plusz ha megnézed a character report-ot abban is ott lesz) akiket a war room megadott opciójánál (noble recruits) lehet egyesével 500 pénzért felvenni.
Az elsõ héten minden település nagyon nagy hasznot hoz, de utána ez visszaesik úgy a negyedére ez az összeg. Ez normális, nem bug, nem probléma vagy hiba, ez a normál menet. Mondhatni ez a zsákmány amit összeszednek új vezetõjüknek. Utána már kevesebb fog befolyni, bár az épületek szorgos felhúzásával és a steward-ok (elöljárók) képzésével ez természetesen idõvel tovább emelkedik.
Ja és fontos, hogy mielõbb szerezz asszonyt a házhoz és nevezd ki miniszternek (kezdetben míg csak egy várad van addig elég a helyi kinevezett emberke is, õ már elég arra hogy királlyá tegyen és kiválasszad nála melyik frakciót akarod a magadénak, magyarul hogy miylen egységeket toborozz).
A feleségnél lehet csak elérni a legtöbb királyság igazgatási opciót, rajta keresztül lehet majd a birodalmad morálját erõsíteni (pontosabban szólva a lordjaid közötti ellentéteket elsimítani), rajta keresztül lehet kiutalni a vazallusoknak a területeket vagy kivágni/kivégeztetni/elüldözni alárendelt lordokat. Magyarán komoly elõny ha van, így lehet elkezdeni nõ után kajtatni. <#nyes>#nyes>
Elhoztam õket Valonbray-ig... 😛
Tényleg nem lesz gond a pénzzel. 😛
Összegyûjtöttem 80 íjászt, és megostromoltam velük egy 400 fõs várat. A barmok folyton kirontottak a várból, bele a sortûzbe. Beküldtem a hõsököt, gyorsan megölettem magam, aztán mikor a rohamozók elérték az íjászokat, akkor gyorsan tab. Amikor kevesebben lettek, mint én, és az is már csak militia meg footman, akkor meg a szokásos, siege crossbow-val bumm a fejbe két méterrõl. 😛
Úgyhogy hirtelen lettek új kérdéseim.
Pl mi az, hogy baggage train a war roomban? Az látom, hogy "sereget kell felállítanunk"... Gyûjt nekem parasztot a csóka? Mert láttam kinn is, hogy lehet mondani, hogy gyûjtsön parasztot. Mi a különbség?
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Itt azt írja, hogy az összes PD beleszámít.
Egy meztelen, páncél nélküli emberbe szerintem belelõnéd azt a 96-ot az íjaddal.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Közben meg is jelent az egységem.Kár hogy már az editorban nincs valami grafikus megjenelités.
Eddig még nem vettem észre, hogy a 40-es alapsebzésem a 6-os PD igényû íjammal és 10-es PD skill érték mellett megnõtt volna 96-ra (merthogy a +140% ezt jelentené a 10-es PD skill-el). Így merem erre alapozni amit leírtam. Sebeztem már 100 felett természetesen, de akkor vágtatott lovon felém a célpontom így a sebessége miatt bejött egy plusz szorzó is az egyenletbe. A fejlövések során sikerült még 100 fölötti sebzést elérnem (az ugye duplázza vagy akár triplázza is a sebzést).
Meg azt tudom, hogy az induló karakter alap, módosítatlan weapon profency értékén felül minden 100 pontnyi növekmény +15% sebzést ad, ami egy újabb sebzés növelõ tényezõ. Errõl mondjuk csak a Taleworlds Warband topicjaiban értesültem de jó tudni.
Új egységhez teljesen új játékot kell kezdeni, mert ez is egy alapvetõ, egyszer betöltésre kerülõ információn változtat (már hogy egy új elemet hoznál be).
A városok átnevezésére a troop editor (meg az általam ajánlott editor) nem alkalmas (már ha ott akartad kivitelezni a dolgot). Abban csak a cimkét tudod átnevezni nem a várost. Plusz akármilyen nevet sem adhatsz mert a karakterek számának egyeznie kell a társításhoz, hogy a program megtalálja azt.
A mikéntjét mondjuk nem tudom, de ha elnézel a taleworlds warband modolással foglalkozó részlegébe kapsz majd választ ezirányú kérdéseidre.
A party template-re már leírtam micsoda az elõzõ, neked címzett hozzászólásomban.
Konkrétan csapat összeállítás és annak mahinációit tartalmazza a party template.
Például van olyan template hogy teszemazt looters. Be van nekik állítva hogy mekkora a bátorságuk (mennyire tartanak ki a harcban), mennyire agresszívak (mekkora létszámú ellenfélnek mennek neki), haramiák vagy sem (ha azok akkor a parasztoakt is levadásszák válogatás nélkül és potenciális szereplõi a falvak elleni támadásoknak)m továbbá megadhatod hogy milyen típusú és milyen mennyiségû delikvensbõl álljanak. Erre való a party template. A játékban vannak elõre definiált csapatok és azok összetételét, létszámát tudod ezzel variálni, meg beállíthatod a náluk lévõ vagyont amit le lehet rabolni tõlük. Plusz kismillió egyéb állítgatható dolog is van amivel manipulálhatsz.
Teszem azt vagy egy masterwork war bow-om 8-as követelménnyel és 30as sebzéssel, nekem meg 10-es PD-m. Ilyen összeállítás mellett csak az a 2*14% számítana, és nem az egész 10*14?
De alapvetöen jó dolog csak igy hogy uj játékot kéne kezdeni nem nagyon akarodzik😄
Ha valaki már csinált saját egységet leirhatná hogy kell😄Már ha nem a saját királyságába tette bele mert sztem ugy nekem is menne csak sok idö mulva látom meg h müködnek e.
És nem tudja valaki mi az a party temlplate?
10 a max skill érték. A M&B változatban az alap engine miatt egyes skill-ek mehettek fentebb is (ironflesh, power strike tuti mehetett 13 fölé mert volt karakterem és companion-om is aki ilyen alapértékkel rohangászott), de Warband esetében ez nem megy fentebb.
Ha egy skill 10-es és van könyv is ami jelenlétének köszönhetõen növelné a skill-t akkor a könyvi bonusz nem érvényesül.
Glo:
Maximálisan igaz.
Minden változtatás amivel tárgyakon változtatunk, egységeken mahinálunk az kihat mindenre és mindenkire aki azt a tárgyat/egységet használja. Szóval ha valaki teszemazt felerõsít és felszerel a legjobb tulajdonságokkal/felszereléssel egy egységet mert õ azokat használja, akkor érdemes felkészülnie hogy az attól még az ellenfélnél is elõfordulhat és így ellene is bevetésre kerülhet. A Pendor egységekre is igaz ez mert idõvel minden birodalom lordja használni fogja a kimentett és kiképzett parasztokból lett pendor egységket, míg például vannak olyan lordok is akik alapból használnak nagyon combos Pendor egységeket (konkrétan 3 Sarleon lord van akik elõszeretettel vetnek be nagy számban Pendor Grey Archer egységeket, így eszement erõs íjászokkal rendelkeznek alapból akiket érdemes elfogni majd átállítani magunkhoz; már az íjászokat).
Lovagrendre elég lesz ám 1 kristály is (a saját városodba), ha nem találsz olyan megalapított rendet amit szeretnél (Fierdsvain városokban van egy lady valkyrie és egy dawn knight központ, D'shar területen egy windraider és egy eventide knight központ, Ravenstern területen egy dragon knight és talán raven spear, Sarleon királyságban lion knight és egy rangers of the clarion claw, empire területen meg egy immortal és egy shadow legion központ).
Gyalogosnak való rend 2 van, egyik az Ebony Gauntlet (polehammer, nagy pajzs, ostrom számszeríj, számszeríj lövedékek, polehammer helyett esetleg lehet bastard sword és mindezek mellé egy igen erõs plate armor), a másik a silvermist rangers (fine mail hauberk, noldor nyílvesszõk, jó íj, noldor pajzs, egy kard, ravenstern sapka). A két banda egymás elvi ellenfelei. Egyik könnyû vértes és gyors, nagy tûzgyorsaságú egység, a másik lassabb seregbontó ostrom banda. A silvermsit ranger pendor noble-bõl képzett noble archer majd végül grey archer upgrade változata, míg az ebony gauntlet pendor noble után suire aztán foot knight update.
Minden más rend ami pendor noble-bõl indul ki az pendor lovagok alapul (így a dawn/eventide/raven spear/clarrion claw is).
A frakciós honor troop-ok meg a saját nemzet nemeseibõl képezhetõek (fierdsvain noble woman az alapja a lady valkyrie-nek, d'shar noble az alapja a windraider-nek, ravenstern noble-bõl lesz a dragon knight, sarleon nemesbõl a lion knight, míg empire nemes gyalogból immortal, nemes lovasból meg shadow legion lesz).
Rúna fegyverekre költeni felesleges, mert a noldor eszközök között találsz majdnem ugyanolyan jókat és ráadásul azokat meg is veheted, leeht loot is belõlük, meg a legcombosabb NPC-k dobhatnak rúna cuccokat. Arról nem is szólva, hogy 2 QG kéne 1 rúna eszközhöz (1 a könyvárusnak aki elmondja hol van egy meg a kerge remetének az upgrade-ért aztán minden újabb megint 2-t igényel csak 1 a kereskedõnek a bányákban és egy a remetének). Ha nem akarsz noldor egységeket felvenni akkor arra sem kell költeni. Igazából Quigfein inventory-jának megnyitása amire érdemes egyet eltenni mert tényleg a játék legjobb cuccaiból ott válogathatsz.
Összesítve tehát mondjuk 2 kivételével (1 Quigfein-nek, 1 lovagrendre) a többit elverheted lötyire.
PD kapcsán a +4 az az amennyit még érvényesíteni tudsz. Amúgy a short composite bow (strong bow) például abból a szempontból az egyik legjobb, hogy nagyon alacsony (3-as) a PD követelménye így elég 7-re fejleszteni a skill-t és az máris további 4*14%-nyi (56%) bonusz sebzést jelent.
A noldor íjakhoz (10 ponttal angyobb alap sebzés mint a strong bow esetében) meg a superior minõségû long war bow-khoz kell csak 6 fölötti skill, hogy egyáltalán kézbe vehessed. Annyival meg nem feltétlenül jobbak (fõleg ha nem akarod 10-re tolni a PD skill-t) ugyanazon tudás (PD skill és archery érték) mellett.
Meg aztán még a csökött kis 1-es igényû íjnak (11-es sebzés) 5-ös PD mellett már nem 11-es lesz a sebzése, hanem hanem 17 (ha van bonuszos vesszõd mellé akkor azt elõbb add hozzá az íj sebzéséhez és azt szorozd fel 1,56-al), ami már jobb mint a nagyobb PD igényû hosszú íjé és jobb a nomád íjnál is. Szóval nem genyóság ez, okosan lett kitalálva (ha nem így lenne extrém magas sebzéseket produkálna egy íj, ami maradjon csak meg a számszeríjaknak). <#eljen>#eljen>
"...dúrvább íjaknál meg horribilis skill szint (11?) kellene, hogy nõjön a sebzésük."
Ez így nem teljesen igaz, mert ha jól láttam a legcombosabb íjnál is 8 a követelmény, tehát 10-re érve is van az igen tekintélyes alap sebzésen felül +28%-nyi bonusz sebzés. Meg aztán senki nem kényszerít rá, hogy azt használtassad a beosztottakkal vagy azt használja a karaktered. Vegyél elõ egy szerényebb követelményû íjat, adj mellé megfelelõ vesszõket és azonos skill mellett is túlteljesíted a legjobb íj teljesítményét pusztításban.
A könyvek többnyire statot növelnek (van karizma meg intelligencia növelõ könyv is) és természetesen ott vannak a skill növelõk is (1 építészetes, 1 persuasion meg egy nem tudom már micsoda). Egészen pontosan 3 stat növelõ könyv van meg 3 skill növelõ, szóval a többnyire az talán nem is a jó szó, mert megtévesztõ.
Alyssa kezébe/hátára talán jobban passzolna pár csomag broad head throwing spear (Empire légiósok/lovagok és katonák is ezt dobálják, brutális alap sebzés és 1-es PT igény, ráadásul kicsit pontosabb mint a többi hajító dárda).
A 10-es csapatra (karakterre) is van ötletem. Lesz benne ellentét de haverság is, így nincs problema (egy kivételével én ezt az összeállítást használom).
A trükk a felvétel sorrendje (így elõbb elérhetõ hogy elõjöjjön a haverság és így még kevésbé lesz szerepe az összezördüléseknek), de igazából ahogy esik úgy puffan módon is megy, mert pár bunyó alatt elõjönnek az ellentétek és a barátságok is és ezután béke van, nem akar senki otthagyni amíg nem teszel olyat gyakorta ami nem tetszik neki.
Diev+Leslie (íjász és egy bármivé képezhetõ igyen követõ), Frederick+Donavan (két taktikus és kiképzõ harcimarci), Sigismund+Sara (kiemelkedõ harcos+meggyõzõ hölgyemény sok skill-el), Roland+Kaverra (a két lándzsás), Lethaldrian (a magas szintû mindenes akinek pusztán a felszrelése megéri a pénzt amit elkér aztán kidobható ha mégsem kell). Ez eddig 9.
Namost a tizedik lehet: Julia (így Lethaldrian haverja is megvan és nem fogja a csajt zavarni Sara) vagy Boadice (jól harcol, jó a vértje és jó lovas nincs ellentéte senkivel).
De megteheted hogy nullázod a noldor csókát (felszerelése elkobzásra kerül õ meg kidobásra, ha nem vagy kegyetlen akkor valami gyenge vért és fegyver kíséretében) és helyette jön Riva+Boadice. Így olcsóbb a csapat fenntartása (nincs benne a költséges noldor) és Riva elég alacsony szintû (magyarán a továbbképzése rád van bízva), van nagyon alap first aid és surgery, némi tactics, PD, PS, IF, athletics és riding skill-je.
A haverkodás meg kell mert sok érdekes és jópofa diskurzusnak lehetsz általa tanuja.
Zuhanó repülőn soha nincs ateista..
http://strategywiki.org/wiki/Mount%26Blade/Books
Ebben a modban már nem skillpontot ad?
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Vágom, hogy nem kell a wound treatment a közvetlen felszedéshez, csak a firstaid nem rakja õket 100%-ra. Tehát nem a többfordulós csatánál, hanem az elnyúló, többször betámadós ostromokra készülök vele, amikor akár két-háromszor létrát, ostromtornyot építek, és szeretem maxon tudni a hõseimet, ha az kész van. Illetve a sok kis hülye csapat összefogdosásakor jön még jól. Tehát olyan esetekben, amikor sûrûn egymás után csatáznék. Lehet, hogy nem fogom felrakni 10-esre, hanem ezen is nyesek pár pontot.
Dieven én is gondolkoztam, hogy megteszem az íjászok vezéréve, de egyelõre az elsõ hónapot sereg nélkül, csak hõsökkel csináltam, nem volt értelme használni az archers gruppot egyetlen ember miatt, mindenki ment a companions-ba.
Jó taktikának tûnik, amit leírsz, csak nem szeretem csinálni. Próbálkoztam már lovasíjászkodni, Uwu is gyõzköd, hogy az milyen jó, de nekem akkor sem szimpi. Lehet, hogy csak a közel nulla archery skill miatt, de nekem ez nem megy. És nincs türelmem megvárni, amíg felmegy a skill, meg az a 6-8 power draw, meg a 7 horse archery irtó sok.
Nem mellesleg genyóságnak találom, hogy a power draw bónuszai csak fegyver követelménye+4ig számítanak. Szemétség. Egyrészt az, hogy a gyenge íjaknak nem növelheted jóra a sebzését, hiába költöttél sokat a skillre, másrészt meg hogy a durvább íjaknak meg horribilis skill szint (11?) kellene, hogy nõjön a sebzésük.
Ostromoknál siege crossbow, azt' annyi, én ennyit fogok lövöldözni.
Hm, azt mondod, hogy a könyvek fõleg statot növelnek? Az alap warbandban sok adott skillt, amit meg pont a végén érdemes kiolvasni, amikor már a +1 skillponthoz tartozó +3 szintlépes már elérhetetlen távolságba kerül... De ha statot növelnek, akkor tényleg érdemes minél hamarabb.
Alyssa kapott tõlem egy large bag of jardis-t, ha már ilyen kemény, legyen értelme... 😊
Félrefejlesztést azért is tettem idézõjelbe, mert végülis nem félre vannak fejlesztve, csak éppen buta harcosnak. Nem intelligencia vagy karizma a fõprofiljuk, tehát a support skilleket elkezdeni náluk tápolni nem tudom, megéri-e.
Frederick meg Donavan a másik kör, azért maradtak ki. Max mennyiségû hõst akartam, ha felveszem Donavan-t, akkor meg kell válnom Sigismundtól meg Leslietõl. Leslie talán maradhatna, és õ fontos, elsõ szintû, és Diev a barátja, aki szintén benne van a partiban, de Siggynek nincs, õ le akarna lépni.
Frederick elõször benn volt Boadice-szal együtt, de aztán rájöttem, hogy úgy nincs pathfinder, kell az elsõ szintû Ansen, úgyhogy lecseréltem õket. Training skillt úgyis kap minden tank is amíg az IQjuk engedi, úgyhogy lesz az elég. Legalábbis lesz amennyi lesz, majd beérem annyival. 😊
Nem örülök neki, de akkor most mehet megint a new game (a realistic save game módozat hátránya). Valahogy nem tudnám folytatni egy ekkora tápolás után a játékot.
Viszont akkor már átnézem és racionalizálom az árakat mert nagyon hülyén alakulnak és majd csak utána indítok új karaktert.
Ráadásul igen komolyan visszaveszi a teljesítményt is (ezt mondjuk legalább elmondja a program is).
A program amit javasoltam kíméletesebb, mert csak text file-okat buehrál és azoknál is csak megadott értékeket, a hivatkozásokat nem molesztálja.
Van benne troop editor, party editor és party template editor (csapatösszetételeket lehet vele buherálni, színeket állítgatni, spawn pontokat meg ilyesmik) meg item editor.
A láda tartalmak változtatása teljesen új játék indítását követeli meg.
A sima tárgy stat átírás/buherálás a megfelelõ módon történt elmentés után (tehát update majd ha már nem akarsz buherálni akkor save, akárcsak akkor ha másik editor-ra akarsz váltani) mûködni fog (már ha nem éppen mûködõ program mellett maceráltad mert akkor elõbb ki kell lépni a játékból és újraindítani azt mert iylenkor betölti a változásokat is).
NPC (companion, nemesek, királyok) statok átbuherálása szintén új játék kezdést (nem simán csak kilépést és belépést) igényel mert, az õ adataik új játék indításakor lesznek csak betöltve és elmentve egyszer.
Troop stat módosítások életbe lépnek de úgy, hogy ami egységeid megvoltak már azelõtt, hogy maceráltad a file-okat azok maradnak a régi értékeken (ezeket ugyanis a save game letárolta), míg az új, ugyanolyan egységek már az átírt statokkal jönnek.
Ha csak a felszerelésüket birizgáltad az átállításra kerül gond nélkül (ez utóbbi 100% mert én is ilyen módon egységesítettem a Pendor egységek kinézetét és fegyverzetét, hogy ne legyen akkora a szétszórtság, hanem tényleg egy szervezett sereg kinézetét nyújtsák már).
Hacsak ne melhülyülési fázisban vagyok és már elfelejtettem mire tettem és mire nem. <#ticking>#ticking><#shakehead>#shakehead><#ijedt>#ijedt>
Wound treatment a companion felkeléséhez nem kell, ahhoz csak first aid szükséges. A wound treatment majd ahhoz kell hogy gyorsabban gyógyuljanak maximumra ha leállsz pihenni/táborozni. A First Aid ellenben a harcok fordulói között állítja talpra õket a skill adott szinténél leírt HP mennyiségen (százalékos értéken). Szóval a kettõ közül ez az ami jól jöhet nálad, de ha van olyan egyén akit nem küldesz be pofozkodni, azt tedd a party lista aljára, a troop-ok után, így nem megy be harcolni és még ha téged le is ütnek akkor is lesz aki gyorsítsa a felépüléseteket.
Diev lassan fog fejlõdni ha nem tud rendesen öldökölni, ezért is nem jó ha berohanósat játszatsz állandóan, mert így kevés XP jut a társaidnak ha túl hamar kifekszenek.
Én úgy taktikázom a srácokkal, hogy én egyedül megyek elõre, ritkítok majd visszastartolok. A lovasságnak (csak a tank companion-ok) kiadok egy gyülekezési pontot távolabb, míg a többiekkel az íjász sorfal mögül várom be az ellent. Mikor elkzedõdik a megfutásuk vagy bejön az ellenfél második hulláma akkor parancs a lovasoknak a támadásra, majd kicsivel utána általános támadási parancs ha már kezdenek kopni az ellenfelek. Így mindenki kiveszi a részét az öldöklésbõl és dõl a companion-ok számára is a XP, így fejlõdnek.
Ha csak kétszeres a túlerõ és nem túlságosan magas szintûek az ellenfelek, akkor nem lesz hazafutás, csak körözök a környéken, lövöldözök és kiadom az általános támadási parancsot. A gyorsabb lvoasaim így elkapják a menekülõket illetve belecsattannak a velem foglalkozókba, míg az utánuk beérkezõ íjászaim majd lõdöznek vagy közelharcban terelik el az ellenfél figyelmét (további lehetõségeket adva sérülés veszélye nélkül a társaknak).
A játék végéig (már ahol nem bírtam tovább cérnával és inkább egy új játékot indítottam) nekem Lethaldrian a maga 45-ös szintjérõl (akárcsak a vele megegyezõ szintû Sir Roland) 7 szintet lépett még. Leslie a maga 1-es szintjérõl 43-ra jött fel, míg Diev a kezdõ 25-jérõl 51-en fejezte be (a végén szinte átlõtt a pálya egészén és úgy osztotta a fejeseket 570-es skill-el).
Diev ráadául lovon nagyon vacak lesz hacsak nem fejleszted neki a lovas íjászatot is (ráadásul akkor még külön íjat is kell neki venni mert lóról a hosszú íjak nem használhatóak). Ez meg nehézkes mert ugye lassan lép szintet õkelme így lassan fejlõdik ebben. A skill penalty nem hatja meg, ellenben a sebzése erõsen visszaesik (mondjuk egy jó íjjal amivel ki tudja használni telejsen a magas PD értékét és noldor nyílvesszõkkel azért így is lekapdossa az ellent csak potenciálisan kevesebbet mint ha egy lövésbõl fektetné a lovagokat). Szóval õ igazán ütõképes gyalog lesz.
Könyvekbõl amint teheted vedd meg mindet és kezd el olvasgatni (pár nap alatt kiolvas egy könyvet a karaktered, már ha kiadtad neki a camp menüben ezt az utasítást). A kiolvasott könyvek többnyire tulajdonságot növelnek annak minden elõnyével és utána eladható a kiolvasott könyv is.
Inventory management nem nagyon kell, inkább csak ha kereskedni akarsz és emiatt bõvíteni az inventory méretét. persze van pár épület amihez jó ha van növelve, de abszolút nem létszükséglet. Az engineer nélkül viszont meg leszel lõve, mert ha csak társadnak van iylen skill magasan, akkor max a torony és létraépítésbe tudod felhasználni a tudását de a települések fejlesztésekor nem.
Félrefejlesztett karakter szerintem csak 1 van, Alyssa. Az a baromi magas power throw nem tudom minek kellett neki. A többiek a hátterüknek megfelelõ skill csomaggal rendelkeznek, nem mindentudóak, nem agyonspecializáltak. Ráadásul még korántsem teljes a "kiképzésük". Elvégre vannak 50+ szintû ellenfelek is a játékban nem is kevesen (assassin, gladiator, jatu warlord és elit testõrei, neves NPC-k, huscarl, noldor egységek).Ha elérik a 40+ szinteket az alacsonyabb szintûek akkorra már egész pofásra kihozhatóak. Ez persze hosszú idõ lesz az tuti biztos. Mondjuk én hiányolom a két igazi trénert a kompániádból, Frederick és Donavan urakat, de a speciális összeállítási szempontokba akkor õk most pont nem estek bele.
viszont egy jó tipp mindenkinek hogy ha a tervezö mód be van kapcsolva a áték közben a karakter menüben nem csak a saját karaktered szerkesztheted hanem mondjuk a nemeseidet és más királyokat is.
A gyógyításon sztem nem fogok tudni spórolni, mert kissé ütközik a taktikámmal. Én a hõsöket, legalábbis a tankokat pont egy ingyen kijátszható jokerkártyának tekintem, akik a sereg és saját magam elõtt bezúznak, ölnek amennyit tudnak és szétzilálják az ellenséget, aztán hõsi halált halnak. Ugye õk fel fognak kelni, nem veszteség. Viszont a felkeltésükhöz kell a firstaid és a woundtreatment.
A másik fele a dolognak, hogy csak két elsõ szintû karakter van a partiban, akit még van esélyem bármivé képezni, nekik elég jó kezdõstatjaik vannak (ha jól rémlik, Leslienek 12 körüli karizma, Ansennek meg hasonló intelligencia). Leslie megy tovább karizma felé, õ trader lesz, míg Ansen az intelligenciáját spotting-pathfinding-engineer témában fogja kamatoztatni. Egyéb gyógyító meg sajnos nincs, a többi hõs tanknak jó csak. Vagy túl magas szintjük van, ami miatt iszonyat ritkán lépnek szintet, vagy erõsen "félre" vannak fejlesztve. Szal asszem a gyógyítás skilleket mindenképp nekem kell vinnem.
Ja, nem mellesleg a könyvek is csak nálam lehetnek, amit meg kár lenne kihagyni.
Hogy konkretizáljuk, ez a partim:
Sir Rayne, Sir Alistair, Lethaldiran, Sigismund, Julia, Kaverra, Alyssa, Diev, Ansen, Leslie.
Alistair-nek vannak használható skilljei, de õ 38-as szintû, szerintem ebben az életben még egy-két szintet fog lépni maximum.
A felszerelésük még jórészt a kezdõcucc, fegyverek szinjén legalábbis. Páncélokat, sisakokat meg lovat már cserélgettem rajtuk, de a fegyverekkel még nem foglalkoztam. Esetleg egy-egy szálfegyvert rájuk sóztam a lovak mellé...
Dievet szeretném felültetni valami lóra (0 riding van neki alapból), de nem nagyon akart szintet lépni, pedig már egy hónapja lassan a partiban van, és nem is olyan borzasztó magas szintû.
Ehh, az engineering nem volt tervbe véve. Lehet, hogy marad rá keret. Majd lecsípek néhány pontot az inventory és a prisoner managment skillekbõl, azokat nem feltétlen szükséges maxon tartani.
Most egy darabig csak intelligenciára fogom tolni a szintlépéseket, aztán majd meglátom, mi sül ki belõle. Wound treatment, surgery és training könyvem már van, azok már adják a jó kis bónuszaikat.
Azt írod, hogy a löttyözés miatt nõ a karizma. A de Digit féle lötty csak erõt, agilityt és weapon skilleket adott, karizmát nem. Biztos attól nõtt ez neked, nem valami acsívmentek miatt?
Gyógyításból igazándiból az a trükk, hogy ha tudsz vigyázni a saját karakteredre, akkor elég ám csak a surgery-t maximálisra fejelszteni nála. A first aid rábítható egy gyengébb egyénre akit a lsita végére pakolsz, így nem jön fel harcolni (ennek hátránya ugye hogy így nem öl és sokkal lassabban fejlõdik mint ha bunyózna), nem verõdik le de a skill érvényesülni fog a hosszabb harcok fordulói között is. A Wound treatment a saját karakternek leginkább csak a paci gyógyítás miatt kell max 5-ös értéken, így ezt is inkább a háttérben tárolt egyénre bízzuk rá. Itt tehát lehet spórolni skill-eken pontokat.
Ha íjászkodni nem akarsz akkor fegyverösszeállításba próbálj majd egy southern glaive-et szerválni (252-es elérésesel, szúrni és csapni egyaránt képes, lándzsaként is mûködõ eszköz), pajzsot, neked tetszõ kardot és jobbfajta kalapácsot, így mindenre teljesen hatékony fegyverzetösszeállítással rendelkezel majd. A tankjaidat is próbáld így felszerelni, nekik dobálni/lõni szükségtelen. Ha van egy jól felpáncélozott, így felszerelt mondjuk 5 fõs kis lovas kontingensed (állítsd is át õket lovasságra), azok már önmagukban lekötnek és leölnek még jókora túlerõ esetén is 5-6-szoros ellenfél mennyiséget. A támogatónak szánt delikvenseknek egy gyorsabb de páncélozott lovat adj (valamilyen hunter típust) és könnyû számszeríjat (így nem kell PD és HA skill fejlesztéssel bajlódnod), pajzsot és zúzó eszközt (érdekes módon az iron staff igen hatékony fegyver tud lenni még a kezükben). Persze ha nem szándékozol õket beküldeni a harcba akkor nem kell ló és vegyülhetnek a gyalogok közé, ugyanakkor a paci elõnye hogy sereg szinten is sebesség növelõ.
Amennyiben van tényleges lovas íjászod (Kassim, Ediz és Lethaldrian) azoknak egy noldor íj, noldor vesszõk és egy jó paripa kell csupán, aztán majd kegyetlenkednek maguktól. De akár ló sem kell alájuk és betársulnak majd az íjászok közé (átnevezve õket íjász csoportúnak a legjobb megoldás), Diev Wodensen bácsival egyetemben (neki adni kell egy long war bow-t aztán osztja a halált gyorsan és messzire).
Training mindenkinek kell, neked viszont nem kell ebbõl top szinten lenni. Erre vannak kitûnõ, felvehetõ egyének, a skill meg úgyis egyben összeadódik majd az alacsonyabb szintûek felé.
Amire viszont költs mert kinõ a szakállad és meg is õszül ennek hiányában, az az engineering. A te skill értékedet tudod csak átadni mikor tanítod az elöljárókat, szóval nem árt ezt maximumra tolni így csökkentve az épületek költségét és az építés idejét.
Összességében ami amolyan "must have" fejlesztendõ skill a karakterednek (közelharcban akarsz jeleskedni) azok a következõk:
Ironflesh
Power Strike
Weapon Master (4 elég)
Shield (5 elég az igazán jó pajzsokhoz is)
Riding (jobb ha 7-re lövöd be, mert elõfordulhatnak spirited és champion pacik is amiknek nagyobb a követelménye)
Pathfinding/spotting/tracking (4-en elég is, mert a jobb épületek némelyikéhez kell)
Training (5 fölé majd akkor menjen ha már nem nagyon akarsz másra is költeni)
Tactics (4-re elég kizárólag a bonusz miatt amit másnak adhatsz)
Surgery (10-re ki kell tolni, mese nincs)
Engineer (kell a 10 mert nagyon gyorsítja és olcsósítja az építkezést)
Prisoner Management (legalább 6 kell majd az ellenséges NPC-k elfogásához)
Leadership (a löttyözés miatt jön majd szépen a charisma is így idõvel 10-re érdemes lesz kitolni, de csak azért, hogy a fenntartási költség csökkenjen)
Ami jól jöhet de nem létszükséglet:
Inventory management és trade (néhány épülethez kell)
Nem tudom, mi volt tegnapelõtt, de tényleg eltûnt a qualis gem. Szerencsére egy kicsit korábbi mentésben megvolt még, úgyhogy nem lett ez gond. Be is toltam gyorsan két elixírt.
Azon gondolkoztam még, hogy érdemes-e azokra a party skillekre, amiket nem én viszek rátolni két skillpontot a líderbónusz +1 miatt. A hõsök ugye igencsak lassan fejlõdnek, fõleg a magas szintûek... Lovasíjász én tuti nem leszek, bármilyen kurvajó is az, nem hiszem, hogy félre tudok tenni annyi skillpontot. Én viszem a 3 gyógyítós skillt, a leader skilleket, traininget, lootingot (bár arra sokat költeni nem kell), meg az elmaradhatatlan ironflesh, powerdraw. Lovaglás is kell vagy 6-oson, hogy ráülhessek majd egy Nw Chargerre.
Uwu egy rohadt mázlista, hogy beadta neki azt a lovat a második hét magasságában... 😛 Én még csak nem is láttam soha kereskedõnél, csak csatában, eretnekek alatt, de nem kaptam meg lootban sajna.
Most egy spirited golden maned coursert használok, élvezem, ahogy lobog a hajam a sebességtõl. 😊 49-et megy, ez eddig a legmagasabb speed érték, amit láttam. Sajnos nagyon gyenge szegény, vigyázni kell rá nagyon. Ha véletlenül megakadok a gyalogosokban, akkor szinte azonnal kiütik alólam, aztán engem is lecsapkodnak, loadgame. Viszont cserébe a lovasíjászok egyáltalán nem idegesítenek, bárkit utolérek.
Már régebben csináltam olyat, hogy leparkoltam csatában a sereget (fõleg íjászokat), a hõsöket leszállítottam a lóról, elõrevágtattam rendet tenni, aztán mikor kezdett elkopni a ló, visszamentem a sereghez, átültem egy hõs lovára, aztán mehetett tovább a buli. Lehet, hogy a két kis béna elsõ szintût ilyen lovakra fogom felültetni, és különválasztom õket a tankoktól, hogy külön tudjak nekik parancsot adni. Õk úgysem tudnak harcolni, csak support skilljeik lesznek egy darabig, viszont csereló-hordozónak megfelelnének... 😊 Fõleg, ha végre találnék egy nw ch.-t, akkor lehetne egy tankom meg a garázsban két sportautóm... 😛
A zsoldos kompániák felbérlése (akár neves hõsökkel akár azok nélkül) sajna csak a gépi uralkodók kiváltsága a követõs, külön cspaatos megoldásban.
Elõfordulni elõfordul ugyan (tényleg nagyon ritka), hogy ha elég magas a honor pontjaid száma akkor a saját városod vezetõje majd egyszer üzen hogy jó lenne ha visszamennél mert fontos közlendõje van és ilyen esetekben elõfordulhat, hogy azért hív vissza, mert egy csapat (naaaagy, több mint 100 fõs csapatra kell gondolni) zsoldos szeretne a szolgálatodba lépni. Ha elfogadod és kifizeted az igencsak komoly összeget akkor lesz egy halom új katonád akiket bevehetsz a saját csapatodba. Tehát nem fognak külön utánad mászkálni, téged kísérni, ellenben a sereged nagy mennyiségû erõs egységekkel bõvül ki egy pillanat alatt.
Nekem két alkalommal volt ilyen felajánlkozás a több játék alatt. Egyszer egy jatu mercenary horda jött (12 warlord meg 138 jatu mercenary), a másik alkalommal egy nagy méretû empire knight osztag (110 empire knight) ajánlkozott a szolgálataimba.
Az automatán járõrözõ egységek alapvetõen két részre oszthatóak.
Az elsõ típus az automatán jelenik meg, tõled függetlenül (nem tudom pontosan mi alapján történik a dolog), õk a questing vagy patrolling knight egységek (elõbbi semleges csapat ami inkább általánosan rendfenntart, utóbbi mindig a te színeidben, a te érdekeidet képviselve cselekszik, tehát ne mcsak banditáknak megy neki de támadó seregeknek is). 2-5 honor troop ami a városodból indul ha van ott valami kiképzõ központ alakítva.
A másik típus a saját falvakból indítható, amennyiben fel van húzva ott a sheriff épület. Ekkor ha az épület megvan és éppen tudnál onnan toborozni (tehát van felvehetõ embermennyiség) akkor beszélned kell a falu vezetõjével és ha elegendõ embert tudnál besorozni akkor lesz egy opció a beszélgetésben miszerint küldje inkább ki õket járõrözni (1000 pénzbe kerül). Onnantól meg fog jelenni egy csapat a te színeidben és nekiáll a környéket járni, banditákat vadászni. Ha valamelyik vazallusod falujában van ilyen épület akkor onnan majd õ fog indítani õrjáratot idõvel.
A toborozható noble típus a választott kultúrától függ amit te sajátodnak megneveztél. Ez sosem változik, míg például a falvaknál az esetek 33%-ban mindig az eredeti nép újoncait kapod akkor is ha más kultúrát választottál sajátodnak.
Aztán hogy a nemeseket majd mivé képzed (milyen rend tagjaivá avatod) na az már a te döntésedtõl és az adott városba felhúzott vagy eleve ott lévõ képzõtõl függ.
Dunadan11:
Több típusú troop editor is van.
Például igen jó a Morgh's Mount and Blade Mod tools 1.11 (megtalálod a taleworlds fórumán a Warband részlegben de úgy tudom fenn van még talán a mbrepository-n is de a google is kidobja).
A változtatásokat kétszer kell elmenteni (illetve elõbb update aztán save). Tehát megcsinálod egy tárgyon/egységen a változtatást amit akarsz és azt elõbb update-eled, majd ha mindennel végeztél (ha több egysége/tárgy mahinációját akarod akkor egyeseével megbuherálod, aztán update majd jöhet a következõ) az adott editor-ban akkor mentesz egyet (save). Az elõbbi elmaradása esetén nem történik meg a változtatás, hiába mented el, míg ha az utóbbit hagyod ki akkor a áltoztatás meglesz csak nem fog mûködni mert nem lett új file készítve ami felülírná a régit.
Mert én probálgattam de minden csak uj mentésnél müködik söt van ami még akkor sem.
Nem ismerös ez valakinek?
Sikerült meglapítani a saját királyságom, fellázadtam 😊
Lenne egy két kérdésem: hogy szoktam látni az idegen királyokat, futkorászni elég szép nagy külsõ kísérettel. Nem vazallusokra gondolok. Nekem lehet ilyen kíséretem?
Amúgy mondtad hogy fel lehet bérelni automatikusan mászkáló õr egységeket. Kinél lehet ezt megtenni?
A nobelek fajtája, nép vagy vár függõ?
Ja és köszönöm a segítséged, nagyon rendes vagy!
Üdv Stief!
Vagy levágod az õrt (aki a börtönt õrzi kívülrõl és elszeded a kulcsait) aztán beszélsz a benti fogollyal és kifelé is levágod az õröket, vagy megkeresed a foglyul ejtõjét és ráveszed hogy engedje el.
Kibékítés alatt mit értesz? Ha a céhmester adta a feladatot ott meggyõzés kell (persuasion skill és pénz együttes használata). Ehhez beszélned kell mindkét féllel és ennyi az egész.
Tud valaki infot a western-modról? Ami a sima m&b alá volt? Lesz új patch,vagy warbandra is megírják?
Millerke ® BFHU || https://team-simple.org/forum/ || http://bf1942.eu/Servers
Csak ha levágom azt az x õrt akik ott állnak?
Meg ugye az összes pénzemet hõsökre költöttem, és nem is csatáztam, kicsit bénán éreztem magam a teljesvértes lovagok közt parasztgúnyában... 😛
Felvettem Boadice-t és Fredericket, csak aztán rá kellett jönnöm, hogy kell az 1. szintû Ansen a partiba, úgyhogy a másik két belsõkörös hõst elküldtem kémkedni a parasztok közé, persze megfelelõ álöltözékben. (Értsd lenyúltam a páncéljaikat szemrebbenés nélkül 😛 )
Aztán meg 12 és 18-as erõ közt Boadice nõi páncéljában flangáltam. 😄
A lovagrend alapítása visz csak kristályt. A felturbózott nemesek átképzése nem kerül kristályba, hanem renown pontból megy. Minél magasabb a honor pontok száma annál kevesebb renown pontba kerül kiképezni egy lovagrendi egyént a nemesbõl. Valamint szintén renown pontokért és nem kevés pénzért a már meglévõ spéci lovagjainkat (honor troop) fel lehet javítani (ugyanazt a lötyit kapják mint mi Finneas-tól csak õk nem kapnak javulást a charisma tulajdonságukra csak erõ és agilitás növekszik meg 10-el a fegyverhasználati értékek). Ez minden már meglévõ és majden kiképzendõ lovagunkra hat, akár a mi parancsnokságunk, akár bárki más alárendeltünkhöz tartozik a katona.
A renown pont amit elkltük külön számolódik, tehát ne mveszítünk emiatt pontokat. A program a character report-ban megmondja mennyibe fáj pillanatnyilag kiképezni egy ilyen egységet, mennyi a teljes renown pontjaink száma és menyit költöttünk eddig. A war room opcióban meg mikor átképzünk éppen akkor látjuk a még elkölthetõ pontmennyiséget.