Mount & Blade és Warband

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lacoka12
melyik program az amelyik a katonák számát meglehet határozni?

Dicsőség vagy halál ezt csak harccal lehet kideríteni

Na kezd helyrejönni a móka.
Találtam végre néhány szabad prédát, kettõnél már alakulnak a dolgok.
Valóban figyelni kell mit mondanak a bárdok a csajokról.
Pl a nyomulós szöveg a legtöbbnél -2 viszony, viszont volt akinél +10

Most nagyon gondolkozom, h hogyan tovább? Empire elfoglalta Marleonst és ebben a pillanatban 77 katona örzi.
most +15 a viszony velük. Ha megtámadom õket, tuti nem tudok velük békét kötni mert túl erõsek.
(Sarleon rögtön békét kért a vár elfoglalása után.)

Nincsen ehhez a gamehez valami egyedi páncélzatot készítõ mód? 😄

dronkZero
A jatuk sem kellemesek, ha nem kedvezõ a terep, hanem töksík, akkor az lódgémes. Ha feltartóztatás nélkül be tudnak rohamozni, akkor szétszedik õket. Szerencsére azért legtöbbször van lehetõség máshol csapni össze az ellennel.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Nekem valahogy jobban ment a harc a crossbowman-ekkel. Az a tippem a fegyverük miatt. Nálam valahogy nem jöttek ki az íjászok elõnyei.
Ezért is alapítottam inkább Ebony Gaunlet rendet a Silvermyst helyett.
Az elõzõ játékomban egyébként én is Ravenstein íjászokkal nyomultam.
Lehet hogy más taktikával játszunk, azért van ez.

Azokkal a valdis huscarlokkal igen nehéz elbánni azt aláírom.
Nem értem hogy lehetnek olyan kemények. Rémálom volt az a csata amelyikbe sok olyan ellen kellett harcolni.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

dronkZero
Ostromnál nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a saját karakter milyen fegyverre van képezve. Crossbow skill mellé crossbowman célszerû, hogy a falból kiálló lövedékeket össze lehessen szedni, íjász karakter esetén meg íjászsereg.

Abból gondoltam h a láncing macerásabb, mert azt hittem kifinomultabb eszközök szükségesek egy max 2mm átmérõjû karika készítéséhez, mint egy lemezpáncélhoz, amihez elég egy kalapács.

De nem vagyok kovács úh csak találgattam, kösz a felvilágosítást.

Elar:
Várostromnál csak néhány térképen van láda amibõl újratölthetsz.

7th uwu:
Azzal vitába szállnék, hogy pontosabban lõnek az empire armored crossbowman-ek (a sima empire crossbowman meg náluk gyengébben képzett, sima crossbow-val lõdöz és a vértezete sem a legjobb, de nagy mennyiségben kétségtelenül tudnak villantani), mert ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Sebezni jobban sebeznek, mert a heavy crossbow amijük van, az alapból 84-es sebzésû amire még +5-öt kapnak a steel bolt miatt és +15%-ot a 200 fölötti weapon profiency okán.
A lõszerük tovább tart ki ez kétségtelen, de csak mert piszok lassan lõnek és közben nagyon szépen le lehet õket is kapni meg a mögöttük állót is mert elõrehajoláskor a mögötte álló kapja a lövést.
A vértjük megnöveli a túlélõképességüket (5 ponttal erõsebb mint a Ravenstern ranger páncélja így ez bizonyos esetekben akár +1 lövést is jelenthet amit túlél). Ostromra szerintem inkább védelemben jobb mint támadóként. Nyílt téren meg rá van utalva a légiósok védelmére de meghálálja a törõdést. 😊

A Ravenstern ranger rendelkezik egy 7-es PD skill-el meg egy íjjal (long war bow) aminek van egy 5-ös PD igénye és 35 a sebzése (további bonuszt ad a +3-as nyílvesszõ). Pontosságban õk a jobbak, mert 300 fölötti a weapon profiency értékük (ez +45% sebzés bonuszt hoz nekik). Pontosságban tehát õk a jobbak (a long war bow pontossága, sebessége és lövedék sebessége is sokkal jobb mint a heavy crossbow-é). Közelharcban megintcsak jobban szerepelnek a ranger-ek a magasabb weapon profency és változatosabb fegyverzet miatt. Sõt gyakorta olyan fegyverekkel szaladgálnak amitõl a frász kerülgeti a közelharcos talpasaimat. <#hehe>

Igazából a sebzés terén az armored crossbowman a jobb olyan 10-15 ponttal továbbá a vértje kicsit erõsebb, míg sebesség, pontosság és közelharc terén a ranger jön ki jobban. Míg a számszeríjász lõ egyet, a ranger 2 lövést is lead. A gyengébb troop-ok ellen mindkettõenk egyet kell csak lõnie, míg a legerõsebb ellenfelekkel szemben a ranger számára 2 lövés szükségeltetik majd a biztos elfektetéshez, míg a vértes számszeríjász jobbára 1 lövéssel elfektetheti a célpontot (kivételek akadnak persze).

Fiersdvan váraknak bármikor neki lehet menni, de azért mégiscsak biztonságosabb úgy, hogy éppen verik õket és el van vonva a haderejük. Ám mikor nem állnak háborúban vagy nem kötik le õket valahol jó messze, akkor a 3 fõ vezérük, köztük az uralkodóval, marha gyorsan a helyszínre tud érni és igen kellemetlen mikor megérkeznek a Valdis Huscarl-ok, lady valkyrie csapatok támaogatásával... <#shakehead>

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

dronkZero
Na látom, elkéstem. 😊

dronkZero
Panaszkodok?! Jó ez, nekem tetszik a csóróság. 😊 Fõleg, hogy így hamar le fogok fejlõdni mindenkit a világban.
Az is durva, hogy akkora mákom volt, hogy lovagi tornán kaptam egy Wolf Lardis-t (vagy hogy hívják), aminek 65-ös védõértéke van. Boltban 50 volt a max amit láttam, és az is került 40000-be...

Lemezpáncél gyártásához meg elég komoly anyagismeret és technológia kell. Mondjuk kiindulásképp annyi, hogy ha lemezt nem _tudsz_ csinálni, ellenben karikákat igen, akkor máris sokkal egyszerûbb lesz egy láncinget gyártani.

Középkori technikával nem tudtak nagy mennyiségben acélt elõállítani, leginkább csak vasat, ami rideg és törékeny. Vasból nem lehet lemezt kovácsolni, fõleg nem kétszer íveltet. Eltörik félúton kovácsolás közben. A vas elsõ körben mint nyílhegy, lándzsahegy és rövidkard formában jelent meg, azok elég kicsik voltak, hogy törés, tönkremenetel nélkül lehessen gyártani õket. Ahogy fejlõdött a vaskohászat, úgy tudtak egyre több és jobb minõségû vaseszközöket gyártani.

Ha mégis sikerült acélt, akkor abból fegyvert gyártottak, mert az azért fontosabb, hogy a kard ne törjön az egész seregnél, minthogy 1-1 ember jól meg legyen védve.
Aztán jöttek a lemezes páncélok, ahol pár centi széles csíkokat erõsítettek össze (ezt a rómaiak már tudták, viszont ez nem Róma).

A lemezvért teljesen nyilvánvalóan jobb, mint a láncing, mert merev. Egy kardcsapás valószínûleg ugyanúgy nem hatol át a páncélon lemez és láncvért esetében sem, ellenben láncingen át még simán eltöri a bordáidat. A valóságban meg ugye nem úgy mûködik a dolog, hogy amíg 1 HP-d is van, addig 100% hatásfokkal harcolsz...

Lemezvértet készíteni sokkal nehezebb, mint a rengeteg kis fémkarikát összefonni. Még akkor is, ha ezeket a karikákat egyenként össze is szegecselték.
Mivel akkoriban még nem volt hengersor, ami a különbözõ vastagságú lemezeket elõ tudta volna állítani, minden darabot egyenként kell a megfelelõ helyeken megfelelõ vastagságúra kalapálni, közben izzítani, de úgy, hogy ne égjen ki, stb...

A római légiósoknak már volt lemezvértje, de azt lemez csíkokból rakták össze, nem volt teljes mellkast védõ darab. A lábakat s karoakt nem védte, csak a felsõtestet.
Egy full lemezpáncél egyénre szabottan készült, akár több mint egy éven át. Egy-egy család nemzedékeken át használt egyet, mindig az aktuális fegyverforgató családtagra igazíttatva a darabot.

Szerintem próbáld ki, melyiket könnyebb csinálni, azt majd rájössz<#vigyor3>
Karikákat egymásba fûzni egy óvodás is tud. Persze ezeket a karikákat kicsit nehézkesebb, de jóval egyszerûbb a technológia, és rosszabb minõségû anyagból is lehet csinálni.
Egy lemezvért elkészítéséhez kb egy életen át tanulni kell a kovácsmesterséget, és még akkor is nagyjából életmû ha csinálsz egy vértet, ráadásul nagyságrendekkel bonyolultabb az alapanyag elõállítása is. Tisztább és ötvözött acél kell hozzá. Szóval nem gyengén fél évezred van a két technológia között. Csak ránézésre ez nem biztos hogy egyértelmû. De ezért talán kikövetkeztethetõ abból is hogy egy-egy lemezvért egy vagyonba került annak idején, ezért csak nemeseknek királyoknak illetve ezek testõreinek volt. A láncinget meg egy zsoldos is megengedhette magának.
Mikor fejlettebb gyártási technológiák jöttek be és tömegesen tudtak lemezvértet adni a katonáknak, de akkorra épp lejárt az ideje a puskapor miatt.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

Minden fiest-en kellene lennie 3-4 csajnak. Sajna elõfordul hogy nem férnek be a nemesek miatt.
Mindenesetre ha több csajszi is van, jegyezd meg a nevüket, és kérdezd meg a kocsmába na bárdot a csajokról.
Az elmondja ha a családjához ragaszkodik, vagy valami más okból nehéz elvenni.
Én álmodozósat találtam magamnak és 15-ös viszonynál megszökött velem.
Az elõzõ játékomba meg szívattak a csajok, vagy 3-4 szer is koppantam.
Szóval meg kell kérdezni a dalnokot, nagyon fontos!

Én a Firedsavi-oknak mentem neki elsõnek, mert 2 néppel is hadban álltak alapból. 3-szor kötöttem velük békét a háború során pihenõ és erõgyûjtés céljából. A 3 városukat nagyon kemény volt bevenni, de a várakat saját sereggel segítség nélkül rohamozva nagyon könnyû volt elfoglalni, mert mindig kitörtek, és agyonlõttem õket.
Igazából az ostrom csak akkor nehéz ha nem akarnak kirontani, hanem a falon át erõvel kell bemenni.

Semmiképp ne oszlass fel Empire crossbowman-t.
Szerintem ostromra még jobbak mint a Ravenstern íjászok. Tovább tart a lõszerük, pontosabban és erõsebbet lõnek. Csak az a hátrányuk hogy lassan lõnek, ami inkáb nyílt terepen gáz mikor le tudnak rohanni.

Csak akkor lehet bajod a crossbowmenek miatt, ha empire ellen mész, de akkor berakhatod õket a váradba védõnek.
Én is Empire és Ravenstern íjászokkal nyomulok.
Emellett Ebony Guantlet lovagokra mentem rá, de még csak 77 van belõlük.
Szerintem kelleni fog valami lovag is, nagyon kemények azok a csapatok amik lovagokkal jönnek.

Szeretitek a kihívásokat, ne panaszkodjatok, h drága 😊

Mondjuk nem tudom h egy vasból kikalapált lemezvért amit bõrrel felszíjaznak a mellkasra miért bonyolultabb mint 6000 db vékonyka vaskarika összefûzése, de biztos így van.
Szerintem ez valami össznépi hülyeség miatt van h egy páncélt erõsebbnek / jobbnak tartanak egy láncingnél (az hogy kevésbé lehet benne mozogni tök mindegy).
Van köztünk haditechnikai történész? Tisztába rakhatnánk a dolgokat...

dronkZero
Ehm, nem, egész egyszerûen _nincs_ páncélos lovag, láncinges van. Nincs a játékban lemezvért egyáltalán. 630-at írunk, akkor még nem tudtak olyat csinálni. De valóban, még ezek a hulladék egységek is baromi drágák, 200 pénz fölött van egy-egy upgrade.

Igen, de ez szándékos, lévén h megpróbáltak korhûek maradni. A középkorba egy páncélos vitéz elõállítása hihetetlen vagyonokat emésztett föl.

Hmm.
Próbáltam célirányosan menni. Kinéztem egy szabad csajszit. Megkérdeztem h hol van. Odamentem. Nem volt ott.
Erre volt példa Ethosban, Janosban és Maras Castlebe....

A várostromnál hol találom meg az inventoryt?

dronkZero
Régebben volt szó valami modról, amivel fel lehet tenni a csaták létszámát 1500 fõre. Az létezik? És modok alá be lehet tenni?

dronkZero
Az a "levadászás" nem olyan bonyolult, amikor hív a csajszi, akkor a szövegben írja, hogy épp hol van, hová kell menni.

Szerintem a nõk egyébként kerek 7 naponta szólnak.

A nõzéshez egyáltalán nem kell bulikra járni, sõt jobban jársz ha elkerülöd azokat. A bulikról ugyanis a csajok hazamennek amikoris állhatsz neki levadászni a tartózkodási helyüket, plusz idõbe kerül míg hazaérnek (sõt ha az éppen õket hazakísérõ lordot leverik akkor aztán nagyon hosszú idõre el tudnak tûnni).

Egyszerûbb ha lecsekkolod egy adott frakció nemeseit, megnézed kinek van lánya, lánytesója aki még nem férjezett és célirányosan mész az õ lakóhelyükre. Ott mindig helyben lesz a leányzó, csak akkor megy el onnan ha fiest van és oda hivatalos a család férfi tagja is.

Szóval bemész a várba, ott bemész a fõ terembe és ott lesz a lányzó valahol (D'Shar várakban elõfordul hogy a felsõ szinten, Ravenstern várakban is gyakorta vannak fenn vagy egy kis szobában). Ha túl sokan vannak egy várban akkor valóban nem lesznek láthatóak a csajok mert kiszorítják õket a mindenféle nemesek. Tehát olyan helyet érdemes megcélozni ahol nincs jelen semmilyen lord és biztosan van ott csajszi (informálódás a frakció nemeseinél). Én eddig mindig így vadásztam a csajokra, mert a fiest nem jó hely erre. Onnan szerzett csajnak mindig tovább kell udvarolni mire elhatározza magát, hajlamosak elmászkálni, szóval csak a baj van velük. <#rolleyes>

A nõ általi meghívás meg kb 1 héttel az utolsó látogatás után kezd esedékessé válni (ez 7-14 nap köé esik általában) és figyelni kell a képernyõre kiírt szövegeket, mert a dadus küldi a meghívást, amirõl értesítést kapsz. Ekkor kell rongyolni a csajhoz és az attempt módozatot választva lehet vele dumálni. Ha azonban korábban utalt rá hogy érdeklõdj a család férfi tagjainál, úgy bizony érdemes lesz rákérdezni a dologra a férfiaknál is.

A bajom, h így önállóként nem kapok meghívást a bulikra.
Egy Attempt visitem van egy sárga csajhoz, de õ sem hív.
Hiába megyek azokba a kastélyokba ahol éppen vannak a szabad nõcik, nem látom õket.

tárgytalan az elõzõ keres,köszi!
köszi szépen!már csak annyi kérdésem lenne,h hogyan lehet berakni egy modot?
eddig csak az alappal toltam.
Igen létezik kifejezetten multiplayer mod Warband-hez. A mbrepository oldalon (vagy éppen a Taleworlds fórumában) le van írva a modokhoz, hogy single player (S), multiplayer (M) avagy mindkettõ (B mint both) játékmódhoz alkalmas.

A modtól függ. Többnyire a modules mappába kell betenni ami a játék fõkönyvtárában található (itt van az alap, a Native mod mappája is).

Kifelyezetten multiplayer mod létezik?
hogy lehet modot berakni a jatekba?
Én is jobbára csak íjászokat használok, mert az a biztos. 😊
A gyalogokat mindemellett meg azért képzem, mert így legalább kerül kiképzett gyalogság is a város/vár védelmére nem csak íjászok. Ez pedig úgy vettem észre fontos, mert védekezésnél számít a dolog.

Íjászokat hagyom a helyükön normál csatában, esetleg ha épp domb mögé sikerült felpakolódni akkor 10 lépés elõre vagy még 10 ha nagyon kell és hold fire. Amint közelebb ér az ellenfél akkor tûzparancs kiadása és mehet a nyílfelhõ. <#eplus2>
Ha meg az ellenfél létszáma nagyon leesett, akkor akár roham is mehet.

Minden más esetben (faluvédelem, ostrom) elsõ parancs a helybenmaradás, mert ezen helyeken hajlamosak õrültek módjára megindulni.

A társak lóháton és õk a cavalry a seregemben, külön csoportban vannak (mindegyik átnevezve cavalry-ra) így kaphatnak külön parancsot, nem zavarva be az íjászoknak.

A létszám meg érdekes, mert a startlétszám nem annyi amennyi be van állítva a csaták méreténél. Például 100-as összecsapásnál 86 fõ áll fel összesen a két félnél (43-43 ha nincs senkinél taktikai elõny) és majd az elsõ erõsítésnél tud esetleg 100-ra felkúszni a létszám. 150-nél sem lesz benn összesen 150 ember egyszerre.

Elar:
Mi tart sokáig a nõzésen? Kinézel magadnak egy hölgyeményt.
Nyersz egy tornát, odamész, felajánlod a gyõzelmedet neki és máris jókorát ugrottál nála. Mondasz egy verset azt jólvan (nem kell olymposzi magasságokba tornázni egyiknél sem a viszonyt).
Késõbb meglátogatod és beszélsz vele megint (ha tudsz, ha nem engedik akkor úgyis értesítve leszel hogy mikor szeretne látni, szóval sok dolgod addig nincs csak elfoglalod magad). Amint sikerül újra dumálni vele rá lehet térni kettõtök ügyére. Ha aszondja van kiszemelt férjjelöltje vagy apucit kell megkérdezni akkor simán otthagyhatod, mert õ nem szöktetõs csaj, keresel majd másikat.

dronkZero
Vicces, hogy a Brytenwalda mennyire pont az ellentéte a Pendornak. Pendor az totál high-tech, Brytenwaldában meg hihetetlen csóróság van.
Minden hõs elsõ szintû, jellemzõen fegyver nélkül, parasztgúnyában. A katonák is szörnyen bénák, rongyokban járnak szar fegyverekkel, az elit egységek legdurvább cucca a láncing. A fegyver skilljeik sem túl magasak, elit egységeknek ilyen 150 körül jár.
A lovakon nincs páncél. Egyiken sem. 15 a legmagasabb armor lovon, amit láttam. Ellenben van szamár meg öszvér, azt hittem lefordulok a székrõl, amikor megláttam csatában a szamárháton ülõ parasztot... 😄

Kíváncsi leszek rá, milyen lesz a vége, amikor már táposak a hõsök, a karakterem, meg van elit sereg. A legtöbb játékbeli egység olyan hulladék felszerelésû és skillû, hogy Pendorban vagy natívban még buta banditának is kevés lenne, itt meg olyanokból kéne sereget építenem. Érdekes, mindenesetre. Nagyon úgy tûnik, hogy a hõsökbõl kell majd megélnem, arra van kihegyezve a mod. Csak az meg rengeteg idõ, míg kiképzõdnek. A térkép viszont _baromi_ nagy, szal idõ meg lesz rendesen.

dronkZero
Mondok én is egy csapatösszeállítást:
Annyi íjász, amennyi belefér. Plusz a hõsök.
Domb tetején vagy folyóparton hold this position, ha lõtávba ér az ellen, akkor companions charge. Közben belekötni akibe csak lehet, és magunk után húzni õket nagy masszában. Lehetõleg úgy, hogy a hátuk nézzen az íjászok felé.
Ostromnál ha kirontanak, le kell lõni mindenkit a placcon, ha nem, akkor a falon.

150 ember fér a csatákba maximum, ellenséggel együtt. Tehát kb 75 emberbõl kell gazdálkodni, ebbõl ~10 fõ a hõsök. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy még egy jól összerakott, kombinált lovas-gyalogos-íjász sereg is totál felesleges, mert úgysem jönnek be egyszerre a csatába, mindenbõl épp kevesebb van, mint amennyi használható lenne.
Azt nem tudom, hogy arányosan jönnek-e be, vagy úgy, ahogy a Party képernyõn vannak sorban, mindenesetre ha csak íjász van, akkor csak íjász jön.

Az íjászok a csatában ha vannak 70-en, akkor egész szép hosszú sorban állnak fel. Ez azért jó, mert a gép jellemzõen a közepét célozza meg, csak ritkásan támadja be több ponton a sort. És azok az íjászok, akik épp nem karddal csapkodnak, azok lõnek. Azokra is, akiket éppen a többi íjász karddal csapkod.

Ehhez a ritka bonyolult taktikához csak magas surgery kell, meg kicsit tökölni kell a csaták helyének megválasztásával, de aztán sima ügy. Szarrálõnek mindenkit.

Értem
Na reload volt - most már nem vagyok vazallus 😊
Újraépítettem a csapatot. Van egy halom Ravi és Empire ijjász + empire légiósok.
A Knight és Adventurer lovasaimat meghagytam egyelõre.
Egyébként valóban jó ez az ijjászfallal megakasztani az ellenséget dolog.
Beszálltam egy hatalmas csatába - kék vs Jatu - és sikerült végig életben maradni.
Na az igaz h 23% volt a nehézségi fok 😄
A 30-as csajom férjhez ment... Rohadjon meg. Most még legyaktam neki a férjét, így lett egy támogatóm.
Most kezdhetek újra csajozni, ami nem könnyû 😞

Várfoglalás: Most természetesen elfoglalták a 280-as piros várat.
Tehát maradnak a 350-esek.

Azt hiszem ennek ellenére megpróbálom

Eddig 2 gémem volt. Most egyet felhasználtam az elixirre (érdekes vehettem volna mégegyet) a másikat tartalékolom a lovagrendre.
Most van 18-as erõm - így megvan a Siege Crossbow.

Leírom, h milyen lassan haladok: 187.nap.....
Azért ne vessetek meg 😊
De van 170e aranyam.

Üdv!

Feltettem a Bryttenwaldá-t, aztán a PoP-t a Warbandhoz. Mióta az elsõ modot feltettem egyszerûen nem ír ki a játék semmit. Se sebzést, se pénzköltést, se csapat fejlõdést éjfélkor.. elég idegesítõ, pedig be van kapcsolva az Opcióknál minden pipa. Valakinek ötlet?

Zuhanó repülőn soha nincs ateista..

segítséget kérnék!a cRPG modot honnan lehet letölteni?
Sziasztok!
A kovetkezok a kerdeseim.
1.Lattam par videon hogy keresztes cimeruk van a playereknek es lovon levo pancelon is.Ezt hogy erhetem el enis?

2.Lattam egyes videokon hogy van egy csomo ujj cucc de neekm 30 szinten nincsenek ojanok.Miert?Mas verzio?Mert lattam ojat is hogy cimerezett ijj meg ojas fele sisak mindt egy korona.Ha tudjatok ez hogy lehetseges irjatok lecci.Ha tudjatok ezek verziojat azokat is varom plussz hogy melyik m%b sima vagy a warband.

Koszonom szepen es jo jatekot mindenkinek.<#worship><#awink>
Ahogy ígérték kijött az 1.331 a Bryttenwaldá-hoz.

Kapaszkodjatok meg: vannak lefejezések VÉGRE <#eplus2>

Elar:
Ha elfoglalsz egy várat akkor konkrétan az hadüzenet. Onnan békülni szinte lehetetlen. Akkor fog sikerülni ha feltornászod a viszony úgy -10 fölé (0 és -10 közé). Vagy ugye az kell hogy mások is nagyon gyepálják a célpont királyságát, akkor hajlamosabb lesz õ békét kötni.

A vegyesfelvágott sose jó ha nagyon vegyes. 1, maximum 2 királyság katonáit használd plusz ha nagyon változatosságot akarsz akkor zsoldosokat.

Ha elfogy a lõszer harc közben akkor visszacaplatsz a ládádhoz amit jelöl a térkép is, megnyitod és viola, újra vagy töltve. A visszavonulgatás azért nem jó megoldás, mert így lecsökkented az ellenfél veszteségeit. Egy menetben próbálj foglalni (mármint vigyázz a karakteredre és amíg nincs meg a vár ne vonulj vissza).
Az embereidnek nem tudod a nyilait pótolni. Ha elfogyott akkor roham. Úgyis lesz az elsõ várfoglalásod idejére már magas surgeon skill értéked szóval a nagyrészük túl fogja élni.

Kiképzésre ott van a kiképzõhely (némelyik város meleltt látható a térképen). Odamész a sereggel és minden gyakorlatozással fejleszted a gyakorlatban résztvevõket (Xp-t kapnak). Kihívhatsz bárkit a seregedbõl, de szimpla gyakorlástól mikor mondjuk a lövöldözést gyakorlod, attól is fejlõdnek az embereid. Szóval nem kell egy egész hét a felfejlesztésre.

Területszerzést meg sose a legerõsebb ellenfél lerohanásával kezdd el, mert megszívod.

A nõcis dolgon gondolkodtam és ha nincs a szokott helyén akkor lehet hogy valahol van egy feast és odament azzal az emberrel aki a tesója/apja. Emiatt javasoltam hogy sose csak egy csajnak csapd a szelet. Ráadásul a nõcik kb. egy harmada szöktethetõ csak meg, a többinél lehet a tesó/apuci engedélyét kérni aztán várni a feast-re ahol összeadnak titeket vagy egy másik férjjelölt karmaiból kell elõbb kiszabadítanod.

Lovagrendet várban ne csinálj, tartogassad inkább városra. Persze ha van 2 QG-ed akkor lehet várba is rakni, de mivel ha jót akarsz magadnak úgysem fogod saját magadnak megtartani a várat hanem majd lepasszolod (az általam már többször is említett adózási deficitet elkerülendõ plusz így nem kell több várban és városban neked sereget fenntartani ami viszi a pénzed), így felesleges oda létrehozni egy rendet.

A silvermist íjászok sebzése alapvetõen kisebb mint azoké, akikbõl õket képezni lehet (grey archer). Ellenben ha már lesz jó sok pénzed és sok renown pontosd akkor fel lehet õket turbózni és így sokkal szívósabbá, túlélõképesebbé válnak, a növekvõ pontosság miatt pedig még nagyobbat sebeznek. Ja és alapból van nekik pajzsuk, szóval közelharcban sem rosszak ám.
Az Ebony Gauntlet egy kényelmes társaság abból a szempontból, hogy nem túl mozgékonyak, nem is gyorstüzelõk, ellenben szívósak, közelharcra is jól felszereletek, erõsen páncélozottak de lassúak. Ez a két gyalogos rend létezik csupán. Neked kell eldöntened hogy a komótos, lassan lõdözõ nehézvérteseket vagy a gyorsabb, könnyebben páncélozott íjászokat favorizálod. Az egész csak annak kérdése milyen egység van még mellettük.

Ja és legyen bõven 100 fölötti a honor pontjaid száma, mert így olcsóbb lesz a képzés renown költsége.

A nemesek toborzása (noble recruit) meg leírásra került a letölthetõ PoP FAQ-ban is. <#nyes> Csak bemész a várba, beszélsz az intézõvel a war room opcióban és ott fel tudod venni õket a megfelelõ opciónál (már ha éppen van kit felvenni és van elég pénzed is rá).

Na megnéztem. Olyan állásom van, h -7 a zöldekkel a többivel 0 😊
Most kipróbálom, h kibékülök velük. Átalakítom a csapatot és lesz 40 Ravi ijjászom.
Úgy kipróbálom a 280-as Sarleon várat.

Viszont ha elfogy a lõszer akkor mit csináljak? ÉRtelemszerûen nem mondjuk a 280 lesz 200.....
Õk így még sokan lesznek nekem....
Vonuljak vissza és újra támadás?
------------------
Ezt már azt hiszem megválaszoltad: Ha kapok értesítést h van pár noble recruitom - hol lehet õket felvenni?

Ismét köszi 😊
Most visszatöltöttem és egy Ravenstern várat foglaltam el.
Most megpróbálok békét kötni velük.
A Party limitem 107
Egyelõre ez a vegyes van.... Mots akkor rúgjam ki mondjuk a crossbowmeneket és vegyek fel helyettük Ravenstein újjoncokat? Az 1 hét amíg újraképzõdnek....
Egész egyszerûen nem volt lelkierõm egy Sarleon 300-as várnak nekimenni.
Empire van 130 környékén, de hemzsegnek a 150es seregek a környéken
A zöldek meg a legerõsebbek jelen pillanatban. Övék a térkép harmada 😊

Amikor megalapítottam a birodalmat érdemes rögtön lovagrendet csinálni?
Vagy a xxxxx Gauntlet vagy a Silvermist ranger amit érdemes válastani?

RMarvin:
Egyszerû. Míg akárcsak egy nemesük szabadon van vagy akár egyetlen karavánjuk is járja a világot addig nem szûnik meg létezni a szultánság. Amúgy meg ha már nincs városuk akkor nem sok értelme van rabságban tartani a vezetõit és lordjait.

Elar:
80 fõs seregben ilyen nagyon kevés íjász? Nem csoda hogy nyögvenyelõsen megy az ostrom. Ostromkor a létszám legalább 40% legyen íjász és lehetõleg egyféle, plusz legyenek õk legelöl a sorban (közvetlenül a companion-ok után). A vegyesfelvágott a nagy különbözõség okán közel sem olyan hatékony.

Ha megengeded javaslok egy egész ütõképes összeállítást amivel könnyebb dolgod lesz mindaddig, míg nem mész neki Ravenstern/Empire seregeknek/váraknak.
Íjászok közül az alapokból a Ravenstern Ranger a nyerõ (a warden sem rossz), így belõlük érdemes feltankolnod. Gyalogból empire legioner nagyon jó választás, mert dobálózik is, jól is bunyózik és nagy, erõs pajzsa van.

Amennyiben Empire ellen mész akkor D'Shar bladesmen lehet a légiós helyett, hogy ne romoljon a támadó embereid hatásfoka.

Pendor katonákból is hatékony brigádot össze lehet hozni, de ehhez pendor armored íjászok kellenek meg gyalogosból swordman és man at arms vegyesen (elõbbi pajzsos csóka, utóbbi nagy fegyvereket használ). A Pendor egységekre épülõ sereg legnagyobb elõnye, hogy lényegtelen kinek mész neki, sosem lesz morális válság, nem lesz hatásfokcsökkenés amiatt, hogy az ellenfélnél is vannak Pendor katonák. AMíg nem válszatottál királyságot addog a kiszabadított farmerekbõl és refugee-kból lehet pendor egységeket képezni.
Ugyan a Pendor íjászok nem fogják elérni egy ravenstern ranger hatásfokát pusztításban, de olcsóbban, gyorsabban képezhetõek és jóval olcsóbb fenntartani is õket, így több lehet belõlük. A pendor gyalogok sem olyan pusztítógépek mint mondjuk a Fierdsvain top gyalogok vagy az empire gyalogok, ellenben olcsóbbak, közepesen erõsek és jól használható fegyverzetük van. A frakciónak igazi nagy erõt meg majd az order egységek adják.

De az is megoldás, hogy az elsõ várszerzéshez zsoldosokat használsz. Ekkor az adventurer változatok a jók, fõleg ha már kiképezted õket hero adventurer szintre. Piszok drágák de eszement hatékonyak, nagyon vegyes fegyverzettel. Egy 50-es csapattal nem egyszer foglaltam már el 8-10-szeres túlerõben lévõ ellenséges várat is. Persze ehhez kellett hatékony közremûködésem és hogy nem engedek senkit rohamozni azonnal, hanem kivárok, lassan küldözgetem az egész galerit a fal felé (10 lépés elõre paranccsal) és csak mikor az egés zbanda a fal alatt van akkor indítok rohamot. A zsoldosok hátránya hogy drágák, szóval rájuk építeni komplett taktikákat komoly gazdaságot igényel.

Wreck86
Valahol van még egy két Lord szabadon és kószálnak.

Millerke &reg; BFHU || https://team-simple.org/forum/ || http://bf1942.eu/Servers

Hogy létezhet még mindig "papíron" a szultánság, amikor kihajítottam õket a összes várukból és városukból + a szultánuk épp tejbegrízt kanalazgat a börtönömben!?

Lacoka12
azért a ijászok elé probáj állítani pajzsos harcos nehogy lelöjék gyorsan õket

Kárpát-medence a 13. században módjáról hallottatok már?
Ez mikorra várható , mert én ugy tudom nyárra, de mégsem lett kész
Köszi
Mindenféle ijjászom van egyelõre.
1x Empire Crossbowmen
8 Pendori
1x Rawnstein
+ pár másik

Az volt a bosszantó, h kinéztemezt a várat - piros volt - csak elfoglalták a zöldek. Maradt 120 manus ott.
A többi piros meg 300-as. Ahhoz meg aztán egyelõre tényleg gyengus vagyok... 😞

A csajjal valóban vazallusként ismerkedtem.
Ott kell lennie Janosban, de nem jelenik meg. Illetve az Attempt xxxxx opció sem.
Ha még vazallusként megyek oda, kevés a 30-as viszony a szöktetéshez. Legalábbis csak szavalni tudok neki.

Elar:
A létszám lényegtelen, a lényeg hogy mibõl áll az a 300 fõ, mert sokkal valószínûbb hogy gyengébbek mint a 130 aki a Fierdsvan várat védi (zöldek ahogy te írtad). A pirosak (Sarleon) a leggyengébbek a várvédelemben.

Ha meg nem akarsz honor-t veszíteni akkor marad az a megoldás, mikor megtámadod egy lordjukat. Mikor beszélsz egy lorddal kinn a páston van rá lehetõség, hogy felszólítsad megadásra. Megtámadod, levered és mindjárt -40-ben van a viszony. Romlik a viszonyod a megtámadottal (persze ha elfogtad és elengeded akkor honor pont is jön meg a viszony is javul vele). Akkor tudsz amúgy ostromolni ha egy frakcióval 0 alatti a viszonyod. De elég bátor tett volt Fierdsvan frakcióval kezdeni a balhézást, emrt õk az egyik legkeményebb népség, a legcombosabb gyalogsággal (magyarán várvédelemben bizony szívósság és sebzés terén köröket vernek a többiekre).

Az íjászok akkor nem szoktak lõni ha túl közel az ellenség, ekkor mindenképpen közelharci fegyverre váltanak (ha netán kiadtad véletlenül a ne lõjj parancsot akkor megintcsak közelharci fegyverre váltanak). Visszacincálni felesleges õket.
Ostromtorony esetén mikor odaér a falhoz a torony akkor ki kell adni a maradj helyben parancsot és lõdöznek míg el nem fogy a nyílvesszõ készletük. Utána közelahrci fegyver húznak elõ és azzal fognak verekedni. Arra érdemes figyelni, hogy az íjászoknak elég hamar el szokott fogyni a nyílvesszõjük, mert gyorsan lövöldöznek. Utána mindegy mit bûvészkedsz és hova küldöd õket nem lesz nekik újabb adag, szóval csak közelharcolni fognak.

Ostrom közben én összesen 2 parancsot szoktam kiadni. Egyiket mindjárt a kezdetén, és az az állj parancs ((maradnak a helyükön). Ekkor az íjászok szépen lelövöldöznek mindenkit akit csak tudnak. Aztán ha már elfogytak a nyílvesszõk akkor jöhet a roham. Ugyanez mûködik ostromtorony esetén is. A tornyot így is elkezdik taszigálni páran, de mikor odaért akkor sem fognak megindulni mint a hülyék ha kiadtad a harc elején a parancsot. Lõdöznek majd hátulról amíg tudnak. Ha már nem lõ senki akkor roham. Amennyiben valakinél még volt nyílvesszõ az úgyis el fogja lõni amíg közelharcba ér, emiatt nem kell aggódni. Milyen íjászoakt vittél magaddal egyébként?

A parancsbeakadás kicsit gyakori nálad a hozzászólásaid alapján. Nincs esetleg fenn valami más mod is? Vagy nem kevés a memória és azért nem reagál? Esetleg nem szoktál Esc billentyût nyomni? Mert attól elõfordul hogy néhány dolog nem lesz kijelezve vagy nem fog normálisan mûködni (ha harc közben Esc-t nyomok és így menübe kerülök, onnan visszaérve a map nem elérhetõ számomra, és például nem látom a kill mennyiséget amit alapból viszont igen).

A várfoglalás nem egyszerû dolog az biztos. Ha nem éppen egy mások által is alaposan gyepált bandával kezdesz ki (magyarán olyannal akit többen is támadnak de legalább egy másik királysággal hadban áll és a seregei vele küzdenek, ráadásul még vacakul is áll), akkor ne csodálkozz hogy gyorsan lerohannak és kifosztanak. A békekötés nem egyszerû, sõt kifejezetten nehéz. Nagy mázli kell hozzá hogy összejöjjön (a gépi ellenfél felkínálja), vagy nagyon jó viszony az uralkodójukkal és magas right to rule pontmennyiség és jó meggyõzõ képességû küldönc.

Ha a nõvel esetleg egy lakoma alkalmával találkoztál akkor a legjobb ha a nevét jegyzed meg, mert a lakoma után nem fog a városban tartózkodni, hanem megy haza apucival/tesójával a saját kastélyukba. Aztán keresel egy az õ frakciójába tartozó lordot és megkérded tõle hol van a nõ (rá lehet ugyanis kérdezni hogy az adott kultúra emberei merre találhatóak éppen). Ha Janos-ban tanyázik alapvetõen a hölgyemény, akkor nézd vissza az utolsó diskurzusotokat, mert lehet, hogy várnod kell míg õ hív és addig nem tudsz vele kontaktust teremteni. De lehet hogy a vazallusi mivoltod miatt flörtölt csak veled és így hogy leléptél a frakciótól most el lett egy idõre rekkentve a hölgyemény. Javaslom keress fel egy nemest és kérdezz rá nála (már ha nem vagy rosszban a frakcióval).

Ehh.
Kezdek kiábrándulna a gameból....
Nagy veszteségek árán megvan az erõd.
PErsze rögtön nyakamba kaptam egy ostromló sereget, a falumat meg lootingolják.
Békét nem tudok kötni....
Volt 30-as viszonyom egy csajjal, most nem találom. Elvileg Janosban van, de most nem adja ki a Meeting opciót és a kastélyban sem találom...

Lacoka12
xd

Vmi nem stimmel.
Végre sikerült megtámadnom egy várat.
Szépen lõdöztek az ijjászaim, mikor elérte a tower a falat elindult mindenki.
Az ijjászokaz nagy nehezen visszahívtam, de utána már az istennek sem akartál elõvenni az ijjat, hanem csak álltak mint a birkák és szépen megvárták amíg mindenkit lelõnek. Adhattam ki bármilyen parancsot ...... ij maradt a hátukon.
2 Pendori azért próbált valamit tenni, de nem sokra mentek.
Utána meg már a mozgatási parancsokea sem reagáltak

Na még kínlodom a vártámadással 😄
Felbontottam a vazallusságot a sárgákkal.
A zöldektõl akark foglalni várat, mert nekik van 130-as védõseregük.
A pirosaknak min 300 csücsül be, mi meg 80an vagyunk.
Ha megtámadok egy karavánt - -2 honor. Megér ennyit? És még meg kell 1-2 öt h kiadja a beiege opciót

Elvileg ma/holnap jön egy kisebb javítás 1.331, úgyhogy érdemes lesz nézegetni a mbrepositoryt.