Mount & Blade és Warband
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyébként én is windrideres játékot csinálok. Csak lassan halad mert realistic módba kezdtem, és legfõképp arénázok. Már hetek óta csak a parasztokat püfölöm ha leülök 1-1 órára játszani. Sajnos az arénázást gyorsan meg lehet unni, mást meg nem csinálhatok, nem akarom már az elején elrontani. Vettem már vagy 10 céhet. Ha íjat kapok, meg tudom nyerni a 2000-es díjat is.
Ha odáig jutok, hogy ostromolni kell, be fogok vásárolni sóból, aztán had szóljon😊
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
Az új változatban némileg visszafogottabbak (már a 3.3-as változatban). Ugyan még mindig eszement magas a weapon profiency értékük (emiatt minden sebzésükön ott van egy 60%-os bonusz csak ebbõl), de a felszerelésük már korántsem annyira csúcs. Gyorsan ölnek (a magas Wp miatt nem kunszt), ám mivel a vértjük csak annyira véd mint a légiós páncél, a pacijaik is átmentek némi módosításon, már nem abszolút verhetetlen egy nagyobb horda belõlük (a dárdájuk is visszafogottabb lett). A terep meg sokat tud nekik ártani. A nagyobb seregek miatt meg könnyen koppanhatnak (a jatukon különösen, mert mindegyik átment vagy 5 szintnyi fejlõdésen és jócskán magukra szedtek némi izmot, így komolyabb kihívást jelentenek mint korábban, de ez fokozottan igaz a snake cult lovasságára is).
Én most a D'Shar sereg mellett döntöttem és velük próbálkozom. Nemesek, (Windraider-ekké fejelsztve majd ha megszereztem Torbah városát, addig nem tudok építeni rendet), bladesmen csapatok meg pendor armored archer-ek (úgyis töméntelen mennyiségben vannak parasztok meg menekültek a kiszabadítottak között akikbõl lehet képezni õket, ráadásul olcsók és jobbak mint a D'Shar íjászok).
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
Annyira brutálisak, és túltápoltak, hogy nincs értelme a játéknak. Én már nem is kellek a csatatérre, pedig más játékokban mindig erõteljesen be kellett segíteni a csapatnak.
Ezekkel, meg charge, és kész, minimális veszteséggel ölnek ráadásul nagyon gyorsan; és mivel hosszú nevük van, a kiírás kitakarja az egész képernyõt, elég hülyén néz ki, tiszta kék az egész.
Egyébként nem csak a fegyverhasználatuk van eltúlozva hanem a felszerelésük is; a lovaik olyan erõsek, hogy nem igazán ütik ki alóluk, csak nagyon ritkán, ráadásul még gerelyük is van, így akit nem érnek utol azt egyszerûen hátba dobják.
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
Dicsőség vagy halál ezt csak harccal lehet kideríteni
Nem a lovas íjászat és a power draw számít, hanem az archery weapon profiency (már a célkeresztes problémádnál). A két skill csak bizonyos dolgokba szól bele. A horse archery (a multiban siralmasan szarul mûködik ez tény és úgy tudom szándékos is az íjak visszafogása, mivel a multi elsõsorban a közelahrcra lett kihegyezve, csak ugye a számszeríjak visszafogásáról sem kellett volna akkor megfeledkezni) csak akkor számít ha lovagol a karaktered és onnan íjászkodik, ekkor mérsékli a büntetést. A másik meg a max sebzésbe szól bele és hogy milyen fegyvert használhatsz.
Egyébként azt sem árt ám figyelembe venni, hogy távharcászatnál a nehéz páncélzat nem jó, mert nagyon komoly büntetést szenved el a karakter a fegyveres járatasságára. Ezt nem fogja kiírni neked a program (számol vele de nem köti a játékos orrára), csak azt veszed észre, hogy sisakban, kesztyûvel, erõs vértben (amik mindig nehezek is) nagyon leesik a skill értéked és pontatlanná válik a lövés, "túl gyorsan tágul a célkereszt", mintha kisebb lenne a sebzés is. Az bizony ennek tudható be (nem mellesleg ez a büntetés ugyanúgy érvéynesül a számszeríj esetében is csak ott nem nagyon befolyásolja a célzást, ellenben kisebb lesz a sebzés, merthogy a weapon profiency is emeli bizonyos szint után a sebzést, meg lasabb lesz az újratöltés és lövés). Szóval távharcászatban be kell kalkulálni a felszerelés töemgét, mert az nagyon keményen odaver a pontosságnak és sebességnek (íjnak inkább az elõbbi szembetûnõ, számszeríjnak az utóbbi) meg persze ezáltal a bonusz sebzésnek is.
Shad01:
Még a 3.3 elõtti változattal játszol? Ott a legjobb ha gyalogos íjász sereget kreálsz mondjuk felturbózott silvermist ranger-ekbõl. Õk gyõzni fognak egyenlõ létszámnál könnyedén, míg kis hátránynál (max 20%-al vannak többen a Noldor sereg katonái) még jó eredménnyel gyõznek. Szóval létszám kell az biztos. De nekem bevált a nagy halom D'Shar bladesmen is íjászokkal karöltve. Hegyvidéken ezek jobbak mint a lovasság. Fõleg a meredekebb hegyvidéken.
Lovagokkal nem mennék neki a noldoroknak, mert öngyilkosság. A lovagok ebben nem jók, mert lassúak (mozgásilag és ütésileg is). Ha teszemazt hero adventurer-t értesz lovag alatt, na akkor más a helyzet. AZok rendesen be tudnak tartani a noldor csapatoknak. Csak megõszülsz mire összeszedsz belõlük pár százat.
A már javallott Shadow Legion Centurion brigád is nagyon kemény, de csak azért, mert elve a legerõsebb rend a képzettségüket tekintve. De belõlük is iszonyat létszám kell és megfelelõ terep. Meg ugye empire kultúrát kell választani máskülönben nem lesz elegendõ empire nemes és lovag akit át lehet képezni.
Szóval esetedben marad a nagy mennyiségû közepesen képzett haderõ folyamatos nekik zavarása taktika és elkoptatásuk. Aztán ha kezelhetõ létszámra mérséklõdtek, na akkor nekik lehet menni, túlerõvel.
Sokkal jobban jártam, ha nem vettem részt a csatában. Az elsõ két-három menetben hasonló volt a halottak száma.
Egyenlõre három lehetõséget látok:
A noldorokhoz csalom az 1500 fõs jatu sereget. Csak viszonylag messze vannak egymástól.
Telepakolom a noldorokhoz legközelebbi váramat katonákkal és 1-2 gépre bízott menet után feltöltöm a seregemet majd újra támadok. Ezt ismételgetve lassan talán felörlõdnek.
Megvárom, míg a noldorok csatába keverednek, majd megyek nekik "segíteni" és kiadom hogy csak ütõ fegyvert használjanak. Ököllel õk sem mennek túl sokra.
Illetve: van olyan, hogy fegyverhasználat skill? Mert ha azt jó magas és használsz egy fegyvert rendszeresen, akkor az adott fegyver képzettség meglehetõsen gyorsan nõ használat közben és ez segíthet az íjászat fejlesztésében.
A számszeríj esetében az erõ növekedésével csökken a felajzási idõ, tehát minél erõsebb vagy, annál sûrûbben tudsz lõni, de a sebzés nem változik. A számszeríjász képesség növekedésével szép lassan csökken a szórás, de soha sem fog annyira lemenni, mint az íjaké az íjászat képesség növekedésével.
Ennek sok oka lehet. Javaslom a FAQ elolvasását, meg az abban lévõ technikai problémákkal foglalkozó link tartalmának megnézését.
Mennyi RAM van a gépedben? Összesen a biztos futáshoz kell 6 giga fizikai és virtuális együttesen a játéknak. Ekkor már nem lesznek nyûgjei (a a tényleges memória ne legyen kevesebb mint 2 giga, inkább legyen több). Vedd vissza a ragdoll effektet nullára, ahogy a hullák számát is. Vedd vissza 100-ra vagy kicsivel az alá a csatalétszámot (ennél nagyobbhoz több memória fog kelleni). Mikor indul a játék, akkor mielõtt belépnél, a configure-ban a video fülecskénél legyen bepipálva a Load Textures on Demand opció, míg az Advanced fülecskénél semmi se legyen kipipálva. Ennyivel már bõven gond nélkül fog mûködni a játék.
Ha nem zavar a rosszabb grafika, akkor meg a configure-ban egyszerûen állítsd vissza DirectX 7-re a játékot. Na akkor kevesebb memória is bõven elég lesz neki, simán fog futni nagy létszámú harcoknál is.
A problémák, akadások egy részét a legfrisebb változatnál (3.3-as a Warband alá) már orvosolták. SOk grafikai változás van meg a játékban is számtalan balance módosítás történt, változtak bizonyos események bekövetkezési esélyei, változtak a seregméretek (az átlagos 400-600-as heretic army méret most mát 600-1000 között mocorog, a jatu army régen 300-500 között tanyázott, az új változatnál viszont 400-700 között mászkál, ahogy például Wolfbode serege is lejött nekem a 1. napon 1000-es létszámmal), a királyságok agressziószintjei, átkerültek a megszokott helyekrõl máshová bizonyos bandita tanyák és így tovább.
Elacrai-ban a tornán már qualis gem is nyerhetõ (négy tornát nyertem eddig ott, és kettõnél kaptam jutalmul gem-et, a másik két alkalommal egy vértet és egy kardot kaptam).
uwu:
Egyszeri alkalom a dolog. Ahogy amúgy SaGa is említi, ha több adag sód van akkor elõfordulhat hogy töbször ismételve a beszélgetést, valami kis extra is csurran cseppen. Semmi garancia nincs rá. Mikor ezt elõször próbáltam, 9 adag sóm volt. Az elsõre adta a 25 katonát, a második beszélgetésre (nem létem ki a training field-rõl) is adott valamit (talán 5 pendor lovagot, emrt a végén 10 volt belõlük), a haramdik után meg némi aranyat. Mikor újrakezdtem a játékot kis gyûjtögetés után odamentem 15 adag sóval, de hiába nyomtam le 5x is a beszélgetést, csak a 25 bakával hagytam el a mezõt, semmi extra nem jött.
Lacoka12:
Ha növeled a horse archery skill-ed akkor nem lesz gondod a vágtából lövöldözéssel sem. Vagy akkor ha 400 fölé viszed az íjászati tudományodat. Ekkor a horse archery felejthetõ is (ez csökkenti a negatív módosítókat amik a lóhátról, mozgásból lövöldözést nehezítik, méghozzá minden pont ezen a skill-en 15 pontnyi hátrányt szûntet meg).
Megj: ha több adag (többször 3) só van nálad és nem "lépsz ki" a trénertõl beszélgetés után, akkor ismét beszéltetheted Pendorról és ha szerencséd van, némi pénzt és egy Qualis gem-et is kaphatsz tõle. Sajna azt, hogy milyen körülmények között esik QG és/vagy pénz, nem tudom megmondani. A seregbõvítés mindig bejön, de akárhány adag sód van, mindig csak egyszer adja meg. A további kísérleteknél csak a sót veszi el.
A training fieldek meg végképp eltûnnek, amint kijössz onnan. Mind.
Ez egy "easter egg" a modban.
Végül az öreg rókáknak lett igazuk. Jobban jársz ha csak úgy elhiszed, hogy az íj a legjobb és kész, és nem bohóckodsz crossbow-val, meg közelharccal ostromkor. Így nem fejlõdsz félre, és nem szembesülsz azzal, hogy amit képzelsz a játékról az bizony nem úgy van. Tapasztalatból mondom.
és lovasíjászok leszedéséhez jobb a számszer lóról
De a legfontosabb, a kilõtt nyílvesszõket be lehet gyûjteni szemben a számszeríj lövedékeivel. Ostromnál sajnos nincs láda, hogy újratölthessen az ember. Ott fontos, hogy sokat tudj lõni. Ha pajzs és fegyver helyett is tegezt viszel könnyen pórul járhatsz amikor a végén a várudvar és a terem õreit kell legyõzni.
A masterwork noldor composite bow 37/95 értékû. Lényegesen pontosabb, ami a várostromnál nagyon fontos. Persze nagy mák kell hozzá, hogy ilyet nyerjen az ember a noldor lovagi tornán.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Annyira durvának tûnik, hogy így nem igazán akarok én lovagrendet se.
Hányszor lehet ezt a trükköt eljátszani?
Minden városba egyszer?
Vagy sóért összeszedhetek sok száz noldor katonát?
Ez durva.
Így már nem lesz kérdés mibõl áll majd a kezdõ sereg😊
Normál íjak közül az erõsebb hosszú íj ami a leggyorsabban repíti a vesszõt és elég pontos is, csak azt nem lehet lóhátról használni. Lóról marad a Noldor vagy ha sikerül szerválni akkor a Dhaja Heritage bow (ezt csak a speciális királyi testõrség használja a D'Shar uralkodónál). Esetleg az emerald rune bow (pontos is és gyorsan lövi a vesszõt) vagy a sapphire rune bow (pontos, nagyon gyorsan lõ és gyorsan leeht újra lõni vele de gyenge, alig jobb a noldor íjnál). A rune bow-k esetében azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy a biztos kezeléshez legalább 8-as PD skill kell és 400-as archery érték. Már gyalog. Ekkor nagyon pontosak. Lóról ehhez még hozzá kell társítani a legalább 8-as horse archery skill-t és nem szabad nehéz páncélz felvenni.
Egy kis érdekességet sikerült a minap felfedezni. Ha valaki úgy megy be a training filed-re beszélni a trénerrel, hogy van nála 3 adag só, akkor lesz egy új opciója a dlikvensnek mikor beszélgetünk vele (abban a részlegben ahol a harcról lehet kérdezgetni). Rá lehet venni hogy beszéljen Pendor-ról. Mondani nem fog semmit, de leveszi a 3 adag sót. Aztánha az ember kilép a training field-rõl akkor az összes eltûnik a játékból, ám a seregünk bõvül 5 Noldor Twilight Knight-al, 5 Noldor Maiden Ranger-rel, 5 Noldor ranger-rel, 5 Noldor warrior-ral és 5 Pendor Knight-tal. Ez mûködik mindaddig míg nincs saját birodalma és uradalma a karakterünknek (legalábbis a 3.204-es változatnál csak addig kaptam meg az egységeket míg nem volt saját birtokom, ám a 3.3-as új változatban utána is megkapjuk az egységeket).
Eddig noldor íjjal rohangáltam, jól hozzá is szoktam. Aztán az isten hozzám vágta a ruby rune bow-t. Nagyon megörültem neki, mert az elõzõ játékomba is azt használtam, és úgy emlékeztem jó volt. Csakhogy nem tudok vale olyan távolra lõni mint amihez az utóbbi idõben hozzászoktam.
Hogy lehet pontosabb íjhoz jutni? Drágakövet is adnék érte...
Ez nem vicc, én 220 fõs shadow legion centurion sereggel simán levertem õket, bár nekem csak 300-an voltak.
Felszámoltam az összes királyságot, nekiálltam a kóborló seregek leverésének. 1800 fõs jatu sereget 100-asával kellett leverni. Több mint 2 órába tellett, mire végeztem. Van még egy 1500 fõs jatu és egy 500 fõs noldor.
Kipróbáltam mire megyek a noldor sereg ellen 500 fõs elit lovag sereggel. Csúnyán elvertek, valami taktikát ki kell majd találni.
Millerke ® BFHU || https://team-simple.org/forum/ || http://bf1942.eu/Servers
Elég szemétség, hogy csak 6 embert vihetek magamon kívül, a banditák meg folyton "újratermelõdnek".
Ha letáborozol a térképen, naponta egy alkalommal lehetõséged van felvenni a foglyok közül néhányat a seregedbe, már ha jelentkeznek. Ez rontja a morált, és lehet, hogy az újonnan felvettek közül páran dezertálnak.
Ha küldetésbe kapsz banditák legyõzését, vagy rejtekhely felszámolását, akkor a célpont más színnel jelenik meg a térképen. Fehér helyett lila ha jól emlékszem.
Nemrég került a kezembe a Warband, lenne néhány kérdésem mielõtt elveszek a játékban.
A foglyokkal mit lehet csinálni? Csak megszüntetni tudom õket (disband).
De ami a fontosabb: olyan küldetést kapok a céhmestertõl, hogy a környék banditáit zúzzam le. Már feltúrtam a környéket de sehol semmi. Néha persze jönnek az úton banditák, de azok mintha nem "azok" lennének, akik a küldetésnek kellenének.
Azért kérdem, mert egyik gróf adott küldetést, hogy derítsem fel az erdei zsiványok rejtekhelyét, és az sokkal kevesebb energia belefeccölésével sikerült.
Van Sword of Damocles 3.0b is, állítólag "gyorsabb" térképpel, bár ezen még dolgoznak, ha igaz...
Istenek is vannak, akik néha hallatják a hangukat, akár ajándékot is adhatnak.
Az angoltól nem kell félni, minimális fordítgatással meg lehet úszni. Ráadásul az összes szereplõ, lovagrend, stb kérésre újból elmondja a sztoriját ha késõbb mégis le akarja fordítani az ember.
Annyiban fantasy-s, hogy vannak benne démonoknak titulált harcosok (tulajdonképpen a páncél ad nekik démoni külsõt), van idegen/õsi kultúra maradványa (õket leginkább az elfekhez lehetne hasonlítani), zombik bizonyos seregekben (ez is csak skin).
De a klasszikus fantasy legfõbb eleme, a varázslás, az nincs benne. Normál módon vassal kell megvívni a harcokat. Tehát a sztoriját (ami van neki) nem tekintve semmivel sem jobban fantasy mint a M&B vagy a Warband.
- Pop modnak létezik magyar fordítása?
- Mennyire fantasy a játék? Olyan, mint a M&BW, mert akkor ok.
Védelemnél: mivel jobb kézben tartom a fegyvert, beállok a támadókkal szembeni nézve bal oldali várfok mögé, mert az elegendõ védelmet nyújt, így nem kell a pajzsos védekezésre pazarolni az idõt. A lényeg, hogy amikor jönnek, folyamatosan odacsapsz annak, aki legelõször felbukkan. A többiek a jobb oldaladon pedig könnyen bevégzik azt, ha nem mérsz elsõre halálos csapást. Az sem tragédia, ha páran át tudják lépni mégis a küszöböt, mert a várfok mögül könnyen le lehet csapdosni õket, mert úgysem rád figyelnek, hanem a többségre. Ezel a módszerrel úgy vertem vissza egy 1300 fõs támadást, hogy védõként összesen ~120-an voltunk, azaz tízszeres túlerõvel szemben! ~50%-os veszteségük után a támadók általában felhagynak az ostrommal, ilyenkor célszerû a királyt rögtön meglátogatni egy békeajánlattal.
Vagy kis létszámmal álsz neki az ostromnak, hogy kirohanjanak a védõk.
Ha van lord a várban, lehet hogy kitámad rád a seregével ha gyengébb sereggel ácsorogsz a vára mellett. Ekkor sima mezei csata van.
A védõknek nem fogy ki a nyílkészletük. Felesleges erre várni.
Ha íjászokat használsz akkor rengeteget használj. Emeleltt ha van gyalogságod az ne valahol hátul ácsorogjon, hanem pajzsát fölemelve közeledjen az ellenfélhez. Van rá parancs, hogy egyszere csak pár lépést haladjanak az embereid (illetve az aktuálisan kiválasztott csoport). Hát használd azt a gyalogjaid mozgatására, míg a lövészeid maradnak a seggükön és lõnek míg el nem fogy a lõszerük. Pajzsot felemelik a gyalogok, lassan közelednek és persze hullani is fognak de odaérnek és addig sem a gyéren védett lövészeid hullanak el, ellenben õk addig is gyilkolászhatnak.
Pont az a bajod, hogy nem ezt csinálod és így az íjászok tudják koncentrálni a tüzet a te lövészeidre és ha azokkal végeztek akkor vadkacsavadászatot tartanak a gyalogjaid között akik azért is lelassulnak mert õket lövik (azon nem kell csodálkozni, hogy a lövésektõl elhullanak, ez a dolgok rendje, ezért kell legalább 100 fõ egy erõs vár ellen, bár a native-ban még sokszoros túlerõ ellen is bõven elég tudott lenni 100% feletti nehzségeken is 80 lovag meg egy 9 fõs kíséret amiben még íjászok sem voltak). Namost ha az íjászaiddal löveted az ellenfél távharcászait (jobbak az íjászok mert többet lõnek és így folyamatosan hátráltatják a lövöldözésben az ellenfél számszeríjászait) azok ritkábban lõnek, ezalatt a te gyalogjaid közeledhetnek. Mikor elértek a létra aljába, na akkor add ki nekik a roham parancsot. A gyorsan lõdözõ íjászaid visszavetik az ellenfelet a gyilkolásban és így némileg hamarabb felérnek a gyalogjaid.
Vagy használj csak lovagokat. Úgyis arra épül az agyament Native kampány, hogy kinek van több lovagja. Akinek több van az nyer minden csatát. Még lövészek sem kellenek, cska egy nagy halom lovag és azok játszi könnyedséggel átmennek minden akadályon. Lesz veszteség de kit érdekel ha annyira gyorsan képezhetõek, hogy az már undorító.